Hoe begin je met bloggen?

LD4-1024x682

In onze serie ‘bloggen over bloggen-‘ artikelen behandelen we steeds een andere vraag over hoe bloggen werkt. We weten dat veel van onze lezers zelf ook een blog hebben, of met het idee rondlopen er eentje te beginnen. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat veel lezers gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe dat nou werkt, zo’n blog zoals dat van ons, of hoe het ‘bloggersleven’ eruit ziet. Wij vinden het ontzettend leuk om jullie hier meer over te vertellen. Het eerste artikel dat we schreven ging over het niche blogs, zoals die van ons. Het tweede artikel over bloggen met z’n tweeën en dit artikel zal gaan over het starten van een blog. Hoe begin je met bloggen? Wat moet je ervoor kunnen of weten en wat heb je nodig? Hoe pak je start van een blog aan? Op deze vragen hopen we je in dit artikel antwoorden te geven!

Waarom wil je een blog?

Laten we beginnen met misschien wel de allerbelangrijkste vraag: waarom zou je willen bloggen? Wij hebben De Groene Meisjes onderhand alweer drie en een half jaar en al drie en een half jaar vinden we het iedere dag leuk om met ons blog bezig te zijn. Wij denken dan ook dat de voornaamste reden om een blog te beginnen voor de meeste mensen zal zijn: omdat ik het leuk vind. Er zijn ook mensen die een blog beginnen omdat ze weten dat ze dan gratis spulletjes krijgen of omdat ze er graag hun werk van willen maken. Dit zijn niet per se slechtere redenen om met bloggen te beginnen, het probleem kan alleen wel zijn dat je in het begin (de eerste maanden of misschien wel jaren,) behoorlijk teleurgesteld kunt raken. Geld verdienen met je blog gebeurt niet zomaar, daar kan echt jaren overheen gaan. Hierover gaan we het in een ander artikel hebben. Gratis spulletjes krijgen en pakketjes opgestuurd krijgen, dat gebeurt vrij snel. En ja, natuurlijk is dat super leuk! Wij hebben nog regelmatig het gevoel dat het kerstmis is. Echter: je krijgt die spulletjes dan wel, maar de bedoeling is ook dat je er iets mee doet. Het zijn in die zin dus meestal geen cadeautjes, zoals je die van vrienden krijgt. Het is logisch dat wanneer een PR bureau jou een pakket met goodies opstuurt, ze er ook iets voor terug willen zien. Zoals een artikel, of op z’n minst een vermelding in de social media. Misschien droom je ervan om tientallen pakketjes per maand te ontvangen. Dat beteken dan ook dat je tientallen keren per maand ‘iets moet’ met de inhoud van die pakketjes. Dat is niet per se altijd leuk. Om een voorbeeld te noemen: wij kregen eens een paar schoenen en daar waren we heel blij mee. Totdat de schoenen vreselijk slecht bleken te lopen. Het voelt enorm lullig om tegen het PR bureau te moeten zeggen: de schoenen lopen heel erg slecht, we kunnen er eigenlijk niet heel veel positiefs over zeggen. Je voelt je ontzettend ondankbaar, geloof ons maar. Wanneer je die schoenen zelf had gekocht, kon je denken: hmm, jammer, miskoop. Dat voelt heel anders, snap je het verschil? Gratis spulletjes krijgen kan dus echt  heel erg leuk zijn en we zijn met de meeste dingen heel erg blij, maar het zou voor ons absoluut geen drijfveer zijn om wel of niet door te gaan met bloggen.

Wat is onze drijfveer om te bloggen? Toen wij drie jaar geleden begonnen met bloggen, was dat omdat we vegan gingen eten en we geen ‘hippe vegan blogs’ konden vinden die Nederlandstalig waren. We ontdekten dat er wel heel veel toffe vegan blogs in Amerika waren, dus we dachten: als het daar kan aanslaan, zou dat hier ook moeten werken. En dus begonnen we. Het leek ons altijd al leuk om een website te hebben waarop we onze lievelings kringlooapdressen zouden plaatsen. Dat idee hadden we al jaren, maar we hadden het nog nooit uitgevoerd. Nu het vegan eten erbij kwamen dachten we: dit is de perfecte combinatie. Het leek ons leuk en handig, want er zouden vast meer mensen op zoek zijn naar info, net als dat wij dat waren. Daarbij komt dat het ons leuk leek om onze ‘vegan journey’ te documenteren. Ons blog is dus al drie en een half jaar een afspiegeling van de dingen die wij zelf ontdekken en onderzoeken. Inmiddels schrijven we ook over andere groene onderwerpen, omdat we ons breder zijn gaan interesseren voor de duurzame lifestyle in het algemeen. Kort samengevat: het leek ons leuk en handig en daarom zijn we begonnen met bloggen.

beginnenbloggen1

Welke naam geef je je blog?

Hoe bedachten wij onze naam? Eigenlijk ging dat heel natuurlijk. We dachten: we zijn meisjes die proberen groener in het leven te staan. We zijn dus groene meisjes. Hmmm…was dat niet een beetje te makkelijk gedacht? Eerst dachten we dat een catchy Engelse naam misschien beter zou zijn. Zoiets als the Green Girls, of The Green Chicks, maar al na deze namen 10 keer uitgesproken te hebben dachten we: nee, we houden het gewoon lekker Nederlands. De Groene Meisjes it is. We hebben tot op de dag van vandaag geen spijt van deze keuze. Ons advies is om het niet te moeilijk te maken. De voornaamste reden voor dit advies is dat je naam makkelijk te onthouden moet zijn voor je lezers. Je wilt niet dat je lezers iedere keer moeten googelen naar welke naam jouw blog ook alweer had. De naam moet bij je passen en het liefst zegt de naam ook nog iets over de inhoud van je blog.

Vraag jezelf af:

– wil ik een Nederlandse of een Engelse naam? (als je tweetalig gaat bloggen, is een Engelse naam natuurlijk sowieso aan te raden)
– wil ik een korte of een lange naam?
– wil ik een naam die iets zegt over 1 bepaald onderwerp, of houd ik het liever wat breder? (zodat je meer kanten op kunt)
– wil ik een naam die iets zegt over mij? wil ik misschien dat mijn eigen naam voorkomt in de titel?

Schrijf al je opties op en spreek alle namen een paar keer hardop uit. Vraag ook aan vrienden hoe zij de namen vinden klinken wat zij het beste bij je vinden passen. Echt, het werkt het beste om anderen te vragen hoe zij jouw naam vinden. De naam van je blog is heel erg belangrijk – het is alsof je een kind of een huisdier een naam geeft. Oke, je zou de naam uiteindelijk kunnen veranderen als je er spijt van hebt gekregen, maar liever doe je dat niet.

Wanneer je een naam hebt gevonden die goed bij je past en waar je je mee kunt identificeren, is het aan te raden om meteen een domeinnaam te kopen. Hatsa, gewoon meteen doen. Wij wilden niet beginnen met degroenemeisjes.blogpost.nl of iets dergelijks. Niet omdat dat niet goed is, maar omdat we het zelf lastig te onthouden vonden. We wilden gewoon meteen degroenemeisjes.nl zijn en dus kochten we die domeinnaam destijds bij mijndomein.nl. Dit is iets waar we flinke spijt van hebben gekregen, omdat Mijn Domein regelmatig storingen heeft, waardoor je blog er dan uit ligt. Soms voor een paar uur. We raden je dus niet aan om je hierbij aan te sluiten. Het probleem is dat als je al een tijdje bezig bent met bloggen en je blog bestaat al een tijdje, dan wordt het lastiger om over te stappen naar een andere host. Wij willen namelijk naar GreenHost, omdat dit veel beter bij ons past (want duurzaam) en we hebben veel goede verhalen over de service gehoord. Binnenkort zullen we dus met ons blog verhuizen, wat best een beetje spannend is. Je moet er toch niet aan denken dat er dingen verloren gaan? Neem dus ons advies ter harte en kies een goede naam en laat deze meteen registeren bij een goede host.

Wat heb je nodig voor een blog?

beginnenmetopruimen1-1024x682

Eigenlijk niet heel veel meer dan een computer/laptop en een camera. Oké,  een smartphone met apps van je social media kanalen erop is ook wel erg handig. We zullen proberen op een rijtje te zetten hoe wij zijn begonnen en wat we daarvoor nodig hadden:

De basics:

– een laptop of computer met snel internet. Waarom is dat belangrijk? Omdat bloggers vaak met veel foto’s werken en dat moet je internet wel een beetje trekken. Of stel dat je besluit video’s te gaan maken voor op YouTube – die bestanden zijn groot, moeten worden bewerkt en moeten worden ingeladen. Kortom: snel internet is een must. Frustratie nummer 1 op het Groene Meisjes Hoofdkantoor is als we een ‘slome internetdag’ hebben – kun je er gewoon niet bij hebben. Super snel internet is dus gewoon een prioriteit voor een blogger. We zouden de Groene Meisjes niet zijn als we niet even van de gelegenheid gebruik zouden maken om je een groene tip mee te geven. Want naast het feit dat glasvezel tot 2,5 keer sneller gaat dan ‘gewoon’ internet, is het ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan ouderwets internet. Glasvezeldraden in de grond zijn namelijk minder schadelijk dan de koperdraden (die bij ‘ouderwets internet’ horen) die onder onze stoepen lopen. Weer wat geleerd vandaag! Inmiddels is glasvezel al voor ruim 2 miljoen huishoudens beschikbaar en wordt het jaarlijks verder uitgebreid. Als je op dit moment nog geen toegang hebt tot glasvezel internet, dan is de kans groot dat je dit snel wel gaat krijgen.

– een smartphone. Neem maar een flinke databundel, want wanneer je blog straks online gaat zul je heel wat uurtjes op de verschillende social media kanalen te vinden zijn! Download maar alvast Instagram, Twitter en Facebook Paginabeheer in je app-store. Dit zijn apps waar wij echt niet zonder kunnen. Ook zou je de Google Analytics app kunnen downloaden, zodat je altijd en overal de statistieken van je blog kunt checken. (hebben wij zelf niet, want zo vaak kijken we niet naar de statistieken, maar in het begin is het wel heel leuk om dit een beetje in de gaten te houden) Oh en vergeet de WordPress app niet, zodat je straks de comments die op je blog gaan verschijnen makkelijk kunt beantwoorden.

– een camera. Wij zijn begonnen met telefoonfoto’s. Toen zijn we overgestapt op een goedkope systeemcamera. Een half jaar geleden besloten we dat het tijd was om te gaan investeren in kwaliteit en nu hebben we een spiegelreflexcamera voor de foto’s en een vlogcamera voor de video’s. De vlogcamera is een Canon G7X en de spiegelreflex is een Canon EOS 700D. Over beide apparaten zijn we ontzettend tevreden; ze kunnen gewoon alles wat we willen! Wat betreft het bewerken van de foto’s en de video’s: foto’s bewerken doen we in het standaard programma dat op onze MacBooks zit. Video’s bewerken doet Jamie met Final Cut Pro. Dit is een vrij prijzig programma, dus ook dat is iets wat we pas een half jaar geleden hebben aangeschaft. Om te beginnen is een systeemcamera echt helemaal prima. Kies voor een lekker handzaam apparaat dat je makkelijk overal mee naartoe sleept.

Hoe ziet je blog eruit?

Nou, geloof ons, ons blog zag er drie jaar geleden niet uit. Je zou ons niet meer herkennen. We kozen voor een bizar drukke achtergrond, met een ingescande afbeelding bovenin en alles in hoofdletters. ‘Lekker alternatief,’ zoals we dat op een ander tof Berlijns blog hadden gezien. Het was eigenlijk verschrikkelijk, als je er zo aan terug denkt. Jamie heeft gelukkig enige kennis van de technische kant achter het blog en daarom was ze al gauw in staat om iets beters te ontwerpen. Inmiddels zijn we met een webdesigner in zee gegaan en hebben we haar een heel nieuw blogdesign laten ontwerpen. We kunnen haar altijd mailen als er technische kwesties zijn, dat is erg fijn. Dit kost natuurlijk wel geld en het is heel logisch dat je de eerste jaren dat je een blog hebt, dit geld er niet aan wilt uitgeven. Dat deden wij ook niet en dat hoeft ook niet. Er zijn talloze mooie WordPress sjablonen te downloaden en daarmee kun je vrij gemakkelijk zelf een blog ontwerpen.

Wij hebben een WordPress-blog en daar zijn we heel tevreden over. We hebben ook geen ervaring met andere aanbieders, zoals bijvoorbeeld Blogger. We vinden WordPress heel overzichtelijk en het werkt lekker eenvoudig – dit was voor mij met name een must, omdat ik echt helemaal níks snap van codes en technische dingen. Met WordPress kan zelfs ik werken, dat zegt wel iets. We kunnen het je dus echt aanraden!

En hoe begin je dan echt?

Oke, je hebt alles geregeld. Je hebt een camera geleend van een vriend, je hebt een laptop met daarop een gratis bewerkingsprogramma en snel internet. Je hebt een naam bedacht, een domeinnaam gekocht, je hebt een WordPress sjabloon gedownload en je een beetje verdiept in het programma. Je bent dus eigenlijk klaar om te beginnen.

Ja, maar hoe doe je dat dan? Nou, door het gewoon te doen. Ja, in het begin gaat alleen je tante je blog lezen. Of misschien ook een of twee vrienden. Maar je doet het omdat je het leuk vindt, toch? Je wilt lekker schrijven, dingen delen, foto’s maken en laten zien. Dat kun je gewoon doen, ook zonder een groot publiek. Die lezers, die komen straks vanzelf. Hoe je ervoor gaat zorgen dat je meer lezers krijgt, behandelen we in een ander artikel. (er komen dus in ieder geval nog twee artikelen over bloggen aan: 1 over geld verdienen met je blog en 1 over het vinden van lezers voor je blog)

Denk niet te lang na. Ga zitten en schrijf. Twijfel niet te lang om iets online te plaatsen. In het begin is je blog verre van perfect. Geloof ons: perfect wordt het nooit. Ook wij hebben nog steeds dingen te leren en uit te vinden. Ook wij schamen ons dood voor oude blogposts. Het toffe van het hebben van een blog is dat je je eigen ontwikkeling documenteert. Over een paar jaar kun je terug zien hoe je toen schreef, hoe je foto’s eruit zagen en hoe je dacht over dingen. Eigenlijk is dat alleen al een reden om gewoon te beginnen. Denk niet dat jouw idee te stom of te saai is. Of dat iedereen dat al doet. Nou en? Het is jouw stukje internet en jij mag ermee doen wat je wilt. Wij zijn zo ontzettend blij dat we drie en een half jaar geleden gewoon begonnen zijn. Met een lelijk blogdesign (wat we toen heel cool vonden,) crappy foto’s en vreselijk slecht geschreven stukken tekst. Wat maakt het uit? We vonden (en vinden!) het leuk en daar ging het allemaal om.

We hopen dat je iets aan onze tips hebt en we zien je graag terug bij onze volgende artikelen over bloggen! Als je andere vragen over bloggen hebt of als je nog meer tips hebt: laat alsjeblieft een reactie achter! Alvast bedankt. 

– Deze blogpost is geschreven in samenwerking met officechicks.nl

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

42 gedachten over “Hoe begin je met bloggen?

  1. Handig stukje! Ik ben afgelopen jaar naar Hong Kong verhuisd en net een blog begonnen om inderdaad deze ‘journey’ te documenteren. Met name hoe ik mijn grote hobby ‘koken’ kan voortzetten in een keukentje van 5m2 (geen grap).
    Ik wacht met smart op jullie volgende tips.

  2. Wat een handige en fijn artikel! Ook leuk om te lezen hoe het bij jullie is begonnen… Liefs, Jis

  3. Goede beginners tips! En ondanks dat ik zelf al een tijdje bezig ben vond ik het toch een leuk stuk om te lezen :)

  4. Bedankt voor dit leuke artikel. Ik ben zelf pas een paar weken bezig met mijn blog en vind het super leuk om te doen. Maar soms is het ook heel lastig en daar kan ik best onzeker van worden. Door jullie artikel ben ik weer helemaal gemotiveerd!

  5. Goed artikel weer! Ik heb al tijdens een blog maar ga een nieuwe nemen omdat ik graag in het Engels wil gaan bloggen.. deze tips komen dus zeker van pas om met een schone lei te beginnen

  6. Heel herkenbaar allemaal! Voor het kiezen van een naam zijn we precies hetzelfde te werk gegaan. Helaas waren heel veel namen die we bedachten al bezet. Daardoor zijn we weken aan het brainstormen geweest en ineens wist ik het. Gelukkig hadden we het hostbedrijf al uitgezocht dus kon ik meteen de domeinnaam vast laten leggen. Verder zijn we begonnen met bloggen, puur voor het plezier. Ik denk zelf dat dit het beste uitgangspunt is.

  7. Toffe tips! Ik ben zelf ook helemaal gek op het boek How Blogs Work van Stephanie Duval. Heel leuk geschreven, lekker luchtig en ook hele goede beginners-tips.

  8. Goed uitgelegd! Ik vind het zelf ook heel handig vooral voor recepten terug te vinden ofzo. Daarnaast lijkt het me ook grappig om over een paar jaar artikelen terug te lezen en inderdaad te zien hoe je weer gegroeid bent en hoe je nu anders tegen dingen aan kijkt. Als ik met bloggen bezig ben denk ik ook nergens aan en gaat de tijd altijd zo snel, echt een geniet moment!

  9. Een beetje off-topic, maar wel gerelateerd: jullie lettertype ziet er heel ijl uit op mijn scherm, best moeilijk leesbaar (ik gebruik sinds kort Chrome, op andere browsers ziet het er beter uit).

  10. :) Dat stukje over de naam herken ik wel. Ik begon zelf namelijk met een gedichtenblog, als platform om mijn zelfgeschreven gedichtjes te publiceren, maar nu ik ook andere dingen schrijf moet ik de naam gaan aanpassen. Ik had alleen niet bedacht dat ik bloggen zo leuk zou vinden toen ik begon…

  11. Super leuk blog weer. Jullie schrijftaal is ontzettend aanstekelijk en relax. Als blogger en nog nat achter de oren heb ik altijd veel aan jullie blogs om mij te inspireren.
    Ik ben ook zeer benieuwd naar jullie blog over hoe kom je aan lezers, grote kans dat ik daar weer nieuwe ideetjes uit ga halen.

  12. Mooi artikel! Alhoewel ik ook al jaren blog (met eigen domeinnaam en een blog bij WordPress) was ik heel blij met de WordPress-app tip! Dank!

  13. Ik blog al een aantal maanden, maar wat duidelijk dit zeg! Ik weet zeker dat veel meiden (en jongens) hier wat aan zullen hebben.

  14. Herkenbaar maar ook duidelijk en fijn geschreven zeg. Ik denk dat het bij iedereen het verloop hetzelfde is, je wordt er gewoon steeds beter in :)

  15. Tips van mij:
    Ga een commitment aan met je blog. Blijf bloggen, ook al denk je op sommige momenten: “wie leest dit?”.
    Maar ook liever een bericht minder dan een bericht waar je niet trots op bent.
    Ik vind het zo leuk om te doen!

  16. Lekkere schrijfstijl hebben jullie. En fijne tips om te gaan bloggen. Ik blog zelf op verschillende plekjes en dat leek me een aanleiding mensen te helpen met bloggen, en wel als vrijwilliger voor een centrum voor mensen met kanker . Ik richt me vooral op de eerste drempel: beginnen met schrijven. Daarover hebben jullie een ontwapenend stukje geschreven. Dank. Aan de rest (zoals wordpress) kom ik niet toe, maar is wel handig om dat doorkijkje te geven.

  17. Heel leuk en handig artikel, ik ben namelijk net begonnen en er staan zeker tips in die ik kan gebruiken!

  18. Leuk artikel! Grappig om het stukje te lezen over ‘je blog wordt nooit perfect en gewoon te beginnen’. Ik liep al maaaanden rond met het idee van een blog. Op 1 januari heb ik meteen een van mijn goede voornemens waar gemaakt en ik ben inderdaad gewoon gestart.
    Mijn blog is nog verre van perfect, maar ik vind het heelleuk om te doen! Mocht je een kijkje willen nemen: http://www.eurokoken.nl, recepten onder de 1 of 2 euro per persoon.
    Ik wil laten zien dat je prima kunt koken met een klein budget, zonder meteen in de “zielige bijstandshoek” te gaan zitten. Mijn blog moet studenten aanspreken, of mensen die wat geld willen besparen, maar ook bijstandsmoeders. Kortom, iedereen die eens wat meer op de kleintjes willen letten.

  19. ooooh, ik ging heel wat pagina’s terug op jullie website en vond daadwerkelijk jullie eerste post! Ergens in October 2011 als ik het goed heb. Het is inderdaad heel wat veranderd en ik moet zeggen; deze evolutie is heel tof om te zien!

  20. Hi Merel,
    Bedankt voor het delen van al je tips. Ik heb een vraag: zit je inmiddels bij Greenhost en bevalt dit goed?

  21. Leuk om te lezen! Ook ik ben sinds kort begonnen en herken wat jullie schrijven. Erg benieuwd hoe ik er over een aantal jaren voor sta! ;-)

  22. Ik vind dit zo’n super artikel! Ik ben pas sinds een week begonnen met bloggen. Iedere keer wanneer ik weer even twijfel of ik wel goed bezig ben pak ik dit artikeltje er weer bij. Belangrijkste tips uit jullie artikel: het gaat gewoon om doen wat je leuk vindt! Perfect wordt het nooit en die lezers komen straks van zelf.

    Heerlijk!

    Thnx Groene Meisjes!

    En voor de liefhebber: http://www.mindfulmoms.nl :-)

  23. Ik zit er al een tijdje aan te denken om een blog te beginnen, en ga dan nu eindelijk de stap zetten!
    Een slimme meid is voorbereid, ik ben nu dus druk bezig met de praktische zaken uit te zoeken.

    Ik kom alleen dus echt totaal niet uit de keuze voor een hosting of domeinnaam!

    Hoe doet de rest dit allemaal? Ik geloof dat ik voornamelijk een beetje ga aanklooien met mijn blog, dus veel geld wil ik er niet aan kwijt, maar ik wil wel de optie openhouden om door te groeien naar een professionele blog. Ik zie op internet veel het advies om het gelijk goed te doen met een hostingpakket.
    Antagonist, yourhosting, gethost en een uitgebreid pakket via wordpress wordt veel aangeraden. Zijn deze bedrijven een goede keuze om mee in zee te gaan als beginnende, aanklooiende, non-technische blogger?

    Iemand die me hier bij kan helpen en de gouden tip voor me heeft?

  24. o, en ben natuurlijk ook wel benieuwd of Greenhost bevalt Merel ;)

  25. Bedankt voor jullie goede tips! Ik loop al een tijdje rond om een blog te starten, als “documentatie” van mijn ontwikkelingstraject. De tip voor Greenhost vind ik echt super, ik heb daar nu mijn domeininaam aangevraagd.
    Nogmaals hartelijk dank!!!
    Ps: Ga vooral zo door met jullie prachtige blog, echt genieten!

  26. Na wat googlen ben ik hier terecht gekomen en dit doet mij goed, wat een tips!
    Vooral doet het goed om te lezen dat het inderdaad lang kan duren, maar als je hard genoeg werkt.. je volgers ook wel komen. Erg bedankt!

  27. heel leuk om te lezen! ik wil ook super graag gaan bloggen en het lijkt mij super leuk maar ik heb nog even geen idee waar over ik wil gaan bloggen… kunnen jullie hier ook bij helpen of moet ik dat echt zelf doen? groetjes,

  28. Hallo, Ik wil graag een blog beginnnen. Maar als je net begin kun je dan beter meteen al een domeinnaam kopen of hoeft dat niet. Alvast dankjewelxx

  29. Echt heel fijn dat jullie dit hebben geschreven!
    Het helpt mij om mijn eigen blog te gaan beginnen.
    Ps leuk blog

  30. leuk om te lezen allemaal,ik ben ook net begonnen en het moet zeggen het lukt me voor geen meter
    ik ben nog heel erg zoekende maar hey opgeven staat niet in mijn agenda hoor
    ben er zeker van dat het stilletjes aan allemaal wel in zijn plooi valt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *