Goed voorbereid op reis gaan

Reisdingetje - Door Aline Bouma 4

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met de Rijksoverheid / Foto’s: Aline Bouma 

Laatst schreef ik er al over: mijn hele idee van op vakantie gaan is veranderd sinds ik voor mezelf werk. De acht jaren hiervoor werkte ik in het onderwijs. En daarvoor zat ik natuurlijk zelf nog op school en studeerde ik. Ik kende niks anders dan schoolvakanties. En de zomervakantie is natuurlijk het moment bij uitstek om er wat langer tussenuit te gaan. Zelf ben ik deze zomer gewoon thuis en ga ik er juist in het najaar (waarschijnlijk) even tussenuit. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik niet merk dat het aan alle kanten vakantie is. Om mij heen gaan er steeds meer mensen een paar weken weg, mijn tijdlijn op Instagram staat bol van de vakantiefoto’s en het is wat rustiger op mijn blog. Good for you, mensen! Ik leef gewoon een beetje met jullie mee, op afstand. Goed?

Eindeloze wensenlijstjes

Reisdingetje - Door Aline Bouma 3

Nadenken over reizen maken doe ik eigenlijk altijd wel. Sterker nog, dat begint vaak al wanneer ik onderweg ben naar huis vanaf de vorige bestemming. Dan kan ik het niet laten om alvast na te denken over de volgende. Hele wensenlijstjes worden er gevormd, ik lees soms reisgidsen (of verhalen over bepaalde bestemmingen,) om ideeën op te doen en ik ben altijd geïnteresseerd in de reisplannen van een ander. Het moet gezegd dat ik vooral een Europareiziger ben. Dat is eigenlijk vooral omdat ik Europa echt fantastisch vind. Het is zo’n divers en prachtig continent. Ik bedoel, we hebben bijna alles hier hè? Mooie steden, bergen, zeeën, bossen, meren, noem het maar. Iedere keer dat ik naar een voor mij onbekend land in Europa ga, zoals bijvoorbeeld die keer dat ik naar Roemenië ging, dan denk ik: ik ga nooit meer buiten Europa reizen. Eerst alles hier maar eens ontdekken.

Maar goed, dat kan ik ook weer heel snel vergeten zijn als ik ‘Floortje naar het einde van de wereld’ (zeg alsjeblieft dat je dit programma ook kijkt?) kijk, dan denk ik juist weer: ik moet echt nog veel verder weg want er is zoveel te ontdekken. Ik weet dat er nu allemaal mensen denken: maar je bent een groen meisje! Dan moet je vliegen! Dat mag niet! I know. Ik ben een slecht mens als het om reizen gaat. Maar ik doe het gewoon te graag en ik leer er zoveel van. Het is goed voor me. Ik merk dat ik nergens zo door geïnspireerd raak, als door te reizen. Dat herkennen vast meer mensen. Gelukkig zijn er ook genoeg groene keuzes te maken als het om reizen gaat. Ik vind dus niet dat je als groen meisje (of groene jongen) het reizen helemaal hoeft af te zweren.

Veilig reizen

Reisdingetje - Door Aline Bouma 2

Waar ik slecht in ben, is goed voorbereid op reis gaan. Ik ben geen pro als het gaat om ‘licht reizen,’ als je begrijpt wat ik bedoel. Ik neem dus altijd te veel mee. Het enige dat ik eigenlijk altijd wel doe, is me een beetje inlezen in wat informatie over de bestemming. Ik kan een reisgids eigenlijk prima als een roman lezen en ik doe vaak ook wel een beetje research naar leuke dingen om te doen, of goede plekken om te gaan eten. Dat is vooral wanneer ik een stedentrip plan, natuurlijk. Maar heel veel verder gaat mijn voorbereiding eigenlijk niet, en dat is misschien wel iets om in de toekomst -of ik nou binnen of buiten Europa ga reizen – wel eens wat meer te gaan doen. Immers: veiligheid eerst!

Ik heb eerlijk gezegd nooit geweten dat je daarvoor de website of de 24/7 BZ Reis app van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kon raadplegen. Misschien is dat heel naïef, maar ik heb die website nog nooit eerder bezocht. Op de website Nederlandwereldwijd.nl kun je allerlei reisadviezen vinden. Het enige dat je hoeft te doen, is je bestemming intikken. Wat zijn dan zoal dingen die je misschien zou willen weten, voordat je op reis gaat?

– Heb ik bepaalde vaccinaties nodig? Of medicijnen? Wat is handig om mee te nemen en wat is handig om ter plekke te kopen?
– Heb ik een visum nodig? Zo ja, hoe vroeg van tevoren moet ik dat aanvragen?
– Is mijn rijbewijs geldig in het land van bestemming?
– Hoe is de actuele situatie in het land? Misschien kun je je een beetje inlezen in het actuele nieuws. Zijn er dingen om rekening mee te houden? Zo is er – volgens mij – op dit moment bijvoorbeeld nog een jaar van nationale rouw gaande in Thailand, vanwege het overlijden van de koning vorig jaar. En dat heeft gewoon impact op het dagelijkse leven daar, wat niet erg is, maar wel iets om op voorbereid te zijn.
– Hoe zit het met de veiligheid? Ga je naar een gebied met een verhoogd risico en zo ja, welke maatregelen moet je daarvoor treffen? Hoe zit het met terrorismedreiging? (je kunt via de website zelfs een alarm aanzetten, waarbij je op de hoogte wordt gehouden als er iets veranderd aan de situatie in het land waar je naartoe reist)
– Hoe zit het met medische zorg daar? (check ook meteen je verzekeringen even)
– Wat mag ik wel of niet meenemen naar en vanuit het land? (bagage/souvenirs)
– Heb ik een paspoort of een ID nodig?
– Moet ik extra maatregelen treffen voor de kinderen die eventueel meereizen?

Wat ik trouwens ook niet wist, is dat er ook nog een app is. Dit is de ’24/7 BZ Reis App’ die gratis te downloaden is. Nog handiger, want ik neem aan dat je je smartphone wel mee zult nemen op vakantie  en op deze manier heb je je reisadvies dus altijd bij je. Daarbij komt: je kunt de app ook offline gebruiken, handig als je niet overal je internet kunt gebruiken. Ook kun je je push meldingen aanzetten, aangepast op de bestemming waar je naartoe gaat, zodat je op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws. Ideaal! Op dit moment heb ik zelf even geen reisje gepland staan, maar zodra het zover is, zal ik de website met reisadviezen of de 24/7 BZ Reis app zeker gaan raadplegen. (en impulsief als ik ben, kan er straks zomaar een plan zijn. Ik ken mezelf een beetje.)

Reisdingetje - Door Aline Bouma 5

Terwijl ik dit zit te schrijven dwalen mijn gedachten alweer af naar alle landen die ik nog wil zien. Praten over reizen maakt dat ik mijn koffer meteen wil inpakken. Heb jij plannen voor de komende tijd? Vertel me er alsjeblieft alles over, want ik krijg geen genoeg van het luisteren naar andermans reisplannen. En: download die app even! Echt een tip. Je kunt niet veilig genoeg op reis gaan, toch? Veel plezier met plannen maken!  

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

4 gedachten over “Goed voorbereid op reis gaan

 1. Ik ga iets heel saais zeggen :’) ik wil heel graag naar een waddeneiland of een huisje ergens in Nederland in het bos of zo.

  1. Oh god nee, wees niet bang. Ik droom van een vakantiehuis op Terschelling ‘als ik later groot ben’ ;)
   Ik ga ook heel graag weekendjes weg in Nederland of Belgie. Niks saais aan!

   1. Ik ben vorig jaar op Terschelling geweest en het heeft mijn hart gestolen. Absoluut een aanrader!

    1. Jaaaa terschelling is fantastisch. Ben er praktisch opgegroeid :) Ieder jaar 3 weken op vakantie. Echt een heel fijne plek <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *