Helweek – dag 1

helweekdag1coll

Zoals je vorige week op ons blog hebt kunnen lezen, begon ik gisteren (maandag) aan de Helweek van Bertrand Larssen. Als je meer wilt weten over dit boek en over de methode, dan verwijs ik je graag door naar dit artikel waarin ik uitleg wat de Helweek inhoudt en hoe ik me voorbereid.

Ik ben begonnen en ik ga, zoals beloofd, iedere dag bijhouden hoe het gaat. Wat heb ik gedaan en hoe voelde ik me? Dag 1 is natuurlijk nog maar het begin en het ‘ergste’ komt nog, maar ik kan in ieder geval zeggen dat ik het spits heb afgebeten en ik heb er nog zin in ook!

Zondagavond keek ik nog ‘even’ de laatste drie afleveringen van Orphan Black, een van mijn lievelingsseries. De komende week mag ik geen tv kijken, dus hier moet ik eventjes op vooruit. Gelukkig is het seizoen ook afgelopen nu en komt het nieuwe seizoen pas in 2016 weer op Netflix. Daar hoef ik dus komende week niet aan te denken.

Ik stelde mijn wekker in op 05:00 uur, met een nieuwe en vrolijke beltoon. Even iets anders dan de gebruikelijke sound die ’s ochtends om kwart voor 6 door mijn slaapkamer schalt. Ik relativeer voor mezelf: het is maar 3 kwartier vroeger, hooguit een uurtje vroeger, dan je normaal gesproken opstaat. Dit moet te doen zijn. Voordat ik ga slapen stel ik mijn Whatsapp status nog eventjes in. Deze functie gebruik ik nooit, maar voor helweek lijkt het me handig. Ik schrijf achter mijn naam: “Helweek. Geen social media onder werktijd.” (oké, met twee hysterische emoji’s erachter, om de boel toch een beetje op te vrolijken) Zo weten mijn vrienden of andere contacten die me proberen te bereiken dat ik pas ’s avonds, of in ieder geval wanneer ik klaar ben met werken, ga antwoorden. Leek me wel handig!

En daar ging die wekker. Een vrolijk deuntje rukt me uit een diepe slaap. Ik baal, want ik moest er vannacht twee keer uit om naar het toilet te gaan. Teveel water gedronken voor het slapengaan. Ik heb dan altijd een beetje moeite om weer in slaap te komen en dat voel ik de volgende ochtend wel. Anyhow, die wekker ging en ik moest eruit. Ik zeg tegen mezelf: “Niet nadenken Merel, gewoon doen.” Het werkt. Voordat ik het weet sta ik mijn tanden te poetsen en zit ik met een glas water op de bank om mijn gebruikelijke ochtendroutine te doen. Lezen, mediteren, schrijven. Als ik daarmee klaar ben haal ik nog eens diep adem en ga ik mijn hardloopkleding (die ik gisteravond al had klaargelegd) aantrekken. Om kwart voor 6 ga ik de deur uit.

Ik loop heerlijk. Onderweg kom ik praktisch niemand tegen en ik heb het park voor mezelf. Het is een pittige training: voor het eerst 1 x 8, 1 x 10 en 1 x 8 minuten. Tijdens het hardlopen moet ik lachen om mijn eigen gedachten. Ik denk aan een uitspraak van Piper uit Orange is the new Black: “I’m gonna be so ripped!” (hallo, een hele week gezond eten en iedere dag sporten!) I did it. En het ging nog goed ook en ik voel me heerlijk als ik met een hoofd zo rood als een tomaat de trap naar mijn huis weer op strompel. Ik stretch en ga 5 minuten zitten om wat te drinken en vervolgens spring ik onder de douche. Het is 10 voor 7 als ik aan mijn werkdag begin. WOW. Wat je allemaal gedaan kan hebben voor 8 uur ’s ochtends is echt ongelooflijk. Er flitst al een veel te enthousiast ‘dit ga ik altijd doen!’ door mijn hoofd. Maar natuurlijk ga ik dit niet altijd doen. Laten we niet overdrijven. Eerst deze week maar eens door zien te komen, Merel.

Mijn eerste ontbijt is een halve baby watermeloen. Mijn tweede ontbijt is een banana softserve. Altijd goed.

Om 10 uur ’s ochtends heb ik de volgende dingen gedaan: 2 artikelen geschreven, naar de winkel geweest voor boodschappen voor vanavond (sushi maken!) en een tandartsafspraak gemaakt. Tussen 10 en 12 werk ik aan een groot artikel, waarvoor ik ook nog foto’s moet maken. Om 12 uur precies rond ik het af en schuif ik een lading aardappelpartjes in de oven. Beetje hummus erbij. Call it a lunch! Tussendoor drink ik trouwens ook veel water.

Ik neem een pauze van een half uur en in die tijd sta ik mezelf toe om een paar berichtjes op Whatsapp te beantwoorden. Een ziek vriendinnetje, een vriendinnetje dat net terug is van vakantie en een vriendinnetje dat me heel lief een berichtje stuurde om me succes te wensen met deze week. Zo, ik ben weer even op de hoogte en leg na 5 minuten mijn telefoon weer weg.

Mijn aardappeltjes zijn op, mijn pauze is voorbij en ik beantwoord een paar mailtjes. Vervolgens ga ik aan de slag met een nieuw artikel. Vanmiddag komt er een kattentrimmer langs voor die super harige Beppie (mijn kat, mocht je haar niet kennen) en ik ga op tijd sushi maken. Ik hoop rond een uur of 4 klaar te zijn met mijn werkdag en ik vind ook wel dat ik dat heb verdiend, gezien het feit dat ik om 7 uur ben begonnen! Als mijn werk af is, wil ik de reflectie-opdracht van vandaag maken.

Rond een uur of 1 voel ik wat vermoeidheid de kop opsteken. Mijn ogen zijn een beetje zwaar en ik moet steeds gapen. Ik ga maar even stofzuigen en afwassen om mezelf wakker te houden. Daarna drink ik een halve liter water en ben ik weer bij de les.

Ik ben inderdaad rond 4 uur klaar met werken en leg mijn laptop weg. Ik maak sushi en doe daarna even niks meer. Pas na het avondeten en afwassen maak ik mijn reflectie opdrachten. Die gaan vandaag over gewoonten: welke gewoonten heb je  en welke gewoonten zou je willen veranderen? Ik schrijf alles op in mijn notitieboek. Ik merk wel dat ik moe ben en dat ik door het vele schrijven van vandaag niet meer helemaal de woorden kan vinden. Het lijkt een beetje alsof mijn woorden op zijn. Ik besluit daarom de opdracht van morgen meteen maar bij mijn ochtendroutine te doen. Dat lijkt me effectiever, want nu komt er echt niet heel veel zinnigs meer uit.

Dat was mijn eerste dag! Een super productieve, actieve en toch ook behoorlijk energieke dag. Ik vind het niet erg om straks, om 10 uur, te gaan slapen, maar ik ben ook niet super moe of vermoeider dan normaal. Het lastigste vond ik om tijdens werktijd niet op social media te zitten en het feit dat ik vanavond niet even lekker gedachteloos een serie kon kijken. In plaats daarvan ben ik gaan lezen, wat ik ook ontspannend vind, maar na het vele schrijven en lezen van vandaag had ik liever iets anders gedaan. De wekker staat alweer op 5, mijn sportkleding ligt weer klaar en ik kijk uit naar een  volgende super productieve dag! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

38 gedachten over “Helweek – dag 1

 1. Yesss, leuk om te lezen! Ik ben benieuwd naar je ervaringen de rest van de week. Je zegt trouwens dat je ook een paar uur ‘niks’ doet, maar ik vraag me toch af wat dat niks dan is. Ben je toen wel weer op social media gegaan? Of iets anders? Als ik zelf helweek ga doen zou ik juist niet zo goed weten wat ik met die tijd moet haha.

 2. Wat leuk om te lezen! En wat een heerlijke uitdaging! Niet dat sporten hoor, dat laat ik dan maar lekker aan jou en andere sportievelingen over. Maar even geen tv en social media.. Dankzij een leuk experimentje met de kids ligt de stekker van de tv er bij ons al een hele dikke maand uit..

  Ik wens je succes!

  1. Een tv heb ik ook al heel lang niet meer, maar wel Netflix op mijn laptop…

 3. Klinkt goed!

  Sta je normaal ALTIJD om 6 uur op? Wat knap! Ik moet om 6 uur opstaan voor mijn werk, maar als het een dagje niet hoeft dan verschuif ik de wekker naar wat later ;-)

  1. ja, haha. Ik doe iedere ochtend een zelfde ochtendroutine :) Ook in het weekend. Soms 1 dag in het weekend niet en dan slaap ik tot 7 uur :)

 4. Wow stoer joh! Zet hem op! Als ik de meeste bloggers mag geloven is het helemaal niet zo heel erg… En juist inspirerend en krijg je er veel energie van.
  In ieder geval succes!

 5. Zo gaaf dat je dit doet! Ben benieuwd hoe de rest van de week verloopt. Het begint nu bij mij ook wel te kriebelen om een helweek te gaan doen. Het lijkt me heerlijk om zo productief te zijn en de dag lekker vroeg te beginnen. Ik ben echt een ochtendmens, dan presteer ik het beste.

 6. Wauw, dat klinkt echt super productief! Ik krijg er vanzelf zin in… Ik was echt aan het wachten op je eerste verslag. Ik was namelijk heel benieuwd. Ik denk er ook wel aan om het eens te doen. Ik zal eerst het boek eens lezen. Ik kijk weer uit naar de volgende posts over je helweek! In ieder geval nog heel veel succes!

  1. De verslagen zullen iedere middag online verschijnen, dan weet je dat vast! :)

 7. Heftig! Ik heb ’t bij Sanny gevolgd, die deed het in videovorm en dat was erg leuk om te kijken. Als je ziet wat je zo voor 10:00 al allemaal gedaan krijgt klinkt het inderdaad heel aantrekkelijk. Maar then again, ik heb ook zo vaak ’s avonds laat nog afspraken (feestjes, bioscoop of uh gewoon werk tot 22:00), dat het vroege opstaan dan niet meer zo leuk is.. Het is denk ik vooral weggelegd voor mensen die thuis werken of hun eigen tijd kunnen indelen. Ben heel benieuwd wat je na deze week gaat blijven doen/anders gaat doen dan voorheen. Succes!

  1. Ja, het lijkt me extra zwaar als je ’s avonds nog van alles doet. Ik heb deze week bewust heel rustig gehouden qua afspraken. Je moet ook echt wel om 10 uur slapen, anders maak je veel te korte nachten. (en dat is nu eigenlijk al) Aan de andere kant, het heet niet voor niets helweek: er moet wel een beetje sprake van afzien zijn haha! Ik ben ook benieuwd of en wat ik hierna meeneem uit deze week!

 8. Woahhhh wat klinkt dat goed Merel! Bizar hoeveel je voor 8 uur al gedaan kan hebben, dat lijkt me een heerlijk gevoel! Ik vind het al heel wat dat ik tegenwoordig ruim op tijd op mijn werk kom inclusief uitgebreid ontbijt, wat huishoudelijke klusjes te hebben gedaan en zonder te haasten. Voor mij als avondmens al heel wat. Lijkt me eigenlijk wel stoer om daar ook het sporten en mediteren nog voor te doen. Elke keer als ik je energieke ochtendroutineblogs lees denk ik dan ook helemaal geinspireerd ‘jaaaa! dat wil ik ook!’ maar nu moet ik die gedachtes toch maar eens omzetten in daden… Wordt (hopelijk) vervolgd! En nog succes de rest van de week! You can do it! :D

  1. Het scheelt denk ik wel heel erg dat ik echt een ochtendmens ben hoor! Als ik een echt avondmens was, dan had ik het denk ik een stuk zwaarder gevonden. (en daarom zie ik ook zo tegen die nacht doorhalen op.. van do op vrij de hele nacht wakker blijven!)

 9. aaah super leuk om te lezen, ik kende dit nog niet maar ik was wel heel benieuwd. Je schrijft overigens echt mega grappig haha ik ga je week volgen. Zou ik het ook kunnen (lees: willen)? Hm…

 10. Wow indrukwekkend hoor! Als ikzelf teveel met lezen/schrijven (hoofd) bezig ben geweest vind ik het altijd verfrissend om tussendoor een beetje te knutselen of in mijn balkonmoestuin te rommelen (met mijn handen), wellicht een idee voor je vrije tijd?

 11. Ooooh, ik wil dit ook doen! Ik lees deze week graag mee en ben heel benieuwd of het je gaat bevallen. Bikkel! :)

 12. Wat knap!! Dat klinkt inderdaad als een heerlijk productieve dag. Ik vind het echt goed dat je over die middagdip heen gekomen bent. Ik blijf er helaas te vaak te lang in hangen waardoor ik de halve middag amper iets doe. Misschien volgende keer ook maar eens de stofzuiger pakken dan ;).

  1. het werkte echt! een beetje lichaamsbeweging is denk ik dan gewoon even goed. Had misschien nog beter even buiten kunnen gaan wandelen… hmm, dat ga ik bij een volgende dip misschien wel proberen!

 13. Wauw, lekker bezig! Dit is inspirerend om te lezen en ik blijf het zeker volgen en denk dat ik nu niet anders meer kan dan het ook gaan doen, het klinkt goed!

 14. Super knap dat je dit doet en kan! Ik zou het echt niet trekken om zo vroeg op te staan. Ik ga altijd al om 22:00uur richting mijn bed, en de wekker die om 6.45 uur gaat vind ik vroeg genoeg. Snap heel goed dat je ’s avonds het wat ‘stomzinnig’ tv-kijken mist. Ik vind dat na een hele dag werken en teksten schrijven ook echt heerlijk. Ben benieuwd naar je verslag van dag 2, succes!

 15. Wow bikkel! Dit is (voorlopig) niks voor mij. Dacht vanochtend nog aan je, toen mijn wekker om 7 uur ging. Merel heeft er al 2 uur opzitten, hoe zou het haar vergaan?
  Ik wens je heel veel succes de rest van de week! En ben ook benieuwd naar de rest van je nieuwe ervaringen.

 16. Goed bezig en inderdaad wat heb je veel gedaan al voor 7 uur, wauw! Zet hem op, kan niet wachten op de volgende verslagen.

 17. Lekker bezig!
  Is een audioboek of podcast luisteren misschien iets voor je, als tv-vervanging ‘ avonds, ipv een boek lezen?

 18. Sorry, maar ik moet hier een beetje om lachen:)-positief bedoeld!
  Ik sta al mijn hele leven om 5 uur op, begin met mijn dagboek, lees een stukje, ga dan hardlopen, doe yoga.
  Dan ontbijt ik met een groene smoothie.
  Ik zit bewust ( ivm tijd) niet op social media, ik ga elke avond om half tien naar bed en ik kijk van 1 juli tot 1 september geen tv.
  Mijn leven is dus een soort helweek for ever.
  Grappige is dat ik er nooit over praat omdat ik altijd uitgelachen word als ik dit vertel omdat mensen het niet van deze tijd vinden…en nu ben ik opeens “in”.

 19. Wat goed Merel! Klinkt als een hele fijne dag! Ik overweeg om de helweek in de zomervakantie ook te doen. Het lijkt me dat je er toch wel discipline voor nodig hebt, is dat zo?

 20. Wauw, je eerste dag klinkt als een lekker productief dagje. Super om te lezen. Denk dat ik maar een weekje vrij ga inplannen om het ook te gaan doen. Super inspirerend!

 21. Over het algemeen lijkt deze dag goed meegevallen te zijn, maar dat vijf uur opstaan vind ik écht zoooo vroeg! Ik vind de 6 uur al vroeg, laat staan de 5 uur. Ik ga zo meteen je volgende verslagen lezen… ik ben benieuwd hoe ze verlopen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *