Hoe leer je (makkelijker) nieuwe mensen kennen?

nieuwemensenlerenkennen1

Hoe maakte jij vroeger nieuwe vriendjes? Ik herinner me nog hoe gemakkelijk het vroeger ging. Er kwam een nieuw meisje in de klas (omdat ze naar jouw woonplaats was verhuisd) en jij werd door de juf aangewezen om naast haar te zitten en haar een beetje wegwijs te maken. Als je een leuke dag had gehad, vroeg je elkaar aan het einde van de dag: “zullen wij vriendinnen zijn?” en zo geschiedde. Hoe fijn was het om zo gemakkelijk nieuwe contacten te leggen? Je dacht er eigenlijk niet bij na. We kunnen een hoop van kinderen leren als we nieuwe mensen willen leren kennen!

Een kleine disclaimer vooraf: als jij geen enkele behoefte voelt om nieuwe mensen te ontmoeten, dan is dat helemaal prima. Of misschien heb je andere redenen om dit niet te willen. Dat respecteren we uiteraard. Dit artikel is bedoeld ter motivatie voor mensen die graag meer nieuwe mensen zouden willen leren kennen, maar dit lastig vinden of niet weten hoe ze zouden moeten beginnen. 

Hoe kunnen we dan iets van onze ‘jongere ik’ kunnen leren? Moeten we nu op een verjaardag op een wildvreemd iemand afstappen en zeggen: “Hey, jij lijkt me aardig. Zullen we hartsvriendinnen worden?” Ik zou je niet tegen willen houden als je dit zou willen doen – het zou op z’n minst wel origineel en verrassend zijn als iemand dit deed,- maar je kunt wel een beetje van de kinderlijke ongedwongenheid meenemen naar het nu. Je zou iemand bijvoorbeeld spontaan een compliment kunnen geven, kunnen vragen of je naast hem of haar mag komen zitten of aan het einde van een leuke middag kunnen vragen: zullen we elkaar toevoegen op Facebook? Hoe pak je dit dan aan? Stel dat je het best wel moeilijk of eng vindt om nieuwe mensen te leren kennen? Alle begin is lastig – maar niet onmogelijk!

Openstaan voor anderen

Misschien heel cliché, maar: als je nieuwe mensen wilt leren kennen, moet je wel openstaan voor anderen. Als je dit niet doet, kun je nog zo hard proberen contacten te leggen, maar dan wordt het niks. Vraag jezelf eens heel eerlijk af: hoe sta ik tegenover andere mensen die ik nog niet ken? Oordeel ik snel? Waar kijk ik naar als ik iemand zie die ik nog niet ken? Luister ik naar verhalen die over diegene heb gehoord, voordat ik hem of haar ontmoet heb? Sta ik open voor iemand die misschien een heel ander leven leidt dan ik doe? Ben ik oprecht benieuwd naar wat diegene mij te vertellen of te leren heeft Wanneer je je openstelt voor anderen, vallen er allerlei drempels en barrières weg en is het makkelijker om contact te leggen.

Samen of solo

Je hebt misschien wel eens gelezen of gehoord dat solo reizen of in je eentje naar feestjes gaan dé manier is om contacten te leggen. Nu is dit wel echt iets wat je moet durven, maar dat het werkt, dat hebben Jamie en ik beide geconcludeerd. Zo ging Jamie vorig jaar in haar eentje naar Berlijn en ontmoette ze al op de eerste dag een paar leuke meiden uit Finland, met wie ze nu nog steeds contact heeft. Toen ik vorig jaar in mijn eentje naar Barcelona ging, merkte ik dat ik zoveel meer aanspraak had dan wanneer ik samen met iemand anders reis. Ook logeerde ik in een AirBnB, waar ik alleen een eigen kamer had en de rest van het huis deelde met andere reizigers. Een leuke en gemakkelijke manier om contact te leggen met anderen!

Maar goed, in je eentje op reis gaan is best wel een stap. Misschien wil je eerst eens beginnen met in je eentje naar een feestje of event gaan. Dat klink eng, ik weet het. Maar echt, het is op z’n minst de moeite van het eens proberen waard. Ik denk terug aan de Groene Meisjes lunches die wij vorig jaar twee keer hebben georganiseerd. Er kwamen meiden in groepjes of in duo’s, maar er waren ook mensen die alleen kwamen. Absoluut niemand heeft eenzaam aan tafel gezeten. Er werd druk gekletst, er werden telefoonnummers uitgewisseld en aan het einde van één lunch gingen er zelfs nog meiden met elkaar naar de vintagemarkt verderop. Hoe tof is dat? Het is misschien even heel spannend om in je eentje naar een eventje te gaan, maar onthoud dat het voor een groot deel jouw eigen verantwoordelijkheid is om er iets leuks van te maken. Wanneer je hier bewust instapt, weet ik zeker dat het je lukt.

Ik wil echt niet zeggen dat het altijd gemakkelijk is. Zelf heb ik ook nog wel eens mijn momenten dat ik er even niet zoveel vertrouwen in heb. Het liefst ga ik samen met Jamie naar bloggersevents, omdat ik dat gewoon heel gezellig vind. Maar ga ik een leuke uitnodiging laten lopen, als Jamie niet mee kan? Absoluut niet! Zo ging ik afgelopen vrijdag naar een event in FOAM en Jamie kon niet mee. Van tevoren dacht ik: hmm, maar ik weet helemaal niet wie er komen. Ik begon alweer na te denken over hoe ik misschien wel alleen aan tafel zou eindigen en ik niemand had om mee te praten. Toch ging ik en toen ik op de fiets naar de Keizersgracht zat, herstelde ik mijn gedachten. Ik nam me voor om me open te stellen voor anderen en er hoe dan ook een gezellige ochtend van te maken. En dat lukte! Ik leerde Lisa, Denise en Jessica kennen en het was mega gezellig.

Met bovenstaande wil ik overigens niet zeggen dat je geen contacten kunt leggen als je samen met anderen bent. Dat kan absoluut wel! Het ‘gevaar’ zit hem er alleen in dat je sneller geneigd zult zijn om samen te blijven met degene die je al kende, omdat dit veiliger voelt. Hierdoor zien anderen: “oh, die is al met iemand” en dat wil nog wel eens remmend werken als mensen eigenlijk van plan waren contact met jou te gaan leggen.

nieuwemensenlerenkennen2

Oefenen

Nieuwe mensen leren kennen kun je niet in je eentje – daar heb je anderen voor nodig. En dus zul je moeten oefenen. Er komt een klein beetje voorbereiding bij kijken (je gedachten op positief zetten, je openstellen voor anderen en je bijvoorbeeld inschrijven voor een event,) maar de rest zul je toch echt in de praktijk moeten oefenen. Je kunt wel ‘veilig’ thuis beginnen, door online mensen te leren kennen. Hoe doe je dat dan?

Onze nummer 1 tip is: begin een blog! Waarom? Omdat je via een blog in contact komt met mega veel leuke mensen en je op een gegeven moment ook uitgenodigd zult worden voor blogevents – waar je nog meer leuke mensen leert kennen. De bloggerscommunity is cool, er zijn duizenden bloggers in Nederland. Wij hebben via ons blog zóveel leuke bloggers leren kennen. Los daarvan is het gewoon heel tof om een band met je lezers op te bouwen. Een blog beginnen is eenvoudig, iedereen kan het, en echt, er gaat een wereld voor je open. Nu moeten we er wel bij zeggen dat er ook in de bloggerswereld mensen zijn die minder openstaan voor anderen. Ergens heerst nog wel het gevoel van concurrentie. Misschien zijn mensen bang dat andere bloggers er met hun ideeën vandoor gaan? Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat bloggers het vooral leuk vinden om contact te leggen  – anders waren ze vast hun blog niet begonnen – en kun je een hoop van elkaar leren.

Een ander idee is om lid te worden van Facebookgroepen die gaan over dingen die jouw interesse hebben. Zoals bijvoorbeeld een groep voor jonge moeders, een groep voor mensen die vegan eten, een groep voor mensen die dezelfde hobby of sport beoefenen als jij, enzovoorts. Het handige van zo’n groep is dat je met gelijkgestemden bent – mensen die zich interesseren voor hetzelfde als jij. Dat praat meteen al een heel stuk makkelijker! Maar hoe kom je dan nader in contact met één persoon in het bijzonder? Nou, gewoon, door eens een inbox bericht te sturen. Of een mailtje. Waarom zou je dat niet doen? Misschien wil je diegene iets vragen of een compliment geven – doe het gewoon! Ik ken niet één persoon die het níet leuk vindt om zo’n mailtje te krijgen.

Ook via Instagram worden veel vriendschappen gesloten. We zien zelfs dat er Instagram-meetings worden georganiseerd, waarbij groepjes Instagrammers met elkaar op pad gaan – bijvoorbeeld om een stad te ontdekken of samen te koken. Uiteraard worden er dan een heleboel foto’s gemaakt, die gedeeld worden onder een gezamenlijke hashtag en ja hoor, een nieuwe community is geboren!

(Het kan bijna geen toeval zijn. Terwijl ik dit zit te schrijven komt er op Instagram een inbox berichtje binnen van de meiden van The Green Happiness – talking about a community!)

Verwachtingen

Onze laatste tip is: verwacht niet te veel. Misschien is het niet helemaal realistisch om te verwachten dat je op het eerste bloggersevent je nieuwe beste vriendin tegenkomt. Maar dat hoeft ook helemaal niet. (het kán natuurlijk wel!) In principe zien wij het zo: wij hebben onze vrienden, die we allemaal al jaren kennen. Maar daarnaast is het gewoon heel leuk om nieuwe mensen te leren kennen die dezelfde interesses (vegan eten/bloggen/enz) hebben. Het is een toffe aanvulling in/op je sociale leven. Nieuwe mensen geven je nieuwe energie en soms ook inspiratie en daarbij komt dat het gewoon heel fijn kan zijn om een (groot) netwerk te hebben van mensen met wie je van gedachten kunt wisselen.

Verwacht niet dat als je een leuke avond met iemand hebt gehad, je elkaar de week daarna weer moet zien. Verwacht ook niet dat diegene je iedere dag een berichtje gaat sturen. Iemand claimen werkt vaak averechts – onthoud altijd goed dat een goed contact of een gezonde vriendschap van twee kanten komt.

Wat is jouw manier om nieuwe mensen te leren kennen? En vind jij het lastig of heb je er geen moeite mee? We lezen je reacties graag! 

Ps de print op het klembord vond ik op dit toffe blog.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

95 gedachten over “Hoe leer je (makkelijker) nieuwe mensen kennen?

 1. Meestal word ik erg vrolijk van jullie stukjes, maar van deze word ik een beetje verdrietig… Om de één of andere reden raakt het een gevoelige snaar. Ik ben best een sociaal persoon en leg makkelijk contact. Toch lukt het me al een tijdje niet meer zo goed. Twee jaar geleden ben ik terug verhuisd naar de stad waar ik eerder had gestudeerd om een master te doen. De master beviel me voor geen meter (wat er mede voor heeft gezorgd dat ik nog stééds bezig ben met m’n scriptie) en echt contact leggen met mijn medestudenten liep ook niet soepel. Mijn leuke vriendinnetjes uit de vorige stad heb ik helaas ook daar achter moeten laten en sindsdien zie ik ze minder dan dat ik zou willen. En eigenlijk heb ik daarom al twee jaar het gevoel een beetje zonder echte vriendinnen te zitten. Ik kom heus wel buiten de deur, ik sport bijvoorbeeld veel, maar toch lijk ik nooit mensen tegen te komen waarmee het klikt. Anyway, als iemand nog meer tips heeft, kom maar door!

  1. Hi Renee, in welke stad woon je? In Amsterdam en andere grote steden zijn veel leuke bezigheden waarbij je elkaar regelmatig ziet en zo iets opbouwt. Vrijwilligerswerk, gratis cursussen, Sunday Assmbly (seculiere, hippe, gemeenschap), event bij de Balie, Pakhuis de Zwijger etc.

  2. Vervelend is dat hè. Helaas loop ik tegen hetzelfde aan. Sterkte Renee xxx

  3. Ik herken het wel hoor Renee (en waarschijnlijk veel anderen ook)! Ik ben zelf ook een aantal jaar in de stad van mijn universiteit gaan wonen en kwam weinig mensen tegen en zag mijn oude vrienden minder. Dan voel je je toch best eenzaam. Ik zie achteraf dat ik onzeker was en daardoor niet graag alleen was maar waarschijnlijk ook anders op mensen reageerde dan als ik meer ontspannen was geweest over de situatie. Ik merk nu dan ook dat ik (sociale) dingen kies om te doen omdat ik ze zelf leuk vind zonder me perse te richten op het ontmoeten van mensen en heb toch veel leuke mensen ontmoet, ook mensen die ik nooit had verwacht vrienden mee te zijn, door een open houding te hebben. Geniet van de mensen met wie je wel een goede band hebt & hou dit warm, geniet van je eigen gezelschap en doe dingen die je altijd al wilde doen voor jezelf!
   Ik hoop dat je er wat aan hebt en voel je vooral geen buitenbeentje want we maken het allemaal wel eens mee! X

  4. Hey Renee, wat vervelend dat je master niet bevalt en je daarom nog bezig bent met je scriptie. Je schrijft in je berichtje dat je veel sport. Ik weet niet wat je precies doet voor sport, maar heb je al eens geprobeerd om naar groepslessen te gaan? (: Of zoals hier boven al is gezegd iets van vrijwilligerswerk of cursussen?
   Ik heb hetzelfde als jij (op de master die niet beviel na). Ik vind het heel leuk om met mensen te praten, zelfs met vreemde mensen maak ik altijd wel een praatje. Sinds ik verhuist ben (en geen facebook meer heb), merk ik dat het toch vaak niet verder komt dan dat ene gesprekje.
   In ieder geval veel succes met je scriptie! (: Ik hoop dat je er snel vanaf bent ;)

  5. Hee Renee, ik wilde je nog even de tip geven dat je misschien op zoek kunt gaan naar leuke fora! Ik heb zelf via een internet forum een paar heel leuke meiden ontmoet met wie ik nu veel contact heb en daar ben ik echt super blij mee =] Ik ben zelfs wel eens met een van die meiden een dagje naar Antwerpen geweest en ook naar festivals! Dus misschien dat je daar iets aan hebt!

   1. Marlou, dank voor deze tip. Welke fora op internet bijvoorbeeld?

    1. O.a. het Viva forum staat vol met oproepjes van mensen die nieuwe contacten zoeken!

  6. Hallo

   Ik herken het heel goed, dit is mijn verhaal.
   De liefde is voorbij en ik besefte dat  ik niet alleen mijn partner kwijt ben maar ook de mensen erom heen en dat ik zoveel tijd in mijn partner investeerde dat ik eigenlijk maar weinig vrienden heb. Als beginner in het alleen-zijn ontstond bij mij het verlangen om nieuwe contacten te leggen, gezellige ontmoetingen te organiseren en nieuwe vriendschappen aan te gaan. Ik schreef me in bij een druk bezochte landelijke vrienden-ontmoet site. In Zuid-Limburg leek er weinig animo tot dit soort initiatieven.
   Ik wil mensen ontmoeten zonder dat ik steeds het halve land moet doorkruisen. Wandelen is weer helemaal hip maar als net geen 40-er zou ik dit dan graag samen met een groep leeftijdsgenoten mijn eigen verlangen ontstond een regionaal platform met de intentie om onbekenden mensen met dezelfde interesses met elkaar in verbinding te brengen. Laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen. willen doen. Ook datingssites heb ik geprobeerd, zonder het gewenste resultaat. Deze mensen zijn op zoek naar een relatie en deze intentie heb ik niet. Er zijn talloze mensen die om welke reden dan ook, behoefte hebben aan nieuwe contacten. Het beëindigen van een relatie, een verhuizing of binnen je eigen vriendenkring niet de juiste persoon vinden voor die ene City-trip.  Kinderen worden ouder en zij gaan steeds meer hun eigen weg, vrienden zijn druk met hun baan en zelf zit je tijdelijk zonder werk of misschien ben je samen met je partner toe aan nieuwe vriendschappen? Door mijn dilemma te bespreken merkte ik dat meer mensen dit herkennen, ervaren en dezelfde behoeften hebben. Limburg Leuker te Linken!

   Wat begon als een hersenspinsel, werd een serieuze uitdaging. Limburg Leuker Linken. Gedreven door Weer even offline en aandacht voor elkaar. Dus mensen in Limburg niet langer zoeken http://www.lllink.nl
   Misschien gaan we elkaar snel ontmoeten.

 2. Normaal gesproken lees ik jullie stukken met een lach op mijn gezicht. Maar van dit stuk heb ik een paar traantjes moeten laten. Een paar jaar terug zijn mijn vriend en ik verhuisd naar een andere stad. Door ons drukke werk lukt het maar niet om een mensen in deze stad te leren kennen. We zijn samen al verschillende danscursussen begonnen en zitten bij een vrijwilligersvereniging. Ook ga ik een paar keer naar de sportschool. Maar helaas: ik leer maar niemand kennen. Dat maakt me erg verdrietig en bijzonder onzeker.

  1. Lieve Esther, het is natuurlijk absoluut niet onze bedoeling om mensen aan het huilen te maken! We hopen juist dat onze tips een beetje kunnen helpen om het makkelijker te maken… sterkte…

   1. Lieve groene meisjes, natuurlijk is dat niet jullie bedoeling! Dank voor deze tips. Goed dat jullie er aandacht aan besteden!

 3. Weer zo’n artikel dat ik moet bewaren, omdat het vol staat met van die leuke waarheden. Ik heb wel een aantal vriendinnen, maar aangezien ik heel erg werk aan mijn persoonlijke groei heb ik soms het gevoel dat we stilaan uit elkaar groeien en de gezamenlijke dingen waar we vroeger zoveel plezier om hadden weg vallen. Ik lijk vooruit te gaan en zij een andere kant op. Nieuwe mensen leren kennen lijkt mij daarom fijn, vooral mensen die met zo’n beetje dezelfde dingen bezig zijn.
  Het punt van bloggen werkt echt! Ik heb een aantal mensen met wie ik ook regelmatig contact heb via twitter en instagram die mij inspireren en omgekeerd. Heerlijk! Het is alleen heel jammer dat vanuit huis ook zo zijn beperkingen heeft. Zij wonen in NL – een heel eind in NL – en ik in BE… Dus daar gooit de afstand dan weer roet in het eten.
  Ik ga maar eens wat meer contacten proberen zoeken irl omdat dat leuk is. Je weet nooit wat er dan op je af komt :D

  1. Afstand kan inderdaad echt een drempel zijn! Gelukkig is online contact onderhouden in ieder geval gemakkelijk – maar dat neemt niet weg dat je elkaar soms ook in real life wilt zien. Misschien een keer een meeting in Belgie organiseren? Wij hebben dat in ieder geval al wel overwogen – voor onze Belgische lezers!

   1. Oh ja, organiseer maar een Belgische meeting voor jullie lezers, graag!
    Als ik al zag hoeveel mensen uit Antwerpen reageerden op jullie stukje over ’t stad, dan zou ik willen dat ik een paar van hen ook zou kennen. Genoeg gelijkgestemden in de buurt blijkbaar, maar hoe kom je in contact…?

    1. We nemen het zeker mee! Op dit moment hebben we weinig tijd, omdat we nog werken en aan een boek werken.. maar als er wat meer rust komt, willen we zeker een event organiseren en dat zou zomaar eens in Belgie kunnen zijn!

 4. Jeetje groene meisjes wat een leuk artikel toch weer!! Jullie weten keer op keer onderwerpen te behandelen die mij aanspreken. Ik word zo blij van jullie!!! <3 <3

 5. Mooie tips die ik zelf ook altijd toepas.
  Wat ook helpt is vrijwilligerswerk doen, lid worden van een clubje/vereniging/groep (kan ook gratis) of een keer naar een lezing of filmevent gaan. In je eentje natuurlijk ;)

 6. Wat een mooi artikel! Jullie groeien nog uit tot een soort goeroes hahaha (grapje hoor, ik snap dat jullie dat juist niet willen zijn).
  Omdat ik zoveel van jullie artikelen nog niet gelezen had heb ik ze zojuist in een wordbestandje geplakt en uitgeprint. Ik kom op 40 (!!) pagina’s. En dan heb ik het alleen nog maar over de artikelen in “groen denken” die ik had gemist.
  Dus dat tweede boek ligt er al bijna :-)
  Maar nu….computer uit, kop thee en lekker lezen in mijn eigen Groene Meisjes boek.
  Ga zo door dames, ik geniet zooo van jullie artikelen!

  1. Wat een leuk idee om blogposts uit te printen om ze zo gemakkelijk te kunnen lezen! Ik lees heel veel blogs, maar vind stiekem print toch altijd het fijnst

  2. hahahha serieus?! Wat ideaal! We kunnen het zo naar onze uitgever sturen ;)

   1. Als jullie een boek uitbrengen, ben ik de eerste die hem koopt :D Al zie ik jullie ook nog wel gevraagd worden voor een column in de Happinez of de Flow :)

    1. We zijn met een boek bezig he? :) Komt in oktober uit! Maar een column voor een tijdschrift is ook een droom!

 7. Mijn grootste tip als je nieuwe mensen wilt leren kennen is om te gaan vrijwilligen bij een festival! Ik ben in 2008 begonnen bij verschillende festivals en nu jaren is ongeveer 75% van mijn vrienden voortgekomen uit mijn vrijwilligerswerk! En nog een mooi pluspunt, ik heb zelfs een baan door mijn festival werk gekregen. Dus werkelijkwaar, de gouden tip voor iedereen :)

  1. Wat een toffe tip! Ik wilde eerst zeggen: dat is het nuttige met het aangename combineren, maar eigenlijk is het meer een kwestie van het aangename met het aangename combineren. Festivals zijn altijd tof, maar nieuwe mensen leren kennen ook!

 8. Oef ik word ook een beetje verdrietig van dit artikel. Sorry meiden. Niet omdat het niet goed is. Maar meer omdat ik het persoonlijk heel erg moeilijk vind om contact met nieuwe mensen te maken.
  Eigenlijk ben ik a jaren aan het zoeken naar vriendinnen die ook van creatieve activiteiten houden en waar het dan ook persoonlijk nog mee klikt. Helaas zijn deze dames moeilijk te vinden.

  1. Hopelijk heb je toch iets aan onze tips, want dat is de reden dat we het hebben geschreven… niet om mensen verdrietig te maken :(

   1. Nee hoor zo erg is het niet. Het artikel is een soort van confronterend. Dit ligt meer aan mijzelf dan aan jullie :-) Heb het wel al meerdere malen via verschillende Facebook groepen geprobeerd. Maar helaas wordt je daar in negen van de 10 gevallen zo afgeblaft, dat ik daar helemaal mee gestopt ben. Moet wel zeggen dat dit vaak hele grote groepen waren. Misschien dat ik eens een kleinere groep ga proberen. We kunnen ook een gezellig groene meisjes groep beginnen whahaha.

    1. Goed idee! Leuke meetings in het land met allemaal lezeressen van De Groene Meisjes :D

     1. Jaaaa lijkt ons leuk! We hebben 2 keer een lunch georganiseerd, in a’dam en r’dam. Was een groot succes! Als we weer wat meer tijd hebben, als ons boek af is enzo, dan willen we zeker vaker eventjes organiseren!

    2. Hi Andrea, een kleinere groep is inderdaad wel wat fijner! We hadden een Groene Meisjes facebookgroep, maar op een gegeven moment hadden we hier geen tijd meer en hebben we hem overgedragen aan Pascalle. De groep heet nu ‘Groene Passie’ en er zitten heel veel lezers van de groene meisjes! :)

 9. Dit artikel komt echt op precies het juist moment!

  Ik ben begin dit jaar naar Londen verhuisd voor de komende jaren. Nu het nieuwige eraf is wil ik hier ook graag echt een leven gaan opbouwen, met nieuwe vrienden! Maar jeetje, hoe deed je dat ook alweer: vrienden maken?

  Ik zit nu inderdaad in een hele hoop Facebookgroepen, waar ik al wat contacten door het opgebouwd dus dat is fijn!

  Vooral het stukje dat je je open moet stellen herken ik wel (en heb ik ook nodig!). Ik denk toch nog vaak: ik wil gewoon naar m’n Nederlandse vrienden toe…. maarja dan schiet het niet op natuurlijk!

  Thanks voor die reminder !

  1. Wat spannend dat je in Londen bent gaan wonen! Ik ben er zelf ook vaak vanwege mijn partner die in Engeland woont en je merkt soms ook echte verschillen tussen de Britten en Nederlanders. Ga me ook zeker een beetje verdiepen in hoe zij dingen doen als ik volgend jaar ga verhuizen en nieuw vrienden moet maken :)
   Hoop dat je het naar je zin hebt daar, klinkt in ieder geval erg leuk!

  2. Wow, wat dapper! En zie de reactie hieronder van Kelly. Hoe tof is het dat je soms op onverwachte momenten en manieren in contact komt met anderen. Wat een avontuur ga jij aan zeg! heel veel succes!

  3. Een vriendin van mij is ook niet zo lang geleden naar Londen verhuisd. Ze kende daar al wel wat mensen, maar wilde ook graag nieuwe mensen leren kennen. Zij is lid geworden van Thinking Bob: http://www.thinkingbob.co.uk. Misschien ook iets voor jou?

 10. Ik leerde ook eindelijk nog’s wat nieuwe mensen kennen zodra m’n dochter wat ouder was en ik via de schoolpoort enkele leuke moeders leerde kennen. Leuke tips verder!

  1. Dat hoor ik inderdaad vaker, dat moeders ‘elkaar vinden’ bij de school van hun kinderen. Leuk zeg!

 11. Een goed stuk. Mijn hoofd werkt helaas niet zo soepel in dit soort zaken. Een praatje maken lukt nog wel maar contact leggen en behouden is een ander verhaal. Soms baal ik dat dat mis want ik zou het zo graag wel kunnen. Het frustreerd me als een contact verwaterd, maar vind er ook rust in. Het hoort bij mij.. Ik kan er niet veel aan doen. Ik heb een persoon leren kennen waar het goed mee klikt en die een vergelijkbaar hoofd heeft, dat scheelt.. Daardoor snappen we elkaar (en gewoon structureel afspreken)

  1. PS.Het idee van een blog beginnen om contact te leggen en mijn verhaal te vertellen spookt bij mij al langer maar vind het lastig om daar een opzet voor te bedenken.. Wie weet komt dat nog wel denk dat het mij ook goed kan doen. Heb jullie daar nog tips/suggesties voor?

   1. Je zou kunnen beginnen een facebookpagina? Dat is makkelijker dan een blog en ook daar kun je stukjes schrijven, mensen uitnodigen om te gaan volgen enzovoorts!

 12. Wauw, wat blijven jullie toch goede artikelen schrijven! Doordat ik als flexer werk, kom ik steeds weer nieuwe gezichten tegen en leer ik steeds beter gesprekken te voeren. Dit vond ik namelijk altijd lastig. Van mezelf ben ik wel een beetje een einzelgänger. Ik heb niet echt vrienden, wat ik soms wel jammer vind, maar ik vind dingen afspreken vaak nog heel moeilijk. Ik ben toch altijd een buitenbeentje geweest en heb het gevoel dat mensen liever wat met een ander afspreken dan met mij.

  Dit artikel is wel een goede motivatie, trouwens. Ik neem me al maanden voor om een keer naar een fotografie meeting te gaan, maar ik durfde de stap nog niet te zetten.. Het idee dat je je bij een groep mensen moet voegen die elkaar misschien al heel lang kennen en veel meer ervaring hebben met fotografie houdt mij tegen.. Maar waarom zou het mij tegen moeten houden? Als ik het niet leuk vind, kan ik altijd nog weggaan. Niks ergs aan!

  1. Ik bewonder Ivana van EnterpriseMeTV trouwens heel erg op dit gebied. Zij is nu in haar eentje een reis door Azië aan het maken en zij lijkt zo makkelijk contact te maken met vreemden (die ook nog eens en compleet andere taal spreken). Ik bekijk dan ook elke video die zij op YouTube zet :)

   1. En jaaa haar video’s zijn awesome! heb er net weer een stuk of 4 gekeken. Ik volg haar ook en vind het heel knap!

 13. Ik heb zelf niet veel moeite met nieuwe contacten leggen. Ik ga ook altijd zonder problemen in mijn eentje naar events/bootcamps of wat dan ook en begin dan vanzelf wel te ratelen ;).

 14. Hoi,
  Jullie schrijven echt altijd zulke mooie verhalen en motiveren mensen echt. Ook ik loop tegen die problemen aan, tijdens cursussen en sporten/hobby’s gaat het super, dan praat ik graag met mensen en zij ook met mij. Maar op school ben ik eigenlijk altijd alleen, af en toe zijn mensen wel even geïnteresseerd maar verder niet. daardoor heb ik eigenlijk weinig vrienden… Thuis voel ik me gelukkig wel thuis.

 15. Wat een fijn artikel zeg! Ik zit op dit moment een jaartje in Amerika als au pair. Het is hier super makkelijk om vrienden te maken: andere au pairs zijn ook allemaal op zoek naar mensen om hun jaar mee te delen, en Amerikanen zijn zó vriendelijk. Wat een groot cultuur verschil is dat, je wordt hier zo makkelijk uitgenodigd.
  Wat dat betreft ga ik wel een beetje in een gat vallen vrees ik, als ik straks weer terug in Nederland ben. Ik woon in een heel klein dorpje, heb niemand op het dorp, en contacten met vrienden van vorige school/opleidingen zijn ook aan het verwateren. Zo’n artikel kon ik dus ook wel gebruiken!

  1. Wat dapper dat je een jaar naar Amerika bent gegaan! Je bent je horizon aan het verbreden ,leert een heleboel en neemt dat mee naar huis. Weet zeker dat je omgeving dat ook gaat zien en hopelijk steken ze er iets van op! :)

 16. Bij mij werkt het zo: als ik te hard probeer om “iets”in de buitenwereld te vinden ( vrienden, contact, liefde, bevestiging) dan vergeet ik de allerbelangrijkste persoon in mijn leven namelijk mezelf. Hoe milder en liever ik naar mezelf ben, hoe minder ik iets in de buitenwereld nodig hebt, maar gek genoeg gebeurt er dan veel meer…
  Leuk contact in de buitenwereld is dan een bonus. Voorbeeld: als ik mij fijn voel dan heb ik ineens een praatje met de bloemenman, lacht er een lief kindje naar mij en maakt het me niet uit dat ik ergens alleen ben, want zo voelt het dan niet. Maar ja, dit is heel persoonlijk hoor. Ik wens iedereen die zich eenzaam voelt veel sterkte

  1. Dit herken ik ook heel erg! Als ik zelf niet geloof dat ik een leuk persoon ben, dan krijg ik die bevestiging ook niet terug van anderen. Hoe beter ik me voel over mezelf, hoe makkelijker ik contact leg met andere mensen. Open staan voor contact is dan ook heel belangrijk!
   Wat een mooi stuk hebben jullie weer geschreven Groene Meisjes! Wel vervelend om te lezen dat er zoveel meiden zijn die die eenzaamheid herkennen. Ik weet zeker dat jullie allemaal super leuke en toffe meiden zijn. Misschien dat er hier via de Groene Meisjes ook wel mooie vriendschappen ontstaan :)

 17. Bedankt voor dit mooie artikel! Ik ga volgende week voor het eerst in mijn eentje op mini vakantie, vier dagen naar Londen. Ben super benieuwd hoe dat gaat bevallen =] Ik ga logeren bij mensen thuis via couchsurfing en ook een nachtje bij een vriendin van vroeger die jaren geleden naar Londen is verhuisd. Hoop dat ik ook een beetje makkelijk contact ga leggen!

 18. Wat een leuk artikel! Ik kan beamen dat een blog helpt bij leuke nieuwe sociale contacten! Ook dingen alleen doen en bijv. een nieuwe sport of hobby oppakken zorgt ervoor dat je leuke mensen tegenkomt. Geef iemand eens een compliment op straat, ook daar kunnen leuke gesprekken uit ontstaan. Zo ben ik nog steeds bevriend met een meisje dat mijn tas mooi vond en daar wat over zij in de rij voor de kassa van de AH. We raakte aan de praat, praatte een aantal keer in de supermarkt en besloten daarna om eens samen koffie te drinken. Dit is alweer 5 jaar geleden en ik heb er een leuke vriendin bij!

  1. Wat een leuk verhaal om te lezen! Denk dat nog maar weinig mensen ‘geloven’ dat dit soort dingen gebeuren (“de leukste mensen leer je kennen in de supermarkt” … jaajaaaa ;)) maar het is dus echt zo! :)

 19. Fijn artikel! Ik leer inderdaad het makkelijkst mensen kennen wanneer ik alleen ben, want dan verplicht ik mezelf ertoe om open te zijn en mensen aan te spreken. Bv de eerste dag op de unief destijds of op buitenlandse stage vorig jaar. Het is wel zo dat het makkelijker is om een gesprek met mensen aan te knopen als jij niet de enige bent die alleen is, het laat je toe om over de omstandigheden te praten en het is minder eng op op individuen af te stappen dan op groepjes die druk met elkaar in gesprek zijn! als ik dan zelf al mensen ken ter plaatste zal ik meer geneigd zijn bij hun te blijven en te luisteren naar hun gesprekken ipv zelf actief nieuwe mensen op te zoeken. Het gaat dus beter wanneer ik nog niemand ken omdat ik dan ‘geen andere keuze heb’ aka ik sta niet graag alleen in een hoekje ;)

 20. Wat een inspirerend artikel! Nieuwe mensen ontmoeten is leuk! Maar de eerste stap is altijd een beetje eng. Ik heb serieus een keer mee gemaakt dat ik in de stad op een bankje zat te wachten op een vriendin en dat er een jongen naar me toe liep en zei:” heey jij ziet er gaaf uit vrienden worden?” heel origineel en na even te hebben gepraat tot mn vriendin er was email uitgewisseld. Bleek het toch niet iemand die “vriendschap” wilde en nadat ik hem afwees heeft hij mij 5 jaar lang in vlagen onwijs lastig gevallen, huwelijksaanzoeken gedaan, op mijn naam hyves en Facebook accounts aangemaakt waarop hij deed alsof we wat hadden verschrikkelijk! ( nu gelukkig geen last meer van) dus ik ben wel voorzichtiger geworden als het gaat om nieuwe mensen ontmoeten.

  1. Jeetje, dat is wel een heftig verhaal Joyce! Gelukkig zijn dit uitzonderingen die niet heel veel voorkomen, maar heftig is het zeker wel! En natuurlijk is het altijd goed om ‘waakzaam’ te blijven en niet met jan en allemaal op pad te gaan!

 21. Het artikel maar ook alle reacties vind ik heel bijzonder en mooi, dank jullie wel voor het delen en openstellen!
  In september ben ik naar Amsterdam verhuisd en nu na de verbouwing de rust is teruggekeerd heb ik meer tijd voor mezelf en merk ik dat ik graag nieuwe mensen wil leren kennen. Heel toepasselijk artikel voor mij want ik vind dit lastig. Super bedankt voor de tips, ik ga leuke events opzoeken, bloggen en vooral openstellen!

 22. Fijn artikel! Ik heb zelf ook de ervaring dat het erg lastig is om als volwassene (na studie) vrienden te maken. Heb vaak verdrietig op de bank gezeten. Maar gelukkig heb ik de gouden tip (voor mij in ieder geval): start /schrijf je in voor een eetclub (www.eetclub.nl)! Als je van koken/eten/gezelligheid houdt is dat echt ideaal. Ik ben in Amsterdam een vegetarische eetclub begonnen en heb 5 hele leuke meiden leren kennen. We gaan nu maandelijks bij elkaar eten. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje (de anekdotes van googlen op “hoe vind ik vrienden” kwamen al snel naar boven…) en het helpt ook al om te weten dat je niet de enige weirdo (not!) bent ;)

 23. Ik herken best veel van de verdrietigen, omdat ik ook jaren ergens woonde en maar niemand leerde kennen (en echt die clubjes heb ik allemaal gehad, maar niemand onder de 65 had interesse in me). En toen… kreeg ik een kind. En dan ontmoet je ineens heel veel nieuwe mensen. Dus als ik één tip mag geven ;-)

  Het feit is gewoon dat ik veel dorpen, veel mensen al een clubje hebben en niet zo op zoek zijn naar anderen. Ik denk dat dit meer aan die anderen ligt dan aan mij. Alleen als je kinderen hebt, dan krijg je allemaal nieuwe fases in je leven en dan zijn mensen (lees: vrouwen) juist op zoek naar nieuwe contacten waarmee ze die fases kunnen delen.

  Niet dat je daarvoor aan kinderen moet gaan beginnen natuurlijk ;-)

 24. Ik mis ‘lid worden van een vereniging of club in je eigen woonplaats’. Het is nóg leuker om iemand te leren kennen waar je leuk naartoe kunt fietsen.
  Lid worden van een sportvereniging is erg leuk, je hebt een stok achter de deur om te gaan sporten (én je leert op de juiste manier te sporten) en je zit niet achter je beeldschermpje om vrienden te maken.

 25. Wat een super interessant artikel weer! Ik vind het ook best moeilijk om nieuwe mensen te ontmoeten, ook al gaat dat de laatste tijd steeds beter! Helemaal alleen naar een evenement of feestje ga ik nauwelijks, maar ik ga wel eens naar een feest waar ik maar één iemand ken. Ik heb in dat soort situaties ontdekt dat als je bereid bent om het leuk te hebben met mensen die buiten je ‘vaste groep’ vallen, dat het dan veel makkelijker is om nieuwe contacten te leggen. Ik heb bijvoorbeeld hele avonden zitten praten met mensen die ik nog nooit had ontmoet en met wie ik eigenlijk ook weinig gemeen had, maar omdat we allebei zin hadden in een gesprek, lukte het toch! Het is inderdaad super belangrijk om te kijken hoe je je opstelt tegenover anderen. Ik was vroeger bijvoorbeeld best wel ‘jugdy’ (bijvoorbeeld als ik iemand zag langslopen die er anders uit zag, dacht ik meteen ‘ieuw, wat ziet die er raar uit). Dat heb ik nu soms nog wel, maar ik probeer mijn gedachten voor me te houden en het in ieder geval niet te delen. Ik las ergens de quote ’the first thought that comes to mind is your instinct, whether or not you do something with it defines who you are as a person’ (dat komt niet eens in de buurt van de quote die ik bedoel, maar jullie snappen het idee). Ik hoop in ieder geval dat ik zo mezelf kan trainen om open te staan voor anderen en niet zo snel te oordelen. Het is echt een mega lang stuk geworden, maar ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel! En als iemand wel de correcte quote weet, kan je me heel blij maken (:

  Liefs, Sabrina

 26. Fijn artikel en herkenbare reacties. Ik loop regelmatig hard en zie dan vaak mede lopers, maar daar ga je ook niet zomaar naast lopen :). En bij andere sport is contact leggen ook wat lastiger, terwijl ik het wel leuk zou vinden om iemand te kennen die daar ook van houdt. Kun je elkaar beetje opjutten :). In september doe ik mee aan een obstacle run, dat is met een team qua voorbereiding denk ik leuker, maar tegelijk denk ik: ik ga, en ik zie wel wat er onderweg gebeurt. Met zoveel vrouwen ontstaat vanzelf zo’n soort groepsgevoel denk ik. Misschien is dat voor anderen ook een idee. Je hoeft niet meteen vrienden voor het leven te maken maar je hebt wel de lol en een belevenis. En je zit onder de modder vermoed ik ;).

  1. haha :) Ja, contact leggen bij of tijdens het sporten is ook niet per se vanzelfsprekend. Misschien wel als je aan teamsporten doet en dan na het sporten nog wat gaat drinken met elkaar…

 27. Contacten leggen gaat mij extreem makkelijk af. Ik krijg regelmatig het verwijt té sociaal te zijn. Schatten van vriendinnen en vrienden heb ik. Maar op één of andere manier heb ik geen vriendin die als ik is. Dusss… wie wil mijn hartsvegakringloopvriendin zijn? ;-)

  1. :) Check de facebookgroep ‘Groene Passie’ eens! Daar zitten allemaal lezers van de Groene Meisjes, die geïnteresseerd zijn in vega eten, kringlopen, duurzaamheid enzovoorts! :)

   1. Ik heb geen facebook meer. Ik kon dat niet goed doseren. :-)

 28. Misschien eens submeetings organiseren in grotere steden? Groene Meisjes uit Zwolle en omgeving, geef maar ’n gil!

 29. Wat een prachtig stuk weer. Ik vind jullie artikelen de laatste tijd veel diepgang hebben, daar houd ik van. Daarbij is het ook heel herkenbaar. Ik ben altijd nogal op mezelf geweest, en vrienden maken gaat me nog steeds niet makkelijk af. Ik ben dan een meisje, maar niet echt een ‘meisje-meisje’ – zoals dat genoemd wordt. Dan krijg je soms het gevoel dat er iets mis met je is. Fijn om hier veel herkenning te ervaren!

 30. Inderdaad, jullie artikels zijn iedere keer weer de nagel op de kop (zoals ze hier in Belgie zeggen).
  Het lijkt net alsof jullie de gedachten van jullie lezers kunnen lezen. Ook ik heb het gevoel minder vrienden te hebben dan vroeger. Het is een natuurlijk process dat vrienden komen en gaan maar nieuwe vrienden maken, wanneer je wat ouder wordt, is niet makkelijk. Weer een opsteker dus! Doe zo voort!

 31. Misschien is het al genoemd en lees ik er overheen, maar op de site nmlk.nl (vroeger heette dat niewemensenlerenkennen.nl) kun je je heel gemakkelijk aansluiten bij allerlei activiteiten (film, etentjes, picknick, wandelen etc) . Je kunt ook zelf dingen organiseren en dan oproepjes plaatsen. Werkt echt heel goed!

 32. Ontzettend goede post. Ik vond dit vroeger zó moeilijk en kroop helemaal in mijn schulpje in sociale situaties. Op de één of andere manier ben ik daar redelijk goed uit gekomen, maar ik wou dat mijn jongere versie hier wat meer mee had gedaan. Goede artikelen sowieso de laatste tijd (altijd natuurlijk, maar deze in-depth dingen zijn extra leuk).

 33. Het is voor mij ook moeilijk om nieuwe contacten te leggen, ik ben niet iemand die het initiatief neemt en dan ook vaak twijfelt of mensen mij wel leuk of interessant vinden. Nu we naar het buitenland verhuisd zijn, is het nog veel moeilijker omdat ik de taal niet spreek, niet werk en ook nog eens zeer afgelegen woon…

 34. wat een ontzettend raak artikel! Ik vind jullie blog de laatste tijd echt leuk geworden met mooie artikelen en foto’s
  ik herken mijzelf best wel in het artikel. Ik ben inmiddels 38 jaar en heb 1 hele hele goede vriendin. Maar merk toch dat er weinig mensen bij komen. Ik denk dat het komt doordat ik een bewuste keuze heb gemaakt geen kinderen te nemen. Al de vrouwen van mijn leeftijd met kinderen spreken samen af en dat snap ik prima maar het valt mij op, dat ik dan niet word uitgenodigd. Dus val je een beetje buiten de boot. En ik ontmoet weinig vrouwen die dezelfde keuze hebben gemaakt als ik. op mijn vorige werk was er een collega met wie ik een ontzettend goede klik had maar toch durfde ik haar niet mee te vragen om wat leuks te doen. Net alsof je iemand op date vraagt

  1. Wat fijn om dit te lezen. Nouja, niet leuk natuurlijk. Maar de herkenning. Ik ben nu 29, maar ik weet al heel lang dat ik geen kinderen wil. Ik voel me daardoor ook wel een vreemde vogel. Maar google er maar eens naar: er zijn veel vrouwen met ons. En google laat ook weer de vele voordelen zien, die je eigenlijk zelf al wel bedacht had.
   Ik ben wel heel benieuwd hoe vriendschappen zullen veranderen, zodra mijn vriendinnen kinderen krijgen.

  1. Ja zeker hebben we die! Blogevents worden meestal georganiseerd door PR bureaus. Het is dus belangrijk om bij een PR bureau (bij meerdere bureaus) op de perslijst te komen staan. Daarvoor kun je contact opnemen met verschillende bureaus door een mailtje te sturen en te vertellen wie je bent en waar je blog over gaat. Waarschijnlijk mailen ze je dan terug met wat vragen – bijvoorbeeld over je bezoekersaantallen. Als ze denken dat er een match is, dan kom je op de perslijst. En als er dan weer eens een event wordt georganiseerd, dan word je uitgenodigd! Er zijn heel veel PR bureaus in Nederland en ze ‘doen’ allemaal andere merken. Je kunt eens rondneuzen op internet om te kijken welke bureaus bij jou en je blog passen! Veel succes ermee :)

 35. Jaaa, dit is mijn nieuwe hobby: alleen ergens heen gaan en mensen ontmoeten.
  Sinds ik alleen op reis ben gegaan weet ik hoe leuk het is om alleen dingen te doen en open te staan voor iedereen.
  Nu ik sinds drie weken in een nieuwe stad woon, en geen studie heb waardoor ik mensen ontmoet probeer ik het op een andere manier: veel doen!
  Morgen ga ik alleen naar een (blote voeten haha) dans-feestje, ik help mee in het ‘free cafe’ (waar ze koken met
  voedsel wat anders zou worden weggegooid van de markt/bakker, en kun je twee dagen per week gratis eten) en tuinier met mensen.
  Zoveel nieuwe mensen ontmoet in drie weken. Leuk!

 36. Dat stuk over dat als je alleen reist dat je dan beter contacten kunt leggen daar klopt niks van. Ik ga al zestien jaar alleen naar de Vossemeren maar ik heb nog steeds niemand. Dit is dus dom gelul.

 37. Ik herken me ook in het Artikel en wat er door Renee en anderen gezegd wordt. Mooi dat hier open over geschreven wordt. Het raakt bij mij ook een gevoelige snaar. Gooi mij in een groep en ik maak gemakkelijk nieuwe contacten, maar ik kom niet zo vaak in de gelegendheid om nieuwe contacten te maken. En in mijn eentje op activiteiten af gaan… Blijft toch altijd lastig.
  Fijn om te lezen dat ik iig niet de enige ben die hier tegenaan loopt. Ik ga met met de tips aan de slag en dan zie ik wel weer wat er uit komt. Groetjess Benjamin.

 38. Hi,

  Ik heb jullie hele stuk gelezen. Ik was verbaasd dat de redactie de site nieuwemensenlerenkennen.nl niet noemde. Ik ben hier nu 6 maanden lid en hier gebeurd precies wat jullie zoeken. Veel te doen en absolute aanrader!
  Groetjes, Astrid

 39. Hi,

  Leuk artikel! Heb hier ook veel over gelezen en het is inderdaad best lastig om nieuwe vrienden te maken. Omdat ik dit onderwerp reuze interessant vind en vriendschappen en van de mooiste dingen des levens zijn ben ik bezig een sociale app te ontwikkelen om nieuwe mensen in je buurt te leren kennen om samen iets leuks te doen (www.joinby.app). Je kunt hier groepen in je buurt vinden voor dingen die je leuk vindt, en direct voorstellen/ om iets te gaan doen. Zou heel graag feedback ontvangen of dit jullie iets lijkt!
  Keep up the good work/artikelen:)
  Groet,
  Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *