Groene Meisjes boekupdate #3

10378248_393139284215261_873033034866987631_n

Voor wie ons nog niet zo lang kent: hoi! Super leuk dat je ons blog leest! Wat je misschien nog niet hebt meegekregen, is dat wij met het schrijven en maken van een boek bezig zijn. Een tijdje geleden hebben we een update geschreven over de covershoot voor het boek en vandaag zijn we, zoals beloofd, bij jullie terug met een volgende update. Er is inmiddels alweer heel wat tijd verstreken en we hebben weer een hoop te vertellen. Klaar voor een update?

Laten we even met een lekker cliché beginnen: wat gaat de tijd snel. We kunnen bijna niet geloven dat de covershoot van ons boek alweer twee maanden achter ons ligt. Twee maanden verder en het boek is bijna af. Althans, het gedeelte dat in onze handen ligt dan. We zullen je vertellen wat er allemaal is gebeurd in de tussentijd en wat er nog moet gebeuren voordat het boek straks in oktober in de winkels ligt.

De foto die je boven dit artikel ziet staan zijn twee pagina’s uit de brochure van onze uitgeverij. (uitgeverij Brandt) Rechts, de roze foto, is de cover van het boek, links is níet de definitieve achterkant van het boek. Dat gaat dus nog veranderen, maar voor nu geeft het een beetje een beeld van de sfeer van ons boek. Deze brochure wordt momenteel verspreid onder boekhandels (en andere partijen,) die nu mogen gaan beslissen of ze ons boek willen inkopen of niet. Dit is dus best wel een spannende periode! Wat als niemand het boek wil inkopen?! Goed, dat zal wel meevallen, maar spannend is het dus wel. Het leuke is dat we ook al wat geïnteresseerde winkels en webshops hebben die ons boek zouden willen gaan verkopen, buiten de boekhandels om waar de brochure naartoe wordt gestuurd. Die winkels hebben ons zelf dus benaderd en dat is natuurlijk te gek! (sorry, we kunnen nog even geen namen noemen, omdat nog niks zeker is)

We kregen al vragen van lezers uit België, of het boek daar ook te koop zal zijn. Dat hopen we natuurlijk wel! En sowieso zal het boek ook online te bestellen zijn straks, dus dat moet gewoon goed komen. Lief dat jullie geïnteresseerd zijn in ons boek, dankjewel!

Oké, wat is er in de tussentijd gebeurd? We kunnen natuurlijk niet fulltime aan ons boek werken. Naast ons boek hebben we ook ons blog, wat onze bijna-fulltime baan is, en Jamie werkt nog één dag in de week bij WAAR op het hoofdkantoor. Ik werk op dit moment niet op school, want het is zomervakantie. Na de zomervakantie (over een week of 4) ga ik wel weer werken, maar dan maar één dag in de week. Maar goed, dan is het boek al af – althans, grotendeels. Maar doordat we natuurlijk gewoon ons blog hebben dat dagelijks doorloopt, met alle bezigheden van dien (schrijven, mails, social media, events, reisjes, enz,) kunnen we niet fulltime aan het boek werken. Dat zouden we trouwens ook niet willen, want dat wordt toch wel een beetje vervelend of saai en dat moet je niet willen.

Schermafbeelding 2015-07-26 om 08.22.23

Jamie staat zo ongeveer fulltime in de keuken. Want hoewel ons boek geen kookboek wordt, komen er toch recepten in te staan. En omdat we dus niet alleen recepten voor het boek, maar ook voor de site nodig hebben, is Jamie heel veel aan het koken. Dat gaat zo; Jamie kookt/bakt en doet de foodstyling. Ik maak vervolgens de foto’s en schrijf het recept uit. Dit betekent twee dingen: een koelkast vol met eten en op gekke tijden van de dag dingen eten die je normaal nooit op dat tijdstip zou eten. Ontbijtrecepten om 4 uur ’s middags bijvoorbeeld – want ja, je gaat niks weggooien, toch?

Ik ben veel aan het schrijven. Voor het blog, maar ook voor het boek. Het duurde wel eventjes voordat ik een beetje op gang kwam – inspiratie kun je niet dwingen, dat is een gek iets. Maar inmiddels gaat het lekker, gelukkig. Een week of twee geleden hadden we een afspraak met Juliet, onze redacteur, en zij gaf mij/ons een goede peptalk. Dat was prettig, want hierdoor ging ik wat luchtiger naar alles kijken. Het bezoek aan Berlijn heeft mijn inspiratie flink op gang gebracht, waardoor ik bij thuiskomst er zo een paar stukken uittikte. Lekker is dat! Ik had me voorgenomen om iedere maandagochtend te gaan schrijven, twee maanden lang. Daar is weinig van gekomen. Het is een paar keer gelukt, maar ik heb ook heel wat maandagochtend naar mijn beeldscherm zitten staren en gedacht: wat moet ik in godsnaam schrijven? Nogmaals: inspiratie afdwingen is heel erg lastig.

Vorige week hadden we een meeting met Aline en Naomi, onze fotograaf en vormgever. Met Naomi hebben we een flat plan gemaakt. Dit houdt in dat je op papier precies uitwerkt: welk hoofdstuk komt waar en hoeveel pagina’s gaat dat zijn? We kunnen het hier niet laten zien, want het is veel te groot, maar je moet je een heel lang blokkenschema voorstellen, met daarin bladzijdenummers en onderwerpen. Daarnaast maakten we een lijst met dingen als: hoeveel beeld hebben we nog nodig? Wat voor beeld willen we graag hebben? Erg handig voor Aline, die nog meer foto’s met en van ons gaat maken. Na deze afspraak zijn we naar het Kaufhaus, één van de leukste vintagewinkels van Amsterdam, gewandeld en hebben we afspraken gemaakt om hier de volgende shoot te gaan doen. We zijn helemaal blij met deze locatie, want de winkel heeft een beetje een Berlijns sfeertje en de kleding die er hangt is tof. We gaan niet alleen hier shooten, maar ook nog op andere plekken. De shoot is in augustus en we zullen, denk ik, wel weer behind the scenes shots gaan maken die we natuurlijk met jullie zullen delen.

Wat kunnen we tot zover over ons boek zeggen? Het wordt een mega vrolijk gekleurd boek met veel beeldmateriaal, maar ook veel tekst. Het is wel echt een boek om te lezen, niet alleen om te bladeren en plaatjes te kijken. We hebben trouwens al zitten grappen over een deel 2 én een deel 3, omdat we nog zoveel te vertellen hebben, wat gewoon níet allemaal in het boek gaat passen. (immers, er zit een limiet op wat je op 200 pagina’s kwijt kunt) Inmiddels hebben we zelfs een serieus plan voor een boek 2, dus wie weet komt dat er ooit echt van. Al moeten we er nu nog even niet aan denken en hopen we eerst dit project tot een goede einde te brengen. Maar je moet altijd iets te dromen hebben… toch?

We hebben nu nog precies 5 dagen om alles af te maken. Dat wil zeggen: de recepten en de tekst. Daarna moeten we het inleveren en ligt het bij de uitgeverij. Uiteraard gaan er dan nog een stuk of 19 (grapje, overdreven, maar zeker wel een paar) checkrondes over heen. En dus zullen we nog een hoop moeten gaan corrigeren, aanpassen en redigeren in augustus en september. In augustus hebben we dus nog een tweede shoot en hopelijk levert dat voldoende beeldmateriaal op voor de inhoud van het boek, maar dat verwachten we van wel. Verder gaan we nadenken over hoe we het boek willen gaan lanceren. Spannend allemaal!

En verder, hoe gaat het met ons? Het gaat goed, maar we zijn ook heel blij als het volgende week is en we het éventjes los kunnen laten. Op dit moment zijn we ons hele ritme kwijt. Miracle morning, regelmatig hardlopen, het komt er allemaal niet van. We eten gek en op gekke tijden. We hebben er maar een beetje vrede mee. Over een week zien we wel weer even hoe ons ritme er dan uit ziet, voor nu zijn er belangrijkere dingen. Grappig genoeg had ik gedacht dat het juist fijn zou zijn om vast te houden aan een normaal ritme, maar dat werkte voor geen meter. Het voelde alsof we veel te veel van onszelf verwachtten en dat houd je gewoon niet vol. Maar nogmaals: het komt wel weer terug. Ik verlang er zelfs al weer naar, om 6 uur opstaan, m’n ochtendroutine doen en twee of drie keer in de week hardlopen. Op dit moment is er gewoon even geen ruimte voor in mijn hoofd en dat is ook prima.

Werken doen we zo ongeveer non-stop, onze telefoons staan op stil en van een sociaal leven leiden is amper sprake. Waar we wel heel blij mee zijn, is dat het voor wat betreft ons blog echt zwaar komkommertijd is momenteel. Dat betekent dat er minder mail binnenkomt, weinig tot geen events en zakelijke afspraken zijn. Het is dus nu echt: het boek + het schrijven voor ons blog en dat werkt wel goed. Je leert wel prioriteiten stellen door zo’n project. Afspraken die ook later kunnen, schuiven we allemaal door. Ook hebben we wat dingen moeten afzeggen, maar dat voelde eigenlijk wel goed – je kunt niet overal bij zijn. Je telefoon eens op stil zetten en berichtjes en belletjes negeren kan ook geen kwaad op z’n tijd. Kortom: we zijn behoorlijk gefocust en we zitten in een goede flow. Het gaat allemaal goed komen!

We hopen dat jullie zo weer een beetje op de hoogte zijn en het leuk vinden om te volgen hoe dat nou werkt, zo’n boek maken. En natuurlijk hopen we dat jullie uitkijken naar oktober, wanneer het boek in de winkels zal verschijnen. Ieeeeeeee het komt al zo dichtbij!

Dankjulliewel voor alle support. Ook de reacties op de bekendmaking van de bookcover waren zo ongelooflijk lief en enthousiast. Echt te gek! We doen ons uiterste best om een te gek boek voor jullie te maken, dat beloven we. Veel liefs!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

53 gedachten over “Groene Meisjes boekupdate #3

 1. Oh, dit is zo herkenbaar, die laatste periode! Ik zat op den duur echt stoïcijns naar mijn laptop te staren. Soms tot midden in de nacht. Echt, dat ritme inderdaad, compleet weg. Op den duur werd ik er ook zo onzeker van, dat ik niet meer wilde dat het uitgegeven werd :’) Wat een boek schrijven met je doet! Echter, ik ben overtuigd van een succesformule van jullie! Geloof ook zeker in een deel II, maar kom eerst maar op met de eerste. Kijk er naar uit!

  1. Heel herkenbaar allemaal idd! :) Wij hebben af en toe ook momenten dat we denken; willen we dit wel? En wil iemand dit boek wel?! Haha. Maar dat hoort er denk ik gewoon bij!

 2. Woah, het komt inderdaad al heel erg dichtbij! Ik ben zo ontzettend benieuwd, haha :) Lijkt me sowieso heel bijzonder om aan zoiets te werken, tof. Wens jullie heel veel succes!!

 3. Zo spannend! Ik ben echt benieuwd naar het boek! Ik denk dat jullie boek het eerste wordt dat ik daadwerkelijk ga kopen van een NL blogger :) Jullie zijn zo’n inspiratiebron! Veel succes met het afronden:) X

  1. Grappig :) toen we een e-book maakten vroeg iedereen: waar blijft het papieren boek?! Haha :) Het hangt echter helemaal af van of de uitgeverij het aandurft. Het kost namelijk behoorlijk veel geld om ook een digitale versie uit te geven. Dan zal het fysieke boek dus eerst een groot succes moeten worden… Spannend!

 4. Hey, wat leuk om te lezen! Ben heel benieuwd naar het boek en alles wat ik lees voorspelt veel goeds. Kan me voorstellen dat het soms ook heel fijn is om lekker gefocusd te werk te gaan, maar rust en vrienden is ook fijn. Dus bij deze alvast een fijne week volgende week en nog eventjes succes de komende dagen. (Natuurlijk straks ook nog succes haha)
  Liefs Marlon.

  1. Precies, je moet een beetje evenwicht zoeken. We proberen bijvoorbeeld de avonden zoveel mogelijk leeg te houden. Een beetje ontspanning hier en daar is gewoon nodig!

 5. Het boek ziet er zo al heel erg leuk uit en heerlijk, die felroze cover :D. Ik ben nu al heel erg benieuwd naar het boek!

 6. Oh wat leuk en spannend! Nooit verkeerd om alvast voor uit te denken aan deel 2 of 3 toch. Lijkt me ook wel apart al dat eten op rare tijden, maar het is maar tijdelijk en het ziet er allemaal lekker uit! Ik koop niet snel een boek, aangezien ik lid van de bieb ben, maar die van jullie ga ik zeker weten wél kopen :D . Ik ben heel benieuwd en ik vind het juist een voordeel dat het niet alleen een plaatjesboek is maar juist ook met tekst. Veel succes nog de komende tijd.

 7. Ooh, ik ben nu zo benieuwd naar het hele boek! Het klinkt echt heel gaaf. Nog veel succes met de laatste loodjes!

 8. Spannende tijden. Ik weet uit ervaring dat een vast ritme aanhouden inderdaad ook tegendraads kan werken. Inspiratie komt vaak met vlagen en nooit op een bepaald tijdstip. Heel veel succes met de laatste loodjes, ik ben benieuwd naar het eindresultaat.

  1. Klopt, soms kan het echt helpen om alles even los te laten en anders te doen dan je normaal zou doen!

 9. Het ziet er nu al super mooi uit, het wordt vast een succes jullie mooie boek!
  Nog even bikkelen de laatste dagen, jullie kunnen het ;)

 10. Ten eerste wil ik even kwijt dat ik het heel tof vind dat jullie je lezers zo meenemen in het proces. Vind het erg interessant om te lezen hoe het bij jullie in zijn werk gaat! Sommige dingen klinken heel herkenbaar, sommige dingen ook niet (de fotoshoot bijvoorbeeld! achter de schermen artikel? ja graag!). Nu het boek zoveel vorm krijgt, gaat het echt snel! En een boek 2? Heall yeah! Volgens mij werkt het maken van boeken best verslavend :D. Succes met de laatste weken!

  1. Hahaah jij kan erover meepraten, toch? ;) Ik kijk nu al uit naar jouw tweede boek. Komt er vast en zeker!

 11. Super leuk en spannend allemaal, zeg!
  Ik ben ontzettend benieuwd naar het eindresultaat van jullie boek, het begint er al heel vet uit te zien!
  Heel veel succes met de laatste loodjes!
  Liefs, Anne-Flore

 12. Ahhh, het ziet er zo leuk uit!!! Het kan toch niet anders dan dat veel boekhandels jullie boek gaan inkopen, het ziet er zó vrolijk en leuk uit :-)

  Veel succes met de laatste loodjes! (of zijn dit nog niet de laatste loodjes? Dat verbeteren is natuurlijk ook weer een heel werk). Ik vind het in elk geval heel leuk om het allemaal dagelijks een beetje te volgen via Snapchat :D

 13. Ik ben heel benieuwd naar jullie boek en ga deze ook zeker kopen. Wanneer verwachten jullie dat het boek in de winkels ligt?

  Heel veel succes met de laatste loodjes!

  1. Dankjewel! We verwachten het boek vanaf 14 oktober in de winkel :)

 14. Wat spannend allemaal! Succes de komende dagen, you can do it! En ik ben natuurlijk heel erg benieuwd naar het resultaat :)

 15. Waah, spannend! Als het boek even leuk is als jullie artikels, wordt het sowieso een succes! (Oh, nog even een kleine tip: het is ‘de’ blog i.p.v. ‘het’ blog, hihi! ;-) )

  1. Thanks! Over die taalkwestie: ik heb altijd geleerd dat je zowel de als het blog mag zeggen :)

   1. In het Groene Boekje staat dat enkel de blog correct is. Maar ik kom uit België en hier klinkt het blog gewoon superraar, het viel me ook al op. Misschien geldt het Groene Boekje enkel in België?? Zo zie je maar dat taal ook verschilt tussen Nederland en België. :) :)
    Ik ga jullie boek zeker kopen, trouwens! Nog veel succes!

     1. Oh gelukkig dat ‘de’ ook mag! Ik lees overal ‘het’ blog, maar gebruik zelf ‘de’. En heb nooit uitgezocht wat nou correct was. (Foei voor deze ex-student Nederlands!)

    1. En dankjewel Jelle! :) Leuk dat je benieuwd bent naar ons boek!

 16. Veel succes met de laatste lootjes, jullie kunnen het! Kan niet wachten tot het boek klaar is :)

 17. Alleen voor de recepten lijkt het boek me al super! :) Ben zeer benieuwd, verschrikkelijk goed bezig!

 18. Wat zijn jullie goed bezig meiden!
  Gaan jullie nog een feestje/event organiseren om de launch van jullie boek te vieren met jullie trouwe lezeressen?

 19. Meisjes, heel veel succes met de laatste loodjes! Ik kan niet wachten tot het boek er is! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *