Hoe bereid je je voor op de Vegan Challenge?

berlijn7

Op 1 april begint er weer een nieuwe Vegan Challenge. Aangezien het eerder 1 april is dan je denkt en voorbereiding de helft van het werk is, delen we vandaag alvast enkele handige tips met je. Op deze manier hopen we je alvast een beeld te geven van wat je kunt verwachten en van welke handige oplossingen er zijn voor onhandigheden wanneer je meedoet aan de challenge.

Is vegan eten moeilijk?

Want die onhandigheden, daar ga je sowieso tegenaan lopen. Dat ligt niet aan het feit dat een veganistisch eetpatroon zo slecht of moeilijk is vol te houden, maar aan het feit dat je ‘gewoon’ je hele dieet compleet verandert en dus aan allemaal nieuwe dingen moet wennen. Opeens moet je bijvoorbeeld van praktisch ieder product dat je koopt de ingrediëntenlijst doornemen en dat ben je misschien niet gewend. Een gevolg hiervan is dat boodschappen doen wat langer duurt of dat je niet zomaar even een kant-en-klaar maaltijd uit een schap kunt trekken.

Ook in restaurants heb je twee keer langer nodig om een menukaart helemaal door te spitten, op zoek naar vegan opties. Kortom: je kunt voornamelijk zegen dat het allemaal wat meer tijd kost, maar moeilijk is het niet. En alles went. Op een gegeven moment hoef je niet meer van élk product de hele ingredientenlijst door te nemen, omdat je gewoon al weet of een product vegan is of niet. Boodschappen doen gaat op een gegeven moment weer even snel als altijd, maak je daarover ook vooral geen zorgen.

Wees ook niet bang dat je vaak zonder eten zult komen te zitten. Ook niet in de horeca. Voor praktisch alles is een oplossing. De vraag is dan alleen wel in welke mate jij bereid bent om er moeite voor te doen. Maar aangezien je je hebt opgegeven voor de Vegan Challenge, denken we dat dit wel goed zit ;)

Misschien denk je nu: maar waarom zou ik überhaupt zoveel moeite willen doen om een bepaald dieet aan te hangen? Nou, omdat het voor het goede doel is. Dat goede doel is niet alleen het feit dat je je niet meer zo schuldig hoeft te voelen over al het dierenleed in de wereld, of omdat je weet dat je een bijdrage levert aan een beter milieu, ook omdat je lichaam je vast heel dankbaar gaat zijn. Sommige mensen merken na een paar dagen van plantaardig eten al verschillen aan hun lichaam. Sommige gezondheidsklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dat zou alleen al een reden zijn om het op z’n minst eens te proberen, toch?

Wat moet ik die hele maand dan eten?

berlijn5

Herhaal na mij: wortels met hummus. Dat weet je toch, dat dat het enige is dat wij eten? Grapje natuurlijk. Kijk maar eens naar de receptenindex op onze site, en naar alle uiteenlopende gerechten die je hierin treft. Van chocoladetaarten met drie lagen tot broodjes met hartig beleg, en letterlijk alles er tussenin, je vindt er een recept van op onze site en dus kan het vegan. Je hoeft helemaal niks te missen!

Op zondagen posten wij op onze Facebookpagina altijd een weekmenu. Hierbij zetten we steeds vijf andere recepten van ons blog voor je op een rijtje, zodat je op zondag je boodschappen in huis kunt halen en de rest van de week niet meer hoeft na te denken over je avondeten. Doen wij gewoon voor je.

Voor meer recepten zijn er natuurlijk honderden vegan blogs, zowel in Nederland als daar buiten en laten we niet vergeten hoe vol de boekhandels tegenwoordig ook staan met  veganistische kookboeken. Het is niet meer zo lastig om toegang te krijgen tot het Rijk Der Vegan Food.

Vegan eten in sociale situaties

greenmarket10

Maar is dat niet ontzettend awkward, dat hele vegan eten? Zo van: dan sta je op die borrel van je werk en dan ga je opeens een bitterbal, die je vorige week nog gretig aangepakt hebt, afslaan. Hmm ja, ik voel je wel. Dat is in het begin wel gek ja. En je zult in het begin nog heel vaal moeten uitleggen dat je bezig bent met een challenge – vrijwillig, ja  – en dat je dit doet om uit te proberen of het iets voor je is, enzovoorts enzovoorts. Er zullen mensen zijn die vinden dat je je aanstelt of dat zo’n challenge nergens over gaat, maar aan die mensen hoef jij helemaal niks uit te leggen. (sorry, dat is mijn niet zo bescheiden mening)

Als je vegan eet, of dat nu voor altijd of voor een maand is, ga je inderdaad in situaties komen waarin het op z’n minst opvalt dat jij bepaalde dingen niet eet. Als je daar een beetje op een relaxte manier mee wilt omgaan, dan moet je een manier vinden, ben ik van mening. Mijn manier was om er grapjes over te maken, iemand anders kiest ervoor om een rijtje met feiten uit zijn hoofd te leren. Kan je de ander daar lekker mee om de oren slaan, dat idee. Hoe je het ook aanpakt, allemaal prima, maar zeg alsjeblieft niet (en echt, ik smeek je,) dat je dingen ‘niet mag eten.’ En dan heb ik het niet over iets niet mogen eten vanwege een allergie, want dat is weer iets anders. Maar wanneer je bepaalde dingen uit overtuiging niet eet, dan heet dat niet ‘niet mogen.’ Dat klinkt hetzelfde als zeggen: “ik heb geen seks voor het huwelijk, want dat mag ik gewoon niet van mijn geloof.” De eerste vraag die je gaat krijgen is: maar wáárom dan niet?! En: wie zegt dat dat niet mag? Zorg alsjeblieft dat je altijd weet waarom je doet wat je doet. Ik vind het zelf echt extreem onsexy wanneer iemand geen eigen mening heeft – jij vast ook.

Goed, daar zit je dan met je eigen mening. Ontzettend sexy en vegan voor een maand te zijn. Bitterballen af te slaan. Dat is best wel even een ding om te doen, maar geloof me maar als ik zeg dat je je goed zult voelen. Hier volgen enkele praktische tips:

– laat je vrienden, familie en/of collega’s weten dat je een maandje vegan gaat eten. Je hoeft er geen enorme coming-out van te maken, maar het is wel handig als mensen op de hoogte zijn. Beloof ze plechtig dat je gewoon dezelfde persoon blijft en dat niemand bang hoeft te zijn om onterfd te worden.

zorg zelf voor alternatieven. Ga je uit eten met vrienden? Zorg dat jij de verantwoordelijkheid hebt genomen om uit te zoeken waar jij een vegan maaltijd kunt krijgen. (een tip: kies, waar mogelijk, voor een restaurant waar iedereen kan bestellen wat hij wil bestellen. Verplicht je vrienden niet om de hele maand mee te gaan naar Ontzettend Veganistische Restaurants.)

– zorg ook voor alternatieven wanneer je bij vrienden of familie gaat eten. Neem desnoods een pot pindakaas en een pak rijstwafels mee.

– ga je op reis? Zoek van tevoren uit waar jij kunt gaan eten, zodat je 1) niet uren met een lege maag hoeft rond te lopen en 2) je je eventuele reisgezelschap niet irriteert.

– wees áltijd respectvol tegenover mensen. Ook als mensen helemaal niet begrijpen waarom je doet wat je doet. Bedenk dat mensen altijd wat tijd nodig hebben en stiekem houdt niemand van verandering, dus geef het die tijd maar. Ga geen felle discussies aan als je daar geen zin in hebt en ga zéker geen ruzie maken.

Moet ik ook meteen een wereldverbeteraar worden?

Honey, be my guest. Als jij vanaf dag 1 van de Vegan Challenge je Facebook zou willen volspammen met video’s en plaatjes over hoe afschuwelijk al het dierenleed in de wereld is, dan is dat jouw manier. Als je het leuk vindt om je Vegan Challenge vorderingen bij te houden op een blog of op Instagram, dan zeg ik: doe het. Als je lid wilt worden van vegan Facebookgroepen om te praten met andere vegans, dan zou dat je volgens mij prima kunnen helpen.

Maar het is ook allemaal even prima als je dit alles níet doet en je gewoon in stilte een maand lang plantaardig eet. Misschien wil je het helemaal niemand vertellen, ook goed. En misschien zeg je ook: ik wil wel vegan eten, maar ik heb nog geen behoefte om te kijken naar de rest van mijn lifestyle. Ik ben van mening dat dit soort veranderingen tijd kosten en helemaal niemand anders dan jij kan het tempo bepalen. Er zijn ook helemaal geen regels, want je doet dit voor jezelf en niemand kan je daar op welke manier dan ook maar op afrekenen. (en ja, er wordt mee gedreigd, maar er is geen gevangenis voor vegans die zich niet aan regels houden) (ik kan het weten, want ik had op z’n minst al lang een taakstraf moeten krijgen na alle geitenkaas die ik at op wat minder sterke momenten)

De conclusie van dit verhaal? Het komt allemaal wel goed en het is niet zo moeilijk. Ik ben nu natuurlijk ontzettend benieuwd wie van jullie zich vrijwillig aanmeldt voor de Vegan Challenge! De mensen die graag door mij overgehaald willen worden mogen zich melden, dan zal ik mijn uiterste best doen.  Zo ben ik dan ook wel weer. Stel al je vragen gerust onder dit artikel! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

65 gedachten over “Hoe bereid je je voor op de Vegan Challenge?

 1. Wat een handig artikel! Ik ga ook meedoen, maar ik gok dat het voor mij niet héél lastig gaat worden, omdat ik al lactosevrij (en glutenvrij) eet. Ben heel benieuwd naar die maand :)

  1. Ik ben ook een glutenvrije vegan en ik vond daardoor inderdaad het laatste stapje minder moeilijk. Mensen weten al dat je ‘anders’ eet en pizza, taarten, koekjes & alle voorverpakte shizzle mag je toch al niet:)! Ben benieuwd hoe jij het gaat vinden Marlotte!

 2. Normaal gesproken zou ik denk ik zeker hebben meegedaan, maar ik zit met hetzelfde als Marlotte. Ik eet al glutenvrij en bijna helemaal lactosevrij en in verband met mijn gezondheid heb ik de voedingsstoffen uit vlees denk ik toch nodig, vooral omdat mijn lichaam moeite heeft met het opnemen van supplementen. Anyways, ik hoop dat héél veel mensen mee gaan doen en we zo weer een stapje dichter bij een eerlijke wereld komen! (:

  1. In principe kan je alle voedingsstoffen uit plantaardige voeding halen. B12 is het enige wat niet van nature in plant-based voedsel zit, maar dat is aan heel veel dingen (zoals sojamelk) toegevoegd (al wordt supplementeren wel aangeraden, maar als je dat niet makkelijk opneemt lijkt me dat voor vlees ook gelden, omdat het daar ook aan toegevoegd is). Probeer het zou ik zeggen!

  2. Het enige dat je hoeft te supplementeren met een vegan dieet is B12. Ik gebruik daarvoor een mondspray met B12 (kies wel voor een b12 op basis an van methylcobalamine. En NIET de inactieve vorm cyanocobalamine. Ik heb mijne van unlimited health want die is 100% vegan). Doordat het een mondspray is wordt het opgenomen in door je slijmvliezen. Je hoeft het dus niet te missen als je het zou willen proberen:)! Succes

   1. @Iris, volgens mij maakt het niet uit welke vorm van B12 je neemt. Er zijn nog geen wetenschappelijke studies die hier een duidelijk verschil in laten zien. Enkel bij het innemen van erg hoge dosissen.
    Dus laten we geen onnodige dingen de wereld in helpen :)

  1. Echt helemaal niet gemeen bedoeld, maar je WIL niet meedoen toch, je KUNT het wel. Je kiest er zelf voor om paleo te eten toch :). Sorry dat dit zo lullig klinkt over internet, als dit in person was had je kunnen zien dat ik dit alleen maar empowering bedoel en niet naar beneden halend! Liefs!

  2. En zoek eens naar Vegan Paleo, er zijn genoeg recepten! :) Er is zelfs een arts die ‘Pegan’ leeft dacht ik.

   Paleo mag zijn gezondheidsvoordelen hebben, helaas zou onze mooie planeet geen 9 miljard paleo’ers kunnen dragen. Dus vind hierin de weg die goed voelt :)

 3. Handig om te weten.
  Ik eet al aardig vegan maar dat kan nog beter omdat ik nog niet precies weet wat wel of niet kan qua ingrediënten/
  En soms puur uit gemakzucht dat ik iets grijp en niet op let wat er precies inzit.
  Daarom opgegeven voor de Vegan challenge, daarmee hoop ik het allemaal net wat beter onder de knie te krijgen.

 4. Oeh ik ben heel hard aan het twijfelen om mee te doen. Nu eet ik al weinig vlees vanwege natuurvoeding. Maar misschien wil ik dit toch een keer proberen. Ik vind het dan wel lastig om biologische roomboter te laten staan. Maar ik zou het wel een keer willen ervaren wat het schrappen van alle dierlijke producten met mij doet…. twijfel..twijfel…

  1. Je tekent geen contract dus een maandje proberen kan altijd toch!

  2. Ik weet zeker dat je het op z’n minst een interessant experiment vindt :) Zeker met jouw natuurvoedingsachtergrond!

 5. Ik ben de laatste 2 maanden als steeds meer vegan aan het eten. Kost me totaal geen moeite en ik geloof dat het echt beter is voor mijn lijf (ik at al bijna 14 jaar vegetarisch dus de stap was niet zo groot). Deze tips zijn echt super! Dankjewel!

 6. Tip: zorg dat je altijd iets vegans te eten bij je hebt. Ik heb in iedere tas een klein vegan reepje zitten. Neemt weinig plek in beslag, en je hoeft ze echt niet regelmatig te eten maar het voorkomt wel dat je hongerig (en dus chagrijnig) door de stad loopt opzoek naar eten. Het maakt het voor mij allemaal veel chiller.
  Situaties waarin ik ze inzet: voor het boodschappen doen als ik plotseling merk dat ik toch echt te weinig gegeten heb en zin krijg om de hele winkel leeg te kopen, onderweg ineens honger en (nog) niets vegans in de buurt (of geen zin om te zoeken), in situaties waarin iets vegans bestellen/kopen/zoeken geen optie is.

 7. Jep,

  Ik doe mee! Heb me er zelfs een challenge bij gegeven! Als Indo, ga ik er een sport van maken om verschillende authentieke Indische gerechten vegan omtoveren!! En wie weet zegt mijn hele systeem daarna why not for life vegan?! Maar zoals je zegt, het kost tijd om bepaalde gewoontes vegan te maken. Zoals kaas, in Limburg waar ik woon, is het heel moeilijk om aan vegan kaas te komen, dus die variant wil ik heel graag proberen! Ik ga idd jullie weekmenu’s in de gaten houden, super fijn!

  Groetjes Yvon

  1. Hoi Yvon, ik ben ontzettend benieuwd naar de recepten van de vegan versies van de Indische gerechten!

  2. Oee ja, Indisch eten en dan vegan!! Hou er nu al van. Heel veel succes!

  3. De natuurwinkel in Maastricht heeft wel een aantal vega kaas opties

 8. Handig artikel en heel herkenbaar ook, want ik ben 6 weken geleden geswitcht. Ik eet nog niet 100% vegan, maar ik doe het stapje voor stapje. Ik voel me overigens beter dan ooit!

 9. Wat een leuk artikel! Ik kan iedereen de vegan challenge ontzettend aanraden. Ik deed hem in januari en vond het super leerzaam en inzichtgevend! Ik eet nu nog wel dierlijke producten, maar veel minder dan eerst, omdat ik in die maand lekkere vegan alternatieven heb ontdekt. Mocht je trouwens benieuwd zijn naar mijn ervaringen, ik schreef er een blogje over op http://www.dewereldopjebord.nl/hoe-gaat-het-met-de-vegan-challenge/.

 10. Aaaah komt er weer een vegan challenge aan?! Misschien is dit dan het moment voor mij…. Maar ik vind het om de een of andere reden zo eng! Ben denk ik bang dat ik van allerlei dingen heel erg ga craven, of dat ik faal en me daar kut over voel, of dat niemand om me heen het begrijpt (al denk ik dat veel mensen het opzich wel zouden begrijpen)…. Nog eventjes nadenken!

  1. Doen! Het hoeft niet in één keer goed, maar elke stap naar veganisme is een stap in de goede richting. Zeker met de vegan challenge als hulp is het goed te doen :-)

  2. Stel je doet het en het bevalt niet, dan stop je er na een maand weer mee! Gewonnen: zelfkennis & trots omdat je het geprobeerd hebt.
   Stel je doet het en het bevalt enorm. Gewonnen: nieuwe levensstijl waar je top bij voelt!
   Stel je doet het niet. Gewonnen: niets, je vraagt je altijd latent af of je het misschien wel had moeten doen en blijft twijfelen.

   Je moet niks natuurlijk! Maar ik herken je angst wel. Ik was ook nog heel bang dat ik mijn spiermassa en kracht zou verliezen ivm eiwittekorten ofzo, allemaal onzin. Angst bedoelt het goed, maar is 9 van de 10 keer een super slechte raadgever. Liefs!

  3. Misschien helpt het om niet te streng te zijn voor jezelf! Door mee te doen doe je een stap richting meer plantaardig eten. Je hoeft het dus niet perfect te doen op dag 1 en ook niet op dag 30! Zie het als een ontdekkingstocht en bekijk eens wat dingen zijn die je makkelijk vindt en waar je tegenaan loopt. Er zijn geen falers! Mijn transitie naar geheel plantaardig eten kostte me twee jaar en daar ben ik achteraf alleen maar blij om. Zo vindt je steeds makkelijkere manieren om dingen te doen en krijg je geen ’terugvallen’ of cravings. Ben benieuwd of je het gaat doen!! Succes:)!!

   1. Haha! Dat zeggen we (trailrunners) ook tegen weghardlopers ;)

 11. Ik ben (door jullie!) een paar dagen geleden echt echt echt vegetariër geworden. Al die lieve diertjes, die kan je toch niet pijn doen?! Ik wil misschien ook meteen de vegan challenge doen, maar misschien is dat te veel in een keer. Wat denken jullie, zal ik het doen?
  Xxx

  1. Hi Willemijn,
   Dat zal er aan liggen hoe moeilijk je het voor jezelf maakt :)
   Thuis vegan eten met al het lekkers dat er te koop is in de supermarkt en wat je zelf kunt koken is niet zo ingewikkeld. Maar als je merkt dat het buiten de deur nog te ingewikkeld is dan hou je het voor nu even bij vegetarisch. Hou het leuk en ga op onderzoek uit wat er allemaal voor lekkers te maken en kopen is, op je eigen tempo. Dan is er niets moeilijks aan! :) Veel plezier!

 12. Ik eet sinds begin maart volledig vegan en het bevalt me prima! Ik voel me uitstekend. Er is maar één nadeel: ik heb een enorm droge huid gekregen. Hebben meer mensen daar last van? En heeft iemand een goeie tip om hier iets aan te doen? Ik heb er behoorlijk last van.

  1. Ik slik vitamine B12, D en Omega 3 van lijnzaad tabletten van de Tuinen. Mijn houd is juist minder droog geworden ;)

  2. Hoihoi! Ik kreeg inderdaad ook een drogere huid nadat ik vegan werd (wat ik eigenlijk heel fijn vond omdat ik een best wel vette huid had op sommige plekken van m’n gezicht). Maar bijvoorbeeld mijn wangen werden net iets te droog.. Mijn huid is nu helemaal top; ik drink veel water, smeer nadat ik gedoucht heb of m’n gezicht gewassen heb de huid in met lijnzaadolie, en ik eet vrij veel ‘vette’ dingen zoals noten en zaden zoals chia en lijnzaad. Hope this helps! (En supergoed dat je vegan bent gaan eten :))

 13. Ik ben vorige maand gestart met mijn eigen challenge. Dus ook een maand vegan eten. Het heeft mij zoveel gebracht! Misschien raar om het zo uit te leggen, maar het heeft mij een identiteit gegeven. Zo voelt het echt. Eindelijk eens iets waar ik een duidelijke keuze in maak, waar ik voor sta en waarbij ik bijdraag aan een betere wereld. Heerlijk! Het vegan eten was (en is, want ik ben nog steeds niet “terug” naar dierlijk voedsel!!) geen uitdaging, maar de opmerkingen van mijn omgeving wel. Van “ik kan echt niet meer met je omgaan” tot “jezus wat ongezellig” en nog veel meer. Maar ook veel interesse. Maar ik was zo overtuigd dat ik er ook makkelijk mee om kon gaan. In restaurants heb ik uitgelegd dat ik graag plantaardig wilde eten, en dat was vaak geen probleem. Ook dat was zo’n overwinning, die ruimte voor jezelf vragen. Afgelopen vrijdag heb ik na 5 weken vegan, een stukje vis gegeten. Het deed me helemaal niets! Ik eet nu dus nog steeds vegan en wil dit ook zeker blijven doen.
  Voor alle twijfelaars: DOEN! Het zorgt echt voor een verrijking. Mijn mooiste geschenk: een paar mensen om mij heen die ik geïnspireerd heb en aan het denken gezet. Minder vlees, biologisch vlees of vleesvervangers, ze zijn anders gaan kijken naar hun eetpatroon. Fantastisch!!

  1. Wat een mooi stukje Adriana! Supergoed dat je het gevoel kan hebben meer ruimte te mogen innemen. Je bent t waard! Keep on going :-)

  2. Mooi geschreven! Dat van dat identiteit geven herken ik maar al te goed. Ik vind dat ook fijn, ook voor mezelf, om te weten waar ik voor sta :)

 14. Doen mensen! Je wordt er zo gelukkig van. En de dieren en onze aardbol en een heleboel andere mensen (die nu honger lijden omdat hun eten door ons vee wordt opgegeten) ook ?. De groene meisjes helpen je, dan moet het lukken!!

 15. Voor de twijfelaars: gewoon doen! Zoals al in meerdere reacties aangegeven: als het je niet bevalt dan stop je weer na 1 maand. Ik heb de challenge vorig jaar gedaan en eet nog steeds vegan. Ik voel me er heerlijk bij!

 16. Ik twijfel nog of ik nu wel of niet de Vegan Challenge mee zal doen deze keer. Aan de ene kant denk ik dat het heel leerzaam en interessant zal zijn en ik wéét dat het veel beter is voor het milieu. Aan de andere kant ben ik bang dat ik de kaas en yoghurt (twee grote liefdes van me) niet zal kunnen laten staan. Momenteel eet ik nog wel af en toe vlees – misschien kan ik er voor mezelf eerst eens een Vegetarian Challenge van maken? Ik heb nog een weekje om te belissen ;).
  In ieder geval, om recepten of inspiratie hoef ik niet te klagen, daar zorgen jullie wel voor :).

  1. Hi Gelieke,
   Zie het als en verrijking! Deze maand is misschien het extra zetje om eens te experimenteren met vegan kaas (zoals Wilmersburger) en yoghurt (vind zelf de ongezoete van Alpro het lekkerste). Grijp eens naar de nieuwe vleesvervangers of ga zelf aan de slag in de keuken. Zolang je alles ‘veilig’ thuis probeert is er niets moeilijks aan :) Veel plezier!

 17. ”Goed, daar zit je dan met je eigen mening.” Haha ik had een flinke schaterlach bij die zin. Mooi geschreven Merel!

 18. Leuk artikel!
  Ik ga zelf niet meedoen met de challenge maar dat is omdat ik al langzaamaan veganistisch aan het eten ben.

  Grappig trouwens dat je zegt dat je er niet een hele coming out van hoeft te maken, want het voelt wel zo! Ik ben sinds een half jaar vegetariër en dat was al een grote stap voor veel mensen en ik voel me soms nog een beetje bezwaard als mensen apart voor mij moeten koken. Maar nu ik helemaal geen dierlijke producten wil eten voel ik mij echt alsof ik uit de kast moet komen. En laat ik dat nou al eens hebben moeten doen hehe.. Stom eigenlijk , dat ik me toch nog bezwaard voelt. Geen vlees snappen de meeste mensen nog wel, en het lukt zo dan ook wel om een alternatief te bedenken maar zodra ik ook geen kaas oid wil vinden ze me wel heel lastig… Moet hier nog even mee om leren gaan! maar leuk artikel dus :)

  1. Het hoeft niet, maar mag wel. Het is maar net wat jij handiger vindt. Ik zelf vertel het wel ook graag aan mensen, dan is het maar duidelijk :)

 19. Wat toevallig, net nu ik erover dacht of een vegan dieet wat voor mij zou zijn begint er binnenkort een challenge!
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet van plan ben in 1x 100% voluit vegan te gaan (mezelf kennende geef ik het dan sneller op), maar deze challenge en jullie website zijn ontzettend behulpzaam!

 20. Alweer anderhalf jaar geleden dat ik heb meegedaan! Nog steeds niet 100% vegan, maar ik voel dat het de goede kant op gaat. Ik wil echt zeker weten wat ik doe (en waaróm ik het doe) voor ik all in ga.
  De vegan challenge was voor mij in ieder geval een hele fijne ervaring! Toen ik meedeed was vegan echt nog een beetje up and coming, maar vrienden wilden altijd wel vegan voor me koken en ik ben twee keer uit eten geweest en daar was het ook geen probleem!

  Mijn beste tip is denk ik dat je altijd positief moet blijven! Vegan eten is en blijft lastig, maar wanneer een vriendin heel erg haar best doet om iets voor je te koken, moet je daar écht dankbaar voor zijn. Voor jou is het al een grote stap om vegan te eten, maar voor mensen om je heen is die stap eigenlijk nóg groter.

  Oja en neem ALTIJD overal waar je heen gaat iets te eten mee. Bijvoorbeeld een paar muesli repen. Je weet maar nooit in wat voor situaties je terecht komt ;)

 21. Hey,
  Ik zit er over na te denken om mee te doen aan de Vegan Challenge.
  Zouden jullie een artikel kunnen maken over wat je niet mag eten als je vegan bent? :)
  Of weten jullie waar je dit kan vinden?
  Groetjes Isa

  1. Hey Isa,
   In feite alles wat van en uit dieren komt is off-limits. Maar hoever je dit doortrekt tijdens de challenge is aan jou! Het grootste verschil zal je maken door vlees, zuivel en eieren te laten staan. Daarna kan je denken aan honing en producten waar kleine beetjes ei of melk in zit.
   Je make-up (getest op dieren?) en kleding (wol, leer?) kan daarna allemaal nog. Of begin met de dingen die jij belangrijk vindt!
   Veel plezier :)

 22. Ik doe mee, maar dan op een andere manier. Ik eet zelf nog vlees en vis en ik vind de stap naar in één keer vegan eten erg groot, daarom ga ik in april de eerste stap nemen met vegetarisch eten! Ik zit er al een tijd over te denken om vegetarisch te eten, maar ik woon nog bij mijn ouders en dat is wat lastiger. Wij eten sowieso wel 2 keer in de week vegetarisch, waardoor het niet heel moeilijk zal zijn. I

 23. Voor de twijfelaars: gewoon doen!!! Ik deed met de vorige challange mee, terwijl ik niet eens vegetarisch at. In een gezin dat alleen vlees zou eten als dat kon, moest ik toch wel even uitleggen hoe en wat, maar dat was alleen omdat mensen zich zorgen maakten. Eenmaal alles uitgelegd, heeft niemand er moeilijk over gedaan. Ik maakte mijn vegan gerechtjes en at tegelijk met de rest van het gezin/vrienden aan tafel. En soms wilde iedereen proeven, zo lekker zag het eruit, ze wilden zelfs dat ik zekere gerechten opnieuw maak voor het hele gezin!!! Je kunt dus d.m.v. de veganchallenge ook de mensen om je heen op een luchtige manier kennis laten maken met vegan eten. Ik heb het niet de hèle maand volgehouden(2/3 dagen na), misschien was de sprong van alles eten naar vegan een beetje te groot in 1 keer, maar ik houd er een super souvenir aan over en stap nu langzaam over naar vegetarisch eten. Je hebt niks te verliezen, als je na dag 3 geen zin meer hebt, dan houd je op, volgende keer beter! Het is geen verplichting, maar een keuze . En ik was echt niet zo teleurgesteld dat ik het die paar dagen niet had volgehouden, ik was eerder blij dat ik het die andere tig dagen had gedaan :)

 24. Ik ga mee doen!
  Ik eet al geen vlees/vis meer en ontbijt en lunch is bijna altijd veganistisch.
  Ik ben gestopt met melk drinken en in de koffie doen.
  Eieren eet ik zelf bijna nooit, maar zitten helaas is zoveel dingen verstopt (verse pasta, vleesvervangers etc).
  Het lastige gaat worden wanneer mijn ouders op bezoek komen. Die willen natuurlijk een vlaai halen en uit eten.
  Als ik cravings krijg ga ik maar voor de vegan versies van Tony’s.
  Heeft iemand nog suggesties voor vegan Ice Cream. Ik wou dat de vegan Ben & Jerry’s snel naar Nederland komen.

 25. <3 <3 <3 voor 'Er zijn ook helemaal geen regels, want je doet dit voor jezelf en niemand kan je daar op welke manier dan ook maar op afrekenen. (en ja, er wordt mee gedreigd, maar er is geen gevangenis voor vegans die zich niet aan regels houden)' <– dit had ik even nodig, thanks meiden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *