Groen zonder poen: Mexicaanse Salsa

IMG_2973

Zijn wij hier de enigen die zó ontzettend verslaafd aan de Mexicaanse keuken zijn? HOOKED. We zouden het iedere dag kunnen eten. Nouja, sushi en dumpings ook. Dus dan zeg maar om en om. Lijkt ons perfect! Het leukste vind ik dat je Mexicaans eten heel goed zelf kan maken en dat je geen potjes of pakjes nodig hebt. Dat denken ze bij Knorr wel (met hun Wereldgerechten,) maar dat is gewoon niet waar. Vandaag maakte ik een geweldige salsa. Benieuwd naar het recept?

Het recept hebben we niet zelf bedacht. Dat heeft onze collega-foodblogger Pauline (van Uit Pauline’s Keuken) gedaan. Ook Pauline is dol op de Mexicaanse keuken, dus ik wist dat het met een recept van haar hand wel goed zou zitten. De enige aanpassing die ik aan het recept heb gedaan is dat ik het zout heb weggelaten. Ik eet het liefste zo min mogelijk toegevoegd zout – zeker in mijn avondeten. Zonder zout is het ook hartstikke lekker, maar ik vind iets al heel snel mega mega zout en jij vindt deze versie daarom misschien wat aan de flauwe kant. In dat geval kan je zout naar smaak toevoegen en dan hebben we het nergens meer over ;)

IMG_2977

Ik heb een flinke pot salsa gemaakt, zodat ik eventjes vooruit kan. Ik verpakte het in een weckpot en deze staat nu in de koelkast. Ik neem aan dat dit wel een paar dagen goed blijft. Niet dat ik denk dat deze pot er heel lang zal blijven staan, want ik zie mezelf alweer zitten op het balkon, met een zak nacho’s erbij. Geef me salsa en guacemole en je hebt geen kind aan me.

Wat heb je nodig voor een goede ‘batch’ Mexicaanse salsa?

1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten (ik ging voor bio omdat ik vind dat deze iets meer smaak hebben)
1 uitje
1 flinke teen knoflook (of anders twee kleine teentjes)
1 rode peper (of als je het geluk hebt een jalapeño tegen te komen, dan ga je daar natuurlijk voor)
het sap van 1 limoen
1 theelepel paprikapoeder (ik koos voor gerookte paprikapoeder)
1/2 theelepel komijn
eventueel zout, als je dat nodig vindt

Wat moet je doen? 

1. Schil de ui en snijd hem in stukken. Pel de knoflook en snijd ook in stukjes. Haal de zaadjes uit de peper als je voor niet al te pittig wilt gaan. Hou je daar juist wel van? Dan laat je de zaadjes zitten.
2. Doe de tomaten, ui, knoflook en peper in je keukenmachine. Voeg nu het limoensap toe. En natuurlijk de kruiden.
3. Laat je keukenmachine kort draaien, totdat alles gehakt en gemengd is. Het resultaat? Een lekkere rijke, goed schepbare salsa. (want wij doen niet aan dippen, wij doen aan scheppen)

Wij gebruiken een klein keukenmachientje die maar 2 standen heeft: hakken en mixen. Je hebt echt geen heel speciale apparatuur te hebben voor dit recept. Eventueel kan je het ook in je blender maken, of met de hand. In dat laatste geval wordt de salsa wat grover, maar ook dat is erg lekker. Kortom; iedereen kan dit maken!

IMG_2985

En kijk, zo aten we het. Op corn tortilla’s met mais, kidneybeans en paprika. Met nacho’s, guacemole en ssssssalsa. Oh Mexican food, we love you. Ik denk dat wij maar op persreis naar Mexico moeten. Om hotspots voor jullie te ontdekken. Bent of kent u onze sponsor? Mailt u ons gerust!

Enjoy  your salsa. En deel je foto’s met ons! Via Twitter (@degroenemeisjes) of Instagram (#degroenemeisjes.) Adios!

PS: Dingen zelf maken is echt de shit. (en het is veel goedkoper en gezonder dan eten uit een pakje)

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Groen zonder poen: Mexicaanse Salsa

 1. Ja…dit wordt ‘m voor vandaag. Alles is in huis (hi hi…dat dacht ik gisteren ook. Ik wilde gisteren jullie Thaise linzensoep maken. Toen het uitje fruitte en de bataat gesneden was, kwam ik er achter dat ik geen rode linzen in huis had. Die heb ik ALTIJD in huis. Gisteren dus niet. Met een vervanging van een restje gele linzen en mungbonen was het ook erg lekker ;-)), dus aan de slag. Mmmmm, heb er nu al zin in.

 2. Wij eten echt zelden Mexicaans. Manlief houdt niet van mais en bonen en zo. Ja, dan zit je al gauw te kieken. Ziet er wel lekker uit zeg!

  1. Dan weet je nu wat je te doen staat als je man een avondje niet thuis eet ;)

  1. Omdat ik het recept van Paulien gewoon volgde. En omdat ik lui was en super lowbudget wilde. ;)

   1. Vaak zijn verse groente en tomaten goedkoper dan blik. Reken maar om als het lekgewicht eruit is. Dan zie je dat je duurder uit ent.

  1. Omdat we op een dag al genoeg zout binnen krijgen :)

 3. Te simpel voor woorden haha.. stom dat ik hier nooit zelf op gekomen ben. Ik hou van nacho chips met een potje pittige salsa. Denk dat ik het weekend de keukenmachine maar eens aan het werk zet en mezelf lekker trakteer op een zak chips met zelfgemaakte salsa! Thanks ladies voor dit receptje!

 4. Drie keer raden wat wij vanavond eten :-))
  Heb het meteen gemaakt, de jar met de salsa staat in de koelkast en hij is superlekker!

 5. NaCl krijgen we meer dan genoeg binnen. Maar dat bedoelde ik niet :) Van ZOUT krijgen we juist veel te weinig binnen.

 6. En een beetje zout bij je eten (volledig zout) maakt het zo veel lekkerder … zoeter wat zoet moet zijn, het legt de .tjes op de i

 7. De mijne is een beetje te slap maar wel heeeel lekker. Volgende keer misschien t sap uit het blik niet er bij doen?

 8. De jalapenos uit een potje van de supermarkt zijn ook goed te gebruiken :)

 9. zit er in de biologische tomaten uit blik geen zout? bij sommige varianten is dat namelijk wel toegevoegd. Ga hem wel op mijn uitprobeer lijstje zetten, het is te makkelijk (wel zonder pittige peper..)

 10. Lekker en makkelijk. Maar alsjeblieft mensen….eet geen tomaten uit blik heh. Uit glas of uit een pak is okay.

 11. Wat wij er hier in Mexico altijd nog wel bij doen (buiten chilli’s, afhankelijk welke je wilt) is een beetje koriander en peterselie.

 12. Wat ziet dat er gezellig uit, zo,n pot. Ik ga morgen direct de spullen halen en verheug me op een lekker smakelijk wrapje met salsa.MIsschien neem ik nu verse tomaten om de tuinders te helpen.En anders bioblokjes.

 13. Ziet er erg lekker uit!
  Hoelang kan je de salsa bewaren? En/of is het mogelijk om deze in te vriezen?

  groetjes,

  Thomas

  1. Dankje! Wij hebben de salsa in een glazen pot met een goede deksel (dus luchtdicht) in de koelkast zeker een week goed gehouden. Invriezen zal ongetwijfeld kunnen, maar dit hebben wij zelf niet geprobeerd. Succes!

 14. Ik kreeg gisteravond al de hint om tortilla’s te maken en aangezien onze voorkeur uit gaat naar saus die niet uit pakjes en zakjes komt ga ik dit recept gebruiken. Dank je wel. Groetjes Carola. PS Tip haal gerookte paprikapoeder bij een Arabische winkel dat scheelt enorm qua bedrag (bij ons 1 euro versus 2,89 euro bij een grote supermarktketen)

 15. Ga dit vanavond maken! Maar een vraagje wat kan ik doen om het kind vriendelijk te maken mijn dames houden absoluut niet van pittig.

 16. Zojuist ff in elkaar geflanst…heb er nog wat koriander bij gedaan. Heerlijk!! Bedankt voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *