Geld verdienen met je blog

geldverdienenmetjeblog3

Het is alweer een week geleden dat we een artikel in de serie ‘bloggen over bloggen’ online plaatsten. We vinden het zó leuk om jullie reacties op deze artikelen te lezen! Ook krijgen we steeds weer nieuwe vragen over bloggen binnen en natuurlijk vinden we het leuk om deze te beantwoorden. Vandaag vertellen we jullie over geld verdienen met je blog. Misschien ben je zelf blogger en zou je graag willen weten hoe je met je blog wat geld zou kunnen verdienen, of misschien ben je geen blogger, maar ben je gewoon geïnteresseerd in waar bloggers hun geld nou precies mee verdienen. We kunnen ons dit goed voorstellen, want dit soort vragen hadden we zelf tot een paar jaar geleden ook nog.

(pak er maar een drankje bij, dit wordt weer een láng verhaal) 

Waarom zou je geld willen verdienen met je blog?

Laten we voorop stellen: niet iedereen wil geld verdienen met zijn of haar blog. Bloggen zou gewoon ‘voor altijd’ een hobby kunnen zijn, waarmee je geen geld verdient. Gewoon omdat je het leuk vindt en je geen ambities hebt om er je werk van te maken. Maakt dit een blog beter of juist minder goed? Absoluut niet.

Voor sommige mensen ligt het nog altijd een beetje gevoelig als bloggers geld verdienen en dus commerciëler worden. Voor deze mensen is een blog een hobby en geen baan. Voor ons, nu we ruim drie jaar bloggen en een behoorlijke lezersgroep hebben opgebouwd, is het eigenlijk niet meer dan logisch om geld te verdienen met je blog. Waarom? Omdat je er al je tijd, energie en liefde insteekt. Sterker nog: doordat we er zoveel tijd insteken, hebben we onze banen voor een deel opgezegd. Dat is een behoorlijk opoffering, maar het is het zó waard.

Je kunt een blog vergelijken met een tijdschrift. Net zoals de leden van een redactie iedere maand keihard aan een magazine werken, werkt een blogger iedere dag keihard aan zijn ‘online magazine.’ En een blogger doet eigenlijk nog veel meer dan een redactielid. Je bent schrijver, fotograaf, filmmaker, editor, vormgever en hoofdredacteur in één. Laten we ook niet vergeten dat je zelf alle communicatie per mail, telefoon en social media afhandelt – tenzij je hier op een gegeven moment een stagiaire of medewerker voor in dienst neemt. (maar dat zien wij voor ons blog de komende jaren nog niet gebeuren) Verder verzorg je zelf de PR van je blog, ga je naar events en netwerk je je een slag in de rondte. Tegenwoordig maken veel bloggers (waaronder wij) ook youtube video’s of schrijveneen boek – jup, wij ook! Kortom: je blog kán je fulltime job worden en dat is dan ook voor veel bloggers een droom.

Als we voor onszelf mogen spreken is het een droom omdat we dan fulltime kunnen doen waarvoor we écht gepassioneerd zijn. Niet omdat we dan rijk worden, want we verdienen op dit moment beduidend minder dan toen we nog onze ‘gewone’ fulltime banen hadden. Maar omdat we er iedere dag zo blij van worden en we steeds weer mooie nieuwe kansen krijgen, blijven we dit doen en streven we ernaar om dit op een dag fulltime te kunnen doen. (op dit moment doen we het parttime.) Kortom; sommige bloggers lukt het om van hun hobby hun werk te maken. Iedere dag doen wat je leuk vindt, terwijl je mensen inspireert en blij maakt met verhalen, video’s en foto’s… dat ís toch ook gewoon fantastisch?

Op welke manieren kun je geld verdienen met je blog?

Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met je blog. We zullen hieronder een aantal voorbeelden noemen:

1. Affiliate marketing. Dit betekent dat je artikelen schrijft waarin je linkjes naar partnerprogramma’s verwerkt en deze programma’s doen aan affiliate marketing. Om een voorbeeld te noemen: wij schrijven een boekreview over een kookboek en plaatsen in dit artikel een linkje naar het partnerprogramma van bol.com. Iedere keer als er iemand een boek via deze link bestelt, krijgen wij een klein percentage van de verkoopprijs. Dit bedrag spaar je op en laat je eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld per maand of per drie maanden) uitbetalen. Heel veel webshops bieden een affiliateprogramma aan. Dus ook als je over andere dingen boeken schrijft (bijvoorbeeld over keukenapparaten, kleding, cosmetica of tuinartikelen,) kun je lid worden van zo’n programma. Lid worden is altijd gratis en het werkt vrij gemakkelijk. In Amerika zijn er bloggers die iedere maand duizenden euro’s verdienen door affiliate linkjes naar websites als Amazon.com en AudibleBooks.com te plaatsen – smart passive income, noem je dat.

2. Banners op je website. Toen wij nog niet zo lang bezig waren met bloggen, hadden we alleen banners van Google Adsense op ons blog. Deze banners kan iedere blogger, ook als je blog nog klein is, plaatsen. Je verdient er absoluut niet veel mee, maar hey, in het begin is iedere euro mooi meegenomen. Immers: een blog onderhouden kost ook geld en het is fijn als je deze kosten er bijna uit haalt op deze manier.

Maar hoe kom je dan aan die grote, niet-Google Adsense banners? Dat gaat via mediabureaus. Wanneer je blog op een gegeven moment  genoeg lezers heeft zul je vroeg of laat worden benaderd door een mediabureau. Wij werden hiervoor gevraagd toen we zo’n 60.000 lezers hadden – maar er zijn bloggers die eerder benaderd worden. Het kan namelijk ook een beetje aan je onderwerp liggen. Bij ons onderwerp (‘groen lifestyle’) was het best wel een risico voor het bureau om ons te contracteren – immers, ze zouden op zoek moeten naar campagnes die bij ons passen. Bij een ander blog kan dit gemakkelijker zijn, waardoor je dus al eerder interessant bent voor de bureaus.

Wanneer je akkoord gaat met een samenwerking, zullen zij vanaf dat moment de banners op je site gaan regelen. Wij hebben duidelijke afspraken gemaakt met ons mediabureau: welke banners willen we wel en welke niet? Het gebeurt dan soms toch per ongeluk nog wel eens dat er een banner op onze site staat waar we niet blij mee zijn, maar na 1 telefoontje is deze dan verwijderd. Top service!

Hoe verdien je geld met banners? Banners gaan per aantal clicks of views. Soms werkt het zo: als er 100 keer op de link is geklikt, krijg je daar voor een X-bedrag. Of: als de advertentie 1000 x in beeld is geweest, krijg je hiervoor een X-bedrag. Over het algemeen krijg je als lezer drie keer dezelfde banner te zien en verdwijnt hij daarna. Banners zijn wellicht de meest passieve vorm van geld verdienen met je blog – je hoeft er helemaal niks voor te doen.

3. Advertorials schrijven. De meest áctieve vorm van geld verdienen met je blog is het schrijven van advertorials. Ook deze worden door ons mediabureau geregeld, maar toen we nog geen mediabureau hadden, regelden we regelmatig zelf iets. Hoe werkt dat?

Een webshop benadert je met de vraag of je een informatief artikel wilt schrijven. Je bekijkt de webshop en bedenkt of het bij je blog past. Vervolgens vraag je aan de contactpersoon of je zelf mag weten waarover je schrijft en of je zelf de insteek mag bepalen. Vaak komt de contactpersoon dan met een aantal steekwoorden of linkjes die in het artikel verwerkt moeten worden. Zo lang wij het hiermee eens zijn, en we zelf de insteek en toon mogen bepalen, gaan we akkoord. (tenzij de geboden prijs niet akkoord is, uiteraard)

Wij vinden het heel belangrijk dat een advertorial even goed is als een ‘gewoon’ artikel. Immers: voor jou als lezer is een advertorial een ‘gewone’ blogpost en je wilt niet lastig worden gevallen met teveel commercieel gepraat. Natuurlijk, je snapt dat een blogger ook ergens geld mee moet verdienen en zijn huur moet betalen, maar je komt niet op een blog om reclameteksten te lezen. Toch? Daarom is het zo belangrijk dat je als blogger altijd kijkt: is dit onderwerp/merk een match met mijn blog en zo ja, is het relevant voor de lezer? Pas dan accepteren wij een advertorial. En ja, dat betekent dat we zo’n 80% moeten afwijzen, maar dat is niet erg.

Het leuke is dat merken steeds meer gaan inzien dat je bloggers lekker zelf moet laten bepalen hoe zij een product (of iets anders) onder de aandacht willen brengen. Het komt steeds vaker voor dat wij volkomen vrij gelaten worden bij een campagne en dat vinden wij heel leuk – immers, wij kennen onze doelgroep beter dan het merk. Over het algemeen pakken deze campagnes erg positief uit en dat is te gek! Ook zien we steeds meer gebeuren dat merken langdurige samenwerkingen met bloggers aangaan en dat is een fantastische ontwikkeling. Stel dat wij iedere maand een andere merk vleesvervangers als ‘het beste product van de wereld’ zouden aanprijzen. Hoeveel leuker en duurzamer is het om ons een jaar lang ‘het gezicht van’ te laten zijn? Op deze manier leer je alle producten kennen en kun je een goede mening over het merk vormen. Ook voor de lezer is het prettiger, omdat hij/zij kan zien dat we de producten inmiddels al een jaar of langer regelmatig gebruiken.

Komen we weer aan met ons ‘in Amerika…,’ sorry daarvoor, maar het is ons referentiekader als we kijken naar hoe het bloggersvak zich ontwikkelt. Het is gewoon overduidelijke dat ze daar al beter (en langer geleden) hebben begrepen hoe je bloggers kunt inzetten om het meeste uit je campagne te halen. Zo zag ik laatst een bekende Amerikaanse YouTuber (Shameless Maya, ze is geweldig) die een prachtige gesponsorde video had gemaakt waarin ze een droomvakantie mocht verloten. De video was een groot succes, omdat het helemaal ‘Maya’ was. Hoe geweldig is het als je zulke mooie opdrachten voor je blog mag doen en er dan je geld mee kunt verdienen? Laten we hopen dat dit soort opdrachten ook steeds gewoner gaan worden in Nederland en België! Op deze manier heeft namelijk iedereen er iets aan: de kijker een mooie video+een leuke winactie, de youtuber/blogger een toffe opdracht met bijbehorend inkomen.

Waar moet je op letten als je geld wilt verdienen met je blog?

geldverdienenmetjeblog2

Allereerst vinden wij het dus heel belangrijk om er altijd op te letten of de commerciële content goed bij ons blog past. Zo niet, dan niet. Op het moment dat je iets moet afwijzen dat best wel goed zou betalen baal je, maar later ga je dankbaar zijn dat je het niet hebt gedaan. Je geloofwaardigheid is het allerbelangrijkste.

Ten tweede is het heel belangrijk om transparant te blijven naar je lezers toe. Hoe kun je dit doen? Door bijvoorbeeld onder een advertorial te schrijven: “deze blogpost is in samenwerking met …. geschreven.” Of: “Dit is een gesponsord bericht.” Of: “Adv.” Op je social media kanalen houd je het transparant als je achter gesponsorde berichten #spon of #adv schrijft. Dan is het meteen duidelijk waar mensen mee te maken hebben.

Op deze manier weet je dus ook meteen dat een blogger niet óveral voor betaald krijgt. Sterker nog, ik denk dat de verhouding bij een succesvol blogger met veel lezers zo’n 80-20 % is, soms wat minder, soms wat meer. Het hangt ook van het onderwerp en de grootte van je blog af, denk ik. Maar als een blogger zich netjes aan de regels houdt (die er gewoon zijn, via een reclamecode,) dan weet je precies wanneer iets gesponsord is en wanneer niet. Let er maar eens op!

Ook vinden wij het belangrijk om open te zijn naar anderen: ja, wij verdienen geld met ons blog en nee, daar schamen wij ons niet voor. Waarom zou je je schamen om geld te verdienen met iets waar je je hele ziel en zaligheid in steekt? Nergens voor nodig. Wij vertellen daarom met alle liefde aan onze omgeving of aan lezers op welke manieren wij geld verdienen. En als medebloggers vragen hebben over hoe ze bepaalde dingen zouden kunnen aanpakken, commercieel gezien, zijn we ook blij om te kunnen helpen. Het gebeurt daarom regelmatig dat we worden gebeld of gemaild door medebloggers die vragen hebben. Je bent collega’s, je kunt elkaar helpen. In het verleden zijn wij ook erg goed geadviseerd door andere bloggers en daar waren we altijd heel blij mee! Waarom zou je er ook geheimzinnig over moeten doen?

Gelukkig wordt het onderhouden van een blog een steeds meer geaccepteerde baan en zijn steeds minder mensen verbaasd als je vertelt dat je blog geld oplevert. Sterker nog: steeds meer mensen zijn verbaasd over het feit dat we het nog niet fulltime doen en ernaast nog werken voor een baas – maar dat is nu eenmaal het ding van met z’n tweeën bloggen; het duurt iets langer voordat het een fulltime salaris voor twee personen oplevert.

Ook een belangrijke boodschap die we aan je willen meegeven is: zorg dat er evenwicht is op je blog. Wanneer je álleen maar commerciële dingen plaatst, zullen je lezers er gauw genoeg van krijgen. Het lijkt misschien verleidelijk om alles aan te pakken dat je aangeboden krijgt, maar then again: je geloofwaardigheid gaat echt naar de knoppen en het is lastig om dit weer te herstellen als je eenmaal die kant op bent gegaan. Los hiervan kunnen wij het ons niet voorstellen dat je het leuk zou vinden om op die manier je blog te onderhouden – maar dat is een ander verhaal.

Tot slot willen we de bloggers onder ons meegeven: snijd jezelf alsjeblieft niet in de vingers. Accepteer geen opdrachten voor het snelle geld, als het opdrachten zijn waar je eigenlijk niet helemaal achter staat. Accepteer ook geen opdrachten waarvoor je heel veel moet doen, waar je heel veel tijd in steekt, om er vervolgens een veel te laag bedrag voor te krijgen. Daarbij komt dat het ons net iets te vaak is overkomen dat partijen die een lange prijs boden, maar vooruit dan maar, we gingen akkoord, de hoogste eisen stelden. Dan kregen we achteraf mailtjes met de vraag of we nog dingen wilden aanpassen of verwijderen uit het artikel – laat je hier nooit toe verleiden! Wij hebben die fout in het verleden wel eens gemaakt, maar we hebben er veel van geleerd. Je mag jezelf als blogger, ook als je nog geen heel groot bereik hebt, best serieus nemen!

We hopen hiermee wat meer duidelijk te hebben gegeven over hoe het werkt, geld verdienen met je blog. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen en tips. En als je nog meer vragen hebt over geld verdienen met bloggen, of andere zaken omtrent bloggen: stel ze gerust hieronder bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

65 gedachten over “Geld verdienen met je blog

 1. Wat ik heel opvallend vind is dat ik bij jullie vaak niet door heb wanneer iets een gesponsord artikel is, en dat bedoel ik als compliment! Bij veel bloggers pik ik die artikelen er feilloos uit nog voordat ik de disclaimer heb gezien. Waar het precies aan ligt (Woordkeuze? Tone of voice?) durf ik niet te zeggen.

  Daarom vind ik het zo goed dat jullie gesponsorde artikelen blijkbaar net zo worden geschreven als de andere artikelen. Dat zegt wat over de inzet van jullie kant en komt ook oprechter over :)

  1. Helemaal mee eens! Ik lees best veel blogs en meestal denk ik na een paar zinnen al, ah dit is een advertorial. Terwijl ik bij jullie heel vaak verbaasd bent als ik klaar ben met lezen en onderaan het artikel zie dat het een gesponsord artikel is. Jullie doen dat echt heel goed en zijn echt een mooi voorbeeld wat dat betreft!

   1. Ik heb dat ook! Terwijl ik het lees hoor ik dan zon heel hoog nep blij stemmetje, ipv dat ik gewoon lees met m’n eigen stem. Het is vaak net iets te opgewekt ofzo :)

  2. Gesponsorde posts zijn echt heel ideaal, net zoals bepaalde merknamen, foto’s van producten plaatsen. De gesponsorde banners nemen naar mijn gevoel af de laatste tijd… Mensen beginnen er immuun voor te worden lijkt het…

 2. Zoals hier hierboven ook wordt gezegd heb ik nooit door dat het een advertentie was! Doen jullie heel goed, want inderdaad bij veel andere bloggers zie je dat gelijk. Bij foodbloggers zie ik dit vaak, omdat ze allemaal tegelijk over hetzelfde product schrijven.
  Goed dat jullie zoveel afslaan en voor jullie zelf kiezen, ik denk ook dat jullie juist onderscheid (samen met nog veel meer natuurlijk!)

   1. Tsja, dat is 1 van de dingen waarom we schrijven; laat de bloggers zelf bepalen wat ze doen. Merken hebben nu vaak de neiging om een campagne bij meerdere bloggers tegelijk uit te zetten… Dat valt lezers uiteraard op!

    1. Zo’n massacampagne werkt bij mij averechts, ik heb dan gelijk geen zin meer om die blogs te lezen. Ze lijken vaak gewoon te erg op elkaar! En zijn vaak erg oppervlakkig.

   2. : ) haha ik heb daar een grapje over gemaakt in een post over kikkererwten. Ik heb zo’n klein blog dat Herman van Hak mij over het hoofd gezien heeft en mij niet gevraagd heeft om iets over bonen te schrijven.

 3. Wat een fijn artikel!!! Dankjulliewel voor de heldere en duidelijk omschrijving. Kan ik op dit moment zeker goed gebruiken aangezien ik zelf in de zeer nabije toekomst een blog op wil starten :)

  Liefs,

  Elsa.

 4. Heel erg logisch dat je geld gaat verdienen met je blog als je er zóveel tijd in steekt! Soms vind ik het alleen wel jammer dat bloggers steeds regelmatiger advertorials schrijven naarmate ze bekender worden… tuurlijk, echt heel logisch dat ze dat doen want het is gewoon inkomen… maar het maakt een blog vaak toch wel minder persoonlijk. En opeens zie je dan op veel blogs hetzelfde product langskomen en dat vind ik dan toch ook een beetje saai worden.

  1. Verder een erg goed artikel, trouwens! Informatieve serie is dit. :)

 5. Wat goed en duidelijk geschreven! Heel tof dat jullie hier zo open over schrijven en andere bloggers hiermee willen helpen.

 6. Misschien een rare vraag, maar moet je belasting betalen over wat je verdient met bloggen?

  1. Ja zeker! Helaas wel ;) De Groene Meisjes is een bedrijf en daar komen alle zakelijke kanten van het verhaal – ook de stomme – bij kijken!

   1. Nou nou nou ik weet dat dit als een grapje bedoeld is hoor, maar belasting kunnen betalen is fantastisch, zeker als het met zoiets moois is als een blog die een groen leven promoot! Kunnen er weer subsidies voor mooie duurzame projecten bekostigd worden ;-) (immers, de overheid moet ook geld binnenkrijgen, net als jullie hierboven over je blog vertellen :) )

    Verder; super artikel! Heel fijn dat jullie open en eerlijk zijn over de zakelijke kant, ik snap ook nooit zo goed waarom andere bloggers daar vaak zo geheimzinnig over zijn/waren. Ik begrijp nog wel dat je niet bekend wilt maken hoeveel je verdient, maar niet dat je niet wilt vertellen op welke manieren je dat dan verdient. Hoop dat veel mensen (en merken!) dit lezen :)

    1. Daar heb je gelijk in! Maar leuk wordt het natuurlijk nooit om geld over te moeten schrijven ;) zeker niet in het begin, toen we meer moesten inleveren dan mochten houden – maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat je daarnaast nog een gewone baan hebt. Maar je hebt zeker gelijk: het is te gek om een bedrijf te kunnen hebben dat winstgevend is en tegelijkertijd bijdraagt aan het verduurzamen van de samenleving. Al klinkt dat “groots,” maar je moet toch ergens beginnen :)

     1. Zo ‘groots’ klinkt het niet, dat is echt wat jullie aan het doen zijn! Jullie verdienen op een eerlijke manier je geld, en ook nog eens op een manier waarop andere mensen geïnspireerd worden om groener te leven. Hoe fijn is het dan om óók nog met geld (belasting) de samenleving te ondersteunen en zelfvoorzienend te zijn. Mogen jullie echt trots op zijn hoor.
      Ik reageerde omdat ik het gewoon jammer vind wanneer mensen belasting betalen als iets negatiefs zien, het is bijdragen aan de samenleving (en niet veel landen in de wereld hebben die luxe, met zoveel corrupte overheden). Zeker als je dat doet met eerlijk & goed werk is dat toch super! Ik vind jullie blog daarom echt een heel goed project.
      Al kan ik me voorstellen dat het zeker niet leuk is als je dan niks van je winst zelf kan houden. Maarja, ga vooral door zoals jullie nu doen, dan komt dat vast goed ;)

 7. Grappig, ik ben hier toevallig vandaag veel mee bezig geweest! Ik vind het inderdaad vooral belangrijk dat je bij jezelf blijft en altijd 100% eerlijk bent: dat is juist wat bloggen zo uniek maakt en bedrijven kunnen daar hun voordeel mee doen. Met die transparantie, bedoel ik dan! Toch mogen we als bloggers èn als lezers van blogs best in ons achterhoofd houden dat er ook brood op de plank moet komen. Ja toch? :)

  1. Absoluut! Ik kan mijn huur nog steeds niet betalen in repen chocolade die ik opgestuurd krijg om te reviewen ;)

   1. Nouja als je het zo bekijkt… je kunt natuurlijk ook de huur niet meer betalen en een huisje bouwen van alle chocoladerepen! Woah!

 8. Bedankt voor de tips! Ik kreeg gisteren m’n eerste ‘samenwerkingsverzoek-mailtje’, dus ik ga ook helemaal binnenlopen denk ik ;-)

 9. Hebben jullie tips voor een fijn mediabureau? En do’s en dont’s bij een samenwerking met zo’n bureau? Alvast bedankt! Bij jullie valt het inderdaad niet op als het een advertorial is. Super en mooi dat jullie zo bij jezelf blijven. Jullie blog is echt mijn favoriet ga zo door dames!

  1. Dankjewel voor je lieve bericht Kelly! Wij zijn erg tevreden over onze samenwerking met mediabureau AdFactor. Wat heel belangrijk is voordat je een contract tekent, is dat je heel duidelijke afspraken maakt (zwart op wit) over wat jij wel of niet op je blog wilt hebben. Het is jouw blog, dus jij bepaalt! Ook is het goed om afspraken te maken over de communicatie. Bij ons bureau werken zeker 30 mensen, maar we hebben eigenlijk maar met 3 mensen contact. Dat is prettig, want zo blijven de lijnen kort en weet je precies met wie je te maken hebt. Sowieso is het altijd belangrijk om gewoon op bezoek te gaan bij het bureau voor een gesprek, eerst om kennis te maken en later ook om het contact ‘warm te houden.’ Althans, dat vinden wij heel erg fijn aan de samenwerking met ‘ons’ bureau!

 10. Jullie schrijven zó leuk! Hoewel ik absoluut geen ambitie heb om geld te verdienen met mijn blog, benader ik het wel professioneel. Althans zoveel mogelijk. En vind het wel leuk om de blog te laten groeien, al gaat dat langzaam. Jullie verhalen en tips helpen zeker! Eerde deze week heb ik me aangemeld bij Bloggers Network, waar je kan pitchen voor opdrachten. Heeft iemand daar al ervaring mee?
  – X Marloes

 11. Super fijn informatief artikel weer! Ik heb nog geen blog en weet ook niet of ert in de (nabije) toekomst één gaat komen en toch vind ik het leuk om er over te lezen. Doen jullie goed!
  Wat ik mij nog wel afvraag is wat jullie doen op het moment dat jullie een product mogen testen en dat (bijvoorbeeld die vleesvervangers) niet te eten zijn, of een product dat jullie (na de test) zelf nooit zouden kopen. Hoe eerlijk mag je daar dan nog over bloggen van de producent? Heb je je dan al vastgelegd om er tenminste iets (positiefs) over te schrijven of zeg je dan tegen de producent na het testen ‘het product kunnen wij niet aanbevelen in ons blog’ etc. Ligt misschien heel erg voor de hand maar ben er wel benieuwd naar.

  1. Hi Roos, leuke vraag! Het werkt zo: we krijgen meestal van tevoren een mailtje van een merk of een webshop die ons iets wil sturen. Dan vragen we eerst altijd al: zijn de producten vegan? voor het geval dat ze iets van plan waren te sturen wat we vervolgens niet kunnen gebruiken. Dat gaat niet altijd helemaal goed, want sommige bureaus hebben op een gegeven moment je adresgegevens en sturen gewoon alles op, hihi. Die producten, die dan dus niet vegan zijn, geven we weg aan de buren of vrienden. Daar schrijven we dan vervolgens niet over, want dat heeft niet zoveel zin.

   Wat we ook altijd vermelden, voordat een pakketje wordt opgestuurd, is dat een review nooit gegarandeerd is. We kunnen namelijk niet over álles schrijven dat ons wordt opgestuurd. Dan zouden we 1 groot reviewblog worden en dat willen we niet. We kiezen dus alleen de producten uit waar we echt enthousiast van zijn geworden. Over producten die we niet leuk vinden, schrijven we liever niet. We kiezen ervoor om niet te schrijven, omdat we er niet van houden om negatief te schrijven. We houden het liever positief.

   Positief, maar eerlijk. Soms komt daar een kritische noot bij kijken. Bijvoorbeeld bij de review van een restaurant. Onze lezers kennen ons inmiddels behoorlijk goed en prikken er zo door heen als wij positief doen over iets wat niet bij ons past. Daar zijn we dus altijd eerlijk in en dat zouden we iedere blogger kunnen aanraden!

   Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is? :)

   1. Zeker, helder verhaal! Dank voor je uitgebreide reactie. Nu je het zo zegt is het inderdaad niet leuk om artikelen te schrijven over allerlei producten/diensten die je vervolgens afkraakt. Dat je nog een keuze hebt of je uberhaupt een review schrijft. was niet eens bij me opgekomen. Ik dacht meer in de trant van ‘jij krijgt van ons een product opgestuurd en daarvoor in de plaats geef jij ons een review (voor wat hoort wat :-)) Weer wat geleerd! En dit geeft me nog meer het gevoel dat jullie blog betrouwbaar is!

    1. Oh nee, daar moet je je nooit toe laten verleiden. Dat zou namelijk betekenen dat je voor ieder wissewasje dat je opgestuurd krijgt een review moet schrijven. Kun je doen, maar je blog komt binnen een paar maanden helemaal ramvol met reviews te staan – je krijgt op een gegeven moment namelijk nogal wat pakketjes opgestuurd! ;)

 12. Goed geschreven! Ik vind dat jullie het dan ook erg goed doen, volgens de Reclame code maar toch als ‘De groene meisjes’. Ik weet zeker dat jullie er binnen een jaar een beiden een fulltime salaris mee kunnen verdienen :)

 13. Leuk stuk ladies! Fijn dat jullie inspireren om vooral achter je eigen keuzes te staan én dat jullie delen om de wereld een beetje mooier te maken.

 14. Super fijn en helder uitgelegd!Ik mis het soms ook dat je niet alles als bloggers aan elkaar kan vragen. Zo lijkt het mij voor mijn andere site onwijs handig om me te gaan verdiepen in affiliate links maar hoe en wat. Ik kom er gewoon echt niet uit. Had me ingeschreven bij bol.com maar als ik dat installeerde dan liep mijn hele site plat. Mag ik vragen bij welk bureau jullie zitten?

  1. Bedoel je wel mediabureau voor banners en advertorials? Dat is Adfactor.
   Verder hebben we een goed contact met een heleboel PR bureaus (google: PR bureaus Nederland) en wat betreft affiliate doen we vooral veel met het partnerprogramma van bol.com (zij hebben een super goede klantenservice, beantwoorden je mails heel snel, dus je kunt even contact opnemen!) en Zanox. Succes!

 15. Bedankt voor de mooie tips! Leuk om jullie open en eerlijke mening te horen.
  Jullie staan altijd erg dicht bij jezelf en dat is mooi om te zien.

  Wij zijn pas net begonnen met onze weblog en het is bij ons op dit moment nog niet van toepassing, maar wie weet in de toekomst. :)
  Kunnen jullie ons vertellen hoe je nu weet welk bureau welke merken e.d. vertegenwoordigt?
  Ik heb eens zitten kijken bij bedrijven die affiliate marketing aanbieden, maar hoe weet je nu welke bedrijven zij in portfolio hebben die het beste bij je passen?
  Waarom hebben jullie voor Adfactor gekozen als ik vragen mag????

  1. Oe, dat is lastig om in 1 berichtje te zeggen, want er zijn zóveel merken die door zoveel PR bureaus worden vertegenwoordigd! Wat je kunt doen is googelen op ‘Pr Bureaus Nederland’ en alle sites bekijken. Op alle sites staat een portfolio met de merken die ze vertegenwoordigen.

   Wat betreft affiliatemarketing: er zijn een paar grote bureaus die de meeste merken in hun portfolio hebben. Dan kan je denken aan Zanox, Affilinet en bloc.com. Je meldt je aan voor een netwerk en vervolgens kun je van alle programma’s gebruik maken.

   Het is eerder andersom: adfactor heeft voor ons gekozen. Als het om mediabureaus gaat, gaat het vaak de andere kant op. Het bureau benadert jou. We hebben wel nagedacht over andere bureaus, maar Adfactor past het beste bij ons, is het grootste bureau met de meeste ervaring en de merken die ze destijds (een ruim jaar geleden) ‘deden,’ pasten het beste bij ons. Dus wij waren heel blij met hun uitnodiging!

 16. Ik vind het heel normaal dat mensen die veel tijd en energie in hun blog steken hier ook iets mee verdienen. Ik vind het zelfs goed want anders zouden er geen fulltime bloggers kunnen bestaan.
  Het lijkt me leuk om zelf ook ooit iets te verdienen met mijn blog.

 17. Handige en nuttige tips over bloggen. In de huidige tijd van het internet, is het vrij logisch en normaal dat een blogger op den duur geld wil verdienen aan zijn/haar website. I

 18. Erg goed artikel! Alles heel duidelijk en overzichtelijk omschreven. Heb er zeker wat aan gehad en hoop dat ik er wat mee kan doen in de toekomst.

 19. Informatief verhaal, dank! Grappig dat veel mensen het als iets goeds zien als het verschil tussen een gesponsorde en niet gesponsorde blog onduidelijk is. Mij lijkt dat juist een nadeel. De onafhankelijkheid van een blog verdwijnt immers als de schrijver betaald wordt door een fabrikant of een merk. Ik snap dat het voor bloggers een goede manier is om een inkomen op te bouwen en dat je kritisch bent over met wie je samenwerkt. Maar nu merken steeds meer gebruik maken van bloggers om hun producten aan te prijzen, wil ik graag weten wat ik aan het lezen ben… :-)

 20. Ik wil jullie even bedanken voor dit artikel! Ik ben een beginnende blogger die langzaam mijn weg zoekt in de blog wereld. Ik hoop dat ik in de toekomst een x een mail kan sturen met vragen. Ga zo door! Mijn complimenten!
  Groetjes Tabitha

 21. Hey hey merel!
  Ik zou graag een blog beginnen (zoals jij dat nu hebt :) ), maar ik weet niet goed via welke website ik dat moet doen…
  Heb jij tips met welke website ik, zoals jij, kan open bloeien?

  met vriendelijk groetjes,
  Pàpoo T.

 22. Wooow wat schrijven jullie een goede blog zeg, mijn petje af, ik kan niet stoppen met lezen van deze blog, ik heb mijn aangmeld en wacht in spannen op nieuwe goed geschreven stukken tekst, ik hoop dat jij nog lang door blijft schrijven

 23. Hallo!

  Nederland is een nieuw digitaal tijdschrift rijker. MAG! Dit pittige online blad heeft 3000 bezoekers per maand en laat tekenen zien dat dat aantal alleen maar gaat groeien. Neemt u er eens een kijkje als u wilt. magthenetherlands.com

  Met vriendelijke groet,

  Teresa Dankerlui
  Hoofdredactrice van MAG
  magthetherlands.com

 24. Beste Geld Inzamelen voor School is een geweldige manier om financiële steun te bieden aan scholen en educatieve initiatieven. Het is inspirerend om te zien cultivator initiatieven zoals WhyDonate mensen samenbrengen om het onderwijs te verbeteren. Laten we blijven bijdragen aan de groei van onze scholen en onze toekomstige generaties ondersteunen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *