Helweek – dag 7 en eindconclusie

helweekeindconc

In deze update lees je hoe het zondag ging en tegelijkertijd geef ik een eindbeoordeling van de helweek. Hoe heb ik de week ervaren en zou ik het anderen aanraden?

ZONDAG

De laatste dag van de helweek is aangebroken! Als mijn wekker gaat kan ik het bijna niet geloven: hèb ik überhaupt geslapen?! Toen ik gisteravond na een lange dag op een zonnig festival mijn bed inrolde en om 23:00 uur ging slapen, was ik zó moe… en dat ben ik nu eigenlijk nog steeds. Maar kom op, het is de laatste dag, dus ik ga er nog 1 keertje voor.

Ik volg mijn gebruikelijke ochtendroutine, maar doe het rustig aan. Het is tenslotte ook nog zondag. Hoewel mijn benen nog moe voelen van gisteren (van het lopen, staan en dansen) ga ik toch hardlopen. Want dat had ik me gisteren al voorgenomen en dat is gisteren niet gelukt, dus vandaag ga ik ervoor. Ik verbaas mezelf. Ik loop lekker, ik houd mijn training goed vol en mijn Nike app vertelt me dat ik 3 persoonlijke records verbreek: snelste kilometer, snelste run en verste run. WOW! Ik ben eventjes heel trots op mezelf en vind dit alvast een mooie afsluiting van de helweek. (die ik uiteraard vanavond om 22:00 uur pas afsluit, maar toch) Het hardlopen heeft me ook veel energie gegeven, dus ik kan er tegenaan vandaag.

Op zondag hoef je eigenlijk niet te werken volgens de regels van de helweek, maar omdat ik gisteren de hele dag in Tilburg was en niet heb gewerkt, haal ik vandaag de schade in. En dus zit ik om half 9 helemaal klaar achter mijn laptop om te beginnen. Het eerste dat ik doe, is de punten uit mijn ‘dit popte op in mijn hoofd lijstje’ weg te werken. Dit lijstje in mijn Wunderlist app is echt een uitkomst! Toen ik vanmorgen wakker werd had ik alweer een paar dingen waarvan ik dacht: ‘dit moet ik doen/niet vergeten!’ en ik noteerde ze meteen op het lijstje. Ideaal!

De planning voor vandaag: een planning voor de komende week maken, 4 artikelen schrijven, huishoudelijke klussen en boodschappen. Meer dan genoeg om de dag mee te vullen dus. Het lukt allemaal: de artikelen voor de komende dagen staan ingepland, dus vanaf morgen kan ik weer even de keuken in voor wat recepten en aan de slag voor ons boek. Een lekker gevoel om de week te beginnen!

Ik lig om 22:00 uur in bed, moe, maar voldaan. Aan het einde van de dag bladerde ik nog eens door het boek en keek ik naar de cover. “7 dagen die je leven gaan veranderen.” Het was een goede week, absoluut, maar mijn leven veranderen? Hmm, nee, dat is voor mij (dat is dus heel persoonlijk) te overdreven gesteld. Ik zal hieronder mijn ‘eindevaluatie’ uiteen zetten.

EINDCONCLUSIE HELWEEK

Laat ik beginnen door te zeggen dat ik de benaming ‘helweek’ eigenlijk niet helemaal goed vind. Want wat is een hel? Wat is een hel voor jou en wat is een hel voor mij? De benaming is ook best wel negatief, terwijl de week zo helemaal niet bedoeld is.

Zoveel mensen, zoveel helweken. Hoewel er wel een aantal vaste ‘regels’ zijn, denk ik toch dat iedereen op een andere manier invulling zal geven aan zijn of haar helweek. Ieder mens zit anders in elkaar, iedere (gezins-)situatie is anders en iedereen heeft ander werk te verrichten. Los daarvan stapt iedereen op zijn of haar eigen manier in de helweek. Je hebt je eigen doelen en verwachtingen. In de reacties onder de updates die ik iedere dag schreef kwam een paar keer naar voren dat sommigen van jullie vinden dat ik niet genoeg uit deze week heb gehaald. Dat geeft voor mij al aan dat iedereen zijn eigen verwachtingen heeft. Ik had namelijk weinig verwachtingen toen ik ermee begon. Zo ontzettend serieus neem ik het allemaal niet, ik verwachtte geen wereldwonderen en ik begon er gewoon aan, omdat ik nieuwsgierig was. Ik ben iemand die graag nieuwe dingen eventjes uitprobeert, om te kijken of het wat is. Misschien vinden sommigen dan dat ik er niet genoeg uit heb gehaald – maar misschien was dat ook wel niet mijn bedoeling. Ik denk dat we altijd moeten blijven bedenken dat iedereen anders in elkaar zit.

Ik sprak een vriendin die zei; ‘voor mij zou het sowieso al een ‘hel’ zijn om iedere ochtend om 5 uur op te staan, want ik vind vroeg opstaan gewoon afschuwelijk.’ Ik dacht ook aan een moeder van 3 kinderen, die overdag aan bijna niks toekomt omdat ze druk is met haar kinderen, en blij is met de helnacht waarin ze haar administratie kan doen, haar kledingkast kan opruimen, enzovoorts. Ik ben geen moeder, ik werk voor mezelf en ik ben een gedisciplineerd persoon van mezelf. Ik heb mijn werk altijd een dag voor de deadline af, ik ben in staat om urenlang heel erg hard te werken en ik heb weinig slaap nodig. De afgelopen maanden ben ik al druk bezig geweest met andere uitdagingen, zoals de Marie Kondo methode toepassen op mijn huis en het minimaliseren van mijn kledingkast. Ik sta al 4 maanden lang iedere ochtend om 6 uur op. Ik heb mijn zaken redelijk op orde en ik weet waar ik naartoe werk, fysiek en mentaal. Misschien moet ik gewon de conclusie trekken dat ik de helweek ben gaan doen uit nieuwsgierigheid, maar niet omdat ik het gevoel had dat ik het heel hard nodig had. Ik heb dus ook geen heel wonderbaarlijke inzichten gehad of dingen meegemaakt die echt baanbrekend waren. Natuurlijk zijn er wel wat dingen die ik meeneem of die ik ga proberen voort te zetten.

Wat neem ik mee? Vroeg beginnen met werken heeft voordelen. Normaal sta ik om 6 uur op,  in de helweek om 5 uur. Dat uurtje maakt al veel verschil, maar wat vooral veel verschil maakt is het feit dat ik vroeg sport, daarna douche, me aankleed en begin. Het gaat om die kickstart. Om het frisse gevoel dat je om half  7  hebt, als je klaar zit achter je computer, om vervolgens te beginnen met werken en om 12 uur te concluderen dat je al gigantisch veel gedaan hebt. Dat geeft een enorm gevoel van voldoening.

Iets anders wat ik meeneem is het voornemen om niet meer zoveel uit te stellen. Een rekening openen en hem meteen betalen. Een tandartsherinnering krijgen en meteen bellen voor een afspraak. De gedachte aan een mailtje dat je moet versturen en het gewoon meteen doen. Het voelt ontzettend fijn om dit soort dingen meteen kwijt te zijn. Al die gedachten die door de hele dag heen in je hoofd ‘oppoppen’ kunnen behoorlijk afleidend zijn. Dingen die ik niet meteen kan uitvoeren (als ik op de fiets zit kan ik niet meteen een mailtje sturen bijvoorbeeld,) noteer ik in mijn Wunderlist app. Op 1 centraal moment van de dag werk ik alles weg. Ik ga echt proberen dit vast te houden!

Ik heb deze week veel gesport, heel veel gewerkt, veel achterstallige dingen weggewerkt, minder geslapen dan normaal,  veel gelezen en relatief weinig tijd verdaan, weinig mensen gezien, weinig leuke dingen gedaan, veel focus gehad, goede nachten geslapen en mezelf een beetje verder gepusht dan ik normaal doe. Ik heb ook geconcludeerd dat ik eigenlijk wel eens wat meer rust mag inlassen voor mezelf. Ik werk 7 dagen in de week, de hele dag door. Ik neem zelden een dag helemaal vrij van mijn werk en ik ben altijd bereikbaar. Ik beantwoord ieder berichtje dat er binnenkomt binnen een half uur, mijn telefoon staat altijd aan. Ook wanneer ik met vrienden uit ben, ben ik nog met mijn werk bezig. (foto’s maken, dingen delen via social media, enz) Ik heb deze week, mede door de helweek, besloten een zomerrooster in te voeren voor de komende maanden. Dit om ervoor te zorgen dat het boek af komt in augustus, maar ook om 1 dag in de week helemaal vrij te nemen van alle verplichtingen en van social media. Een blog/werk-loze dag in de week dus, bij wijze van minivakantie.

Ik vind dat het boek hier en daar te weinig invulling geeft. Om de helnacht aan te halen: ik vind dat hier te weinig aandacht aan wordt besteed. Er worden weinig opties geboden en ook wordt er niet héél diep ingegaan op het hoe en waarom achter deze nacht. Ik zelf zou hier graag wat meer verdieping hebben gezien.

Over het algemeen is het boek sowieso geen rocket science. Het is dan ook geschreven door een mental coach en niet door een psycholoog. Dat is helemaal prima, maar soms vind ik het wel oppervlakkige info en wil ik graag meer weten over het hoe en waarom van dingen. Ik kom in het boek erg veel citaten uit andere zelfhulpboeken tegen. Dat zijn over het algemeen ook geen heel diepgaande teksten. Motiverende teksten zijn het wel.

Al met al sta ik best wel kritisch tegenover de helweek. Het is dus niet zo dat ik roep: iedereen moet dit doen! Niet omdat ik denk dat het te zwaar is, maar omdat ik niet weet of het voor iedereen van meerwaarde is. Dat kun je zelf denk ik het beste inschatten. Ik zelf denk dat je de helweek het beste kunt doen als je het gevoel hebt een uitdaging nodig te hebben, of als je omkomt in het werk en eventjes niet meer weet hoe je alles moet handelen. Misschien baal je van bepaalde gewoonten die je hebt en wil je daar verandering in brengen. Of stel dat je volgende week een groot project af moet hebben en je echt een week nodig hebt waarin je prioriteiten moet stellen, ook al is het zomer en zitten al je vrienden gezellig te barbecuen in het park. In dat geval kan de helweek, waarin je de hele week super gefocust bent en je goede planningen maakt, je denk ik absoluut helpen.

Dat was mijn helweek! Hoewel ik de eerste dagen vond dat de tijd erg langzaam ging, is de week uiteindelijk toch nog omgevlogen en heb ik enorm veel werk kunnen verzetten. Dat geeft een goed gevoel en ik ga het de komende dagen daarom juist iets rustiger aan doen, omdat dat ook wel eens moet kunnen.

Bedankt voor het lezen van alle updates! Ik ga op naar de volgende zomeruitdaging (check de link om te zien welke uitdagingen ik mezelf nog meer heb gesteld) en dat is 5 dagen lang een recept uit 1 kookboek maken. Ik houd jullie op de hoogte!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

39 gedachten over “Helweek – dag 7 en eindconclusie

 1. Je hebt er dus zeker wel wat uitgehaald, maar ik denk inderdaad dat je al heel goed bezig was en dat je het daarom niet echt ‘nodig’ had. Zo zou het voor mezelf ook gaan denk ik: ik ben vrij gedisciplineerd, sta dagelijks vroeg op en werk voor een baas dus heb thuis eigenlijk geen achterstallig werk… Toch leuk/goed dat je het gedaan hebt! Ik vond je dagelijkse updates erg leuk. :)

 2. Leuk dat je de Helweek het geprobeerd en met ons hebt gedeeld. Ik was benieuwd wat het precies inhoudt, maar nu ben ik min of meer op de hoogte. Dankjewel! Opstaan om 5 uur lijkt me niks. Ik vind 6 uur vroeg genoeg. ’s Ochtends sporten, geen tv/series kijken en geen sociale media overdag spreekt me wel aan en doe ik meestal zelf ook.

  Ben benieuwd naar je recepten, veel kookplezier!

 3. Ik denk dat het goed is dat je je eigen invulling hebt gegeven aan de helweek. Sommige dingen uit het boek zijn gewoon niet voor iedereen haalbaar. Ik zou de helweek weer heel anders ervaren denk ik. Ik ben een stuk rommeliger en chaotischer, dus ik zou alles kunnen opruimen en sorteren enzo. Een nacht doorwerken voor mij zou iets heel anders betekenen, aangezien ik geen eigen baas ben. Misschien had je er meer uit kunnen halen, misschien ook niet. Je hebt het gedaan en je staat er kritisch tegenover. Je weet nu wat de helweek voor jou is, en dat is toch het idee? Het doen, en kijken of je er wat van kan leren. Of niet. Je mag iig trots zijn vind ik! Vroeg opstaan, zo gestructureerd werken, sporten, eten..Ik vond je updates heel interessant om te lezen, je graaft altijd net wat dieper naar het hoe of wat achter dingen en dat vind ik fijn om te lezen:) Fijne tropische week gewenst! :)

 4. Heel tof dat je het gedaan hebt! Ik ga ook eens proberen om eerder op te staan, het gevoel dat je om 12.00 uur al veel hebt gedaan lijkt me echt heerlijk!

  1. Jaaa dat is het zeker! Ik ben vandaag om half 7 opgestaan (voor mij doen dus wat later,) en ik zit nu pas klaar om te beginnen. Het is 9 uur. Als ik dan terugkijk naar vorige week en besef wat ik toen om 9 uur allemaal al gedaan had… Aan de andere kant: moet dat dan altijd? De dag is lang genoeg! En ik ben eigen baas. Dus als ik om 10 uur vanavond nog een artikel wil maken, dan kan dat. Kortom, volgens mij gaat het allemaal om evenwicht.

 5. Ik denk dat het goed is dat je er op je eigen manier invulling aan hebt gegeven, op die manier haal je er toch sowieso wat uit voor jezelf?

  Ik vind het idee van de helnacht ook raar en snap het nut daarvan niet zo, jammer dat daar in het boek niet op in word gegaan. Mocht ik dus ooit een “helweek” gaan doen dan sla ik dat dus wel gewoon over..

 6. Ik heb echt zoveel respect voor mensen die aan de Helweek beginnen. Voor mij is het niet haalbaar met mijn lijf.

  1. Ik denk niet dat je er per se respect voor hoeft te hebben. Het is iets wat mensen uit eigen verkiezing doen. Het is geen primaire behoefte. Veel meer respect heb ik voor mensen die door gezondheidsredenen bepaalde dingen niet kunnen, maar toch positief blijven. Dat is écht uit een uitdaging. Liefs!

 7. Goed dat je het hebt gedaan! En zo te lezen heb je je zaken sowieso al goed op orde, goed bezig! Dat vind ik dan juist ook weer inspirerend om te lezen :)
  Fijn dat je alsnog iets uit de helweek hebt kunnen halen!
  Ik begin op 6 juli of een week later, en heb nu bij het voorbereiden al verrassende inzichten opgedaan. Ik werk regelmatig van vroeg tot laat, als ik deadlineweek heb, dus voor mij zal het ook geen openbaring worden verwacht ik. Maar ik ben wel heel benieuwd naar wat de week brengt!
  Succes met de volgende uitdaging!

 8. Het is in elk geval niks voor mij. Zoals jij de helnacht hebt overgeslagen omdat je het nut er niet van inzag, zou ik dat elke ochtend om 5 uur hebben. Overslaan omdat ik het nut er niet van inzie.

  1. haha! zo zie je maar, iedereen zit anders in elkaar! :)

 9. Dankjewel dat je jouw helweek zo uitgebreid en open hebt gedeeld! Heb de updates met veel plezier gelezen. Ik laat het voorlopig aan me voorbijgaan, maar wel inspirerend om hard te werken en daardoor ook extra te kunnen genieten van vrije tijd.

 10. Heel inspirerend om te lezen. Een helweek is natuurlijk voor iedereen weer heel anders. Ik heb al de ervaringen van meerdere bloggers over de helweek gelezen en sat bevestigt inderdaad dat iedereen op een andere manier de helweek beleeft. Ik ben nog steeds heel benieuwd wat het mij op zou leveren. Nu alleen nog bedenken wanneer ik het beste mijn helweek kan plannen…

  1. Volgens mij is dat precies de goede insteek: ik ben benieuwd wat het mij zou opleveren. Zo ging ik er ook in en dat vond ik persoonlijk erg prettig!

 11. Leuk om te lezen, en ik denk inderdaad dat je alles al zo goed voor elkaar hebt dat het voor jou niet zo indrukwekkend is allemaal!

  Ik ben vandaag begonnen, en moet zeggen dat het wel heftig is hoor! 05.00 op (normaal niet voor 08.00), en ik heb nu al zo’n zin in chips en chocola en gewoon gtst kijken op bed. (Ik werk als zelfstandige, dus er is ook niet echt iets wat me tegenhoudt om al die dingen te kunnen doen, behalve mijn geweten).

  Groetjes!
  Anne

 12. Ik vind het erg fijn dat je deze ervaring met ons hebt gedeeld. Ik weet nu zeker dat het niet iets voor mij is.

 13. Mijn eerste gedachte was inderdaad ook: ‘Waarom zou je van je leven een hel maken?’ Dat 5 uur opstaan dat ik vind ik gewoon niet gezellig, omdat ik dan ’s avonds vroeg in bed moet. En een hele nacht doorhalen lijkt me ook niet echt gezond, volgens mij ben ik dan overdag helemaal niet productief meer!

  1. Nouja, het is niet dat je van je leven een hel maakt he, het is maar een weekje ;)

 14. Bedankt voor de uitgebreide en ook eerlijke updates, heel erg welkom :). Qua kritische punten vind ik het jammer om te lezen dat het toch wat oppervlakkig blijft allemaal. Ik had best wat meer psychologie willen zien erachter inderdaad! Wel denk ik dat ik de perfecte persoon ben om de helweek te gaan doen. Het gaat de laatste tijd beter, maar toch ben ik een persoon die veel uitstelt en niet bepaald productief is. Ik baal iedere keer weer van mezelf en dat is best zwaar. Soms, heel soms, gaat het één dag heel goed en daarna val ik weer terug. Zolang ik in mijn achterhoofd houd dat de helweek niet mijn leven zal veranderen, maar dat ik waarschijnlijk wel veel werk zal verzetten, denk ik dat het fantastisch voor me zal zijn. Oh en: werk genoeg! Over twee weken komt er een week die helemaal leeg is in mijn agenda en ik plan dat zo te houden. Ik ga nog wat meer researchen, maar als mijn gedachten zo blijven zeg ik: helweek, KOM MAAR OP!

  1. Doen!! Zeker wel eerst het boek lezen en je een beetje voorbereiden, maar als je daar nu op tijd mee begint, ben je over 2 weken good to go!

 15. Interessant om te lezen hoe het jou bevallen is! Zelf vind ik helweek ook een redelijk negatieve naam, want ja, er zijn genoeg mensen die iedere dag om 5 uur uit bed gaan, een rondje rennen en daarna de hele dag hard aan het werk gaan. X

  1. precies haha! En ik denk niet dat zij hun leven zouden bestempelen als een hel. ;) Maar goed, het is natuurlijk wel meer dan alleen vroeg opstaan, hard werken en hardlopen… Maar dan nog, ik vind het een te negatieve benaming.

 16. Ik vond het super leuk en interessant om je te volgen tijdens deze week, dus dacht: ik plaats even een comment.

  Dat je de nacht geskipt hebt snap ik helemaal. Zo’n nacht doorhalen is dan wel een fysieke en mentale uitdaging, maar dat is jouw hardloopavontuur bijvoorbeeld ook en ik daar haal je mentaal en fysiek ook doorzettingsvermogen uit. Van te weinig slaap ga ik me uiteindelijk alleen maar rot voelen en extra fouten maken (vooral als ik moet schrijven voor m’n werk) en ik snap niet wat voor positiefs ik daaruit zou kunnen halen. Met weinig slaap en minder impulsen van buitenaf (sociaal contact/leuke dingen doen) is het sowieso moeilijker om iets op papier te krijgen, dus deze aanpak lijkt mij op een aantal punten averechts werken als het op schrijven aankomt of andere creatieve vakken,

  De naam ‘Helweek’ is natuurlijk een perfecte naam qua marketing. Het roept veel vragen op en je denkt al snel ‘dit moet ik ook doen, hier wordt mijn leven beter van!’ Maar uiteindelijk denk ik dat andere dingen die jij sowieso al doet veel meer invloed op je leven hebben dan een zo’n week stukgaan. Door ergens een gewoonte van te maken (vroeg opstaan, sporten, meditatie, gezond eten) heb je er pas echt profijt van. Het klinkt alleen wat minder interessant… Maar wat gaat een week weinig slaap en hard werken voor je doen? Ja, je hebt extra werk af, maar met meer structuur in je leven en een gezond patroon heb je sowieso meer energie en tijd om dingen op orde te krijgen en heb je die helweek eigenlijk helemaal niet echt nodig (zoals je bij jou ziet).

  Anyway: ik vind je experimentjes super leuk (ze zetten me aan het denken), dus kom maar door met de volgende challenge!

  1. Dank voor je leuke, uitgebreide reactie Nydia! En ik denk dat je helemaal gelijk hebt.

 17. Ontzettend leuk om je verslagen van de helweek te lezen, erg interessant! Thanks voor het delen en je openheid! Veel plezier met al je andere uitdagingen.

 18. Leuk om te lezen hoe het je vergaan is en hoe je het hebt samengevat.
  En, wat ik al dacht, echt nieuwe dingen heeft het niet opgeleverd omdat je al veel deed, maar dat alleen is natuurlijk leuk om weer eens van jezelf te weten ( bewust van te zijn).
  En het zijn vaak de kleine dingen ( meteen iets doen) die zo’n rust geven.
  Ik ben ( heb ik al eerder beschreven) van nature zo, dus dat is niet knap of zo, maar makkelijk voor mezelf.
  Mijn man is daaentegen een giga chaoot en die heeft heel veel geleerd de afgelopen 36 jaar van mij, door gewoon dingen over te nemen.
  Niet iets uitstellen maar meteen doen, niet afwachten maar actief er in.
  Nu is hij een veel mindere chaoot…en ik iets makkelijker.

  Goed gedaan jij!!

  dag

 19. Knap gedaan! Iedereen moet inderdaad een persoonlijke invulling geven aan zijn/haar helweek. Voor mij zou elke dag om 5h opstaan ook al een hel zijn.

 20. Even een vraagje, ik doe nu een paar weken de miracle morning en ga maandag de helweek doen. Maar deed jij dan tussen 5 en 6/7 het hele mm ritueel of alleen sporten, eten en aan het werk? Ik ben nu met de mm wel 2 uur bezig met al mijn safers …

  1. Het hele ritueel :) Daar heb ik een uur voor nodig. En als ik ga hardlopen, dan kort ik alles een beetje in en ben ik alsnog een uur bezig in totaal.

 21. Nou hij zit er bij mij ook op hoor! Nog bedankt voor de indirecte tip! Door dat jij een beetje uitgewerkt was in de helnacht heb ik gezorgd voor voldoende werkjes om nuttig bezig te zijn :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *