Gastrecept: ayurvedische bonensoep van Charelle

Deze ayurvedische bonensoep is niet alleen heel kleurrijk, maar ook nog eens heerlijk comfortfood. En heel makkelijk om te maken. Met o.a. witte bonen, bruine bonen, wortels, kurkuma, komijnzaad. Combineer het met bruine jasmijnrijst. Lees het recept op de blog #ayurvedisch #vegan #bonensoep
Deze ayurvedische bonensoep is niet alleen heel kleurrijk, maar ook nog eens heerlijk comfortfood. En heel makkelijk om te maken. Met o.a. witte bonen, bruine bonen, wortels, kurkuma, komijnzaad. Combineer het met bruine jasmijnrijst. Lees het recept op de blog #ayurvedisch #vegan #bonensoep
bonensoep

Jemig, dat is snel gegaan. De zomer. Maar ook: deze serie vegan gastrecepten van andere bloggers. Deze hele periode (juli/augustus) is echt omgevlogen, als je het mij vraagt. Vandaag deel ik alweer het allerlaatste gastrecept. Voorlopig dan hè? Want ik vind het hartstikke leuk om lekkere vegan recepten van andere bloggers te delen, dus dat zal ik vast nog wel eens vaker doen. Grappig genoeg schotelt Charelle, van het mooie blog The Scent of Cinnamon, ons vandaag een best wel herfstig soepje voor. Ik schrijf dit op woensdag, en als ik naar buiten kijk en een donkere lucht en regen zie, dan denk ik: ach, ook wel weer lekker, die herfstgerechten. Ik heb er inmiddels best wel weer een beetje zin in, zeg ik eerlijk. Dus Charelle, je recept komt als geroepen!

Over The Scent of Cinnamon

bonensoep

Mijn naam is Charelle en op mijn blog The Scent of Cinnamon schrijf ik over de kleine beetjes magie in het dagelijks leven. De magie die te vinden is in gezonde, veganistische voeding, in spiritualiteit, astrologie, de tarot, de maancyclus en meditatie. Het zijn al deze dingen die mij geholpen hebben om mijn slechte gezondheid achter me te laten en er weer bovenop te komen. De afgelopen jaren verzamelde ik de stempels fibromyalgie, burn-out, de Ziekte van Lyme, hypermobiliteit en eetstoornis, maar uiteindelijk was ik de enige die mezelf uit mijn diepe put kon trekken. De eerste stap daarbij was de overschakeling naar een veganistische eetstijl en een paar maanden later de ayurvedische. Ik eet nu een jaar ayurvedisch en in dat jaar is mijn gezond ontzettend verbeterd, zijn er deuren open gegaan en ben ik me bewuster geworden van mezelf en de wereld om mij heen.

Mijn beweegreden om veganistisch te gaan eten was dus mijn gezondheid. Ik at al enige tijd geen zuivelproducten meer, dus voor mij was de overstap naar het veganisme eenvoudiger dan voor mijn kaasetende medemens. Aan de andere kant at ik ook al een tijdje geen gluten meer, wat het soms toch nog verdomd lastig maakt om ergens een veganistische maaltijd te scoren. De recepten op mijn blog zijn dus niet alleen veganistisch en soms ayurvedisch, maar ook nog eens glutenvrij. Hoe meer ik mij echter ging verdiepen in het veganisme en, eigenlijk apart daarvan, spiritualiteit, hoe meer ik mij ging bekommeren om het milieu. Veel veganisten eten geen vlees vanwege de milieuvervuiling die de vleesindustrie met zich meebrengt en doordat ik met deze perspectieven in aanraking kwam, werd ik langzaamaan ook een groen meisje. Heel langzaam, want mijn plasticgebruik is me nog altijd een doorn in het oog. Groen eten is niet zo moeilijk, maar groen leven is een uitdaging. Een uitdaging die ik maar al te graag aan ga!

Met mij meelezen? Neem een kijkje op The Scent of Cinnamon, waar je ook mijn spirituele podcast Een Beetje Zweven vindt. Liever wat ontbijtinspiratie? Volg dan mijn Instagramaccount @magicalbreakfast, waar ik je dagelijks inspireer de dag op magische wijze te beginnen.

Recept: ayurvedische bonensoep met wortels en komijn

bonensoep

Dit ayurvedische bonensoepje is niet alleen heel kleurrijk, maar ook nog eens heerlijk comfortfood. En ja, als ik ergens van houd dan zijn het gerechten die je kunt eten met een lepel. Voor dit recept gebruik ik ingeblikte bonen, doordat die al zo lang liggen te weken zijn ze doorgaans beter te verteren door je darmsysteem. Als je toch liever je eigen bonen kookt, was ze dan goed vóór en na het weken, net zolang tot er geen schuim meer vanaf komt. Kook ze eventueel wat langer als je snel last hebt van je darmen. Nog een tip: dit soepje is vrij dik, maar is dun net zo lekker. Dus als je van een dun soepje houdt, voeg dan aan het eind wat extra water toe.

Wat heb je nodig?

1 blik bruine bonen (400ml)
1 blik witte bonen (400ml)
500ml water
3 grote wortels
1 theelepel kurkumapoeder
1 eetlepel kokosvet
1,5 theelepel komijnzaad
1 theelepel korianderpoeder of ketoembar
0,5 theelepel zout
200gr bruine jasmijnrijst (bijvoorbeeld van SMAAKT in het schap met natuurvoeding in je reguliere supermarkt)
eventueel verse koriander ter garnering

Wat ga je doen?

1. Door de soep te combineren met rijst krijg je een volwaardig plantaardig eiwit binnen, een goed idee dus! Mijn voorkeur gaat uit naar bruine jasmijnrijst, die is lekker chewy, maar je kunt ook andere rijst gebruiken. Was de jasmijnrijst voordat je hem aan de kook brengt en kook dan 30-35 minuten. Gebruik je andere rijst, kijk dan op de verpakking voor de instructies.

2. Laat de bonen uitlekken en was ze in een zeef tot er geen schuim meer afkomt.

3. Was en schrap je wortels en snijd ze in halve maantjes.

4. Kook de peentjes en wortels met de kurkuma in 500ml water. Doe het deksel wat schuin op de pan, zodat er een klein kiertje openblijft. Kook 20 minuten.

5. Na 15 minuten koken smelt je het kokosvet op middelhoog vuur in een koekenpan. Voeg de komijnzaadjes toe en bak ongeveer 2 minuutjes, ze branden snel aan dus blijft erbij staan! Zodra ze beginnen te ruiken kun je pan eigenlijk al van het vuur halen.

6. Voeg korianderpoeder, het zout, en de olie met de komijnzaadjes toe aan de soep en roer goed.

7. Mix met een staafmixer. Wil je de soep lekker glad? Mix dan wat langer. Vind je het lekker als er wat boontjes en worteltjes heel blijven, mix dan wat korter.

8. Serveer met de rijst en garneer eventueel met verse koriander.

Dit klinkt echt als het perfecte soepje dat ook eigenlik gewoon niet kan mislukken. Precies waar we van houden. Dankjewel Charelle! Ik ga deze soep zelf zeker maken en daar ga ik ook niet te lang mee wachten, want ik heb eigenlijk al een hele tijd zin om weer lekkere soepjes te brouwen. Die van jou komt bovenaan de lijst te staan! Ik hoop dat mijn lezers een kijkje nemen op je mooie blog, want daar is nog een heleboel meer leuks en lekkers te vinden. Succes met alles! 

Deze blogpost bevat affiliatelinks.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

9 gedachten over “Gastrecept: ayurvedische bonensoep van Charelle

 1. Dankjewel voor het delen van mijn recept Merel, ik vind het echt een eer om mijn recept op De Groene Meisjes te zien staan. <3

 2. Lijkt me superlekker! En inderdaad met dit herfstige weer krijg ik ook meteen zin in dit soort gerechten.

 3. Ohh dat ziet er zo lekker uit! Ik vind de Ayurvedische keuken altijd zo bijzonder. Trouwens, je hebt helemaal gelijk over plastic… Het zit zelf om groente heen! Best wel bizar eigenlijk hoeveel plastic wordt gebruikt.

 4. Net de ayurvedische bonensoep gemaakt. Past echt bij het weer. Was een zalige soep vooral met de basmati rijst. Bedankt voor het heerlijke recept

 5. Leuk om te lezen, het lijkt me lekker en we gaan het binnenkort maken. Bij nr 4 staar peentjes en wortel. Maar dat is denk ik boontjes en wortel Toch?

  1. Ja, dat vraag ik mij ook af, moeten de bruine en witte bonen uit blik een kwartier meekoken? Iemand dit al gemaakt?

 6. Aaah lekker! Was op zoek naar een soep die bij het onstuimige weer van noord-noord-holland van vandaag past :)

  Marc, ik denk dat je de bonen inderdaad die tijd laat meekoken.

  Smakelijk eten!

 7. Zou ook top zijn om de kcal erbin te vermelden.
  Waarom het kokosvet. Kan het zonder of is er een alternatief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *