Hoe kom je weer in je ‘groene ritme’?

groener leven

De aanleiding voor deze blogpost? Ik kreeg een berichtje van één van jullie. Een heel lief berichtje. Het was van iemand die heel eerlijk vertelde dat ze zó goed bezig was, een hele tijd, met groener leven. Ze was vegan gaan eten, gebruikte minder plastic, kocht dierproefvrije cosmetica en liet de auto vaker staan. Een tijdje ging het goed en toen kwam de klad er een beetje in. Dat kwam me wel bekend voor. Zelf heb ik ook van die periodes dat alles heel goed lukt, en dan laat ik dingen weer een beetje verslappen. Dat heet: mens zijn. En omdat ik denk dat meer mensen zich hierin zullen herkennen, besloot ik er een blogpost aan te wijden.

En dan moet je ook nog de wereld verbeteren

Laat ik dit verhaal beginnen door te zeggen: ik hoop dat je niet te streng bent voor jezelf. Je hebt een hoop aan je hoofd. Je dagelijks leven, met je werk, misschien je gezin, je sociale bestaan, je relatie, je huisdieren, je huishouden en alle andere zorgen die we hebben – het neemt een hoop headspace in beslag. En dan moet je ook nog de wereld verbeteren. Het is echt heel erg menselijk als dat niet altijd goed uitkomt of niet altijd lukt. Je hoeft geen supermens uit te hangen, ik ga er vanuit dat je doet wat je kunt.

Het mag best een beetje leuk blijven, allemaal

Mijn idee is dat een groener leven minstens net zo leuk is als een niet-groen leven. Of nee, eigenlijk vind ik gewoon wel echt dat het leuker is dan een niet-groen leven. Ik vind niet dat groener leven betekent dat je moet inleveren op plezier of comfort. Dat is ook gewoon echt niet nodig, met wat er tegenwoordig allemaal aan alternatieven op een niet-groen leven te bedenken is. Je mag het ook gewoon een beetje leuk maken voor jezelf.

Zie het als een persoonlijke uitdaging. Let op: een persoonlijke, dus voor jou, en niet om een ander iets te bewijzen. We zijn hier niet om een wedstrijdje ‘wie is er het groenst?’ te spelen. Kies een periode waarin het je goed uitkomt en maak een plannetje voor jezelf. Ik vind persoonlijk de zomer daar een geschikte periode voor, omdat ik het idee heb dat alles wat makkelijker en zorgelozer gaat. Maar dat is misschien ook omdat ik nu veel tijd (weinig afspraken) heb en misschien is voor jou juist de winter de beste tijd om dit te doen – even goede vrienden.

Met ‘maak een plannetje’ bedoel ik: bedenk wat de dingen zijn die je weer een beetje wil aanscherpen. Groener leven kan natuurlijk op allerlei manieren. Misschien wil je eerst je eetpatroon aanpakken, of gaat het jou juist om de alledaagse, huishoudelijke dingen, zoals afval verminderen of je eigen schoonmaakmiddelen maken. Het kan van alles zijn.

Probeer eens iets nieuws

groener leven

De leukste manier om terug te komen in je groene ritme is, denk ik, door nieuwe dingen te proberen. Pak je favoriete kookboek er weer eens bij en kook een recept dat je nooit eerder hebt gemaakt. Zijn er nieuwe producten in de (biologische) supermarkt die je nog niet hebt getest? Maak daar een projectje van! Bezoek die nieuwe lunchtent met vegan gerechten of bestel eens een koffie met een andere plantaardige melk bij dat koffietentje waar je altijd al eens wilde gaan zitten. Maak eens je eigen haarmasker of andere verzorgingsproducten, en maak je huis eens schoon met een nieuw ecoproof product met een nieuwe geur.

Zoek nieuwe rolmodellen op Instagram of Youtube. Bezoek weer eens de blogs die je vroeger trouw volgde – of zoek een paar nieuwe en voeg die toe aan je leesroutine. Het internet is nog vól met mensen die je iets nieuws te leren hebben en die je kunnen enthousiasmeren om groener in het leven te staan.

Ik ben er sowieso van overtuigd dat nieuwe dingen blijven proberen belangrijk is, immers, het leven wordt anders ook maar saai en dat is niet wat we willen. Een groen leven hoeft nooit saai te worden, als je het mij vraagt.

Leer iets nieuws

Storytel_01

En, ook heel belangrijk: blijf nieuwe dingen leren. Kijk documentaires en films, luister podcasts, kijk youtube video’s en lees artikelen en boeken over onderwerpen die jou interesseren. Door het vervolgens met anderen te hebben over wat je hebt ontdekt of geleerd, zul je merken dat je ook weer meer zin krijgt om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen. Kortom: blijf in beweging en ontwikkeling en de rest volgt dan vaak wel vanzelf.

Je zult merken dat het minder lastig is dan je denkt om weer een beetje back on the green track te komen. Waarschijnlijk denk je nu ook dat je heel veel weer moet oppakken, maar over het algemeen valt dat best wel een beetje mee. Dus maak het niet te groot, denk niet negatief over jezelf en neem jezelf voor niks kwalijk – gewoon lekker aan de slag gaan en een beetje plezier maken onderweg! Succes ermee :) Laat me vooral weten hoe het gaat en als je nog tips hebt voor anderen, dan zijn die ook heel welkom in de comments! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

13 gedachten over “Hoe kom je weer in je ‘groene ritme’?

 1. Dankje voor dit blogpost! Het was heerlijk, die te lezen!
  (I have to switch on to english)
  I do feel that way, sometimes.
  When so, I try to take time for myself, doing something I like (go for a walk, read, sleep, do nothing, do yoga, whatever I’m in the mood for). Just to try and put those thoughts away, let my mind rest.
  I try to remember that the most important thing in my life is myself, and it’s only if I’m good, that I can be good for others, for the planet etc. That I’m not perfect and that nobody is, and as you say, “je doet wat je kunt” (and that is already something!)
  Well, it’s not easy to express ones feelings in a foreign language, but I just wanted to let you know, that I’m really glad to read your blog: great inspiration, and improves my dutch! ^^
  Take care!
  Groetjes vanuit Zuid-Frankrijk

 2. Wat een goede manier om (weer) iets op te pakken! Heel positief en daardoor denk ik ook heel erg haalbaar!

 3. Super fijne blog om te lezen na zelf ook een tijdje wat minder rigoureus te zijn geweest. Ik ben nog altijd op zoek naar de balans voor mezelf zorgen en voor de aarde zorgen. Dit lezen was daarom echt heel fijn!

 4. “Mijn idee is dat een groener leven minstens net zo leuk is als een niet-groen leven. Of nee, eigenlijk vind ik gewoon wel echt dat het leuker is dan een niet-groen leven.” Amen! En soms, als je merkt dat groen leven toch niet meer zo heel leuk wordt omdat je het helemaal te serieus en te streng maakt, dan doe je gewoon een stapje terug.
  Of als je toch te licht groen bent geworden, ga weer een stapje groener.
  Zo fijn dat je elke dag opnieuw kunt kiezen wat je belangrijk vind en welke doelen je na wilt streven :)

 5. Goed om te lezen. Mijn man overwoog ineens om vegan te gaan worden (van alleseter) en ik zag eerst vooral veel beren op de weg (geen kaas en mayo!), maar uiteindelijk eet je waarschijnlijk veel meer soorten groente én nog lekkerder. Dat je nieuwe recepten gaat proberen lijkt mij nog het leukst (als is het niets voor mij).

 6. Merel, wat ben je ook heerlijk praktisch.
  Je slaat de spijker op zijn kop: maak het leuk en probeer iets nieuws.

  Een voorbeeld van mezelf.
  Om mezelf te verwennen kocht ik soms bij de AH to go (op het station) een beker yoghurt met zo’n bakje fruit erboven op.
  Veel plastic verpakking voor zo’n kleine snack.

  Mijn alternatief: een grote bak fruit kopen en lekkere yoghurt (in pak of beker).
  En thuis een lekkere snack maken. Gelijk opeten of meenemen in een afsluitbaar (vaatwasserbestendig) bakje. Yummie.
  Is nog goedkoper ook.

  Ik weet dat nogal wat groene mensen tegen de magnetron zijn, maar ik vind een magnetron ideaal. In de magnetron op mijn werk kan ik een restje groentesoep (van de dag ervoor) opwarmen als lunch. Ook yummie.

 7. Fijn! Ik heb hier ook vaak last van, dan zie ik iets en denk ik: hier moet ik iets mee! Maar vervolgens verval ik weer in de gewoonte van elke dag.. Soms vind ik het bijv. lastig als ik in de supermarkt loop en om alles wat ik koop plastic zit. Hier kan ik me zo aan irriteren en gefrustreerd over voelen! Waarom doen we dat toch?

  Ik mis dan soms goede alternatieven die niet meteen een uur extra kosten zoals naar de markt gaan. Helaas hebben we hier alleen maar de “geweldige” AH supermarkt in de buurt dus zijn de opties niet echt om over naar huis te schrijven. En om nu weer 2x meer te betalen voor hetzelfde?

  Bedankt dat je ons er even aan herinnert dat we geen supermens hoeven te zijn en dat het soms in kleine dingen zit! Vega eten is al een hele goede stap voorwaards wat we zelf de afgelopen jaren zijn gaan doen. Alle kleine beetjes helpen, maar er blijven vaak groeipunten waar nog iets aan gedaan kan worden. Gelukkig hoeft dat niet altijd nu meteen :)

  Om terug te komen op het groene pad helpt het mij vaak weer een docu te kijken (cowspiracy, anyone?), dat schokeffect zorgt er meteen weer voor dat ik volledig vegan wil eten en mijn gedrag weer onder een vergrootspiegel wil leggen. Wat voor effect heeft mijn gedrag eigenlijk op onze planeet? We hebben in ieder geval besloten om de rest van het jaar geen vliegtuig meer in te stappen….

 8. Wat mij betreft is het feit dat je nadenkt over hoe je ‘groener’ kunt leven en je dus indirect bewust bent van ons consumentengedrag, al een reden voor de thumbs up! Je sluit niet je ogen, maar ziet wat jouw gedrag voor effect heeft op wie dan ook. Dat is al een reden om trots te zijn op jezelf. Elke keuze die je daarna maakt om bij te dragen aan de toekomst, is er één om trots op te zijn! Wees trots, vertel en deel.

  Mijn voorbeeld: ik heb veel moeite met het eten van vlees, een vegan lifestyle is voor mij dan ook nog een ver van mijn bedshow. Echter weet ik wel waarom ik het zou moeten integreren in mijn leven. Maar het gaat nu gewoon even niet. Net zo min als dat ik volledig vegetarisch eten, nog niet heb kunnen passen in mijn leven. Maar iedere keer dat ik bewust melkproducten laat staan, vegan boter koop ipv roomboter, een vegetarische of vegan maaltijd in elkaar draai, shampoo bars koop en bewust bezig ben met mijn verzorgingsproducten: ben ik trots!

  Gaandeweg leer je, ervaar je en wordt het gewoonte. Geef jezelf tijd.

 9. Jaren terug heb ik mezelf verdiept in een groener leven en ik volgde dit blog op de voet. Ik ben goed bezig geweest maar oude routines sluipen toch langzaam terug in mijn leven. Met die reden besloot ik dit blog weer eens op te zoeken. Dubbel hoera voor de tip die je meegeeft in dit blog; “Bezoek weer eens de blogs die je vroeger trouw volgde” (alsof deze zin voor mij geschreven is).

 10. Hele fijne blog dit, die op het goede moment komt. :) Fijn dat je niet-veroordelend schrijft, dat stimuleert mensen om het beste in zichzelf (weer) naar boven te halen. Thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *