Helweek – dag 2

helweekdag2col

Dinsdag was dag 2 van de Helweek die ik deze week doe! In dit verslag lees je hoe mijn dag eruit zag.

Maandagavond ging ik netjes op tijd naar bed. Na een paar bladzijdes uit ‘Het meisje in de trein’ (mega aanrader!) ging ik om 10 uur slapen. En vervolgens werd ik om 03:45 wakker omdat ik heel erge menstruatiepijn had. Dat kwam als een verrassing. Iedere maand ben ik zo’n anderhalf, twee dagen kwijt aan deze klachten en als ik dit had geweten, dan had ik de helweek anders gepland. Maar helaas, het overviel me en nu moet ik wel door. Ik kan met geen mogelijkheid meer slapen en besluit maar te gaan lezen totdat mijn wekker om 05:00 uur gaat. Moe strompel ik uit bed om mijn tanden te gaan poetsen, water te drinken en de rest van mijn ochtendroutine (mediteren, lezen, schrijven) te volgen.

Vandaag stonden er oefeningen op de mat op het programma, maar omdat ik zo ongeveer dubbel gevouwen van de pijn op de bank zit, sla ik dit maar eventjes over. Ik baal gigantisch. Misschien kan ik morgen ook niet gaan hardlopen – aan de pijn te voelen is dit geen gevalletje ‘er is straks niks meer aan de hand.’ Ik besluit me nog maar even niet te druk te maken over het sportgedeelte en ik ga gewoon verder met mijn ochtendplannen.

Zoals ik gisteravond schreef, kreeg ik er ’s avonds bijna geen zinnig woord meer uit en dus doe ik mijn reflectie-opdracht van vandaag meteen in de ochtend. Het thema van vandaag is ‘modus en focus.’ Op een dag zit je in verschillende modi: wanneer je aan het werk bent, wanneer je een boek leest, wanneer je met een vriend aan de telefoon zit of wanneer je met je kinderen aan tafel zit. Voor elke bezigheid en aangelegenheid heb je een modus. Soms lopen die modi wat door elkaar heen. Ik kan bijvoorbeeld hebben dat ik een boek zit te lezen en probeer in de ontspanmodus te komen, maar ondertussen nog altijd in de werkmodus hang. Zo zijn er ook minder ‘concrete’ modi, zoals de positieve modus of de negatieve modus. Je kunt bepaalde gevoelens of gedachten naar de achtergrond sturen, zodat ze niet zo afleiden. Jij bent degene die mag bepalen welke gevoelens je toelaat en welke niet. Je kunt jezelf dit aanleren door je de hele dag door heel bewust te zijn (te focussen) op wat je aan het doen bent, in welke modus je zit en welke rol je op dat moment vervult. Ik ga hier vandaag mee oefenen, want het lijkt me wel wat.

Gisteren begon mijn werkdag om 7 uur, maar vandaag ben ik er al wat eerder klaar voor. Om half 7 zit ik gedoucht, aangekleed en wel achter mijn laptop – klaar om te beginnen met werken. Ik heb gelukkig veel inspiratie voor twee grote artikelen die ik moet maken ( 1 advertorial en 1 blogpost die wat langer is blijven liggen dan gepland,) dus ik begin ijverig te schrijven. Tussendoor eet ik een ontbijtje (warme havermout,) en om half 10 heb ik zoveel buikpijn dat ik toch maar even naar de Etos wandel voor een doosje pijnstillers. God, wat baal ik hiervan.

Ik werk door tot een uur of 11 en besluit dan dat ik even genoeg naar mijn beeldscherm heb zitten staren. Ik heb al veel gedaan, dus ik las een grote pauze van een uur in. Heerlijk een beetje lummelen. De regel is ‘geen social media onder werktijd,’ maar ik vind dit toch lastig. Want als ik pauze heb, leidt het me niet af van mijn werk, dus dan mag het toch? Ik probeer het bij Whatsapp te houden. Op Instagram zal ik alleen in de avond iets plaatsen en op Twitter en Facebook kijk ik af en toe, maar dat is niet privé, dat is voor het blog en dat ‘moet’ wel. Verder beantwoord ik voortdurend mailtjes en opeens betrap ik mezelf erop: hey! je was in de pauze-modus en toch ga je mails zitten beantwoorden! Foute boel, dus ik stop er direct mee.

Na mijn pauze (waarin ik 2 wraps met hummus en groenten eet, maar hier heb ik helaas geen foto van gemaakt,) fotografeer ik twee recepten en daarna gebeurt hetzelfde als gisteren: het grote instortmoment. Wat is dit joh?! Na de pauze, na het nog eventjes werken en opeens, boem, is het over? Wat een gekke gewaarwording. Oke, ik realiseer me wel: ik ben al vanaf kwart voor 4 wakker. Dat is bijna 7 uur. En ik ben al 5 uur aan het werk. Het is een soort 4-uur-cup-a-soup dip, maar dan in de vroege middag. Ik besluit me er maar een beetje aan over te geven, hang een beetje op de bank en neem wat rust. Vervolgens ruim ik op in huis, pak ik pakketjes uit en fotografeer ik nog wat producten.

Om 3 uur verklaar ik deze werkdag voor beëindigd. Ik heb morgen een deadline en ik zou hem nu al kunnen halen, maar waarom zou ik dat doen als het ook morgen kan? Ik realiseer me op dag 2 van deze helweek dat ik mezelf soms wat onhaalbare dingen voorhoud. Ik lever dingen altijd liever 2 dagen eerder in, dan op de dag waarop het écht moet. Wat ik daarmee bereik? Soms rust in mijn hoofd, maar soms ook stress, omdat ik loop te haasten en vind dat ik sneller en harder moet werken. Ik mag best een beetje meer rust nemen.  Dat doen andere mensen ook. En dus duik ik weer in mijn heerlijke boek. Het is lang geleden dat ik een roman heb gelezen; ik lees praktisch alleen maar zelfhulpboeken momenteel. Heeft er iemand nog een titel die ik zeker niet mag missen? Ik denk dat ik deze week nog wel een boek nodig zal gaan hebben ;)

Over het social mediagebruik kan ik zeggen: ik zou willen dat het minder verslavend was. Wanneer ik aan het werk ben, dan is er nog niet zo’n probleem. Als ik eenmaal in een artikel zit, dan tik ik met gemak 2000 woorden door zonder ernaar om te kijken. Maar op momenten dat ik moet wachten op dingen (foto’s uploaden,) ik me verveel of even geen inspiratie meer heb, dan grijp ik toch snel terug naar mijn bekende rondje twitter-facebook-instagram. Ik heb vorige week een app geïnstalleerd op mijn telefoon (‘Moments’) waarop je kunt zien hoeveel tijd je je per dag op je telefoon hebt gezeten. Dat was gisteren dus toch nog bijna 2 uur, omdat ik ’s avonds heel lang heb lopen appen met vriendinnen. ZUCHT.

Eén van de opdrachten van deze week is om de hele week positief en blij te zijn. Nu ben ik van mezelf best wel een blij en positief mens, maar op sommige dagen is het wat makkelijker gezegd dan gedaan. Vandaag voelde ik me lichamelijk ronduit slecht en ook gebeurden er een paar dingen (vervelende mailtjes en een paar rotopmerkingen naar mijn hoofd,) die ik verre van leuk vond. Toch heb ik mijn best gedaan om vandaag veel te relativeren (‘wat sneu als iemand zo in elkaar steekt, het zegt meer over die mensen dan over jou’) en door tegen mezelf te zeggen: morgen of overmorgen voel je je vast weer stukken beter. Dat vond ik voor vandaag eventjes positief genoeg :)

’s Avonds haal ik een lekker makkelijke, maar gezonde!, maaltijd en daarna eet ik nog een waterijsje. Eigenlijk had ik zin in friet met ketchup en een reep Vego (vegan chocolade,) maar ik heb me ingehouden. Ik tik nog even dit verslag en dan pak ik zo mijn boek om nog eventjes te lezen.

Ik ben benieuwd naar de dag van morgen. Ik heb al na twee dagen het gevoel dat ik zoveel uit mijn dag haal – nog meer dan normaal, en dat is een lekker gevoel. Hoewel ik normaal gesproken om 6 uur opsta, maakt dat uurtje toch blijkbaar een groot verschil. Ook zit ik een andere modus deze dagen. Ik neem me al vanaf de avond van tevoren voor om hard te gaan werken. Ik sta niet op wat, lummel wat en bedenk dan eens: wat zal ik doen? Ik heb een plan, een flinke to do lijst, een lijstje met doelen en ik wil dat allemaal hebben gedaan als ik zondag om 22:00 uur de helweek afsluit. Dat geeft ergens ook veel rust. Want ik heb de tijd. Ik heb mijn lijst en ik heb de tijd. Wat een rijkdom. Nu ga ik slapen. Ik zie jullie morgen weer!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

35 gedachten over “Helweek – dag 2

 1. Ik heb al echt veel voorbij zien komen over de Helweek maar het was me nog steeds niet helemaal duidelijk wat nou precies de voors- en tegens zijn en wat het idee erachter is. Dankzij deze dagboeken wel, heel erg dank daarvoor! Ik ben ook echt heel erg benieuwd hoe het aan het eind van de week is, het ideaal zou toch zijn dat je hierna je levensritme en instelling verandert (of denk ik weer te ver?), ben benieuwd hoe dat in de praktijk gaat!
  Heel veel succes nog de komende dagen!

 2. Ik volg de updates uiteraard op de voet. Superrot van je menstruatiepijn en de tegenslagjes van gisteren, maar je gaat er vet goed mee om en kijk nou eens naar wat je toch allemaal verstouwt. Ik vind je mega productief, zelfs met pijn (en af en toe appen!)

  Liefs!

  1. thanks! Het viel me gisteren echt behoorlijk zwaar, maar vandaag ging het een stukje beter :)

 3. Way to go! En die focus op je modus/gedachten toelaten of niet, dat klinkt als een verkapt mindfulnesscursusje ; ). Heeel goed, je zult er veel baat bij hebben om je aandacht op één ding te richten ipv als een kip zonder kop met van alles bezig te zijn. In dat kader nog een leuke boekentip (ook een aanrader als je iets minder streng voor jezelf wilt zijn): Ik heb de tijd, van Paul Loomans. http://ikhebdetijd.nl/paul-loomans/
  Succes!!

 4. Ik vind het echt heel sterk dat je het zo goed volhoudt! Ik had zelf waarschijnlijk al bij het wakker worden van de buikpijn de handdoek in de ring gegooid… Heel veel succes met de rest van de week!

 5. Way too go! Goed dat je bent doorgegaan en je uiteindelijk niet hebt laten tegenhouden door negatieve opmerkingen. You can do this! Als je zondag om 22.00 terug kijkt op al het werk dat je hebt verzet, weet je tenminste waarvoor je het hebt gedaan.

 6. Het lijkt me echt zo confronterend om vooral die social media helemaal te verbannen voor m’n hele werkdag, maar ik vind het echt tof dat je het deze hele week probeert! X

 7. Absolute boekentip: de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine.
  Vooral ook even de trailer opzoeken en kijken, super gaaf :)!!!

 8. Juliette, vond ik echt een mooi boek! Je bent goed op weg, ik vind het knap van je. Zet hem op (0;

 9. Eigenlijk wist ik niet zo goed wat ik van de helweek moest denken. Ik heb het de laatste weken meer en meer voorbij zien komen, maar wist het zo net nog niet. Maar dankzij jouw dagboeken is het me stukken duidelijker en ik lees ze echt met veel interesse. Je hebt me enthousiast voor iets gekregen, waar ik anders nooit of te nimmer enthousiast over zou worden. Ik bedoel, om vijf uur opstaan? ;) Dankjewel voor deze dagboeken Merel! En zet hem op vandaag. X

 10. damn, goed bezig! ook al is die pijn helemaal niet fijn he, ik kan ervan meespreken! Soms kan ik niet op mijn benen staan, dus het moet niet gemakkelijk zijn om dan door te gaan met je planning. Sterk dat je doordoet!
  Wat ik me afvroeg, zo’n nachtje doordoen… ik ‘durf’ dat niet te doen omdat ik de dag erna vrees als een zombie te moeten gaan werken… ik ben benieuwd naar je ervaring! hang in there!

  1. Ik weet het ook nog niet hoor… Ik wil het wel proberen, maar alleen als ik me goed genoeg voel!

 11. Super bedankt voor dit ‘dagboek!’ Ik had nog niet eerder van de Helweek gehoord, maar moet zeggen dat ik best onder de indruk ben! 5 uur opstaan, dat vind ik nogal wat :-) Laatst liep ik om 5 uur buiten omdat mijn hond ziek was, maar het voelde als midden in de nacht en ik was blij dat ik nog even kon slapen, haha!
  Ik vind deze artikelen echt super inspirerend en wil je dan ook veel succes wensen met de dagen die nog komen in de Helweek!
  Door jullie ben ik ook Marie Kondo gaan lezen en heb haar methode inmiddels toegepast, ik ben er echt zo blij mee!!
  Wie weet raak ik zo geïnspireerd door je Helweek, dat ik hem ook ga doen ;-)

  Zet hem op!

 12. Wowwww… je gaat echt goed! Ondanks wat tegenslagen, ben je echt super productief en ook positief. Leuk om jouw helweek zo te volgen, zet ‘m op!

 13. Een aanrader om te lezen is Een keukenmeidenroman (The help) van Kathryn Stockett. Een fantastisch boek!

 14. Wow, wat ontzettend heftig, elke maand twee dagen geveld door menstruatie…. Ik begrijp het wel als iemand geen hormonen wil, maar met de pil heb je die pijn dus niet meer. Hoef je ook helemaal niet elke dag ongesteld te zijn. Als je er zoveel last van hebt, zou ik dat serieus overwegen. Sterkte

  1. i know… ben een half jaar geleden door mijn huisarts op hormonen gezet, omdat ik een paar keer was flauwgevallen op mijn werk. Maar de pil is echt niet mijn ding en mijn lichaam reageert er heel slecht op. Ik heb het er dus liever voor over om 2 dagen per maand ‘kwijt’ te zijn, dan om de hele maand last te hebben van een pil die ik slik..

   1. Merel, een goedbedoelde tip, misschien moet je je laten doorverwijzen naar een gynaecoloog en die vragen over endometriose. Ik heb dit zelf ook en had maandelijks altijd pijn en het werd steeds erger (understatement). Ik kon op den duur niet meer functioneren zonder zware pijnstillers. Ik begreep van de arts dat in principe hele erge pijnen niet horen bij menstruatie maar dat een licht ongemak gewoon is. Ik had ook altijd zoveel pijn en als jij zelfs flauwvalt.. Ik wil je helemaal niet bang maken hoor maar endometriose is relatief onbekend onder vrouwen (en vroeger zelfs ook onder de huisartsen – ik werd met zware pijnstillers naar huis gestuurd en het kwam niet bij hem op om me door te verwijzen naar de gynaecoloog) en vaak komen vrouwen erachter dat ze het hebben als ze zwanger willen worden en dit niet lukt.. Nogmaals ik wil je niet bang maken, misschien is het niets maar better safe then sorry denk ik dan maar toch? Anders moet je er maar eens op googlen. succes met hellweek in ieder geval!

    1. Heel lief van je, dankjewel! Ik heb een tijdje geleden gesprekken/onderzoeken gehad en daar is niet heel veel concreets uitgekomen ‘helaas’.

     1. Oké, gelukkig! Want het is echt een vreselijke aandoening…

 15. Ah, wat balen dat je zo’n menstruatiepijn kreeg zeg! Vooral als je er niet op rekent. Sta er echt van te kijken wat je dan nog allemaal voor elkaar krijgt. :) Ik hoop dat je je vandaag wat beter voelt, heel veel succes wederom!

 16. Knap hoor Merel, hoe je zo bezig bent.
  Een prachtig boek wat ik in twee dagen uit had, en jij waarschijnlijk sneller is Kom hier dat ik u kus. Het boek is van Griet op de Beeck. Echt super mooi!

 17. Echt interessant om te lezen zeg!! Super leuk dat je zo’n dagboekje voor ons bijhoud :) En trek je vooral niet te veel aan van die vervelende opmerkingen, jullie hebben ook heeeeel veel fans (zoals ik bijvoorbeeld haha) <3
  Succes nog de komende paar dagen!! Je bent al op de helft! :) xx Emma

 18. En heel veel,stille fans die je misschien niet zo vaak hoort maar wel met heel veel plezier jullie blogs lezen. En als er mensen zijn die nare opmerking naar je durven te plaatsen dan durf ik me ook wel even te laten horen:).

 19. Wauw, ik ben ook van plan om zo’n helweek in te lassen, maar wanneer weet ik nog niet. Momenteel staat het gepland voor midden september, na mijn vakantiejob en als school weer start. Het inspireert me alvast enorm!
  Ik wens je nog veel succes met de rest van de week, en als je nog een boek zoekt: Het Aards Paradijs is een aanrader en op dit ogenblik lees ik Cécile van Ish Ait Hamou (van SYTYCD). Echt de moeite! :D

  1. bedankt voor de tip! Als jij ook de helweek wilt gaan doen raad ik je wel aan om het boek eerst te lezen!

 20. Ohjee wat balen dat je net nu menstruatiepijnen hebt! Ik vind het zeer moedig dat je de helweek toch verderzet en niet uitstelt tot de week erna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *