Groene Hotspots in Leeuwarden

Merlin en Karta hadden een top weekend in Leeuwarden en verzamelden voor ons de leukste groene hotspots. Lees hun tips over een bijzonder overnachting en de leukste adresjes op de blog.
leeuwarden6

Een tijdje geleden kreeg ik een uitnodiging voor een persreisje naar Leeuwarden. Super leuk, maar ik kon helaas zelf niet gaan – ik zat al in Rotterdam en ja, keuzes moeten worden gemaakt. Gelukkig vond ik mijn lieve vriendin Merlin, en haar vriendje Karta, bereid om in mijn plaats naar Leeuwarden af te reizen. Ik ben erg blij dat ze zijn gegaan, want het klonk als een topweekend en er werden toffe groene hotspots in Leeuwarden verzameld!  Merlin brengt verslag uit:

Als ex-Friezin weet ik dat Leeuwarden een fijne stad is. Ik kom er graag terug om mijn leven in Amsterdam even te ontvluchten en om familie en vrienden te zien. Voelt altijd een beetje vakantie. Ik was dan ook direct enthousiast toen Merel mij vroeg om hier nieuwe groene hotspots te ontdekken. En het allerleukste: mijn nieuwe liefde, die als echte Amsterdammer Leeuwarden niet kende, mocht mee. We maakten er direct een romantisch weekendje van, want tja, waarom niet.

leeuwarden1 leeuwarden13 leeuwarden19

Bij een weekendje weg hoort natuurlijk een bijzondere slaapplaats. Wij sliepen in dit schattige boomhut/woonwagen-ding, de Uil genaamd. Het lijkt net of het ergens in een bos of zo zit, ver afgelegen van de bewoonde wereld, maar nee. Dit huisje is aan de rand van het centrum te vinden, op loopafstand van alles. Omdat de Uil van hotel Post Plaza is, even verderop, kan je er gewoon ontbijt op bed bezorgd krijgen. Hier zeiden we uiteraard geen nee tegen.

Wat mij al een tijdje opvalt, is dat deze noordelijke stad steeds meer toffe winkels en eet- en drinktentjes telt. Steeds als ik naar het noorden ga, lijkt er weer iets nieuws bij gekomen te zijn. Zo is het bijvoorbeeld de moeite waard om te kijken wat er in het podium Asteriks speelt, (heel cool: is in een oude gevangenis), en is er sinds kort nog een poppodium: De Neushoorn. Hier kan je overigens ook leuk drankjes doen als er geen optredens zijn. (Probeer dan ook even het Friese drankje Beerenburg, al zal ik niet zeggen dat ‘ie lekker is.)

Mijn oude stadje lijkt dus steeds hipper te worden en dat is allemaal leuk en aardig, maar ik vooral blij mee ben is dat je er als vegetariër, zoals ik, op steeds meer plekken terecht kan. En ook de vegans worden niet vergeten. Een goede ontwikkeling, want toen ik er tien jaar geleden nog woonde, was dat toch een stukje lastiger allemaal.

leeuwarden11 leeuwarden20

Zo zit er sinds kort een heuse sapjesbar in het centrum! Bij Fruitbar Sis kan je allerlei bijzondere sapjes krijgen, maar ook zelfgemaakte granola met (soja)yoghurt en wraps met fruit en superfoods. Eigenaresse Siska liep al jaren met de wens rond om een eigen zaak te beginnen. Nadat ze op Curaçao woonde en daar bij kraampjes altijd sapjes kocht, wist ze het zeker: ook Leeuwarden moet een sapjesbar krijgen. En dan één waar alles voor je neus gemaakt wordt, zodat je precies weet wat er allemaal inzit. Overigens kan je hier ook terecht voor koffie of thee.

Fruitbar Sis
Naauw 5
https://www.facebook.com/FruitbarLeeuwarden/

leeuwarden8

 

leeuwarden7

Voor een lunch is Broodje Bewust een aanrader. Hier is bijna alles biologisch, met eko-keurmerk, en zelfgemaakt. Behalve veel vegetarisch, is een deel van de kaart ook veganistisch. Verschillende smeersels en de soepen zijn vegan. Ook hier zijn veel sapjes en smoothies (vegan) te krijgen. Volgens eigenaar Fabian meer dan logisch, omdat zij bijvoorbeeld ook glutenvrij en suikervrij eten verkopen. Waarom vegan dan niet?
Volgens ons misschien nog wel het allerbelangrijkste: ze hebben er ook vegan taartjes en die vind je niet gemakkelijk in Leeuwarden. En ja, de taartjes zijn zeker de moeite waard.

(Handig voor de ‘Liwwadders’ onder ons: ze bezorgen ook. Ook de taarten.)

Broodje Bewust
Groentemarkt 1
http://broodje-bewust.nl/

leeuwarden15 leeuwarden4 leeuwarden5

Vlakbij deze eet- en drinktentjes komen ook steeds meer leuke winkels. Een nieuwe is Kabinett. Waar allemaal leuke, gekke en grappige kaartjes en boekjes te krijgen zijn. Ook worden hier woonaccessoires, bedeltjes en andere spulletjes verkocht. Echt zo’n winkeltje waar je naartoe gaat als je niets nodig hebt en vervolgens van alles koopt. (Let ook even op de kaartjes met grove teksten.)

Kabinett
Kelder 27
https://www.facebook.com/kabinett.store/

leeuwarden3

Wie van vintage houdt: Liz boetiek heeft vaak mooie kleding voor prima prijsjes. Ook schoenen, zoals cowboylaarzen en accessoires.

Liz
Ossekop 1
leeuwarden16

leeuwardn18

Voor het avondeten mochten we bij By Ús (betekent ‘bij ons’ in het Fries) aanschuiven. Dit restaurant is sinds een paar weken overgenomen door Lilian en Michiel. Het stel runde eerder een restaurant in België en leerde daar ook alles over vegetarisch eten. Ze besloten naar Leeuwarden te gaan en hier een eigen restaurant te beginnen. Bij By Ús werken ze elke dag met één menu waarin groente centraal staat. Vlees en vis kan er eventueel bij, maar kan ook prima weggelaten worden. Ook vegan is geen probleem. We aten allerlei bijzondere combinaties, waarvan we nu al niet meer precies weten wat het was. We kregen er ook passende wijnen bij, wellicht dat ons geheugen daarom minder goed meewerkt. Wat we wel weten: het eten was heel goed en zag er heel mooi uit.

By Ús
Over de Kelders 24
http://www.restaurantby-us.nl/

lwd1 lwd3 lwd2 lwd4

Wie niet alleen maar in de stad wil blijven en wat van de natuur wil zien: Friesland heeft een bijzonder nationaal park, de Alde Feanen. Wij gingen ’s avonds mee met een zogenoemde schemerexcursie, waar we in een fluisterboot door het natuurgebied werden gevaren. Een enthousiaste gids wist van alles over de vele vogels en andere dieren te vertellen, maar wie liever van de rust wilde genieten kon gewoon op het dak staan. Vooral mooi tijdens de zonsondergang. En best romantisch ;)

Meer informatie over het park, waar je overigens ook overdag goed kan wandelen of bijvoorbeeld kanoën: www.np-aldefeanen.nl. Meer over de excursies: www.itfryskegea.nl/Excursies-activiteiten/.

Kortom, ben je op zoek naar een leuke stad voor een dagje weg, denk dan ook eens aan Leeuwarden. En nee, dit zeg ik niet alleen als ex-Fries, ook de Amsterdammer was zeer enthousiast :)

Ook een weekendje Friesland of Leeuwarden plannen? Op www.friesland.nl en www.mooileeuwarden.nl staan tips vermeld.

Dankjewel voor het delen van de adressen Merlin! <3 Heeft er iemand zin gekregen in een dagje of weekendje Leeuwarden? I do! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

32 gedachten over “Groene Hotspots in Leeuwarden

  1. Wel als het vegan croissants zijn ;)
   Maar dit stuk is door Merlin geschreven en Merlin is vegetariër en haar vriendje eet ‘alles,’ dus sowieso was ik het niet die de croissant – vegan of niet – at ;)

 1. Wat een superleuke slaapplek! En handig om zo een ontbijtje aan de deur bezorgd te krijgen :D

 2. Wat een superleuke hotspots allemaal en die slaapplek is echt geniaal, dat dat gewoon aan de rand van het centrum zit, héél apart. Ik ben echt nog nooit in Leeuwarden geweest, dus dit artikel ga ik even opslaan voor als ik eens de kans krijg die stad een bezoekje te brengen.

 3. Oh leuk zeg! Ik kom alleen voor werk in Leeuwarden maar het wordt tijd dat het gewoon een weekendje voor de leuk wordt! Ik ga de adresjes onthouden. Tof!

 4. Super leuk artikel ! Ik woon zelf ook in Leeuwarden en kom graag bij broodje bewust de taartjes zijn inderdaad overheerlijk … Maar dat nieuwe winkeltje kabinet met die kaarten wist ik nog niet dus goede tip ? nou merel als je dus weer eens de kans krijgt ; gaan want het is zeker de moeite waard !

 5. Volgens mij wordt het tijd dat ik mijn lief een keer voor een weekend naar Leeuwarden ontvoer ;-) Wij zijn allebei nogal gek op de stad Groningen, maar Leeuwarden klinkt als een heel goede concurrent! En waar we dan gaan eten weet ik al :)

 6. Leeuwarden, de stad waar ik ben geboren en getogen. Ik vind het een fijne stad om te wonen. Leuk om te lezen hoe een buitenstaander de stad ervaart, en dan met name ook op het gebied van eten en drinken. De plekken die je benoemt zijn inderdaad top.
  Het is fijn om te merken dat hier in het hoge noorden ook steeds meer gelegenheden komen die zich richten op bewuste, vegetarische en veganistische mensen. Ik behoor ook tot die doelgroep en geniet van het aanbod dat in ‘Mien stadsje’ erbij komt.
  Voor wie binnenkort naar Leeuwarden komt, het laatste weekend van mei is een straatfestival, een aanrader om een keer mee te maken.
  Tot gauw!

 7. Wat een geweldige slaapplek zeg! Leeuwarden ziet er super leuk uit, moet er ook eens naartoe. :)

 8. Eh, WAUW! Ik ben er naar de middelbare school gegaan en mijn ouders wonen er nog steeds. En ik kende ál deze plekjes nog niet. Ik moet echt nodig weer eens een middagje winkelen en lunchen met mijn mama. ^__^

  1. Dat had ik dus ook! Ik dacht: jeeeej! Leeuwarden wordt steeds hipper :)

 9. Hihihi, Leeuwarden is leuk he! Het wordt steeds hipper. Ik woon al mijn hele leven met ontzettend veel plezier in Leeuwarden!
  Leuk dat jullie een kijkje zijn komen nemen in ons mooie stadsie hihi!
  Liefs Iep

 10. Jaaaaaaa, Leeuwarden! Eetcafé Spinoza heeft tegenwoordig geloof ik ook een veganistische kaart :)

 11. Heuj, Ljouwert boppe! :D Als ex-‘import’- Fries (geboren in Groningen, 3 jaar in Leeuwarden gewoond) vind ik dit leuk! Ik had die Uil ook al vaak gezien en ik vond het een wonderlijk ding. Blijkbaar is het wel relaxt slapen daarin ^^

  En de Alde Feanen zijn prachtig! Nog een tip voor mensen die er een wandeling zouden willen doen: draag stevige schoenen, het liefst laarzen. De bodem is er niet overal even stabiel ;-)

 12. Jaaaa! Leeuwarden!
  Even denken of ik nog aanvullingen weet..
  Restaurant Spinoza heeft een aparte veganistische kaart, bij Neushoorn zijn er altijd vegan opties,
  er was een heel chil vega/vegan restaurant, maar daar was Leeuwarden helaas nog niet klaar voor.
  Doarpstun Snakkeburen is fantastisch, http://www.dedoarpstun.nl/ (voor al je lokale veggies vers uit de moestuin)
  en umm.. bij Vinny & Jo kun je fijn koffie drinken.

 13. Toen ik drie jaar geleden voor mijn studie in Leeuwarden ging wonen, had ik daar als ik heel erg eerlijk ben niet zo heel erg veel zin in.

  Maar nu, drie jaar verder, ben ik erg blij in mijn stadje! Want er komen inderdaad steeds meer leuke dingen bij! Hieronder een lijstje met wat ik tof vind aan Leeuwarden <3

  – Eetcafé het Leven
  – Speciaalbier Café de Markies (met huiskat! <3)
  – de Blokhuispoort (waar o.a. asteriks en een fablab te vinden zijn, maar nog veeel meer leuks) (en het is dus de oude gevangenis)
  – Welcome to the Village (duh!)
  – Neushoorn
  – De kleine bioscoop in het Fries Museum, waar bijzondere films te zien zijn
  – En nog zoooo veeeeel meer!

 14. Wat leuk, dat winkeltje kende ik nog niet. Ik woon in Leeuwarden. Gister speciaal de stad ervoor ingelopen, maar toen waren ze dicht vanwege omstandigheden. Ga vandaag weer een poging wagen.

 15. Wauw wat leuk om dit te lezen! Ik eet sinds 4 dagen geleden 100% geen dierlijke producten. Zelf woon ik in Leeuwarden en ik ben dus super blij dit te lezen. Fruitbar Sis kende ik al en ik kwam er dan ook al regelmatig. Nog een vega vriendelijk restaurant wat tevens cultureel leuk is is Spinoza. Ik blijf op onderzoek uitgaan! @i.shifted

 16. Mooi artikel!! :) #trots#

  Aanvulling voor iedereen, volgend jaar (2018) is Leeuwarden DE culturele hoofdstad. Dat betekent heel veel gezelligheid, evenementen, culturele belevenissen en bijzondere momenten.
  Sinds kort kun je ook slapen in de oude gevangenis, blokhuispoort.

  2 winkels om lekker bio inkopen te doen: ekoplaza (amelandsdwinger) en bio bij jansen (verlengde schrans)

  Als je in Friesland woont, of er van plan bent een week of meerdere weken te blijven, kan je ook al je verse, lekkere spullen kopen (allemaal biologisch) bij De Streekboer. Dit bestel je online, je kiest een ophaalplek uit zoals bijvoorbeeld op zaterdag bij de blokhuispoort, en je hebt allemaal verse producten die bij de lokale bio boer vandaan komt. Aanrader!

  En op de voorstreek is nu een koffie en yoghurt tentje geopend, adres weet ik niet precies. Nog niet uitgeprobeerd. Ziet er wel leuk uit.

  Veel plezier in Leeuwarden allemaal!

 17. Ik woon in het midden van t centrum en wist niet eens dat alles zo dichtbij zat!! Bij ùs bijvoorbeeld 🌟
  Kabinett is sinds eind december helaas weg, maar we komt wwn nieuw soortgelijk winkeltje 🦔

 18. Tegenwoordig heb je ook dr. Plant Helemaal vegan Te vinden als je vanaf het trein/busstation richting het centrum loopt.
  Heerlijke broodjes, soepen, en taartjes 2go
  En restaurant Spinoza heeft naast een “gewone” kaart ook een kaart speciaal voor veganisten. En het is dat ik niet meer in de randstad woon, maar ik zou er speciaal voor op en neer rijden<3

 19. Gisteren bij Spinoza gegeten, wij dachten, eindelijk geen geitenkaas maar echt Vegan.
  Nou het was een dappere poging maar een jammerlijke mislukking.
  Als je niet Vegan kan koken, doe het dan maar liever niet
  Alles was erg zoet, de seitan smaakte naar hondenvoer, de broccoli met Vegan kaassaus smaakte alleen naar een slap zoet sausje met doorgekookte broccoli. Alleen de rabarber was lekker😂
  Ik zou ze een 3 voor de moeite geven. Erg jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *