Hoe geef ik minder geld uit aan materiële zaken?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eén van onze voornemens voor 2015 is om minder geld uit te geven aan materiële zaken. Aan spullen dus. Of aan kleding. Oh en vergeet cosmetica niet. Waarom? Omdat we al genoeg hebben en omdat we nu juist zo goed bezig zijn met het de-clutteren van de garderobes en boekenkasten. Het is gewoon écht waar wat ze zeggen: een leger huis, is een leger hoofd. Daarbij komt dat er zoveel andere dingen zijn om je geld aan uit te geven. Dingen die geen dingen zijn. Zoals bijvoorbeeld vakanties. Of leuke dingen doen met vrienden en familie – zoals uit eten gaan of een avondje theater. Of het adopteren van een huisdier. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je dat je geld overhoudt voor niet-materialistische dingen? Hoe vermijd je het uitgeven van geld aan onnodige zaken? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Weten waarvoor je spaart

De eerste en misschien wel belangrijkste tip die we je willen meegeven is: weet waarvoor je spaart. Veel mensen vinden het lastig om zonder een doel voor ogen te hebben geld opzij te zetten. We weten allemaal hoe gemakkelijk die pinpas weer door een apparaat glijdt en cash brandt – voordat je het doorhebt – je portemonnee weer uit. Een stemmetje in je hoofd zegt misschien wel: zonde! Maar waarom is het zonde, als je niet weet waar je dat geld dan wél aan wilt uitgeven? Een voorbeeld: in januari gaan wij naar Londen. Dat wilden we in 2014 al doen, maar het kwam er niet van. En nu we dan eindelijk gaan, willen we het ook goed aanpakken. We wilden naar Shoreditch, een hippe buurt waar enorm veel vegan&vintage te vinden schijnt te zijn. En om het helemaal af te maken, wilden we toch eigenlijk wel heel graag overnachten in het hippe Ace Hotel. Oké, dat bleek een prijzig grapje te worden. Maar hey, áls we het doen… precies, dan doen we het goed. Dus we boekten  het hotel en we wisten: de komende tijd moeten we op andere dingen bezuinigen. Want niet alleen het hotel is prijzig, heel Londen is prijzig en we zouden niet willen overleven op digestive biscuits. Er moeten vegan cupcakes worden gegeten en het lunchcafé in Wholefoods (een mega grote organic store die uit Amerika is komen overwaaien) mogen we niet overslaan. Kortom: Londen is ons voornaamste spaardoel voor de komende tijd. Sowieso willen wij dit jaar een aantal reisjes maken, om leuke hotspots voor de Groene Meisjes te kunnen bezoeken. Dat gaat allemaal geld kosten, dus we moeten het dit jaar echt een beetje anders aanpakken, moneywise. Maar hoe geweldig is het om straks terug te kunnen kijken op mooie herinneringen en leuke dingen die we hebben meegemaakt? Dat is het besparen en soms misschien een piepklein beetje ‘afzien’ absoluut waard.

Misschien spaar jij ook voor een reisje, of een langer reis. Of misschien wil je wel iets kopen, maar is het een duurder ding (zoals een camera bijvoorbeeld) en heb je het geld niet zo even 1,2,3 bij elkaar gesprokkeld. Of misschien wil je, zoals we ook in de inleiding schreven, een huisdier adopteren. Hoewel een kat uit het asiel je nog geen honderd euro kost, komen daar natuurlijk ook meer kosten (in de verzorging) bij kijken. Maar hoeveel meer waard is een huisdier dan wéér een stapel boeken en t-shirts extra in je kast? Kortom: weet waarvoor je spaart, dan zal het makkelijker zijn om je geld niet uit te geven aan onnodige zaken.

Vermijd gevaarlijke winkels

Ja, dat lees je goed. Gevaarlijke winkels. Voor de één is dit de H&M (immers, je kunt daar praktisch wekelijks terecht voor een nieuwe collectie) en voor de ander de Dille&Kamille – al die leuke keukenspulletjes! Laten we ook vooral winkels als Xenos, Big Bazar en Action niet vergeten. Je komt voor een setje aanrechtdoekjes en een aardappelschilmesje en je gaat weg met een mandje vol met onzinspullen. Waar, of niet?

Natuurlijk, als je echt een aardappelschilmesje nodig hebt, mag je best naar de Xenos. Het gaat erom dat je voor jezelf moet bepalen welke winkels jou in de verleiding brengen om teveel geld uit te geven. Naast het feit dat je er teveel geld uitgeeft, ga je ook naar huis met spullen. Spullen die weer een plekje moeten krijgen in je kledingkast of huis. Het houdt een keertje op, hebben wij gemerkt. Niks ten nadele van de Action (nouja, eigenlijk wel, want wij zijn het niet echt eens met al die massaproductie,) maar je weet gewoon dat de helft van de spullen die mensen daar vandaan slepen, volgend jaar in de kringloop staan. Zo zonde! Koop het dan gewoon liever niet.

Misschien denk je nu: nou, daar kom ik mooi vanaf, want ik ga nooit naar de stad. Ho ho, laten we niet vergeten hoe gemakkelijk we online shoppen. Ik ken mensen die wekelijks een rondje langs hun favoriete webshops maken, ‘gewoon om even te kijken of er nog iets leuks is.’ Om te illustreren hoe gemakkelijk je verleid kan worden om online iets te kopen: ik kreeg een mailtje van bol.com. Wat bleek? Ik had inmiddels 60 bestellingen gedaan. Hmm, dat is best wel veel. Ok, we hebben het over járen, maar toch. Om te vieren dat ik 60 bestellingen had geplaatst, kreeg ik een waardebon van €5. Je snapt het al. Ik naar bol.com om te kijken wat ik nu weer eens zou bestellen,  die €5 neemt niemand mij af. Nou, wel dus. Want ik had niks nodig. En ik zou toch wel gek zijn om een boek van twintig euro te gaan bestellen, om die vijf euro te kunnen gebruiken? Gewoon omdat ik die bon wil gebruiken? Wat een onzin. Laat je dus niet in verleiding brengen om iedere waardebon en iedere sale aan te grijpen om iets te kopen. Denk eerst goed na of je écht iets nodig hebt.

Wacht een weekje

Deze tip kan je geduld behoorlijk op de proef stellen, maar hij is echt de moeite waard. Stel: je hebt geweldige schoenen gezien en je denkt dat je ze móet hebben. Je weet zo snel even niet bij welke outfits je deze schoenen moet combineren en eigenlijk heb je al drie paar andere bruine laarsjes, maar hey, ze zijn geweldig. Wat ik nu ga zeggen klinkt hard, maar: laat ze staan, ga naar huis en denk er een weekje – of in elk geval een paar dagen – over na. Duik je garderobe in om te kijken of je de schoenen goed kunt combineren met je kleding. Bekijk je schoenenstash nog eens goed om te bepalen of je er echt een vierde paar laarsjes bij moet hebben. Is het antwoord op beide vragen een volmondig ja en weet je na een dag of vijf nog steeds heel zeker dat dit je droomschoenen zijn? Dan weet je wat je te doen staat. Twijfel je, of is het antwoord ‘nee, eigenlijk niet?’ Dan weet je wel hoe laat het is hè? Wees niet te lang verdrietig, want er komt wel weer een ander seizoen, een ander paar schoenen en ook weer een andere sale. Dit was even niet meant to be. (Ondertussen kan je misschien thuis nog eens kritisch naar die andere drie paren bruine laarsjes kijken, om te bepalen of je die alle drie nog wel nodig hebt.)

Houd bij hoeveel je uitgeeft

Laatst was ik mijn pincode kwijt. Heel gedoe, want ik moest een week wachten op een brief van de bank. In de tussentijd moest ik het doen met contant geld dat ik had opgenomen en meer had ik niet. Dat was best een uitdaging, maar het ging me heel goed af. Aan het einde van de week  concludeerde ik dat ik eigenlijk maar heel weinig nodig had gehad die week. En doordat ik bij iedere euro moest denken: oké, maar dan heb ik nu nog maar … over, had ik ook geen euro teveel uitgegeven.

Die pinpas, dat is een grote boosdoener. Om van een creditcard nog maar te zwijgen. Het uitgeven van geld gaat gewoon vele malen te makkelijk. Tegenwoordig heb ik een prepaid creditcard, zodat ik reisjes kan boeken. Hotelkamers en trein- en vliegtickets kan je helaas vaak alleen nog maar met een creditcard boeken. Zo’n prepairdcard vind ik ideaal. Je koopt eenmalig een kaart van een tientje, zet er een bedrag op (oké, je betaalt wel €2 per transactie, maar je hebt dan verder ook geen kosten op maandbasis) en je kunt alleen uitgeven wat er op de kaart staat. Het is dus niet zo dat je een paar maanden nadat je op vakantie bent geweest, nog een afschrift krijgt. Goed, dit was een zijsprongetje.

Je zou eigenlijk eens voor de grap een maand lang heel goed bij moeten houden waar je geld nou naartoe is gegaan. Hoeveel heb je uitgegeven aan boodschappen? Hoe vaak ben je uit eten geweest? Of naar de film of het theater? En hoeveel geld heb je uitgegeven aan kleding en spullen? Of cadeautjes voor anderen? Ongemerkt geef je per maand toch al gauw een paar tientjes (of soms nog veel meer) uit aan spullen. En soms zijn dat spullen die je eigenlijk niet nodig had.

Wees creatief

Stel: je wilt graag sparen en dus minder geld uitgeven, maar je hebt toch wel nieuwe spullen of kleding nodig. Dat kan en dat mag, wees maar gerust. Er zijn gelukkig heel veel creatieve manieren om toch leuke spullen te kunnen hebben, zonder dat het je veel geld hoeft te kosten. Wat denk je bijvoorbeeld van het organiseren van een kledingruilfeestje met vrienden? Super gezellig en het kost je helemaal niks. Of bezoek de plaatselijke kringloop eens, in plaats van toch weer de grote winkelstraat in te duiken. Ook voor kleding kun je daar prima terecht. Zelfs als je naar ‘fancy’ vintagewinkels gaat, die toch wel wat duurder dan kringloopwinkels zijn, ben je vaak goedkoper uit dan wanneer je naar een ‘nieuwe kledingwinkel’ gaat. Het gaat er  bij tweedehands en vintage kleding vooral om dat je vaak wat beter en langer moet zoeken, voordat je gevonden hebt wat je nodig hebt. Loop een willekeurige kledingwinkel in en je ziet vaak al binnen een minuut drie of vier items hangen die je wilt hebben. Bij een kringloopwinkel moet je schatgraven en dat kost tijd, maar dat levert vaak ook heel toffe én goede catches op! (kijk dan wel weer uit dat je bij de kringloop niet álles meeneemt, omdat het zo goedkoop is…)

Dit waren onze tips. We weten er nog wel meer, maar dan wordt dit artikel 5000 woorden lang. We zouden het leuker vinden als jullie hieronder bij de comments de tips zouden willen aanvullen! Hoe zorg jij ervoor dat je minder geld uitgeeft aan materiële zaken? En welke van onze tips ga jij proberen toe te passen? We lezen het graag! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

75 gedachten over “Hoe geef ik minder geld uit aan materiële zaken?

 1. Leuk artikel! Al heb ik eerder last van het omgekeerde. Al van kinds af aan spaar ik zowat elke euro die ik krijg, mijn ouders worden er gek van want ze vragen waarom ik het niet uitgeef, en dan zeg ik dat ik het wil sparen terwijl ik niet weet voor wat haha, maar ik heb héél veel moeite met geld uitgeven.. En ik vind in ‘gewone’ winkelketens de meeste kleding juist super lelijk haha, het kost me echt al veel moeite om iets leuks te vinden. En elke cent die ik uitgeef staat ook genoteerd in een kasboekje :) Sinds ik op kot woon, gaat bijna al mijn geld naar boodschappen en tja, dat kost wel wat als je kilo’s groente en fruit weg werkt! Daarin zou ik dus moeten bezuinigen.

 2. Ik probeer van ‘kleine uitgaven’ die je misschien vaker (bv. elke week) wil doen: lekker drankje halen op het station, lekker broodje in de kantine, reep uit de automaat of iets dergelijks, uit te rekenen hoeveel me dat over langere tijd (bv. een jaar) gaat kosten. Want per keer is het niet zoveel natuurlijk, maar als je het een jaar lang elke week doet (of meerdere keren per week!) dan tikt het natuurlijk wel aan.

  1. Zo, dat is echt ZO waar! Het zijn echt die kleine, onnodige dingetjes die bij elkaar zulke enorme bedragen vormen!

 3. Een van mijn zwaktes is dat ik regelmatig op het station iets te eten of te lezen koop. Dit voorkom ik nu door zelf eten mee te nemen van thuis en altijd een boek of een tijdschrift mee te nemen! Dit scheelt een hoop geld ben ik achtergekomen haha.

 4. Ik ben eigenlijk meer het omgekeerde. Ik vind het heel moeilijk om voor mezelf wat duurdere dingen te kopen. Meestal twijfel ik te lang, en wanneer ik dan beslist heb is het item dat ik wilde meestal al weg of uitverkocht! Story of my life. :P Het kopen voor anderen is daarentegen helemaal anders & in de supermarkt wil ik altijd nieuwe dingen uitproberen dus bij mij kruipt daar altijd meer geld in dan gepland.

  1. :) ik heb het inderdaad ook niet zo met kleding of schoenen oid, maar wel bijvoorbeeld bij Ekoplaza. Ik reken daar rustig voor 50 euro af, omdat ik allemaal dingetjes wil proberen. Tsja, is dat nou wel helemaal nodig…?

 5. fijne tips ik ga er dit jaar ook meer op letten en loop kledingwinkels vaker voorbij, woon nog niet heel lang in de stad dus elke keer in het begin ging ik express boodschappen doen in de stad zodat ik overal even kon neuzen, niet goed voor de portemonnee dus dat ga ik ook niet meer doen :)

 6. goede heldere tips. Vooral het idee om ergens weer voor te sparen of een weekje te wachten voor je iets koopt werken bij mij erg goed. De zaken en ook ervaringen die je niet echt nodig hebt, laat je dan toch liggen. Zelf ben ik altijd wel een fervent spaarder geweest. Ik zie er zelf ook een uitdaging in om zo veel mogelijk mooie ervaringen te verzamelen die geen tot weinig geld kosten. Op een bijzondere vakantie eet ik bijvoorbeeld net zo lief uit een supermarkt of bij een klein bakkertje en dan in een leuk park, dan dat ik elke avond uit eten ga. De realisatie dat mooie ervaringen vaak gratis zijn vind ik zelf een belangrijke!

  1. Je hebt helemaal gelijk. Je mooie reis naar een droombestemming wordt er echt niet minder mooi door, doordat je niet íedere avond luxe uit eten bent geweest. Het gaat om de ervaring en het er zijn!

 7. Ohh zoo waar! Ik heb vorige week voor 120 euro aan prachtige designbroodtrommels besteld omdat ik niet meer zo veel lunch buiten de deur wilde kopen. Later bedacht ik me pas dat ik hier heel veel lunches voor kan kopen. Wacht een weekje is voor mij echt de gouden tip: soms moet ik gewoon briljante aankopen niet kopen omdat ze toch niet zo briljant zijn als ik in eerste instantie dacht. En die broodtrommels, daar ga ik maar gewoon van genieten.

  1. Nou, zie het maar als een investering ;) (en anders kan je ze misschien nog door verkopen, als ze idd toch minder briljant zijn dan je dacht?)

 8. Geweldig artikel! Al deze tips ben ik vorig jaar beginnen toepassen. En god, ik moest als ik thuis kwam tegen mijn man zeggen wat ik allemaal had laten liggen. In het begin kost het moeite, maar na een tijdje was het vrij eenvoudig, het wordt een gewoonte.

  Wat wij ook doen is voor het boodschappen doen: lijstjes maken en we nemen niets mee wat niet op het lijstje staat. We gaan daar uiteraard wel flexibel mee om want als je in de winkel plots beseft dat je afwasmiddel nodig hebt, dan nemen we het gewoon mee, maar het zijn die verleidingen die we nu wel makkelijker laten staan. Onze lijst is trouwens gebaseerd op een weekmenu: ik ga niet naar de winkel om daar te beslissen wat ik ga eten. Dan heb ik gegarandeerd dingen mee die ik niet nodig heb!

  1. Super basic inderdaad, maar een boodschappenlijstje is vaak toch wel dé truc. Ik ga nooit naar de supermarkt zonder lijstje. Ik noteer het altijd even in mijn telefoon, al zijn het maar 3 dingen. En niet omdat ik bang ben dat ik vergeet wat ik nodig had, maar omdat ik er dan toch eventjes naar moet kijken en ik me weer realiseer: ik heb maar 3 dingen nodig en ik ga dus niet 4 of 5 dingen kopen.

 9. Fijne tips! Mijn gulden tip om vooral op stations niks te kopen is om mijn pinpas thuis te laten. Credit Card neem ik wel mee dan kan ik toch altijd geld opnemen mocht er een noodgeval zijn, maar de meeste fysieke winkels op het station nemen geen ccs aan. Dus dat schilt in de portemonnee en in broekgrootte, want elke dag een Twix tikt niet alleen aan op de bankrekening… En wat ik voor boodschappen nog wel eens wil doen is vantevoren een vast bedrag cash pinnen en dan alleen dat meenemen als ik inkopen ga doen. Ik geef vooral snel geld uit aan kleine dingen. Het feit dat ik nu ergens werk waarbij ik de deur uit ben voordat de winkels open zijn en dicht zijn tegen de tijd dat ik thuisben werkt ook erg goed merk ik.

 10. Hele fijne tips! Weten waar je voor spaart heeft mij geholpen om mijn Imac bij elkaar te krijgen. Had een jaar geen computer! Kledingruil lijkt me ook wel leuk, heb dat hier wel eens voorbij zien komen in een leuk cafe. De stationskiosk is mijn grootste vijand. Elke dag na mijn werk roepen de chocolademelk en chocola mij. :’)

  1. Kijk, dan weet je waarvoor je doet! Je hebt dan denk ik extra veel plezier van je iMac! En hou maar op over die stationswinkels.. killing zijn die!

 11. Goede tips! Het is ook iets dat mijn aandacht heeft…
  Ik moest ook denken aan een liedje van Peter Doran dat hier helemaal bij aansluit:
  “Every little thing that you think you need, I bet that you’ll be fine without it” :)
  http://youtu.be/3DBGqf9W-qA

 12. Tip: stop met (meeneem)koffie drinken! Toen ik daar vorig jaar mee begon, dacht ik dat het me nooit zou lukken om wakker en geconcentreerd te blijven tijdens de werkdag. Dat bleek dus gewoon niet waar. Ik voelde me zelfs energieker,omdat ik geen last meer had van caffeïnerushes en -dips. Daarbij hoefde ik me niet meer schuldig te voelen over het afval dat je produceert als je elke dag een wegwerpbeker gebruikt. En tot slot: ik spaarde er echt tientallen euro’s per maand mee uit! Als ik nu koffie drink, is het koffie die ik thuis zelf zet, of als ik gezellig met vrienden in een cafeetje zit. Goedkoper en beter voor het milieu!

  1. Helemaal waar hoor! Maar de verleiding is soms zo groot. Ik heb me wel voorgenomen om alleen nog koffie buiten de deur te drinken als het in gezelschap met anderen is, of als ik lekker een uurtje ergens ga zitten lezen. Nu moet ik wel zeggen dat ik eten en drinken wel een beetje als niet-materiële dingen zie. Ik wil er gewoon van kunnen genieten. Het gaat me meer om spullen en kleding enzo, daar valt ook heel veel op te besparen. Plus: je verzamelt niet zoveel troep in je huis!

 13. Haha. Ik klik het artikel aan en krijg meteen een reclame voor mijn neus waarin gezegd wordt dat ik een Suzuki kan kopen voor 10.000 euro! Maar leuk artikel hoor!

  1. hahahaha, oeps! ja die reclames verschijnen nogal random in beeld. Dat kan dus voor grappige situaties zorgen ;)

  2. – zoek een addblocker!Dat is een soort appje voor je browser, waarmee je de reclame wegfiltert. Heerlijk rustig lezen…..ook een soort besparing als je net zo’n schoenensite of zo hebt bezocht,;P.

   1. het jammere van een adblocker is ook dat het de advertenties op je favoriete blogs blokkeert. Wat weer betekent dat de blogger er geen geld voor krijgt. Wat voor veel bloggers er op de lange termijn voor zal zorgen dat hij/zij zal stoppen met bloggen, omdat de huur toch ook ergens van betaald moet worden ;)

    1. Tsja, je kan zonder de blogs lezen leven. Er valt altijd nieuwe blogs te lezen of andere dingen. De bloggers moeten dan maar van andere inkomsten leven. Blogs lezen is niet noodzakelijk toch?

 14. Auw! Pijnlijk waar!
  Dit jaar hebben we een goed spaaardoel. Een nieuw huis! Door heel veel zelf te doen en duurzame keuzes te maken zijn we ons continu bewust van geld. Zo’n mooi doel helpt echt met je keuzes tot sparen! Sinds november vraag ik mezelf ook steeds: heb ik dit echt nodig?? Het werkt! Mooi blog! Inspirerend!!

  1. Wat goed zeg! Heel veel succes met jullie nieuwe huis!

 15. goede tips. Ik werk met een huishoud en een ‘leuk’ portomonnee dat werkt voor mij ideaal. Op mijn rekening heb ik ook verschillende catergorieen, oa een voor kleding al koop ik die niet maandelijks. Alles wat aan het eind van de maand op de rekening staat gaat naar mijn spaarrekening. Daarnaast heb ik nog een echte spaarpot, die niet open kan, daar stop ik geld in dat overblijft in mijn portomonee of van andere zaken. Dat spaarpotje heeft ook een doel: een vitamixblender. Daar wil ik voor sparen omdat het gewoon een grote uitgave is die je niet ‘zomaar’ doet!

  1. Wij hebben ook heel lang gespaard voor de Vitamix. Maar o man, dat ding is iedere euro waard. Je gaat er zoveel plezier aan beleven! Veel succes :)

 16. Fijne blog weer! Wij plannen bijvoorbeeld in het begin van de week wat we de hele week gaan eten met verschillende recepten. Met boodschappen halen we al zo veel mogelijk in huis, zodat de tripjes naar de supermarkt minder worden en dus minder verleidingen in de week. Ook probeer ik minder tussendoortjes te kopen als ik naar school ga.
  Qua kleding heb ik ook een superhandige moeder die gaatjes enzovoort kan maken in mijn kleding, scheelt weer een hoop!

 17. Wat een goed artikel! Dit is iets wat ik mij telkens weer voor neem (en ook erg voor ben) maar toch weer de mist in ga. Met name met kleding. Ik heb de neiging om als een soort ontspanning elke avond even marktplaats rond te struinen. Maar ja, ook al wil ik niks kopen, ik doe het dan toch vaker dan me lief is. Ik ben gelukkig wel een stuk selectiever geworden het afgelopen jaar maar net als in jullie tip: ik moet gewoon helemaal niet kijken. Maar het blijft zo leuk he, ik moet echt nog een goed alternatief hiervoor vinden (kijk de laatste tijd ipv mp wat vaker naar natuurwebsites als vroege vogels enzo, een andere interesse van me en dat kost tenminste niks ;-)
  Sparen is op zich ook een goede maar ik vrees dat ik te impulsief ben dus moet mezelf daar met name tegen beschermen. Goed om alert op te blijven (met jullie hulp!).

  1. Misschien kan je voortaan naar ruilpagina’s kijken op Facebook? dan kan je zien wat je kan ruilen tegen iets waar jij vanaf wilt. Dan kost het je geen geld,maar geef je iets weg. Je hebt er verschillende van op Facebook!

 18. Heel herkenbaar dit….ik ben een echte plastic koper. Bijna nooit heb ik contant in mijn knip waardoor ik regelmatig door m’n geld heen ben. Ik heb heel veel aan dit verhaal en ga het zeker toe passen….zondag heb ik al mijn eerste kledingruil feestje :) Bedankt!

 19. Onze woonkamer had een lik verf nodig vorig jaar zomer. Toen dacht ik en wat nieuwe spullen zou ook leuk zijn. Maar ons budget reikte niet veel verder dan een pot verf. Ik heb toen bedacht om een mini rommelmarkt te houden op onze binnenplaats op een zondagmiddag. Samen met nog een paar mensendie het zelfde deden,heb ik toen mijn spullen waar ik vanaf wou(ook kleren en sieraden die ik niet meer droeg) te koop aangeboden tijdens die mini rommelmarkt. Daarbij verkocht ik koffie en thee en cake en hebben we worstjes op de grill gelegd voor de verkoop. Het heeft me toen toch bijna 200,- opgeleverd, voldoende voor verf en wat nieuwe oude spullen. Plus het was hartstikke gezellig en je geeft spullen een tweede kans. Er zijn al zoveel mooie spullen in de wereld,waarom moet er telkens nieuw bij? Ook ik ben van her gebruik en duurzaam dus het geeft een kick om je spullen een tweede kans te geven net zoveel als dat je zelf een mooi 2de hands hebbedingetje scoort!
  ik ben van het minimalisme en de opruim. Alle spullen die ik nog over had aan het eind van die markt, plus nog andere spullen, heb ik in een leegstaande kamer geplaatst in huis wat voorheen de waskamer/pc kamer was. Ik heb daar een eigen kringloopwinkeltje gecreeerd op een kleine 12 vierkante meter,waar ook wat brocante en zelf gemaakte spullen zoals papieren rozen en biologische wafels te vinden zijn.
  Voor kerst heb ik mijn winkeltje geopend en ook dat was super leuk om te doen en het levert iets op, ook voor het milieu ed. Eens per maand open ik mijn winkeltje op een zater of zondagmiddag of op afspraak. Vrienden en familie mogen ten alle tijden, tenminste als ik kan, het winkeltje binnen lopen. en zo draag ik mijn steentje bij aan duurzaam en kosten besparen. Misschien een idee voor andere mensen?

 20. Hele goede tips, ja! Wij zijn met het oog op de toekomst vooral een beetje aan het uitzoeken wat we nou precies waar aan uitgeven en waar we nog zouden kunnen besparen en kunnen gaan sparen. En tot onze schrik gaven we echt heel veel geld uit aan horeca – met het grootste gemak, ook, want we realiseerden het ons pas toen we alles een paar maanden op een rijtje zetten en zagen dat daar veel van ons spaargeld naartoe ging. En als je het dan in verhouding plaatst, dan is elke dag in het weekend buiten de deur lunchen helemaal niet nodig. :)

  1. uiteindelijk gaat het allemaal weer om balans :) Buiten de deur eten vind ik 1 van de leukste dingen die er zijn en daar geef ik graag geld aan uit. Maar inderdaad, het hoeft niet iedere dag. En ook niet iedere week!

 21. Heel interessant artikel. En ik ben het ook grotendeels met je eens.. Maar, toch. Ik vind dat er een mooie balans moet zijn tussen ‘geld sparen’ en geld uitgeven. Als ik wil, geef ik maandelijks geen geld uit. Niets, nada, noppes. Ik heb vorig jaar zo enkele maanden geleefd. Ik hield een bestand bij op de pc, waar ik uitgave per uitgave neerpende. Hoeveel het kostte, wat het was, of het nuttig was, … Ook cafébezoekjes en dergelijke. Ik kan je zeggen: het wordt verslavend om te zien dat het bedrag dat je spaart groter wordt. Langs de andere kant: mijn zus is deze zomer zwaar ziek geworden. Nu zal ik je zeggen: zij en geld uitgeven = slechte combinatie. Zij kon énorm goed sparen. Maar wat had ze ermee gewonnen? Ja, achteraf gezien kan ze haar inkomstenverlies (door het ziek zijn) opvangen met haar spaarcenten. Wat ze wel geleerd heeft uit alles (en samen met haar nog familieleden), is dat het leven te kort is om alles zomaar op te sparen en je niets te gunnen. Vriendlief en ik gaan elk weekend wel eens op café, meestal naar hetzelfde. Wij kijken dan ook niet naar de prijs van wat ons drankje kost. Hebben we honger, dan bestellen we ons iets om te eten. Wij proberen iedere maand de helft van ons loon te sparen, maar lukt dat niet, dan hebben we toch maar mooi genoten van het leven! Geld is 1 ding, genieten van het leven is ook een ding. :-) Interessant stuk!

  1. :) dat is ook waarom de titel is: MINDER (en niet helemaal GEEN) geld uitgeven aan materiele zaken. En met materiële zaken bedoel ik spullen, kleding, onnodige troepjes. Ik vind het juist heel belangrijk om lekker uit eten te gaan, of naar het cafe te gaan ,zoals je schrijft. Evenals vakanties en tripjes. En omdat ik daar juist geld voor wil overhouden, wil ik MINDER (let op, nogmaals, niet helemaal géén) geld uitgeven aan spullen. Want spullen heb ik helemaal niet nodig. Wat ik ‘nodig’ heb en wat ik wil hebben zijn herinneringen. Daarom at ik gisteravond met een vriendin buiten de deur en namen we daarna nog een toetje, omdat het kon. Omdat we willen kunnen terugdenken aan een gezellige avond, met dat lekkere toetje. Snap je? :)

 22. Hey green chicks!!

  Even onze complimenten voor jullie Youtube kanaal. Ziet er geweldig uit, en zo helemaal jullie style. Echt top! Keep up the good work.

  Liefs van ons!

 23. Fijne tips! Zeker omdat ik nu toch ook echt op elke uitgave moet gaan letten.
  Ik had laats trouwens gelezen dat koffie buiten de deur zo 1000 euro per jaar kost, daar kan je echt veel leukere dingen mee doen dan koffie drinken vind ik ;-)

 24. Yes! Ik maak nu ook screenshots van items die ik eigenlijk heel graag wil, meestal ben ik ze na een week alweer vergeten of bekijk ik ze op een hele andere manier. Van het uitstel komt afstel is met dingen kopen dan toch weer goed :)

 25. Super interessant artikel!

  Ik denk inderdaad ook een paar maaltijden vooruit, wat ik wil koken en wat ik daarvoor nodig heb. En maak dan ook bijv. salades om mee te nemen naar het werk. Fijn want daarmee bespaar ik allemaal broodjes halen op mijn werk waarmee je echt wel bespaart. Scheelt ook omdat ik ’s ochtends alleen een bakje vol hoef te scheppen met bijv. kikkererwtensalade en heel snel klaar ben. Want ik blijf ’s ochtends het liefst zo lang mogelijk in mijn bed liggen, en als ik dan wel wakker wordt dan knuffel ik liever met de kat dan dat ik boterhammen smeer :-)

  Naast het lijstje helpt het ook om zonder honger naar de supermarkt te gaan. Zijn allemaal onderzoeken over dat je gewapend met lijstje en zonder honger je alleen dat koopt wat je nodig hebt.

 26. Oh dit is veel te herkenbaar, vooral de laatste maanden, sinds we in ons nieuwe huis wonen, heb ik echt een gat in mijn hand. Ik ben blij alle herkenbare dingen van anderen te lezen, voel ik me toch wat minder een commerciële sukkel, maar ik ga er wel wat aan doen want ik ga binnenkort een konijntje adopteren :)

 27. Hele fijne tips. Ik probeer ook te sparen, en ondanks dat het lastig voor me is lukt het wel redelijk. De tip van het bijhouden wat je uitgeeft is erg handig, ik heb het geprobeerd de laatste tijd en ik heb echt het gevoel dat het wel werkt!

 28. Ik ben ook nooit erg goed in sparen, maar ik moet zeggen dat ik juist zeer weinig geld uitgeef aan kleding, boeken etc. Voor dat laatste is een prima oplossing namelijk: de bieb :D. Maar bij mij is het vooral ‘luxe’ eten wat ik dan koop, biologisch enz of idd lunchen met een vriendin buiten de deur :). Idd wel het geld waard, maar soms zou ik daar toch ook wat meer op moeten bezuinigen ;).

 29. Heel goed geschreven! Voor mij helpt het hebben van een doel enorm. Ook spaar ik tegenwoordig ‘dubbel’. Zodra ik contant geld heb doe ik het in een spaarpot en zodra ik geld over heb op mijn rekening gaat het naar mijn spaarrekening. Ik heb met mezelf de afspraak dat als het geld eenmaal in de pot of op de spaarrekening staat, ik er niet meer aan kom. Dit werkt echt super goed tot nu toe!

 30. Ik zet altijd als ik m’n salaris/ stufi binnen krijg alles gelijk op m’n spaarrekening (nadat ik de vaste lasten en boodschappen geld heb overgemaakt). Elke keer als ik dan iets ‘luxe’ wil kopen moet ik dat overmaken van mijn spaarrekening (en dat bedrag wil ik natuurlijk zo hoog mogelijk houden) :)!

 31. Leuk om te lezen hoe jullie aan het sparen zijn. Ik spaar altijd voor reizen (mijn grote hobby), daarom heb ik met mezelf afgesproken geen onnodige dingen meer te kopen. Kleding kopen staat dus op een laag pitje en andere ‘meuk’ is dus helemaal verboden. Als ik in een winkel toch met iets in mn hand sta stel ik mezelf de vraag of ik nou écht gelukkiger wordt met deze toevoeging aan mijn leven. Is dat vest nou echt nodig? Nee dus.

 32. ha Meisjes, mochten jullie toch de verleiding niet kunnen weerstaan om bij Bol.com te kopen :)) doe dat dan via http://www.actiezwerfhonden.nl : zij krijgen dan een (klein) percentage van het bedrag. Daar help je dan de zwerfhonden in Turkije mee. Een win-win situatie toch ? :))

 33. Als jullie nog geld over hebben in Londen: the shoreditch grind, misschien wel de beste soya latte ooit! En hebben jullie de Londen reisgids van Puur al? Geweldige tips!

  1. Staat genoteerd! :) Thanks. We hebben al meerder reisgidsen van Londen doorgespit en verder houden we het op jullie tips, want er is zóveel en slepen met al die boekjes is ook niet echt heel handig. Dus we maken een hele lijst en kijken wel welke adressen we kunnen checken en welke niet. (zo lang gaan we helaas niet…)

 34. Super fijne tips, thanks! En jullie gaan al bijna naar Londen!! Ik weet zeker dat jullie uren bij de Whole Foods gaan rondhangen haha, alleen de (vegan) beauty afdeling is al zo groot, en dan hebben we het nog niet eens over alle vega snacks en het cafe en salad bar… Goede investering van jullie geld, lijkt me zo :)

 35. ik heb heel veel aan een weekje wachten! heb ik het echt nodig? wil ik het na die tijd nog zo graag? meer san de helft van de dingen die ik zou willen kopen ben ik gewoon compleet vergeten na een week. en zit het nog vers in mijn hoofd dan haal ik het alsnog op!

 36. Weer zo’n goed artikel!! Ik wil vaak van alles en nog wat. Bij mij zijn voornamelijk blogs de grote boosdoener. Lees ik een review van een fijne mascara, dan moet ik die ook hebben! Nou, niet meer dus! Ik koop pas weer wat als ik het nodig heb (heb ik met mezelf afgesproken). Wat moet ik nou met 30 losse oogschaduws, terwijl al die kleuren ook in de paletten zitten die ik dagelijks gebruik? En draag ik elke dag rode lipstick? Nee ! Dus waarom heb ik 5 rode lipsticks?

  Nu woon ik heel gevaarlijk om de hoek bij de Action en Xenos. En dan zit er ook nog een Miss Etam outlet winkel in het dorp (de enige winkel die spijkerbroeken heeft voor mijn figuur). Gevaarlijk! Ik probeer ze zo veel mogelijk te vermijden.

  Wat ik trouwens een leuk project vind, is project 10 pan. Schrijf 10 producten op die je op wilt maken (beautyproducten). Tot die tijd mag je niks nieuws kopen. En dan nog even opschrijven hoeveel je uitgegeven zou hebben als je wel steeds wat zou kopen wanneer jij dat wilt, natuurlijk. Ik heb het gedaan en schrok van het eindbedrag..

 37. Wat een leuk artikel! Ik houd al jaren een kasboekje bij, want zo heb je goed inzicht in je uitgaven. (Dat zeggen ze tegenwoordig ook in dat programma Een dubbeltje op zijn kant). Dit is ook een handige tip:
  Bepaal aan de hand van je kasboekje hoeveel geld je per maand nodig hebt die niet van je bankrekening worden afgeschreven zoals uitgaven voor boodschappen en nog wat extra geld voor leuke dingen. Pin dit geld elke maand (of verdeel het zelfs per week) en zorg dat je het cash bij je hebt. Zo geef je nooit meer uit!

 38. Dit is misschien een hele stomme tip, maar sinds ik het fashion spel Covet heb gedownload op mijn iPhone (dat is inmiddels anderhalf jaar geleden) geef ik veeeeel minder geld uit aan kleding!
  Omdat je in het spel al fictief geld uit geeft aan kleding om aan wedstrijden mee te doen met je outfits voelt het een beetje alsof je echt geld uitgeeft (de app is gratis, dus je hoeft niet echt geld uit te geven:))

  Klinkt nogal als reclame dit, maar het heeft mij gigantisch geholpen haha. Vaak koop ik toch alleen omdat ik daar zin in heb, niet omdat ik iets nodig heb.

 39. Mijn gouden tip: lid worden van de bibliotheek. Als ik een boek tegenkom die ik graag wil lezen ga ik ipv naar Bol.com om een bestelling te plaatsen naar de site van de Bieb en reserveer het boek. Bespaart mij als boekenliefhebber heel veel geld! En ruimte in mijn huis :)) Als ik een boek heb gelezen die ik echt heel graag wil hebben dan kan ik hem daarna alsnog kopen. Ik heb ook mijn tijdschriftabbonementen opgezegd en lees ze nu onder het genot van een kopje thee bij de Bieb. Favoriete zaterdagochtend ritueel :) In veel steden hebben de Biebs ook een gezellige lunchroom die in verhouding vaak goedkoper is. Scheelt ook weer geld!

 40. Leuk om te lezen! Ik doe het nu ook al een tijdje. Ze zeggen dat een kind hebben zo duur is, maar daar merken wij weinig van! Onze dochter van zeven maanden heeft al een mooie spaarrekening en wij kunnen ook een paar honderd euro opzij zetten iedere maand. Mijn motivatie is om tegenslagen gemakkelijk op te kunnen vangen en een onzekere toekomst tegemoet te gaan. :)

  Tevens scheelt het mij het kopen van minder spullen dat ik minder hoef te wassen, minder hoef te poetsen en geen keuzestress meer heb als ik mij moet aankleden in de ochtend. Ik ben een stuk gelukkiger zo!

 41. Wat een leuk artikel!
  Ik ben jullie gaan volgen sinds ik Vegan ben gaan eten & leven.
  Een jaar geleden besloot ik al samen met een vriendin om 1 jaar niets voor onszelf te kopen. (geen kleding, schoenen, tassen, make-up, accessoires, of wat dan ook!) cadeautjes voor anderen en de benodigde verzorginsproducten etc kon wel natuurlijk. Ook uiteten gaan, en andere leuke dingen doen!

  We hebben elkaar af en toe wel ondersteund op momenten maar eerijk het is nu bijna 1 jaar verder (februari) en ik ga er gewoon mee verder!
  Misschien iets hoognodigs (zoals nieuwe sokken haha) maar verder heb ik amper iets nodig en ik geniet meer van mijn leven.

  Het is vooral dat het mij gegeven heeft om meer te genieten van alles om mij heen! Van gesprekken, van belevenissen etc.

 42. Ik lees nu het boek ‘Stuffocation’ van James Wallman, een pleidooi voor minder spullen en meer ervaringen! Enorm inspirerend en motiverend, net zoals jullie tips!

 43. Goede tip om de Xenos en Action te mijden. Kom inderdaad met meer naar buiten dan nodig. Bespaartip van mij: zelf wasmiddel maken. Als je wist hoeveel ik aan wasmiddel er doorheen jaag. Hier bespaar ik echt veel op.

 44. Wat een goed artikel! Dit jaar is mijn motto: Collect moments not things. Ik heb juist geen geld in de portemonee want dan geef ik gek genoeg eerder mijn geld uit. Door alles te pinnen zie ik via http://www.afaspersonoal.nl precies wat ik waar aan heb uitgegeven. Daarnaast kan ik mijn saldo en transacties zien via de app van mijn bank. Wat ik wel meer moet gaan toepassen is het afvragen of ik het écht nodig heb. Gisteren was ik nog in de action en precies wat je zegt, ik wilde een paar vetballen en vogelpindakaas potten kopen voor de schattige vogeltjes maar vervolgens kwam er weer een kleurboek, washitape en kaarsen in mijn maandje terecht… zucht.. Hier ga ik zeker meer op letten de komende tijd.

 45. Hmm.. ik heb er geloof ik niet zo’n moeite mee om weinig geld uit te geven aan materiële zaken, aangezien ik bij alles wat ik koop een zeker schuldgevoel krijg. Ik zit me dan helemaal op te vreten terwijl ik denk aan ecologische voetafdrukken, kinderarbeid en al dat soort narigheid. Ik spaar er gewoon lustig op los, ook prima!

 46. […] dat ik het besparen alleen volhoud, als ik het een beetje leuk maak voor mezelf. In het artikel “Hoe geef ik minder geld uit aan materiële zaken?” schreef ik dat als je wilt besparen, je ook moet weten waarom je dat wilt doen. Misschien is de […]

 47. Ik lees nu deze post pas :) kende jullie nog niet. Heel fijn om deze tips weer even op een rij te hebben als reminder!

 48. Ironisch dat dit artikel wordt afgesloten met een reclame voor het kopen van een regendouche. Zet de woorden wel kracht bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *