Groene hotspots in Breda

bredaheader

Het stond eigenlijk al voor september op de planning, maar toen kwamen er allerlei dingen en toestanden tussendoor, waardoor we het moesten uitstellen: een dagje Breda! Breda is nou echt een stad waar wij nooit komen. Sterker nog, Jamie wist zich te herinneren dat ze ooit naar een concert in Breda was geweest, maar mij kwam de stad echt totaal niet bekend voor – ik denk dus dat het echt mijn eerste bezoek was. Des te leuker, want dan heb je een heleboel te ontdekken. Wij presenteren u: de leukste groene hotspots in Breda!

Yirga

bredayirga5 bredayirga4 bredayirga2 bredayirga3 bredayirga7

We beginnen de dag met een sapje en een latte met speltmelk bij het hippe Yirga. Deze ‘urban espressobar’ werd ons door veel lezers getipt en dat bleek geheel terecht. Wat een leuk tentje is dit zeg! Los van dat het er allemaal leuk uitziet (ik bedoel: alleen al zo’n roze racefiets aan de muur, dat is genoeg voor mij om totaal verliefd te worden op een plek,) was de koffie ook nog eens héél erg lekker. En nee, ik ben absoluut geen koffiekenner en ik ben ook niet per se heel erg kieskeurig, maar ik proef wel meteen of ik een koffie wel oké of echt heel erg lekker vind. Dat laatste was bij Yirga het geval. Sojamelk of speltmelk, het kan beide. Ook zijn er sapjes en volgens mij ook nog mogelijkheden om iets kleins vegan te eten. Kortom: aanrader om je dagje Breda hier te beginnen!

Yirga
Sint Annastraat 19c

Biogondisch – let op, gaat verhuizen naar Zutphen!

bredaalgemeen4

Naast Yirga zit Biogondisch. Maar helaas helaas, deze zaak was dicht. Erg jammer, want het zag er te gek uit! Bij Biogondisch kan je terecht voor mooie kookboeken, lekkere biologische producten, slowjuices en heel toffe kookspulletjes. Nogmaals: zonde dat we niet naar binnen konden, maar zeker een aanrader voor jullie!

Biogondisch
Sint Annastraat 17

Café Couture

bredaalgemeen6 bredavintage

Kijk, dit is nog eens efficiënt hotspotjagen: drie leuke adressen naast elkaar in één straat! Café Couture is een prachtige vintagewinkeltje, waar ook mooie nieuwe jurken worden verkocht. Wat vind je hier? Sjieke tasjes, mooie pumps, jurkjes en sieraden. Heel ladylike, ons een tikkeltje té sjiek (wij houden van een ander soort vintagestijl,) maar zeker heel leuk om even te bekijken.

Cafe Couture 
Stadserf 4 (de ingang van de winkel zet net om de hoek van de Sint Annastraat, vandaar het afwijkende adres)

bredaalgemeen7 bredaoverig

En dit is de Sint Annastraat. Een straat die je absoluut niet mag overslaan wanneer je een bezoekje brengt aan Breda!

In Kannen en Kruiken

bredaalgemeen2

De hoek van de Sint Annastraat om komen we alweer de volgende leuke hotspot tegen: In Kannen en Kruiken, ook wel ‘IKEK’ in de volksmond. Het is lunchtijd en we hebben elders al een afspraak, anders waren we hier vast en zeker binnen gaan zitten. Wat zag het er tof uit binnen! En een snelle blik op de menukaart op het raam gaf ons de indruk dat er ook wel wat veganistische opties waren. Zoals overnight oats en een Turks broodje met hummus. Ga het dus zeker even checken als je in de buurt bent.

In Kannen en Kruiken 
Veemarktstraat 45

Theekamer PIEN – let op: helaas gesloten!
bredapien1

bredapien13

bredapien14 bredapien6 bredapien11

Voor ons toch wel een beetje het hoogtepunt van ons dagje Breda: Theekamer PIEN! Al sinds de opening van de zaak, en dat is nu zo’n twee jaar geleden, krijgen we berichtjes van lezers die vonden dat we hier echt een keer moesten gaan eten. En nu zijn we eindelijk gegaan. Jullie hebben geen woord te veel gezegd, want wat is dit een toffe zaak! Precies het gezellige, ’tweedehandsliefde’ sfeertje waar wij van houden, een ontzettende lieve Dalmatiër die hier rondhobbelt, mega vriendelijk personeel en: heel erg lekker eten.

bredapien9

We gingen voor de smoothie van de dag en dit was een smoothie op basis van pompoen. Het was ZO lekker! Alsof je taart drinkt. En je weet: daar houden wij van.

bredapien7 bredapien10

En natúúrlijk gingen we beide voor een burger, want dat kregen we door onze lezers op het hart gedrukt. NEEM EEN BURGER. Oke, easy, doen we al. Nu is het onze beurt om te zeggen: ga voor een burger! Want wat waren ze lekker. Jamie had een bietenburger, ik een doperwtenburger en halverwege wisselden we, omdat we beide burgers wilden proeven. Het oordeel? Beide even lekker. En dat terwijl wij niet eens zulke grote bietenfans zijn. Wat niet op de foto staat, maar wel een dikke vette aanrader is, is de worteltjestaart. SO GOOD.

Theekamer PIEN is een biologisch en vegetarisch eetcafé. Helaas nog niet 100% veganistisch, maar er zijn wel heel veel opties. In Breda is het zeker dé hotspot waar je naartoe moet. Binnenkort wordt Theekamer PIEN overgenomen, want Sandra, de eigenaresse, gaat weer verder met het volgen van haar hart. Ze gaat zich storten op haar cateringbedrijf. Mochten er onder onze lezers geïnteresseerden zijn die Theekamer PIEN zouden willen overnemen en er ook weer een toffe biologische, veganistische lunchroom van te maken/te laten blijven, dan kun je contact opnemen met Sandra!

Theekamer PIEN 
Sint Janstraat 24

bredaalgemeen-9 bredaalgemeen-9 bredalgemeen3

Natuurlijk konden we het ook niet laten om wat street-art te spotten. Dat doen we overal waar we komen. We gaan je niet verklappen waar je deze mooie pieces kunt vinden, want street-art moet je onverwacht tegenkomen ;)

Andere leuke adressen in Breda: Latte’s and Literature (mooie collectie boeken,) Stilleven (koffietuin, vintage spulletjes,) WAAR, Dille&Kamille en De Nieuwe Winkel (conceptstore.)

Wat een leuk en gezellig stadje is Breda. We vinden het heel leuk dat we eindelijk deze kant op zijn gegaan en een aantal leuke, groene hotspots hebben gevonden. Natuurlijk hebben we niet alles ontdekt en ook niet alles was open, maar we denken dat we toch een goed beeld hebben gekregen van de stad. We zijn benieuwd wie van jullie er binnenkort ook op hotspotjacht gaat in Breda. Laat je het ons weten? Je weet hoe leuk we het vinden als je een foto met ons deelt op Instagram, dus vergeet ons niet te taggen! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

52 gedachten over “Groene hotspots in Breda

  1. Dankjewel! Dat compliment over de foto’s mag direct naar Jamie hoor, zij verdient alle credits :)

 1. Ah leuk zeg! Theekamer Pien ziet er tof uit en Yirga lijkt mij ook onwijs leuk om koffie te drinken. Ik ga deze hotspots onthouden! Dank je wel voor het delen :-)

 2. Wat een ontzettend leuke hotspots! Ik ben nu wel heel erg benieuwd naar theekamer Pien, oké eigenlijk ben ik nieuwsgierig naar alles :). Om eerlijk te zijn zou ik nu niet zo snel weten (het is nog een beetje vroeg) waar Breda ligt, oeps…. Toch maar eens bezoeken dus!

  1. hahaha, hier nog zo’n topografisch wonder hoor, dus schaam je niet ;)

 3. DIE ROZE FIETS! Die wil ik echt zó graag hebben. Zag ‘m al voorbij komen en ik ben verliefd, hihi! Wat mooi ook, de menukaart van Pien. Volgens mij is Breda echt een behoorlijk leuke stad! Omdat het best ver weg is, zou ik er niet aan denken om er naartoe te gaan, maar dat moet misschien maar eens voorbij zijn :).

 4. Ah, wat een leuke plekjes lijken me dit! Ik kom echt bijna nooit in Breda, dus ze zijn allemaal nieuw voor mij. Tijd om eens een dagje naar Breda op de planning te zetten. Yirga wordt dan de eerste, wat ziet het er daar gezellig uit zeg!

  1. Ja he? Daar kun je ook al uren zitten hoor, lekker op van die rotan ‘chill’stoelen, met koffie en een broodje, mmm!

 5. Wat leuk dat jullie in Breda zijn geweest!
  Helaas heb ik geen goede ervaringen met Theekamer PIEN; ik was er een keer met een collega gaan eten en bestelde een veganistisch broodje maar kreeg een broodje met o.a. kaas! Toen ik er wat van zei nam ze het broodje terug en kwam even later terug met hetzelfde broodje waarvan ze dus blijkbaar alleen de kaas eraf had gehaald. ( Er zaten nog restjes kaas her en der die ik er zelf af moest halen.) Had er verder niets meer van gezegd uit beleefdheid… Maar wel een slechte ervaring!
  Biogondisch is een supertoffe en gezellige plek waar ik met plezier kom! Ik zal zeker de andere hotspots checken!

  1. Oh wat jammer zeg! Voor een volgende keer zou ik echt aanraden om er juist wél melding van te maken, want het personeel bij Pien is zo vriendelijk! Ik weet zeker dat ze het dan voor je zouden fixen!

  2. Oh wat een nare ervaring! Ik kan me het niet voorstellen daar een broodje gezond vegetarisch en veganistisch er heel anders uitzien in PIEN. Ook sta ik zelf in de keuken, dus dit zou dan wel een enorm gekke aktie moeten zijn geweest..
   Jammer dit te lezen. Maar ik nodig je uit een écht vegan broodje gezond bij ons te komen eten op kosten van de zaak:)
   Dan kun je eens echt kaasvrij smullen.
   Hopelijk tot snel!

 6. Leuk! Meteen zin om naar Breda toe te gaan! Wederom leuk geschreven en prachtige foto’s!!

 7. Ik ga vaak shoppen in Breda, maar veel van deze zaken ben ik nog niet tegengekomen! Volgende keer ga ik er zeker een aantal opzoeken! Bedankt voor de tips!

 8. aaah, wat jammer dat Biogondisch dicht was zeg!! Je kunt daar zo lekker zitten en eten! De Dutch Weed Burger vind ik daar echt het allerlekkerst en alle taartjes en chocolaatjes zijn ook echt yummie! Ik zou zeker nog een keertje terug gaan op een dag dat ze wel open zijn!! Eeeen dan zou ik ook echt langs noos 31 gaan, dat is zo’n leuk klein winkeltje met super leuke spulletjes, echt een aanrader voor een volgende keer!

  xx

  1. Dat hoorden we inderdaad, zo jammer! Volgende keer beter. En bedankt nog voor de extra tip!

   1. Ja, Noos 31 wilde ik ook nog aanraden, echt een superleuk winkeltje!

 9. Leuk zeg! Ik ging in Breda naar de middelbare school en heb warme herinneringen aan de stad. Tijd om weer eens terug te gaan zie ik!

 10. inplaats van alleen naar mijn stage te gaan elke dag in Breda moet ik nu echt weer een keer de stad in !

 11. Helaas vond ik lunchen bij Pien ook tegenvallen. Het smaakte niet bijzonder en vooral de soep was echt te flauw. Misschien hadden we pech of alleen de burgers zijn de moeite.

 12. Wat een mooie foto’s Jamie. Je bent hier echt zo enorm in gegroeid.

 13. Ik woon zelf in Breda en ik ben nog nooit bij een aantal van de hotspots geweest, sommige kende ik niet eens! IKEK is echt super trouwens, de eigenaresse is mijn bazin geweest bij Bagels & Beans (ook in Breda) en is echt een topper!

  1. Wat leuk om te horen! Hopelijk heb je iets aan onze tips in je hometown!

 14. Ik heb altijd in Breda op school gezeten, lang geleden, dus het voelt nog steeds een beetje als “mijn stad”.
  Leuk om te lezen dat jullie het de moeite vonden!

 15. Leuk artikel! Als Bredase ken ik alle adresjes, maar ik ben nog steeds niet bij allemaal geweest. Stom hè, zo gaat dat in je eigen stad. In de zomer is Belcrum Beach ook heel leuk: ons eigen stadstrand vlakbij het station. En daar zit ook STEK, een plek met allemaal creatieve ondernemingen in oude zeecontainers. Je ziet, ons provinciestadje wordt steeds hipper!

  1. Nou, wij zijn ook nog niet bij alle leuke adresjes in Amsterdam geweest hoor ;) Zo blijft er altijd iets over om te ontdekken en dat maakt het juist zo leuk!

 16. Yay Breda! Als Bredase vind ik het natuurlijk keigoed dat jullie hier geweest zijn ;) Grappig dat jullie er niet eerder aan gedacht hebben hier te komen, dat heb ik dus met Amsterdam hihi. Kom er nooit maar door jullie enthousiaste reviews misschien toch eens een bezoekje wagen :D Mochten jullie nog eens een tour met een local in Breda willen bied ik me vast aan!

 17. Yayy ons mooi Breda! Keileuk dat jullie mijn home town met een bezoekje hebben vereerd :) Nu woon ik zelf voorlopig aan de andere kant van de wereld, maar dit doet me wel even terug verlangen!

  1. Mooie manier om toch een beetje in je hometown te zijn ;)

 18. Ja, In kannen en kruiken is superleuk! Vond het binnen ook heel gezellig. De rest ken ik nog niet, maar ik sla deze blogpost op voor als ik er weer eens heen ga. :) Leuk dat er zoveel groene dingen zijn ook!

  1. Wat leuk om te horen! Veel plezier de volgende keer :)

 19. Wauw wat een mooie foto’s! Alles klinkt eigenlijk heel leuk, maar ik ben vooral benieuwd geworden naar theekamer Pien.

 20. Hee wat leuk dat jullie in Breda zijn geweest. Ikek is toevallig mijn favoriet! Heerlijk eten daar en ook nog eens super vriendelijk personeel. Theekamer Pien vond ik persoonlijk wat minder. Yirga ga ik even onthouden want die kende ik nog niet! Ziet er super leuk uit zeg!

 21. Breda, aan de reacties te lezen ben ik niet de enige die daar niet zo vaak komt. Toch is het best een gezellige stad en gewapend met jullie tips zal ik toch weer eens die kant op treinen!

 22. Bonjour groene meisjes,

  wat een leuk artikel over Breda (en inderdaad mooie foto’s). Ben zelf een Bredanaar maar woon sinds 8 jaar in Etten-Leur. Jullie waren hartstikke welkom geweest om ook bij ons eens te komen kijken en te zien waar het “kloppend” hart is gevestigd van Keltisch zeezout…nou ja, het kloppend hart voor Nederland en België dan ;-)
  Wellicht een volgende keer want ook in Etten-Leur zijn leuke groene spots te vinden. Jullie zijn meer dan welkom.

  Succes met alle jullie leuke en interessante activiteiten en bevindingen. Ik volg jullie met veel plezier!

  Hele hartelijke groeten

  Jacques
  (eigenaar Selnature.com)

 23. Oh waarom ken ik deze tentjes allemaal niet? Ik kom zelf uit Tilburg dus Breda ligt redelijk om de hoek, toch snel maar eens een bezoekje brengen dan. Vooral Yirga lijkt me een fijn plekje.

  1. Zo zie je maar, ook in je eigen omgeving is nog zoveel te ontdekken! (geldt voor ons hier ook hoor!)

 24. Oh ja, nog een tip: Vintage & Art Collective, op de Haagdijk 24, klein winkeltje vol met zeer coole spulletjes!

 25. Leuke tips zeg! ik wil ze volgende week gaan uitproberen en zoek dan nog een plek om te slapen. Iemand tips voor een leuk hotel? :)

 26. Ik ga volgende week een dagje naar Breda en toen ik zocht naar hotspots, kwam ik op jullie website terecht. En wat ben ik fan van jullie!! Ik ben zelf al bijna een jaar vegetariër en ben om de zoveel tijd even veganist (omdat ik van mijn ouders nog niet full-time vegan mag eten). Alle hotspots zien er superleuk uit en ik kan ook niet wachten om jullie recepten uit te proberen! Liefs x

 27. Ik ben van de zomer nog in Breda geweest en heb toen ook een hotel overnachting gedaan. De ligging van het hotel lag perfect midden in het centrum. Ik ga zeker nog een keer terug om die leuke hotspots te gaan bezichtigen waar jullie het over hebben.

 28. Nog een leuke tip voor vegans die in Breda wonen of bezoeken: Black & White KAFE. Je kunt hier heerlijk koffie drinken en lunchen. De inrichting is een mix van Balinees en industrieel en de CityGarden is echt zo rustig en relaxed. Een aanrader voor een gezonde en lekkere lunch of heerlijke vegan taartjes. Wel net even iets buiten het centrum,. Voordeel hiervan is dat je gratis voor de deur kan parkeren :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *