Hernieuwde kringloopliefde

Foto: Aline Bouma

Mijn liefde voor de kringloopwinkel is me met de paplepel ingegoten. Vroeger ging ik al samen met mijn moeder naar de kringloop, op zoek naar tafeltjes en krukjes die we konden opknappen. Toen ik op mezelf ging wonen, scoorde ik een groot deel van mijn interieur tweedehands. In de tijd dat ik een autootje had – RIP ‘Sophietje’ een lila Daihatsu Cuore – reed ik stad en land af, op zoek naar goedkope kringloopwinkels. Echter, in de jaren dat ik in Rotterdam woonde kwam ik er nooit. Ik heb het geprobeerd, maar ik vond de kringloopwinkels daar gewoon niet zo leuk. Dat is een kwestie van smaak, daar ben ik me volledig van bewust. Zo groeiden de kringloopwinkel en ik helaas een beetje uit elkaar.

Het is gek hoe het met dat soort dingen kan gaan hè? Vroeger dacht ik bij alles altijd eerst: ‘kan ik dit tweedehands kopen?’ En op de één of andere manier verdween die neiging. Ik kan de kringloopwinkels in Rotterdam hier onmogelijk de schuld van geven, want er is ook nog zoiets als Marktplaats of een rommelmarkt… als je tweedehands wilt kopen, dan kán dat gewoon. Kennelijk was ik weer wat gemakkelijker geworden in nieuwe spullen kopen, terwijl ik daar eigenlijk zo op tegen ben. Of nee, laat ik dat wat nuanceren: natuurlijk is nieuwe spullen kopen prima, maar het is lang niet altijd nódig.

Een voorbeeld: ik had laatst een keukenweegschaal nodig, dus ik zocht online naar wat zo’n apparaatje kost. In de eerste de beste kringloop die ik binnen liep stonden er drie weegschaaltjes om uit te kiezen. En toen ik later bij wijze van test op Marktplaats keek, zag ik dat er op fietsafstand van mijn huis ook nog wel twee had kunnen ophalen. Moet je nagaan, ik was al bijna naar de Blokker gelopen om een nieuwe te kopen! Zonde van het geld, maar ook zonde van alle grondstoffen die gebruikt worden om zo’n nieuwe keukenweegschaal te produceren. Die keukenweegschaal was wel een beetje een wake-up call voor me: ik moet écht weer meer mijn best doen om dingen tweedehands te scoren. Tweedehands kopen past gewoon het beste bij mijn duurzame idealen.

Foto: Emma Odenkirchen 

Een week of zes geleden verhuisde ik naar Utrecht en ik kan met grote blijdschap mededelen dat mijn oude liefde en ik weer herenigd zijn. En hoe. Het is dik aan kun je wel zeggen. Ook zijn Marktplaats en ik weer vrienden én heb ik herontdekt dat er allemaal mensen toffe tweedehands dingen verkopen op Instagram. De score van de afgelopen weken: een fauteuil, verschillende weckpotten, een keukenweegschaal, een minikas voor kruidenplantjes, een spiegel, een nachtkastje, een bureaulampje, een luchtig bloesje, rieten mandjes, een fijne koffiebeker en plantenpotjes. Ik kan mijn geluk niet op!

Omdat ik weet dat er vragen over komen zal ik hieronder de kringloopwinkels waar ik de afgelopen tijd ben geweest op een rijtje zetten. Ook vermeld ik een paar instagram accounts (no spon!) van mensen in Utrecht die toffe tweedehands en vintage meubels en spullen voor in huis verkopen. En verder zou ik zeggen: slinger je Marktplaats app weer eens aan, check of er binnenkort weer eens een ouderwetse garagesale bij je in de regio is, kijk áltijd even in de minibiebs je in de buurt óf organiseer zelf met vrienden een ruilmarktje voor tweedehands spullen. Niks leuker dan elkaars spullen en kleding gebruiken!

Kringloopwinkels in Utrecht die ik tot nu toe heb bezocht:

Wawollie 
Kraayenest 
Emmaus Lombok
De ARM
De Kringloper in Hilversum
(heeft ook een GEWELDIG filiaal in Naarden, ik kwam er in 2012 al, zag ik in mijn blogarchief)

Accounts van Instagrammers met mooie tweedehands spullen:

@oudenmeuk
@ikstroop
@vintagerevival_nl

Als je het leuk vindt om wat inspiratie op te doen voor het kopen van tweedehands spullen, verwijs ik je graag naar de rubriek ‘Tweedehandsliefde in huis‘, die ik jaren geleden op mijn blog had. Voor deze rubriek bezocht ik lezers die een vintage/tweedehands interieur hadden. Enorm leuk – en enorm tijdrovend – om te doen was dat! Dit zijn mijn favoriete edities: Emma, Danique, Aline en Margareth.
Verder heb ik op mijn Instagram een highlight aangemaakt waarin ik al mijn stories bewaar die iets met de kringloop  te maken hebben.

En nu jullie. Ik ben op zoek naar kringlooptips in Utrecht en omgeving. Amersfoort mag ook. 
Kom maar door! En waar ik ook benieuwd naar ben: wat was jouw meest recente kringloopschat? Tell me all about it en deel je enthousiasme! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

30 gedachten over “Hernieuwde kringloopliefde

 1. Kringloopwinkel De Waarde in Utrecht is mijn favoriet! Iets buiten het centrum, dus daarom lekker rustig. Erg groot en ruim opgezet, heerlijk om rond te neuzen. Ze hebben veel keukenspullen, altijd mijn favoriet. Ik heb al heel veel mooie dingen gescoord hier :)

  1. Oh wat leuk, een lijstje van Marlous! Die kende ik nog niet :)

 2. het Kraayenest inderdaad! meer heb je niet nodig ❤️ Al is de Emmaus in Parkwijk ook echt tof.

  1. Wat een topwinkel he! Parkwijk, daar ga ik binnenkort eens naartoe!

 3. Ah leuk, de kringloop! Mijn meest recente aankoop was een boek, maar vorig jaar had ik echt de jackpot: ik paste een trouwjurk die echt geweldig zat en stond (ja, dat zeg ik gewoon) en mocht ‘em meenemen voor maar €15,-! Op dat moment had ik mega veel liefdesverdriet, maar dat maakte even niet uit, ik voelde me echt een prinses.

  1. Wow wat een goed verhaal! Hoop dat je de jurk op een dag met veel trots gaat dragen :)

 4. Wat een fijne blog Merel! Goed om te vernemen dat de liefde voor tweedehands spullen weer terug is.
  En misschien leuk om te weten: ik heb De Groene Meisjes ooit ontdekt door die rubriek ‘Tweedehandsliefde in huis’. Echt geweldig!

 5. Wawollie aan de maarssebroekseweg. En Emmaus heeft meerdere vestigingen. Die in Parkwijk en Overvecht zijn ook de moeite waard. En I love het Kraayenest 😄

 6. Ik kwam vroeger juist nooit in kringloopwinkels, maar ik heb ze sinds een paar jaar helemaal ontdekt! Ik heb ook twee aparte wishlists op mijn telefoon: dingen die ik nieuw mag kopen, en dingen die echt alleen maar tweedehands mogen van mezelf.

  1. Oh wat en goed idee zeg! Ik heb inderdaad ook een lijstje in mijn telefoon van dingen die ik zoek. Dat is wel een goed idee, want kringloopwinkels kunnen wat overweldigend zijn en ik kan ook de neiging hebben om dingen te willen kopen gewoon omdat ze goedkoop zijn :’)

 7. Ik ben echt dol op kringloopshoppen. Hier in het noorden is de keuze wel wat beperkter dan in de randstad jammer genoeg maar kringloopwinkels genoeg. Op marktplaats is het wel vaak lastig, het is toch al snel een uur rijden en dat heb ik er dan weer niet voor over.

  1. Maar wat mij dan wél weer vaak is opgevallen, is dat de kringloopwinkels buiten de Randstad echt een stuk goedkoper zijn. Ik vind het hier in Utrecht alweer heel erg meevallen ten opzichte van Amsterdam bijvoorbeeld, maar ik heb in Groningen, Friesland en Zeeland echt wel eens SPOTgoedkope dingen gescoord!

   1. Klopt, love mijn mintgroene truitje van 50 eurocent uit Zeeland <3 Al zo vaak aangehad, soms heb je echt een gelukje.

 8. In de Bilt zit een Emmaus boekenwinkel, die is zeker het bezoeken waard! Niet mega groot, maar ik kan er bijna altijd wel een leuk boek scoren.

 9. Tip: La Poubelle in Tilburg. Zeker de helft van al mijn spullen komt er vandaan ;)

 10. Ik mis de Emmaüs-winkels in Utrecht! Ik kom wel in Utrecht voor mijn werk, maar met mijn werkdagen van 8,5 uur houd ik echt geen tijd over om te kringlopen voor of na werktijd ;-)
  Hier in Wageningen zit ook een Emmaüs, maar die is eigenlijk te krap en te vol, waardoor je niet even rustig kunt snuffelen – hoewel hun winkeltje met boeken en kleding wat ruimer is, dat scheelt al. Het laatste dat ik gekocht heb bij een kringloop is dan ook een boek …

  In Rhenen zit ook een erg fijne kringloop. Daar heb ik echt enorm veel mooi spul gevonden, van kleding tot boeken tot sinterklaascadeautjes. En een keer een heel leuk stoeltje, mijn man moppert nog wel eens dat hij die helemaal de ‘berg’ op moest sjouwen, en vervolgens drie trappen op naar ons appartement. En dat ding is zwaar! xD Maar wel een superleuk stoeltje voor maar 15 euro dus.

 11. Hi Merel,

  Wat kan je toch geweldig schrijven, ik volg je min of meer al vanaf het begin, maar neem vaak niet de tijd om alles goed te lezen en dat is zo jammer, want je bent echt mijn favoriet. Jammer dat je niet meer in mijn buurt woont maar super dat je nu samen woont in Utrecht. Je vraagt naar mijn favoriet en dat was niet eens zover van jouw huis fietsen zeg maar; Kringloopwarenhuis Het Goed Schiedam, ‘s-Gravelandseweg 274, 3125 BK Schiedam. Ik heb daar een ouderwetse roestvrij stalen vergiet gescoord en vanaf nu ga ik mede door jouw inspirerende blog hierboven voortaan weer eerst kijken voordat ik naar Dille en Kamille ga ;-)

  Ben trouwens zelf ook een blog begonnen, waar ik hooguit maandelijks op schrijf, maar ik hoop mensen net zo te inspireren als jij dat kan.

  Vraagje: je tikkie is verlopen toen ik hem wilde gebruiken, kan je een nieuwe posten?

 12. Het Kringloopcentrum in Amersfoort op de Zwaaikom is geweldig! Niks hips, gewoon een soort loods waar allerhande mooie dingen tussen zitten. Toen ik nog in Amersfoort woonde heb ik mijn halve studentenkamerinterieur er vandaan gehaald, maar ook boeken, tassen, kleding, schoenen, LP’s… Zeker de moeite waard! En ik zie dat er nu tijdelijk een pop-up-winkel met koffiehoek naast zit. Yes!

  1. Oh maar dat is het beste! niks fancy, dat is juist goed! Leuk, goede tip, dankjewel!

 13. Ohh wat leuk! Ik studeer in Utrecht (maar woon er (nog) niet) en ik wil er altijd al kringlopen bezoeken, maar wist nooit zo goed welke dan. Nu heb ik een leuk lijstje! Ik weet wel wat ik deze zomervakantie ga doen :) Het lijkt me trouwens leuk om je kringloopaankopen te zien, misschien een leuke rubriek als je vaker iets koopt bij de kringloop?

 14. In Nieuwegein zitten een ook een paar leuke kringloopwinkels, waar van ik Kringloop plaza de leukste vind :)

 15. Isorella Van de water schreef:

  Acht+ Meerwarenhuis in Amersfoort! (stiekem werk ik hier sinds mei) Super mooie kringloop al zeg ik het zelf ;)

 16. Als je echt van heel weinig rond moet komen, kun je ook altijd de diverse weggeefwinkels checken ☺️

 17. Als student moet ik het ook echt hebben van de kringloop, marktplaats en andere vintage winkels. Mijn hele studentenkamer heb ik weten in te richten met leuke tweedehands spullen. Hier en daar staan zelfs designerstukken die ik op een marktje op de kop heb getikt! Mijn huidige favoriete tweedehands winkel is https://www.reliving.nl/ Deze site heeft een super groot aanbod met uiteenlopende prijzen ;)

 18. Ik ben zelf ook een voorstander van de kringloopliefde. Laatst waren mijn ouders gescheiden en dat had me wel geraakt, maar hé er zijn ook leuke dingen in het leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *