Groener reizen

IMG_4333

Reizen vinden wij heel erg leuk om te doen. En naast dat we het heel leuk vinden, hebben we ook het idee dat het ons verrijkt om af en toe in een andere plaats te zijn, kennis te maken met nieuwe (eet-)culturen en inspiratie op te doen in verre steden of landen. Er zijn twee nadelen aan reizen: 1) de katten kunnen niet mee en (nu komt het serieuze gedeelte van het artikel) 2) je ecologische voetdruk wordt aanzienlijk groter naar mate je meer reist. Reizen is dus niet echt een heel groene bezigheid. Zo ontzettend jammer vinden we dat.

Toch denken wij dat groener reizen wel mogelijk is en dat doen wij dan ook heel graag. Op reis (of reisjes, want zulke wereldreizigers zijn wij nou ook weer niet) gaan doen we namelijk te graag om het helemaal te laten. Er zullen misschien (heel) ‘groene mensen’ zijn die het om deze reden niet reizen en dat is helemaal prima, want ieder zo zijn ding. Maar het is niet helemaal hoe wij in elkaar zitten en we hopen dat jullie dat begrijpen. Dit artikel kun je zien als een ‘groener reizen’ – gids. We delen onze ervaringen, tips en een aantal handige linkjes met je.

Transportmiddelen

Laten we eerst beginnen met de verschillende manieren om te reizen die het meeste worden gekozen. We hebben het dan over vervoersmiddelen. Komen ze:

De fiets. Wanneer je in het bezit van een goede, snelle fiets, dan kunnen we ons best voorstellen dat een fietsvakantie een leuk avontuur kan zijn. Kijk, op mijn roestige Amsterdamse barrel, nee. Gaat hem niet worden. Maar één van mijn collega’s bijvoorbeeld, gaat helemaal op de fiets naar Zuid Frankrijk deze zomer. Ze neemt in feite alleen een tent en wat basics mee en daar gaat ze het zo’n drie weken mee redden. Dat moet een vakantie zijn die je nooit meer gaat vergeten, dat weet ik zeker. Fietsen is niet alleen heel ecofriendly, maar ook nog eens heel erg gezond!

Poland3-1024x682

Ph. What About Her.

Het openbaar vervoer – een prima optie en in Europa kom je een heel eind met de trein. Een lang weekend Berlijn of Londen? Prima te doen met de trein. Komend festivalseizoen naar Sziget in Boedapest? Ook daar kun je gewoon met de trein komen! Toen ik een jaar of 18 was had ik de droom om met zo’n InterRailticket half Europa door te reizen. Ik heb het nooit gedaan, maar stiekem denk ik er nog steeds wel eens aan. Zeker toen ik Laura’s Polen-video (een absolute must-see!) had gezien. Wat moet het magisch zijn om met een trein door zo’n mooi landschap te rijden.

Je kunt natuurlijk ook nog met de bus reizen. Er zijn meerdere aanbieders die busreizen naar Europese bestemmingen verzorgen. Ik ben zelf een keertje met de bus naar Parijs geweest – dat ging op zich prima, maar de 24-uur durende busreis naar Barcelona zal ik in de meest negatieve zin van het woord niet gauw meer vergeten. Met een bus reizen moet ook een beetje bij je passen. Als ik kan kiezen tussen een busreis of een treinreis naar bijvoorbeeld Parijs, dan ga ik absoluut voor de trein, ook al is de bus vaak (stukken) goedkoper. Maar er zijn mensen die zich heel gemakkelijk kunnen ontspannen in een bus, of zelfs kunnen slapen. Of misschien reis je met vrienden en is het heel gezellig, dan is het misschien best wel leuk om door heel Europa te touren met een bus!

De auto – daar ga je al. Een stukje minder ecofriendly natuurlijk. Je kunt de schade wat beperken door een auto te delen, elektrisch te rijden, te liften, een auto te huren, in plaats er van er zelf (het hele jaar door) eentje te hebben, enzovoorts. Ik weet dat er meerdere websites zijn waarop je mensen kunt uitnodigen om met je mee te rijden, of om zelf een rit te zoeken naar bepaalde bestemmingen. Ik heb zoiets zelf nog nooit gedaan, maar ik heb er wel positieve geluiden over gehoord van anderen. Delen is het nieuwe kopen, dus waarom zou je het niet eens proberen?

De boot – vroeger ging ik met mijn ouders ieder jaar naar Terschelling. Met de boot, uiteraard. Daar heb ik goede herinneringen aan. Ook ben ik eens met de boot naar Engeland geweest, vanuit Frankrijk, en ook dat was goed te doen. Het voordeel van het reizen per boot is over het algemeen dat je lekker de ruimte hebt, ondertussen allerlei andere dingen kunt doen, nog wat kunt slapen. Het is in ieder geval comfortabeler dan in een vliegtuig. Tenzij je heel erg last hebt van zeeziekte natuurlijk.

En daar komt ie, de grootste boosdoener  – het vliegtuig. Tsja, dat is nou eenmaal op dit moment nog niet goed te praten. Vliegen is by far de meest milieu onvriendelijke wijze van reizen. Voor sommige bestemmingen ontkom je er helaas niet aan. Er zijn vast manieren om in Thailand te komen zonder vliegtuig, maar ik vrees dat je weken onderweg bent. Hoe geweldig zou het zijn als er elektrische vliegtuigen waren? We weten wel dat veel vliegmaatschappijen op dit moment al bezig zijn met het verduurzamen van de vluchten, maar laten we eerlijk zijn, de komende jaren zal het nog niet héél veel beter worden. Heb je wel eens gehoord van het compenseren van CO2-uitstoot bijvoorbeeld via de organisatie GreenSeat? Het werkt zo: je boekt een ticket en als het goed is krijg je bij het boeken al de mogelijkheid om te kiezen voor CO2 compensatie. Dit kost je een paar euro meer. Stel dat je bent vergeten deze optie aan te vinken, dan kun je ook achteraf naar de website van Green Seat gaan en daar alsnog je CO2-uitstoot compenseren – en ook hiervoor betaal je een paar euro. Wat GreenSeat doet, is het geld dat wordt gedoneerd investeren in projecten in ontwikkelingslanden. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat meer huishoudens in ontwikkelingslanden toegang krijgen tot duurzame energie.

Een kleine rekensom laat bijvoorbeeld zien dat een retourtje Barcelona voor 1 persoon zorgt voor 0,44 ton CO2-uitstoot. Om deze 0,44 ton CO2 te compenseren, en dus CO2-neutraal te kunnen reizen, betaal ik bij GreenSeat €4,39. Of ik kies ervoor om dit gelijk al bij het boeken van mijn ticket er bovenop te betalen. Deze €4,39 investeert GreenSeat in projecten voor duurzame energie in ontwikkelingslanden. Op deze manier neemt de hoeveelheid CO2 in de wereld niet toe (oké, het neemt ook niet af, dat is waar) maar je zorgt er bijvoorbeeld voor dat een gezin in Cambodja groene energie kan gebruiken. Vliegen zal misschien nooit een heilig vervoersmiddel worden en dat is heel erg jammer. Maar er zijn dus wel manieren om het enigszins te compenseren en iets positiefs bij te dragen, al willen we vliegen hiermee absoluut niet verheerlijken of goed praten.

Accommodaties

Terwijl je je reis aan het plannen bent, kom je voor allerlei keuzes te staan. Misschien heb je net besloten dat je met de trein door Duitsland heen naar Polen gaat trekken, maar vraag je je af: waar kan ik nu het beste gaan logeren? Ook op dit gebied is er weer van alles mogelijk.

Je zou kunnen kamperen in de natuur, waar dit is toegestaan en/of wordt georganiseerd. Ook in Nederland zijn prachtige natuurcampings, waar met respect voor de natuur wordt omgegaan. Wij zelf hebben nog nooit echt gekampeerd – op een nachtje bij een vriendje of vriendinnetje op de camping na. Maar dan hebben we het echt over onze jonge jaren. Misschien moeten we het eens gaan doen, gewoon om te kijken of het iets voor groene meisjes is.

Je zou een kamer of een appartement kunnen huren via AirBnB. Het leuke hiervan is dat je en huis deelt, onder de ‘locals’ komt en waarschijnlijk ook nog op de tofste plekken terecht komt. Toen ik vorig jaar een kamer in een appartement in Barcelona boekte via AirBnB, deelde ik met heel vriendelijke mensen een huis én ik zat middenin de hipste straat van de hipste buurt. Perfect dus! (zeker omdat ik alleen ging en dan is het prettig als alles een beetje in de buurt is) Naast AirBnB zijn er trouwens ook nog andere organisaties waar je een kamer of een huis van iemand kunt huren.

Huizen ruilen. Misschien heb jij een leuk huisje in een gewilde stad (voor toeristen, bedoelen we dan) en vind je het geen probleem om je huis te ruilen voor een bepaalde periode. Weet jij veel waar je terecht komt via zo’n project? Sterker nog, misschien heb je nog geen concrete vakantieplannen, maar kijk je eerst even waar je een leuk huis kunt vinden. Oh, in Peru? Oke, dan gaan we naar Peru! Check huizenruil.com bijvoorbeeld eens.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ga je toch liever voor een resort of een hotel? Kijk dan of je een eco-hotel kunt vinden. Hoe herken je zo’n hotel? Als het goed is draagt het hotel, of het keten waar het hotel bij hoort, een aantal certificaten en labels. Let dan goed op de ‘Green Key‘ die het hotel heeft.
De hoogste ‘graad’ in de ecohotelwereld is de gouden Green Key. Wanneer je zo’n hotel boekt, weet je dus dat je helemaal goed zit. Wat is er anders aan een ecohotel dan aan een ‘gewoon’ hotel? Is alles van hout gemaakt ofzo? Nou, nee, dat waarschijnlijk niet. Je zult het meer merken aan praktische dingen. Zo wordt er aan afvalscheiding gedaan, hangen er in de badkamers friendly reminders om rustig aan te doen met je water- en handdoekgebruik, serveert het restaurant biologische en fairtrade eten en drinken en zul je nog veel meer dingen tegenkomen die met het besparen van energie en afval te maken hebben. Soms draait zo’n hotel bijvoorbeeld ook volledig op groene stroom of is het zelfvoorzienend als het gaat om water. Kortom: een ecohotel doet zijn best om zo klimaatneutraal mogelijk te opereren. In lageloonlanden komt daar nog bovenop dat het hotel erop toeziet dat het personeel een eerlijk salaris betaald krijgt. Wij hebben het geluk gehad om nu een aantal keren in een ecohotel te kunnen verblijven (het is altijd iets duurder dan een gewoon hotel, dat is het enige nadeel,) en het is ons tot nu toe erg goed bevallen. Onze grootste droom? Naar een 100% zelfvoorzienend en ecofriendly resort op een mooie exotische plek gaan. Dat moet gewoon geweldig zijn!

Act green – ook op vakantie

groenerreizen2

En als je dan op de plek van je bestemming bent, hoe kun je dan ervoor zorgen dat je vakantie zo groen mogelijk is? In feite door de dingen te doen die je thuis ook doet en de dingen te laten die je thuis ook zou laten – kortom: je gebruikt je gezonde verstand en je denkt over alles eventjes wat langer na. Een paar voorbeelden:

Je neemt je eigen ecofriendly verzorgingsproducten mee. Natuurlijk, cosmetica kun je in het buitenland ook kopen, maar stel dat je niet zeker weet of een merk dierproefvrij of een béétje eco-verantwoord is? Wij zouden het persoonlijk heel vervelend vinden om zoiets te moeten kopen. (daarbij komt dat het natuurlijk onzin is om dingen te moeten kopen die je thuis in de kast hebt liggen)

Neem je eigen waterfles mee. Nee, helaas kun je in veel landen niet uit de kraan drinken. Wat je wel kunt doen, is eens in de zoveel dagen een grote jerrycan water in de supermarkt kopen en steeds je eigen waterfles hiermee bijvullen. Hiermee bespaar je een heleboel kleine plastic flesjes.

Neem een eigen opvouwbaar boodschappentasje mee en stop deze in je handtas of rugtas. Een bezoekje aan de markt of inkopen doen in de plaatselijke supermarkt? Hartstikke leuk, maar het zou zonde zijn als je vervolgens met tien plastic tasjes loopt te sjouwen. (dit overkwam ons laatst in Valencia wel en dat voelde heel vervelend. Dus: altijd een tasje in je rugtas gooien!)

Gooi geen afval op straat – ook niet als het erop lijkt dat het in het land of voor de bevolking gebruikelijk is  om te doen.

Wees zuinig met je watergebruik. Ook op vakantie kun je rekening houden met het aantal minuten dat je doucht. En het is natuurlijk heel leuk als er een bad in je hotelkamer is, maar om dat bad nou drie keer per dag vol te laten lopen… dat is ook niet erg groen natuurlijk. Zit je in een hotel? Gebruik je handdoeken dan een dagje langer. De meeste mensen pakken thuis ook niet iedere dag een stapel nieuwe handdoeken.

Koop geen dubieuze (namaak-) artikelen waarvan je met je boerenverstand wel kunt bedenken dat het door kleine kinderhandjes is gemaakt. Zou je thuis ook niet doen, toch?

groenerreizen3

En, uiteraard: eet ook op vakantie vegetarisch of veganistisch. Het lijkt ons logisch dat, wanneer je dit thuis ook al doet, je dit op reis ook zult doen. Maar stel dat je thuis wel regelmatig of misschien zelfs dagelijks vlees of vis eet en je gaat naar een land waar het vegetarisch aanbod erg goed is. Waarom zou je dan niet een dagje vaker vega eten? Misschien ontdek je wel gerechten die je anders nooit had leren kennen! Vind je het lastig om op vakantie te ontdekken waar je goed vegetarisch kunt eten? Check dan HappyCow.net eens. Op deze website vind je miljoenen vega-adressen, wereldwijd. Ook leuk: kijk naar wat het land je te bieden heeft en probeer zoveel mogelijk lokaal te eten. Italiaans eten in Italië, met producten uit Italië, is echt het allerlekkerste dat er is.

En dan tot slot het onderdeel dat voor ons misschien wel het allerbelangrijkste is en nóg rechter uit ons hart komt:

Laat de dieren met rust

Het is niet voor niets dat we deze tips aan het einde van het artikel plaatsen.  Voor ons is dit namelijk het allerbelangrijkste: laat dieren alsjeblieft gewoon dieren zijn en gebruik ze niet als vervoermiddel of vermaak.

Ga alsjeblieft never nooit op een olifant zitten. Ook al word je verteld hoe goed er voor de olifanten wordt gezorgd, doe het niet. We houden er niet van om nare berichten of foto’s op De Groene Meisjes te plaatsen, maar als je meer wilt weten over waarom je NOOIT op een olifant moet rijden in het buitenland, lees dan alsjeblieft dit en dit artikel even.

Gebruik ook geen andere dieren als vervoersmiddel. We weten dat het in de woestijn heel gebruikelijk is om toeristen rond te laten hobbelen op kamelen, maar wij krijgen hier een heel naar gevoel bij. Hetzelfde geldt voor ezels die soms allerlei vrachtladingen moeten dragen, of paarden die koetsen vol met toeristen moeten trekken. Er zijn echt andere manieren om jezelf te bewegen, daar heb je geen dieren voor nodig.

Maar ook op geen andere manieren gebruik van dieren. Ga niet voor geld met tam gehouden aapjes op de foto, bezoek geen aquaria waar vissen en dolfijnen worden gehouden of shows moeten opvoeren en mijd ook andere parken die dieren in gevangenschap houden. Wij zouden ons geld niet willen spenderen aan dit soort parken en we hopen dat velen van jullie hier ook zo aan denken. Hoe triest is het dat in landen waar wilde dieren gewoon rond horen te lopen in de nabije natuur, vast zitten in een park, omdat wij kuddedieren er graag langs willen lopen en foto’s willen maken? Het is gewoon de omgekeerde wereld en dat is in onze ogen niet juist.

Wel hebben we gehoord dat er bijvoorbeeld in Thailand opvangcentra zijn voor olifanten die zo ziek en moe zijn geworden van het rondstappen met toeristen op hun rug, dat ze nu hun oude dag mogen slijten in een centrum waar ze de ruimte hebben en goed worden verzorgd. Ook weten we dat er in allerlei landen opvangcentra zijn voor apen of circusdieren die verwaarloosd zijn. Als je daar iets kunt bijdragen, bijvoorbeeld door te helpen of door geld te doneren, dan kunnen we ons goed voorstellen dat je daar graag naartoe wilt.

En tot slot: koop alsjeblieft geen souvenirs met dierlijke bestanddelen. Denk aan tanden, huid, botten of ivoor. Of wat dacht je van koraal? Gewoon niet doen! Maak liever mooie foto’s en denk zo terug aan je vakantie.

Het is onze grote droom om meer van de wereld te zien, maar we willen dat alleen zo bewust mogelijk doen. Door te reizen laat je een voetafdruk achter, daar kun je nu eenmaal niet onderuit. Het is, denken wij, heel belangrijk om op z’n minst stil te staan bij het feit dat reizen niet de meest ecofriendly bezigheid is. Er zijn in feite twee keuzes: thuis blijven en geen ervaringen opdoen, of wel gaan, ervaringen opdoen en zoveel mogelijk proberen te compenseren door bewuste en duurzame keuzes te maken. Wij kiezen voor dat laatste, omdat we hopen nog een heleboel inspiratie voor onze groene lifestyle en dus ook voor ons blog en de lezers, op te gaan doen op mooie bestemmingen buiten Nederland.

Ben jij bezig met groener reizen? Wat zijn jouw manieren? Hoe sta jij tegenover reizen en de ecologische voetafdruk? We horen heel graag van je bij de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Groener reizen

 1. Hele goede bewustwording dit!
  Complimenten voor het uitgebreide en duidelijke artikel :-)

 2. Een leuke tip voor ecoverblijven is misschien dat als je niet zo van een tentje bent er tegenwoordig op de natuurcampings ook alternatieven te vinden zijn. Zoals bijvoorbeeld de ‘houten tent’, die ook wel pod genoemd wordt, op camping de Duiventoren in Dorst (http://www.deduiventoren.nl/), niet duur (€22 per nacht met 2 personen) en inclusief een bedje en een kachel. Ook zijn ze bij natuurterreinen bezig met de Trek-In (http://www.trek-in.org/), een duurzame trekkershut die van alle gemakken voorzien is. En nee, ik heb geen aandelen, maar ja, ik ben wel fan!

  1. Leuk! dank voor de tip! Hij wordt hier onder ook nog gegeven zie ik!

 3. Super dat jullie aandacht geven aan de olifantenritjes! Het lijkt vaak onschuldig maar er zit ontzettend veel leed achter, het ergste daarvan is het temmen van de olifanten. Het zijn natuurlijk wilde dieren en je wil niet weten wat er voor moet gebeuren om ze te temmen zodat ze voor de toeristenindustrie gebruikt kunnen worden. Daarvoor worden jonge olifantjes alleen in een kooi gezet, op een leeftijd dat ze nog bij hun moeder horen te zijn. Vervolgens worden ze ‘gebroken’, zoveel mogelijk geslagen en mishandeld totdat hun spirit kapot is gemaakt en ze tam worden. Ik heb in het Elephant Nature Park (olifantenopvang, aanrader!) in Thailand een documentaire erover gezien en dit is zo erg om te zien dat sommige mensen het niet aankunnen en weglopen. Gelukkig zijn veel Nederlandse reisorganisaties sinds een tijdje gestopt met het aanbieden van de ritjes!

  1. :'( Klopt, er zit verbetering in. Stap van de olifant af! vond ik een mooie initiatief.

 4. Goed en interessant artikel! Eigenlijk heel raar dat mensen op een olifant willen zitten, vind ik. Net als zwemmen met dolfijnen. Ik snap het niet zo goed, want het draagt in mijn ogen niet bij aan een echte ervaring van het land. Maar fijn dat jullie het zo duidelijk benoemen. Wordt iedereen (ook ikzelf) zich er weer wat bewuster van :-)

  1. Nee klopt, ik zie dat ook niet helemaal in. Maar aan de andere kant is het vaak 1 van de eerste dingen waar ik mensen over hoor: “oh ik ga naar Thailand, eindelijk op een olifant zitten!” Of inderdaad zwemmen met dolfijnen. Er wordt ook heel erg mee geadverteerd en zo. Zo verdrietig :(

 5. Top artikel! Goed om alles op n rijtje te zien. Volledig met jullie eens dat je als reiziger zelf moet blijven nadenken over wat eventueel schade kan aanrichten voor mens/ dier ter plekke.

 6. Leuk artikel! Fietsvakanties zijn echt te gek, de uitdagingen, steeds een andere plek, de mensen die je onderweg ontmoet. Dit jaar heb ik ook een goeie fiets gekocht voor langere tochten in het buitenland. Maar de eerste fietsvakantie was een tocht van 750 km in Nederland op mijn oude stadsfietsje en geleende fietstassen. Ik had nooit gedacht dat ik dat zo leuk zou vinden en Nederland is zo ontzettend mooi! Je fietst door mooie oude dorpjes, natuur waarvan je dacht die alleen in het buitenland te vinden en dat alles rij je zo gemakkelijk voorbij met een auto. Er zijn leuke fietsroutes te vinden met het fietsknooppunten netwerk of je laat je verassen en fietst van natuurcamping naar natuurcamping. En bevalt je een plek dan blijf je er wat langer! Alles in je eigen tempo, al heb je maar een weekendje de tijd.
  Wat mij betreft een enorme vrijheid! :) Ik kijk er alweer naar uit komende tijd!

  1. Klinkt tof! Leuk dat je er zo’n passie voor hebt gevonden!

 7. Interrailen is echt een super manier om Europa te ontdekken, zo heb ik bijna alle landen gezien en genoeg avonturen beleefd. Zowel gekampeerd als in hostels gezeten. Het is wel wat planwerk maar dan heb je ook wat. Omdat ik nu niet meer goedkoop kan interrailen moet ik andere manieren verzinnen.
  Treinreizen gecombineerd met (vouw)fiets vind ik zelf de fijnste en duurzaamste. Geen last van bussen en de vrijheid om te gaan en staan waar je wil.

  Nivon heeft leuke natuurkampeerterreinen (en natuur huizen) in Nederland. Deze zijn goedkoop en worden onderhouden door vrijwilligers. Ze organiseren ook duurzame reizen waarbij natuur en milieu centraal staan.

  Nog een aanvulling/tip.: ga niet voor enkele dagen of weken vrijwillig ergens aan de slag waarbij je met kinderen of dieren werkt. Doe dat voor langere periode (minimaal 6 weken) en zoek goed uit hoe de organisatie in elkaar steekt. Dan is het duurzaam en verantwoord. Je draagt dan ook meer bij aan de locale economie en de organsisatie..

 8. Tof dat jullie ook aandacht besteden aan dierentoerisme, ik kan er zooooooo verdrietig van worden. Laatst zag ik een grote travelblogger poseren met tijgers die duidelijk gedrogeerd waren. Ik snap niet hoe een volwassene er met zijn/haar verstand bij kan. Brrrrr

  1. Tsja… helaas gebeurt het heel veel. Ik denk dat mijn maag zou omdraaien als ik het in real life zou zien. Laatst werd ons een reis aangeboden waarbij in het programma al stond dat we op kamelen zouden rijden en toen hadden wij daar al iets mee van: dat gaan we dus echt niet doen. Het voelt gewoon niet goed. Ook herinner ik me nog van mijn reis naar Suriname, jaren geleden, dat er mensen aapjes hadden aan kettingen op straat. Voor een paar centen kon je dan met het aapje op de foto. Zo triest dat mensen dat deden!

 9. Heel handig!
  En volgens mij is er bij sommige vliegmaatschappijen ook de optie om bomen te laten planten er compensatie en ik geloof dat er ook iets was met investeringen in groene energie maar dat weet ik niet meer zeker..

  1. Klopt inderdaad! Gelukkig zijn de vliegmaatschappijen er wel bewuster mee bezig – maar goed, ze moeten ook wel natuurlijk ;)

 10. ja, zelf heb ik anderhalf jaar geleden met dolfijnen gezwommen en ik heb er héél erg spijt van gehad. De dolfijnen zwommen in veel te kleine omheiningen en moesten steeds dezelfde handelingen doen… het idee dat ik hier zelfs geld voor heb betaald vind ik heel erg en ik zou het iedereen echt afraden, het is het niet waard! zelf zou ik het in ieder geval nooit meer doen…

  1. Niet boos op jezelf zijn hiervoor he? Je weet nu dat je andere keuzes zou maken in de toekomst en dat is al heel wat. Er zijn mensen die niet eens willen nadenken over dit soort onderwerpen en het niet onder ogen willen komen. Blij om te horen dat je er nu anders over denkt en het niet weer zou doen!

 11. Goed en duidelijk artikel!
  Jaren geleden ben ik in een dierentuin geweest in surabaya en ik vond het verschrikkelijk zulke kleine hokken, de dieren werden ook best opgefokt door elkaar, olifanten die amper de ruimte hadden om te bewegen hier schrok ik heel erg van. Nu ben ik niet echt iemand die heel veel met dieren heeft( ik vind het leuk om naar ze te kijken maar daar blijft het wel bij) maar ik ben echt geen voorstander van dieren expres pijn doen.

 12. ik wil graag groen op vakantie naar Frankrijk. Liefst in het midden/zuiden. Heeft iemand tips voor goede/leuke en betaalbare adresjes? We moeten met de trein dus het liefst geen campings waarbij je alles zelf moet meenemen. Ben benieuwd naar jullie ideeën.

 13. what about.. liftend de wereld rond? ;) Daarmee reduceer je het gemiddelde aantal CO2 uitstoot van mensen die toch al met de auto gaan :D

  Die vliegtuigcompensatie ga ik trouwens gebruiken, good idee! :)

 14. Ik ga liever niet naar dierenparken, maar ik vind het soms n beetje dubbel, ik vraag me af wanneer ze wel goed zijn. Want er zijn ook veel parken waar uitstervende soorten enzo worden verzorgd. Of Is dat meer ter plekke bijv. In Afrika waar die dieren ook echt vandaan komen?
  Ik heb ook absoluut geen olifant gereden op reis, maar ik vraag me wel af wat er dan gebeurt met die olifanten als niemand het meer doet? Ze hebben dan geen werk meer. Net als die vrouwen die in een kledingfabriek werken, het Is zo ontzettend slecht maar als het niet wordt gekocht zitten ze zonder werk, dat lost het niet op. Bij de kledingindustrie zit het probleem in onze mindset van het goedkoop consumeren. Misschien Is het bij het dierentoerisme ook wel een mindset probleem.Totaal niet om het goed te praten, maar het Is nooit simpel. Misschien gaat het punt van bewust reizen een beetje te boven, maar ik vroeg me af hoe dit zit.

  1. Ik denk dat het wel twee heel verschillende onderwerpen zijn. Voor de kledingindustrie geldt: als consumenten bereid zijn meer te betalen, zullen de omstandigheden in de fabrieken verbeteren en de lonen van de werkers stijgen.
   Wat betreft de dieren: veel dieren worden speciaal gefokt en tam gemaakt voor in dierentuinen. In feite zou het beter zijn als ze niet werden geboren, hoe hard dat ook klinkt. En in exotische oorden zouden deze dieren gewoon in de vrije natuur rond moeten lopen, in plaats van als vervoer-of amusementsmiddel te worden gebruikt. Juíst in die landen. Dieren horen geen werk te hebben ;)

   1. Dat klopt ook wel, in die zin is het totaal anders. Helemaal mee eens dat dieren geen werk horen te hebben (dat is de mindset die niet klopt, dat mensen het normaal vinden dat dat kan). Ik ben zelf o.a. in Thailand geweest, waar de olifantenindustrie vrij groot is. En dan zie je toch meer de hele situatie, waarbij er mensen van afhankelijk zijn en waarbij de dieren werkloos worden en dan als nutteloos worden gezien (dan worden ze nog erger behandeld). Ik kies er zelf ook absoluut voor om er niet aan mee te doen, maar ik vind het wel goed om het in de context te zien.
    Qua dierenparken bedoel ik meer parken waarbij dierenbescherming, en niet amusement voorop staat. Ik meende dat die er ook veel zijn, maar daar weet ik weinig van.

 15. Even een reactie op dat je geen kat mee op reis kunt nemen… Ik snap eat je bedoelt, maar dit is niet helemaal waar. Op een camping if in een huisje zou dat in principe prima kunnen, al hangt het wel helemaal af van hoe jij je kat hiermee opvoedt. Binnenkort shcrijf ik hier op mijn site (die nog in de maak is en nog niet in de lucht :) ) een artikel over. :)

 16. TIP : Recent nieuw is Eigenhuisruil is een gratis ruilplatform voor huizenruil. De website bevat een internationaal en nationaal ruilbestand van Nederlandse en Belgische huiseigenaren wereldwijd, die onderling met elkaar kunnen ruilen voor een vakantie.

  Huizenruil: Duurzaam en voordelig op vakantie
  https://www.eigenhuisruil.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *