Girls First – Alternatieve kerstcadeausAls je ons vraagt wat wij zouden willen krijgen voor kerstmis, dan vinden we dat heel lastig om te zeggen. Natuurlijk, we hebben onlangs een artikel gepubliceerd met duurzame kerstcadeaus, maar die cadeaus vinden we eigenlijk vooral leuk voor anderen – zelf hebben we alles al. Komt dat gevoel je bekend voor? Omdat we ook niet alleen maar de nadruk willen leggen op materiële cadeaus, willen we je vandaag een alternatieve cadeausuggestie meegeven. Cadeaus waarmee je meisjes kunt helpen!

We werden geattendeerd op de webshop met duurzame cadeaus van Plan Nederland. In het kort komt het erop neer dat je een aankoop doet, niet voor jezelf, maar voor een meisje aan de andere kant van de wereld. Door geld te doneren, help je haar in haar ontwikkeling en kansen. Natuurlijk hadden we al wel van Plan Nederland gehoord, maar we wilden toch graag wat meer over deze organisatie weten. Daarom namen we contact op met Plan en stelden we enkele vragen.

Plan Nederland is een organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling en rechten van meisjes wereldwijd. Dit doet de organisatie met programma’s op verschillende werkgebieden. Dat zijn: bescherming tegen geweld, onderwijs, werk en voedselzekerheid, water, sanitatie en hygiëne en noodhulp. Kort samenvattend komt het erop neer dat Plan alle meisjes, waar ze ook wonen, dezelfde kansen en bescherming wil bieden. En nog mooier: Plan wil meisjes zelfstandig maken. Immers: meisjes hebben de toekomst in handen. Zij zorgen ervoor dat er straks weer een nieuwe generatie ontstaat, die weer kans maakt op een betere toekomst. Omdat te kunnen bewerkstelligen, moeten meisjes kunnen studeren als ze dat willen, kunnen trouwen met degene met wie zij dat willen en vrij worden gelaten in de keuze of en hoeveel kinderen ze willen krijgen. Helaas is  dit in veel landen en voor héél veel meisjes nog niet zo vanzelfsprekend.

Op dit moment zet Plan zich extra hard in voor de onderwerpen als meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken – omdat het vandaag de dag nog heel hard nodig is om hier voor te strijden. Bekijk hier alle gebieden waarop Plan Nederland actief is in 50 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Hoe gaat Plan te werk? Natuurlijk zijn er vaste donateurs. En ook zijn er vrijwilligers die zelf acties opzetten. Daarnaast heeft Plan toffe acties, zoals bijvoorbeeld  Cycle4girls en de Great Ethiopian Run. Maar we kunnen ons voorstellen dat je het misschien lastig vindt om zoiets ‘groots’ te doen en dat je op zoek bent naar een laagdrempelige manier om een steentje  bij te dragen. In dat geval lijkt de webshop met alternatieve cadeaus ons perfect. Om een vergelijking te geven: wanneer je vaste donateur bent, kost dat €25 en we kunnen ons heel goed voorstellen dat dit voor veel mensen een beetje te hoog gegrepen is. In de webshop staan cadeaus tussen de €5 en de €75 – daar zit altijd wel iets voor ieder budget tussen. Daarbij komt dat de donatie eenmalig is en ook nog eens heel erg leuk om aan een ander te geven.

In de webshop kun je kiezen uit allerlei cadeaus. Om een voorbeeld te geven: voor €5 geef je een meisje toegang tot duurzaam maandverband. Meisjes krijgen toegang tot goed maandverband, ook komen er op scholen goede sanitaire voorzieningen die moeten bijdragen aan een verbeterde hygiëne en minder schooluitval voor meisjes. Nu denk je misschien: waar is dat maandverband nou goed voor? Nou, voor meisjes in Uganda is het één week per maand onmogelijk om naar school te gaan, zonder goede hygiënische middelen. Jij kunt er met vijf euro dus voor zorgen dat een Ugandees meisje tóch die week naar school kan gaan, zodat ze geen onderwijs hoeft te missen.

Kalpan washing at her water tap

Heb je besloten dat je iets meer zou willen besteden? Misschien wil je dan voor €18 een Nepalese vrouw een moestuintje cadeau doen? Of voor €25 bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van drinkwater in Indiase sloppenwijken? Of wat dacht je van €10 voor een schoolboek voor een meisje in Pakistan? Kortom: er is voor allerlei bedragen en op allerlei terreinen een mooie gift te bedenken.

Carrousel_Kerst_product_MOESTUIN

Wanneer je ervoor kiest om een vriend of familielid een alternatief cadeau van Plan te geven, dan krijg je na het voltooien van de bestelling en betaling een e-card of een geprinte kaart, die je aan je vriend, vriendin of tante kunt geven. Misschien vind je het leuk of interessant om nog wat meer achtergrondinformatie bij het kaartje te geven? Je zou dan kunnen linken naar deze video van Plan International. (waar Plan Nederland onderdeel van is) De video laat wat meer zien over waarom het zo belangrijk is om juíst in meisjes te investeren.

Heb jij iemand in jouw omgeving voor wie je nog een mooi kerstcadeau zoekt, maar weet je dat diegene eigenlijk alles al heeft? Misschien zou je dan kunnen overwegen om voor een cadeau van Plan Nederland te gaan. Overigens, de webshop van Plan is altijd ‘geopend,’ dus niet alleen met kerst. Dat betekent dat je er ook prima terecht kunt voor verjaardagscadeaus, kraamcadeaus of cadeautjes voor collega’s – het hele jaar door.

Zelf heb ik ervoor gekozen om een meisje in Pakistan een schoolboek cadeau te doen. De kaart die ik krijg voor het kopen van het cadeau, geef ik aan een vriendin die, net als ik, in het onderwijs werkt. Dat leek me wel een toepasselijk gebaar! (en omdat ik weet dat ook voor haar geldt dat ze alles al heef wat ze nodig heeft, weet ik zeker dat ze het zal waarderen.)

Welk cadeau zou jij kiezen? En voor welk ‘meisjes gerelateerd onderwerp’ zou jij je in willen zetten? We lezen het graag bij de comments! 

– Dit artikel hebben we geschreven in samenwerking met Plan Nederland –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Girls First – Alternatieve kerstcadeaus

  1. Leuk idee! Meters en Peters, dat zijn toch een soort “voogden” van je kinderen? Even benieuwd :)

  2. Danielle van Plan Nederland schreef:

   Hoi Kirstel,

   Bedankt voor het compliment!

   Groet,
   Danielle van Plan

  3. Danielle van Plan Nederland schreef:

   Hoi Resaarcle,

   Leuk! Laat je ons weten als je nog vragen hebt over de producten?

   Groet,
   Danielle van Plan

 1. Wat een geweldig idee! Al deze cadeaus van Plan zijn super, maar als ik moet kiezen zeg ik ‘moestuin’.
  Back to basic, naar mijn idee ligt daar de toekomst. Ook voor westerse landen.

 2. Sorry, maar ik ga echt geen geld geven aan een organisatie waar de directeur meer dan €100.000 in zn zak steekt…

  1. Hier zit ik dus ook een beetje mee, gaat het geld wel naar het juiste toe?

   Het idee is wel erg gaaf. Mijn familie doet nooit aan kerstcadeautjes (daar gaat kerst immers niet op, en nee, wij zijn niet gelovig) maar mijn schoonfamilie wel. Ik krijg dus verplicht een kerstcadeautje. Het lijkt me dan wel erg tof om zo iets te vragen!

   1. Blijft altijd een lastig punt.

    Het is echter wel zo dat voor minder dan dat bedrageen organisatie vaak geen goede bestuurder krijgt, met weer alle gevolgen van dien, want voor hetzelfde geld gaan die bestuurders dan naar de ‘profit’ sector.

    Dus tja.. Het beste is kleine projecten waarbij je precies weet waar het heen gaat, echter is dit lastiger te realiseren vanuit nederland, echter ook niet onmogelijk.

   2. Danielle van Plan Nederland schreef:

    Beste Lare,

    Bedankt voor je vraag. Van elke euro die er binnenkomt, besteden we 89 cent om de situatie van kinderen in ontwikkelingslanden te verbeteren.

    Mocht je verder nog vragen hebben, laat het gerust weten.

    Laat je het weten als je iets op je verlanglijstje zet?

    Groetjes,

    Danielle van Plan

  2. Danielle van Plan Nederland schreef:

   Beste Marloes,

   Ik begrijp wat je bedoelt en het is ook goed om kritisch te zijn. Ik zou graag van de gelegenheid gebruik maken om jou (en de anderen) iets meer info te geven over het salaris van onze directeur.

   Plan Nederland is een grote organisatie die jaarlijks beschikt over een groot budget om zijn projecten uit te voeren. In 2014 was dit zo’n €49 miljoen euro. Als directeur ben je verantwoordelijk voor alles in de organisatie en daar hoort een passend salaris bij. Het salaris onze directeur zit ruim onder het gemiddelde van vergelijkbare organisaties.

   Daarnaast is er streng toezicht op NGO’s. Onze Raad van Toezicht en accountantsbureau PWC controleren onze uitgaven. Verder is Plan Nederland erkend door de Sociaal-Economische Raad van de VN en hebben wij het CBF-Keurmerk.

   Ik hoop dat ik je iets meer inzicht heb gegeven. Mocht je meer vragen hebben dan kun je die altijd stellen.Dat kan hieronder of door een email te sturen naar socialmedia@plannederland.nl

   Hartelijke groet,
   Danielle van Plan Nederland

 3. Hmmm ik vind het idee echt leuk en ook fijn dat er dit soort initiatieven zijn. Want als dit soort organisaties het niet doen wie dan wel? Aan de andere kant heeft plan wel nog steeds een beetje een slechte naam bij mij. Jaren geleden kon je een meisje steunen door middel van een maandelijkse donatie. Toen bleek dus dat je niet daadwerkelijk dat meisje steunde waar je wel allerlei ‘brieven’ van kreeg. Daarom wil ik mij eerst even verdiepen in plan en wat zij tegenwoordig doen. Het idee van duurzaam maandverband spreekt mij overigens wel erg aan!
  Liefs,
  Eva

  1. Dat is inderdaad wel al jaren geleden (rond 1999, geloof ik zelfs) en er is in de tussentijd een heleboel veranderd. (in het bestuur en in de projecten) Maar uiteraard moet je je eerst verdiepen in een project, voordat je ergens geld aan betaald. Dat is altijd goed, met waar je ook je geld naartoe stuurt/aan uitgeeft!

  2. Danielle van Plan Nederland schreef:

   Beste Eva,

   Ik begrijp dat je dat gevoel kan hebben. De eerste 15 jaar groeide Foster Parents Plan Nederland enorm hard en hierdoor ging er soms iets fout in de administratieve afhandeling en de communicatie. Donateurs ontvingen verkeerde post of post van het verkeerde sponsorkind en werden daardoor wantrouwend.

   De kinderen hebben altijd bestaan maar je steunt de community waar het kind woont. Wij hebben dit weergegeven in deze infographic https://www.plannederland.nl/sponsor-een-kind

   Daarnaast wil ik ook direct van de gelegenheid gebruik maken om dit verhaal van Maureen van 14 jaar naar je door te sturen. https://www.plannederland.nl/resultaten/verslagen/moreen-met-maandverband-kan-ik-gewoon-naar-school-en-spelen

   Laat je me weten als je nog vragen hebt over Plan of over het maandverband project?

   Groetjes,
   Danielle van Plan Nederland

 4. Heel eerlijk? Als ik een goed doel wil steunen doe ik dat van mijn ‘eigen’ geld en niet van geld wat bestemd is voor een cadeau voor een ander. Die persoon kiest er toch niet voor om Plan te steunen?

  1. Je zou het ook kunnen zien als een extraatje he? Dat je wel een cadeau koopt voor iemand en als gebaar er nog iets van een kleinigheidje bij doet. Maar nogmaals: het is natuurlijk ook een beetje bedoeld voor mensen die alles al hebben. Ik zou er persoonlijk heel blij mee zijn als vrienden in plaats van verjaardagscadeaus voor mij, een aantal donaties aan verschillende goede doelen zouden doen. Sterker nog, ik zou dat een heel tof gebaar vinden en er blijer mee zijn dan dat ik weer spullen krijg waar ik iets mee moet ;)

  2. Ik zou het veel prettiger vinden om dit als cadeau te ontvangen dan zelf weer iets wat ik eigenlijk helemaal niet nodig heb óf ik ook wel zelf had kunnen kopen. Dus het ligt er waarschijnlijk aan aan wie je het geeft. Dat kun je denk ik wel inschatten toch?

   Plus dat je helemaal niet verplicht bent iets voor een ander te kopen. Dat KUN je doen maar is zeker geen must. En als mensen je veroordelen over het wel of niet kopen van (dure) cadeaus, dan hecht ik om datzelfde feit absoluut geen waarde aan de mening van die persoon. Geld uitgeven is te makkelijk, het gaat erom dat je er voor elkaar bent en dat kun je niet kopen.

 5. Het idee is mooi, maar ik heb totaal geen vertrouwen in dit soort organisaties en ben het wel met ‘Marloes’ eens.

  1. Danielle van Plan Nederland schreef:

   Hoi Yvonne,

   Bedankt voor je reactie. Het is goed om kritisch te zijn, dat houd NGO’s scherp. Plan heeft afgelopen jaar de prijs gewonnen voor de meest transparante NGO in Nederland. https://www.plannederland.nl/actueel/nieuws/goud-plan-nederland-wint-de-transparant-prijs

   Ik heb daarnaast in bovenstaande comments wat meer info gegeven over het werk van Plan. Mocht je naar aanleiding daarvan nog vragen hebben dan hoor ik dat natuurlijk graag.

   Groetjes,
   Danielle van Plan Nederland

   1. Wat een goede organisatie! Ik ben zelf in februari in een sloppenwijk van Nairobi (Kenia) geweest en ik heb daarna samen met mijn moeder een klein project opgezet waarmee ik een groep meisjes in de sloppenwijk van maandverband voorzie, waardoor ze de hele maand lang naar school kunnen. Voor updates: https://www.facebook.com/furahiadada/?fref=ts

    1. Danya van Plan Nederland schreef:

     Wat ontzettend leuk om te lezen en te zien Dominique! Wat zullen ze blij zijn met jullie steun. Mooi om te lezen dat de meiden nu fulltime naar school toe kunnen gaan. Ga zo door! Hierbij nog een leuk artikel mét foto’s met betrekking tot de introductie van maandverband in Uganda: https://www.plannederland.nl/investeer-in-meisjes/projecten/water-en-hygiene/gierend-van-het-lachen-om-maandverband.

     Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, horen wij dat graag.

     Wij wensen jullie veel succes!

     Groetjes,
     Danya van Plan Nederland

 6. Het idee is super leuk! Ik zou het zeker overwegen voor een geliefde. Echter, na vreselijke verhalen over andere stichtingen, ben ik skeptisch geweest over goede doelen.

  Mijn intenties zitten op de juiste plek. Ja, tuurlijk wil ik graag een jong meisje helpen aan een beter toekomst. Maar het liefst zonder dat een Directeur € 100,000,- euro in zijn zak steekt voor een glimmende bolide.

 7. Danya van Plan Nederland schreef:

  Bedankt voor je reactie Ralphius!
  Wij twijfelen niet aan jouw intenties en vinden het een mooi gebaar dat je je graag zou willen inzetten voor het goede doel! Mijn collega Daniëlle heeft hierboven (in een reactie op 11 december 2015) al het een en ander uitgelegd over het salaris van onze directeur.

  Mocht je naar aanleiding hiervan toch nog vragen of opmerkingen hebben, beantwoorden wij deze natuurlijk graag.

  Groetjes,
  Danya van Plan Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *