Hoe ik mijn koffie het liefste drink

koffie

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met illy / Foto’s: Aline Bouma 

Wie mij volgt op Instagram en mij verder niet goed kent, weet in ieder geval twee dingen over mij en dat is dat ik ten eerste veel boeken lees en dat ik tijdens dat lezen van die boeken graag koffie drink. Misschien zijn het wel mijn meest geüploade foto’s: een boek met een kop koffie ernaast. Ik drink die koffie graag buiten de deur, in mijn favoriete koffietentjes, maar zeker ook thuis. Ik hoop dat het te ver gaat om mij een koffiesnob te noemen – ik bedoel, zo zou ik niet graag bekend staan – maar ik heb zeker wel mijn voorkeuren als het om koffie gaat.

Verantwoorde koffie

koffie

Nog voordat ik het wil hebben over hoe ik mijn koffie dan graag drink, vind ik het belangrijk om eerst te benadrukken dat ik veel waarde hecht aan wélke koffie ik drink. Ik vind het belangrijk om te kiezen voor ‘verantwoorde’ koffie. Waar mogelijk kies ik voor fairtrade en/of biologische koffie. Misschien denk je dat het nog lastig kan zijn om dit soort keuzes te maken, maar het is eigenlijk heel makkelijk. Er is bij de reguliere supermarkt al behoorlijk wat te kiezen, dus je hoeft er niet voor naar een ‘speciale’ winkel.

Maar stel nou dat verantwoorde bonen niet bij de reguliere supermarkt te koop waren, en dat ik ervoor naar een speciaalzaak zou moeten, dan zou ik het er nog graag voor over hebben. Immers, koffie is een product dat ik dagelijks gebruik, ook al is het eigenlijk ook een luxeproduct. Ik bedoel, ik hoéf het niet te drinken, maar ik kies ervoor het te doen. En ik doe het nog dagelijks ook. Koffie is voor mijn gevoel daarom het perfecte product om dagelijks een kleine groenere keuze mee te kunnen maken.

Op dit moment koop ik graag de koffiebonen en de espressocapsules van illy. De capsules gebruik voor mijn mooie capsulemachine die je op de eerste foto van dit artikel ziet shinen en die je misschien ook al op mijn Instagramstory voorbij hebt zien komen. De bonen gebruik ik als ik koffie maak met mijn percolator. Het kiezen voor illy  is een beetje begonnen na het Amsterdam Coffee Festival, waar ik in een goodiebag een blik koffiebonen van dit merk meekreeg. Ik vond de koffie toen zo lekker, dat ik besloot het zelf nog eens opnieuw te kopen. Note voor PR-mensen: als je de goede producten in goodiebags stopt, dan kan het dus wel degelijk werken ;)

illy hanteert een duurzaam productieproces, van het begin tot het einde, ofwel: van koffieboon tot koffiekopje. Waar andere merken zich vooral concentreren op fairtrade of biologische bonen, gaat illy nog een stapje verder, in de processen rondom het leveren van bonen en de relaties met stakeholders. Voor dit hele proces heeft illy in 2011, als eerste bedrijf ter wereld, het ‘Responsible Supply Chain Process’ certificaat gekregen. Dat is iets wat ik ook niet wist, maar wat ik heb geleerd op het Amsterdam Coffee festival. Het is een vruchtbaar festival geweest, zoals je merkt.

Ik vind het opmerkelijk dat illy dit certificaat al in 2011 kreeg. Het zegt wel iets over hoe het merk haar tijd eigenlijk een beetje vooruit was. Immers, zes jaar geleden waren we toch nog weer minder ver op het gebied van duurzaamheid en eerlijke handel dan we nu zijn. illy staat erom bekend haar koffieboeren zo’n dertig procent meer te betalen dan op de koffiemarkt gebruikelijk is. Dit gebeurt in het kader van ‘kwaliteit mag iets kosten,’ maar ook omdat het merk het belangrijk vindt  iedereen te geven wat hem of haar toekomt.

Misschien vind je het leuk om te weten dat het op 1 oktober Internationale Koffiedag is. Dat is al bijna! Volgens mij is er geen beter moment om eens stil te staan bij waar onze koffie vandaan komt, dan op die dag. Ik zal op (of rondom) 1 oktober ook via social media aandacht besteden aan dit onderwerp, door deel te nemen aan de #thanks4thecoffee campagne en jij kunt meedoen, maar dat hoor je tegen die tijd van me!

Waarom haverlattes leven zijn

koffie

(zoals je ziet moet ik nog heel veel oefenen op mooie lattes, maar hey, het begin is gemaakt. Ik heb geen idee wat ik doe, maar ik doe mijn best ;))

Ik heb een vrij uitgesproken mening over hoe ik mijn koffie het liefste drink. Dat geldt zowel voor als ik thuis mijn eigen koffie maak als wanneer ik ergens buiten de deur een koffie drink. Mijn favoriet is een haverlatte. Dat wil zeggen: een koffie verkeerd met havermelk. Of haverdrink, moet je eigenlijk zeggen, omdat je het officieel geen melk mag noemen. Haver heeft geen super uitgesproken smaak en is ook niet heel zoet – zoals soja soms wel kan zijn.  Veel mensen kiezen voor amandeldrink in hun koffie, maar dat heb ik nooit lekker gevonden. In de zomer dronk ik graag ijskoffies met rijst-kokosdrink, maar over die fase ben ik inmiddels weer heen. Zo gaan die dingen.

Zwarte koffie heb ik nooit heel graag gedronken, eerlijk gezegd. Al kan ik een goede filterkoffie best wel lekker vinden en natuurlijk zijn er allerlei hipsterkoffietentjes die heel goed zijn met coldbrews en allerlei interessante koffiezetmethodes, waar je gewoon geen melk bij moet willen drinken. Dat kan ik op z’n tijd zeker waarderen, maar het allerliefste drink ik toch echt mijn haverlatte. Ik ben een beetje kieskeurig en verwend, ik geef het maar gewoon toe.

Illy - Originele formaat 13

Als ik thuis koffie zet, dan maal ik zelf mijn bonen en gebruik ik een percolator om espresso te zetten. Of ik gebruik dus mijn mooie nieuwe capsulemachine van illy – daar kies ik vooral voor als ik niet zoveel tijd heb, of gewoon even één koffietje wil zetten. Ideaal is dat. De havermelk schuim ik op en schenk ik daarbij. Stiekem ambieer ik het wel om nog eens een latte-art cursus te volgen, zodat ik mensen kan imponeren met kunstwerken in melkschuim op mijn homemade koffies – maar volgens mij is dat echt veel moeilijker dan ik denk dat het is. Sowieso is de kunst van koffiezetten er wel eentje die door veel mensen wordt onderschat. Het is niet voor niks dat er kampioenschappen voor barista’s worden georganiseerd. Een goede koffie zetten is niet makkelijk. (en ik beheers de kunst ongetwijfeld nog lang niet, dus ik doe maar wat en verder blijf ik vrolijk koffies bestellen bij mijn favoriete tentjes)

Koffierituelen

koffie

Stiekem heb ik wel een paar koffierituelen die het drinken van koffie tot iets maken waar ik echt tijd voor wil nemen en waar ik ook iedere keer weer blij van word.

In het weekend drink ik graag koffie in bed, op andere dagen aan tafel. Ik heb een paar favoriete koffiebekers en mokken, waar ik het allerliefst uit drink. Als ik koffie ga maken – wat best wel een werkje is met een paar stappen die ik moet doorlopen – dan zet ik graag muziek aan en op dit moment is dat vooral Agnes Obel of Nick Mulvey. Tijdens het drinken van koffie lees ik graag. Als ik thuis ben is dat een boek, maar als ik op zaterdagochtend ergens koffie ga drinken, dan is dat het Volkskrant Magazine. Ik drink eigenlijk altijd twee koffies. Zelden meer dan dat. Tenzij ik ergens in de middag helemaal instort en nog een afspraak heb en even wakker moet worden, dan drink ik heel soms een derde koffie. Maar dat komt eigenlijk bijna nooit voor. Er zijn een paar dingen die ik heel lekker vind om te eten bij mijn koffie, zoals bananenbrood of vegan chocolade. Ik drink mijn koffie zelden bij het ontbijt – dan drink ik liever thee of een sapje. Koffie drink ik echt wat later op de ochtend.

Illy - klaar voor blog 1

Grappig wel eigenlijk, als je erover nadenkt hoe belangrijk dat hele koffie drinken toch lijkt te zijn. Het is niet dat ik er niet zonder zou kunnen – ik heb zelfs een hele periode helemaal geen koffie gedronken en er ook niet naar omgekeken. Totdat ik écht lekkere koffies leerde kennen en het zelf ook beter leerde zetten en toen was ik om. Nu komt het maar heel zelden voor dat ik een dag geen koffie drink. Ik kan me de laatste keer eigenlijk niet meer herinneren. Je snapt dat ik nu heel erg benieuwd ben naar jullie koffierituelen. En naar hoe jullie het liefste jullie koffie drinken. Vertel me er alles over, hieronder in de reacties. Vind ik leuk. Ok, het is 11 uur nu. Tijd om koffie te zetten. Fijne dag! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

29 gedachten over “Hoe ik mijn koffie het liefste drink

 1. Waar smaakt havermelk naar? Zoet of…? Ondanks dat het geen uitgesproken smaakt heeft, zal het toch wel een bepaalde smaak hebben lijkt me :)

  1. havermelk is minder zoet dan soja, maar wel lekker romig. Je moet het echt een keer proberen :)

 2. Lieve Merel, ik vind je een topwijf, en ik weet ook dat Illy koffie heel lekker is, maar WAAROM nou toch weer in cupjes? Illy heeft toch ook gewoon losse bonen? Gaat een beetje aan het duurzaamheidsdoel van Illy voorbij zou ik zo zeggen.. jammer!

  1. bonen gebruik ik ook :) (kon je lezen in het stuk ;))

   Ik ben spaarzaam met de capsules. Gelukkig zijn ze gemaakt van milieuvriendelijk materiaal dat heel goed te recyclen is. illy is ook steeds op zoek om het gebruik van het materiaal te verminderen en hoe in de bestaande afvalwerkingssystemen te scheiden. In Amerika en Italië testen ze op dit moment capsulescheidingsmachines, dus hopelijk komt ook gauw deze kant op!

 3. Hhmm, met havermelk is inderdaad lekker! Ik had laatst een cappuccino op met havermelk en dat smaakte zo goed! Mijn koffie zet ik het liefst met de percolator en ik drink hem gewoon zwart. Maar koffie is altijd nog lekkerder als je hem kan delen, dus ik zet ook graag een kopje voor mijn vriend (die we bij voorkeur ’s ochtends in bed opdrinken) ;)

 4. Havermelk in je koffie is het allerlekkerst! Voor thuisgebruik is de Oatly Barista edition een echte aanrader. De AH verkoopt hem en veel bio winkels ook. Deze is schuimt net iets beter dan gewone havermelk.

 5. Ha, ja ik krijg vaak het advies als veganist zwarte koffie te drinken omdat niet elke koffieplek een melk-alternatief heeft. Maar ik ben verwend en wil iets romigs in mijn bakkie. Zwarte koffie is alleen voor als het echt niet anders kan. Ik ben wel benieuwd naar havermelk, dat ga ik zeker eens proberen!

  1. Nee joh, nergens voor nodig! Je kan tegenwoordig overal soja, haver, amandel en/of kokos melk krijgen!

 6. Ik drink mijn koffie ook meestal met havermelk, maar ik wist niet dat je dat ook kan opschuimen. Ga ik eens proberen! Hier staat ook een capsulemachine, van JAVA, maar meestal maak ik koffie in de french press. En, eigenlijk heb ik al gehoord dat het “niet mag”, maar als de koffie vijf minuten getrokken heeft, doe ik die dan in een thermos. Zo kan ik in de namiddag ook nog een kopje drinken. :)

  1. Thermos :) daar heb ik meteen zo’n heel gezellig beeld bij. Lekker herfstig :)

   Er is havermelk van het merk Oatly, in een grijs pak, de barista versie. Die schuimt als de beste!

 7. Waar zijn die cupjes van gemaakt? Daar ben ik wel benieuwd naar, aangezien de overstap van losse koffie naar cupjes tot een enorme nieuwe afval stroom heeft geleid. Een echt duurzaam bedrijf als Peeze maakt die cups biologisch afbreekbaar (https://peeze.nl/koffie/koffiecups/)
  maar wat doet illy…?

  1. Ik ben spaarzaam met de capsules, ik gebruik ook graag de bonen van illy. Gelukkig zijn ze gemaakt van milieuvriendelijk materiaal dat heel goed te recyclen is. illy is ook steeds op zoek om het gebruik van het materiaal te verminderen en hoe in de bestaande afvalwerkingssystemen te scheiden. In Amerika en Italië testen ze op dit moment capsulescheidingsmachines, dus hopelijk komt ook gauw deze kant op!

 8. Hier ook havermelk, het heeft voor mij echt het laatste zetje gegeven om van vega naar veganist te gaan! Geen betere dan Oatly barista. Mooie foto’s weer, krijg er trek van!

   1. Deze melk bevat wel een erg ongezond e-nummer. Daarom zal deze zo goed schuimen……..Misschien goed om daar ook aandacht aan te schenken!

 9. Ik drink het liefste latte met 1 suikertje. Buitenshuis is hij het lekkerst, maar thuis gebruik ik gewoon oploskoffie.
  Ik overwoog wel eens een senseo aan te schaffen maar dat neemt dan weer zoveel plaats in. Een toestel met capsules zou ik nooit aanschaffen omwille van de afvalberg at dat creëert: ik wil net graag wat meer inspanningen doen om mijn afvalproductie te verminderen.

  1. Ik ben spaarzaam met de capsules, gebruik dus ook graag de bonen. Gelukkig zijn ze gemaakt van milieuvriendelijk materiaal dat heel goed te recyclen is. illy is ook steeds op zoek om het gebruik van het materiaal te verminderen en hoe in de bestaande afvalwerkingssystemen te scheiden. In Amerika en Italië testen ze op dit moment capsulescheidingsmachines, dus hopelijk komt ook gauw deze kant op!

 10. Oei Merel, je voor het karretje laten spannen van Illy om te vertellen dat zij heus heel eerlijke koffie verkopen… niet geloofwaardig!

  Ik nodig je van harte uit om FairChain koffie van Moyee te testen, en dan vertel ik je graag welke problemen wij in de huidige koffieketen zien – waar Illy een belangrijk onderdeel van is. Zal ik je wat bonen opsturen zodat je kunt proeven?

  Hartelijke groet,

  Mark
  Moyee Coffee

  1. Oei…. iemand ervan betichten zich voor een karretje te laten spannen en dan eigenlijk dat zelf willen doen. Siert uw merk niet!

  2. De grap is Mark, we hebben al eens samengewerkt. Maar dat weet je misschien niet meer ;)

 11. Hi Merel, wat een leuke blogpost! Ik ben zelf ook dol op koffie met havermelk(L).
  Ben even door de blogposts aan het scrollen en las ook je post over je “break”. Heel moedig, leuk en ook belangrijk denk ik.
  Als ik zo je reacties bekijk zie ik dat er over alle onderwerpen wel wat te zeggen is en dat mensen dat ook altijd zullen doen. Ik gun je in je vakantie vooral dat je de energie hebt om de leuke reacties eruit te filteren en deze mee te nemen gedurende je dag! En de minder positieve lekker te laten voor wat het is. Je altijd zo kwetsbaar opstellen voor een grote doelgroep door middel van blogs vind ik echt heel knap! Via deze weg hoop ik je wat positieve vibes te sturen! Geniet van je vrije tijd.

  Liefs van een fan

  1. Lief van je Margot, thanks! En: havermelk is leven, dus lekker blijven drinken ;)

 12. Ik ben ook een groot koffiefan en ondertussen (bijna) gecertificeerd barista bij de yoghurt barn. Ik wist helemaal niet dat Illy zo ontzettend duurzaam is! Wat tof! En idd ook echt zijn tijd voor, los van dat ook nog eens zonder enig promotie oogpunt volgens mij. Anders had ik er wel wat over gehoord ondertussen ;)

  1. Oh leuk, yoghurtbarn komt ook naar Rotterdam! Zin in soja yoghurt met lekkere toppings!!

 13. Ik moet zeggen, ik ben eigenlijk team sojamelk, maar word toch wel enthousiast door jouw lof over havermelk! Daarom de vraag: waar kan je volgens jou de beste haverlattes in Amsterdam drinken? x!

 14. Hey Merel, waar heb je je mokken van? Zijn supermooi!

  Alvast bedankt, groetjes :-)

  1. De mokken en de espresso kopje heb ik gekocht bij Kookpunt. Dat is een grote kookwinkel in Rotterdam. (geen idee of je hier uit de buurt komt…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *