Gierst ontbijt

gierst ontbijt

Wij zijn havermoutfans, dat weten velen van jullie wel. We eten dan ook heel graag dit ultieme havermoutontbijt en we weten dat het een erg geliefd recept is onder onze lezers. Maar je wilt ook wel eens iets anders. En daarom maakten we nu eens een gierst ontbijt. Oók erg lekker en net zo gemakkelijk om te maken!

Net zoals voor havermout geldt, is een gierst ontbijt een lekker vullend en voedzaam begin van de dag. Het bereiden van een gierst ontbijt duurt iets langer (een minuut of 10) dan het maken van havermout, dus je moet wel iets meer tijd uittrekken. Hoe gierst smaakt? Wij vinden het een beetje zoetig smaken. We vinden het in ieder geval erg lekker! Laten we meteen maar beginnen.

Wat heb je nodig voor een gierst ontbijt voor 1 persoon?

70 gram gierst
150 ml amandelmelk
toppings naar keuze (zoals pindakaas, amandelboter, appel, rozijnen, ander gedroogd fruit, blauwe bessen, kokos, enz.)

gierst ontbijt

Wat ga je doen? 

Je doet de gierst en de amandelmelk in een pannetje en zet het voor 20 minuten op een heel zacht vuurtje. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.
Serveer met de toppings van jouw keuze.

gierst ontbijt

Zo simpel is het! Wij eten het erg graag en we kunnen ons voorstellen dat we straks in de zomer een heleboel lekkere frisse varianten gaan bedenken. Met citroen en kokos, met rood fruit en pure chocolade, met frambozen en pistachenootjes… mmm!

Eet jij wel eens een gierst ontbijt? En wat lijken jouw de lekkerste toppings? Of gebruik je misschien andere melk dan amandelmelk? We horen het graag van je! 

de Groene Meisjes 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

32 gedachten over “Gierst ontbijt

  1. Gierst heb ik eigenlijk alleen nog maar een keer door een salade gegeten, maar daar proefde je het niet zo duidelijk door de dressing die er overheen zat. Voor de variatie op mijn dagelijkse havermout zou ik dit best eens willen proberen.

  2. wat toevallig, wij gaan vanavond gierst eten in een soufflé, dan kan ik de restjes mooi hier in verwerken ^^ lijkt me lekker met wat rozijntjes en kaneel.

  3. Wat grappig dat alle dingen die ik als kind al at nu opeens hip worden: havervlokken, bulgur, quinoa, en gierst :-)
    Ik eet het nooit als ontbijt, maar het is heerlijk in o.a. soepen, als risotto, het geeft romige puree (half aardappels, half gierst), in salades, in hartige koekjes en kroketten.
    Veel plezier met uitproberen, de mogelijkheden zijn eindeloos!!!

  4. Gierst doet me echt denken aan vroeger. Toen aten we dat ipv rijst bij de warme maaltijd. Lijkt me leuk om eens als ontbijt te proberen!

  5. Oeh, dit eet ik ook wel eens, zó lekker! Mijn favoriete topping is banaan, stukjes pure chocolade, amandelen en koekkruiden. Vreemd genoeg lust ik alle granen als ontbijtbasis (van quinoa tot couscous), maar vind ik gekookte havermout écht niet lekker, haha.

  6. Meteen pannetje klaar gezet. ;-)

    Goede timing. Plan was havermout, maar had gisteren al zin in gierst.

  7. Oh wat ziet dat er heerlijk uit!
    Nog nooit gierst gegeten maar ben toch wel benieuwd nu.
    Liefs Lonneke

  8. Meteen gemaakt met rijstmelk en als topping peer, lijnzaad, pompoenpitten, kokos en tahin. Nog een klein beetje gember en anijspoeder eroverheen gedaan, lekker!!

  9. Lijkt me lekker! Ik ben dol op pap-achtige ontbijtjes met flieberstructuur :p Ik zou er zelf denk ik banaan, kaneel, en een beetje honing overheen doen, misschien wat walnoten of pecannoten. Ik vind de combinatie frambozen-pistache ook een heel goed idee! Waar kun je gierst eigenlijk kopen, gewoon bij de supermarkt?

    1. Ja hoor! Of bij de toko of bij de biologische winkel.

  10. Volgens mij heb ik nog nooit gierst gegeten! Maar dit ziet er erg lekker uit, sowieso ziet zo’n beetje alles wat jullie plaatsen er heerlijk uit haha.

  11. Morgenochtend ontbijten met gierst. Dit lijkt me heerlijk!!!

  12. Gierst zou ik niet zo gauw bedenken als ontbijt. Maar dit lijkt me heel lekker!

  13. Zou je dit ook koud als een soort overnight oats kunnen eten. Koken en dan af laten koelen ofzo? Ik neem altijd koude havermout mee naar m’n werk namelijk en doe er op het werk nog wat zaadjes en gedroogd fruit door.

    1. Ja het kan wel, maar ik heb wel het idee dat gierst wat harder wordt dan havermout…

  14. Kan je dit ook bereiden met water? Of is het dan niet meer lekker? Ik kan geen enkele vorm van melk verdragen. Nu maak ik ook altijd overnight oats met water en verschillende toevoegingen. Het is toch glutenvrij? Ja lang leve de allergieën, en intoleranties.

    1. Met water kan ook hoor! Het wordt wel een beetje minder romig, maar het kan zeker.

  15. Gisteren dit recept gelezen en vandaag in huis gehaald. Heerlijke manier om te lunchen! Ik heb er verse aardbeitjes bij gedaan, gedroogde cranberries, abrikoos en een paar ongebrande amandelen. Super, en je kunt volgens mij eindeloos variëren.

  16. Ik spoel de gierst van te voren onder de kraan, met koud water. Op deze manier wordt de gierst makkelijker gaar en zachter van smaak.

  17. En o ja, heb je, in het seizoen, rijpe verse abrikozen, pureer deze (met de staafmixer) tot een dikke saus en eet dit bij de gierst. Je kunt ook gedroogde abrikozen een nachtje wellen en er een puree van maken. Zo lekker.

  18. Ik was afgelopen zomer o vakantie in Riusland. Daar eet men op het platteland gerstenat met ontbijt. Koken in melk en erna kaneel en suiker met een beetje boter. Verrukkelijk lekker. Kon dan ook niet laten om een flinke hoeveelheid gierst ter plekke in de supermarkt te kopen en als souvenir mee naar huis nemen. Kost bijna niets daar.

  19. Was lekker met een theelepel zonnebloempitjes, 2 theelepels pompoenpitten, 5 pecannoothelften in stukjes en een eetlepel lijnzaad erdoor! Zeker voor herhaling vatbaar, Heb de gierst eerst geroosterd met was kokosrasp en toen gekookt in 150 ml amandelmelk maar moest wel amandelmelk blijven toevoegen en heb vuur uitgezet na 10 minuten en nog 10 minuten laten staan.

  20. Kan gierst ook rauw worden gegeten?
    Bijv. als het overnight geweekt wordt?
    Ik zou het trouwens sowieso altijd weken (en spoelen)!
    Bvd,
    Alec

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *