GREEN GIRLS AND THE CITY: HAMBURG #1 (FOOD&DRINKS)

Hamburg staat bekend als ‘upcoming’. De stad is hip in wording en zou de potentie hebben om uit te groeien tot stedentriptopper. In het voorjaar komt er een 100 % Hamburg reisgidsje (MoMedia) uit, dus wij moesten het nog even hebben van de insiders-tips. Wat prima was, want insiders weten waar ze het over hebben.

We verbleven in het 25HRS Hotel. S-Bahn halte Bahrenfeld, 1 halte na Altona. Een paar haltes vanaf Haubtbahnhof. Het 25HRS hotel is een nieuw maar compleet toch retro ingericht hotel. Helemaal onze stijl!

1

Wij hadden een ipod-dockingstation en een ontzettend toffe retro televisie op onze kamer. We wilden hem meenemen naar huis, maar dat is helaas moreel gezien niet zo gewenst.

2

Op de hoek bij ons hotel, we hebben het hier over de Paul-Dessau-Strasse nummer 2, zit biologisch ontbijt/lunch/vroege avond maaltijd- tentje ‘Bio Dito’.

bio

Hier kan je lekkere koffies, sapjes, belegde broodjes en taartjes krijgen. Allemaal biologisch natuurlijk. Ook voor veggies is het hier feest: vegan taartjes! Volgens de site van Bio Dito zijn er heeeeeel veel taartjes, maar die zijn er niet allemaal iedere dag. Logisch.

De Groene Meisjes hadden veel geluk; op woensdagochtend stond de vegan chocolade-banaan taart op het menu! De taart was heerlijk. Vooral omdat het ons ontbijt was.
(links onderin de taart zie je iets raars. niks aan de hand, geen schimmel ofzo.)

taart

Op woensdag zijn we door heel Hamburg gecrosst met de S-bahn. Ondertussen letten we goed op wat er voor vegan-eetmogelijkheden waren. Het was af en toe wel een beetje zoeken. Nu zijn er duizenden verschillende broodjeskramen te vinden in Hamburg, maar er is weinig vegans aan. Verwacht bijvoorbeeld geen broodjes humus of zoet beleg. Berlinerbollen en broodjes kaas of salami overheersen. Het is dus soms even verder kijken dan die Nase lang is, maar dan heb je ook wat.

Zoals bijvoorbeeld maïskolven, gestoomde groenten en grote gevulde gepofte Kartoffeln met allerlei soorten vulling. MMMM!
Onderstaande kraampje kwamen wij tegen op station Altona, maar je ziet ze op wel meer stations.
Veggies kunnen vragen om een kartoffel te maken ‘ohne sourcream und ohne käse.’

mais

’s Middags dronken we wat bij cafe ‘Katze’ (Schulterblatt 88/S-Bahn Sternschanze). Een erg gezellig cafe dat bekend staat om z’n cocktails en leuke sfeer. Bloemetjesbehang op de muren, kroonluchters en bankjes bij het raam.

katze

We dronken hier een ‘Fritz Kola’, die je op iedere hoek van de Hamburgse straten ziet. (Fritz Kola komt uit Hamburg, vandaar.)

kola

’s Avonds aten we bij vegan restaurant ‘Leaf’. Adres: Eulenstrasse 38, loopafstand van station Altona. We kwamen binnen en hadden vrijwel meteen weer het ‘ahja, zo’n tofu-toko’ gevoel.
Leaf is een vrij sober ingericht restaurantje met een rustige sfeer. ‘Lekker aarden’, zullen we maar zeggen. Maar wat is het fijn om naar de menukaart te kijken en je te bedenken dat je alles kan bestellen, omdat alles in dit restaurant honderd procent vegan is!

We bestelden beide een groene curry (spicey!) met tofu en allerlei groenten en rijst.

curry

En als toetje een tiramisu to share met verse muntthee erbij.

toetje

Het oordeel van De Groene Meisjes: al viel de entourage tegen, we hebben heerlijk gegeten! En daarbij komt; eten bij LEAF is niet bijzonder slecht voor je portomonnee. Wij waren samen (zonder fooi) 38 euro kwijt.

De volgende dag begonnen we met een goede soja-latte en een soja-chai. Sojamelk is in Hamburg echt bijna nergens een probleem. Zelfs bij het McCafé hebben ze standaard een pak sojamelk staan. Ideaal!

soja

Als lunch aten we op donderdag een gepofte aardappel met rauwkost. Erg lekker!
Notitie aan onszelf: thuis ook eens als lunch maken en het recept delen op de site.
Helaas hebben we hier geen foto van. Die houden jullie nog van ons tegoed.

Voor wat vitamines tussendoor kan je terecht bij één van de vele sapbarretjes die je op straat, op stations en in winkelstraten tegenkomt. Hier kan je voor zo’n 2 euro een lekker sapje laten maken van fruit dat je zelf uitkiest. Danone (hè, lekker Duits!) heeft een aantal fruit&salat-bars in het centrum. Hier is ook nog sojamelk aanwezig, dus je kan zelfs smoothies laten maken. MMM!

Een echte aanrader vinden wij: ‘Asia Imbiss Bok’ (of restaurant, het is maar net welke je tegenkomt, kijk voor de vestigingen op de site.

Asia Bok heeft een aantal gezellige tentjes in het centrum en in Altona. Als je van Aziatisch eten houdt, is dit echt een aanrader! Ruime keuze uit allerlei curry’s, indische specialiteiten, sushi.. voor elk wat wils dus. Wij gingen naar de Imbiss Bok aan de Ottenser Hauptstrasse (ook weer station Altona) en zaten daar gezellig aan lange tafels te eten.
Bij dit restaurant bestel je je eten zelf aan de balie, dan krijg je een bonnetje en haal je je eten op. Niet zo elitair, maar goed, dat zijn De Groene Meisjes ook niet.
Het restaurant zat stampvol. En terecht, zo bleek. Het eten (groenteloempiaatjes, curry en sushi) was heerlijk.

sushi

Als je hier gaat eten moet je ook zéker niet vergeten een ‘Limonetten’ drankje te bestellen.
Net een cocktail, maar dan zonder alcohol.

drink

Eten bij Asia Bok is ook voor de low-budget travelers goed te doen. Wij waren hier samen 24 euro kwijt.

Nog wat losse tips voor als je Hamburg gaat bezoeken:

– Spreek ‘vegan’ uit als ‘vegaaaaan’. Dan snapt iedereen je.
– Verwacht geen ‘Berlijnse’ taferelen op vegan gebied. De Hamburgers doen hun best, maar het is beslist nog niet de veggie-hoofdstad van Duitsland. Misschien komt dat nog!
– Het 25HRS hotel is echt een aanrader
– De hotspots: Altona/Sternschanze/Centrum rondom Haubtbahnhof.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

9 gedachten over “GREEN GIRLS AND THE CITY: HAMBURG #1 (FOOD&DRINKS)

 1. hamburg staat ook nog steeds op mijn lijstje! vooral omdat het nu nog een beetje upcoming is. berlijn vond ik toen ook veel leuker :( (nu is het zien en gezien worden…)

  1. Je hebt gelijk Kirsten! Hoewel Berlijn wel echt onze nummer 1 blijft, samen met Antwerpen en Londen…
   Hamburg is leuk voor een dag of 2,3. Niet veel langer.

 2. jazeker! dat is ook wel echt een stad waar ik zo zou kunnen (willen!!) wonen. maar wel fijn om te weten, doe ik dat gewoon een keertje op weg naar scandinavie.. of zo ;)

  1. Scandinavië! Daar willen de groene meisjes ook heeeeeul graag een keer naartoe!

 3. Wil ik ook graag nog heen! Eten ziet er wel smakelijk uit. Ik was laatst in Keulen, maar daar waren de vegan mogelijkheden ook niet om over naar huis te schrijven. Misschien moet ik Berlijn een keer proberen ;)

  1. Berlijn is het vegan paradijs, dus ja, dat moet je zeker een keertje doen!

 4. Blij dat jullie het leuk hebben gehad! Ga LEAF vanavond checken :) Kus!

  1. Zeker de green curry nemen! Die is echt heeeeul lekker :) Veel plezier!

 5. de hin & veg is ook vrij goed, sinds de overname is het helaas kwalitatief wel wat slechter geworden maargoed. het is een veggie fastfood toko waar ook alles vegan kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *