Het eerste vegan alternatief voor kwark

provamel5

Oh boy, wat hebben we een tijd op deze dag gewacht. Een alternatief voor yoghurt, op basis van soja of kokos, dat kenden we natuurlijk al. Maar al jaren dachten we: er moet ook nog een alternatief voor kwark komen. Waarom? Als ik even voor mezelf spreek, dan zeg ik: ik vond kwark altijd nóg lekkerder dan yoghurt. Het is romiger, je kunt het makkelijk verwerken in warme en koude gerechten en…. kwarktaart. Hallo, kwarktaart was altijd dé taart die ik op mijn verjaardag wilde eten. Als je dan eenmaal vegan bent, dan eet je dus nooit meer kwark, want het was er nooit plantaardig. Wás inderdaad, want: Provamel heeft het eerste vegan én biologische alternatief voor kwark gelanceerd!

Wat is het tof dat een merk als Provamel zich blijft vernieuwen op plantaardig gebied. Ik bedoel, het maakt veganistisch eten zóveel makkelijker en leuker als je meer producten hebt om uit te kiezen. Vind je ook niet? Er komt een dag dat er voor alle dierlijke producten een plantaardig alternatief is – en wat houdt je dan nog tegen? Wij spreken uit vier jaar ervaring als we zeggen dat vegan eten altijd al heel goed te doen was, maar nu er steeds meer en meer goede alternatieven op de markt komen, wordt het alleen nog maar leuker en nóg makkelijker. Wij zijn blij!

Review

We mochten van Provamel het vegan alternatief voor kwark alvast uitproberen en we waren blij verrast! We zullen eerst even wat praktische info met je delen:

provamelkwark1 provamel6

– het product is gemaakt op basis van soja
– er zit geen suiker in
– het is biologisch
– het zit boordevol plantaardige eiwitten
– in een verpakking zit 400 gram
lees hier meer over de productspecificaties
 een pot kost €2,29

Het eerste dat ons opviel, was dat de verpakking (een pot) een stuk zwaarder aanvoelt dan de verpakkingen (met plantaardig alternatief voor yoghurt) die we gewend zijn. Dat komt natuurlijk doordat dit product een stuk dikker en romiger is. Dat belooft veel goeds, want dikker en romiger is wat we verwachten van een vegan alternatief voor kwark.

provamelkwark3

En de smaak? Deze is gelijk aan de smaak van de naturel uitvoering van het plantaardig alternatief voor yoghurt, ook van Provamel, ook zonder suiker. Wij houden van deze neutrale smaak, omdat je op deze manier zelf kan bepalen hoe zoet (of juist niet) je je gerecht wilt maken.

En wat maak je er dan mee?

provamelkwark4

Hier kozen we bijvoorbeeld voor een vrij zoete optie, met vriezerfruit, pindakaas en een klein beetje agavesiroop. Erg lekker! Alsof je een heel luxe dessert eet – maar als ontbijt. Ken je het gevoel? ;)

Ben je op zoek naar meer lekkere ontbijtrecepten? We hebben ook een e-book geschreven vol met makkelijke vegan recepten! Klik hier! 

provamelkwark2

Maar, we maakten er ook een lekkere hartige dipsaus van en dit was mogelijk een nog groter succes. We voegden wat peper, zout, uienpoeder, paprikapoeder en koriander toe en wow, het resultaat was een enorm lekkere, subtiel gekruide en romige dipsaus. We dipten er nu heel braaf wat crackertjes in, maar ik kan me helemaal voorstellen hoe dit met een zak chips gaat smaken. Gezonde dip, minder gezonde chips, dat idee.

We zijn er nog niet aan toegekomen om echt al te gaan bakken met dit vegan alternatief voor kwark, maar je kunt je voorstellen dat we niet kunnen wachten om aan de slag te gaan met een vegan alternatief voor kwarktaart! Sterker nog, bij het product werd een receptenwaaier (die jij hier ook online kunt bekijken!) geleverd met daarin een taart die verdacht veel leek op de cheesecake die ik vroeger zo graag at, toen ik nog niet vegan at. Ik kan niet wachten om te testen of dit echt gaat werken! De komende tijd gaan we daarom aan de slag met één of twee recepten met dit product en natuurlijk gaan we de resultaten (en de recepten, als ze gelukt zijn) met jullie delen!

Dus hierbij komt er een vraag voor jullie: welk niet-plantaardig recept met kwark erin zou jij eens vegan willen zien? Heb je een bepaald recept waar kwark in verwerkt is dat je zó lekker vindt dat je het graag geveganized zou willen zien? Laat het ons weten bij de comments, wie weet gaan we met jouw verzoekje aan de slag! Laat je het ons ook weten als jij dit product al hebt getest? We zijn erg benieuwd naar jouw mening! 

– Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Provamel

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

77 gedachten over “Het eerste vegan alternatief voor kwark

 1. Eindelijk is er kwark! Ik zag op facebook ook al een recept voorbij komen voor Oreo-kwarktaart met deze Provomel kwark. Ben erg benieuwd wat jullie ermee gaan creëren :)

 2. Jaaa, kwarktaart <3. Heerlijk inderdaad! En ik vind het zo fijn om te lezen dat er steeds meer en meer vegan producten te verkrijgen zijn. Gelukkig is dit product een succes, yesss! En pindakaas door de kwark/ontbijt moet ik ook eens gaan proberen. Goed idee!

  1. Pindakaas is altijd een goed idee, maar dat is misschien gewoon mijn onbescheiden mening ;)

 3. Yes, heel fijn dat er nu eindelijk een lactosevrij alternatief is voor kwark! Wat goed trouwens dat er ook geen suiker inzit!

  1. Ben ik ook benieuwd naar! En ligt het vanaf vandaag in de winkels? :D

 4. Ehm, het alternatief voor yoghurt gemaakt van kokos kennen we allang…??? Ik niet! Vertel, hoe heet het en waar koop je het? Bij Jumbo, Albert Heijn, natuurvoedingswinkel?
  Ik moet helaas zo weinig mogelijk soja eten, dus deze kwark gaat aan me voorbij.

   1. wauw, bij Aldi! Hoe heet het? Dan stuur ik mijn man er op uit :)

    1. Best nog wel prijzig hoor. 2.50 ongeveer. Voor mij te duur voor iedere dag, maar voor af en toe heerlijk!

     1. €2,29 :) Maar ook zeker niet nodig om iedere dag te kopen. Het is vrij machtig, dus je hebt weinig nodig per portie.

     2. Oh sorry! Jullie hebben het over kokosyoghurt ipv over kwark. Ja, dat is wat prijziger inderdaad en de bakjes zijn erg klein. Jammer vind ik dat, want ik vind het wel heel erg lekker!

 5. Wat super dat er nu een vegan kwark is! Zou heel graag een recept voor vegan kwarkbroodjes / kwarkbrood op de site zien! Haalde die tijdens mijn studententijd in Arnhem altijd bij de duitse bakker daar, jummmmie!

  1. Jaaa +1 voor kwarkbolletjes/kwarkbrood! En kwarktaart uiteraard, een lekkere frisse met citroen bijvoorbeeld.

 6. Jaaa ik ga de cheesecake uitproberen die op de website van Provamel! :D

  1. Het is wel gewoon bij elkaar gemaakt, provamel is van alpro, maar ivm suikers geef ik je helemaal gelijk

 7. Jaaaaa! Nadat ik er laatst naar vroeg bij jullie heb ik elke week de Ekoplaza en de Natuurwinkel gestalkt haha. Vorige week hadden ze het eindelijk! Ik ben er zo blij mee, het smaakt zo lekker:) Ik heb het al gebruikt voor mijn ontbijt (bananen, cacao, walnoten en een beetje pure Tony<3) en ik heb er tzatiki meegemaakt. Ook echt een aanrader. Volgende stap zijn kwarkbroodjes en kwarktaart. I loveeee Provamel!

 8. Was ook erg blij dit te zien, en heb het intussen ook al getest- al is de smaak inderdaad niet echt anders dan de andere provamel ZS (zoals jullie ook zeggen), het is toch fijn voor de afwisseling! ik heb er zelf wel al mee gebakken, en het houdt echt goed stevig in de oven! ga nog verder experimenteren maar dat is toch zeker een plus :) tip voor mensen die het niet kunnen vinden: je kan ook zelf ‘kwark’ maken van sojayoghurt, door deze in een kaasdoek te laten uitlekken tot ie dikker is. deed ik voor de provamel revolutie wel eens ;)

 9. Yes, eindelijk!!! Ik kijk hier heel erg naar uit, ik ga zo hard taart en dipsaus en toetjes maken! Ik ga vandaag meteen bij de EkoPlaza langs :)

 10. Heb deze op de Veggiefair geprobeerd. Ben toen drie (nee vier…nee vijf) keer langs de stand gelopen om een crackertje met kwark dip te proberen. Zo lekker!

  1. oooow was jij die chick die ik alsmaar langs die kraam zag lopen?! ;) (grapje hoor)

 11. Ja ik ben ook dolenthousiast toen ik het nieuws vernam! Ik ben het afgelopen weekend direct gaan kopen en heb er de kwarktaart/ kaastaart mee gemaakt en het smaakte heerlijk!

 12. Wow die recepten op de site van provamel zien er ook goed uit zeg! Kaastaart, kwarktaart!? Thanks voor deze info en ik ben benieuwd wat jullie voor lekkers met dit product gaan maken!

 13. Kwarkbrood!
  Zal in mijn duitse dr Oetker bakboek eens gaan kijken. Zo lekker…

 14. Ohhhh!! Hier zat ik laatst toevallig aan te denken! Ik zou heel graag ook weer eens kwarktaart willen eten,, dat was idd ook altijd de taart die ik op m’n verjaardag wilde eten.. De roze natuurlijk.. Met aardbeitjes.. ?

 15. Jaaa ik was er ook heel blij mee toen ik het hoorde! Ik heb het al als ontbijt gegeten met wat aardbeien en banaan en ik heb er een quiche mee gemaakt :). Er een kwarktaart mee maken staat nog op de to do list :D!

 16. YASSS!! Afgelopen weken was ik in Duitsland en daar heeft Alpro ook dikke kwark! Het heet GO-ON, ze hebben ook heel veel kleine potjes met kwark en hier zit dan ook nog eens vruchtensaus aan toegevoegd, hééél lekker!!! Ben benieuwd naar deze aangezien er geen suiker in zit, snel maar eens naar de Ekoplaza :-)

 17. Yesssss! Als kwark niet bestond, was ik veel eerder vegan geworden. Ik vond dat zo ontzettend lekker. Inmiddels mis ik het niet meer, maar ik ben toch wel heel benieuwd naar deze plantaardige versie

 18. Wat bij mij meteen in me op kwam was een vegan kwark brood/cake! Of krentenbroodjes, daar zit volgensmij ook altijd kwark of yoghurt in. Ben heel benieuwd of dit met de vegan kwark lukt om te maken! Liefs, Anne

 19. Ja een kwarktaartrecept is zeker welkom. Ik heb het laatst ook geproefd, ik moet zeggen, de smaak is inderdaad vrij neutraal. Net zoals de sojayoghurt eigenlijk. Ik doe er meestal wat citroendruppels door om een beetje het zurige yoghurtsmaakje na te bootsen. Maar dat lukt toch nooit helemaal. In ieder geval: Provamel, het mag allemaal iets zuurder!
  Desondanks is zijn de producten wel erg handig om te gebruiken als dipsauzen e.d. Je kan er veel smaken aan geven.

  1. Ohja, dat is een goede zeg. Een beetje citroen of limoensap erdoor!

 20. Ja hier word ik blij van! Ik vind kwark zó lekker bij bijna alle mogelijke gerechten dus nu kan ik die vervangen voor een plantaardige versie!

 21. Leaker!! Klein vraagje: zijn jullie voor safarieparken?! Ik zag net een reclame langskomen. Misschien even kortsluiten met jullie advertentie madam dat dit toch niet kan? Superleuk artikel overigens!!

  1. safaripark? Ik weet niet precies welke reclame je hebt gezien….?

   1. Klopt, ik zie tussen het artikel en de reacties een reclame van Safaripark Beekse Bergen (iets over met je gezin een safari foto nadoen?)
    Vroeg mij ook al af of dit wel de bedoeling was ;-)

 22. Wauw echt te gek! Ook goed dat er geen suiker aan is toegevoegd, dat vind ik vaak jammer van sommige plantaardige producten. Ik eet het liefst zo min mogelijk geraffineerde suikers, dus een double win voor deze kwark. Ga hem snel een keertje uittesten.

 23. Oef, dat ziet er erg lekker uit! Ik vind het alleen altijd zo jammer dat Provamel geen calcium toevoegt aan z’n producten…

 24. Scones! Vegan en suikervrije scones! Daar zou ik nou wel eens het recept van willen! Zie ze nu liggen bij de ah maar met die zijn niet vegan… Met deze kwark misschien goed te maken?!

 25. Ik ben heel benieuwd naar dit product, ziet er goed uit! Ik zou heeel blij worden van een mooi receptje voor lekkere kwarkbroodjes! En andere lekkere diy dips en brood smeersels zijn natuurlijk ook altijd zeeer welkom ;)

 26. Wel jammer dat er maar 6.4 gram eiwit per 100 gram in zit. HET voordeel van kwark is dat er meestal wel 9 of 10 gram eiwit in zit, wat het super vullend maakt en goed voor je spierherstel

 27. Hallo Merel,

  Ik ben dan wel een groot fan van soya yoghurt en cocos yoghurt alleen zit ik telkens methet probleem van de kleine verpakkingen te kijken.
  Weet jij toevallig een winkel waar ik deze als bulk optie zou kunnen kopen?

 28. Dit is geen duurzaam alternatief. Sojamelk komt de laatste jaren negatief in het nieuws, het schijnt niet zo gezond zijn voor je lichaam als aanvankelijk werd gedacht. Ten eerste zijn veel mensen allergisch voor soja. Ook wordt er vaak veel suiker aan toegevoegd. Bovendien wordt ongefermenteerde soja in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker, lekkende darm en verstoring van de hormoonhuishouding. Sojabonen worden veelal genetisch gemanipuleerd (met gifstoffen) en er worden vaak enorme stukken (tropisch) bos voor gekapt. Fytinezuur in soja schijnt mineralen aan zich te binden waardoor deze niet goed meer worden opgenomen door het lichaam.
  Kortom, wanneer komt er nu eens een echt duurzaam, gezond alternatief voor kwark?

 29. DagMerel ik kan niet tegen soja heb je nog n alternatief gevonden?

 30. Is er ook een vegan alternatief als je ook geen soja mag? Dank!

 31. Ja, waar kun je dit product kopen ? Ik kan het niet vinden. ook niet online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *