Groene Hotspots in Edinburgh

Ik was 3 dagen in Edinburgh en geef jullie mijn tips voor vegan adresjes, restaurants, koffietentje etc. Leuke stad voor weekendtrip, citytrip. #citytrip #Edinburgh #vegan
edinburgh1

Het is alweer twee weken geleden dat ik als een blij ei in Edinburgh rondliep. Voor wie er nog nooit is geweest: stel je een tot leven gekomen Efteling voor, met een sausje van Harry Potter (‘proud birth place of’) en een heleboel stijlvolle mensen. Ik vond Edinburgh veel romantischer dan Parijs – maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat ik überhaupt niet heel erg veel met Parijs heb. Ik kwam thuis met een lijstje groene hotspots die jullie zeker ook moeten bezoeken, dus die ga ik vandaag met je delen.

In mijn notitieboekje schreef ik niet alleen de leukste adressen op, maar maakte ik ook de volgende aantekeningen:

Aantal…

–  keren verdwaald: nul.
– keren geërgerd aan mensen: nul.
– keren natgeregend: één keer. Vond ik erg meevallen voor Schotse begrippen.
– keren vegan kunnen eten: iedere maaltijd.
– uren lekker geslapen: extreem veel voor mijn doen.
– boeken gelezen: anderhalf.
– Nederlandse toeristen tegengekomen: twee. Beide in een Harry Potter winkel – zo voorspelbaar.
– christmas shops tegengekomen: zeker 4.
– procent zin in kerst: duizend.

Groene hotspots

edinburgh2

Belangrijkste dingen eerst: koffie. Aan koffie geen gebrek in Edinburgh, maak je daarover geen zorgen.

The Milkman

Een barista in een korte broek en met een bandana in zijn haar. De andere barista kon de tweelingbroer van Jack Garrat zijn. Ze draaien hier het album van David August, die volgens de barista met de bandana ‘net als onze koffiebonen en al het andere goede’ uit Berlijn komt. Hij heeft niks onwaars gezegd. Bij The Milkman is het hipsterlevel 100 and up en de haverlattes zijn lekker.

The Milkman
7 Cockburn St
Facebook

Brew Lab

Goed, hier heb ik een voorstel voor je: begin met een rondje Blackwell’s Bookshop aan South Bridge. Koop een fijn boek (of vijf, zoals ik deed, maar goed, ik heb dan ook een probleem, dat weten we allemaal,) en steek daarna de weg over naar South College street. Strijk neer bij Brew Lab en bestel een latte met soja of een speciality coffee. Laat je niet te veel afleiden door alle knappe mensen die hier met hun laptop zitten te werken – of gewoon knap zitten te zijn – en lees je boek.

Brew Lab
6-8 South College St
Facebook

Procaffeination

Geen zin om een boek te kopen of heb je er geen mee? Geen probleem, want bij Procaffeination liggen er genoeg. Het leukste is de minibieb en het supervriendelijke personeel. De koffie is niet per se de allerbeste die ik in Edinburgh dronk, maar ik heb hier wel ontzettend relaxed gezeten toen ik zondagmiddag in de stad aankwam. Fijne plek!

Procaffeination
4 St Mary’s St
Facebook

Het lekkerste ontbijt at ik bij Hula Juice Café. De menukaart heeft werkelijk niks met de Schotse cuisine te maken, maar ik kon even geen havermout meer zien. (dat snap je als je dit artikel hebt gelezen) Wat je dan wél kunt eten bij Hula? Acaibowls, avocado toasts, kurkuma lattes – all the healthy stuff. Een goed begin van je dag wanneer je op stedentrip bent, want daarna kun je onbeschaamd alle vegan taart eten die je tegenkomt, onder het mom ‘ik heb toch een gezond ontbijt gehad.’

Hula Juice Café
103-105 Westbow
Facebook

De lekkerste lunch at ik bij Palms Paradise. En sowieso was dit mijn favoriete plek in de stad. Waarom? Omdat het een queer+vegan pub is en dat is eigenlijk al reden genoeg, toch? Dan het interieur: discoballen, banken om op neer te ploffen en heel veel planten. Alles is roze en alles geeft licht – hysterisch. En tot slot: het eten. ZO veel vegan keuze. Ik koos voor een vegan fish and chips. Niet omdat ik zo van fish and chips houd, maar kom op, als dat vegan kan, dan is dat wel een heel duidelijk geval ‘omdat het kan.’ Bindende tip!

Palms Paradise 
41 Lothian St
Facebook 

Een bezoek aan Schotland is eigenlijk niet compleet zonder whisky (check,) havermout (double check,) en haggis. Maar dat laatste, dat is gemaakt van allemaal gore dingen uit dode dieren, gemengd met havermout en dierlijk vet en het is gewoon helemaal geen goed idee. Tenzij je voor de vegan variant gaat. Ik at vegan haggis in een gepofte aardappel bij The Baked Potato Shop. Heel eerlijk? Ik werd er niet warm of koud van. Grappig dat het er is, dat wel!

The Baked Potato Shop
56 Cockburn St
Facebook 

Ik heb nu al zin om weer terug te gaan naar Edinburgh. Ik heb me voorgenomen dit pas te doen als ik alle zeven delen van Harry Potter uit heb, maar stiekem zou ik al terug willen gaan om kerstinkopen te doen. (kan wel, moet ik gewoon flink doorlezen) Heel veel plezier als je binnenkort ook naar deze fijne stad gaat. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Groene Hotspots in Edinburgh

 1. Edinburgh is zo’n fijne stad! Ik kreeg heel veel zin om er weer heen te gaan toen ik al je posts op instagram zag :)

 2. De leukste TOP HOTSPOT van de stad: The Forest Cafe.
  Serieus ge-wel-dig, aanrader voor de volgende keer als je er heen gaat ;)

 3. Nadine Morris-Wieringa schreef:

  Hendersons?

  Die hebben 2 eetgelegenheden in Edinburgh. Eentje onder de kerk bij het park en eentje in een zijstraatje van Prince’s Street (geloof ik). Beide vegetarische, met veel vegan keus (millionaires shortbread, haggis, curries etc etc).

  Als je niet bij hun gegeten heb, heb je echt wat gemist!

 4. 5 dagen geweest in September. Bijna overal glutenvrije kaart ook vegan geen probleem. Ik mis in je lijstje heerlijk eten bij Mimi’s bakehouse, en Loudons. Veel op tripadvisor gezocht. Expres in hotel geen ontbijt gedaan maar heerlijk in de stad en omstreken gegeten. Wat een prachtige stad.

  1. Je kunt niet overal geweest zijn ;) Reden om nog eens terug te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *