Groene hotspots in Den Bosch

Groene hotspots en tips voor een dagje uit of een weekendje weg in Den Bosch #weekendjewegG

denbosch1

– Deze blogpost werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Tele2 – 

Wie mij volgt op Instagram, en mijn stories wel eens bekijkt, heeft misschien gezien dat ik laatst een dagje naar Den Bosch ging. Nu was ik daar niet heel lang geleden – ik denk ergens eind augustus? – nog, voor een fotoshoot. Terwijl ik daar was kreeg ik allemaal leuke adresjes doorgestuurd, maar helaas had ik die dag nergens anders tijd voor dan voor de shoot. Dus besloot ik terug te gaan en wat van die leuke adresjes te bezoeken. Vandaag deel ik die met jullie!


Willen we eindeloos delen? YEP!

Dagen zoals deze zijn echt de dagen waarop ik mijn eindeloze databundel van Tele2 de hemel inprijs. Kijk, op zo’n dag weet ik eigenlijk niet precíes waar ik naartoe wil. Ik ben niet het type dat thuis al een route uitstippelt. Ik stap gewoon in de trein, loop het station uit op de plek van bestemming en dan zie ik wel. Oké, het enige dat ik eerst wel doe, en dat doe ik al in de trein, is een plek zoeken waar ik mijn dag met koffie kan beginnen. En als ik daar dan ben, en aan de koffie zit, dan ga ik eens kijken naar: waar ben ik eigenlijk precies? Thank god for Google Maps. In een stad als Den Bosch, die gewoon lekker klein en gezellig is, kun je alles prima lopen. Dus ik had geen app voor het openbaar vervoer nodig, maar daar kijk ik in grotere steden natuurlijk ook nog wel eens naar. Verder doe ik wat research: is er toevallig een toffe expo in een museum die ik wil zien? Verkopen ze nog ergens mijn favoriete kledingmerk? Waar kan ik vegan lunchen? Al die adresjes sla ik op en dan navigeer ik mezelf er naartoe.

Terwijl ik dan door de stad wandel, ga ik hier en daar een winkel in. Ik neem ergens een pauze om iets te drinken en mijn telefoon op te laden (een eindeloze batterij, naast een eindeloze databundel, dát zou nog eens handig zijn!) en ondertussen bedenk ik of het al tijd is om te lunchen. Op zo’n dag maak ik duizend foto’s en video’s, die ik verwerk tot een veel te lange instastory, die ik vervolgens meteen met jullie deel – want waarom wachten? Ik ben vaak zo enthousiast om dingen te delen, dat ik niet eens oplet of ze ergens wifi hebben of niet. Eerlijk gezegd gebruik ik buiten de deur bijna geen wifi meer, nu ik die oneindige databundel heb. Het werkt gewoon zo lekker snel en soepel.

Aan het einde van de dag, als ik een beetje moe in de trein naar huis zit, zoek ik alvast de foto’s uit die ik wil gebruiken voor mijn blogpost. Soms heb ik mijn laptop mee en exporteer ik de foto’s meteen naar mijn laptop, zodat ik er wat aantekeningen bij kan maken over de adressen die ik heb gevonden en niet wil vergeten.  Als ik dan thuis ben, dan hoef ik de foto’s en de tekst alleen nog maar wat verder uit te werken, en dan is mijn hotspotartikel klaar. Ik probeer deze artikelen altijd zo snel mogelijk uit te werken – ook als ik op reis ben en daar hotspots ontdek, – omdat ik weet dat mensen ze graag lezen, maar ook omdat ik van mezelf weet dat ik anders de belangrijkste dingen vergeet.

Zullen we dan maar? Zin om binnenkort een dagje naar het gezellige Noord-Brabant af te reizen? Den Bosch is echt heel gezellig. En nee, ze serveren er niet alleen maar de totaal níet vegan Bossche bollen. Maak je geen zorgen, ik heb er prima vegan gegeten. Het is een gezellige stad, je kunt alles lopen, de mensen zijn er vriendelijk – kortom: doen!

Eten, drinken en winkelen

denbosch2

De eerste koffie van de dag dronk ik bij het leuke Coffeelab, recht tegenover het station. Dat is toch wel het allerbeste dat er is hè? De trein uitlopen, zo de koffie tegemoet. Het personeel bij Coffeelab is ontzettend vriendelijk, de koffie is er goed en: ze hebben vegan cheesecake! En dan niet zo’n rauwe taart met heel veel noten enzo, maar echte vegan cheesecake! Dat vond ik dus echt heel leuk. Overigens lijkt Coffeelab me ook de ideale plek om lekker te gaan zitten werken met je laptop, aan de vierkante tafels. En een boek lezen aan het raam is ook aan te raden. Fijne plek!

Niet dat ik iets nodig had, maar ik had toch wel zin om een beetje te winkelen vorige week. Dat deed ik eerst bij Koekwaus, wat een heel toffe winkel is met mooie kleding, maar ook veel leuke sieraden (pins! love them!) en spullen voor in je huis. Ik kocht er een paar oorbellen, een sexy pin met twee blote meisjes en een nagellak. Had ik dat nodig? Ja? Hoezo? ;)

Daarna liep ik tegen het mooie Daily Poetry aan. Allereerst wil ik zeggen dat deze winkel een prijs moet krijgen voor de allermooiste etalage van Den Bosch. Ik was vooral meteen verliefd op de raamschildering. De winkel zelf heeft me ook zeker niet teleurgesteld. Sokken van biologisch katoen, tassen van het mooie vegan merk Matt and Nat (ik kocht een mosterdgele handtas, geen schaamte,) vegan zeepjes in fantastische verpakkingen en leuke ansichtkaarten. Ik hou van dit soort winkels.

Een paar pandjes verderop in de Vughterstraat kom je Oerwoud tegen. Dit is de winkel waar ik afgelopen zomer een fotoshoot had en toen heeft deze plek wel een beetje mijn hart gestolen. Denk: heeeeeel veel plantjes en vegan eten. Dus terwijl je plantjes uitzoekt voor in je huis of tuin, kun je uitgebreid vegan lunchen en dat moet toch wel de allerbeste besteding van je middag zijn, zou je toch denken? Overigens, ik zei net iets over de raamschildering bij Daily Poetry, maar Oerwoud kan er ook wat van! Zo leuk!

Tussendoor was het even tijd om de batterij van mijn telefoon op te laden – een goede les voor als je een dagje hotspots gaat bezoeken: neem je powerbank mee! – en nog een koffie te drinken. Dat deed ik bij Crème. Ik vond dit niet per se een heel bijzondere plek, zeg ik eerlijk, maar ik dronk er wel een haverlatte. En hey, daar scoor je altijd punten mee, als je die serveert!

Na de haverlatte keek ik nog even rond bij Oak, wat ook weer een leuke winkel met kleding, planten en accessoires bleek te zijn. Dat is wel een beetje een thema momenteel geloof ik hè? Ik vind het leuk, maar natuurlijk begint vroeg of laat alles wel een beetje op elkaar te lijken. Ik kocht twee paar toffe bamboe sokken en een ansichtkaart met een getekende merel erop, voor het geval dat ik die een keer wil sturen naar iemand van wie ik wil dat hij of zij aan me denkt.

Eigenlijk had ik bedacht om te gaan lunchen bij Yalla Yalla Foodbar, omdat ik had gehoord over hun fantastische schotels met hummus en dergelijke, maar dit restaurantje bleek pas om 17:00 uur open te gaan… en dat was een beetje lang om te wachten op een lunch. Maar gelukkig kwam ik toen het leuke Fifty/Fifty tegen en kon ik daar ook prima een vegan lunch krijgen. Ik at er een Mexicaanse lunch met een taco en een limoenlimonade en dat was echt heel lekker! Een praatje met de eigenaresse leerde me dat Den Bosch steeds hipper wordt op dit gebied, en dat er dus ook steeds meer opties voor vegetariërs en veganisten komen. Goed nieuws! Overigens, Fifty/Fifty is van dezelfde eigenaren als van Nom Nom en ook hier schijn je heel prima vega(n) te kunnen eten.

Verkadefabriek

denbosch3

Ik had eigenlijk bedacht om naar het museum te gaan. Zowel het Noord Brabants museum als het Stedelijk museum spraken me wel aan, maar het was zó zonnig deze dag, dat ik besloot om lekker buiten te blijven. Dus wandelde ik naar de Verkadefabriek, omdat meerdere mensen me hadden verteld dat dit een heel leuke plek is die ik zeker zou kunnen waarderen. Ze bleken gelijk te hebben. De oude koekjesfabriek deed me denken aan de Honig fabriek in Nijmegen, aan de Fenix Loods in Rotterdam, maar ook eigenlijk gewoon een beetje aan heel veel toffe plekken in Berlijn. Er is street-art, er is een filmhuis, er is een mooi café, er zijn werkplekken, er is een expo – en ga zo maar door. De Verkadefabriek is niet alleen maar één gebouw, het is een heel terrein en het loont de moeite om hier gewoon even lekker rond te wandelen en te proberen of je dichterbij de street-art kunt komen. Spoiler: dat kan, ook al denk je eerst van niet, omdat er hekken staan. Ja, ik voelde me hier meteen thuis en ik denk dat als ik nog eens terug ga naar Den Bosch, om alsnog te gaan eten bij Yalla Yalla en om toch een museum te bezoeken, dat ik dan misschien bij de Verkadefabriek naar de film ga. Klinkt als een goede winterdag, toch?

Koffie, vegan food, een beetje winkelen, een beetje cultuur snuiven, ondertussen om je heen kijken naar de mooie pandjes die het centrum van Den Bosch rijk is – nou, ik denk dat je je met dit lijstje wel moet gaan vermaken! Heel veel plezier en laat het me vooral weten als je binnenkort bij één van deze adressen bent en aan me moet denken. Deel dan vooral een foto op Instagram en tag me daar dan in, zodat ik hem gemakkelijk kan terugvinden. Vind ik leuk! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

23 gedachten over “Groene hotspots in Den Bosch

 1. in Den Bosch zit ook een cafe genaamde DIT ( ja dat is de naam) is niet speciaal vega/veganisti maar kunenn ze wel maken en hebben ze ( uit mijn hoofde) ook op de kaart staan. maar als je humor en eten samen wil is dit echt een leuk plek met gezzelig veel mensen.

  vergeet als vegetarier niet om echt bosch bollen te eten ( of mee naar huis te nemen) je hebt geen lunch meer nodig daarna.

  kauwaus is echt een super leuk plek. en grappig dat je naar de verkaderfabriek bent geweest ik fiets er altijd langs maar nog nooit echt geweest.

 2. Super leuk! Ik heb heel lang bij de Verkadefabriek gewerkt en ben het helemaal met je eens. Maareh. Dat gedeelte daar achter de hekken hoort allemaal niet bij de Verkadefabriek hoor :)
  Ik zou niet weten waarbij dan wel.

  1. Oh oke, nouja, als je er dan toch bent kun je best even doorlopen, dacht ik zo ;) Het is in elk geval een heel toffe plek!

 3. Zo fijn dat Den Bosch nu vegan opties heeft! Helemaal gelukkig met Oerwoud, daar kan je geweldig lekker lunchen (en snoepen) in een heel fijne sfeer!! En… the-best-Chai-ever daar!!! A MUST TRY!

 4. Den Bosch is geweldig!
  Niet omdat ik er zelf ruim 20 jaar heb gewoond (ik woon nu 5 km verderop in Vught) maar omdat het echt zo is.
  Er gebeurd van alles, er komen allerlei hippe winkeltjes en eettentjes en het blijft een gemoedelijke stad.
  Alles is te lopen, de mensen zijn super gezellig en de sfeer is niet zo hectisch als bv in Amsterdam.
  Dus kom vooral terug Merel :-)

 5. Den Bosch staat hoog op mijn lijstje van steden die ik nog wil bezoeken! Ik hoor er altijd veel positiefs over =)

  Ik geef verder alleen niet zoveel om oneindige databundels, haha xD

 6. Over Dailypoetry hoor ik alleen maar goede dingen, het is een van de lievelingswinkels van mijn zusje. Ik wil er graag nog een keer heen, dus al deze tips gaan zeker van pas komen!

 7. Ik woon nu een jaar in Den Bosch en een plekje wat je echt ook moet proberen is Djoyn! Heel veel lekkere gerechtjes waarvan veel vegan is of kan worden gemaakt.

 8. De streetart achter de verkadefabriek hoort bij het gebied de Tramkade.
  Op de Tramkade zit ook social label met fair items. Bij van Aken in het werkwarenhuis is dat. Hier kun je ook lunchen en in het weekend dansen. Koudijs kafe erachter is ook leuk om een drankje te doen. Vooral het gebied bij de Verkadefabriek is leuk om in het weekend op stap te gaan en als je afgelopen maand in Den Bosch was: er was ook worldpressphoto im de W2 tegenover de verkadefabriek!
  Mocht je een keer op vrijdagavond in Den Bosch zijn, wellicht is Knoflook iets voor je.
  3 gangen veganmenu voor 4 euro. Vlakbij de Verkadefabriek in een kraakpand bereid door vrijwilligers. Altijd lekker en goedkoop eten op de vrijdag :)

  Ik woon nu 2 jaar in Den Bosch en ga er niet gauw meer weg denk ik.

 9. Oh Yalla Yalla Foodbar is ons ook nog onbekend. Gaan we binnenkort ook eens een kijkje nemen. Leuk!

 10. Ik moet binnenkort echt weer eens naar Den Bosch! Ik denk dat er in de afgelopen twee jaar heel wat leuke dingen bijgekomen zijn!

 11. Deze tips ga ik onthouden! Den Bosch staat altijd nog eens op mijn lijstje om naar toe te gaan. De Verkade fabriek ziet er ook gaaf uit.

 12. Woon sinds kort in Den Bosch, leuk om dit allemaal te lezen. Weet iemand waar ik Vegan Bossche bollen kan eten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *