Helweek – dag 5 en 6

helweekdag5en6

De laatste dagen van de Helweek zijn aangebroken! Ik bundel in dit verslag dag 5 en dag 6. Benieuwd hoe deze dagen eruit zagen?

VRIJDAG

Zoals je in de update van gisteren hebt kunnen lezen, ben ik in de ‘helnacht’ van donderdag op vrijdag toch om 02:00 uur gaan slapen. Dat was een heel goede beslissing. Die paar uurtjes slaap maakten dat ik, toen de wekker ging, vrij gemakkelijk uit bed kwam en 5 minuten later op mijn yogamat lag voor een pittige work-out. Ik voel mijn benen nog een beetje van hardlopen van gistermiddag, maar hey, zo weet ik tenminste dat ik echt iets doe. Hierna begin ik aan mijn ochtendroutine en lees ik ook weer het hoofdstuk van de dag uit Helweek. Het thema van vandaag is ‘rust en herstel.’ Het boek gaat er natuurlijk vanuit dat je de hele nacht hebt doorgehaald en hebt gewerkt, ’s ochtends gaat douchen en verder gaat met je werk. Ik moet wel zeggen, meneer Bertrand Larssen, u gaat er duidelijk wel vanuit dat mensen héél veel werk te doen hebben. Als je 5 of 6 dagen van deze week, waarbij de dagen om 05:00 uur beginnen, keihard werkt en je dan ook nog die hele nacht moet doorwerken.. wow, dan moet je echt wel even wat werk hebben opgespaard.

Wat ga ik vandaag doen? Gewoon maar… werken, I guess? Ik begin de dag weer voortvarend door een groot artikel te schrijven. Wat is het toch een lekker gevoel om ’s ochtends vroeg zo productief te zijn. Dat ben ik normaal gesproken ook wel, maar deze week is echt extreem. Na het schrijven van het artikel ga ik foto’s maken voor een artikel dat vanmiddag online moet.

Even over dat ‘gewoon maar werken:’ ik ben het op sommige punten niet zo eens met wat Bertrand Larssen schrijft. Zo zegt hij dat de helweek een week in je leven wordt die je nooit meer vergeet. Ik ben bang dat ik deze week wel degelijk weer ga vergeten. Ik heb namelijk alleen maar gewerkt. Ik heb bijna niemand gezien, dat is prima en ook wel eens lekker, maar ik heb ook praktisch niks meegemaakt. Ik heb gewerkt, gesport en gelezen. Dat is het wel zo’n beetje. In de afgelopen vijf dagen heb ik niet echt een highlight meegemaakt. Misschien komt het doordat ik het idee heb dat ik altijd al wel behoorlijk gediscilplineerd werk. Ik heb daar deze week hooguit een schepje bovenop gedaan. En misschien komt het doordat ik sowieso momenteel al vrij veel sport en iedere dag om 6 uur opsta. Behalve dan dat ik deze week wel in een heel goede flow zit, heb ik nog niet echt een heel ‘ander gevoel,’ om het zo maar te noemen. Misschien denk ik hier na zondag (als ik de helweek afsluit,) heel anders over, maar op dit moment heb ik nog niet het idee dat de helweek voor mij een enorm gedenkwaardige week gaat zijn.

Wat ik vandaag uiteindelijk heb gedaan: 2 artikelen gemaakt, foto’s gemaakt, een ingeleverde opdracht verbeterd, boodschappen, een uur gebeld met Marte, gekookt, film gekeken (oeps, mag niet) en huishoudelijke dingen gedaan. En dat alles in een heel rust(ig) (en herstel) tempo. Een heerlijk dagje! Ik ga om 21:00 uur al naar bed omdat ik nu echt heel moe ben. Ook niet zo gek, met maar 3 uur slaap vannacht. Morgen een actief dagje! Wekker om 05:00 uur, hardlopen en de hele dag (en avond) naar festival Mundial. Zin in!

ZATERDAG

Oef, het wordt opeens moeilijk voor me, dat om 5 uur opstaan. Wat gek! De hele week gaat het makkelijk en vandaag staat het me opeens tegen. Gelukkig heb ik iets leuks in het vooruitzicht: we gaan vandaag naar Mundial, om verslag uit te brengen van dit groene festival in Tilburg! De dag begint zoals alle andere. Het begint een beetje saai te worden om hierover te vertellen, dus ik houd het kort.

Het thema van vandaag (volgens het Helweek boek) is ‘happy.’ Dat komt goed uit, met een dag vol met wereldmuziek, leuke mensen, zon en lekker eten in het vooruitzicht. Ik geniet van deze dag niet werken en eindelijk even iets leuks doen. Praktisch de hele week heb ik thuis gezeten, achter mijn computer en ik voel me onderhand een beetje een kluizenaar. Het doet me dus goed om vandaag even lekker ‘losgelaten’ te worden ;)

Het is een heerlijke dag en ik heb energie voor 10. Ik dans, praat en lach veel. En ik eet en drink heerlijk: een broodje falafel en verse kokosnoten. Nog best gezond toch? Tussendoor snoep ik niks en beweeg ik veel, dus dat broodje falafel train ik er wel weer af, hihi! Dat alles met een enorme dosis zon op mijn hoofd: life is good!

Om een uur of 11 ga ik slapen, maar niet voordat ik mijn wekker heb gezet. De laatste keer om 05:00 uur opstaan! En ik begin de dag weer met hardlopen morgen. Ik denk dat ik straks, vanaf maandag dus, eerst een paar dagen zonder wekker ga wakker worden. En daarna gaat ie weer netjes om 06:00 uur. Ik merk dat ik er een beetje klaar mee ben en dat, ondanks dat ik vandaag veel energie had, wel een vermoeider lichaam heb. Wat ik ook merk is dat ik soms niet uit mijn woorden kom. Kortom: ik geloof dat ik een beetje slaap in moet halen.

Welterusten! Jullie lezen maandag een verslagje over dag 7 + een algemene eindconclusie over de Helweek. Houd ons blog dus in de gaten als je hier benieuwd naar bent!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Helweek – dag 5 en 6

 1. ik denk dat het heel erg van je soort baan afhangt. Ik zou namelijk echt wel voldoende werk te doen hebben, ook al loop ik niet achter.

  Ik denk dat het daarom een iets minder bevredigend gevoel geeft (als ik dat juist lees) dan voor sommige andere mensen. Voor mij geen helweek overigens. Ik ben al zo streng voor mezelf en mag juist wel eens wat liever zijn. Ik heb het boek ook niet gelezen maar word een beetje kriebelig van het idee. Waarom is alleen maar hard werken goed voor je?

   1. Thanks! En wat betreft het hebben van voldoende werk: kijk, ik zou wel dingen kunnen bedenken, maar ik had op een gegeven moment ook iets van: heb ik nu niet genoeg gewerkt? En waarom zou je alleen maar moeten werken-werken-werken? Is dat wel gezond? Leuk is het in ieder geval niet. Gisteren heb ik niet gewerkt en ben ik naar een festival geweest. Dat heeft me zo’n boost gegeven dat ik het niet erg vind om vandaag weer te knallen. Ik denk dat je evenwicht nodig hebt!

    1. Ja precies! Ik denk echt niet dat het goed is om altijd hard te werken. Als je straks als oud omaatje op je schommelstoel zit en terugkijkt op je leven (daar denk ik vaak aan haha), is alleen maar werken niet iets waar je ook echt iets van hebt geleerd/van genoten of iets waar je met plezier op terugkijkt.

     1. Zo is het! En ik snap dat Betrand Larssen een ex-millitair is, die gewend is om keihard af te zien. Uit het boek blijkt ook dat hij niet gauw vindt dat iemand moe kan zijn, of dat iemand te hard werkt. Zo ‘gedrild’ als hij is, zijn denk ik niet veel mensen.

 2. Wat grappig om te lezen hoe jullie dit ervaren! Toevallig heb ik zelf net een stukje over de bedenker van helweek gelezen, en ik moet zeggen: het trok mij nou niet meteen aan om dit te gaan doen. Inderdaad zoals je zegt: je wordt wel echt ‘opgesloten’. Wel gaaf dat jij hebt besloten het te ondergaan, fijn dat vandaag je laatste dagje is. Succes!

 3. Ik denk dat het ook heel erg afhankelijk is van waar je werkt. Ik zou ook 4 dagen per week heen en weer treinen om naar mijn werk te gaan, dus dan kom je toch wel onder de mensen. In tijden zoals nu, dat ik geen rooster heb en de lessen voor volgend jaar aan het voorbereiden ben is het wel een tijd dat het zo druk is dat ik wel zo’n week zou kunnen vullen. Maar als ik daarnaast ook nog voor de klas moet staan dan zou ik het niet trekken denk ik. 6 uur les gaat niet in je koude kleren zitten.

 4. Ik ben het eens met wat Joyce zegt. Zo heb ik bijvoorbeeld een kantoor baan waar ik elke (doordeweekse) dag gewoon zou kunnen knallen, daarnaast onderhoud ik ook een blog dus in zo’n helnacht zou ik bijvoorbeeld artikelen vooruit kunnen schrijven (en ik zou trouwens ook nog makkelijk een aantal uur kunnen vullen met echt werk ;)). Of die dan kwalitatief goed worden betwijfel ik, maar qua ‘werk’ (als is mijn blog niet als werk te bestempelen) heb ik zeker genoeg te doen! :)
  Ik ben benieuwd naar de ‘einduitslag’ van de helweek! :)

  1. Nou, dat is het inderdaad. Op een gegeven moment heb je zoveel gewerkt en ben je lichamelijk toch wel zo moe (maar mentaal trouwens ook,) dat je niet echt meer van kwaliteit leveren kunt spreken en dat is ook zonde. Ik merk het als ik mijn stukken terug lees.

 5. Je hebt me geïnspireerd om van mijn week 2151 mijn helweek te maken. Wat ik oppik uit het boek, is dat je je tijd gebruikt om de dingen die je doet, écht met al je aandacht en toewijding te doen, eindelijk het werk aan te pakken wat je voor je uit blijft schuiven en je eigen persoonlijke regels maakt die je helpen om het beste uit jezelf te halen. Als je al een gedisciplineerde harde werker/schrijver en sporter bent, zit daar je uitdaging misschien niet zo?? Ik ben heel benieuwd hoe je er over een week of zo op terugkijkt, schrijf je dan nog een stukje?

 6. Nou Merel, evengoed petje af voor jouw helweek. Super dat je meneer Larsen niet klakkeloos volgt :)
  Ik kende de helweek niet voordat jij erover schreef, maar ik heb bijvoorbeeld heel wat te doen in huis (verven en grote schoonmaak e.d.). Zou dat ook onder ‘werken’ vallen? En hoe doen anderen met een gezin om hen heen de helweek? Ik zou tot 7.00 op mijn tenen moeten lopen om da anderen niet te wekken.
  Ben benieuwd naar je laatste helweek-blog.
  Fijne zondag, Annemarie

  1. Zoals al eerder werd gezegd hierboven, is de helweek juist ervoor om je bewust te maken dat je een ding tegelijkertijd moet doen en met volle aandacht.
   Dus als je een gezin hebt, is het de kunst dat je én knalhard werkt en tegelijkertijd ook de aandacht aan dat gezin geeft. Nou ja… tegelijkertijd… op gezette tijden.
   Dus niet emailen tijdens het koken, niet bellen als je met je familie een spelletje speelt en geen aandacht aan je vrienden terwijl je werkt. Kortom, meer focus.
   En juist als je al zo gedisciplineerd werkt (oh wat ben ik daar jaloers op!), heb je denk ik geen last van een tekort aan focus. Maar misschien kun je dan een ander doel maken. Dat je vaker real life een vriend ziet en daar dan volop aandacht aan geeft.
   En van 5 tot 7 op je tenen lopen… klopt…hihihi (zijn er dan ergens werkplekken beschikbaar? Ontbijtbarretjes? Helweek-startcaffees?)

   1. oef, dat is wel heel vroeg voor een koffiebarretje… maar wie weet is het een gat in de markt, haha!

 7. Leuk om je verslag te volgen. Ik ben nog maar halverwege het boek, maar het is meer dan alleen maar vroeg opstaan, hard werken en sporten. Het gaat er om dat je echt persoonlijke doelen stelt. Bijv. navraagt hoe de mensen om je heen jou zien en ervaren. Vinden ze je te kritisch of heb je altijd een ochtendhumeur…etc Welke klussen die je altijd uitgesteld hebt heb je nu wel gedaan? Het gaat er dus echt om om dingen waar je vaak tegenaan loopt of vaak laat liggen nu wel aan te pakken. Ik heb geen struggles bij jou gelezen. Natuurlijk is dat erg persoonlijk en hoeft dat niet online, maar zoals ik het nu lees vind ik persoonlijk dat je het boek een beetje te kort doet.

  1. Ik weet dat het om meer gaat dan alleen het vroege opstaan, het sporten enzovoorts. Ik heb iedere dag de opdrachten gemaakt (ik weet niet of je al mijn verslagen hebt terug gelezen) en ik weet dus dat het om meer dan dat gaat. Echter, ik vind het boek weinig diepgang of onderbouwing hebben. Een voorbeeld: er wordt gesproken over het feit dat het beter is om 1 ding tegelijk te doen, in plaats van meerdere dingen tegelijk. Maar waarom dan? Daar wordt niet echt heel diep op ingegaan. De schrijver is dan ook, zover ik weet, geen psycholoog maar een coach, en dat is helemaal prima. Maar ik mis soms wat onderbouwing. Ook zie ik wel erg veel citaten die wel afkomstig zijn uit zelfhulpboeken, zonder daar ook veel inhoud aan te geven. Ik vind dat er vrij weinig leidraad wordt geboden, maar misschien lees ik het boek helemaal anders dan jij. Of heb jij behoefte aan andere dingen dan ik. Ik denk dat het heel persoonlijk is hoe je zo’n helweek indeelt of hoe je erin stapt. Ik ben er ingestapt uit nieuwsgierigheid. Gewoon, voor de leuk. Iemand anders gaat er misschien ‘zwaarder’ mee om, omdat het echt heel belangrijk voor hem/haar is dat zo’n week iets oplevert. Snap je?

   1. Snap ik. De doelen die je stelt zijn heel persoonlijk. Dus de zwaarte van de week is dan ook heel persoonlijk. Of wat je eruit haalt.
    Ik had al het boek gelezen van Roos Vonk ‘je bent wat je doet’ oa over de psychologie van uitstelgedrag en dit boek Helweek [dank voor de tip] gaf me ook weer een zetje. Ik vind de boeken wel aanvullend.

 8. Ik reageer eigenlijk nooit op jullie (geweldige!!) site, maar dit met die hell-week vind ik machtig interessant. Ik kende het concept door blogs van theselfhelphipster en daarna ben ik gaan zoeken naar meer ervaringen van bloggers ;) aan de ene kant trekt het me heel erg dit te gaan proberen, aan de andere kant ben ik bang dat ik het niet volhoud, na die week heel veel bij moet gaan slapen (ik heb echt veel slaap nodig :o) en dat het gewoon één mislukking wordt. Daarbij twijfel ik soms aan het nut van de helweek, zeker van de helnacht. Aan de andere kant zie ik er ook positieve dingen in.. ik zag dat het boek bij de OBA te leen is dus zodra die niet meer uitgeleend is ga ik er eens in bladeren en kijken of het iets voor mij zal zijn. Een boost kan ik wel gebruiken, een driedubbele faalweek niet :p

  A propos, voor mij is om 5 uur opstaan wel supervroeg trouwens. Ik vind dat ik voor een student nog redelijk vroeg opsta (doordeweeks tussen 7 en 8). Sporten gaat wel lukken, het alleen maar gezond eten is alweer een twijfelverhaal, maar dat hangt er ook van af wat je als gezond classificeert.. (als koffie en brood en fruit met cacao mogen dan gaat het alweer :p)

  iig -veel te lange nutteloze reactie- bedankt voor deze blogs! ;) en ookal woon ik zelf in slotervaart, ik hoop je stiekem een keer tegen het lijf te lopen :)

  1. Dank voor je berichtje! Ik zie ook absoluut positieve dingen in de helweek en ik zou zeker aanraden om het boek te lezen, want iedereen haalt er iets uit. Jij misschien weer iets anders uit dan ik! :)

 9. Wat fijn dat je genoten van hebt van je zaterdag, met als thema Happy. Ik vind die thema’s van de dag wel leuk en dat spreekt me dan weer aan om de helweek toch eens te proberen. Misschien is het vroeger opstaan voor jou iets makkelijker omdat je sowieso al om 6h opstaat. Als je bijvoorbeeld elke dag om 7.30 opstaat, is dat toch 2,5 uur vroeger opstaan.

 10. Thank god, blij om je nuchtere blik op de helweek. Tijdens mijn 6 jaar werken heb ik vaak genoeg een helweek gedaan nog voordat dit boek überhaupt uitkwam (yes inclusief een nacht niet slapen en weken achtereen om 5 of 4 of 3 uur opstaan). Ik ben nooit gelukkiger geworden door meer werk afhebben :’D. Het leven draait niet om werken en als je georganiseerd werkt heb je een helweek niet nodig. You go gurl <3

 11. Ik vind dit allemaal super interessant om te lezen. En je doet het zo goed! Wouw echt een voorbeeld! Ik zou het zelf wel echt super zwaar vinden, ben echt een nachtmens. Meestal lig ik om half 2 op bed, omdat het moet. Ik werk in de zorg en doe fysiek zwaar werk. Als ik om 7 moet beginnen is dat elke keer weer een strijdt en als ik thuis kom duik ik meteen weer m’n bed in.

  Ik denk daarom dat een helweek een mega uitdaging zou zijn en me misschien een fatsoenlijk ritme aanleert! Ik vraag me alleen af of dit valt te combineren met m’n werk. Een avonddienst duurt bv tot tien en ben ik pas om half 11 thuis…

  1. Oeh, dat zou ik dan wel heel heftig vinden. Als ik pas om half 11 thuis ben, slaap ik over het algemeen niet voor half 12. En als je dan om 5 uur weer moet opstaan…. oefff.

 12. Heel interessant om jouw bevindingen hierover te lezen. Ikzelf zou nooit zo’n helweek inlassen, ik zou het veel te snel opgeven ;)

 13. Knap hoor hoe je het gedaan hebt.
  Ik denk alleen: wat is er, behalve specifieke tijden, heel anders dan hoe je al leeft.
  Je bent super gestructureerd aan het werk als ik jullie site zo volg, je staat om 6 uur op ( ipv 5 uur, maar dat is ook maar een getal), je sport, je beweegt, je leeft gezond.
  Wat ik me afvraag is wat er dan zo heel anders is? Zoals ik bij dag 1 al schreef: ik leef altijd zo, maar niet om meer te werken, gewoon om zoveel mogelijk uit mijn dag te kunnen halen.
  Wat was voor jou echt het verschil?

  dag

  1. Er is niet echt een verschil ;) Maar dat zullen jullie morgen in de eindconclusie lezen.

 14. Je werkt om te leven, je leeft niet om te werken. Toch heel interessant om je verslagen over de hellweek te lezen :-)

 15. Interessante blogs, over de helweek! Wat betreft helnacht, die kun je natuurlijk ook invullen met ‘werk’ en klusjes die niet bij je directe werk horen, maar die je steeds uitstelt/ waar je normaal niet aan toekomt: de keuken eens goed schoonmaken, de belastingaangifte, je kast/ mailbox opruimen, nieuwe muziek op je mp3 speler zetten, spullen die je niet meer nodig hebt op marktplaats zetten, noem het maar op…
  Verder: respect dat je dit doet en een hele dag productief zijn na maar 3 uur slaap vind ik nog steeds een knappe prestatie!

 16. Ik zou de helweek vlak voor mijn verhuis willen doen. Ik geloof dat ik wel voldoende werk zal vinden dan :) Momenteel heb ik eigenlijk al een beetje het gevoel dat ik door helweken ga: werken in de week, lange dagen in het weekend, geen tijd voor televisie, enkel een beetje lezen voor ik ga slapen. En het enige waar ik me momenteel een beetje aan op hou is het feit dat ik lekker kan eten (en dat is af en toe wel eens ongezond)…
  Ik denk dat helweek ergens wel goed van pas zou komen om bergen te verzetten, maar de week ervoor slaap ik dan gewoon uit joh!

 17. zo, respect hoor dat je hier aan begonnen bent! En dat je je zo goed staande houdt =D ben benieuwd hoe je er straks op terug kijkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *