Het filmhuis, Cineville en films van de afgelopen tijd

cinevillepas

Ooit hadden we een Pathépas. Nouja ooit, dat was twee winters geleden. Ik (M) heb er destijds een artikel over geschreven. Daarin vertelde ik over welke films ik allemaal had gekeken ‘met mijn pas.’ Na een tijdje begon het bezoeken van Pathé bioscopen me wat tegen te staan. Die bioscopen zijn zo groot en onpersoonlijk. Inmiddels hebben wij allebei een Cinevillepas, waar we al een jaar een goed gebruik van maken. Wat vinden wij zo leuk aan het filmhuis? En welke films hebben we de afgelopen tijd gekeken?

Filmhuizen

foto-6

bron foto 

Waarom vinden we het leuker om naar het filmhuis te gaan, in plaats van naar een Pathé bioscoop? Het is natuurlijk heel persoonlijk waar je van houdt, maar als we voor onszelf spreken dan zeggen we: het filmhuis is kleiner, persoonlijker en gezelliger. Er zijn minder zalen, de zalen zijn vaak ook minder groot (hoewel dat niet per se het geval hoeft te zijn,) er draaien minder films (= minder keuzestress) en het is er over het algemeen ook gewoon minder druk dan in grote bioscopen. Ook vinden wij het erg leuk dat er in filmhuizen vaak gezellige (eet-)cafeetjes zijn, waar je nog even een hapje en/of drankje kunt scoren voordat de film begint. Lekker je biertje, wijntje of Bionade opdrinken terwijl je een film kijkt – dat voelt een beetje als thuis. Dat is het misschien ook wel: filmhuizen hebben vaak een beetje het huiskamergevoel.

Nu zijn er natuurlijk allerlei verschillende soorten filmhuizen. Om een paar voorbeelden van onze favoriete filmhuizen in Amsterdam te noemen:

Studio/K – huiskamergevoel. Een vrij grote zaal en een kleine zaal, waar vaak ook letterlijk een bankstel vooraan staat, waar je lekker op kunt neerploffen.

Cinecenter – neigt meer naar bioscoop dan naar filmhuis. Heeft ook vrij veel zalen. Het aanbod van films is leuk, maar we vinden dit zeker niet het meest gezellige filmhuis.

The Movies – een geweldig ouderwets filmhuis in een prachtig pand aan de Haarlemmerstraat. Alleen al voor het mooie art déco interieur moet je hier een keer geweest zijn. Het voelt alsof je in Parijs bent! Deze bioscoop stamt uit 1912 en is het oudste filmtheater van de stad.

Rialto – een mooi oud theater aan de Ceintuurbaan, met meerdere zalen, en een bijzonder aanbod van films. Hier draaien heel veel wereldfilms, die je in andere filmhuizen weer niet voorbij ziet komen.

Filmhallen – is eigenlijk niet meer echt een filmhuis te noemen, omdat het vrij groot en wat commerciëler is. Maar het is zeker één van onze favorieten, door het aanbod en doordat het naast de Foodhallen zit, waar je na afloop van de film lekker een hapje kunt eten.

De Uitkijk – een mini en héél oud filmtheatertje, met maar één zaal aan de Amsterdamse Prinsengracht. Een geweldige plek voor thema-avonden en heel speciale filmvertoningen. De Uitkijkt is het kleinste filmhuis van Amsterdam en dat is alleen al een reden om hier een film te gaan kijken!

Cineville

Naar de film gaan vinden wij één van de leukste dingen – naast uit eten gaan – om te doen, buiten de deur. En omdat we heel regelmatig naar de film willen, besloten we onze Pathépas (waarmee we onbeperkt naar de film in Pathé bioscopen konden,) in te ruilen voor een Cinevillepas. Dit abonnement kost €19 per maand en hiermee kun je onbeperkt naar de film. Al ga je dus vijf films per dag bekijken – het mag allemaal. Ook mag je naar alle filmtheaters die zijn aangesloten bij Cineville. Wees niet bang, niet alleen in Amsterdam zijn deze theaters te vinden! Het gaat om meer dan dertig theaters in  Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, Arnhem, Haarlem, Leiden, Zwolle, Alkmaar, Schiedam, Dordrecht, Diemen, Nijmegen en Castricum. Je kunt hier bekijken welke theaters er precies allemaal aangesloten zijn.

Dit is geen gesponsord artikel en wij betalen gewoon netjes iedere maand zelf €19. Toch willen we de Cinevillepas eventjes in het zonnetje zetten en een beetje promoten. Wij vinden het namelijk niet alleen leuk om zelf zoveel naar de film te gaan, we vinden het ook een leuk idee om op deze manier ‘de kunst’ een beetje te ondersteunen. We vinden het gewoon een heel tof idee dat oude filmtheatertjes, zoals de Uitkijk of The Movies, op deze manier bestaansrecht houden. Ook zijn er veel films die niet zo groot worden gelanceerd zoals de bekende Hollywoodfilms en dan is het al moeilijk genoeg om veel kijkers naar zo’n film te trekken. Wanneer je een Cinevillepas hebt, ga je toch wat sneller naar films die niet op je lijstje staan. Gewoon omdat je het leuk vindt om op een druilerige zondagmiddag naar de film te gaan en het maakt dan eigenlijk niet veel uit wat er draait. Op deze manier ontdek je nog eens iets leuks! Dus zo draag je er aan bij dat dit allemaal kan blijven bestaan en dat vinden wij heel belangrijk en leuk.

Films van de laatste tijd

Diary-Of-a-Teenage-Girl1-e1434467849262

bron foto 

Wij gaan iedere week zeker één keer, soms vaker, naar de film en zo zie je nog wel eens wat titels voorbij komen. We houden de Cineville website ook altijd in de gaten en we kijken bijna alle trailers, om te checken welke films we nog graag zouden willen zien. Heel hoog op het lijstje voor de komende tijd staat bijvoorbeeld Dheepan. Dat lijkt me echt een prachtige film. Maar dan eerst even iets over de films die we de afgelopen weken hebben gezien.

Amy – geweldige docufilm over het leven van Amy Winehouse. Ongelooflijk ontroerend. Toen we de zaal verlieten was iedereen stil.

DOPE  – een grappige, maar ook ‘rake,’ film over een groepje bevriende nerds, die in de ban zijn van de jaren ’80 hiphopstijl, die onverwacht met een grote lading cocaïne komen te zitten…waar ze vanaf moeten. De film gaat over vooroordelen, maar dat is op een heel subtiele manier gebracht.

X + Y – over een (zwaar) autistische jongen die een wiskundegenie blijkt te zijn. Maar ook over nog zoveel meer. Eén van de beste films van dit jaar, als je het ons vraagt. Ik (M) heb de ogen uit mijn hoofd gehuild van ontroering.

Irrational Man – de nieuwste Woody Allen. Wij zijn niet per se heel groot Woody Allen- fans, maar we gaan eigenlijk wel ieder jaar naar zijn nieuwste film. We vonden dit een beetje een gezapige, langzame film. Maar niet saai of slecht. Gewoon, middelmatig, om eerlijk te zijn.

Inside Out – een fantastische animatiefilm. Echt één van de beste die we ooit hebben gezien. De film laat, op kinderlijke wijze, zien hoe je emoties werken. Toch is de film nergens kinderachtig. Typisch geval: leerzaam voor kinderen, grappig en ontroerend voor de ouders. We hebben echt enorm hard gelachen, maar om eerlijk te zijn hebben we er ook nog wel iets van opgestoken!

The Diary of a Teenage Girl – erg leuke film over een meisje in haar seksuele bloei, zullen we maar zeggen. Ja, deze film gaat voor een groot deel over seks. En dan door de ogen van een meisje van 15, die alles aan het ontdekken is. De film is compleet in de jaren ’70 stijl gemaakt en dat hebben ze zeer geloofwaardig en mooi gedaan.

While We’re Young – comedy over een stel dat graag weer jong wil zijn. De trailer beloofde ons veel goeds, maar toen bleek eigenlijk dat alle grappen al in de trailer zaten. De rest van de film vonden we niet per se heel grappig. Het verhaal krijgt een vrij aparte wending, waardoor we het geheel wat langdradig vonden worden. We hadden meer verwacht van deze film.

Alle bovenstaande films draaien op dit moment nog in de filmtheaters, dus als je ze nog niet hebt gezien…dat kan nog steeds!

En jullie? Komen jullie graag in het filmhuis? Wie van jullie heeft er ook een Cinevillepas of overweegt er om er eentje aan te schaffen? En welke films wil jij de komende tijd gaan kijken? We lezen het graag bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Het filmhuis, Cineville en films van de afgelopen tijd

 1. Super leuk! Ik ben vaker langs The Movies gelopen maar eigenlijk nooit binnen gestapt. In Brabant bij mijn ouders in het dorp zit een vrij nieuwe bios, maar wel een kleintje. Eentje waar ze je persoonlijk je drankje komen brengen in de zaal en waar ze kussentjes aanbieden voor in je stoel, zo gezellig! Helemaal mijn ding eigenlijk. Super dat jullie een lijstje opnoemen van leuke filmhuizen, scheelt weer uitzoek werk :)
  – X Marloes

 2. Ja ik kom veel liever in filmhuizen dan in grote bioscopen. Ten eerste omdat ik Hollywoodfilms best wel beu ben en ik veel liever films van over de hele wereld zie in plaats van alleen maar Amerikaanse. En in de Pathé erger ik me altijd aan mensen die met hun mobieltjes zitten en het geluid van popcornetende mensen.

  1. haha, ik herken het ;) De laatste keren dat ik in Pathe was heb ik meegemaakt dat er mensen halverwege de film opstonden en met een hoop bombarie de zaal verlieten. En hele groepen jongeren die alleen maar komen om popcorn naar elkaar te gooien… hartstikke leuk, maar doe dat lekker thuis ;) In het filmtheater zul je dat niet heel gauw meemaken, hihi!

 3. Hmm, ik had eigenlijk/stiekem een nogal suf gevoel bij filmhuizen en dacht dat de films die daar draaiden niet zo voor mij zouden zijn. Ik ben echt zo’n typische amerikaanse comedy roman liefhebber… maar de films en docu die je hierboven hebt beschreven spraken me eigenlijk allemaal aan! Ik weet niet hoeveel een kaartje daar normaal kost, maar met 19eu per maand heb je het er al vrij snel uit denk ik. :)

  1. :) zeker, het is net als bij Pathe, je hebt met 2 keer naar de film gaan in een maand je kaart er al uit. Wat betreft de films: in sommige grote filmtheaters (zoals de Filmhallen, naast de Foodhallen bijvoorbeeld,) draaien soms ook de Hollywoodfilms trouwens. Dus dan kun je die alsnog meepakken :) Ik was vroeger ook bang dat er alleen maar Arthouse films zouden draaien .. en die vind ik wel leuk, voor soms, maar soms wil ik ook gewoon een romantische comedy zien. Met Cineville heb je wel die perfecte combi, vind ik!

 4. Ik zelf ga altijd naar een bioscoop in de buurt. Die is niet heel groot vergeleken met pate. En dat vind ik ook gezellig. Zelf ga ik binnenkort naar een filmhuis met vrienden om het gewoon te ervaren.

 5. Ben al 4 jaar erg blij met mijn cineville pas! Altijd een goed aanbod – aparte, ontroerende films die je anders nooit zou zien, maar ook regelmatig grote films die je niet mag missen.

  Vergeet trouwens de Filmhallen niet! Vind ik wel erg groot, en al een beetje fabriekerig, maar wel goede films en naast de FoodHallen :) Ook kriterion is erg leuk vind ik, gezellig cafe erbij ook met regelmatig leuke feestjes.

  Ik ben onlangs van Amsterdam naar Utrecht verhuisd en daar zijn ook drie filmhuizen. Vooral Louis Hartlooper Complex is erg leuk! Steeds meer steden sluiten zich aan, erg leuk :)

  1. De Filmhallen staat in het lijstje! Daar komen we bijna iedere week wel een keertje :) Echt een te gekke plek.
   HET LHC in Utrecht is zeker heel erg tof. In Rotterdam heb je ook een paar heel leuke plekken. En ik ga dit weekend naar Focus in Arnhem. Benieuwd! Leuk inderdaad, dat er steeds meer steden zich aanmelden!

 6. Tof! Ik ben ook dol op filmhuizen! Er zit een hele fijne bij ons om de hoek waar we een tijd lang elke maandag onze vaste ‘bioscoopavond’ hadden. Nu de herfst weer in aantocht is lijkt me dat een mooi moment dat weer eens op te pakken… Het enige nadeel in Duitsland is dat de meeste filmhuizen de films nasynchroniseren. Toch vind ik dat nog altijd beter dan zo’n enorm cineplex. Heeft voor mij gewoon niet de sfeer voor een gezellig avondje uit . Ga snel kijken of X + Y en Dope hier ook draaien, lijken me erg goede films. Thanks voor de tips!

  1. Ik denk dat ik weet welk filmhuis je bedoelt! Zo eentje met allemaal stickers op de muur? We hebben daar nog een foto gemaakt, afgelopen zomer. In Berlijn heb je echt van die MEGA bioscopen he? Zelfs in Wedding, waar ik verder niet heel veel hips zag, zag ik zo’n mega XXL huge ass bioscoop. Lijkt me helemaal niks aan. Wel grappig, want vroeger, als kind/puber, vond ik het mega spannend om naar zo’n bioscoop te gaan. Nu moet ik er niet meer aan denken ;)

 7. Ik heb pas de film ‘Victoria’ gezien. Een bijzondere film die in 1 take is opgenomen! Jullie gaan hem vast nog zien, ik ben heel benieuwd naar jullie mening.

  1. Ben ik ook heel benieuwd naar! Dat is die film die in Berlijn is opgenomen he? (dat is natuurlijk al een pluspunt) Ik wil hem zeker nog zien!

 8. Wat leuk! Ik ga tegenwoordig amper meer naar de film… en zeker bij een pathé is het een dure grap.
  Vroeger, toen ik nog bij mijn ouders en in Brabant woonde, ging ik wel vaak met een vriendin van me naar de (3) filmhuizen in Tilburg.. de maandagavond Cinecitta films van €3.50.. als het aansloot keken we er twee.. of naar de sneak.. of lekker oude films kijken. Heerlijk! Zou het eigenlijk vaker moeten doen..

  1. Klinkt geweldig :) Je hebt inderdaad ook wel eens van die speciale avonden of juist ochtenden, dat het goedkoper is!

 9. Ja fijn! In Rotterdam naar Cinerama of Lantaren Venster. Vorige week nog Belle gezien, mooi kostuumdrama . En eerst lekker gegeten inderdaad.

  1. Cinerama zijn wij ook geweest, echt een te gek theater! Zo lekker ’terug in de tijd’ vibe hangt daar :)

 10. Jaa filmhuizen zijn zo fijn! Ik vind het altijd een hele knusse sfeer die daar hangt. Ik heb er laatst nog Victoria gekeken (ik zie dat iemand hierboven ‘m ook al tipt), echt een aanrader!

 11. Ik heb nu ook sinds een maand de Cineville pas en ik ben er super blij mee en gebruik hem heel erg vaak. Ik vind van die kleine art house bioscopen ook veel gezelliger dan bijvoorbeeld Pathe. O en ik ben ook wel benieuw naar The Diary of a Teenage Girl, i love the 70’s.
  liefs, Nina

 12. Door jullie eerdere verhalen over Cineville pas heb ik er zelf ook een aangeschaft en nog geen moment spijt van gehad. Soms ga ik vier keer in een week, soms twee weken niet ook afhankelijk van hoe druk ik het met andere dingen heb. Ik vond vooral Still Alice heel indrukwekkend, ook al omdat dementie in mijn familie voorkomt. Het kwam op die manier wel heel dichtbij en dus de nodige tranen. Nu wil ik nog heel graag naar Amy, maar of dat nog lukt voor ik op vakantie ga vertrek weet ik niet. Ach, misschien draait ie nog wel als ik weer terug ben, ga ik alsnog ;-)

  1. Wat leuk om te horen! Still Alice was prachtig inderdaad. Amy ook!

 13. Bedankt voor de tips! heel fijn! Vooral als het herfst wordt is het nog fijner dan naar het filmhuis te gaan. Gaan jullie ook in de zomer vaak? Vanavond ga ik (als er niet gaat regenen) naar Man Up, is een film in de openlucht. Gesponsord door Pathé, maar in de buitenlucht op je kleedje aan de gracht dat is toch de allerfijnste plek om een film te kijken!

  Van mij mogen jullie vaker zo’n lijstje filmaanraders geven, maarja moeten jullie net leuk vinden :)

  Fijne avond!

  1. Jaa, de herfst is de perfecte tijd! maar eigenlijk ieder seizoen, want ja, ook in de zomer gaan we graag. Bijvoorbeeld op een heel hete dag, als het lekker koel is in de bioscoop, haha!

 14. Wat leuk dat jullie hier aandacht aan besteden, want ik had nog niet eerder hiervan gehoord. Ik heb zelf een Pathépas en ik ben er nog steeds blij mee. Bij Pathé Buitenhof (Den Haag) worden vaak artistieke films gedraaid en heeft ook een andere sfeer dan bijvoorbeeld Pathé Spui (meer blockbusters). Het is daar veel knusser en je kunt daar ook een hapje of drankje doen. Voor ieder wat wils.

  1. Dat is waar, je hebt inderdaad wel knussere Pathe bioscopen, maar ik heb het idee dat het er niet zoveel zijn. Ik ging nog wel eens naar de Pathe op het Leidseplein, omdat die voor ‘volwassenen’ is. Geen kinderen/groepen jongeren dus. En Tuschinski is prachtig, maar alleen de oude zalen. Verder denk ik bij Pathe toch vooral aan zo’n mega bioscoop als in Den Haag middenin het centrum, of aan de Munt in Amsterdam… niet zo mijn ding ;)

 15. Leuk om jullie blog te lezen. Ik heb al sinds 2010 een Cineville pas en na een wat minder actieve periode ben ik nu weer helemaal actief. Ik wil Amy en Dheepan nog graag zien. Ik ben zondag naar La Isla Minima geweest, wat ik echt een aanrader vond. Een Spaanse film, prachtig gefilmd en een mooi verhaal. Het speelt zich af in 1980 en hoewel het een thriller is en de film ook best spannend is, vond ik het prettig dat je amper geweld ziet.

  1. Klinkt goed! en wow, al 5 jaar een Cinevillepas! Wat leuk zeg :)

 16. […] Omdat wij zo gek zijn op filmtheaters en naar de film gaan met onze Cinevillepas, schreven we een ode aan Cineville en vertellen we je wat onze favoriete filmtheaters zijn. Oh en mocht je nog op zoek zijn naar een […]

 17. Filmhallen is mijn persoonlijke favoriet. Niet alleen zit het zeer dicht bij mijn huis, er is ook bijna nooit iemand waardoor je heerlijk onderuitgezakt met de schoenen uit pindaatjes kunt eten …. hihi

  1. hahaha klinkt heel herkenbaar :) Vooral als je ’s middags gaat kan je wel eens als enige in de zaal zitten. Laatst was ik een keer op avond en was het druk. Ik was in shock, haha!

 18. Kriterion is ook een toffe plek! Samen met EYE mijn favo cineville-bios

 19. Thanks voor het delen van deze films! X + Y staat nu zeker op mijn lijstje om te kijken! Ik studeer zelf pedagogiek dus heb wel wat te maken met kinderen met autisme :) En via imdb kwam ik hierdoor op nog een paar films tegen die me óók heel leuk leken haha, dus nogmaals dankjulliewel!

 20. Ik vind filmhuizen altijd leuker dan grote bioscopen. Films waarvan je op het eerste gezicht niet voor zou kiezen zijn zeker niet minder mooi dan de blockbusters bij pathe. Afgelopen vrijdag heb ik dheepan gezien, een bijzondere film.

 21. […] jullie onbeperkt naar de film in 38 filmtheaters, verspreid door het land. Wij schreven al eens een artikel over onze ervaringen met de Cinevillepas en we kunnen je zeggen: we hebben de pas nu ruim anderhalf jaar en nog steeds zijn we er iedere […]

  1. Ja, Ketelhuis is leuk ook inderdaad! Ook voor een borrel voor of na de film :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *