Groene hotspots in Hamburg

Groene hotspots Hamburg - Duitsland. Ik heb de leukste adressen en tips voor je op een rijtje gezet.
hamburg28

Toen ik een jaar over vier geleden voor het eerst naar Hamburg ging, vertelde letterlijk iedereen die ik erover sprak tegen me: “ah Hamburg, het nieuwe Berlijn!” Eerlijk gezegd dacht ik na die trip: hmm, ik vond het niet heel erg Berlijns. Een heel mooie stad vond ik het wel en daarom dacht ik nu, ik ga Hamburg gewoon nog eens een kans geven. Lekker met de trein van NS International, zonder eigenlijk echt een plan te hebben, maar wel met de intentie om leuke adressen te verzamelen.

Ik geloof dat dat aardig is gelukt. En niet alleen dat: Hamburg heeft mijn hart wel een beetje gestolen dit keer. En ja, ik vond het dit keer veel Berlijnser dan ik me herinner van de vorige keer. Misschien is er in de tussentijd een hoop veranderd, misschien was het er al, maar zag ik het niet? Niet om Hamburg nou per se met Berlijn te willen vergelijken, maar jullie weten hoe gek ik op Berlijn ben, dus als die specifieke vibe er een beetje is, dan kan een stad het eigenlijk alleen maar heel erg goed doen.

Zelf ga ik het liefste zonder reisgids op vakantie. Lekker van de gebaande paden af. Dat houdt voor mij in: gewoon rondlopen en een beetje verdwalen, maar ook: dingen doen die niet íedereen doet. Je kunt natuurlijk een standaard rijtje met toeristische bezienswaardigheden afgaan, maar je kunt ook kijken naar andere manieren om een stad te beleven. Zelf ga ik graag op zoek naar het groene (letterlijk en figuurlijk,) urban kunst en het culinaire. Een stad als Hamburg is hiervoor perfect geschikt!

We (mijn fijne gezelschap en ik,) strollden (zoals zij dat noemt) door de straten van St Pauli en St Georg, aten en dronken waar we zin in hadden (genoeg vegan keuzes,) we zaten in de zon, sliepen in een fijn hotel, we keken uit over het water, spotten street art, telden hipsters (score: ontelbaar veel) en wandelden door de Botanische Tuinen. De trein kwam op dinsdagmiddag om 2 uur aan in Hamburg en we vertrokken op woensdagmiddag om 6 uur weer richting Amsterdam. Wat je allemaal kunt doen en zien in de tussentijd – zonder te hoeven haasten of rennen – wow. Ik zal de leukste adressen en tips voor je op een rijtje zetten.

Slapen

hamburg4hamburg17

hamburg3 hamburg16 hamburg5

Slapen deden wij in het 25Hours Hotel HavenCity en dat bleek een heel goede keuze. Wát een tof hotel, met vriendelijk personeel, mooie kamers, fijne badkamer en lekkere bedden, goed en een super uitgebreid en goed ontbijt. De locatie was ook nog eens perfect – met de UBahn waren we zo overal. Een absolute aanrader voor jullie en een adres om te onthouden voor mezelf, want ik zie mezelf hier zeker terugkomen.

Street Art

hamburg26 hamburg25 hamburg23 hamburg18 hamburg1

In welke stad ik ook ben, ik wil altijd even op zoek naar wat street art. Eerlijk gezegd vind ik dat leuker dan naar een museum gaan. Of eigenlijk zou je kunnen zeggen dat een stad verandert in een openluchtmuseum, als je je ogen goed de kost geeft. Wat ik graag doe, is een street art tour volgen, maar dat kan vaak alleen in het weekend. Aangezien ik dit keer doordeweeks op pad was, ging dat even niet, maar ik heb toch zelf een heleboel toffe pieces gevonden! In Hamburg kan je trouwens via de organisatie ‘Alternative Hamburg‘ zo’n street art tour volgen en als ik afga op ervaringen in andere steden, dan zou ik je dit zeker aanraden!

De plekken waar wij de mooiste street art gespot hebben zijn: St Pauli (deze hele buurt is 1 grote street art expo,) het Karolienenviertel en om de hoek bij Nasch – het tentje waarover ik zo nog iets meer zal vertellen.

Buiten

hamburg19 hamburg20 hamburg29

Hoewel ik Hamburg niet heb ervaren als een drukke of hectische stad – helemaal niet zelfs, ik vond het er eigenlijk heel erg relaxed – kan het soms toch lekker zijn om ook even wat groen en buitenlucht op te zoeken wanneer je een stedentripje maakt. De beste manieren om dat te doen vind ik persoonlijk het bezoeken van een park, urban garden (zoals Gartendeck, maar ook dat was helaas alleen in het weekend open,) of een Botanische Tuin. Wij kozen voor de tuin die letterlijk ‘Planten und Bomen’ (adres: Holstenwall) heette en we waren behoorlijk verrast door de relaxte sfeer in de tuinen en de enorme hoeveelheid bloemen. Echt een goede plek om even helemaal rustig te worden.

hamburg6 hamburg15

Heb je niet zoveel met groen maar juist meer met water, dan zit je in Hamburg ook heel erg goed. Hamburg is wat dat betreft wel een beetje wat Rotterdam van Nederland is – een havenstad met de mooiste uitzichten bij avondzon. En aangezien ik zo’n beetje leef voor avondzon (ik bedoel, het wordt bijna nooit mooier dan dat,) kon ik mijn geluk niet op hier. In Hamburg zijn er echt plekken, bijvoorbeeld aan het water bij St. Georg, waar we deze foto’s maakten, waar je nog van je af kunt kijken. Best wel bijzonder voor toch zo’n grote stad!

Eten en drinken

Misschien wel het onderdeel waar de meeste lezers op zaten te wachten, want afgaande op de reacties op de Instagramfoto’s die ik plaatste gedurende mijn twee dagen Hamburg, wordt iedereen toch nog steeds heel enthousiast van vegan taartjes bij koffietentjes en een goede vegan noodlesoep. Of eigenlijk van vegan eten op reis in het algemeen. Hetzelfde geldt voor mij. Ik blog nu bijna vijf jaar en toch vind ik het nog áltijd leuk om adresjes te zoeken op reis. Dat verveelt gewoon nooit! (en vegan eten ook niet, dus dat is handig ;))

Het is niet dat ik met een enorme waslijst aan adressen thuis kwam, want zóveel tijd hadden we nou ook weer niet. Maar er zijn toch een paar leuke adressen die ik met je wil delen:

hamburg10

Kandie Shop (Wohlwillstrasse 16) voor snoep, koffie en vegan bagels. Dit ziet er toch gewoon geweldig uit? Het deed me een beetje denken aan bepaalde adressen die ik vorig jaar in Brooklyn bezocht!

Ik heb er helaas geen foto van, maar naast Kandie Shop zit Kaffee Stark. (Wohlwillstrasse 18) Voor koffie, wijn en cocktails. En vegan broodjes. En een heel aardige eigenaar (althans, we denken dat hij de eigenaar is,) die je heel graag de weg wijst naar leuke vegan spots in zijn buurt.

hamburg14 hamburg13 hamburg11

Kraweel. (Paul-Roosenstrasse 6) Ik denk wel dat we kunnen zeggen dat dit ons lievelingsadres was. Waarom? Goede wijn, vegan chili sin carne en taartjes, banken om op te gaan liggen alsof je thuis bent en sowieso een geweldig interieur dat ik zo mee naar Nederland wilde nemen.

hamburg2

Zéker niet de beste koffie die we hebben gedronken in Hamburg, maar Panter (Marktstrasse 3) is wel echt een heel toffe tent in een heel leuk buurtje. Scoor hier liever een sapje dan een koffie, maar ga er zeker even langs en ga even lekker mensen kijken terwijl je buiten op een bankje op het terras zit. Of neem je sapje mee richting de Botanische Tuin (Planten und Bomen,) want dat is zo’n vijf minuten verderop.

hamburg24 hamburg21

Nasch. (Caffamacherreihe 49) Een 100% vegan tentje, op ook weer een heel toffe plek. Veel street-art in de buurt, echt een goede plek om even wat uurtjes door te brengen. De carrotcake met limoenslagroom was érg goed en ook de koffie met havermelk was prima.

Overige tips of dingen waar wij, in de korte tijd die we hadden, niet aan toegekomen zijn:

– naast het 25Hours Hotel zit het Maritiem museum. Op internet lees ik overal dat dit een prachtig museum is, over de havengeschiedenis van Hamburg.

– bezoek, vooral in de zomer, een urban garden. Zoals ik al schreef was Gartendeck dicht doordeweeks, maar in de zomer zal de tuin vast vaker te bezoeken zijn.

– huur fietsen en verken de stad op die manier. We zagen veel mensen fietsen en door de duidelijk aangegeven fietspaden moet dit ook geen enkel probleem zijn.

hamburg7

Ja, het waren twee goede dagen in Hamburg en om eerlijk te zijn wilde ik nog helemaal niet naar huis. Ik zie mezelf in de zomer hier nog wel een keer rond fietsen, lekker in parken hangen met Astra biertjes en nog meer toffe adressen bezoeken. Het is ook zo’n gemakkelijk te bereiken stad – je stapt in de trein van NS International, stapt over op station Osnabruck, en voordat je het weet ben je er al. Boek en muziekje mee en gaan! Zoals jullie weten reis ik veel met de trein (lekker groen ;)) en ik vind het misschien wel de meest ontspannen manier om internationaal van A naar B te komen. Reis jij wel eens met de trein naar het buitenland? Een enkeltje Hamburg met NS International boek je al vanaf €29 – dus daar hoef je het ook zeker niet om te laten!

Zijn er meer Hamburgfans hier? Ik hoop dat jullie iets aan mijn adresjes en tips hebben! Voel je vrij om jouw favoriete plekken in Hamburg ook met mij te delen, zodat ik deze kan meenemen, een volgende keer! 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met NS International

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Groene hotspots in Hamburg

 1. Ja leuk leuk leuk!! Wij waren er een paar weken terug ook en het is ons ook zo goed bevallen inderdaad! Eat je zegt genoeg vegan spots te vinden! Wij hebben dan via Airbnb een slaapplek gescored wat ons ook erg goed bevallen is. Wat nog zeker een aanrader is is Fröndlichtst vegan burgers en meer. Enorm vriendelijk personeel en echt een gezellig tentje. Vond zowiezo de meeste hamburgers (klinkt zo lekker vegan ;-)) erg vriendelijk. Hier gaan we zeker weer naar terug.

 2. Love love love streetart en zo te zien is er daar genoeg van. Ben nog nooit in Hamburg geweest maar ik zie genoeg leuke dingen zo in jouw blog. Dus wie weet ..

  1. Er is zeker behoorlijk veel street-art! En echt heel mooie dingen ook, kleurrijk enzo :)

 3. Ik ben nog nooit in Hamburg geweest maar gezien je foto’s zeker een bezoek waard!! Ik ga je tips onthouden en gebruiken voor later. Dank je wel!

 4. Ik ben er twee jaar terug geweest en ik vond het heel gaaf! Planten und Blomen ben ik ook heen gegaan, heerlijk was dat. Ik vond de tunnel onder de Elbe bij st pauli ook heel leuk. Wij gingen wel met de trein, maar niet met NS International. We zijn met arriva van Groningen naar Leer gereisd en daarna met een boemel van de Deutsche Bahn naar Hamburg. Dat was toendertijd 21 euro voor twee personen en dan kon je een dag onbeperkt reizen. Veel goedkoper dus. En die prijs van 29 euro is alleen als je maanden van te voren boekt, daar ben ik toch iets te impulsief voor. De boemel doet er uiteraard wel iets langer over, maar ik vind treinreizen altijd wel relaxed en de Duitse treinen zijn comfortabeler en schoner dan de Nederlandse.

 5. Wat ontzettend leuk. Goede tips! Hamburg is inderdaad fantastisch. Ik vind het daarom ook helemaal niet erg om er later dit jaar heen te verhuizen ;) Ik vind zelf Sternschanze helemaal geweldig.
  Midden juni ga ik er weer heen en dan ga ik zeker wat van je tips uitproberen :)

 6. Danke voor de leuke tips. Naast uiteraard naar Berlijn gaan, wil ik deze zomer ook graag naar Hamburg. Wie weet dat ik het wel ga combineren, want ja vanuit Hamburg ben ik ook zo in Berlijn! Whiiii! X

 7. Ik ben nog nooit in Hamburg geweest, maar ik heb ql wel vaker gehoor dat het een leuke stad moet zijn! Als ik naar Duitsland reis, is het meestal voor familiebezoekjes in Berlijn of Karlsruhe. Beide niet heel erg in de richting van Hamburg ;).

 8. Ik ben er vorig jaar geweest, hele leuke tentjes om te eten enzo, maar ik voelde me zo onveilig op straat daar! Heel lastig om uit te leggen, maar wilde er zo snel mogelijk weg. Dit was 5 jaar geleden daar nog niet het geval. Toen was het nog heel hippie achtig en vrij. Nu echt niet meer.

  1. Echt waar? Misschien was je in andere buurten dan…? Wij vonden het juist wel heel gezellig op straat. Zomeravonden enzo :)

 9. Zo dat is betaalbaar zeg! Ben zelf nog nooit in Hamburg geweest maar ook verzot op Berlijn. Liefde voor die stad!

  1. Ja, zeker, Berlijn is het einde. Maar Hamburg komt een heel eind in de buurt :)

 10. Wat een toffe foto’s! Hamburg lijkt me echt een hele leuke en sfeervolle stad als ik ’t zo zie. :D

  1. Is het zeker! De combinatie van het stadse en toch aan het water zitten is ook echt heel erg tof. En de buurtjes zijn heel gezellig. Ja, echt een fijne stad!

 11. Ja, Hamburg! Leuk! En wat een goed idee om via de NS International te gaan. Ik voel een stedentripje aankomen in de zomer.

 12. Ahh dit komt goed van pas! Ga over een paar weken voor de eerste keer naar Hamburg (al vaak willen doen, maar zwicht toch altijd weer voor Berlijn – nu dan combi Hamburg én Berlijn). Belooft wat goeds!

  1. Wat een goede combinatie! Een volgende keer zou je ook nog Leipzig kunnen overwegen. Ook heel tof en maar iets van anderhalf uur vanaf Berlijn :)

 13. De wijk Sternschanze (of schanzenviertel) vond ik geweldig, en in die wijk zit de beste burritotent ooit: Jims Burritos!

 14. Super tof!! Hamburg lijkt me ook echt een goed idee! Berlijn zelf ook nog nooit geweest (shame on me!) maar beide staan hoog op mijn wensenlijstje!

 15. Wat een leuke berichtje over mijn stad, soms vergeet wel snel, wat mooie plekken er eigenlijk zijn. Bedankt ervoor.
  Trouwens, de tuin heet Planten en Blomen, niet Bomen, het is van het Plattdeutsch (een dialekt).
  En door jouw bericht was ik voor de eerste keer in het Nasch, en zeker niet de laatste.
  Groetjes, Doro

 16. Hallo,

  Ik heb er 13 jaar gewoond….fantastische stad! Reizen met de Flixbus kan ook: duurt wat lang maar is dan ook spotgoedkoop. Ik kan het Schanzeviertel ook aanbevelen. Dicht bij het hoofdstation (loopafstand) zit de lange Reihe, een heel bijzondere winkelstraat met leuke adresjes en winkeltjes.
  Wie van Jugendstil huizen houdt, moet naar Eppendorf, of kies de S-bahn die daar doorheen rijdt. Deze rijdt boven de grond en biedt mooi uitzicht op de wijk. Een wijk die Nederlands aandoet is Ottensen. Als je de tijd hebt, kun je naar de Haven met de Elbphilharmonie en het nieuwe Hafenkwartier (moderne architectuur, hippe gelegenheden en in de zomer als je geluk hebt tangodansers op straat). Hamburg heeft vrijwel geen flatgebouwen en is zeer, zeer groen!

 17. Dank voor de tips! Planten und Blomen vond ik ook gaaf, met al die hoogteverschillen en water(vallen). Er staat een grote kas met enorme cactussen en vetplanten, helaas was hij al dicht toen wij er waren.

  Bij Vintage & Rags heb ik drie geweldige items in goede staat gescoord, met als hoofdprijs een felrode sweater met zwarte knopen en kettinkjes en gigantische schoudervullingen. :) In totaal €70 besteed, de dames aan de kassa gaven op eigen initiatief korting toen ik ze wees op vlekken op twee items. (Die ik er overigens al uit heb.) Er hangen ook veel t-shirts zonder karakter maar wie zoekt zal ook hier vinden denk ik.

  Bij Nash hebben we heerlijk geluncht met onder andere magische perzik-cheesecake en kruidige taart met sucade, groene room en aardbeien en, wat hebben genoten van het interieur. (Je moet er echt naar het toilet!) De koeken (onder andere witte chocolade/cranberry, maak me gek) die we meenamen voor onderweg waren ook hemels. (Het verbaasde mij wel dat alles er vegan is maar ze wel melk voor in de koffie serveren.)

  Ook een absolute aanrader is Fränzi (Lange Reie 93), een schattig vega(n) restaurant in de kleurrijke wijk St. Georg (waar wij ook een geweldig Airbnb-appartement hadden). In de avond, in de middag en in de trein terug hebben we genoten als een malle van hun broodjes hamburger, allerlei bladerdeegcreaties, worteltaart en wafels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *