Helweek – dag 4 + helnacht

helweekdag4coll

Dag 4 + ‘helnacht’ van de Helweek! Ik schrijf, zoals iedere dag deze week, een verslag voor je.

Goedemorgen! Het opstaan ging vanmorgen een stuk makkelijker dan gisteren. Gelukkig maar. Maar helaas was het niet zo dat ik wakker werd en dacht: ‘ik ga meteen hardlopen.’ Misschien komt het doordat ik teveel andere dingen aan mijn hoofd heb, zoals: wat ga ik vandaag doen dat buiten mijn comfortzone ligt? (opdracht van vandaag) En: hoe ga ik in vredesnaam wakker blijven vannacht? Of misschien ligt het aan het feit dat ik weet dat ik héél veel tijd heb vandaag. Immers: ik ga vandaag overdag werken, vannacht wakker blijven en ook werken en dan morgenochtend om 5 uur weer douchen en weer… werken. Genoeg tijd om te gaan hardlopen dus. Ik stel het eventjes uit.

Hoe ga ik dat vannacht aanpakken, dat wakker blijven? Ik denk na over mogelijkheden om de avond in ieder geval iets te rekken. De afgelopen dagen lag ik om half 10 in bed en ging ik om 10 uur slapen. Ik moet iets zien te vinden om alvast een paar uur onderweg te zijn, nog voordat het moeilijk wordt. Misschien ga ik vanavond laat naar de bioscoop, dan ben ik tot in ieder geval middernacht ‘bezig’ en kan ik niet in bed kruipen. Wat ik daarna ga doen? Ik heb echt nog geen idee.

Na het afsluiten van mijn bekende ochtendroutine (mediteren, lezen, schrijven,) poppen er een paar dingen op in mijn hoofd: ik moet J. een mail sturen, ik moet mijn scheermesje vervangen en ik moet dat jurkje in de was doen, wil ik het zaterdag aan kunnen naar festival Mundial. En je gelooft het of niet, maar ik sta op van de bank en ik doe in een rijtje deze 3 dingen. Ik verbaas mezelf ermee! Wat een heerlijk gevoel. Vervolgens ga ik weer zitten en lees ik tot de batterij van mijn iPad uitvalt. Daarna ga ik douchen. Mijn werkdag begint vandaag om 07:20. Later dus dan de voorgaande dagen, maar goed, nogmaals: ik heb vandaag dan ook álle tijd.

Hoewel ik wel een stuk voor ons boek heb geschreven vanmorgen, was ik vandaag verre van productief. Misschien had ik al mijn inspiratie al verbruikt, de afgelopen drie dagen? Er komt weinig zinnigs uit mijn handen en ach, daar heb ik maar een beetje vrede mee. Ik besluit om 11:00 uur te gaan lunchen. Mijn eetritme is deze week een beetje in de war. Ik heb steeds een uur eerder dan normaal trek. Zou dat dan echt door dat uurtje in de ochtend komen? Ik voel me alsof ik een jetlag heb, alleen ben ik helaas niet op een mooie plek aan de andere kant van de wereld geweest de afgelopen dagen. Althans, niet dat ik weet, maar met die helweek weet je het maar nooit. Ik lunch bij Bagels&Beans, lekker aan het water en ik geniet van de zon.

’s Middags lees ik. ‘Het meisje in de trein’ is inmiddels uit, dus ik moet dringend op zoek naar iets nieuws. En dan komt het moment waar ik zo tegenop heb gezien: ik moet gaan hardlopen. Het is mijn eigen schuld, want ik had gewoon vanmorgen vroeg moeten gaan. Nu is het warm en zal ik in de zon lopen en dat heb ik nog nooit eerder gedaan. Maar waar ik het meeste tegenop zie? Dat er zoveel mensen op straat zijn. Ik voel me dan heel erg bekeken en dat loopt niet lekker. Laat mij maar lekker ’s ochtends om 6 uur lopen, of juist ’s avonds na een uur of 9, als het Flevopark een beetje leegstroomt. Maar ja, ik had het me voorgenomen en dus ik ga het doen. Ik zal niet zeggen dat het mijn fijnste training ever was. Sterker nog, hij staat in mijn top 3 van zwaarste trainingen ooit. (nummer 1: les 1, nummer 2: les 16 en nummer 3 is dan nu les 20) Maar ik heb het gedaan en ik spring thuis onder een welverdiende douche. Ik heb het geloof ik nog nooit zó warm gehad. Ik geloof dat ik iets heb gedaan dat buiten mijn comfortzone ligt: ’s middags gaan hardlopen. Yes!

’s Avonds ga ik, zoals ik me had voorgenomen, naar de bioscoop. Jamie gaat gezellig mee. Helaas blijkt de film waar ik naartoe wilde (‘Papa ou Maman’) niet door een of andere technische fout. Hmm. Nouja, dan drinken we een theetje op het terras van Studio/K. Wat een lekkere zomerse dag! Thuis gekomen kijk ik een film op Netflix. Ik heb iets nodig om even wat tijd te overbruggen. Hoe meer ik nadenk over hoe lang de nacht gaat duren, hoe moeilijker het wordt. Wanneer de film afgelopen is, is het kwart voor 11. Gisteren lag ik al 3 kwartier te slapen om deze tijd. En nu? Nu duik ik de keuken in om de afwas te doen en het gasfornuis eens heel grondig schoon te maken. Je moet toch iets.

Vervolgens betaal ik een rekening die was blijven liggen, beantwoord ik wat mails en reacties van jullie (ZO lief, dankjulliewel!) en nu is het 23:33 en staar ik naar mijn beeldscherm. Wat ga ik doen met mijn tijd? Ik denk dat ik sowieso even naar buiten moet. Het is toch warm en er zijn een hoop mensen op straat. Ja, dat lijkt me goed. Misschien ga ik oud papier naar de oud papier containers brengen. Glas wegbrengen is niet zo vriendelijk tegenover mijn buren die rondom de glasbakken wonen, dus dat doe ik maar niet. Jammer dat ik niet in Berlijn woon. Dan zou ik nu gewoon een tent opzoeken die tot een uur of 4 vannacht open is, om een vegan burger te gaan eten en een beetje te ouwehoeren met mensen die daar toevallig ook een nacht aan het doden zijn.

Vandaag heb ik misschien niet zoveel gedaan als gisteren, maar ik heb wel veel nagedacht. Zo kwam ik tot de conclusie dat deze week niet alleen heel productief is, maar dat het ook prettig is om veel tijd alleen door te brengen. Wanneer je opstaat is alles nog stil buiten, wanneer je naar bed gaat zitten de kroegen juist nog vol. Overdag werk je, en hard ook. Tijdens het hardlopen dacht ik; ik heb heel weinig mensen gesproken deze week. En dat is eigenlijk wel eens lekker. Natuurlijk kun je in een helweek ’s avonds wel gewoon afspreken met vrienden, maar omdat ik om 22:00 uur toch wilde slapen, leek het me beter om deze week maar gewoon even rustig te houden. Pas zaterdag zal ik écht weer onder de mensen zijn, als ik naar festival Mundial ga. Maar eerlijk gezegd is het wel eens lekker. Gewoon jij, je werk, je gedachten.. prima. Hoewel ik me ergens ook weer kan voorstellen dat de helweek wel veel sneller gaat wanneer je onder collega’s bent, je een beetje wordt geleefd door het ritme op je werk en je misschien ’s avonds ook nog sociaal bezig bent.

Het is nu 01:24 uur en damn, wat gaat de tijd langzaam. Werken is gewoon geen optie meer. Ik heb al mijn inspiratie de afgelopen dagen opgebruikt. Ik heb ook zóveel geschreven! Het schrijven van deze update kost me ook zoveel meer moeite dan de updates van de voorgaande drie dagen. Het is steeds alsof ik de woorden niet kan vinden. Ook lukt lezen niet meer echt lekker, omdat ik gewoon niet meer kan staren naar een beeldscherm. (ik lees boeken op mijn iPad) Ik probeer het, maar betrap mezelf erop dat ik continu dezelfde pagina opnieuw moet lezen, omdat ik vergeet wat er nou eigenlijk stond. Voor mijn huis stopt de nachtbus en dit is het moment waarop ik me afvraag waar ik mee bezig ben. Hoe ga ik mezelf bezig houden? Ik had werk moeten opsparen voor deze nacht, zodat ik mezelf nuttig had kunnen maken. Dat is, samen met het uit je comfortzone treden, ook het doel van deze nacht. Je tijd effectief gebruiken. De hele nacht YouTube video’s kijken slaat eigenlijk nergens op. Het gaat ervoor zorgen dat ik morgen doodop ben, terwijl ik mijn energie morgen weer nodig zal hebben voor andere dingen.

Na nog een half uur van me af staren en heel veel gapen concludeer ik: ik had het misschien anders moeten aanpakken. Het hele idee van de nacht wakker blijven is leuk als je mega mega mega veel werk hebt liggen dat je maar niet af krijgt. Maar then again: als je de dagen ervoor gewoon heel hard werkt, dan ben je daar toch wel een keertje doorheen, zou je denken? Naar mijn idee, maar misschien denken anderen daar heel anders over, is de helnacht best wel een vaag gegeven. Wat moet je er nou precies mee en wat bereik je ermee?

Het is niet dat ik niet wakker kán blijven. Dat kan ik wel, dat weet ik. Het is alleen dat ik me zorgen maak over hoe ik me morgen voel. Morgen ga ik zó geen energie hebben, als ik mezelf een hele nacht wakker heb gehouden met YouTube video’s. Dat vind ik heel erg zonde van mijn vrijdag. Die tijd kan ik beter gebruiken. Het is bijna 2 uur en ik ga slapen.

(nog even een klein berichtje op vrijdagochtend: het is een goede beslissing geweest. De wekker gaat, ik ga uit bed, drink water, rol mijn yogamat uit en begin met een flinke work-out. Ik ben meteen wakker en ik heb zin in een nieuwe dag. Maar hierover lezen jullie morgen weer meer!) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Helweek – dag 4 + helnacht

 1. Wauw, zo veel respect. Goed dat je hebt beslist om toch te gaan slapen. Het slaat inderdaad nergens op om zomaar de hele nacht wakker te blijven en dan de volgende dag ook niets waard te zijn! Kijk je uit naar zondag, niet echt of écht niet? :-)

  1. Nou, dit weekend hoef ik niet meer zoveel te werken, dus ik hoef alleen vroeg op te staan, te sporten en vroeg naar bed te gaan. Dat valt allemaal goed te overzien ;)

 2. Goede beslissing gemaakt denk ik. Die donderdag nacht gaat niet zozeer om ‘wakker’ kunnen blijven maar het gaat om het goed benutten van je tijd en als je niks te doen hebt is het inderdaad zonde om wakker te blijven. Knap dat je die keuze hebt gemaakt en het programma hebt aanpast naar je eigen wensen.

 3. Hoewel ik het idee van de helweek nog wel snap betwijfel ik ook echt of zo’n helnacht nou echt zin heeft. Lijkt me dan ook de juiste beslissing dat je om 2 uur lekker naar bed bent gegaan :)

  1. Ja, ik weet ook dat over de helnacht de meeste twijfels zijn. Ik vind ook niet dat het boek hier een erg goede invulling voor geeft.

 4. Wat was ook dit weer zo goed geschreven! Ik kijk er elke dag naar uit om je volgende post te lezen. Door je positieve verhalen heb ik net miracle morning utgelezen en ik begin er maandag aan. Die helweek doe ik misschien ook ooit eens, al wacht ik eerst je verdere ervaringen af. Veel succes nog met de rest van de week!

  1. Cool! Ik zou zeker eerst een tijdje Miracle Morning doen, want dat maakt het een heel stuk makkelijker. Ik ben overigens tijdens de helweek ook gewoon doorgegaan met de miracle morning, dat ritme wil ik gewoon vasthouden.

 5. Zelf heb ik een maand of 2 geleden een helweek gedaan. Ik ben het met je eens dat de helweek op zich niet heel duidelijk gestructureerd is. Het geeft je thema’s om aan te werken, maar je maakt je eigen helweek. Het klinkt alsof je niet heel goed hebt voorbereid voor deze week. Zelf heb ik heel veel geleerd van de donderdagnacht: ik heb geleerd dat ik absoluut niet productief ben in de nacht en ik heb geleerd hoe gaaf het is om 42 uur wakker te zijn en op de vrijdag tóch weer de dag te rocken! Je lichaam en je geest kan zo veel meer dan je denkt! En ik heb geleerd wat echte vermoeidheid is. Nu ik dit gevoeld en verslagen heb, zal ik mezelf niet meer zo snel laten saboteren door mezelf.

  1. Misschien. Maar misschien is het ook gewoon dat ik het allemaal niet heel ‘zwaar’ opneem of erg serieus neem. Zoals ik al wel vaker in artikelen over uitdagingen heb gezegd: ik doe dit soort dingen gewoon uit nieuwsgierigheid en ik heb er verder geen diepere bijbedoelingen bij of verwachtingen over.

 6. Leuk om te lezen dat je je bij hardlopen zo bekeken voelt.
  Ik loop nu ongeveer 7 jaar en ik weet nog dat ik de eerste keren, ik loop altijd om half 7, me gewoon schaamde als ik iemand tegenkwam, belachelijk natuurlijk want je doet juist iets heel goeds.
  Na een half jaar kreeg ik van mijn zwager een boek over hardlopen ( hij is een lange afstandloper) en in dat boek stond, bijna op de eerste bladzijde, dat deze bekende hardloper in het begin door de achterdeur vertrok omdat hij zich zo bekeken voelde!
  Vond ik zo tof om te lezen.
  En nu nog: of ik loop om half zeven of ik loop niet, het zit er nog steeds, dat gevoel.
  En omdat ik perse elke dag wil lopen, ga ik de discussie net meer aan met mezelf en vertrek ik gewoon.
  En tegenwoordig is het om half 7 al behoorlijk druk:)

  Succes verder!

  1. haha ja, ik weet niet of het ooit zal wennen. Misschien als ik heel snel en heel goed ben. Dat ik dan denk: ja kijk maar lekker! hahaaha

 7. In mijn studententijd werkte ik het beste ’s nachts. Essays schrijven begon ik vaak om 10 uur ’s avonds pas aan. Toen ik net begon met bloggen, schreef ik die ook niet voor 10 uur. Ik ben van nature meer een avondmens en zeker in een weekend of de avond voor een vrije dag ben ik ’s avonds nog met 1001 dingen bezig: liedjes uitzoeken, lijstjes maken, kledingkast uitmesten, boekenkast doorlopen, make up organiseren, online windowshopping, blog post ideeën opschrijven en zover mogelijk uitwerken (die komen bij mij ALTIJD ’s avonds laat), foto’s bewerken, etc. Ik heb mezelf woensdagavond naar bed moeten sturen rond een uur of 2 voordat ik weer ergens anders aan begon zodat ik nog een beetje bij tijds op bed zou liggen…

 8. Oh, ik denk dat ik echt precies hetzelfde zou doen. Een nacht wakker blijven vind ik zo niet fijn en als je dat dan doet, merk je het de volgende dag heel erg. Beter om even te slapen en dan de volgende dag fit te zijn toch? En over die kijkende mensen overdag als je gaat hardlopen. Ik denk dan juist: jeetje, zij doet het wel, wat goed!

 9. Keek ook al de hele dag uit naar je artikel! Vind het een leuke reeks (0; Snap wel dat je naar bed bent gegaan. Saai hele nacht op en niets te doen. Van 2/5 slapen is alsnog weinig. Dus half gedaan!

  Met hardlopen had ik in het begin ook dat ik mij een soort schaamde ofzo. Was dan zo bewust van mijzelf. Steekt nu nog wel eens de kop op. Maar ga wel. Dan kijken ze en zien ze mij. Het is niet anders. Hahahaha Ergens wel grappig dat andere dat dus ook hebben.

 10. De helnacht is enerszijds bedoeld om lekker veel werk te verstouwen (maar dan moet je dat wel hebben) en anderzijds om te ervaren wat een nacht doorhalen met jou doet. Het is fysieke stress.
  Sommige mensen ontdekken dat ze productiever worden, wanneer ze inkakken en hoe ze na een nacht niet slapen en actief zijn nog functioneren en reageren. Sommigen worden daar bijvoorbeeld heel emotioneel van, anderen juist heel effectief.
  De van de Helweekbedenker is een militair en die ervaren bij hun finaletest zo’n helnacht.

 11. De helnacht is enerszijds bedoeld om lekker veel werk te verstouwen (maar dan moet je dat wel hebben) en anderzijds om te ervaren wat een nacht doorhalen met jou doet. Het is fysieke stress.
  Sommige mensen ontdekken dat ze productiever worden, wanneer ze inkakken en hoe ze na een nacht niet slapen en actief zijn nog functioneren en reageren. Sommigen worden daar bijvoorbeeld heel emotioneel van, anderen juist heel effectief.
  De Helweekbedenker was een militair en die ervaren bij hun finaletest zo’n helnacht.

  Heel tof dat je dit aan gaat en erover schrijft… ik geniet ervan!

 12. Lekker bezig! Ik vind het ook wel wat… misschien iets voor volgend jaar, kan ik me er minimaal een half jaar op voorbereiden ;) En lekker boeiend dat je bent gaan slapen, je moet idd wel doen waar je je uiteindelijk goed bij voelt… Succes nog verder!

 13. Je vond het lastiger om deze update te schrijven? Ik vind ‘m weer geweldig goed gelukt! Wat fijn toch dat jij wil delen hoe (mooi) jij in het leven staat. Go girl!

 14. Weet nog niet of ik helweek helemaal snap… 22u bedtijd en 5u wekker zijn mijn standaard dagen, net als gezond eten en dat ik een nacht doorhaal om werk af te maken is ook al een enkele keer voorgekomen(uitzondering hoor! ). Dit waren niet de weken die mijn leven hebben veranderd, so there should be more to helweek…… Vind je reflecties dus interessant om te lezen en ben benieuwd hoe je er aan het einde van de week op terugkijkt!

 15. Allereerst: Ik vind het super goed dat je dit doet! Maar ik heb wel even één vraag: Het is toch de bedoeling dat het een hélweek is? En dat je het jezelf dus zo zwaar/moeilijk mogelijk maakt? Ik lees regelmatig dingen als ‘Dit had ik even nodig.’ of dat je nu dus ging lunchen bij bagels&beans, naar de film (ging uiteindelijk dan niet door, maar toch) uiteindelijk toch gaan slapen, etc. Again, ik vind het super dat je dit doet hoor, en dit is ook absoluut geen veroordeling of wat dan ook! Maar ik vraag me af of je het doel op deze manier wel écht bereikt? Ben gewoon geinteresseerd in hoe je daar in staat, omdat ik ook wel gefascineerd ben door het hele concept! Geen verzoek om verantwoording ofzo ;)

  1. Hi Chantal, ondanks dat het geen verzoek tot verantwoording is heb ik toch de behoefte om te reageren, want ja, je vraagt het, dus als ik niet reageer is dat misschien ook een beetje gek ;) In de eindconclusie van de helweek ga ik dit ook nog opnemen, maar kort gezegd komt het er op neer dat ik de benaming van de week verkeerd vind. Helweek. Wat is een hel? Wat is voor de 1 een hel en voor de ander? Als ik nu al terug kijk op de afgelopen dagen, dan zie ik mezelf om 5 uur opstaan, sporten terwijl iedereen nog slaapt, om half 7 klaar zitten om te beginnen met werken, keihard werken aan 1 stuk door, gigantisch veel werk weggewerkt hebben, heel veel focus hebben gehad, gezond hebben gegeten (je haalde bugels en beans aan, maar ik zou niet weten waarom dat niet zou ‘mogen’ ;)) geen leuke dingen hebben gedaan behalve dan de bioscoop, die niet door ging, geen mensen hebben gezien, om 22 uur in bed liggen terwijl het nog licht is en je eigenlijk niet kunt slapen en dan ook nog 2 dagen dubbelgevouwen hebben gelegen van de menstruatiepijn. Ik weet dat mijn weken er normaal gesproken anders uitzien. Niet per se HEEl anders, want ik sta altijd al om 6 uur op, sport veel en werk altijd al hard, maar ik weet wel dat ik deze week nog zoveel meer heb bereikt dan ik normaal zou hebben gedaan. Zeker in de week waarin ik ongesteld ben, want ik ben iedere maand gewoon 2 dagen helemaal niks waard, kom de deur niet uit en lig meestal alleen maar op bed. Dus ja. Voor mij was het een pittige week. Misschien dat een ander denkt: wat een aansteller dat meisje. Ik heb een heleboel berichtjes gehad van mensen die zeggen: zo zien mijn weken er altijd uit. Ik denk dat mensen sowieso vaak de neiging hebben om aan te willen geven wie het zwaarder heeft, dat is iets grappigs waar ik deze week maar weer eens achter ben gekomen. Anyhow, ik ga dus nog een eindconclusie schrijven, maar het komt erop neer dat ik best wel kritisch tegenover de hele helweek sta. Maar dat lezen jullie denk ik… zondag? Liefs!

 16. Hah, ik ben ook 3 uur gaan slapen. Ik deed om 4 uur een powernap (met het idee; over een uur begint de vrijdag al) en toen ineens was ik kapot! Ik heb van 4.30 tot 7.30 geslapen. Maar voelde me vrijdag eigenlijk prima!

  Erg leuk om de helweek van iemand anders te lezen terwijl je er zelf ook midden in zit ^^

 17. Heel fijn om te lezen hoe je je helweek beleeft en de invulling die je jezelf er aan geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *