Hoe begin je een niche blog?

nicheblogs1

We herinneren ons nog heel goed de dag waarop we voor het eerst bij een PR bureau op bezoek gingen. We waren nog maar een paar maanden bezig met bloggen en ik denk dat we zo’n 10.000 unieke bezoekers per maand hadden. Dat we werden uitgenodigd om te praten over mogelijkheden bij een PR bureau was voor ons een enorme eer en we hadden eigenlijk geen idee wat we hiervan konden verwachten. Het bleek een hartstikke leuk gesprek te worden en toen we naar huis gingen, kregen we voor het eerst in ons bloggersbestaan een goodiebag gevuld met spulletjes om te testen mee naar huis. We hebben onderweg naar huis even lopen gillen: “WAAAAH!!! DIT IS TOCH GEWELDIG?!”

Er is 1 specifiek ding uit het gesprek dat we nooit zullen vergeten. De PR-dame merkte op dat we voor een niche-blog erg hard groeiden. Wij dachten eerst dat ze bedoelde: “Voor een nice blog,” maar dat ze het verkeerd uitsprak. We hadden namelijk nog nooit van een niche gehoord en we hadden werkelijk geen idee wat ze daarmee bedoelde. Gelukkig kregen we uitgebreid uitgelegd wat een niche inhield: je kunt het zien als een specialisatie of een soort hoek waarin je je bevindt. In ons geval is dat de ‘groene/vegan hoek.’ We zijn nu zo’n drie jaar verder en we hebben een hoop geleerd en een heleboel veranderingen doorgemaakt. Waar we eerst dachten dat een niche voor beperkingen zou zorgen, zien we nu in dat een niche juist iets is waar je enorm in kunt groeien. We vinden het te gek dat jullie ons regelmatig berichtjes sturen met vragen over beginnen met bloggen en we willen jullie daar dan natuurlijk ook graag mee helpen! In deze blogpost beantwoorden we de vraag: “Hoe begin je een niche blog?”

Bepaal je niche

Laten we beginnen bij het begin. Hoe bepaal je je niche? Het zou kunnen zijn dat je door je hobby, je werk, je achtergrond, opleiding of werkervaring al in een bepaalde niche rolt, zonder dat je het door hebt. Dat was bij ons eigenlijk het geval. We begonnen met vegan eten, zochten leuke Nederlandstalige vegan blogs en die waren er niet. Toen kwamen we bij Amerikaanse vegan foodblogs uit en zagen we: hey, in Amerika is dit echt al een big thing. We besloten eigenlijk spontaan om het zelf in Nederland te gaan proberen: een blog over veganistisch eten. Dit was voor ons een logische stap, omdat we het een onderwerp was dat op dat moment in ons leven speelde (en nog steeds, dagelijks.) We hebben er van tevoren niet over nagedacht dat de vegan/groene hoek onze niche zou worden, dat was gewoon logisch.

Misschien werk jij in de mode en valt het je op dat veel mode eigenlijk niet eerlijk wordt geproduceerd. Je gaat je erin verdiepen en je komt erachter dat er nog maar weinig bloggers zijn die schrijven over fair fashion. Dit zou zomaar eens het begin van een blog kunnen zijn – en je hebt je niche gevonden. Mode is geen niche, eerlijke mode wel. Hetzelfde geldt voor plussize mode of vintage mode. Wat je in feite doet is het onderwerp – mode in dit geval – kleiner maken.

Nog een paar voorbeelden: je wilt een foodblog beginnen want je kookt enorm graag, maar ja, foodblogs zijn er al zoveel. Oke, dat is waar. Maar is er al een blog over lowbudget glutenvrije voeding?  Wat denk je van een blog over koken met streekproducten? Of een vegan bakblog? Zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan – er zijn oneindig veel onderwerpen (en dus niches) te vinden.

Onze belangrijkste tip vind je misschien heel erg afgezaagd, sorry daarvoor, maar we gaan hem toch met je delen: kies een onderwerp waar je oprecht heel veel passie voor hebt. Denk niet in termen van ‘over dit onderwerp is nog geen blog, dus moet ik er eentje beginnen,’ maar denk aan onderwerpen waar jij echt iets mee hebt. Het gaat gewoon niet werken om een fashionblog te starten als je zelf helemaal niks met mode hebt. Ook een mommyblog runnen als je zelf geen kinderen hebt lijkt ons lastig. Of stel dat je denkt: ik begin ook een vegan blog, maar je eet zelf niet vegan, tsja, hoe geloofwaardig en interessant is het dan nog? En dan bedoelen we met name voor jezelf. Een niche blog runnen is, denken wij, alleen leuk als je zelf ook echt helemaal voor dat onderwerp gaat en er veel liefde voor hebt.

Als je dan je onderwerp hebt gekozen, ga je zitten en doe je een goede brainstorm. Welke subonderwerpen zou je allemaal kunnen bespreken op je blog? Het is prettig om, voordat je een blog begint, alvast een beetje een richting te bepalen. Dat geeft je niet alleen veel inspiratie (als het goed is,) maar het is voor je lezers ook duidelijk wat ze kunnen verwachten. Laten we een voorbeeld bekijken. Je wilt een blog over lowbudget glutenvrij leven beginnen. De brainstorm:

Waarom begin ik dit blog? Omdat ik zelf glutenvrij moet eten en ik erachter ben gekomen dat veel glutenvrije producten behoorlijk duur kunnen zijn. Zelf ben ik op onderzoek uitgegaan en ik gemerkt dat het voordeliger en leuker kan.

Welke onderwerpen zou ik willen behandelen?
– recepten – hoe je verrassend lekker, makkelijk en lowbudget glutenvrij kunt koken
– aanbiedingen van glutenvrije producten delen
– ik zou glutenvrije producten willen testen
– ik zou hotspots willen bezoeken waar ik goed en lowbudget glutenvrij kan eten (in mijn eigen omgeving, in andere steden en misschien zelfs wel in het buitenland)
– ik zou (kook-)boeken over glutenvrij eten willen reviewen
– ik zou andere mensen die glutenvrij eten willen vragen hun lowbudget tips te delen met mijn lezers
… en zo zouden we nog wel een tijdje door kunnen gaan.

Misschien denk je eerst: glutenvrij eten is toch al behoorlijk beperkt? En dan wil je ook nog een focus leggen op lowbudget glutenvrij eten? Bijna onmogelijk! Toch niet. Hoe meer je in een onderwerp duikt, hoe meer je ontdekt. Daarbij komt dat er tientallen manieren zijn om een onderwerp te benaderen.

Word een expert

Onze podcastheld Pat Flynn, vertelde een mega inspirerend verhaal over beginnen met bloggen. Hij zei: je moet gewoon van 1 onderwerp heel veel af weten. Stel dat jij heel veel van wormen af weet en die beestjes echt te gek vindt, – word dan een wormenexpert. Ga over wormen bloggen, zorg dat je er alles over te weten komt, lees boeken, schrijf een e-book over wormen en zorg dat je ‘het gezicht achter de wormen’ wordt. Op een dag word je benaderd voor een interview – omdat ze iemand zochten die iets af wist van wormen en via Google bij jou terechtkwamen – en moet jij eens opletten hoe snel je dan tot wormenexpert gebombardeerd wordt. Wat begon met een blogje over wormen, opgezet op een regenachtige zondagmiddag, zou zo maar eens tot een geweldige hobby of zelfs een booming business kunnen uitgroeien.

Tegenwoordig zie je steeds vaker bloggers op televisie of in tijdschriften. Zo verschijnen er regelmatig bloggers bij Koffietijd, RTL Boulevard of Editie NL om iets te vertellen over bepaalde onderwerpen – omdat ze er expert in zijn geworden. Je zou als blogger gauw door de mand vallen als je eigenlijk niks af weet van de onderwerpen waarover je blogt. Zorg dus wel dat als je een niche kiest, je je hier ook echt in verdiept. Als je geen interesse (of tijd en zin) hebt om je je te verdiepen in deze onderwerpen, maar je wilt wel heel graag bloggen omdat het je zo leuk lijkt, dan kun je misschien beter kiezen voor een wat algemener blog, in plaats van voor een niche blog.

Wees niet bang voor beperking

Heel soms balen wij wel eens van de beperking die we onszelf hebben opgelegd. Dan bedoelen we met name hoe we soms op commercieel gebied mooie kansen moeten laten gaan. Om een voorbeeld te geven: we werden laatst uitgenodigd voor een heel mooie persreis, naar een prachtig en ver oord. Onze eerste gedachte was: OMG, natuurlijk gaan we! Dit is een kans die we nooit meer krijgen. Toen we er iets beter over nadachten, realiseerden we ons dat de reis eigenlijk maar weinig raakvlakken met ons groene blog had. We vroegen aan de organisatie hoe het programma eruit zou zien en helaas, we konden er ook eigenlijk weinig groens van maken. We weten dat veel van onze lezers het al ‘lastig’ vinden dat wij wel eens met het vliegtuig op reis gaan  – maar helaas ontkomen we daar niet altijd aan. We snappen alleen wel heel goed dat als we dan op persreis gaan, en we daar over gaan schrijven op ons blog, het wel een beetje meerwaarde moet hebben voor de lezers. Het moeten afwijzen van zo’n geweldige kans is een moment waarop we stiekem wel eens denken: hadden we maar iets meer ruimte. Wij zijn ook maar mensen en zijn heus wel eens een beetje jaloers op andere bloggers die de hele wereld over reizen en dat soort kansen wel kunnen aanpakken. Aan de andere kant zul je altijd zien dat als je zoiets afwijst, er ook weer andere mooie kansen voorbij komen. Daar moet je gewoon vertrouwen in hebben.

Verder heeft ons niche blog ons nog nooit beperkt. We vinden het juist heel tof om te bekijken wat er allemaal in de groene hoek te vinden is op het gebied van lifestyle, mode, eten, verzorging en reizen. Sterker nog, de groene wereld ontwikkelt zich zo ongelooflijk snel momenteel, je kunt bijna niet bijhouden hoeveel leuke dingen er zijn om over te schrijven. Daarom hebben we toen we onze nieuwe blog-layout kregen ervoor gekozen onze artikelen te gaan verdelen in een paar onderwerpen: Groen eten, Groen leven, Groen Denken en Groen reizen. Dat maakt het een stuk overzichtelijker. Wanneer je gaat bloggen in een niche, zul je merken dat er allemaal deuren voor je opengaan – meer dan je ooit had kunnen denken. Voordat je het weet moet je eerder jezelf beperkingen opleggen, omdat je anders geen niche blog meer hebt, dan andersom.

Wij vinden het ontzettend leuk om een niche blog te hebben. We zijn ons de groene wereld helemaal gaan eigen maken en duiken overal in, omdat we steeds meer willen leren. Voor De Groene Meisjes hebben we nooit een ander blog gehad, dus we kunnen het niet vergelijken met het runnen van een ‘algemener’ blog, maar wij zouden iedereen aanraden om als je een blog wilt beginnen, te kiezen voor een niche blog. We hopen de vraag ‘hoe begin je een niche blog’ voor jullie te hebben beantwoord. We zouden het heel leuk vinden om over andere blog-gerelateerde onderwerpen te schrijven, dus als jullie vragen hebben: be our guest! Wat zou je willen weten over bloggen of over ’the bloggers life?’ Stel gerust je vragen onder dit artikel en we gaan ermee aan de slag! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

64 gedachten over “Hoe begin je een niche blog?

 1. Leuk en informatief artikel! Ik vind persoonlijk ‘niche blogs’ ook het leukst om te lezen, in plaats van al die algemene fashionwebsites. Dat worden meer nieuwssite over mode en beauty dan persoonlijke blogs. Ik ben nu op zoek naar een goede nieuwe, natuurlijke en niet te dure, shampoo en jullie blog zal ik zeker gebruiken hiervoor, maar ook Naoki en Zolea, dat zijn ook echte ‘niche blogs’!

  1. Jaaaa, daar noem je nou precies 2 van onze favoriete niche blogs! :)

 2. Leuk en herkenbaar onderwerp! Herkenbaar ook, die beperking. Ik krijg regelmatig van andere travelbloggers te horen: ‘Vind je het niet jammer dan dat je nooit eens met persreizen buiten Frankrijk mee mag?’ Dat zou ik jammer kunnen vinden natuurlijk, maar dat vind ik niet. Ik heb nu binnen anderhalf jaar vier persreizen naar Frankrijk mogen maken en volgens mij had ik met een algemeen reisblog nooit zo snel vier persreizen mogen maken, überhaupt. Je word gewoon een soort ambassadeur van een land, een merk. Dat vind ik zo leuk. Niet alleen voor PR-bureaus, maar ook voor lezers. Dat ze ineens denken dat je álles weet over dat ene onderwerp, fun! Is in mijn geval helemaal niet zo (ik weet niet in hoeverre dat bij jullie is), maar het is zo leuk om te zien hoe mensen je toch als expert gaan zien. Jullie doen dat ook geweldig goed. Succes nog, ladies!

  1. Klinkt herkenbaar :) Maar we staan er hetzelfde in als jij!

 3. Heel interessant om te lezen. Het is wel moeilijk om een onderwerp te kiezen als je heel breed bent geïnteresseerd.
  Maar het zal inderdaad wel belangrijk zijn omdat je lezers duidelijk kunt maken waar je het meeste over blogt .
  Ik hoop nog meer “hoe te bloggen” artikelen van jullie te lezen want ik zie jullie echt als inspiratie!

  1. Haha ja, als je heeeeeel breed geïnteresseerd bent, ja, dan wordt het lastig om een echt niche blog te beginnen. Toch zou je wel een ‘inspiratie blog’ of een ‘lifestyle blog’ met een extra focus op 1 of 2 onderwerpen kunnen hebben bijvoorbeeld!

 4. Wat een interessant stuk.
  Ik wordt er helemaal enthousiast van. Ik zou nog graag iets willen lezen over hoe zet je een blog op. En hoe begin je met schrijven.

  Groetjes Marieke

  1. Leuk, dankjewel voor je suggestie! We nemen alle tips mee!

 5. Dit is voor mij een erg interessant verhaal. Ik vind het maar lastig hoor, het bepalen van een niche. Zoals jullie inderdaad zeggen: je wilt natuurlijk het liefst een niche vinden waarover nog (bijna) niemand blogt (in Nederland). Ik heb voor mijn idee niet echt een passie waarover nog niet geblogd wordt; in ieder geval niet een waar ik me bewust van ben. Mijn blog noem ik altijd maar een ‘van alles en nog wat-blog’, omdat ik dus niet zozeer een niche heb. Het enige dat ik kan bedenken, is dat ik een feel good niche heb (ik schrijf over de leuke dingen die ik meemaak/tegenkom). Maar om dat nu echt een niche te noemen? Wie weet kom ik nog eens achter mijn passie (waarover nog niet/nauwelijks geblogd wordt)! Misschien wil ik wel helemaal geen niche blogger worden, ik vind het ook wel lekker vrij om over alles te kunnen schrijven. Maar het geeft natuurlijk wel weer een sterke richtlijnen voor je lezers, als je een niche blog hebt. Overzicht is natuurlijk iets belangrijks – dat vind ik dan ook goed aan bijvoorbeeld jullie blog. Moeilijk!

  1. Het is ook heel leuk om een niet-niche blog te hebben – denken wij, maar we kunnen het niet vergelijken. Ons bevalt een niche blog erg goed, maar dat is voor iedereen persoonlijk!

 6. Wat ik mooi vind om te zien, is dat er zelfs binnen ‘groen bloggen’ nog weer allerlei vormen zijn. Zo lees ik met veel interesse jullie blog terwijl ik zelf weer over een hele andere tak binnen groen leven blog, namelijk bewust simpel leven, zelfvoorziening en homemaking. Zo kun je leren van elkaar, elkaar verrijken en gewoon gezellig kletsen. En dat maakt het hebben van een niche blog voor mij ook echt een meerwaarde.

 7. Ik studeer journalistiek en ik ben al een tijdje bezig met het opzetten van mijn blog. Ik heb superveel leuke ideeën om over te schrijven en ook om bijvoorbeeld filmpjes over te maken (mijn vriend is cameraman, dus filmpjes kunnen niet ontbreken haha), maar waar ik heel erg tegen aan loop is het technische aspect. Dus het kopen van een mooi thema voor wordpress, deze installeren etc. Steeds als ik er aan begin, raak ik gefrustreerd en geef ik het op.. Heel jammer natuurlijk. Ik hou mezelf ook steeds voor, goh als ik nou 10 kilo dunner ben of als dit project voor de studie af is, of dit of dat of zus of zo, dan ga ik beginnen. Ik stel het steeds uit! Super vervelend! Vooral omdat ik het gewoon echt heel graag wil! :)

  1. Volgens mij hebben we hier wel iets aan voor een volgend artikel ;) Maar om je alvast te verklappen hoe wij zijn begonnen: gewoon doen. Niet te lang nadenken, gewoon beginnen. Echt :)

 8. leuk stuk, helder omschreven. Hier heb ik wel wat aan.
  Ben benieuwd naar jullie volgende stukken over bloggen, zo leuk om te lezen.
  Groetjes
  Sarah

 9. Ik zou heel graag een blog willen beginnen over gezond en gelukkig leven maar daarbij een groot stuk over hulpverlening. Dit omdat het aansluit bij mijn opleiding, sph, en daar heel gepassioneerd over ben. Alleen ben ik bang dat dit geen vaste bezoekers opgaat leveren. Hebben jullie daar misschien tips voor?

  1. Zeker weten! Zo leuk, jullie hebben allemaal leuke suggesties gegeven voor nieuwe artikelen. Wordt aan gewerkt :)

  1. Dankjewel voor de tip! Dit boek zag ik laatst ook op Naoki voorbij komen en het leek me meteen erg interessant! Ik ga even kijken of het er ook digitaal is, voor op mijn iPad :)

 10. Vaak kun je van een nicheblog meer leren ofzo. Wel goed dat jullie zo bewust kiezen van opdrachten. Sommige blogs volg ik niet meer omdat ze teveel advertenties gebruiken en dat vind ik erg jammer.. uiteraard heb ik daar niks tegen maar het moet geen reclame platform worden ofzo, bij jullie heb ik daar helemaal geen last van en vind ik de kwaliteit echt super!

  Hebben jullie wel eens geen zin om een artikel te schrijven? En hoe schrijven jullie één artikel samen? En als jullie niet samen een blog hadden, hadden jullie dan apart een blog begonnen? Haha tot zover mijn vragenvuur.

  1. Wat een leuke vragen!!!!! Daar gaan we mee aan de slag :) Dankjewel Marlijn!

 11. Wat een verleidelijk aanbod zo’n persreis! Wat goed dat jullie dicht bij jezelf blijven en dan toch niet gaan maar dat je dan even baalt snap ik wel. Ik volg jullie blog nog maar pas en ben geen veganist maar ik doe wel mijn best groen te leven (lukt de ene keer beter dan de andere keer) en ik vind jullie recepten en tips heel inspirerend! Echt fijn om te lezen. Ik blog zelf over vintage (ook nog maar pas) maar ik vind andere onderwerpen zoals boeken, planten, dieren en reizen gewoon veel te leuk dus echt een niche is niet. Jezelf beperken is inderdaad niet zo makkelijk.

 12. Komt wederom om het juiste moment! Ik blog momenteel in het Nederlands, maar vind m’n blog niet meer zo leuk. Zit er nu over te denken om opnieuw te beginnen en ik het Engels te gaan schrijven, zeker omdat ik nu ook in Engeland woon. Het is goed om van te voren hier wel even bij stil te staan – thanks voor de inspiratie!

  1. Kijk, dat zijn van die overwegingen.. Dat zul je overigens ook altijd blijven houden. Wij zijn nu 3 en een half jaar bezig en nog hebben we regelmatig ideeen en plannen om het anders aan te pakken en te verbeteren. Dat is goed, want dat betekent dat je blog in beweging is. Succes met het maken van je keuzes!

 13. Ik vind niche blogs zelf veel leuker om te lezen dan algemene blogs. Vaak worden er op niche blogs wat originele onderwerpen besproken en is er wat meer diepgang, iets wat ik erg prettig vind.

  En wat betreft groeien als een niche blog, dat is denk ik heel erg afhankelijk van de niche en de wijdere maatschappelijke trends en interesses. Jullie blog past natuurlijk in het plaatje gezond eten, bewust leven en dat is de laatste jaren erg in trek. Voor andere niche blogs kan het wat moeilijker zijn om bezoekers te trekken. Zeker als zij jou niet kunnen vinden en je zelf niet goed weet waar je je blog het beste kan promoten. Ik blijf SEO in ieder geval lastig vinden zonder Google Analytics ;)

  1. Hoe bedoel je zonder Google Analytics? Gebruik je dat niet? Kunnen we je zeker wel aanraden hoor! Is naar onze mening wel het beste statistiekenprogramma en zeer betrouwbaar.

 14. Wat een fijn artikel, heel duidelijk geschreven! Ik vind jullie blog ook een heel fijne, overzichtelijke indeling wat betreft onderwerpen hebben.

 15. Leuk artikel! Ik heb zelf ook een “groene” blog, dus ik kan de tips goed gebruiken, dankjewel! Al moet ik wel zeggen dat ook de term “groen” behoorlijk breed is, en dat ik me dan ook niet kan voorstellen dat ik me snel beperkt voel in onderwerpen.

  Ik vind het trouwens tof om te lezen dat jullie die persreis hebben afgeslagen! Ontzettend jammer voor jullie natuurlijk, maar het feit dat jullie er op deze manier mee omgaan maakt jullie, en jullie blog, authentiek en geloofwaardig. Er zijn tegenwoordig genoeg bloggers die alles maar aan lijken te nemen voor het geld of voor de leuke reisjes :( Jullie zijn helemaal niet zo, en daarom vind ik jullie blog ook zo leuk!

 16. Wat ontzettend leuk om te lezen. En het zet me wel aan het denken. Ik heb een persoonlijke/lifestyle blog en blogde eerst over alles wat los en vast zat, maar in de loop der tijd schrijf ik steeds vaker over artikelen die dicht bij me staan. Ik vind make-up heel erg leuk, maar ik laat deze artikelen liever over aan dames die er écht gepassioneerd van zijn.. Ik houd met name veel van mijn tuin en huis en wil mijn pijlers hier meer op kan richten en me daarin wil ontwikkelen. Mijn blog krijgt dan ook binnenkort een make-over :)

  1. Wat cool om te horen zeg! Ik denk ook dat je in de loop van de tijd erachter kunt komen wat je niche is. Dus als je al een blog hebt. Voor ons was dat anders, omdat we nog nooit eerder een blog hadden gehad. Maar als ik jouw verhaal zo hoor, dan klinkt dat erg logisch!

 17. Een goed en duidelijk artikel, denk dat veel beginnende blogs hier wat aan hebben! En het leuke van een passie is dat je vaak vanzelf in een nicheblog rolt, zonder dat je er erg in hebt. Ik vind het zelf ook leuker om nicheblogs te lezen trouwens, je vertrouwt mensen toch sneller in hun expertise. Je kunt tenslotte niet álles van álles weten. Wel jammer trouwens, en heel sterk ook, dat jullie die reis moesten afslaan maar er komt vast genoeg ander leuks op jullie pad!

  1. Zo is het :) En anders boeken we gewoon zelf tickets naar eh…. bijvoorbeeld Berlijn ;)

 18. Heel interessant artikel, ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord. Wij zijn net begonnen met bloggen en het is nog een beetje zoeken naar je identiteit, dit bericht helpt ons zeker! :)

  1. Wat leuk om te horen Ruby en blogcollega :) Heel veel succes!

 19. Ik wilde even zeggen dat jullie mij zo inspireren! Ik ben zelf zo’n driekwart jaar aan het bloggen en ik ben nog een beetje zoekende naar mijn identiteit.
  Ik ontdekte via jullie blog ook de SPI podcast van Pat Flynn en ik ben helemaal hooked! Wat een inspirerende man. Dankjewel voor alle geweldige tips :)

 20. Leuk artikel Groene meisjes! Ik volg jullie al een lange tijd en wanneer het om groen en vegan gaat, zijn jullie de eerste waaraan ik denk;) Zelf probeer ik ook zo uniek mogelijk te zijn met mijn blog, merk dat dat erg lastig is met al die foodblogs die uit de grond schieten. Maar inderdaad, wanneer je je eigen passie volgt en blogt met het jouw doel, dan kom je er wel!

 21. Leuk artikel, weer :-D

  Mijn blog heet Ongevera – Over ongeveer alles

  Ik zou wel willen dat lezers weten waarvoor ze op mijn blog moeten zijn, maar mijn stukjes zijn ook zo divers dat het niet echt makkelijk te duiden is. Mindstyle onderwerpen vind ik in ieder geval interessant en leuk om over te schrijven, maar ook deel ik graag een receptje, vakantietips en andere dingetjes.

  Tips? :-)

 22. Hoi! Wat een super leuk artikel! Ik vind het leuk dat jullie wat meer willen gaan schrijven over bloggen. Ik ben begin vorige maand een blog gestart over haken/breien en creatief zijn met wol, ook best een niche-blog denk ik. Ik probeer nu lezers te vinden buiten mijn eigen vriendenkring, maar dat vind ik nog wel lastig. Hebben jullie daar misschien tips voor? Groetjes Daniëlle

 23. Deze vraag is niet zo heel erg gerelateerd aan deze blog, maar wat ik me stiekem wel eens afvraag is of jullie een stelletje zijn, of als vriendinnen samen bloggen. Uit jullie blogs krijg ik in ieder geval de indruk dat jullie samenwonen? Het lijkt me interessant om meer te weten te komen over hoe het gezamenlijk bloggen jullie relatie (of deze nu vriendschappelijk of romantisch is) heeft beïnvloedt!
  Misschien leuk om antwoord op te geven in een volgende blog?

  1. We delen inderdaad een huis in Amsterdam :) Ik denk wel dat je kunt zeggen dat een blog een vriendschap sterker maakt. Tenzij het samenwerken niet zo lekker uitpakt natuurlijk, dan niet ;) Maar doordat je samen allerlei kansen krijgt en je samen hierdoor heel veel ervaringen en herinneringen opdoet, is dat zeker van meerwaarde voor een vriendschap. Je bent niet meer alleen vriendinnen, maar ook nog eens collega’s. En zeg nou zelf: wie wil er niet samenwerken met een beste vriendin? Heb je ons artikel ‘bloggen met z’n tweeën’ al gelezen? :)

 24. Erg leuk om te lezen! En goed dat jullie echt dicht bij jullie eigen standpunten blijven en ook dingen afwijzen als het niet bij jullie / jullie site past. Ik heb zelf ook een blog die best wel niche is en ik denk eigenlijk dat het meer voordelen dan nadelen heeft! Je focus is heel scherp en dan krijg je ook de meeste vaste bezoekers lijkt mij.

  1. Ja, dat denken wij zeker ook! Community opbouwen is makkelijker wanneer je een niche blog hebt, want de mensen die je volgen hebben allemaal een specifieke interesse.

 25. Ik denk dat ik een niche blog heb, al jaren, 10 jaar voor wie mij kent, waar jullie denken dat het een niche blog is als alle andere, die denken dat niche is dat ik schrijf over wat hoort, waar ik schrijf wat MAG, verlicht zogezegd, over de wereld die is innerlijk, die niemand kent die weet wat innerlijk is volgens anderen: alles dat hoort, waar wat ik schrijf niet hoort -zoals ik zei-, maar MAG, hetgeen weerspiegelt wie ik BEN: wie mag, waar anderen vinden dat het mag als zij dat vinden, zonder te beseffen dat VINDEN geen ZIJNstoestand is, maar wat HOORT!

 26. Ik ben toevallig die nicheblogger die jullie als voorbeeld gebruiken in dit leuke artikel. Ik blog namelijk over glutenvrij bakken etc. :-) Errug leuk en duidelijk geschreven!

 27. WoW wat een inspirerend blog! Dank jullie wel!
  Is het een idee voor jullie om een workshop over dit onderwerp te geven? Dan meld ik mij bij deze aan ?
  Ik heb zelf een ‘niche’ blog over de yoga lifestyle; Body & Mind Guide. Inderdaad begonnen vanuit een passie.
  De vraag vanuit mij is vooral ik zou er van willen leven, hoe doe je dat? Nu hebben jullie me al veel bijgleerd in het blog, thanks hiervoor.
  Misschien nog andere tips?

  Liefs,

  Elvira

 28. Ik ben sinds mei vorig jaar aan het bloggen over lifestyle (eenvleugjelifestyle.nl). Maar dat is natuurlijk een heel breed terrein, dus er komen ook allerlei onderwerpen voor bij. Mijn vraag aan jullie: moet ik me toeleggen op 1 onderwerp of kan ik onder het kopje lifestyle gewoon van alles kwijt. Ik onderscheid me denk ik wel omdat ik wat ouder dan de gemiddelde blogger ben (47) dus spreek ik automatisch ook een andere doelgroep aan.

  1. Tof! Allereerst: sowieso MOET je helemaal niks. Het is jouw blog, dus jij beslist. Lifestyle is inderdaad een erg breed onderwerp en praktisch alles past erbij. Zelf hebben wij ervoor gekozen om een zestal onderwerpen te bespreken: eten, lezen, wonen, mode, enz.
   Dat werkt voor ons erg goed, om dingen af te bakenen. Deden we dat niet, dan zou ons blog alle kanten opgaan , voor mijn gevoel dan, en zou ik het overzicht kwijtraken.
   Je hebt inderdaad al een richting gekozen: lifestyle voor 40/50+-ers en dat is al hartstikke interessant!

   1. Dank voor het antwoord. Ik heb al een paar vaste rubrieken, en wellicht kan ik daarnaast inderdaad het beste een paar onderwerpen kiezen. Lezers willen toch een soort houvast.

 29. Hey ik vond dit een interessant blog zeker omdat ik zelf echt aan het zoeken ben voor een goede naam voor mijn blog/website. Ik ben enorm gepassioneerd door gezonde voeding ook mede omdat ik zelf altijd veel kwalen heb gehad: acne, leaky gut, hormoononbalans en mijn dokter zegt zelf ook dat ik hier enorm veel over weet. Maar er zijn al zoveel blogs en kan geen originele naam vinden voor die onderwerpen te kunnen bespreken en wat te doen om bv een gezonde huid te krijgen of hoe je darmen te helen en wat te eten en welke goede recepten hier voor zijn etc…
  Het is enorm frustrerend ik dacht eerst aan bv ‘gezondheidstips.nl’ of ‘realfoods’ maar die komen ook al zo vaak terug he.

 30. Tof! Ik wil ook zelf heel graag een blog gaan beginnen… het speelt al zo lang in mijn hoofd

 31. hoi leuk artikel ik heb zelf een nagellak blog en het valt me op dat er weinig nederlandse nagellak blogers zijn ik vind het wel moeilijk hoe ik bezoekers krijg heb je tips. ik zou het leuk vinden als je een bezoekje brengt aan mijn blog maar dat hoeft natuurlijk niet xx

 32. Ik ben zopas beginnen bloggen vanuit het uitgangspunt ‘Het laatste jaar voor ik 40 word.’ Ik schrijf over alledaagse struggles ( die hopelijk voor veel mensen herkenbaar zijn) maar probeer toch ook altijd de silver lining door te laten schemeren. Denken jullie dat er op de ‘Blogmarkt’ plaats is voor dit soort blog, of moet je blog echt over een specifiek onderwerp gaan?
  Neem gerust eens een kijkje op https://deploeterklas.blogspot.com/
  Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *