Hoe schoon is de lucht?

longfonds

Ik sta er niet heel vaak bij stil, maar toen ik in Amerika was, middenin de natuur, merkte ik: ik kan hier zo diep ademhalen. De lucht voelde zo fris en schoon, dat ik echt een verschil merkte in mijn longen. Ik woon al ruim tien jaar in de Randstad (ik woonde in Hoofddorp onder de rook van Schiphol, in Amsterdam en nu in Rotterdam,) dus ik weet niet beter dan dat de lucht gewoon nooit echt heel erg schoon voelt. En toch sta ik er niet dagelijks bij stil, omdat het gewoon zo normaal is geworden. Ik ging op onderzoek uit en begon met een check van het Longfonds. Voordat je doorleest: doe anders ook de check even! Ben benieuwd wat er bij jullie uitkomt. Het kost je maar een paar seconden en ik vond het zelf erg interessant om te zien wat de uitslag was.

Bekijk hieronder de vlog die ik deze week opnam. Ik neem je mee naar het strand, naar mijn werkplek en naar BlueCity in het voormalige Tropicana zwembad. Hoe erg is het eigenlijk gesteld met de kwaliteit van de lucht en, belangrijker nog, wat kunnen we er aan doen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren?

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/5hUs21JOBK4″ align=”center” maxwidth=”1000″]

Zie je hierboven geen video? Klik dan hier!

Check wat je nu inademt

longfonds

De aanleiding van mijn onderzoekje is een mooie campagne die ik voor het Longfonds mocht maken. Misschien heb je de reclame ook wel op tv voorbij zien komen? Het Longfonds heeft dus een check ontwikkeld waarmee je de kwaliteit van de lucht (op de plek waar je op dat moment bent,) kunt bepalen. Mijn ‘onderzoek’ naar de kwaliteit van de lucht begon bij Blue City. Een van mijn favoriete plekken in Rotterdam.

 

Blue City

longfonds longfonds

Voor wie uit Rotterdam of omgeving komt: Blue City is gevestigd in het oude Tropicana. Dat zwembad aan de Maas, weet je nog wel? Misschien heb je hier nog wel gezwommen, of ben je naar de discotheek (die ernaast zat,) geweest? Zoals je waarschijnlijk wel weet, is Tropicana niet meer in gebruik als zwembad, maar gebeuren er nu andere toffe dingen in dit gebouw. Zo worden er in de oude discotheek nu flexwerkplekken en kantoren voor groene ondernemers gebouwd, worden er in de oude kleedkamers en sauna’s paddestoelen gekweekt op koffiedik (door het toffe Rotterzwam,) en staat het oude zwembad inmiddels vol met planten.

Blue City is wat ze noemen een ‘circulaire voorbeeldstad’ van 12.000 vierkante meter. Dat wil zeggen dat hier allerlei duurzame, inspirerende dingen gebeuren die goed voor de stad zijn, die groene ondernemers uit 010 ondersteunen en die als een voorbeeld dienen voor hoe ‘wij Rotterdammers’ (ik weet niet zeker of ik mezelf na een half jaar in deze stad al zo mag noemen, maar ik gok het er maar op) wat groener in het leven kunnen staan.

Alles wat bij Blue City gebeurt, gebeurt circulair. Dat betekent dat er gewerkt wordt met gerecyclede producten, dat alle planten die in het zwembad staan gedoneerd zijn door stadsgenoten, dat er wordt samengewerkt tussen duurzame ondernemers door diensten te delen en waar het maximale uit afval wordt gehaald. Wanneer Blue City straks helemaal af is – en er wordt momenteel keihard aan gewerkt, dus het kan niet heel erg lang meer duren – dan raad ik je aan om hier eens een rondleiding te volgen. Het is enorm inspirerend om te zien hoeveel er mogelijk is, op circulair gebied. Ik snap dat er mensen zijn die het zonde vinden dat Tropicana geen tropisch zwemparadijs meer is, maar als ik zie wat voor duurzame speeltuin (letterlijk en figuurlijk) Blue City aan het worden is, dan denk ik dat het van enorm toegevoegde waarde voor Rotterdam is.

Er wordt momenteel aan allerlei toffe dingen gewerkt bij Blue City, maar wat een van de belangrijkste pijlers is, is dat deze circulaire voorbeeldstad als ‘groene long’ voor de stad moet gaan fungeren. Dat betekent dat ze er alles aan doen om de kwaliteit van de lucht in en om het gebouw omhoog te krijgen. Dat gebeurt onder andere door de koepel van het zwembad – die straks in de zomer lekker als kas kan gaan werken – helemaal vol te zetten met planten. Ook is er een speciaal ecosysteem bedacht met vissen die in water poepen, en die poep die vervolgens weer gebruikt wordt om…. Er zijn nu al bedrijven die een kopie van dit systeem willen opkopen van Blue City, om het ‘sick building syndrome’ in hun gebouwen tegen te gaan. Ook zoiets waar je misschien niet dagelijks bij stilstaat, maar: hoe gezond is de lucht op jouw werkplek? Er zijn gebouwen waar de kwaliteit van de lucht zo belabberd is, dat mensen er letterlijk ziek van worden. Blue City werkt keihard aan oplossingen voor dit probleem en dat  vind ik enorm inspirerend om te zien.

longfonds longfonds

Wat kun je zelf doen?

Ironisch genoeg ligt Blue City aan de drukste weg van Rotterdam: de Maasboulevard. Het is niet alleen de drukste, maar ook de meest bevuilde weg. De vervuiling komt hier van alle kanten: van de auto’s, vrachtwagens, bussen en scooters over de weg, van de schepen over het water (vergeet niet hoe vervuilend ook de scheepvaart is!) en van de vliegtuigen in de lucht. En daar lopen joggers dan lekker langs het water te paraderen. Ik ben bang dat bijna niemand erbij stil staat hoeveel vieze lucht je hier inademt. Natuurlijk hoef je niet panisch te worden over de kwaliteit van de lucht op alle plekken waar je komt, maar wanneer je een goede hardlooproute zoekt, of wanneer je een verfrissende wandeling wilt maken, dan is het misschien beter om een iets minder vervuilde plek op te zoeken. Ook laat het me inzien dat dingen als appartementen met uitzicht over de skyline van een grote stad tof zijn, maar dat er toch ook wel iets zit in het hebben van een huis op een rustiger, schone plek, met minder verkeer om je heen. Lifegoals voor later, zullen we maar zeggen.

Wat kan ik doen? Begin eens bij het doen van de check van het Longfonds. Pak je smartphone erbij, ga naar Longfonds.nl en klik op ‘Check nu wat u inademt. Voer je postcode in, maak eventueel een foto of een selfie om op te slaan bij de test, en wacht op de uitslag. Zo simpel is het!

Stel dat de kwaliteit van de lucht in jouw omgeving matig, of misschien zelfs onvoldoende is? Wat dan? Dan zijn er enkele eenvoudige dingen die jij kunt doen om bij te dragen aan schonere lucht, maar ook om jezelf te beschermen tegen de luchtvervuiling. Uiteraard kun je denken aan het laten staan van de auto en het kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer. Of ga elektrisch autorijden, als dat binnen jouw mogelijkheden ligt! En als je dan voor de fiets kiest – wat natuurlijk de meest gezonde optie is – kies dan niet de route naar je werk die langs de autoweg loopt, maar zoek een schonere route, misschien door een stukje natuur (al is het maar een stadspark) mee te pakken. Zet lekker veel planten in je huis voor schonere lucht, en gooi je ramen regelmatig open. Maar let op: doe dat dan aan de niet-straatkant van je woning, zodat er niet te veel uitlaatgassen naar binnen komen. Maar nogmaals: begin eens met de check van het Longfonds om je bewust te worden van de lucht die je inademt. Dat was voor mij een belangrijke eerste stap, omdat ik er gewoon niet dagelijks bij stilstond.

Ben jij veel bezig met dit onderwerp? En zo ja, is dat vanwege gezondheidsredenen (of dat nu met je longen te maken heeft of niet,) of heb je daar andere redenen voor? Heb jij de check van het Longfonds al gedaan? Waar woon je en wat was bij jou de uitslag? Laat het me weten bij de comments!

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met het Longfonds / Foto’s: Aline Bouma 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

42 gedachten over “Hoe schoon is de lucht?

 1. Zelf heb ik gezonde longen (God zij dank) maar toen we op Texel waren geweest en weer thuiskwamen in de stad merkte ik het verschil wel, net als jij. Maar ik had er nog niet bij stilgestaan dat het misschien wel uitmaakt welke route ik fiets naar kantoor, al vind ik die voor het park wel leuker ;) In elk geval goed dat hier aandacht voor is. Hopelijk wordt er dan ook eens iets gedaan aan die smerige houtkachelrook in woonwijken…

  1. Absoluut, op de Waddeneilanden is het heerlijk. Daar kun je echt lekker doorademen, vind ik altijd. Ik mis Terschelling! Daar ben ik praktisch opgegroeid en wow, wat voelde de lucht daar altijd lekker fris en schoon.

 2. Wat een goed idee om je huis ook te checken. Tot mijn 19e heb ik in Drenthe in een dorp gewoond en ik merk zelf als ik nu terug ga, hoeveel schoner de lucht is en dat ik er zelf ook wat meer tot rust komt.

  Momenteel woon ik midden in de stad Groningen en het is zo jammer dat ik de was niet buiten kan hangen zonder dat het gaat stinken naar uitlaatgassen. Maar om nou buiten plantjes neer te zetten, dat lukt niet haha.
  Maar in huis ga ik zeker meer mijn best doen!

  1. Moet je nagaan als je van het platteland in Drenthe naar de Randstad was verhuisd. Dan had je zeker weten last van je longen gekregen door het grote contrast. Het is eigenlijk heel erg dat we die lucht met z’n allen lopen in te ademenen. Maar ja, we kunnen ook niet massaal naar Drenthe verhuizen, want dan hebben we daar weer een probleem… lastig hoor!

 3. Ik woon zelf nu bijna 3 jaar in India en merk dat ik steeds meer last begin te krijgen van mijn longen. Gelukkig reis ik regelmatig voor werk, maar ik merk de laatste maanden dat iedere keer wanneer ik in Delhi terug kom ik me een paar dagen duizelig en kortademig voel. De check van het longfonds werkt alleen in Nederland, dus heb net eventjes de luchtkwaliteit hier opgezocht. Momenteel is het 219 pm2.5 (erg ongezond). De hoogste rating die ik heb gezien was echt bizar: 1200! Terwijl de index maar tot 500 gaat. Dit was in de nacht van diwali door vuurwerk + boeren in de omliggende staten die gewassen verbranden. Mijn longen zijn erg blij dat ik over 2 maanden naar het volgende land ga!

  1. Oei, dat kan ik me voorstellen ja. Ik had er in Kathmandu ook heel erg last van. Stoffig en veel uitlaatgassen… bah!

 4. Wat een goed artikel. Ik heb er zelf nooit bij stilgestaan. Hoog tijd om weer eens de natuurlijk te duiken voor wat schone, frisse lucht. Het is jammer dat de rondleiding door blue city alleen per groep wordt gegeven, had er graag een keer willen kijken.

  1. Trommel een leuke groep vrienden op en organiseer het alsnog! Het is er zoo cool!

 5. Hier is de lucht matig, had ook niet aders verwacht. Maar ik merk er tot nu toe weinig van, gelukkig. Goed dat hier aandacht voor is, want ik denk dat niet veel mensen (inclusief mijzelf) hier niet stil bij staan.

  1. ik zelf dus ook niet :) dus het was voor mij ook zeker een eye opener !

 6. Leuk artikel. Deze website is ook een goeie als de een overzicht wilt van de kwaliteit van de lucht: https://www.luchtmeetnet.nl/. Dan zie je in een oogopslag dat het klopt wat je zij, dat de lucht in Nederland matig is.

   1. oei… dat zal weinig goeds laten zien, ben ik bang ;) dank voor de tip!

 7. Blue City lijkt me een prachtige plek! ♥ Ik heb net de test gedaan; de luchtkwaliteit hier in Antwerpen is matig, al word ik dat niet echt gewaar. Ik was eind vorig jaar/begin dit jaar in NYC en daar voelde de lucht veel zwaarder aan. Een gek gevoel!

  1. Ja dat gevoel heb ik ook ervaren. Als een soort deken in de lucht. Vooral op warmere dagen, als alles blijft hangen. In de natuur in Amerika, op plekken met veel bomen en bij de oceaan, voelt de lucht dan weer veel schoner dan hier.

 8. De check bevestigt mijn vermoeden: de lucht hier is niet gezond. Ik ben gezegend met een baan op loopafstand van mijn huis. Lekker even bewegen voor en na een dag op kantoor. De kortste route (20 minuten) voert me langs een drukke weg, dus ik probeer als het maar even kan – en ik dus niet te laat opsta – de iets langere route te nemen die door een autoluw gebied gaat. Toch vraag ik me daarbij altijd af of dat veel uitmaakt en of die vervuilde lucht niet gewoon als een min of meer egale deken over de stad ligt.
  Ik probeer er ook maar niet teveel over na te denken wat het effect van die luchtvervuiling is op de groenten in mijn moestuintje…

  1. Ja je wordt er niet heel vrolijk van he, als je er over nadenkt… gelukkig kun je nog altijd beter onbespoten groenten uit je eigen tuintje eten, dan bespoten groenten uit exotische oorden, moet je maar denken.

 9. Wat goed dat je op jouw blog aandacht besteed aan dit onderwerp!
  Ik heb van jongs af aan al luchtwegproblemen en dit heeft gedurende mijn hele leven veel klachten opgeleverd. Denk m.n. aan de tijd dat nog overal gerookt werd.
  Ik word hier dus dagelijks mee geconfronteerd. Sinds 2 maanden hebben de buren een houtkachel geplaatst. Verschrikkelijk! Zelfs met ramen dicht komt het binnen.
  Helaas schieten de houtkachels als paddestoelen uit de grond en dat alles onder de misbruikte noemer duurzaam.
  Het is helemaal niet duurzaam! Ik heb begrepen dat de CO2 uitstoot van 2 uurtjes stoken gelijk staat aan de CO2 uitstoot van een rit met de auto van Amsterdam naar Milaan.
  Heb longfonds toevallig vorige week gemaild over de huidige situatie omdat je als eenling niets kunt.
  Misschien heftige reactie, maar ik zit er dit moment ook heel vol van.
  En mensen houden in deze geen rekening met elkaar, is mijn ervaring. Helaas…

  1. Oei, dat klinkt niet heel goed nee… goed dat je er zo alert op bent en contact hebt opgenomen!

 10. Top artikel! Inderdaad weer zoiets waar je eigenlijk veel te weinig bij stilstaat. Leuk ook om je eens te zien vlogen Merel.
  Ik ben een beetje verbaasd dat er in de reacties zo heftig geoordeeld wordt over houtkachels. Ik woon zelf in Frankrijk en we denken erover een houtkachel te laten installeren. Ik wist niet dat dat blijkbaar zo slecht is? Dus ben ik eens gaan zoeken.. Adh van deze en andere websites https://www.iexgeld.nl/Artikel/117878/De-wereld-verbeteren-n-geld-besparen-houtkachel-of-cv.aspx blijken hout en CV eigenlijk allebei even slecht voor zover ik kan vinden. Correct me if I’m wrong, ik wil er graag meer over weten!
  Een CV bestaat hier zoiezo niet (want te weinig aardgas in de grond om dat hele systeem ooit te installeren) dus ik kan mijn huis verwarmen met warme luchtblazers, het idee van een airco maar dan omgekeerd, of dus een houtkachel. De warme luchtblazers lijken mij ook niet echt top voor het milieu, bovendien zorgt het voor naar mijn gevoel heel ongezonde, droge lucht binnen, net als een airco! Tja, keuzes.. Het is mij niet altijd even duidelijk wat nu de beste (groenste) optie is!

  1. Het is vaak een beetje kiezen tussen twee kwaden, heb ik het idee… heb er zelf te weinig verstand van om er een oordeel over te kunnen uitspreken. Maar ik merk wel dat de CV-lucht in de winter ook weinig goeds voor je gezondheid doet. Maar dat geldt misschien voor kachellucht in het algemeen wel? wat de warmtebron ook is?

 11. Ik woon in Bogotá en vergeleken met hier is de lucht in Nederland fantastisch. Ik woonde ooit in Kudelstaart, ook onder de rook van Schiphol, maar daar kon ik wel echt normaal ademhalen. Hier niet. Ik stoor me elke dag aan de luchtvervuiling in Bogotá en dit zou echt een reden zijn om ooit buiten de stad te gaan wonen. De overheid doet er veel te weinig aan hier helaas, met één dag per jaar een autovrije dag is niet genoeg. Ik ruik de uitlaatgassen overal, zelfs in huis. Die komen binnen via de vreselijke rokerige afvalwagens en schoolbussen. Hier wonen is absoluut niet gezond voor je. In Nederland is de luchtkwaliteit veel beter, maar vergeleken met het platteland in Colombia is het hier juist heel goed. Maar in de stad… vreselijk.

 12. Wat interessant! Ik vind het trouwens ook super leuk om weer eens een vlog van je te zien. Ik zeg vaker doen ;) Ook in mijn woonplaats was de lucht matig. Ik heb vooral tijdens het studeren last van de luchtkwaliteit. Dan kan het soms wat muffig zijn in een klaslokaal en krijg ik hoofdpijn.

 13. Miriam, de groenste optie is zonder meer een warmtepomp die je aansluit op centrale verwarming of vloerverwarming. Hierbij gebruik je elektriciteit die je zelf kunt opwekken op zeer efficiënte wijze (rendement 400%+, afhankelijk van buitentemperatuur) en is de schadelijke uitstoot nul. Verder is het in de eerste plaats van belang om zo weinig mogelijk warmte te verliezen dmv goede isolatie, dus HR++ glas, etc.

  Houtkachels stoten per eenheid warmte vele malen meer CO2 uit dan een gas-CV. Pas als de bomen zijn teruggegroeid, wat enorm lang kan duren, is de netto-CO2-uitstoot nul. Op termijn van decennia zorgt het dus juist voor een extra sterk broeikaseffect! Op dat moment zijn er al waarschijnlijk al onomkeerbare processen aan de Zuidpoolkap in gang gezet. Om het verlies aan biodiversiteit maar te zwijgen, er worden in Noord-Amerika massaal oude bossen gekapt voor onze ‘groene’ energie.

  Over de uitstoot van andere schadelijke stoffen als PAK’s, benzeen kunnen we kort zijn: bij een gas-CV zijn die verwaarloosbaar, houtkachels zijn qua verwarming goed voor vrijwel alle uitstoot. Deze uitstoot is ook verbazingwekkend groot ten opzichte van de totale landelijke uitstoot op jaarbasis. Zie deze infographic: https://www.vmm.be/lucht/infografieken/houtverbranding. In Vlaanderen bijv. is houtverbranding goed voor de helft van álle ultrafijnstofuitstoot (PM2.5) (!), 40% van álle dioxineuitstoot en 87% van álle PAK-uitstoot. Volgens de WHO veroorzaakt houtstook door huishoudens in de EU op jaarbasis 60.000 (!) voortijdige sterfgevallen.

  Ik raad mensen die klachten ondervinden van houtstokers aan zich aan te sluiten bij Stichting Houtrookvrij http://www.houtrookvrij.nl/. In samenwerking met het Longfonds is deze stichting nu hard bezig de problematiek op de radar te krijgen.

  1. Wat een goed idee! Ik zou zeggen: stuur de mensen daar een berichtje via Facebook! Werken ontzettend leuke mensen, dus die zouden zo’n berichtje alleen maar leuk vinden!

 14. Wat een super leuk artikel en wat goed om hier bij stil te staan! Hier in Groningen is de lucht helaas ook matig.. Ik begin me af te vragen of er plekken in Nederland zijn waar de lucht goed is.

  Ik vind dat je het super leuk doet op je vlog (en dat vind ik zeker niet van iedereen, sst)!

  1. Wat lief, dat vind ik leuk om te horen :)

   Ik denk dat er inderdaad maar heel weinig plekken zijn waar de lucht voldoende is in Nederland. Misschien ergens midden op de Veluwe? Waar veel bomen zijn om de lucht te zuiveren?

 15. Wat goed dat je samenwerkt met deze campagne! Ik heb astma en ik ben van bijna geen medicijnen op de middelbare school naar veel medicijnen en alsnog veel last gegaan in de 2,5 jaar dat ik studeer en in Amsterdam ben gaan wonen, ik denk door de stad, maar ook door de slechte luchtkwaliteit op mijn studentenkamer die ik helaas niet goed kan beïnvloeden. Tegelijkertijd is het voor mij wel hemels dat binnen roken hier echt niet meer kan – ik was in de zomer in de Balkan en daar hoef ik echt niet te proberen om een nachtje door te brengen in de club. Luchtkwaliteit is echt iets waar je niet over nadenkt behalve als je longproblemen hebt of in een extreem vervuilde stad woont, dus goed dat hier aandacht voor Is!

  1. Absoluut! En ik kan me voorstellen dat als je, zoals jij, astma (of een ander gezondheidsprobleem met je longen,) hebt, dat je er iedere dag mee bezig bent, omdat je er gewoon direct last van krijgt. Ik ben me daar echt bewuster van geworden en ook vooral van het feit dat we er zelf iets aan kunnen doen om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Erg belangrijk!

 16. Wauw wat een super goed artikel, met prachtige foto’s, uitgebreide blog én vlog! Alleen doet de link naar de check het bij mij niet – ik dacht ik meld het even als dit niet al is gebeurd! Ikzelf merk echt dat als ik in Portugal aankom dat ik echt heeeel diep inadem en helemaal ontspan, ik had dus ook al het idee dat de lucht daar minder vervuild is. Ik ga eens kijken of het Longfonds daar ook iets over zegt, of dat het alleen om Nederland gaat!

  1. Dank voor je compliment! Bij mij doet de link het wel.. heb het ook niet van anderen gehoord geloof ik. Gebruik je misschien een andere browser?

 17. Interessant! Ik weet dat de luchtkwaliteit in Rotterdam niet zo best is. Ik ben dan ook niet verrasst dat er bij mijn check ‘matig’ uit is gekomen. Wel even weer een eyeopener dat er hard gewerkt moet worden aan schone lucht. Blue City 010 is een mooi voorbeeld hierin en een fabtastisch gebeuren!

  1. Zeker weten! het is ook wel logisch, met al dat verkeer en de grootste haven … maar inderdaad, het is een eye opener en het laat zien dat we zelf nog het nodige kunnen doen, dus ik was blij om me daar weer eens even bewust van te worden!

 18. Wat leuk een vlog en natuurlijk met een heel belangrijk onderwerp! Erg interessant ?!!

  1. Dankjewel! leuk om te horen dat je de vlog waardeert :) Ik wil het wel weer vaker gaan doen!

 19. Zal ik maar niet zeggen waar ik woon?
  De lucht is hier alles behalve schoon. Ik doe regelmatig een masker op en in mijn huis staat een luchtfilter.
  Op mijn werk is de lucht gelukkig wél vrij schoon. Daar hebben we zogenaamde ‘dream makers’ en luchtfilters. De pm2.5 is bijna nooit hoger dan 10 in mijn klaslokaal.

 20. De luchtkwaliteit in de Noordoostpolder, waar ik woon, is al sinds ik regelmatig de luchtkwaliteit check via het Longfonds, matig. Je roemt de Waddeneilanden in jouw blog, maar ook daar is steeds de luchtkwaliteit matig.
  Ik had zelf anders verwacht vanwege de frisse zeewind en ook hier in de polder wonen we vlakbij het IJsselmeer en zou ik verwachten dat de lucht hier aardig schoon zou zijn. Er zijn hier helaas wel mensen die een houtkachel stoken en dat slaat wel meteen merkbaar op je longen en keel. Waarom de luchtkwaliteit op Terschelling ook maar matig is zou ik niet weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *