Ga ik een huis kopen? (deel 3)

Stedentripje Brussel. Lees de leukste tips van De Groene Meisjes

Twee weken geleden schreef ik het eerste deel van deze persoonlijke blogserie. Ik vertelde je over mijn overwegingen om een huis in Rotterdam te kopen. Ik voel me hier thuis en ik denk dat ik hier voorlopig wil blijven. In deel twee van deze serie vertelde ik je over het concreter maken van mijn woonwensen. Immers, voordat je überhaupt aan het bezichtigen van huizen begint, moet je wel weten wat je zoekt. Vervolgens plande ik een gesprek met een hypothecair planner in. Vandaag vertel ik je alles over dat gesprek.

Even voor het geval je nog niet bekend bent met het begrip ‘hypothecair planner’: dit is iemand die een compleet hypotheekplan met je opstelt. Dat wil zeggen dat er eerst een fase van grondig onderzoek aan vooraf gaat, waarbij natuurlijk de voornaamste vragen zijn: wat wil je graag en wat kun je nu betalen? Je kunt, ter voorbereiding, zelf al een globale berekening maken van wat je zou kunnen lenen. Dit kan met de de rekenhulp op de website van Vereniging Eigen Huis. 

Het mooie van zo’n uitgebreid en onafhankelijk hypotheekplan is dat het niet alleen uitgaat van wat je nú kan betalen, maar dat het ook rekening houdt met je persoonlijke ontwikkelingen door de jaren heen. Dus: kun je het over X-aantal jaar nog steeds betalen? En wat doe je als er dingen veranderen in je persoonlijke situatie? Een hypothecair planner houdt met al deze dingen rekening en neemt dat mee in het hypotheekplan. Vervolgens gaat hij of zij met je kijken welke hypotheek (en/of welke bank) het beste bij je past. Dit is een investering in tijd en geld, maar ik heb van meerdere mensen op het hart gedrukt gekregen dat dit het helemaal waard is op de langere termijn.

Heel eerlijk? Ik vond het best wel een spannend gesprek. Gelukkig is ‘mijn’ hypothecair planner een ontzettend toffe vrouw en daardoor maakte ik me meteen geen zorgen meer om ingewikkelde gesprekken over stoffige onderwerpen. Het werd een heel leuk en zelfs gezellig gesprek en er is me een hoop duidelijk geworden.

huis kopen

De uitslag van het gesprek was zeker niet ‘ga maar lekker je droomhuis uitzoeken en laat me maar weten hoeveel geld je zou willen lenen.’ Het blijkt namelijk dat mijn situatie best wel een uitzonderlijke is. Niet alleen omdat ik ZZP’er ben, maar ook omdat ik nog maar kort geleden ben geswitcht van een VOF naar een eenmanszaak, omdat mijn zakenpartner vorig jaar de onderneming verliet. Dat betekent dat mijn cijfers oplopen, maar dat er ook jaren zijn die er wat minder goed uitzien. Dat komt doordat ik twee jaar geleden nog parttime in het onderwijs werkte en parttime blogde, én omdat ik de winst van de onderneming deelde met mijn ex-zakenpartner. Pas sinds dit jaar zijn de cijfers dus echt representatief… en dat is te weinig om nu een beetje een ‘leuke’ hypotheek te kunnen krijgen. Ik kan wel een hypotheek aanvragen, maar dan kan ik niet een huis kopen waarmee ik vooruit ga op waar ik nu woon.

Volgend jaar kan alles er anders uitzien. Dan heb ik er – als het goed is – een representatieve jaarrekening bij. Ook zijn mijn vriendin (die  al een koopwoning heeft,) en ik dan misschien wel zover om samen een huis te kopen en haar huis te verkopen. Dan komt de situatie er totaal anders uit te zien. Natuurlijk was mijn eerste gevoel; hmm ok, jammer. Ik bedoel, natuurlijk zat ik Funda al een tijdje in de gaten te houden en ik zag mezelf binnenkort wel verhuizen.

Aan de andere kant: het geeft me de gelegenheid om het komende jaar goed na te denken over wat ik wil, veel geld te sparen (want ik zou ook graag zelf een flink deel eigen geld in willen leggen,) en hard te werken aan een goede jaarrekening over 2017. Het komende jaar staan er een paar grote projecten op de planning, waar ook veel tijd in gaat zitten, dus het jaar zal voorbij vliegen en voordat ik het weet is het straks toch zover. Ik wil ook alleen maar een huis kopen wanneer ik daar helemaal klaar voor ben én wanneer ik er op vooruit ga. Wel heb ik de bevestiging gekregen dat een huis kopen een goed idee is voor mij. Het is een mooie investering, het is zelfs een investering die ik over 30 jaar als pensioen kan gebruiken – wat ook handig is, als je ZZP’er bent – en ik ben er van overtuigd dat ik straks, na een jaar of 12, wel lang genoeg gehuurd heb. Kopen is een mooie volgende stap!

Als jij ook graag vrijblijvend een afspraak wilt maken met mijn leuke en onafhankelijke hypothecair planner, dan mag je me een mailtje sturen om naar haar contactgegevens te vragen! 

huis kopen

Ok, dus dit kalenderjaar kan ik nog niet huis van mijn dromen kopen. Keeping it real. Maar…mijn oriënterende zoektocht houdt hier nog niet op, hoor! Er zijn nog een heleboel dingen die ik wil leren de komende tijd. Zo ga ik me verdiepen in allerlei soorten hypotheken die er zijn, wil ik weten hoe het zit met het investeren in het verduurzamen van je woning en vraag ik me af met welke extra kosten ik rekening moet houden voor het onderhouden van je huis. Ik had niet gedacht dat ik dit zo’n leuk onderwerp zou vinden, maar het is toch zo!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Bij het vorige artikel kreeg ik een heleboel leuke reacties, dus laat gerust van je horen als je ook iets kwijt wilt over dit onderwerp!

Foto’s: Sam van Rij / Deze blogpost schreef ik samenwerking met Vereniging Eigen Huis

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Ga ik een huis kopen? (deel 3)

 1. Gelukkig dat je nu ook een fijn huis hebt. Wie weet hoe de situatie er over een jaar uitziet. Dit geeft in ieder gebalgeval genoeg tijd om na te denken en te oriënteren. Ik kocht mijn appartement een paar jaar geleden, omdat huren niet lukte. De wachtrijen voor sociale huur zijn te lang en particuliere huur is vaak te duur of er zijn strenge inkomenseisen. Klinkt lekker krom, maar in mijn geval ging kopen makkelijker. Ik ben nog steeds blij met mijn huis, maar ik moet bekennen dat ik ook wel meer begin te zien dat een koophuis soms een last kan zijn :-)

  1. Dat hoor ik inderdaad van meer mensen, dat kopen een paar jaar geleden bij wijze van spreken makkelijker was dan huren. Daarin is wel veel veranderd denk ik, maar ik weet dat er nog steeds mensen zijn die vrij gemakkelijk aan een koopwoning komen. Wat dat betreft is zoiets als een vast contract bij een werkgever toch nog altijd een sleutel om makkelijker verder te komen. Maar ja… gotta love that ZZP’er life ;)
   Ik kan me zeker heel goed voorstellen dat een koopwoning ook nadelen heeft. Of best wel veel misschien ook.
   Ben ik me goed van bewust en daarover ga ik dan ook nog een artikel schrijven :)

 2. Ik heb totaal geen ervaring met hypotheken en ’n huis kopen. Heb tot nu toe alleen nog maar ’n studentenkamertje gehuurd, maar des te interessanter om jouw verhaal te lezen!

  1. Ik dus ook niet en ik vind het ook allemaal maar wat spannend :) Maar het is wel een interessant onderwerp om meer over te leren!

 3. Leuk dat je over het leven en dilemma ’s van een zzper schrijft, dank je wel! Hoe kijk je op je pensioen en ev toekomst mocht het bloggen niet meer bevallen? Wat doe je dan en ben je niet bang dat de werkgevers het bloggen als een gaat in je cv gaan zien. Ik ben ook een zzper en het maakt me heel onzeker en nerveus om over de toekomst na te gaan denken . Zou je binnekort ook over dit soort onderwepen kunnen schrijven? Je inzicht zou me enorm kunnen helpen.

  1. Dank voor je comment :) Nee, het ZZP’en maakt mij over het algemeen niet nerveus. Natuurlijk moet je dingen voor jezelf wel goed regelen, zoals met verzekeringen. Over dat gat in mijn CV maak ik me absoluut geen zorgen. Ik vind een eigen bedrijf runnen – want dat is wat ik doe – en nog behoorlijk met succes ook, geen ‘blank space.’ Ik denk dat ik op genoeg manieren kan aantonen dat ik al die jaren niet niks heb gedaan. Immers, bloggen is geen hobby voor mij, maar een fulltime job.
   En als ik het bloggen zat ben, of als ik om andere redenen ermee moet of wil stoppen, dan vertrouw ik erop dat ik met alle ervaring die ik heb op gedaan en het netwerk dat ik heb opgebouwd, wel weer een andere weg kan inslaan. Zo niet, dan heb ik ook altijd nog mijn HBO diploma en 8 jaar werkervaring in het onderwijs, dus in principe kan ik altijd nog terug het onderwijs in. Of wie weet wil ik me tegen die tijd sowieso wel laten omscholen en wil ik héél iets anders gaan doen. Het kan allemaal :)
   Dus nee, ben daar niet nerveus over en ben er ook niet mee bezig. Dat neemt alleen maar tijd en energie weg van dat wat ik nu wil doen: alles uit deze periode halen! Ben wel nuchter hoor, natuurlijk weet ik dat bloggen niet forever is. Maar bloggen is ook niet alles of het einde van de wereld, dus dan komt er wel weer iets nieuws :)

 4. Hi Merel!

  Leuke reeks artikelen en fijn voor je dat je waarschijnlijk volgend jaar een mooi huisje kan kopen. Ik mis in deze drie artikelen wel een kritische noot, een huis kopen is niet niets, zeker met de huizenbubbels van de afgelopen jaren. Een huis kopen kan zoals jij zegt een goede investering zijn, maar heeft tegelijkertijd veel risico’s. Hoe kijk je daar naar?

  1. Hi Dolly, dank voor je reactie. Ik heb zeker een kritische blik op het hele proces hoor, anders had ik een paar jaar geleden al wel een huis gekocht. Ik heb het een paar jaar geleden, toen ik nog een vaste baan en dus een vast contract had, ook al eens laten uitzoeken, maar toen hielden de nadelen van het kopen me tegen.
   En nog steeds denk ik daar aan en zie ik ook zeker niet alleen maar de voordelen. Ik denk dat ik zelfs genoeg stof heb voor een deel 4, om het over die onderwerpen te hebben :)

 5. Wooow! zalig dit te horen :D geld met hopen dus! Ik spaar al sinds m’n 16de voor een huis… maar ben er nog niet? :/

  1. Nou… geld met hopen…? Dat niet hoor. Als in, dat heb ik niet hoor ;) Juist dus niet en daarom kan ik nu niet zomaar een huis kopen ;)

   1. Geld met hopen is een belgische uitdrukking ;) Het betekent zoiets als ik hoop dat t goed komt met het geld! Hahah beetje verwarrend, snap ik. Liefs

    1. oh! haha! goed dat je het zegt :) nou, dankjewel in dat geval! haha

 6. Leuk om te lezen! Wij zijn net bezig met het kopen van ons eerste huis en ook nog veel aan het uitzoeken, ook wat betreft een zo’n duurzaam mogelijk huisje kopen/creëren. Zo lang het stapje voor stapje gaat is het best leuk om allemaal uit te zoeken inderdaad!

  En even compleet iets anders, we zijn nu bezig met het denkbeeldig inrichten van onze nieuwe huis en ik heb meerdere keren op foto’s planten behang voorbij zien komen. Maar online kan ik zoiets lastig vinden en ik ben heel benieuwd waar je dit hebt gevonden! :)

  1. Thanks!

   Over het behang: dat is niet bij mij thuis, maar op mijn werkplek :) Dat is Hashtag Workmode (zo heet de werkplek dus,) in Rotterdam. Ik denk dat als je op het instagram kanaal van Hashtag Workmode kijkt, je wel foto’s moet zien van het behang en dat de winkel/webshop daarin wel is getagd. (ik weet namelijk dat Workmode een samenwerking heeft met een partij die de inrichting van de kantoren gedeeltelijk verzorgt)
   Sorry dat ik zo zelf geen merk/webshop weet, maar met een beetje speurwerk zou dit moeten lukken :) Succes!

   1. Hi Laurie!

    Leuk om te horen dat je het behang leuk vindt :) Het is van Designed for Living, die maken hele mooie dingen.

    Plezier met het (denkbeeldig) inrichten van jullie nieuwe huis!

    Groetjes, Emilie

    1. Nou, kijk eens aan :) Behangtips te over! Zo zou het moeten lukken, zou je denken! thanks!

  2. Kijk ook eens bij Naturalis; die hebben ook behang in van allerlei natuur-printen

 7. Heel interessant om te lezen, Merel! Wij huren voorlopig nog, omdat kopen er voor ons voorlopig nog niet in zit. We willen straks wel, maar ik zie ook wel op tegen al dat gedoe waar ik helemaal geen verstand van heb. Als zzp-er lijkt me dit nog veel ingewikkelder, knap hoor! Zo’n hypothecair planner klinkt in ieder geval als een goed idee, als we ooit zo ver zijn.

 8. Wat mooi hoe je zowel de gevoels- als de praktische kant belicht op zo’n realistische en nuchtere manier. Die hangen zo nauw samen op dit gebied. Ik ben zelf net verhuisd en wij zijn ook alle opties afgegaan, maar ik ben nu blij dat we voor huur zijn gegaan en niet voor kopen met concessies. Ook bij ons zal de situatie over een jaar weer anders zijn en het geeft me rust dat we nergens aan vast zitten. Erg interessante en leuke stukken heb je hiervan gemaakt voor iedereen die met vergelijkbare ideeën rondloopt. Dankjewel!

 9. Ik heb mijn eerste koophuis (appartement) net verkocht na zes jaar en ben bij mijn vriend ingetrokken. Wat mij hierbij erg geholpen heeft, is dat ik voor een groot deel een bankspaarhypotheek had. Hiermee spaar je maandelijks geld en dat bedrag kun je inzetten als je je huis verkoopt (handig als je onder water staat bijv.). Ik ben gewoon naar De Hypotheker gegaan. Als ik het artikel zo lees, lijkt het of alleen een hypothecair planner rekening houdt met de toekomst (veranderend inkomen) en bijzondere inkomenssituaties. Dat zal iedere goede hypotheekadviseur doen. Ook als je naar partijen als De Hypotheker gaat. Ik heb eerst een globaal advies ooit gevraagd van wat ik ongeveer kon lenen. Toen ben ik gewoon huisjes gaan bekijken. Mijn tip: maak het niet te spannend/moeilijk voor jezelf door uitgebreide uitwerkingen te maken over wat je precies zoekt. Als je huisjes gaat bekijken (in het echt en op Funda), leer je vanzelf waar je naar op zoek bent. En het is nog leuk ook! Je moet natuurlijk wel weten wat je budget is, welke wijken, hoeveel kamers, etc.

 10. Ik ben momenteel bezig met het kopen van mn eerste huis! Heb veel gehad aan de dame bij de bank en ben ook zeker al sinds september bezig. Als alles goed gaat hoop ik 1 oktober de sleutel te krijgen.

 11. Leuk Merel! Echt een eerlijk stukje tekst weer. Wachten is moeilijk hè? Ik ben zelf iemand die graag knopen doorhakt en lijstjes vlot afwerkt. Dan vind ik zoiets als dit héél moeilijk klinken! Zelf merk ik dat nu ook bij andere zaken in het leven die je niet moet willen haasten, maar waar vrienden al wel mee bezig zijn…
  Maar het is precies zoals je zegt: voor je het weet is het jaar alweer om! En wie weet komt je droomhuis pas volgend jaar op de markt?

 12. Ah herkenbaar dit. Ik kan me voorstellen dat je nu even teleurgesteld bent, maar je zal er uiteindelijk geen spijt van krijgen om nog even te wachten. Dan heb je straks betere papieren, meer spaargeld, een beter idee van wat je (of jullie!) wil en dan kun je het in één keer goed doen. Dat was in ieder geval mijn conclusie vorig jaar en nu ben ik heel blij dat we niet overhaast iets gekocht hebben.
  Er zijn best veel mensen die na een paar jaar hun koophuis alweer in willen ruilen. Behalve dat dat opnieuw een smak geld kost, zou ik daar ook echt geen zin in hebben. Liever in één keer goed doen, dus :) En qua huizenmarkt zijn we nu toch al te laat voor de beste koopjes. Trouwens, als je geen zin hebt om te klussen maar een huis is verder echt ideaal en goedkoper dan je budget is, zou ik overwegen of het een en ander te laten doen. De ligging (wijk én zon) en indeling zijn wat mij betreft het allerbelangrijkst, want daar kun je (desnoods later) niet meer zoveel aan doen.
  Ik moet bekennen dat het door dit soort verhalen wel weer een beetje begint te kriebelen, hoor. Binnenkort weer even mijn lief porren hierover ;)

 13. Dit soort dilemma’s zijn precies waar ik nu ook in mijn leven tegenaan loop. Wat fijn om te lezen hoe jij er tegenover staat en dat er goede adviseurs zijn om te helpen. Je maakt het voor mij zowaar een leuk onderwerp ipv iets waar ik ’s nachts stiekem van wakker lig :)

 14. Hey hoi!

  Interessant artikel. Thanks! Onlangs heb ik een huis gekocht, hoewel mijn situatie er niet naar uitzag dat dat zou lukken.
  Misschien goed om te kijken of mijn situatie en oplossing ook voor jou behulpzaam kan zijn.

  Ik ben al 7 jaar ZZP’er, waarbij ik full-time studeerde, en in 2015 en 2016 full-time werkte voor een werkgever. Begin 2017 wilde ik een huis kopen; want ik had immers al meerdere jaren leuke jaarcijfers. Behalve 2015-2016; omdat ik weinig tijd had om naast mijn vaste baan goede jaarcijfers te maken voor mijn eigen onderneming.

  Ik werd niet meer gezien als een startende ondernemer, waardoor ik door die magere jaarcijfers afgelopen jaar niet zoveel kon. Maarrrrr.. door hulp van een bemiddelaar ben ik bij de NHG voorgesteld als startende ondernemer; omdat ik pas sinds 2017 op full-time basis werk. Zodoende kon ineens mijn jaarinkomen uit vast dienstverband meegerekend worden voor mijn hypotheek, evenals mijn jaarcijfers uit eigen onderneming. Zo kwam mijn verwachtte jaaromzet 2017 veel hoger uit dan wanneer mijn inkomen uit vast dienstverband niet meegerekend zou worden. Daarom kon ik nu (met NHG) wel een woning kopen. Vorige week vrijdag heb ik zodoende mogen tekenen voor mijn eerste droomhuisje :-)

 15. Leuk om hier te lezen over je woonwensen. Het lijkt me inderdaad handig om een hypotheekplan op te stellen, zodat je weet waar je aan toe bent en wat je opties zijn. Het is altijd fijn om meer informatie te vergaren, met name wanneer je niet zo veel kennis hebt op dit gebied.

 16. Wat interessant om te lezen over deze hypothecaire planner. Hoe ben je bij deze planner terecht gekomen? Groetjes Anne

 17. Wat super leuk!! Een eerste huis kopen is altijd erg spannend. Ik heb zelf ook afgelopen jaar een huis gekocht met mijn man. Wel was ik verrast door de vele kosten die er plots bij kwamen kijken zoals een notaris.
  Houdt hier rekening mee! Veel geluk en plezier toegewenst :)
  Groetjes, Loren

 18. Bedankt voor het delen van jouw ervaringen met het kopen van een woning. Zelf ben ik ook van plan om een huis te kopen. Ik ben benieuwd wat de opties zijn en hoeveel ik zou kunnen lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *