Het grote opruimproject #1

Gisteren heb ik mijn keuken opgeruimd. Behoorlijk rigoureus, want na ongeveer een uur had ik een vuilniszak vol afval en een verhuisdoos vol met spullen die ik of dubbel had, of niet meer wilde hebben. Ja, dat kan je hebben. Dat je spullen hebt, heel veel spullen, en dat je op een gegeven moment opeens denkt: al deze spullen, ik wil ze niet meer. Ze staan in de weg, ik vind ze niet meer leuk, ze hebben geen functie. Weg ermee! En hoewel ik impulsief dingen kan kopen, (laat mij los in een willekeurige kringloopwinkel en ik verzeker je, ik kom met een gevuld mandje bij de kassa aan,) kan ik gelukkig ook heel goed dingen wegdoen. Let wel, ik heb het hier niet over weggooien. Ik heb het over weggeven, ruilen, verkopen of (terug) naar de kringloopwinkel brengen. Voor dat laatste geldt dat ik wel eens iets, ik geloof dat het om een bijzettafeltje ging, bij de kringloop heb gekocht en het ongebruikt naar dezelfde winkel weer heb terug gebracht. Ik heb dit geval maar goed gepraat door tegen mezelf te zeggen: “Je hebt de kringloopwinkel goed gesteund!” 

Kortom, ik heb teveel spullen en ik wil er vanaf. Ik heb namelijk geen veertien borden nodig. En ook geen dertig verschillende schalen en blikken met retro opdruk. Uit hoeveel theepotten wil je thee drinken? Het is wel een keertje klaar. Dus begon ik bij de keuken en ik ging lekker. Inmiddels heb ik al wat andere mensen blij gemaakt met mijn spulletjes, want ik heb een foto (zie hierboven) van de spullen op Instagram en Facebook geplaatst en er waren meteen geïnteresseerden. Wat is er nou leuker dan iemand blij maken met een gratis cadeautje? Natuurlijk moet je wel uitkijken dat je niet al je ‘meuk’ naar een ander doorschuift, want dat zou ook niet eerlijk zijn. Moet diegene over een tijdje weer door zijn of haar keuken heen met een vuilniszak… ook niet de bedoeling. Dan kan je het beter naar de kringloopwinkel brengen, zodat mensen jouw spullen vrijwillig kunnen kopen.

Dit was alleen nog maar de keuken. Ik ga per ruimte (slaapkamer, inbouwkast, kledingkast, enzovoorts) door mijn huis en ga alles – en ik ben serieus, álles, uitkammen. Ik ga als volgt te werk: ik trek alles uit de kasten en zet het op de grond neer. Dan maak ik vier stapels. Eén stapel met spullen die sowieso weg moeten, misschien omdat ze kapot zijn of niet meer werken. Dit zijn dus ook de dingen die niet meer naar de kringloop gaan, dit komt bij het grofvuil terecht. Dan maak ik een stapel met dingen die ‘zozo’ zijn, waarvoor ik niet meteen iemand weet die ik er blij mee kan maken, maar waarvan ik wel denk dat het nog naar de kringloopwinkel kan. Dan houd ik nog twee stapels over. Een stapel met spullen die ik sowieso wil houden. En een stapel met dingen die ik verkoopwaardig vind. Geschikt om op Marktplaats te zetten, of bijvoorbeeld om te bewaren en er nog eens mee op een rommelmarkt te gaan staan. Of: om weg te geven aan vrienden, die deze spullen goed kunnen gebruiken. Omdat ik nu geen zin heb om lang te wachten en om straks ál mijn spullen mee te slepen naar een Koninginnedagmarkt, heb ik er vandaag dus voor gekozen om de goede spullen te fotograferen en op Facebook en Instagram te plaatsen.

De spullen van de stapel ‘dit wil ik sowieso houden’ zet ik netjes terug in de kastjes. Ik was ze af, poets ze of stof ze af en plaats het netjes terug waar het hoort te staan of liggen. De kringloopspullen gaan in een tas, de spulletjes voor de verkoop in een doos. (maak ze schoon en maak er even foto’s van, heb je dat meteen maar gehad!) en ook het afval werk ik meteen weg. Toegegeven, je huis wordt eerst een slagveld als je hiermee begint. Overal liggen spullen, je breekt je nek over de stapels, een hoest-of niesbui is onvermijdelijk en van binnen vervloek je jezelf om je impulsieve koopgedrag. Maar wat is dit het waard, als straks alles netjes staat waar het moet staan. Zo hield ik vandaag opeens een praktisch leeg keukenkastje en twee compleet lege planken in een een stellingkast over. Wow. Het is lang geleden dat ik mijn keuken zo netjes heb gezien!  Natuurlijk maak je meteen van de gelegenheid gebruik en poets je al je kastjes en plankjes grondig. Ik bedoel, nu we toch bezig zijn…

Ik ben de hele middag bezig geweest. Alleen maar met mijn keuken. Mijn huis was een puinhoop, overal lag wat en eventjes dacht ik: waar ben ik aan begonnen?! Maar wat een heerlijk gevoel, die lege, schone keuken en het idee dat ik een paar mensen blij heb gemaakt met wat spulletjes. Dit klinkt misschien een beetje beangstigend, maar ik heb zelfs zin om de rest van mijn huis aan te pakken! Goed, ik denk nog even niet aan de inbouwkasten, waar als je ze opentrekt al dingen uit komen rollen, en de zolder wordt helemaal hilarisch… maar dat zien we dan wel weer. Ik pak het ruimte voor ruimte aan en ga systematisch te werk. Boy, wat ben ik trots op mezelf!

Doe jij ook aan ‘downshiften,’ zoals grootschalig opruimen ook wel wordt genoemd? En hoe pak jij dit aan? Misschien kunnen we elkaar van tips voorzien! Ik lees het graag bij de comments.

Liefs,

 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

41 gedachten over “Het grote opruimproject #1

 1. Ik doe dit eens in de zoveel tijd met mijn kledingkast! Heerlijk gevoel, ik heb heel veel kledingstukken die ik niet meer draag en waar ik anderen nog wel blij mee kan maken. As we speak zelfs weer een vuilniszak vol!

  1. heerlijk he? Ga ermee naar een kledingruil, heb je nog een leuke middag ook! (of organiseer er zelf 1 ;))

 2. Let vooral op bij het weggeven van elektrische apparaten of ze het nog wel doen. Nooit leuk om achteraf te horen dat iemands keuken blauw van de rook stond vanwege een retro broodrooster.

  1. hahahaahahhaha lievie! hahahahaha, ik lach me rot. Inderdaad, dat was me wat he! Ik mis je! x

 3. Goed artikel. Ik wil dit jaar consuminderen en ook veel opruimen. Mijn voornemen is om dit jaar elke dag een nieuwe advertentie op Marktplaats te zetten. Op die manier moet mijn huis na een jaar toch een stuk leger zijn en heb ik hopelijk wat extra geld verdient.

 4. Oooh yeah, baby! Ik ben net zo. Net zo goed in kringlopen steunen (mijn excuus!), genieten van wat ik heb, genieten van het veranderen, opruimen, wegdoen. Enzovoorts. Eigenlijk heb je er dan vier keer plezier van. Ook niet verkeerd! Overigens ga je na verloop van tijd al wel voor aankoop nadenken over het opruimen later en word je dus minder kooplustig. Overigens: voor meer inspiratie kun je op mijn blog de thema’s ‘opgeruimd’ en ‘minimalisme’ eens gaan lezen! :-)

 5. Ik doe in de eerste plaats aan consuminderen. Dat zorgt ervoor dat ik zelden iets impulsief koop en elke aankoop grondig overweeg. En dus ook niet zo veel spulletjes in huis heb.

  Enkel mijn kleerkast moet ik soms opruimen, omdat mensen weten dat ik graag tweedehandskleren draag en zakken vol oude kleren komen droppen. Ik maak wel telkens direct een shifting van wat ik wel wil houden en wat niet, maar de kledingstukken die ik dan bij nader inzien toch niet draag, belanden in het tweedehands- of ontwikkelingshulpcircuit!

  1. Heel goed dat je aan consuminderen doet! Voor mij voelt het alsof ik nu schoon schip maak, om dan ook met consuminderen te kunnen beginnen.
   Dat krijgen van zoveel spullen klinkt heel bekend. Mensen denken altijd heel lief met me mee en geven me van alles, maar ik ben nu op het punt gekomen dat ik voor sommige dingen in alle eerlijkheid ga bedanken. Anders kan ik over een halfjaar weeeeer alles uitkammen!

 6. Wat fijn! Ik heb dat een tijd geleden ook gedaan. Niet te geloven hoeveel rommel een mens toch bij elkaar weet te hamsteren! Zelf doe ik altijd ‘alsof ik ga verhuizen’. Ik verhuis dus in mijn eigen huis. Als ik verhuis ruim ik namelijk ook altijd enorm veel op en dat komt meestal doordat ik dan opeens besef hoe weinig waarde ik eigenlijk hecht aan veel dingen die ik op dat moment in huis heb staan/liggen. Dus eens in de zoveel tijd gooi ik de hele boel op een hoop, richt als het ware mijn huis opnieuw in alsof ik er net ben komen wonen en wat niet meer past in mijn ‘nieuwe huis’ moet weg. Heerlijk!

  Van de laatste puinruimklus ligt nog een rest te wachten, al weeeeken! Maar nu ik je blogbericht heb gelezen ben ik weer helemaal geïnspireerd! Ik denk dat ik vandaag nog aan de slag ga. Dank! En succes met de rest van het ruimen! GENIET ERVAN! :-)

  1. Haha, wat een goed idee: doen alsof je gaat verhuizen in je eigen huis! Je zou jezelf ook ten doel kunnen stellen: deze dozen, hier moet alles in passen. Wat er niet in past, moet weg. (of eerst naar zolder en als je er dan een halfjaar niet naar omgekeken hebt, alsnog weg) Lekker bezig jij ook hoor!
   Ik heb vanmorgen vroeg mijn boekenkast leeggetrokken en alle boeken die nog goed waren, maar ik niet meer wilde hebben, staan nu op bol.com. Ik ben benieuwd!

 7. Als je klaar bent mag je gerust hier ook nog even doorgaan hoor ;-)
  Projekt kleding opruimen en uithangen op hangertjes bijvoorbeeld!

  1. hahahaha, nou straks raak ik er nog aan verslaafd inderdaad ;) Ik heb zojuist de inbouwkast in de woonkamer en het dressoir met boeken uitgeruimd (kringloop-verkoop-afval) en straks ga ik ook door met mijn kledingkast. Daar zie ik tegenop, want foto’s maken is stom werk en je weet nu al dat iedereen gaat mailen met: wat is de oksel-tot-okselmaat? Dus ik ga in de weer met een meetlint. Moet gebeuren!

   1. Haha ja de o-o maat hou op schei uit! Plat gemeten, enkel of dubbel en hoeveel rek zit er nog in :-)
    Klopt de kleur, is het nog wel heel, niet TE verwassen…….. Succes!

 8. Ooh de grote januari opruimwoede: ik zit er middenin: heb al twee grote dozen vol wat weg kan, en twee vuilniszakken die ik weg kan gooien. Om over mijn kleding maar niet te beginnen… Het gaat langzaam (heb bijvoorbeeld geen auto waarmee ik even langs de kringloop kan rijden), maar het ruimt heerlijk op!

  1. Heeft jouw kringloopwinkel niet toevallig een ophaalservice? Hier in de buurt doen er wel een paar aan!4

 9. Het opruimproject waar ik tegenaan hik is de boekenkast… die ziet eruit als een slagveld, alles ligt kriskras door elkaar. Eigenlijk moet er ook het een en ander weg, maar dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen :D. Even mentaal voorbereiden dus…

 10. Ik doe het ook eens in de zovedl tijd. Dan gooi ik al mijn zooi op het bed van mijn ouders en ga ik ruimen. Ik probeer altijd 1 vuilniszak weg te krijgen (voornamelijk papier). Ik heb laatst nog een tas naar de kringloopwinkel gebracht die hier om de hoek is :D

 11. Goed idee. Ik probeer een opruimwoede aan te wakkeren, maar als ik om me heen kijk zakt de moed me toch behoorlijk in de schoenen. Ik heb toch echt wel een beetje hoarder-trekjes vrees ik, ik zie in alles nog wel een doel (lees: een slap excuus) of een (zelfverzonnen) emotionele waarde zodat ik iets nog wat langer kan bewaren. Gaat natuurlijk nergens over. Aan de slag dan maar!

  1. Heel goed! Herkenbaar ook hoor, ik heb het weken voor me uitgeschoven. Had me als doel gesteld om in de vakantie te beginnen en daarbij komt, het is ook een van mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar… dus nu kon ik er echt niet meer onderuit. Begin klein, met een kastje of een laatje. Niet meteen het heel huis willen doen. Succes ermee!

 12. Goed bezig! Ik doe het meestal kastje voor kastje, alles eruit halen en dan kijken wat ik echt weg doe en wat nog gebruikt kan worden en wat ik wil houden. Heb al aardig wat boeken en dvd’s verkocht.

 13. Wat een goed idee!
  Ik vind het altijd leuk om te zien hoeveel jullie om andere mensen geven en aan andere mensen denken, hoe vreemd dat misschien ook klinkt
  Veel succes met dit project en ik wens jullie alle goeds voor 2013!
  Liefs

  1. Dat is heel erg lief van je, Sharon. Dankjewel voor je grote compliment. Ik wens jou ook een geweldig jaar, groen, groener, groenst! :)

 14. Ik ben ook al hard bezig met ruimen. De keuken en een gedeelte van de slaapkamer heb ik gehad. 3 vuilniszakken met kleding (!), oude schoenen, heel veel oude kopjes en troepjes waarvan ik me afvraag wat ze in de keuken/slaapkamer deden. Het lucht enorm op, alleen erg jammer dat het zo lang duurt en eerst een enorme puinzooi moet worden voordat het opgeruimd is!

  1. Dat is het he… eerst is het echt een enorme puinhoop, waardoor je halverwege bijna denkt: weetje, laat maar, ik duw het allemaal weer terug in die kastjes en laat maar zitten. Maar daar moet je juist even doorheen. Mijn huis is nu ook een chaos, maar ik weet dat het beter wordt :)

 15. Een goed begin is al half gewonnen! Goed bezig, Merel! En ho ik heb geen Instagram, maar ik had ook wel interesse in die leuke dingen op de foto hoor :) Ben aan het sparen voor mijn uitzet, dus als je nog eens iets moois tegenkomt! ;-)

 16. Wow, dit is ook wat ik bedacht had voor aankomende tijd!
  Ik heb zooo ongelofelijk veel spullen. Steeds wanneer ik er nu naar kijk, gaat het een beetje kriebelen van binnen.
  Ik had alleen nog geen idee hoe het aan te pakken. Nu wel!
  Bedankt, Merel!

 17. Goed bezig zeg! Heerlijk vind ik het! Opruimen en schoonmaken en opnieuw inrichten! Love it! Ik ben een half jaar geleden verhuisd en dat helpt ook goed. Toch nam ik spulletjes mee waar ik nu dan uiteindelijk wel afscheid van heb genomen :) ik ben eergisteren naar de kringloop gegaan en mijn tassen met decoratie spulletjes en van alles en nog wat weggegeven en naar huis gegaan zonder iets mee terug te nemen!!

 18. Goedzo! Ik heb eerlijk gezegd bijna geen keukenspulletjes (misschien omdat ik al bezig was met minderen toen ik op mezelf ging wonen), maar dat maak ik ruimschoots goed in papier (tijdschriften, boeken, boekjes, schriftjes… ooh ik heb zoveel!). Misschien wordt het weer eens tijd daar naar te gaan kijken…

 19. Heerlijk opruimen, ik doe het wel altijd onder het genot van een muziekje!

 20. De Weggeefwinkel, je hebt er meerdere door het hele land, is ook zeker een aanrader om je spullen aan te doneren. Niemand die er winst op maakt, slechts een locatie waar anderen weer spullen kunnen meenemen, om te laten zien dat consumptie ook anders kan. Het is begonnen vanuit een krakers intiatief. Zie : http://www.weggeefwinkel.nl

 21. Ik doe hetzelfde als jij en inderdaad wat een puinhoop krijg je dan. Ik heb nog een soort regel die dit leed enigszins voorkont… Een ding er in is minimaal een of twee dingen eruit. Lukt niet altijd naar scheelt zeker!

  1. Ja, dat is altijd een goed idee! 1 erin, 2 eruit, probeer ik zelfs te doen. Valt niet mee, maar werkt wel heel erg goed.

 22. Ik ben sowieso al erg geïnteresseerd in consuminderen en ben daar vorig jaar ook een periode erg intensief mee bezig geweest. Dit jaar wil ik me er weer mee bezig houden, maar nu meer uitgespreid over het jaar zodat het zich niet tot een paar maanden beperkt. Mijn goede doel voor dit jaar is in ieder geval om geen kleding te kopen, want daar heb ik al meer dan genoeg van ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *