Helweek – voorbereiding

helweek2

Voordat je denkt  dat ik (M) het allemaal niet meer zie zitten en ik daarom ‘helweek’ in de titel van deze blogpost heb geschreven: vreest niet. Ik zie het juist allemaal heel erg zitten en ik heb het boek ‘Helweek’ gelezen :) Nog voordat ik het boek zelf gelezen had, las ik bij Lianne en Annemerel hoe de helweek werkt. Het intrigeerde me toen al. En toen ik het boek las, werd dat gevoel bevestigd. Kortom: ik wil het nu zelf ook gaan doen en vandaag vertel ik je hoe ik me voorbereid. Ik begin namelijk aanstaande maandag en ik zal proberen om iedere dag, of om de dag, hier een update van de helweek met jullie te delen.

Allereerst: wat houdt de helweek in? Waar komt het idee vandaan en waarom heeft iemand hier een boek over geschreven? Helweek is geschreven door Erik Bertrand Larssen – de nummer 1 mental coach uit Noorwegen. Larssen laat zijn cliënten allemaal een helweek ervaren. Toen de schrijver vroeger zelf in het Noorse leger zat, heeft hij, net als alle andere leden, een helweek moeten doorstaan. Dit is een week waarin militairen ontdekken hoeveel ze aan kunnen en waar hun grenzen liggen.

Nu heeft Larssen een wat meer alledaagse variant op de helweek bedacht, aangezien de variant die het leger uitvoert niet echt heel praktisch is voor ‘ons normale mensen.’ Het is dus een wat minder modderige en wat meer moderne versie van de helweek, maar alsnog mag het naam de helweek wel dragen… want het schijnt heftig te zijn.

Wat houdt de week in grote lijnen in? Er zijn allereerst een paar regels waaraan je je moet houden. Let op: neem dit ‘moeten’ niet te serieus als je niet van plan bent de helweek te gaan doen. Niks moet natuurlijk en niemand komt je controleren. Je doet het alleen als je het zelf wilt. Dit zijn niet alle regels, maar volgens mij wel de belangrijkste:

De helweek duurt van maandagochtend 05:00 uur tot zondagavond 22:00 uur.
Je staat iedere dag om 05:00 uur op.
Je gaat iedere avond om 22:00 uur naar bed. Je zorgt dat je genoeg rust krijgt.
Je sport iedere dag.
Van donderdag op vrijdag slaap je niet. Je haalt een hele nacht door.
Je werkt de hele week erg hard. Je focust op alles wat er moet gebeuren en werkt dingen weg die al lang zijn blijven liggen.
Je probeert de hele week een positieve mindset en houding te hebben.
Je gebruikt geen social media onder werktijd.
Sociaal contact, zoals met vrienden, heb je alleen in de avond.
Je kijkt geen televisie.
Je eet gezond en snoept/snackt niet.

Je ziet het: een strak regime en vooral heel veel disciplinekwesties. Ik denk dat het om 5 uur opstaan nog wel mee moet vallen (ik sta nu iedere dag om 6 uur op,) maar dat het iedere dag sporten zwaar gaat worden. Zeker als ik dan overdag ook nog heel hard moet werken, niet op social media mag rondlummelen en ook niet mag snacken. Ook ben ik heel benieuwd of ik een hele nacht wakker kan blijven. Het is in ieder geval heel lang geleden dat ik dat heb gedaan. Ook vind ik de social media maatregel behoorlijk lastig, zeker omdat mijn werk voor een groot deel om social media draait. Helemaal zonder kan ik dus niet, maar er is natuurlijk een verschil tussen social media voor de Groene Meisjes gebruiken en voor privé. (dus vrienden, als jullie dit lezen: alvast sorry voor het pas later beantwoorden van jullie berichtjes!)

helweek1

Klinkt het je barbaars in de oren? Hmm, misschien een beetje. Maar waarom zou je het dan doen? Ik kan best wel veel op discipline, dat weet ik van mezelf, maar ik ben nu ook benieuwd of ik goed blijf presteren overdag en door de hele week heen. Ik kijk er naar uit om alles uit mijn dagen te halen, veel te schrijven voor ons boek, goed te focussen en me heel bewust te zijn van tijd. De tijd vliegt en vliegt maar, ik weet soms amper welke datum het is. De weken vliegen om en soms vergeet ik gewoon te genieten. En niet alleen dat; ik merk dat er stomme klusjes blijven liggen, die gewoon eens moeten gebeuren. Nou, daar lijkt de helweek perfect voor te zijn.

Er is iedere dag, dus zeven dagen lang, een opdracht van de dag. Aan die opdracht denk je gedurende de dag. Het zijn reflectieopdrachten, waarover je voor jezelf ook dingen moet gaan opschrijven. Daar kijk ik echt naar uit. Zo ga ik onderzoeken wat mijn talenten zijn, wat mijn (goede en slechte) gewoonten zijn en welke rollen ik allemaal vervul in mijn leven. Naast het feit dat ik hard ga werken, gezond ga eten en iedere dag ga sporten, hoop ik ook een heleboel over mezelf te weten te komen. Mijn mantra van tegenwoordig is: “Ik ben gewoon benieuwd of ik het kan,” en met die instelling weet ik dat ik heel veel kan bereiken.

Het boek is uit, ik heb mijn ideeën en verwachtingen met jullie gedeeld en ik heb een datum geprikt: aanstaande maandagochtend om 05:00 uur gaat de wekker en dan begint het helweekfestijn! Zoals ik in de inleiding al zei, ga ik proberen iedere dag of om de dag een update te schrijven. Ik ben heel benieuwd tot welke inzichten ik ga komen, hoeveel werk ik gedaan ga krijgen, of ik wakker kan blijven donderdagnacht, of ik het red om iedere dag te sporten en tot hoever mijn wallen zullen hangen, volgende week zondag. Ik houd jullie op de hoogte!

Mocht je in de tussentijd ook zin hebben gekregen om Helweek te lezen: je vindt het boek hier.

Wie van jullie heeft helweek ook gedaan of wil het gaan doen? Je weet nu dat ik maandag begin; je kunt nog meedoen ;) 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

58 gedachten over “Helweek – voorbereiding

 1. Brr nee, niks voor mij. Dit klinkt voor mij als een hele drukke week op mijn werk en veel van de discipline zaken pas ik dan dus ook al toe. Nee, laat mij er maar ‘gewoon’ een paar keer per jaar mee dealen als het echt heel druk is op mijn werk, dan dat ik het zelf vrijwillig ga doen. Heel veel succes maandag!

  1. Hmm, het is toch wel wat meer dan een heel drukke week op je werk. Die weken ken ik namelijk ook ;) Het heeft ook te maken met reflectie, iedere dag een ander thema centraal zetten en letten op sport, voeding en sociaal contact. Het is dus meer dan alleen hard werken en vroeg opstaan.

 2. Dat klinkt erg heftig, met name nachtje doorhalen en zo vroeg opstaan (ik heb minstens 8 uur slaap nodig).

 3. Het lijkt mij ook wel een uitdaging! Ben nu net begonnen met Miraclel Morning en hou wel van projecten. Moet wel zeggen dat ik er nu voor de 2e keer om 5 uur uit was (vind ik prima te doen ) maar nu ik mijn man wakker ging maken en even naast hem ging liggen viel ik bijna in slaap… Gaan jullie met het vroege opstaan ook eerder naar bed of heb je op een gegeven moment minder slaap nodig?

  1. Ik ga sowieso altijd al om 10 uur slapen, omdat ik om 6 uur opsta. Dus ik denk dat ik nu misschien nog iets eerder naar bed ga. Al vind ik het wel lastig dat het ’s avonds nog zo licht is!

 4. Ik ken de helweek inmiddels een beetje en overweeg ook om hem te gaan doen. Ik ben dus heel benieuwd hoe het je zal vergaan! Wat mij betreft is iedere dag een update heel erg welkom hoor :).

  1. Ik ben het helemaal mee eens met Michelle, ik vind het echt heeeeeel interessant en ben dan ook heel benieuwd hoe het je zal vergaan :) Al klinkt dat misschien een beetje dramatisch, haha. Ik ben vooral ook benieuwd of je er een paar weken later ook nog iets van gebruikt / meeneemt / aan over hebt gehouden. Nouja, je snapt me. Heel veel succes alvast en ik verheug me al op de updates! <3

 5. Ik ben heel benieuwd hoe het je gaat bevallen, ik begin een week later dus ik kan mooi nog even bij jou spieken ;)

 6. Al een tijdje geïntrigeerd door dit boek. Ben heel benieuwd hoe je week gaat, dus lees zeker mee. Succes!

 7. Waauw, hier ben ik benieuwd naar, het klinkt heel heftig. Ik denk dat het vooral lastig wordt omdat dit helemaal geen routine is, het is een nieuw patroon waar je plotseling in ‘valt’. Ik ben benieuwd naar jouw bevindingen :)

  1. Ja dat is denk ik ook wel de bedoeling. Even een weekje dingen helemaal anders doen dan normaal!

 8. Ik ben heel benieuwd wat zo’n week je brengt! Zelf zal ik hier niet zo snel aan beginnen, ik werk inmiddels juist te gedisciplineerd (als in, ik heb de neiging iets te hard en te veel te werken) dus dit lijkt me geen goed plan voor mij, maar ik kan me ook voorstellen dat een weekje extreme discipline ook zorgt voor een beetje meer discipline in de rest van je leven. En zo niet, dan heb je nogsteeds wat over jezelf geleerd, en dat kan nooit kwaad denk ik:)

 9. Maar in jouw agenda eindigt de helweek zo te zien op zondagochtend. Anders dan ‘voorgeschreven’.

  1. Nee, mijn helweek eindigt ‘netjes’ om 22 uur, maar als ik dat invoerde, kreeg ik het niet goed op het scherm om er een foto van te maken ;)

  1. Klopt, de benaming is ook negatief, ben ik met je eens. Leuk dat jij het ook hebt gedaan en dat het goed is bevallen! Leuk om te lezen.

 10. Heftig hoor, ik zag het mij de blog van Annemerel ook al voorbij komen. Ik vind het ontzettend knap en zal met veel plezier jullie updates lezen ;)!

 11. Ik ben ontzettend benieuwd naar je ervaringen gedurende de week. De helweek wik ik zelf ook zeker eens ervaren.

 12. Heel benieuwd naar je ervaringen!
  Iedere dag een update is zeer welkom.

  Heel veel succes, je kan het!!!

 13. Gaaf, ik ga je volgen. Zo’n helweek spreekt mij ook wel aan, vooral het extreme ervan. Heb zelf alleen een baby van 4,5 maand en ben bang dat dat geen goede combi wordt.

  1. Nee, dat lijkt me ook niet inderdaad ;) je hebt je prioriteiten ergens anders liggen nu.

 14. Met 2 kleine kinderen heb je zo’n helweek niet nodig. Dit is gewoon je leven:

  -Je staat iedere dag om 05:00 uur op: check

  -Je gaat iedere avond om 22:00 uur naar bed. Je zorgt dat je genoeg rust krijgt: check (tenzij ze ziek zijn, spring dan naar punt 4: nachtje doorhalen)

  -Je sport iedere dag: check (als de hele dag met een 13 kilo zware dreumes op je arm rondsjouwen, dagelijks minstens 15 kilometer met fietskar/bakfiets vol kroost en boodschappen afleggen tussen huis, school, kdv en werk, en af en toe als klimrek fungeren ook meetellen. Verder af en toe even ontsnappen uit huis en kroost bij partner achterlaten om ècht te sporten is ook fijn, maar vaker dan 4x per week kom ik er niet mee weg…)

  -Van donderdag op vrijdag slaap je niet. Je haalt een hele nacht door: nee, zeer slecht plan! tenzij kroost ziek is (zie punt 2), en maak er dan meteen 3 nachten achter elkaar van.

  -Je werkt de hele week erg hard. Je focust op alles wat er moet gebeuren en werkt dingen weg die al lang zijn blijven liggen: check, want werk + gezin = dubbel werk

  -Je probeert de hele week een positieve mindset en houding te hebben: check

  -Je gebruikt geen social media onder werktijd: check

  -Sociaal contact, zoals met vrienden, heb je alleen in de avond: check. Ja, hoewel: tellen playdates?

  -Je kijkt geen televisie: check (nouja, af en toe een aflevering ‘buurman & buurman’ met de oudste dan)

  -Je eet gezond en snoept/snackt niet: check! Goed voorbeeld geven! :-)

  1. Ik denk dat dit heel erg per persoon/gezin verschilt :-) Bij ons is het allemaal een stuk relaxter!

   1. Ik hoop eerlijk gezegd dat dat zo is, want echt heel relaxed vond ik het ook al niet klinken ;)

   1. heheheheheheheeh :’) Dat SCHIJNT ja. Maar dat kun je niet weten als je geen moeder bent. x!

    1. Ja, ècht! :-)

     Klinkt misschien als hel, maar het is gewoon super leuk (mits je goed let op punt 2: “zorg dat je genoeg rust krijgt”)

 15. Super leuk om te lezen dat je de Helweek gaat doen! Ik had er paar maanden geleden stuk over gelezen in de Cosmo, de filmpjes van ‘Sammy zoekt geluk’ gezien en Annemerel’s verslag afgelopen week besloot dat ik het gewoon moest doen. Dus, ik zal aan je denken volgende week als de wekker om 5 uur gaat ;-) Let’s do this!

 16. Jaah ik heb hem gepland voor 13 juli. gekkenwerk. maar nodig. ik moet en wil zoveel doen. mijn voorbereidingen zijn in volle gang. goed buro, nwe pc. en sporten ook maar vast 3 x pwk naar de ochtend voor werken verplaatst.

  Ben benieuwd naar jullie bevindingen. Ik zal zeker een verslag/blog erover schrijven. maar dat doe ik een week erna. tijdens helweek wil ik mijn aandacht op andere zaken richten.

  helweek is er voornamelijk voor notoire uitstellers en talmers (zoals ik dus) denk ik.

 17. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen!

  Ik zou dat boek ook best willen lezen, maar ik denk niet dat ik zelf zo’n Helweek zou doen. Ik zit sinds kort op zelfverdediging en ik vind dat ik tijdens die lessen al genoeg uit mijn comfort zone gehaald wordt :P

  Alvast heel veel succes!

 18. Ik ben er heel benieuwd naar en wil hem ook een keer gaan doen, maar daarvoor wil ik eigenlijk eerst het boek lezen. Dus ik ga het zo meteen ophalen in de bib en aan mijn voorbereiding beginnen :D

 19. ik sport al elke dag en snoep niet (wel gezonde snacks) en ik kom makkelijk uit bed, ook op ijselijk vroege uren (vooral in dit seizoen geen probleem). en ik heb behoorljik wat zelfdiscipine (al ben ik ook een uitsteller hoor :) ) maar toch vervult deze helweek mij met een zekere ‘afkeer’ (ik heb het boek niet zelf gelezen he, ga alleen af op wat ik er overal over lees). voor mij gaat het helemaal mee in onze hedendaagse maatschappij die steeds efficienter, perfecter en gestructureerder moet, iets waar ik mij juist tegen probeer te verzetten, om ruimte te creeeren voor mensen die hier hun draai niet in vinden. voelen jullie dat dan helemaal anders aan? nog een boek voor jullie (voor na de helweek) dat ik jullie graag aanraad is ‘Borderline Times’ van Dirk de Wachter, zeker eens googelen en bekijken!

  1. Ik voel niet per se iets heel anders aan. Ik denk er niet heel diep over na. Het boek heb ik gelezen, ik vind het gewoon leuk om te proberen. Voor mij ligt er niet per se een heel diepe gedachte achter waarom ik dit doe. Ik experimenteer wel vaker met dit soort projecties. Het is maar een week he? En als het niet goed voelt ,dan stop ik ermee. Ik ben heel makkelijk met die dingen ;)

 20. Haha dit lijkt op een doorsnee week, behalve dan dat ik wel tot 7u slaap, dat heb ik echt wel nodig !

 21. Ik haak al af bij het de hele week niet snoepen/snacken deel haha :P. Maar succes :)!

 22. Ik wil misschien ook maandag aan de helweek beginnen. Maar ik twijfel nog een beetje..! Ik heb het boek namelijk pas gisteren gelezen en wil het alleen doen als ik er ECHT voor ga, anders heb je er nog niet veel aan.
  Twijfeldetwijfel….

  1. Ja dat is denk ik wel belangrijk. Aan de andere kant, hoe hoe langer je erover gaat nadenken….;)

 23. Wow!!! Sterkte, ik zou het niet kennen denk ik. Ik ben alvast benieuwd naar je verslag!

 24. Wouw jeetje. Ik krijg er de rilling van. Nee mijn nachtrust en zen leven is me wel heel dierbaar.

 25. Ik zou dit sowieso doen in een periode dat het om 5 uur ’s ochtends al redelijk licht is… perfect dus om het nu te doen :). succes!! Benieuwd hoe het bevalt. Die nacht doorhalen lijkt me de zwaarste hel. Ik kan dat volgens mij echt niet meer.

  1. lijkt mij ook. Ik heb geen idee of ik het ga volhouden, maar we gaan het zien :)

 26. Wat leuk! Ik start ook maandag :) Ik volg jullie al een hele tijd maar had deze post nog niet gelezen dus toen ik net op twitter keek was ik blij verast!

  Ik ben nog aan het bedenken hoe ik verslag ga doen. Ik heb geen blog of iets dergelijks. Misschien reden om er dit weekend toch maar een op te zetten ;)

  Sterkte, succes en veel plezier!

 27. Het vroege slapen en vele werken begrijp ik nog wel, maar wat is in godsnaam het nut van een nacht doorhalen?

  1. Om in die nacht tot inzichten te komen, jezelf tot uitersten te pushen en werk gedaan te krijgen ;)

 28. […] Op het artikel ‘Waarom vegan eten ons gelukkig maakt‘ kwamen ontzettend mooie reacties binnen. Dankjulliewel! De tip voor hotspot Jacketz (in Amsterdam en Leiden) viel, geloven we, in goede aarde. Logisch, want de gevulde aardappels die je hier eet zijn ook echt waanzinnig lekker! Ook schreef Merel een update over the Miracle Morning, een ochtendroutine die we nu zo’n 90 dagen volgen. Weet je nog hoe dat we hieraan begonnen? In dit artikel lees je hoe het er nu voor staat! Komende maandag begint Merel aan een nieuwe uitdaging: de helweek van Bertrand Larssen! […]

 29. […] Zoals je vorige week op ons blog hebt kunnen lezen, begon ik gisteren (maandag) aan de Helweek van Bertrand Larssen. Als je meer wilt weten over dit boek en over de methode, dan verwijs ik je graag door naar dit artikel waarin ik uitleg wat de Helweek inhoudt en hoe ik me voorbereid. […]

 30. Leuk om jouw helweek te volgen. Ik heb mijn helweek een aantal weken geleden ervaren en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik merk dat ik nog steeds veel dingen anders doe. Voor mij zat de bewustwording vooral in de voorbereiding bij het lezen van het boek en het nadenken over de vragen die Bertrand je jezelf laat stellen. De helweek zelf was eigenlijk ontzettend leuk om te doen. Grappig dat ik de meeste reacties krijg op het vroege opstaan, maar dat het daar eigenlijk helemaal niet om gaat. Dat is slechts een klein element in het geheel.

  Als je het interessant vindt: het verslag van mijn helweek lees je hier: http://www.mostert.org/mijn-helweek-2015/

  Groeten en succes met je de resterende dagen van jouw helweek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *