Groene hotspots in Keulen

Ik bezocht Keulen (Duitsland) en verzamelde de leukste groene en vegan hotspots voor jullie! Lees de reistips in de blog
Ik bezocht Keulen (Duitsland) en verzamelde de leukste en lekkerste groene en vegan hotspots voor jullie! Lees de reistips in de blog
Ik bezocht Keulen (Duitsland) en verzamelde de leukste groene en vegan hotspots voor jullie! Lees de reistips over deze leuke stad in de blog
Ik deed een stedentrip Keulen (Duitsland) en verzamelde de leukste groene en vegan hotspots voor jullie! Lees de reistips in de blog over deze leuke stad.Reistips van De Groene Meisjes. Groene en vegan hotspots in Keulen Duitsland
IMG_2397

Als ik denk aan Keulen, dan zie ik mezelf als vijftienjarige met mijn hartsvriendinnen poseren, met een wegwerpcamera in mijn hand, voor de Dom. Van die hele Dom is op de foto niks te zien, maar wij staan er te gek op. Met onze beugels en Kipling rugtassen. Vijftien jaar later ben ik weer eens terug in deze mooie Duitse stad en dit keer niet omdat ik op schoolreisje ben. Dit keer is het een werkreisje – en van die gedachte alleen al moet ik glimlachen.

IMG_2277 IMG_2287 IMG_2344

En dat is niet de enige reden dat ik moet glimlachen, want het is prachtig weer en het hotel – Hotel Chelsea – blijkt míddenin dé hipsterbuurt te staan. Wat een topplek! Het Belgisch Kwartier wordt het genoemd. Na een korte wandeling door het buurtje concludeer ik dat letterlijk alle adressen die me getipt zijn hier te vinden zijn. Ik kom in een straal van twee kilometer zeker twintig toffe koffiezaken, restaurantjes en winkels tegen – ze weten wel weer waar ze de blogger naartoe hebben gestuurd hoor! Goed, ik ben hier dan ook met een missie. Ik ga onderzoeken hoeveel ‘groenemeisjespunten’ Keulen scoort. Na slechts een korte wandeling door het Belgisch Kwartier heb ik al het idee dat het wel eens flink wat punten zouden kunnen worden.

Keulen doet me in alles erg denken aan Hamburg – waar ik een paar maanden geleden voor het laatst was. En Hamburg vond ik te gek, dus Keulen vast ook. De neiging is toch altijd om alle Duitse steden met Berlijn te willen vergelijken. Of nee, dat moet ik anders zeggen: de neiging is om álle steden altijd een beetje met Berlijn te vergelijken, omdat dat nu eenmaal mijn allerlievelingste stad ter wereld is. Maar ik heb een tijdje geleden besloten dat dat niet helemaal fair is, dus dat laat ik achterwege dit keer. Maar Keulen vergelijk ik direct met Hamburg. Niet te groot, maar wel ruim, heel groen, veel water, veel street-art, veel hippe adressen, maar het stikt er nog niet van de hipsters en hun racefietsen, en de woorden ‘vegan’ en ‘biologisch’ zijn op vele uithangborden aan restaurants en winkels te lezen. Ik blijf erbij dat Duitsland echt ver op ons vooruit loopt, als je kijkt naar duurzame ontwikkelingen. Kortom: Duitsland is gewoon een hartstikke groen (vakantie-)land! 

IMG_2353 IMG_2297 IMG_2402

Ik heb er altijd een zwak voor als er in een stad toffe street-art te vinden is. Ik vind eigenlijk: een stad zonder street-art is per definitie ongezellig en kleurloos. In Keulen liep ik meteen tegen een aantal prachtige murals aan en daardoor voelde ik meteen: ja, deze stad ga ik tof vinden.

IMG_2280 IMG_2315

Na mijn aankomst streek ik neer bij Zimmermann’s. Dit bleek een club te zijn, maar het zag eruit als een kleurrijk restaurant, dus ik had eerlijk gezegd geen idee dat het club was, tot ik met een ontzettend leuke jongen aan de praat raakte. Voordat ik het door had zaten we een uur te kletsen en dacht ik maar weer eens: kijk, dit is tof van in je eentje reizen. Dat makkelijke contact leggen, want je bent beide alleen, dus waarom niet een praatje maken? Je moet er natuurlijk wel een beetje voor openstaan, maar die dag had ik die houding zeker en het gesprek was ontzettend leuk. Ik kreeg honderd tips van hem én een uitnodiging voor een feestje (waar ik uiteindelijk niet naartoe ben geweest, waar ik achteraf wel een beetje spijt van heb,) en dat alles was een goed begin van mijn solotrip. De vegan burger die ik hier at was ontzettend lekker en er zat guacamole op. Wanneer er guacamole in het spel is, kun je bij mij eigenlijk niks fout doen. Maar dat de burger lekker was, was eigenlijk maar een bijzaak. Het ging mij meer om de omgeving (een burger eten in een club, vind ik tof) en de ontmoeting met de jongen.

IMG_2346 IMG_2382 IMG_2383

Als ik naar bovenstaande drie foto’s kijk, dan kan ik eigenlijk niet anders zeggen dan: ik vind Keulen een vrolijke stad. Speels, zou ik het bijna willen noemen. Heel Duits ook – en dat is een groot compliment, want ik ben gek op Duitse steden.

IMG_2391 IMG_2394

En het stikt er weliswaar nog niet van de hipsters op hun racefietsen, maar ik heb toch wel een heleboel toffe fietsen gesignaleerd. Street-art en toffe fietsen – dat zijn twee dingen die niet weg te denken zijn uit leuke Duitse steden, vind ik. Keulen, je blijft maar punten scoren!

IMG_2340 IMG_2337

Tel daar een recordstore (As/If) met oma-café bij op.

IMG_2263

En een ouderwetse barbershop met prachtig interieur.

IMG_2242 IMG_2258 IMG_2248

En dit geweldige healthfood café, Spatz,  waar ik een lekker coldbrew coffee dronk en een goede acaibowl at…. ja, ik denk dat die groenemeisjespunten inmiddels wel een beetje binnen zijn.

IMG_2310 IMG_2313 IMG_2308

Water helpt ook bij het verzamelen van die punten. Of sowieso, de mogelijkheid om niet alleen maar van winkel naar winkel en restaurant naar restaurant te bewegen, maar om ook even uit te kunnen waaien. Daarvoor zit je in Keulen meer dan goed.

IMG_2319

 

IMG_2328 IMG_2330

Een mooie bonus was het gesprek met de inspirerende eigenaar van de winkel FairFitters. Een winkel met alleen maar duurzame mode. Deze toffe dude gaf zijn baan in de Grote Bedrijven Wereld (ik zal geen namen noemen, maar hij vertelde me dat hij werkte voor een állesbehalve fair bedrijf,) op om te gaan reizen met zijn vrouw. En op reis concludeerden ze: we willen iets terugdoen voor de wereld. En zo ontstond FairFitters, waarmee hij en zijn vrouw eerlijke mode heel toegankelijk maken. Het was zo’n leuk gesprek dat ik de tijd weer helemaal vergat – dat zijn de beste. Liebe in die Welt!

IMG_2300

Nouja en om dan nog maar even over liebe te spreken: een groenemeisjesreis is niet compleet zonder ijs. Dit lekkere biologische en veganistische ijsje liet ik me aansmeren door de eigenaresse van ijssalon Gea Eisdiele – een Italiaanse mama die me de oren van het hoofd kletste. (Wat een gezellige mensen wonen er in Keulen!) Ik at voor het eerst in mijn leven bergamot-ijs en mijn god, wat was dat lekker. Zo waren er nog zeker tien andere vegan smaken die ik had willen testen, maar goed, ik had nog meer te eten die dag.

IMG_2406

Ik wilde namelijk heel graag naar Bad Ape – een adres dat ik van de jongen bij Zimmermann’s getipt had gekregen. Het is een zaakje van vrienden van hem, vandaar. Hij drukte me op het hart om er een vegan ‘bad sandwich’ te gaan eten en ik ga hem nog heel lang dankbaar zijn daarvoor. Dit was echt níet normaal zo lekker. Wat ik me nog herinner is een zacht broodje, vegan aioli, warme zoete aardappel, geroosterd amandelschaafsel en rucola. Mijn god, ik zou er zo voor naar Keulen rijden. En het watermeloensapje met munt was trouwens ook een winner. Kortom: Bad Ape komt absoluut op het favorietenlijstje.

Eigenlijk komen alle adressen op het favorietenlijstje, want er was niks dat me tegenviel. Heel Keulen mag er van mij wel op, eigenlijk. Ik vind het een relaxte, groene (letterlijk en figuurlijk,) wijdse, speelse, vriendelijke en mooie stad. Grappig dat mijn enige herinnering aan Keulen die foto bij de Dom was. Ik had werkelijk geen idee meer van wat de stad verder te bieden had. Vijftien jaar later – en heel wat veranderingen, bij mezelf, maar ongetwijfeld ook in de stad – kijk ik met heel andere ogen naar Keulen.

De stad mag in mijn rijtje van favoriete Duitse steden: Berlijn, Hamburg, Leipzig en Keulen. Ja, een mooi kwartet zo. Persoonlijk vind ik Keulen zeer geschikt voor een korte stedentrip.  Je bent er immers zo, want met de trein is het nog geen drie uur reizen vanuit Amsterdam en een enkeltje koop je al vanaf €19. Kortom: een absolute aanrader voor een lowbudget weekendje weg. Natuurlijk heeft Duitsland nog veel meer mooie steden die de moeite van een bezoekje waard zijn. Check op de website van Germany Travel het overzicht van alle steden die bekend staan als ‘geschikt voor een stedentrip’ en laat je verrassen door steden waarvan je misschien nooit eerder hebt gehoord.

Misschien leuk als bonustip: een tijdje geleden schreef ik een artikel over hoe ik hotspots in nieuwe/voor mij onbekende steden vind. Eén manier is door plaatselijke hashtags te volgen op Instagram. In Keulen gebruikte ik hiervoor #urbanCGN en #visitkoeln en zo vond ik nog weer meer toffe adressen. Later ben ik de hashtags ook zelf gaan toevoegen aan mijn foto’s op Instagram, zodat anderen hopelijk ook weer iets aan mijn tips hebben.  Ook op het officiële blog van Keulen – #VisitKoeln – kwam ik erg leuke urban en geheime tips in de stad tegen. Dus mocht je om nog meer adressen verlegen zitten: je vindt ze daar!

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en met dank aan KölnTourismus GmbH. –

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

16 gedachten over “Groene hotspots in Keulen

 1. Wow wat een fantastische foto’s allemaal weer Merel en inderdaad, het ziet er mega vrolijk uit! Daarbij is dit werkreisje honderd procent gelukt, want daar jouw verslag wil ik nu ook naar Keulen! ;) Ik vind het trouwens altijd zo inspirerend hoe jij tijdens reisjes en uitjes altijd contact probeert te leggen met vreemden (en andersom). Als ik dat zie dan wil ik dat ook altijd, maar ik merk dat ik juist snel het tegenovergestelde doe omdat ik bang ben dat ik anders word aangesproken (wegkijken, geen hoi zeggen en daarmee – onbedoeld – heel arrogant overkomen). Ik moet daar echt aan werken maar vind dat zó moeilijk.

 2. Mijn herinnering aan Keulen betreft vooral het chocolademuseum, de televisiestudio’s, de Rijn, Kölsch bier (geen idee of dat vegan is, daar hield ik mij destijds niet mee bezig) en inderdaad de Dom.

  Van alle leuke eet- en drinktentjes kan ik mij niks meer herinneringen, alleen dat de supermarkten gezonde producten veel prominenter plaatsen dan in Nederland.

  Dus bedankt voor alle tips. Mijn vriend is meteen om door jouw blog, terwijl hij zelf geen vegan is. Waarschijnlijk gaan we er ’t einde van ’t jaar een weekendje heen!

 3. Wat een geweldig verslag Merel! En zo anders dan ik in mijn herinnering heb. Veel verder dan de Dom, kerstmarkten en het cocolademuseum komen mijn herinneringen namelijk niet… Ik heb nu gelijk weer zin om meer Duitse steden te bezoeken. Duitse steden FTW! <3

 4. Heel leuk om deze post te lezen als je keuls bent ? je hebt er zelfs enkele hotspots laten zien die ik nog niet ken misschien ga ik er ook eens naartoe :D En ik geef je inderdaad gelijk dat je Keulen goed met Hamburg kan vergelijken. Toen ik in Hamburg was vond ik die stad heel leuk en voelde me er bijna thuis terwijl ik dit gevoel in Berlijn helemaal niet had. Ik persoonlijk ben dus absoluut geen fan van Berlijn maar goed “jede Jeck ist anders” (Keuls spreekwoord, letterlijk: “elke gek is anders” betekent dat smaken verschillen en dat het goed is dat niet iedereen dezelfde dingen leuk vindt)

 5. Duitsland heeft toch eigenlijk heel veel leuke, hippe steden. Ik krijg spontaan zin om naar Keulen te gaan terwijl ik daar nooit stil bij had gestaan die stad ooit te bezoeken. Leuk verslag en mooie foto’s!

 6. Keulen is zó leuk! Ik ging er twee maanden geleden heen zonder verwachtingen en het was echt een verrassing. Vooral het Belgische Viertel is fantastisch ja! Zo groen allemaal, die leuke gekleurde huisjes, lekker hip en urban… echt heel leuk :)

 7. Ja, Duitsland heeft fijne steden :)
  Wij waren vorige maand in Freiburg en die stad heeft ons ook heel aangenaam verrast. Zo’n gezellige sfeer! Bovendien ontdekte ik er een aantal leuke fair fashion winkels :)
  Zelf heb ik ook de indruk dat ze in Duitsland qua duurzaamheid veel verder staan dan bij ons (in België).

 8. Zelf ben ik er nog nooit geweest maar jouw foto’s maken mij echt reuze enthousiast. Leuk!

 9. Wat heb je dat weer leuk beschreven met mooie foto’s, ja heb echt meteen zin om er naar toe te gaan!

 10. Maak me gek! Echt! Ik ben al enige tijd aan het fantaseren over een weekendje weg binnenkort en had steeds Berlijn in mijn hoofd. Maar door dit te lezen denk ik alleen nog maar aan één stad: KEULEN! Wat een inspiratie en mooie plekjes. Mega fijn. Ben je met de trein wezen reizen? Liefs!

 11. Ik ken Keulen alleen in winterse sferen, ook erg leuk, maar een compleet andere uitstraling. Zo’n treinreisje maakt het natuurlijk een extra groene trip & ik word erg blij van dat vrolijke gezicht achter Fairfitters (en ook van hun facebookpagina, haha). Missie geslaagd, zou ik zeggen.

 12. Wow, Keulen…, nooit geweest en ik had er een heel ander beeld bij. Wat mooi!!! Ik kan me voorstellen dat het enorm inspirerend is om daar rond te lopen (en te treinen;) )

 13. Merel! Man man man man ik was vandaag in Keulen met mijn ouders, bij Bad Ape op jouw aanraden… ik zeg vaak (gelukkig!) “dit was mijn beste broodje ooit”. Maar dit was echt zo’n goed broodje. Ik denk wel het beste broodje ooit ;) Dat maispuntje! Die aiolie! Die zoete aardappel! Ik was een beetje sip toen ‘ie op was, en ik ‘m niet opnieuw kon eten.

  Ik kan niet wachten tot de volgende keer Keulen en bedankt voor de tip. (Het meisje achter de kassa wist trouwens meteen over wie we het hadden toen we vertelden dat we het van je blog hadden! Dat is toch leuk!)

 14. leuk! nooit bij stilgestaan dat er zoveel hotspots in de buurt van ons kantoor (aan stadtgarten) in Keulen liggen. Herken een aantal plekken wel van de fotos. Moet toch eens op jacht gaan!

 15. Wat een leuke stad is Keulen! Samen met een vriendinnetje ben ik er net 3 dagen geweest en de tips in deze blog waren erg handig. Onze eigen vegan top 3: 1. MASHERY (hummus!) vlakbij Zülpicherplatz 2. Hibiskus (lunch en taart) 3. Chum Chai (vietnamees). Een fiets huren en langs de rijn fietsen is ook een aanrader.

 16. Dankzij jou bij Spatz (vlakbij mijn hostel) voor ontbijt en Bad Ape voor lunch geweest! Vooral het eten bij Spatz vond ik geweldig! Ga er morgen weer heen om te ontbijten! Zelfs amandel cappuccino, hoe lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *