Groene festivals

groenefestivals2

Laatst kregen we van een lezer de vraag of we misschien een artikel wilden schrijven over de groenste festivals van 2015. Natuurlijk willen we dat! Het enige dingetje is dat wij zelf niet echt heel grote festivalgangers zijn, maar dat geeft niet, daarom kunnen we ons er nog wel in verdiepen. We waren nog geen uurtje bezig met research doen en we kregen al helemaal de kriebels: we willen deze zomer zéker naar een aantal (kleine) festivals gaan! Het klinkt allemaal zó leuk, we kunnen gewoon niet wachten. Dus wie weet bevallen de groene festivals zo goed dat we veranderen in ware festivalmeisjes. We gaan het zien. In ieder geval hebben we aan het maken van dit artikel een hoop plezier gehad. Vandaag zullen we voor jullie de tofste groene (duurzame) festivals van 2015 op een rijtje zetten en hopelijk zullen we straks in juni/juli bij jullie terugkomen om verslag uit te brengen.

groenefestivals4

Eerst is het misschien goed om uit te leggen wat wij verstaan onder een groen festival. Dat niet alle festivals groen zijn, dat weet je waarschijnlijk al wel. In onze ogen voldoet een groen festival minimaal aan de volgende punten:

– er wordt duurzaam omgegaan met afval. Er wordt zoveel mogelijk gerecycled en festivalgangers worden aangespoord om het terrein zo schoon mogelijk te houden.

– er wordt rekening gehouden met de omgeving: er wordt met respect met de natuur omgegaan en het geluid dat het festival produceert blijft binnen de perken voor mens en dier.

– er wordt duurzaam omgegaan met stroom. Het festival is zo zelfvoorzienend mogelijk.

– er wordt duurzaam omgegaan met voedsel. Er wordt geen eten verspild en natuurlijk zien we het liefst zoveel mogelijk biologisch en vegetarisch (beter nog: vegan!) food op het festival verkocht worden. Ook wordt er rekening gehouden met allergieën.

– er wordt duurzaam omgegaan met kraanwater. Means: geen onnodige duizenden plastic flesjes water.

– er wordt duurzaam omgegaan met materialen: het liefst wordt er zoveel mogelijk tweedehands gebruikt.

– er wordt goed omgegaan met vrijwilligers op het festival. Deze mensen werken er hard voor om jou een leuk festival te bezorgen, dus ze verdienen veel respect.

Kijkend naar de lijst hierboven hebben we een aantal toffe festivals voor het komende seizoen gevonden. Wij zijn er helemaal excited over, dus we hopen jullie er ook mee te kunnen enthousiasmeren!

groenefestivals1

JUNI

Vorig jaar zouden we naar Festival Mundial gaan, maar om de een of andere reden ging dit niet door. Erg jammer, maar we hopen dit jaar wel te gaan. Mundial klinkt namelijk te gek. Op dit festival staat wereldmuziek centraal. Los daarvan doet het festival ieder jaar zijn best om een stukje groener te worden en dat lukt behoorlijk goed! Vorig jaar mochten we een winactie organiseren, waarbij we kaarten voor Mundial mochten verloten. Van de winnaars kregen we later terug gekoppeld dat het 1) een te gek festival was en 2) dat je er erg goed vegan kon eten. Kortom: let’s go!

27 & 28 juni, Tilburg. 

Van De Beschaving hadden wij eigenlijk nog nooit gehoord. Maar goed dat we het nu hebben ontdekt, want het klinkt fantastisch! De Beschaving is een eendaags festival dat in de Botanische Tuinen van Utrecht wordt georganiseerd. Een letterlijk en figuurlijk groen gebeuren dus! Op het festival staan muziek en kunst centraal en je kunt er biologische foodtrucks vinden. NICE!

27 juni, Utrecht. 

JULI

Welcome to the village. Dit festival werd ons op Twitter door meerdere mensen getipt en dat is, denken wij, helemaal terecht. Het decor van het festival wordt gemaakt van gedoneerde, tweedehands materialen, het eten wordt gemaakt van zelf verbouwde groenten… wat wil een groen meisje nog meer? Wij kunnen niet wachten om naar Leeuwarden af te reizen voor dit groene festijn!

17-19 juli, Leeuwarden. 

Welcome To The Future (niet te verwarren met Welcome To The Village) is een festival in de buurt van Amsterdam dat volledig draait om duurzaamheid. Het festival wordt gerund door ‘green teams’ en wanneer je de website bestudeert en je niet houdt van woorden als groen en duurzaam, zul je waarschijnlijk snel afhaken. Kortom; de perfecte plek voor groene meisjes en we kunnen nu al niet meer wachten!

25 juli, het Twiske, Amsterdam.

AUGUSTUS

Mysteryland is één van de eerste groene festivals van Nederland. Grappig genoeg hadden wij dat helemaal niet gedacht, omdat we bij Mysterland echt een beeld hebben van een enorm (zeg maar gerust gigantisch met tienduizenden aanwezigen) festival, waar het vooral om de muziek gaat. Maar schijn bedriegt. Bij dit festival speelt duurzaamheid een grote rol en in 2012 kreeg het festival de hoogste ‘normering’ die maar mogelijk is voor een duurzaam festival. En dat het alleen maar om de muziek gaat bij Mysteryland is ook nog eens niet waar: het draait voor een groot deel om kunst en ook schijnt er genoeg veggie en organic food te krijgen te zijn. We zijn benieuwd!

29 & 30 augustus, Haarlemmermeer.

SEPTEMBER

Als je een festivalkenner bent, heb je ongetwijfeld van het ongekend populaire Into the great wide open gehoord. Dit jaarlijkse festival dat op Vlieland wordt gehouden is áltijd al maanden van tevoren uitverkocht. Dat is omdat er maar een X-aantal mensen naartoe kan, omdat er rekening moet worden gehouden met de natuur op het eiland. Dit maakt het festival erg exclusief en dat is natuurlijk alleen al leuk. We hopen er op een dag een keer naartoe  te kunnen!

4-6 september, Vlieland. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tot slot nog twee festivals die van een beetje een ander kaliber zijn dan bovengenoemde festivals. Het zijn ten eerste kleinere festivals, maar het gaat er ook minder om muziek en meer om dingen als food, yoga en een bewuste lifestyle.

JUNI

Over het Viva Las Vega’s festival hebben we al meerdere keren geschreven, omdat we er zelf ook al meerdere keren zijn geweest. Sterker nog: toen we drie jaar geleden nog maar net waren begonnen met bloggen en bijna niemand wist wie wij waren, stonden we met een kraam met groene smoothies op het festival te shinen, hihi! Dit festival moet gewoon in je agenda komen te staan omdat je hier de hele dag vegan kunt eten. Hoe geweldig is dat? Ook zullen er workshops en lezingen worden gehouden en kun je je de hele dag laten inspireren en meer te weten komen over de vegan lifestyle. Cool!

27 juni, Amsterdam. 

SEPTEMBER

Het Happinez festival (van het gelijknamige magazine) wordt van 11 tot en met 13 september gehouden in Groenekan, op het eilandje ‘Fort Voordorp.’ Een speciale locatie! Op dit festival zullen internationale sprekers komen, je kunt er yogalessen volgen, meedoen aan workshops en lekker gezond eten.

11- 13 september, Groenekan.  

Uiteraard staan (lang) niet alle groene festivals in dit artikel vernoemd, maar nogmaals: wij zijn geen kenners en moeten het dus van wat research en jullie tips hebben. Als jij andere toffe groene festivals kent, deel ze dan alsjeblieft bij de comments! Dit mogen ook festivals in België (graag zelfs!) en andere landen zijn.

Heb jij al een beetje zin in het festivalseizoen? Heb je al tickets binnen? Gaan we jullie ergens tegenkomen? Laat het ons weten, vinden we leuk!  

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

47 gedachten over “Groene festivals

 1. Aanstaande donderdag (Hemelvaart) is er in Bergen op Zoom het ‘Op de T’ Festival wat dit jaar helemaal sustainable is opgezet! Heel de dag muziek, lekker eten, drinken en leuke kraampjes.

  1. Wat leuk! Ik wist niet dat dit evenement ook ‘Groen’ is opgezet :)

 2. Mijn tip: Concert at sea (muziekfestival – 26 en 27 juni)! Alle CO2-uitstoot die de bezoekers en organisatie produceren wordt achteraf gecompenseerd via het eigen Umoja Klimaat en Ontwikkelingsfonds van BLØF waarmee inmiddels meerdere projecten in Nepal en Bhutan zijn gerealiseerd. Daarnaast worden bekers gerecycled en is veel van het eten en drinken biologisch.

 3. Wat een mooi lijstje! Ik ben wel een festivalmeisje.. en vind het fijn om te zien dat meer festivals vergroenen! Op Lowlands heb je trashbashers (ruim je eigen vuil op ;) ), groene campings, bio/vega/vegan opties en worden bekers gerecycled. Niet perfect, maar beter dan menig festival waar ik ben geweest. Moet altijd een beetje huilen van de platgestampte modder en vuilnishoop die tienduizenden mensen achterlaten na een paar dagen…
  Deze festivals ga ik in de gaten houden! Mundial is sowieso fantastisch… en later als ik groot ben wil ik naar into the great wide open <3

  1. Ja, Lowlands schijnt inderdaad ook ieder jaar groener te worden. Echt goed!!

 4. Leuk artikel, ik wist helemaal niet dat er zoveel festivals inmiddels bezig waren met groen zijn! Ik ben dol op festivals, maar moet ze deze zomer helaas laten schieten (waarschijnlijk ben ik er rond die tijd een kind uit aan het persen :P). Into the Great Wide Open staat in ieder geval ontzettend hoog op mijn verlanglijstje, hoop daar ooit eens heen te kunnen!

  1. Moet ook gebeuren Mo ;) Hopelijk krijg je een onvergetelijke zomer, ook zonder festivals! En volgend jaar neem je je kindje gewoon gezellig mee, hihi!

 5. Wat jammer, op 27 juni is het ook Werchter. Ik zou graag eens naar het Viva Las Vega’s festival zijn gegaan!

 6. Het Belgische hardcorefestival Ieperfest verkoopt (althans de laatste keer wat ik heb gehoord) alleen veganistisch eten en deelt zelfs Lush zeep uit bij de douches! Ook lekker midden op een veld in de middle of nowhere, dus van overlast geen – euh, overlast! Alleen heengaan als je van een grote bak herrie houdt ;)

 7. Mooi lijstje! Wij gaan 27 juni naar Mundial. Al twee keer eerder geweest. Echt een feestje!

 8. Leuke lijst! Over Mysteryland was ik erg verbaasd moet ik zeggen! Maar ik heb wel gemerkt dat ze hard hun best gedaan hebben de afgelopen jaren om groener te worden idd! Hebben jullie al eens gekeken naar madness festival op Ameland (juli) en Mystic Garden? Ik heb gehoord dat dat ook behoorlijk groene festivals zijn! :)

  1. Ja grappig he? Wij ook hoor! Nu willen we er eigenlijk wel naartoe! Zeker nu we gelezen hebben dat Hercules and Love Affair komt optreden. Nee, die festivals kenden we nog niet. Dank voor de tips!

 9. Niet echt een festival, maar wel heel erg groen: Roof Garden in Arnhem. Van 2 juni tot 2 augustus Dak van Parkeergarage Rozet, Langstraat 10 Arnhem. Lekker eten & drinken (allemaal lokaal), kunst, cultuur en natuurlijk muziek.

 10. Wat een leuk lijstje, ik krijg spontaan ook weer festival-kriebels!

  Ik wil wel een festival toevoegen die van een heel andere orde is, maar zeker wel ‘groen’:

  30 en 31 mei is er Keltfest. Hier is zeker veel biologisch (volgens mij wel minder vegan en vegetarisch helaas), dicht bij de natuur staan etc. Wij gaan hier heen als vrijwilligers, en ik kan je vertellen: deze organisatie gaat zeker goed met hun vrijwilligers om – ze zijn geweldig. Een beetje één grote hippie-familie ;-) Ook wordt er goed op afval etc. gelet.

 11. Ik zeg: Madness! Op het mooie Ameland in juli. Ik ga er nu al jaren met veel plezier naartoe en het hele festival is super duurzaam opgezet. En daarnaast is er goede muziek, strandactiviteiten, foodtrucks, surfen en skaten en de bezoekers zijn allemaal even leuk. Ze houden het ook bewust klein, terwijl het steeds vaker uitverkocht is. Aanrader mensen!

 12. Geen idee of ze aan jullie eisen voldoen, maar ik weet wel dat Best Kept Secret een groot ‘hippiegehalte’ heeft hihi. Het sluit qua eten in ieder geval zéker aan! Alleen daarvoor wil ik er eigenlijk weer heen, maar ik kan dit jaar helaas niet.

 13. Leuk en gezellig lijstje! Ik ben dit jaar op Lowlands en zal in elk geval zelf mijn best doen om zo groen mogelijk te feesten ;). Misschien is dat nog wat voor een artikel? De ultieme groene festival kit :)
  – X Marloes

  1. In de comments worden ook een aantal festivals in Belgie genoemd! :)

 14. Ieperfest is het meest groene festival van België! Okay, ik ben misschien wel een beetje bevooroordeeld omdat ik zelf in het Ieperfest Greenteam zit… maar toch is het zo! Ieperfest heeft een 100% vegan catering, verschillende “kraampjes” met zelfs gebakjes en koffietjes/theetjes. Afval wordt zoveel mogelijk gerecycleerd of hergebruikt, en alles wordt met de hand gesorteerd. We maken zoveel mogelijk gebruik van herbruikbare bordjes en potjes met een inwisselsysteem. Op het festival vind je voornamelijk droge toiletten, en alle gebruikte zepen zijn biologisch afbreekbaar.
  Verder heb je op Ieperfest ook de MoreThanMusic – tent. Daar wordt er, zoals de naam doet vermoeden, gediscussieerd over de dingen die belangrijk zijn buiten de muziek. Denk aan thema’s als veganisme, racisme, feminisme, ecologie, …
  Wat we vorig jaar gedaan hebben met het greenteam vinden jullie hier:
  http://web.archive.org/web/20140717043417/http://www.ieperfest.com/2014/green-policy
  En dit jaar hebben we nog veel meer in petto!
  Joepie!

 15. Hihi, Mysteryland had ik ook nóóit verwacht! En Into the Great Wide Open lijkt me zo ontzettend tof om eens naartoe te gaan, volgens mij is dat de perfecte plek om naar fijne muziek te luisteren :).

 16. Woodlands festival in bergen (NH) op 30/31 mei! Hartstikke leuk :) Grotendeels biologisch, gerecycled materiaal, asbakken verspreid over het terrein, gescheiden afval etc.

 17. Jaaa Welcome to The Village! Dat is een te gek festival, ik ga er dit jaar voor de 3e keer heen. Natuurlijk een overdosis aan muziek, maar duurzaamheid, creativiteit en lokaal speelt hier een hele grote rol. Er is een moestuin aangelegd en die groentes worden verwerkt o.a. de groentesoep. Je hebt een prachtige waterinstallatie waar je steeds je waterflesje bij kunt vullen etc. Bovendien is het een hele relaxte en gemoedelijke sfeer. Ik heb er in ieder geval zin in!

 18. Volgens mij scoren Dranouter (augustus) en Sfinks Festival (juli) in België ook goed. Nu ja, Sfinks daar twijfel ik over.

 19. Leuke tips ladies!
  Eén die hier ook goed bij past: Restival! De naam zegt het al, denk ik ;)

  1. Ja cool! In het Flevopark toch? Maar ze maken geloof ik altijd vrij laat pas bekend wanneer het is enzo… wel echt een tof initiatief!

 20. Zojuist volgens mij het “lekkerste” GROENE festival ontdekt….
  Slowlands is een splinternieuw festival voor foodies. De ingrediënten zijn gastronomie, slow food, slow drinks & good music. Fun voor de hele familie!
  Kijk maar eens op:http://www.slowlands.nl/
  LANDGOED VELDER BOXTEL/LIEMPDE | 11, 12, 13 SEPTEMBER 2015

 21. Ieperfest is in België het meest milieuvriendelijke festival, enkel vegan food te verkrijgen op de weide en camping (suuuuuperlekker altijd!!) er wordt aan recyclage gedaan op zowel camping als weide, Voor de borden van het eten moet je een token geven dat je terug kan inruilen als je het bord terugkrijgt, dat wordt dan afgewassen en hergebruikt (=geen afval op de wei!) In de douches liggen zeepjes van Lush, er zijn milieuvriendelijke toiletten met zaagsel etc etc…
  Sowieso een voorbeeld in z’n soort én nog eens altijd een megagoeie programmatie! Ik verlang alweer :)

 22. Ik heb het gevoel dat Nederland toch meer initiatief neemt op vlak van gezondheid, duurzaamheid,… Heb lang zitten zoeken naar groene festivals in België maar kwam steeds op groene festivals uit in Nederland. Zou me graag ook willen inzetten in het organiseren van een milieuvriendelijk festival in België maar helaas niet veel groene festivals in omgeving Antwerpen…. :(

 23. Kei gave blog! Heb genoten :) Doen jullie ook aan meet en greet? wil jullie graag ontmoeten om vragen te stellen en meer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *