Hoe kan ik een vluchteling helpen?

vluchtelinghelpen1

Of je het nieuws volgt of niet, het kan je niet zijn ontgaan dat er op dit moment een enorme groep mensen op de vlucht is. Het is de grootste stroom vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog en het gaat om tienduizenden, honderdduizenden mensen die op zoek zijn naar veiligheid. De beelden die op social media voorbij komen, bijvoorbeeld van verdronken kinderen en wanhopige ouders die een beetje comfort voor hun gezin zoeken, komen bij ons allemaal hard binnen. Je vraagt je misschien af: hoe kan ik een vluchteling helpen? Wij hebben geprobeerd een aantal initiatieven onder elkaar te zetten, zodat je misschien ideeën krijgt om je steentje bij te dragen. We waarderen het enorm als je de tijd zou willen nemen om deze blogpost te lezen.

Op ons blog praten we vooral over groene onderwerpen. We dragen niet voor niets de naam ‘de Groene Meisjes.’ En hoewel duurzaamheid voor ons een heel belangrijk onderwerp is, is er meer in het leven dan dat. Soms komen we onderwerpen tegen waarvoor we graag met jullie willen praten. Om die reden hebben we een tijdje geleden de categorie ‘Groen Denken’ in het leven geroepen. Groen denken staat voor ons voor alles wat met bewust in het leven staan te maken heeft. Vandaag is weer zo’n dag waarop we een dankbaar gebruik maken van deze rubriek.

Afgelopen week nog braken we ons hoofd over hoe het toch mogelijk is dat er zoveel mensen zo ongelooflijk hard en negatief zijn op social media. Vooral op Facebook zagen we iedere dag een bak ellende voorbij komen. Ik (M) schreef er dit artikel over. Ik zie inmiddels in dat het vooral veel met angst en onwetendheid te maken heeft. Hoe langer ik er naar kijk, hoe minder vertrouwen ik in de mens krijg en dat is niet goed. Daarom hebben we besloten ons niet meer bezig te houden met alle negativiteit die er te lezen en te horen valt, maar om juist te kijken naar mogelijkheden om te helpen. Een aantal lezers zei: “door alle berichten rondom de vluchtelingencrisis denk ik erover om mijn Facebookaccount op te zeggen.” Dat snappen wij heel goed, maar het zou ergens oo weer zonde zijn. Er worden namelijk ook heel mooie projecten, initiatieven en hartverwarmende verhalen gedeeld. Die zou je dan weer missen, als je geen Facebook had – daar valt dus ook weer iets voor te zeggen en het is misschien iets om in je overwegingen mee te nemen.

Hieronder zetten we een aantal mogelijkheden om vluchtelingen te helpen voor je op een rijtje.

Geef je op als gastgezin voor (een) vluchteling(en) – Al bijna 30.000 mensen hebben op Facebook aangegeven als gastgezin te willen dienen. Dat is echt een overweldigend aantal! Denk jij dat je een vluchteling voor een tijdje een veilig onderkomen kunt bieden? Dan kun je je opgeven! Kijk op gastgezinvoorvluchteling.nl voor meer informatie en de voorwaarden.

Ook mooi: de Facebookpagina ‘We willen wél helpen.’ Een mooi signaal naar de overheid: heel veel mensen willen heel graag gastvrij zijn.

De grootste Facebookpagina is waarschijnlijk toch de algemene pagina van Stichting Vluchtelingenwerk. Deze organisatie zet zich in voor alle vluchtelingen en doet dit al sinds de jaren 80. Toch wel een autoriteit op dit gebied dus. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Je kunt op de website op je postcode zoeken naar vacatures. Er is van alles. Van administratief medewerker tot 50+ gesprekspartner… je zou denken dat iedereen iets kan bijdragen.

Schermafbeelding 2015-09-05 om 19.58.13

Doneer je deken – dit moet je niet zo letterlijk zien, want er worden meer spullen ingezameld dan dekens alleen. Waar het om gaat is dat er in alle grote steden spullen worden ingezameld om naar Calais te brengen, waar een groot vluchtelingenkamp is gevestigd. Met bovenstaande briefkaart kun je mensen in je eigen netwerk aanmoedigen om ook spullen in te zamelen. Deze briefkaarten zijn te vinden op de Facebookpagina van Doneer Je Deken.  Op de website, doneerjedeken.org, kun je zien waar de inleverpunten zijn, zodat je weet waar je de spullen naartoe kunt brengen. Versturen kan ook. Heb je geen spullen te doneren maar wil je deze organisatie toch steunen? Je kunt ook een financiële bijdrage leveren.

Misschien ben jij de enige, in jouw vriendenkring, met een auto. Of je hebt een berging in je woning waar je gemakkelijk wat spullen kunt opslaan. Of je woont heel dichtbij een inleverpunt, zodat jij degene kunt zijn die de spullen kan wegbrengen. Je zou er aan kunnen denken om een oproepje te plaatsen bij je vrienden en familie, zodat jullie met z’n allen een mooie bijdrage kunnen leveren.

Of bedenk andere (ludieke) manieren om geld in te zamelen. Bijvoorbeeld door dingen te verkopen waar je al vanaf wilde, of ga taarten bakken. We weten dat het voor velen van ons ook al lastig kan zijn om rond te komen, daar hebben we alle begrip voor. Toch denken we dat iedereen een gebaar kan maken, hoe klein ook. Zelf hebben we gemerkt dat er altijd nog spullen zijn die wij niet zo hard nodig hebben. En naast geld of andere middelen sponsoren, kan je tijd en energie ook heel veel betekenen!

Een prachtig initiatief dat ons door lezers op Facebook werd gemeld: “Because we carry.” Dit mooie initiatief, georganiseerd door Sukha, zamelt draagdoeken/zakken in voor moeders die met hun baby’s op de vlucht zijn. Ze willen naar Lesbos om daar de doeken uit te delen, om de moeders een warm en comfortabel welkom te bieden.

Dankjewel voor het lezen van dit artikel. Het is alleen al heel erg fijn dat je de tijd en moeite hebt willen nemen om over deze punten na te denken. We hopen dat velen van jullie ook geïnspireerd raken om in actie te komen. Ook horen we het erg graag als jullie nog andere ideeën  of tips hebben. Deel ze dan alsjeblieft hieronder bij de comments, zodat we er allemaal iets aan kunnen hebben! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

45 gedachten over “Hoe kan ik een vluchteling helpen?

 1. Duurzaamheid gaat, volgens de wetenschappelijke definitie, om drie aspecten: economische duurzaamheid, duurzaamheid van het milieu, én sociale duurzaamheid. Jullie hoeven wat mij betreft dus geen speciale uitleg bij deze post te plaatsen. Eigenlijk überhaupt niet, wetenschappelijke definitie of niet; dit is een goed artikel en hoeft niet verantwoord te worden.

 2. Yesss!! Heel tof dat jullie hier wat over geschreven hebben. Ik werk mee aan doneer je deken Groningen en vandaag hebben we onze eerste inzameling. Ik heb nog nooit zoveel respons gezien op zo veel verschillende acties door het hele land. Ik ben er ontzettend trots op!

 3. Wat een fijn artikel dit. Ik heb zelf de COA gemaild om te kijken of ik iets kan betekenen voor het nieuwe opvangcentrum wat vlak bij mij wordt opgestart.

 4. Bedankt voor dit artikel. Ik heb zelf geen facebook maar wil wel graag helpen. Nu weet ik waar ik terecht kan. Xxx

 5. Ik wil graag de actie Because we carry noemen. Zij zamelen draagdoeken en -zakken in zodat vluchtelingen niet kilometers hoeven te lopen met een klein kindje in de armen. Te vinden op Facebook!

 6. Bedankt voor dit artikel! Ik heb zelf een jaar fulltime stage gelopen bij Vluchtelingenwerk en ben daarna actief gebleven als vrijwilliger. Ik heb zelden zulke prachtige, inspirerende en krachtige mensen leren kennen dan in die periode. Wat een levenslust en moed bezitten deze mensen. Ik ben hier thuis gelijk begonnen met een pakket te maken om in te leveren bij het ‘doneer je deken’, ik ga het morgen wegbrengen! Jullie doen goed werk, Jamie en Merel! <3

  1. Dankjewel, we hopen iets bij te kunnen dragen :) Maar wat te gek dat je daar stage hebt gelopen! Ik heb een jaar les gegeven aan mensen die aan het inburgeren waren. Jonge mensen, maar ook ruim volwassenen. En toen heb ik ook veel contact gehad met stichting Vluchtelingenwerk. Altijd erg bewonderenswaardig om te zien hoe mensen zich inzetten en hoe de mensen om wie het gaat ( de vluchtelingen dus) zo positief bleven!

 7. Ik heb dit even op mijn facebook geplaatst. Het zijn precies de woorden die ik zelf had kunnen zeggen.
  Tevens werk ik bij een poppodia. Ik doe daar de pr en ga na mijn vakantie in het team overleggen hoe wij als muziekinstituut iets voor vluchtelingen kunnen doen!

 8. “Eerlijk gezegd hoop ik dat al die mensen waarbij de ogen ineens zijn geopend en die nu ineens overal soep, broodjes, kleding, dekens, welkom bordjes, draagzakken, kleding etc. heenbrengen of zelfs hun deuren openzetten OOK gaan nadenken over hoe we een ander beleid kunnen bewerkstelligen. Burgerinitiatieven zijn een leuk maar willen we echt een andere manier van omgaan met migratie dan moeten we meer doen! Lid worden van een politieke partij en meedenken over de koers en verkiezingsprogramma´s, politici aanspreken op hun verantwoordelijkheid, de druk opvoeren door de straat op te gaan en deze vluchtelingen een stem geven in onze maatschappij.
  Hulp krijgen is heel belangrijk in nood, maar het houd je ook gevangen in de slachtofferrol. Het gaat er uiteindelijk om voorbij de hulp te komen zodat iedereen die hier woont een gelijkwaardig lid kan zijn van deze samenleving.”

  1. Precies!!! Zolang er in de politiek niks veranderd kunnen deze mensen eigenlijk nergens echt een leven opbouwen en blijven ze vluchteling. Heel goed en fijn dat er zoveel wordt ingezameld en vanuit ons als mede mens wordt gehandeld. Maar alleen vanuit hogere hand kunnen deze mensen ook echt een nieuw bestaan opbouwen. Ik heb veel collega’s die jaren geleden waren gevlucht uit kun land. Sommige hebben het geluk een verblijfsvergunning te hebben gekregen voor het hele gezin, maar zijn er ook waar alleen de vrouw of moeder en kind een vergunning krijgen en de vaders niet. Deze vrouwen werken zich uit de naad om hun huishouden te kunnen runnen en betalen zich blauw aan advocaatkosten en aan de overheid op een mogelijkheid dat hun man of vader ook wordt toegelaten. Als ze dan worden afgewezen kan ik mij daar heel boos over maken de regering geeft dat geld namelijk niet terug maar stopt t in weet ik veel waar. En er verandert niks aan hum situatie. Samen met mijn dochter ga ik elk kwartaal haar spullen en kleertjes door kijken wat ze weg wilt geven ( doe ik natuurlijk ook met mij. Eigen en dat van mijn man) soms geven we t aan gezinnen in de buurt dan weer aan een stichting en nu wilde ze zelf heel graag haar baby kleertjes weggeven aan de babytjes van vluchtelingen zodat ze het warm hebben. Als we nu allemaal onze kinderen het goede voorbeeld geven dat je voor je mede mens moet zorgen en moet delen met elkaar wie weet dat over 20 jaar de wereld echt een stuk mooier is.

 9. Mooi dat jullie hier een post aan wijden, hoe meer mensen zich eens gaan beseffen hoe goed & veilig wij het hebben (zegt iemand die het helemaal niet zo geweldig voor elkaar heeft, haha), hoe beter we hopelijk met elkaar kunnen openstaan voor deze vluchtelingen. Het lijkt wel of mensen alleen maar méér van alles willen hebben, ik, ik, ik cultuur… stel je vóór dat je eens iets geeft of idd je tijd (wat ik al doe gelukkig) besteedt aan mensen die het heel hard kunnen gebruiken, oh oh… veel mensen denken het liefst alleen aan zichzelf. Tuurlijk, we kunnen het allemaal gebruiken, maar wat is dat toch voor instelling?! Tof dat jullie je uitspreken op dit gebied, niks politieks maar gewoon: ‘er is hulp nodig’. En die Facebook reacties etc., ach ja… ik ben ook maar gestopt met lezen. En mensen -FB vrienden- die nare dingen erover op FB posten, (die je overigens opvallend vaak óók bombarderen met leuzen als ‘blijf van onze zwarte piet af!!’), daar baal ik wel eens van. Ontvolgen/ontvrienden is mijn oplossing en dat is soms best een opluchting. Ik snap alleen niet zo goed waarom mensen zulke dingen zo duidelijk willen uitdragen, terwijl het ze juist zo ontsierd… nouja, anyway, in mijn ogen dan natuurlijk. Uhh off topic alweer haha. Goed artikel, dat wilde ik zeggen! :)

 10. Ik blijf jullie echt een enorm inspirerend blog vinden, jullie hebben het vaak over onderwerpen die er echt toe doen. Ja, het is leuk om over beauty en fashion te lezen, maar soms mis ik onderwerpen als deze in de huidige blogwereld (mijn eigen blog daarbij gerekend)

 11. Misschien al genoemd, maar voor de zekerheid: ‘dutch parcels for refugees’
  Een doos vullen met noodzakelijke items voor de vluchtelingen die op Lesbos aankomen. Geen website, wel fb-pagina met alle info.

 12. ik vind het echt heel goed dat jullie hier aandacht aan besteden. In het bloglandschap worden er niet vaak zulke wereldzaken besproken, terwijl dit juist heel belangrijk en invloedrijk kan zijn.

  1. Helemaal mee eens Liselot:)

   En groene meisjes, een mooi artikel! Toevallig was ik gisteren nog aan het googelen wat ik kon betekenen, maar met dit lijstje kom ik veel verder, dank!

 13. Als voormalig draagconsulente, vertrekt er morgen een doos met een tiental dragers naar because we carry :)
  Ik was al langer aan het denken wat ik ermee zou doen (ik heb er natuurlijk nog voldoende over voor mezelf en mijn kinderen ook), en had geen zin in verkopen (vraagt allemaal zoveel werk metmails beantwoorden,betalingen opvolgen, posten, …) dus dit goede doel kwam op het ideale moment. Al was het natuurlijknog fijner geweest alser geen oorlog voor nodig was geweest… :(

 14. Prachtige blog. Zo ontzettend fijn dat jullie zo respectvol en herkenbaar over dit onderwerp schrijven. En lekker praktisch ook. Ik ben zelf via de media de volgende initiatieven tegengekomen:

  http://bootvluchteling.nl/

  http://sea-watch.org/nl/

  Ik heb artikelen gelezen over mensen die bij deze organisaties vrijwillgerswerk deden. Ik heb de bijbehorende websites van de organisaties erbij gezocht. Ik heb er dus zelf geen ervaringen mee.

  1. Bedankt voor je compliment én voor de toevoegingen!

 15. Door jullie stuk net boxen met kleding, voedsel en medicijnen naar Doneer je deken (Arnhem) gebracht :) Bedankt! Ik wilde zo graag iets doen maar wist niet hoe ik het moest aanpakken. Fijn dat ik nu toch een heel erg klein steentje heb kunnen bijdragen.

 16. Zoals al eerder genoemd, vind ik het super dat jullie hier over schrijven. Een van de organisaties die ik zelf heel erg goed vind en graag zou willen toevoegen, is http://www.bettershelter.org. (niet dat de andere ‘minder goed’ zijn, ze zijn allemaal hulpzaam).
  Uiteraard zijn er duizenden vluchtelingen in Europa die hulp bij aankomst ontzettend hard nodig hebben. De meesten blijven totdat ze de stap naar Europa, de VS, of Canada of Australie maken, in de omgrenzende landen. In de hoop ooit terug te keren of bij gebrek aan mogelijkheden niet verder kunnen. Better shelter is een samenwerking tussen UNHCR en de IKEA foundation en zorgt voor duurzame, verplaatsbare housingunits. Zodat families die jaren lang in de omgrenzende gebieden blijven in ieder geval een redelijk robuust dak boven hun hoofd hebben :)

 17. Ik heb een dringende vraag, ik wil heel graag direct vluchtelingen helpen, niet gewoon spullen ergens afgeven. Helaas ben ik pas 16, wat kan ik doen?

 18. Ik Zou graag een moeder met een of twee kinderen opvangen.
  Ik woon niet heel groot maar er is een kamer vrij in mijn huis.
  Graag zou ik via mail bespreken wat de mogelijkheid hierin is

 19. Heb alle vacatures afgestruind maar aangezien ik nog geen 18 ben heb ik nog niks gevonden helaas. Heel fijn dit artikel, wellicht kan ik een andere optie proberen! :)

 20. Via FB ben ik hierop geattendeerd: Vasten voor Vluchtelingen / Fasting for Refugees. Ik ga iig zowel geld als kleding doneren.

 21. Fijn stuk, thanks!!
  Wij zijn Dutch Artists in Action begonnen, organiseren meerdere acties inzamelingen door Nederland, gaan vrijdag een paar dagen naar Duinkerken/ Calais om ingezamelde spullen te brengen en te koken met Refugee Kitchen. Wilde ik toch even vertellen hier :)

  https://facebook.com/DutchArtistsinAction/

 22. Ik ben clown. Ik ga al jaren als vrijwilliger naar Rusland om op te treden voor zieke en gehandicapte kinderen, weeskinderen, ouderen, daklozen en anderen die het nodig hebben. Een paar jaar geleden mocht ik op bezoek bij een Afgaans gezin met 9 kinderen in Moskou . We speelden met de kinderen en ze vertelden over hoe zwaar het is. Dat was ook wel te zien; geen bedden, alleen een paar tuinstoel-kussens in het 2-kamer appartement. Toen ik thuis kwam besloot ik dat ik meer wilde doen en nam ik contact op met verschillende instellingen om optredens als clown voor niets aan te bieden. Gewoon om de dagen wat meer kleur te geven en wat lichtheid te bieden.
  Ik heb zo’n 20 mensen en instantie benaderd en alleen maar “nee” te horen gekregen. Ik was niet educatief genoeg, het was niet bekend wie er over ging, het moest via een andere stichting. Het leek een bureaucratisch doolhof en was enorm teleurstellend.
  Ik geloof dat we de wereld een stukje beter moeten achter laten als dat we hem gevonden hebben. En dat je daar het beste je talent voor kunt gebruiken. In mijn geval dus clown. Toch zal ik na 3 jaar afgewezen te worden niet opgegeven; ik heb gezien wat het met kinderen doet. De hoop die het ze geeft en het feit dat ze hun nare herinneringen even kunnen vergeten en gewoon kind mogen zijn.
  Dus een oproep (ik hoop dat jullie het niet erg vinden dat ik jullie site hier even voor gebruik): Als iemand me kan helpen een plek te zoeken waar ik kan optreden voor vluchtelingen, neem dan contact met me op. http://www.marleenvanos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *