Green Canteen

In de categorie ‘Initiatieven die de Groene Meisjes leuk vinden’: Green Canteen! Nog nooit van deze campagne gehoord? Lees dan even verder om erachter te komen wat het inhoudt!

Over Green Canteen

Eerst is het handig om te weten dat Green Canteen een campagne van JMA (Jongeren Milieu Actief) is.  JMA is de jongerentak van MilieuDefensie. Op de website van JMA lezen we:
“Green canteen is een vakoverstijgend lesprogramma waarbij jonge scholieren onderzoeken waar het eten in hun eigen kantine vandaan komt en hoe het aanbod duurzamer/ milieuvriendelijker kan.”

Tijdens een afspraak met Arlinde (ze werkt voor JMA) zijn wij veel te weten gekomen over deze actie. Zo vertelde ze ons vol enthousiasme over de al lopende projecten op scholen. Jongeren worden zelf aan het werk gezet en moeten zélf nadenken (en onderzoeken) over wat gezonde, duurzame en milieu/diervriendelijke voeding is en wat niet. Dit werkt natuurlijk veel beter dan wanneer iemand anders jou vertelt wat je wel en niet moet eten. Wij kunnen ons uit onze middelbare schooltijd de kantinekaart nog goed herinneren. Dan stond er een rode smiley achter producten die ongezond waren (frituur, zoete dingen), een oranje smiley voor twijfelgevallen (kaasbroodjes, huzaren slaatjes) en een groene smiley voor gezonde dingen (suikerhoudende vruchtenyoghurt, een wit broodje gezond).. om maar een paar voorbeelden te noemen. Kortom; je moet als jongere zelf goed nadenken over wat je wel of niet eet, want je wordt er eigenlijk niet zo heel goed in begeleid. Daar wil Green Canteen iets in veranderen. Jongeren gaan zelf aan de slag, voeren campagne en zorgen er samen met de schoolleiding voor dat het aanbod in de schoolkantine verantwoorder wordt!

Hoe het werkt

Klinkt allemaal heel interessant, maar hoe werkt het? JMA heeft een lespakket ontwikkeld dat op de deelnemende scholen gedraaid kan worden. Hiervoor heeft JMA gastdocenten in dienst, die komen het project op school begeleiden. Tijdens het project gaan er allemaal leuke dingen gebeuren, zoals een excursie, een debat, een gesprek met de directeur van de school en het maken van een proeftafel. Dit is een tafel die de leerlingen ook weer zelf mogen samenstellen, met een budget via JMA. Het is de bedoeling dat de tafel vol komt te liggen met gezonde, verantwoorde hapjes, zodat iedereen kan proeven hoe lekker gezond eten kan zijn! Doordat iedereen mag komen proeven, ook de directeur van desbetreffende school, hopen de jongeren het natuurlijk voor elkaar te krijgen dat deze producten in het vaste assortiment van de schoolkantine zullen worden opgenomen.

De komende tijd zullen De Groene Meisjes samen met JMA gaan kijken wat wij over en weer kunnen betekenen voor elkaar. Wij vinden dit namelijk een te gekke, maar vooral enorm belangrijke, campagne. Groen Meisje Merel werkt in het onderwijs en heeft nu iets te vaak schoolkantines gezien waarbij je bijna richting de frituurhoek gezogen wordt, de goedbedoelde saladebar – weggestopt in een donker hoekje- skippend. Of kantines waar een broodje gezond duurder is dan een broodje hamburger. Treurig. Kortom: hier moet iets gaan veranderen!

Wat wij kunnen doen

Misschien heb je kinderen die op de middelbare school zitten. Of sterker nog, misschien ga jij zelf nog naar school! Neem, als je bovenstaande tenminste interessant genoeg vindt, de moeite om de campagnesite van JMA eens te bestuderen. Deze vind je hier! Ook het filmpje op de website is tof om te bekijken. Go (young) veggies!

Verder: JMA is nog op zoek naar gastdocenten. Jongeren tot de 28 jaar kunnen zich hier voor opgeven. Wij denken dat het superleuk is om dit te doen! Je leert er immers zelf ook weer heel veel van. Meer informatie over het gastdocentschap kan je vinden op de website van JMA.

Of: werk jij ook in het (voortgezet) onderwijs? Misschien is Green Canteen ook iets voor op jouw school! Je kan op de campagnesite van JMA de optie ‘ik ben docent’ kiezen voor meer informatie. Tevens kan je jouw school via deze website aanmelden voor een informatiepakket.

We hopen dat jullie het leuk zullen vinden om wat meer achtergrondinformatie over Green Canteen, en de andere projecten die JMA heeft lopen, na te lezen. De Groene Meisjes staan in ieder geval volledig achter dit project!

Wat vind jij van de schoolkantines van tegenwoordig?  En hoe sta jij tegenover een campagne als Green Canteen?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

15 gedachten over “Green Canteen

 1. Hee dit klinkt leuk zeg! Ik ben opgeleid tot docent en wellicht is dit iets om mee aan de slag te gaan! Ik ga mij er eens in verdiepen, bedankt voor de tip!

  1. Beste Barbara,

   Ja, het is ons eigen project, maar we zijn er ook reuzetrots op! Als u meer informatie wilt, kan ik deze naar u toesturen (mail ons dan op: arlinde@jma.org) en we nemen contact met u op. Leuke = We hebben budget om een uitje naar de biologische boer en een proeftafel voor de schoolklas te organiseren. En een van onze jonge gastdocenten van JMA kan een introductie/gastles op de school geven. Hartstikke leuk!

   Met vriendelijke groet,
   Arlinde

 2. Erg leuk, een paar jaar geleden ( ik ben docent) heb ik de vette hap uit de kantine verbannen.
  We zouden een gezonde kantine voeren en ik vond dat er geen plek maar was voor hamburgers.
  Nu heb ik collegas in de bouwsector die gaan frituren buiten naast het lokaal.
  Daar zit je dan met je strenge beleid, niet dus. Alles valt en staat met een directie die het belangrijk vind.
  Vanuit mijn lokaal, komt in ieder geval niet de vette hap. Broodjes rundergehakt, maar dan zelf gemaakt met ui en knoflook zodat de kids ook nog groenten binnen krijgen. I know, still meat, maar in ieder geval beter dan hamburgers uit de vriezer.

  Ik zal de campagne is bekijken en naar de interim sturen, fingers crossed :D

  1. Goed bezig!! En we hopen echt dat er weer wat meer scholen aangemeld zullen worden, dus fijn dat je er naar wilt kijken!

 3. Mijn zoontje gaat volgende week beginnen op de middelbare school; ik ga z’n nieuwe school hierop gelijk attent maken!

 4. Wat een belangrijke initiatieven worden door JMA/de groene meisjes ondernomen!
  Ik vind het geweldig dat Arlinde zich hier ook voor inzet, zij wordt hopelijk mijn schoondochter!
  Natuurlijk ga ik deze website doorsturen aan mijn vriendinnen, die allemaal volwassen kinderen hebben met kids op middelbare scholen.
  Hopelijk putten we onze aarde niet verder uit en gaan we verstandiger met onze kostbare grondstoffen om.
  Veel succes met jullie initiatieven!!

 5. Het team van JMA bedankt jullie allemaal voor deze fijne reacties. Alle schoolkantines GREEN! En jullie Groenemeisjes, bedankt voor het schrijven van dit mooie artikel/blog, zo bereiken we nog meer mensen met dit mooie project!

  En voor meer info, bel ons gewoon even: Arlinde (020-5507300)

 6. Wat een geweldig goed project, als manager in de kinderopvang vind ik het belangrijk om kinderen al vanaf het moment dat ze in de kinderdagverblijven al goede voeding krijgen.
  de basis kan niet vroeg genoeg gelegd worden voor goed verantwoord eten!
  Natuurlijk ben ik ook enorm trots op Arlinde als tante dat zij hier een voortrekkersrol in speelt.
  Veel succes, zal het project op de opleidingen van onze stagiaires promoten…

 7. Mooi en goed initiatief! Hoop dat de duurzame en gezonde insteek de scholen gaat veroveren.

 8. Een heel goed initiatief! Bewustwording, toekomst en gezondheid gecombineerd! Vooral voor Arlinde: heeeeeeel veel succes met de voortgang van het project, ik hoop echt dat het aanslaat!

 9. Ik heb vandaag net me school aangemeld. Ik moet en zal de schoolkantine veranderen want wat het nu is, is walgelijk( en dat is zacht uitgedrukt). Ik ben ontzettend benieuwd wat JMA voor onze school kan doen. Let’s change the canteen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *