Green Capital Nijmegen

nijmegen1

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Green Capital Nijmegen en Visit Nijmegen – 

Zo af en toe reis ik af naar Nijmegen. Niet in de laatste plaats omdat Dennis er woont, de vriend met wie ik de Groene Podcast heb gemaakt, maar ook omdat Nijmegen een heel fijne stad is. Dat wist ik al toen ik er studeerde. Dat is inmiddels een behoorlijke tijd geleden – ugh, ik word oud – en ik durf ook wel te zeggen dat er een hoop veranderd is. Maar in de kern van de zaak is Nijmegen nog steeds een prachtige oude stad, met heel veel leuke adresjes, veel vriendelijke mensen en vooral ook heel veel rust en groen. En: dit jaar is Nijmegen ‘Green Capital‘ van Europa! Wist je dat al? Ik zag het de laatste keer dat ik bij Dennis op bezoek was overal staan, dus ik was al nieuwsgierig. Toen ik door Visit Nijmegen werd uitgenodigd om twee dagen naar Nijmegen te komen om de groene kant van de stad te ontdekken, hoefde ik uiteraard niet lang na te denken. Ik stapte met liefde in de trein!

En aangekomen op station Nijmegen haalde ik maar meteen een ov-fiets uit de stalling. Dat leek me handig, aangezien ik wist dat ik twee dagen lang door de hele stad wilde. Ik had wat adresjes op mijn wensenlijstje staan en ik had wat afspraken, dus ik zou genoeg te doen hebben deze twee dagen. De hoofdreden van mijn bezoek? De Green Capital Nijmegen campagne natuurlijk! Laat ik je daar eerst iets over vertellen.

Green Capital Nijmegen 2018

Hoe wordt een stad uitgeroepen tot Europa’s groene hoofdstad? Ik vind het nogal wat! Om dat beter te begrijpen is het handig om eerst te weten welke steden er zoal tot green capital uitgeroepen zijn. Dit zijn bijvoorbeeld Ljubljana, Essen en Oslo. Ik ben in geen van die drie steden zelf geweest, maar van de verhalen weet ik dat het alle drie steden zijn die bekend staan als ‘erg groen.’ Dat bedoel ik niet zo letterlijk als in ‘er staan heel veel bomen,’ maar als in: de overheid en de bevolking doen er alles aan om de stad zo duurzaam mogelijk te laten zijn. Het zijn ook alle drie steden die mij zijn aangeraden om te bezoeken, dus dat vind ik leuk. En hoe tof is het dat ‘ons eigen Nijmegen;’ dit jaar dan de eer heeft de titel te dragen? Gewoon in Nederland! Naar mijn weten is het voor het eerst een Nederlandse stad geweest die de titel heeft gekregen, dus dat heeft Nijmegen goed gedaan.

Voordat Nijmegen tot groene hoofdstad uitgeroepen werd, heeft de stad zich twee keer eerder verkiesbaar gesteld. Maar de derde keer was scheepsrecht. Toen had Nijmegen genoeg materiaal en plannen verzameld om de jury te overtuigen. Ik heb begrepen dat een stad letterlijk een boek moet overhandigen met daarin alle feiten, cijfers, plannen en voorspellingen voor het jaar waarin ze eventueel groene hoofdstad genoemd mogen worden, en dat je dan heel geduldig moet afwachten of je het wordt of niet. En vorig jaar lukte het! En zodoende is Nijmegen European Green Capital 2018. Ik vind het cool.

Ik denk dat het voor een stad heel gunstig is om deze titel te dragen, om verschillende redenen. Ten eerste kan ik me voorstellen dat het alles op scherp stelt: wat kunnen we doen om de stad nog duurzamer en groener te maken? Letterlijk iedereen – van burgermeester tot schoolkinderen – wordt uitgedaagd om mee te denken en zich hiervoor in te zetten. Ik kan me zo voorstellen dat zo’n campagne een stad een flinke boost kan geven op duurzaam gebied. Zo werden er dit jaar verschillende Green Challenges georganiseerd en daar kon iedereen zich voor inzetten, maar ook waren er allerlei groene activiteiten en maandelijkse debatavonden, zijn er speciale wandel- en fietsroutes uitgezet en zijn er overal in de stad subtiele aanwijzingen die mensen weer even bewust maken van het feit dat hun stad de groene hoofdstad van 2018 is. Als Rotterdam het ooit mag worden, dan weet ik wel dat ik daar best wel een beetje trots op zou zijn – dus ik hoop dat dat ook voor de inwoners van Nijmegen geldt.

Daarnaast maakt het een stad aantrekkelijker voor ecotoerisme. Nu is Nijmegen een stad die toch al wel geliefd is onder toeristen (vooral uit Duitsland), maar ik kan me zo voorstellen dat er nu toch nog weer meer mensen geneigd zijn de stad te willen bezoeken. Dat kan een stad weer op een andere manier een boost geven, wat ook heel positief kan zijn.

Op minivakantie in eigen land

nijmegen4

Terug naar mijn ov-fiets. Want dat was eigenlijk waar mijn minivakantie in eigen land begon. Ik weet niet of het jullie opvalt, maar ik ben dit jaar wat vaker in eigen land (of oké, in buurlanden België en Duitsland) op pad geweest en dat bevalt me heel erg goed. Grappig genoeg weet ik nog dat ik voor 2018 in mijn goede voornemens iets heb gezegd over dat ik vaker buiten wilde zijn. Vaker de natuur in, meer wandelen en fietsen. Nou, dat lukt! Ik wandel en fiets wat af en dat bevalt me heel erg goed. Natuurlijk vind ik het ook nog steeds heel erg leuk om hotspots te zoeken voor jullie, want plekken om lekker vegan te kunnen eten kunnen we niet genoeg hebben. Maar de laatste tijd heb ik zelf meer behoefte aan andere dingen, zoals musea bezoeken of een wandeling maken. Ik denk dat het voor mijn blog een interessante combinatie oplevert.

Mijn bezoek aan Nijmegen begon bij de Bastei. Dit is een natuurinformatiecentrum aan de Waalkade. Denk aan een oud gebouw en dan nog ouder, en dan nóg ouder, en je ziet de Bastei met zijn kruip-door-sluip-door-gangetjes voor je. Ik vond het een toffe plek, met bovenin het gebouw een prachtig uitzicht over het water. De mooiste verdieping vond ik de tweede, waar op dit moment de expositie Onweer gaande is van 8 kunstenaars die een installatie rondom het thema klimaatverandering hebben gemaakt. Dit maakte best wel indruk op me en ik kan je echt aanraden om hier te gaan kijken. De museumkaart is geldig bij de Bastei, dus die kan je dan ook maar mooi even gebruiken tijdens je tripje Nijmegen!

Na de Bastei pikte ik bij het Green Capital bezoekerspaviljoen, middenin het centrum, een plattegrond voor een wandeling op. Ik dronk een haverlatte bij hotel Credible. Dit blijft een leuke plek waar altijd zo’n gezellige sfeer hangt. Ik heb er jaren geleden eens geslapen en toen ik mijn koffie ging afrekenen wist het meisje achter de bar nog wie ik was. Dat gaf me een heel welkom gevoel, leuk :)

nijmegen8

Ik lunchte bij FIKA. Dit is niet per se een heel veganproof plek – al hebben ze wel havermelk voor in de koffie – maar wel een mooi en leuk eettentje met Scandinavisch thema. Naast het restaurant zit ook een kiosk waar je onder andere koffie met kaneelbroodjes kan afhalen. Leuk!

Onderweg naar de Bastei kwam ik langs Sussies vintage en ik herinnerde me dat ik dit een heel leuke vintagewinkel vond. Dus ik besloot er even langs te fietsen en niet veel later stond ik met een mooie zwarte blouse en een paar docter Martens buiten. Blij mee!

nijmegen6

Inmiddels was het weer echt behoorlijk slecht geworden. Het was koud en het regende en ik bedacht: misschien is het beter om die wandeling morgen te gaan maken. Ik ging naar mijn hotel, guesthouse Vertoef, om even op mijn kamer te hangen met een boek. Niks zo fijn als je terugtrekken op een hotelkamer.

’s Avonds meette ik met Dennis en aten we bij Wally Groente Pop Up. Dit is een heel tof vega/vegan restaurant waar je ontzettend lekker kunt eten. Ik ging voor een salade met tuinbonenfalafel en een frietje rendang met pulled jackfruit. Zó goed. Oh, en we dronken huisgemaakte verveine kombucha’s met gin. Wow.

Na het eten gingen Dennis en ik ieder een kant op. Ik bezocht de maandelijkse debatavond van het Duurzaamheids Café in LUX. Deze avond ging over het vraagstuk ‘wie bepaalt er wat jij eet?’ en dat was heel erg interessant. Wat ik vooral ook interessant vond om te zien was dat op een regenachtige dinsdagavond de grote zaal helemaal vol zat. Alle kaartjes waren verkocht. Dat geeft toch ook iets aan over de betrokkenheid van de bewoners van Nijmegen bij dit hele gebeuren. Tijdens de debatavond leerde ik onder andere wat meer over de Green Capital Challenges die er dit jaar in het kader van de Green Capital campagne georganiseerd zijn en ik kan niet anders zeggen dan dat ik best wel onder de indruk ben van wat Nijmegen en haar bewoners allemaal gedaan hebben om deze stad nóg duurzamer te maken.

Ik sliep ontzéttend goed in mijn hotelkamer. Zo goed zelfs dat ik me versliep. Dat overkomt mij bijna nooit. Mijn kamer was zo fijn en comfortabel, en stil en donker. Heerlijk! Ik deed mijn gordijnen open en zag dat het enorm zonnig en blauw was en ik was even héél content met mijn idee om de wandeling nu te doen, in plaats van de dag ervoor in de regen. Ik had ook echt zin om na mijn ontbijt lekker naar buiten te gaan.

nijmegen7

Het werd een heel fijne wandeling, langs het water, langs de bruggen, zo de Ooijpolder in. Het was maar een rondje van vijf kilometer, maar dat kan soms net genoeg zijn om lekker even uit te waaien. Nijmegen is echt gezegend met zulke mooie nabije natuur. Ik zou willen dat we dat in Rotterdam hadden. Ik roep om die reden ook al heel mijn leven dat ik ‘waarschijnlijk in Arnhem of Nijmegen ga eindigen’, omdat ik die natuur soms zo kan missen. (ik kom uit de provincie hè, ik ben geen stadsmeisje van origine)

nijmegen3

Na mijn wandeling besloot ik koffie te gaan drinken bij OPEN slowcafe in de Lange Hezelstraat en dat bleek ook weer een heel goed idee. Dit café deed me in alles denken aan Adem Inn, het café in Rotterdam waar ik vrijwilliger ben en waar ik soms evenetentjes organiseer. OPEN is een plek om tot rust te komen, gewoon een boek te lezen, niet te lang op de wifi mee te liften en om een goed gesprek te voeren. Op avond zijn er vaak interessante evenementen en programma’s te volgen en het personeel is ook nog eens heel erg lief. Als bonus wist OPEN me in te pakken met het feit dat ze de mogelijkheid bieden om een koffie voor iemand anders te kopen. Je rekent dan een extra koffie af, die iemand anders mag komen drinken. Ik rekende dus twee cappuccino’s met havermelk af en ik hoop dat iemand daar binnenkort net zo blij van wordt als ik.

nijmegen2

Na de koffie kocht ik nog een heel lekkere biologische chai bij het Theeza(a)kje en een bijpassende theepot bij Blend, wat een heel mooie conceptstore is. Dus je kunt ook nog zeggen dat ik behoorlijk goed gewinkeld heb in Nijmegen deze twee dagen. En dat terwijl ik naar niks op zoek was. Gelukkig heb ik thuis alleen twee katten aan wie ik niet hoef te verantwoorden wat ik heb gekocht.

Ik zat echt ontzettend uitgerust en blij in de trein terug naar Rotterdam. Overigens is dat maar anderhalf uur rijden, wat natuurlijk heel erg meevalt. Nederland is zo’n grappig landje eigenlijk hè? Anderhalf uur met een trein en je bent toch een beetje in een andere wereld.

Misschien heb jij ook zin om binnenkort een weekendje Nijmegen te gaan doen. Ik zou je wel echt een overnachting aanraden, omdat je de stad dan echt goed kunt bekijken én ook nog even lekker de natuur in kan. Er is nog veel meer leuks te doen in Nijmegen trouwens. Je kunt de zoekfunctie op mijn blog gebruiken (door ‘nijmegen’ in te voeren) om te kijken over welke plekken ik nog meer geschreven heb. Check ook de website van Visit Nijmegen voor heel veel praktische en leuke tips.

Nijmegen is nog tot eind december Green Capital of Europe, daarna gaat het stokje door naar Oslo. Je snapt dat ik inmiddels al aan het kijken ben naar airbnb’s in die stad, want ik kan eigenlijk niet anders dan nu gewoon ieder jaar de groene hoofdstad bezoeken… toch? ;)

Laat je het me weten als je binnenkort ook naar Nijmegen afreist om leuke groene dingen te doen? 
Ik vind het leuk om te horen hoe jij de stad ervaart en wat jouw favoriete adressen zijn. Veel plezier! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

10 gedachten over “Green Capital Nijmegen

  1. De stadskruidentuin van Maartje gemist! Je moet nog een keer terug 😄

    1. Ik heb ongetwijfeld meer gemist ;) maar leuk! Wat houdt dat in?

  2. Oh wat leuk, dat is vlakbij (ik woon in Arnhem). Open klinkt leuk, daar ga ik binnenkort maar eens een kijkje neem!

    1. Arnhem is ook zo fijn! Maar een dagje of twee naar Nijmegen is ook niet verkeerd :)

  3. Wally’s is kei leuk! Volgende keer ook even langs Cali gaan🙃 Vegan maaltijdplank, vegan wijn, havercappu, veel biologisch✨

  4. Leuk dat je toerist was in mijn stad! Als je er woont kijk je toch heel anders naar een stad, denk ik – ik kom amper in al die leuke winkeltjes in de binnenstad of in musea, maar ik weet wel alle parken te vinden en alle andere mooie wandelplekjes en toko’s en groentewinkels. Misschien toch een keer een middagje op verkenning gaan in de Lange Hezelstraat… Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *