Hoe trek je meer lezers naar je blog?

lezersvinden1

In onze serie ‘bloggen over bloggen’ schrijven we over onze ervaringen met bloggen. We schrijven over wat wij de afgelopen jaren zoal geleerd hebben tijdens het bloggen, welke lastige dingen we tegenkwamen en we delen onze tips. Het vorige artikel in deze reeks ging over geld verdienen met je blog en in deze editie zullen we de veelgestelde vraag ‘hoe trek je meer lezers naar je blog?’ proberen te beantwoorden.

Vorige week vrijdag waren we op het Cherry Picker Storymakers-event en daar hield Laura een inspirerende talk. Ze vertelde dat het haar opviel dat veel bloggers tegenwoordig meer met elkaar dan met hun eigen blog bezig zijn. Dit is iets wat ons een tijdje geleden ook is opgevallen. Natuurlijk, het is menselijk om vergelijkingen te maken. Maar wanneer het op een gegeven moment alleen nog maar om cijfers gaat? Nee, dan ga je niet de goede kant op. Cijfers zeggen namelijk lang niet alles. Wij hebben het voorrecht iedere maand  120.000 mensen (dit zijn unieke bezoekers,) op ons blog te mogen verwelkomen en dat vinden wij heel erg veel. Ik bedoel, niet iedereen is geïnteresseerd in de groene lifestyle en moet je je even voorstellen hoeveel mensen dit zijn. Laat al deze mensen eens op een plein gaan staan… dat past misschien niet eens! Bizar, als je er zo over nadenkt.

Echter, als je het vergelijkt met andere ‘echte grote blogs,’ dan zijn wij nog maar een kleintje. Als je daar teveel over in gaat zitten, dan wordt het niks met je blog. Waar het om gaat, is de band met je lezers en de kwaliteit van je blog. En of je dan 5000, 50.000 of 500.000 bezoekers hebt – dat maakt dan eigenlijk niks uit. Ook niet als je gaat kijken naar commerciële kansen. Veel is niet per se beter – het gaat erom hoe jij jouw doelgroep aanspreekt en inspireert. Misschien bereik je met een kleinere doelgroep wel veel meer, omdat al deze mensen oprecht geïnteresseerd zijn in jouw blog. Of omdat ze misschien zelfs alleen jouw blog lezen en niet honderdvijftig verschillende bloggers volgen. Kortom; focus niet teveel op aantallen. Maar, natuurlijk, het is logisch dat je het leuk vindt om je lezersaantallen te zien groeien – dat vinden wij ook. Het idee dat je artikelen worden gelezen door zoveel mensen, dat geeft een enorme kick!

Goed, je bent een tijdje geleden begonnen met bloggen (of je bent van plan het te gaan doen,) en je wilt graag weten waar je je lezers gaat vinden. We hopen je een eindje op weg te helpen met onze tips uit eigen ervaring!

First of all: je blog moet aantrekkelijk zijn. Goede teksten en mooi beeldmateriaal – dat is gewoon het allerbelangrijkste. Maak je eigen werk; kopieer geen teksten en gebruik je eigen beeldmateriaal. Leg je persoonlijkheid in je blog en dus in ieder artikel. Zelfs een vrij praktische tekst, zoals een recept, kun je op die manier personaliseren. Een voorbeeld: vertel een anekdote over iets wat in de supermarkt gebeurde, toen je de ingrediënten voor dit recept bij elkaar sprokkelde. Of vertel waar op de wereld je dit gerecht voor het eerst at. Mensen houden van persoonlijke verhalen en zullen je ‘handschrift’ gaan herkennen wanneer ze je humor en je schrijfstijl leren kennen.

Waarom is het zo belangrijk om je blog persoonlijk en bijzonder te maken? Omdat mensen je dan onthouden. En mensen die je onthouden, komen terug op je blog. En als mensen die je onthouden hebben ook nog eens enthousiast over jouw blog zijn, dan zullen ze hun enthousiasme gaan delen met hun vrienden. Bijvoorbeeld via social media, maar ook als ‘mond tot mond reclame.’

Zorg dat je vindbaar bent. Er is een hele wereld ‘achter het bloggen’ die SEO heet. Dit is een behoorlijk ingewikkelde materie en wij doen er niet heel veel mee, maar het komt er op neer dat je je artikelen zo schrijft dat Google je gemakkelijk kan vinden. Dat betekent onder andere dat je werkt met tags en zoekwoorden en dat je deze woorden regelmatig laat terugkomen in je artikelen. Sommige blogs slaan hier een beetje in door. Dan vind je in een artikel bijvoorbeeld veertig keer het woord ‘afzuigkap.’ Nou, dan weet je het wel. (zeker als er dan ook nog een linkje naar een webshop met afzuigkappen in staat en de titel van het artikel ‘Waar vind ik een goede afzuigkap’ is.) Dit soort blogs zijn geen persoonlijke blogs, maar SEO-blogs. Waarom zou iemand dat doen, vraag je je misschien af. Om geld te verdienen! Hoe hoger je in de Google zoeklijsten staat, hoe makkelijker je wordt gevonden. Hoe vaker je blog wordt bezocht en hoe meer hits je op je advertenties krijgt. Kortom: dit soort blogs zijn er alleen om geld te verdienen.

Is SEO gebruiken dan slecht? Nee hoor, het is slim! Het zorgt ervoor dat je artikelen makkelijker gevonden en dus meer gelezen worden. Zo hebben wij een aantal artikelen die iedere dag nog gelezen worden, ook al hebben we ze jaren geleden al geschreven. Dat komt doordat we de zoekwoorden destijds handig hebben gebruikt. (let op: niet 40 keer hoor, mocht je dat nu denken, hihi) Het ding met SEO schrijven is alleen: je wordt wel meer gevonden doordat mensen onderwerpen zoeken via Google, het wil alleen helemaal niks zeggen over een groeiende lezersgroep. Voor je statistieken is het even leuk, maar op de lange termijn heb je er vrij weinig aan.

Een voorbeeld: je hebt een heel goed artikel over groene smoothies geschreven, je bent handig met de zoektermen omgegaan en je scoort hoog in de Google zoeklijsten. Iedere dag komen er een paar mensen op je blog om dit specifieke artikel over groene smoothies te lezen. Maar komen deze mensen ook terug voor je artikelen over de reisjes die je maakt, de taarten die je bakt of de verhalen over je persoonlijke leven? Zeer waarschijnlijk niet. Waarom niet? Omdat ze kwamen voor de groene smoothies en verder niet heel erg geïnteresseerd hoeven te zijn in jouw blog. (zoals je zelf waarschijnlijk ook regelmatig op een website belandt, nadat je iets hebt gezocht via Google)

lezersvinden2

Als je graag een vaste en grotere lezersgroep wilt opbouwen, zul je op een andere manier moeten investeren in je blog. Hoe pak je dat dan aan? We zullen je een paar voorbeelden geven.

Zorg dat mensen de naam van je blog onthouden. Hier hebben we het eerder over gehad; wij zijn van mening dat het een enorm voordeel is als je blog een ‘catchy’ naam heeft. Om een voorbeeld te geven: wij zijn groot fan van Elvis, van het blog ‘A Girl Named Elvis.’ Wat een geweldige naam heeft zij voor haar blog gekozen. En niet alleen omdat het iets over haar zegt (ze heet immers zelf Elvis,) maar ook omdat het mensen iets geeft om over na te denken. Een meisje… Elvis? Jep, ‘a girl named Elvis.’ Elvis is nog jong en we hopen dat er een geweldige blog carriere voor haar ligt. (dat weten we eigenlijk wel zeker, by the way) Met die naam zit het in ieder geval helemaal goed! Zo zijn er nog veel meer blogs met namen die heel goed gekozen zijn. Het zijn stuk voor stuk namen die origineel zijn, persoonlijk en soms zijn het ook namen die al iets zeggen over de inhoud van het blog.

Wees actief op je verschillende social media kanalen. Twitter erop los, plaats leuke berichten op Facebook en post iedere dag een foto op Instagram. In het begin moet je hier misschien een beetje aan wennen, maar je zult er al gauw achterkomen dat het echt werkt om je blog een beetje in de picture te krijgen. Natuurlijk moet je je volgers niet stalken en hoef je ze niet te overladen met berichten waar niemand op zit te wachten, maar echt, je social media kanalen zijn goud waard. Vooral ook om een band met je lezers op te bouwen.

Over die band met je lezers gesproken: dit is echt het allerbelangrijkste waar je eerst energie in moet steken. En dan moet ik het eigenlijk meteen goed zeggen: de band met je lezers is iets waar je altijd energie in zult moeten steken. Dat is, als je het ons vraagt, het allerbelangrijkste. Hoe doe je dat dan? Door actief te reageren op reacties die binnenkomen op je artikelen, door je mail trouw te beantwoorden, maar ook door actief te reageren op berichten die je via je social media kanalen binnenkrijgt. Je zult merken dat wanneer je blog persoonlijk is, kwalitatief goed is en je duidelijk bezig bent met het opbouwen van een community rondom je blog, mensen dit zullen oppikken. Los daarvan: het is gewoon heel erg leuk om een band met je lezers op te bouwen. Zonder dat, zouden we het bloggen lang niet zo leuk hebben gevonden en waarschijnlijk ook niet hebben volgehouden.

Een andere methode om nieuwe lezers voor je blog te vinden, is door reacties op blogs van andere mensen achter te laten. Doordat mensen regelmatig je profielfoto zien verschijnen, gaan ze je herkennen en is de kans groot dat ze eens op je blognaam gaan klikken. Maar ook hiervoor geldt weer: er is meer voor nodig om een vaste lezersgroep op te bouwen.

Natuurlijk kun je ook op andere manieren actief je blog onder de aandacht brengen. Bijvoorbeeld door recensies op Facebook achter te laten, bij pagina’s van restaurantjes waar je bent geweest. Of door visitekaartjes te laten drukken en deze uit te delen. Of door een creatieve, originele winactie op te zetten waarmee je een heleboel mensen bereikt. (het enige nadeel met winacties is wel dat mensen vaak wel geïnteresseerd zijn in de prijs die ze kunnen winnen, maar niet altijd in jouw blog) Een andere leuke manier om nieuwe lezers te vinden, is door samen te werken met andere bloggers. Bijvoorbeeld door gastartikelen voor elkaar te schrijven. Sowieso kan netwerken met andere bloggers heel gunstig zijn. Los daarvan is het heel gezellig en inspirerend!

Nieuwe lezers vinden is een uitdaging, maar een grotere uitdaging is eigenlijk het behouden van je vaste lezersgroep. Daarvoor moet je niet alleen zorgen dat je blog interessant, vernieuwend en goed blijft, maar je moet er vooral op toezien dat het contact met je lezers goed is. Wanneer je lezers het gevoel krijgen dat je ze vergeet – bijvoorbeeld door nooit op hun reacties of vragen te reageren, of door alleen nog commerciële artikelen te schrijven, is de kans vrij groot dat ze afhaken. Wij zijn van mening dat een blogger altijd goed moet onthouden dat je veel te danken hebt aan je lezers. Onze lezers geven ons iedere dag nieuwe inspiratie, door de vragen die ze stellen of de opmerkingen die ze maken. Zij zorgen ervoor dat je blog een succes wordt, dat jij iedere dag met plezier schrijft, of dat je misschien zelfs je werk van je blog kunt maken.

Als jij blogger bent en je nog andere tips hebt, dan lezen we die uiteraard graag hieronder bij de comments! Ook nieuwe vragen over bloggen zijn van harte welkom. Wie weet geeft het ons nieuwe inspiratie voor een volgend artikel over bloggen!

De andere artikelen in de reeks ‘bloggen over bloggen’ die online verschijnen zijn:

Hoe begin je met bloggen?
Bloggen met z’n tweeen.
Geld verdienen met je blog.
Hoe begin je een niche blog?

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

138 gedachten over “Hoe trek je meer lezers naar je blog?

 1. Ik merk dat Facebook voor mij tot nu toe het best werk als social media kanaal. Maar ik twijfel heel erg of ik nu met mijn blog ook op Instagram ‘moet’.

  Pro is dat het echt een booming social media platform is. Maar omdat ik uit bescherming van mijn patiënten (en eigenaren) anoniem blog, kan ik het niet gebruiken voor leuke foto’s etc. Dus dan zou ik het alleen kunnen gebruiken voor aankondigingen van nieuwe blogs.

  1. Ik snap het! Het hangt trouwens ook helemaal van je doelgroep af, welk social media kanaal het beste voor jouw blog werkt. Voor ons werkt Facebook ook ht allerbeste, omdat wij een volwassen doelgroep hebben. Veel volwassenen zitten op Facebook. Instagram en YouTube blijven bij ons wat dat betreft een beetje achter, omdat daar de meeste (echt) jonge mensen te vinden zijn. Zo zie je bijvoorbeeld bij beautyblogs vaak weer het tegenovergestelde.

   Maar ik snap inderdaad dat het lastiger is om beeldmateriaal te delen, die dan ook echt met je blog te maken heeft. Neemt niet weg dat lezers het vaak ook interessant vinden om wat meer over jou als persoon (achter de blogger) te weten te komen en daarvoor is Instagram dan wel weer heel handig, heb ik gemerkt!

   1. Ja dat leeftijdsverschil zal zeker van invloed zijn. Maar ook van mezelf zou ik op een Instagram kanaal niet veel kunnen laten zien omdat het anoniem is. Hoewel daar ook weer een mouw aan te passen zou kunnen zijn.

    Ik ga er eens over nadenken. En proberen kan altijd!

    1. Het hoeft natuurlijk niet he! Je bent absoluut niet verplicht om alle social media kanalen te onderhouden ;)

  2. Ik heb geen smartphone en maak foto’s met mijn fototoestel en zet ze via pc op internet : ik kan instagram dus gewoon niet echt gebruiken …

   1. Maar dat hoeft ook niet per se ;) niks is verplicht!

 2. Wat een fijne, duidelijke post :)! Vind ik trouwens sowieso van deze serie. Ik ben met dit onderwerp nooit per se heel actief bezig geweest en heb volgens mij ook redelijk weinig unieke bezoekers in verhouding met, bijvoorbeeld, het aantal volgers van mijn blog op bloglovin’. En dat vind ik eigenlijk helemaal prima! Mijn doel is nooit geweest om te kunnen verdienen met mijn blog, of zoiets dergelijks. Ik vind het wel superinteressant om te zien hoe groei gaat bij andere bloggers, en dan niet om te vergelijken, maar puur om van te leren. En soms ook vooral niet ;).

  1. Precies! Getallen zeggen uiteindelijk ook zo weinig. Ik zie soms blogs waar de interactie met het publiek ontzettend hoog is en als ik dan hoor wat de bezoekersaantallen zijn, dan kan ik dat bijna niet geloven omdat ik het echt hoger had ingeschat. Dat bewijst voor mij dat het niet om een getal gaat, maar juist om die interactie en om het bereiken van een doelgroep die oprecht geïnteresseerd is in wat jij wil vertellen.

   1. Ja! Dat ben ik dus helemaal met je eens :). Het is vooral heel leuk om af en toe te horen dat je bijvoorbeeld iemand geraakt hebt met je blogpost, voor mij veel belangrijker dan heul veel mensen die diezelfde blogpost dan gelezen hebben!

 3. Heldere post! Ik heb zo’n vrij kleine blog met een hecht lezerspubliek. Krijg wekelijks heel persoonlijke reacties van mensen die ik niet ken, op zowel le blog als Facebook en mail. Zo bijzonder. Ik heb weleens gedacht me meer te gaan verdiepen in SEO, maar wat valt er te verdiepen… Ik weet vast nog niet alle ins en outs van het hele systeem achter Google, maar ik wil ook geen Google-schrijver worden. Dus houd ik me lekker vast aan mijn trouwe publiek. Dat wordt steeds groter, alleen duurt het even. Geen probleem!

  1. Ik vind jouw blog hier een heel goed voorbeeld bij: je schrijft over heel specifieke onderwerpen en daar zijn mensen dan ook specifiek in geïnteresseerd. SEO schrijven lijkt me voor jou niet nodig, omdat mensen je toch wel weten te vinden – immers, welke andere Nederlandse blogger schrijft er zoveel over Frankrijk? Ik vind SEO eigenlijk een vreemde uitvinding. Wat is nou precies je doel? Maar goed, als dus je doel is om keihard te cashen met je blog, ja, dan moet je er vooral een Google-site van maken. Ik heb gezien dat het werkt. Niet dat die mensen er plezier aan beleven, maar dat is een ander verhaal ;)

 4. Wat een fijne blogpost! Ik heb er echt een hele hoop aan. De tip van een goede band opbouwen is inderdaad heel belangrijk. Ik merk dat al met jullie. Ik ben helemaal niet zo van de groene levenswijze, maar ik vind jullie gewoon heel leuk en daar kom ik voor terug!

 5. Ik vind deze serie zo ongelofelijk handig! Eindelijks eens tips die ook echt wat toevoegen, en niet de cliché zooi (want ja, er bestaan inmiddels ook blogtips cliché’s). Het liefst zou ik ook wel eens een keertje iets willen doen met SEO, maar ik vind het ook maar raar. Als ik me daar in ga verdiepen raak ik gelijk een beetje mijn eigen ‘schrijfstijltje’ kwijt denk ik (dat is dan ook de kunst, met SEO zoekwoorden een mooie tekst schrijven) en het kost voor mij op dit moment teveel tijd. Daarbij hoef ik ook niet echt meer te groeien met mijn blog. Ik vind het al geweldig dat iemand überhaupt de moeite zou nemen om iets te lezen wat ik heb geschreven en ik denk dat velen het hier eens mee zullen zijn!

  1. Leuk om te horen! Inderdaad, wanneer je écht SEO gaat schrijven, dan kun je er bijna niet omheen dat je persoonlijke schrijfstijl daar onder gaat lijden. Ik merk het persoonlijk altijd meteen. Het is een beetje krampachtig ofzo, haha!

 6. Hey meiden! Ik heb inderdaad ook heel erg gemerkt dat social media je blog zó veel goeds doen. Je bezoekersaantallen vliegen letterlijk omhoog. En ik vind het zo leuk dat er een soort foodie-community is. Iedereen is zo lief! En het is ook zooo tof om te zien dat andere mensen mijn recepten gebruiken, dat hebben jullie vast ook (:

  Liefs!

  1. Jaaaa dat is altijd geweldig om te zien! Wat ook een leuk idee is, is om een # te bedenken voor wanneer lezers je recepten uitproberen. Zo kunnen ze hun foto’s delen en wordt jouw blog ongemerkt toch heel vaak genoemd! (Daarbij komt dat het enorm leuk is om te zien)

   1. Kunnen jullie uitleggen wat jullie met een # bedoelen? Dat klinkt heel leuk, maar voel me nu heel blonT hahahaha…. :)

    1. Een # is een hashtag. Daarmee kun je gemakkelijk dingen terugvinden op Instagram, Twitter en Facebook. Probeer maar eens #degroenemeisjes op Instagram. Je ziet dan allemaal foto’s van mensen die recepten van ons hebben uitgeprobeerd :)

     1. Ga ik doen. Zag het wel eens staan, maar wist niet dat je kunt zoeken op #.
      thx!

 7. Goed artikel meiden! Inderdaad is lol beleven aan je blog en interactie met je lezers het allerleukste en belangrijkste. Ik heb me ooit verdiept in SEO maar als ik zo zou moeten schrijven dan zou ik er heel snel mee ophouden. Overigens zijn mijn populairste artikelen volgens mij helemaal niet zo SEO vriendelijk (of ik heb geen idee waar ik moet kijken. Dat kan natuurlijk ook! Haha)

  1. Grappig hè? Ik vind SEO ook maar niks. Het zegt me gewoon weinig. Als je daar je tijd in moet gaan steken, heb je geen tijd meer om mooie foodfoto’s te maken…dus doe maar niet! ;)

 8. Wat een goed artikele weer! Ik zat er stiekem op te wachten omdat ik blog plannen heb.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik eerst helemaal klaar was met al die blogs. Al die meisjes met elke dag een andere outfit in allemaal hetzelfde stijltje en met allemaal dezelfde blog post over hetzelfde event. Maar jullie hebben me echt heel erg geïnspireerd! Volg jullie nog niet zo lang maar jullie zijn wel de enige blog die ik volg. Ga zo door!

 9. Dankjewel voor dit duidelijke en uitgebreide artikel! Sinds een paar dagen ben ik zelf bezig om een blog op te starten dus om ineens dit artikel op één van m’n favoriete blogs voorbij te zien komen was een fijn toeval!

  Lieeefs!

  1. Super leuk! Waar zal je blog over gaan? Veel succes!

 10. Fijne tips. Ik blog met het idee: als er iemand komt en het leest vind ik het al prima. Ik denk er wel eens overna om er geld mee te gaan verdienen en zeker de laatste tijd schieten mijn statistieken omhoog en zou het kunnen, maar ik vind die hele achterkant bij het bloggen veel minder interessant dan de voorkant. Laat mij maar gewoon artikeltjes tikken en als iemand het wil lezen, dan zijn ze van harte welkom.

  1. Mooie instelling! En wie weet komt het ooit, toch? Dat zou dan alleen maar mooi meegenomen zijn.

 11. O zo lief over Elvis’ blog!
  En goede tips. Soms wordt het door mensen als arrogant ervaren als ik zeg dat ik mij niet met aantallen bezig hou … Maar het kan mij zo verlammen of zenuwachtig maken dus zo min mogelijk in de statistieken en lekker bloggen. X

  1. Ik kan echt totaal niet begrijpen wat daar nou arrogant aan te vinden is… Maar je hebt groot gelijk!

 12. Goede blogpost! Het vinden van lezers is ook iets ongrijpbaars, je kan al deze dingen doen en dan nog geen trouwe lezersgroep opbouwen. Ook in bloggen is er gewoon een soort “X-factor” iets ongrijpbaars wat er voor zorgt dat mensen jou blog leuk vinden. Helaas is dit dus een beetje geluk hebben..

  Het niet vergelijken is inderdaad moeilijk, zo kan ik ook soms “jaloers” zijn op grote bezoekersaantallen. Maar als ik dan denk aan hoe leuk ik mijn lezers vind en dat ik leuke interactie met ze heb dan maakt het mij eigenlijk niet meer zoveel uit!

  1. Dat zeg je mooi: ik denk inderdaad ook dat je blog een bepaalde x-factor moet hebben!

 13. Prettig en duidelijk artikel! Zelf ben ik eigenlijk niet echt bezig met de cijfers achter mijn blog. Het is niet mijn doel om geld (of iets anders) met mijn blog te verdienen. Ik vind het hebben van een hobby, het plezier in het bloggen, de interactie met mijn (kleine aantal) lezers vele malen belangrijker. Toch vind ik het wel leuk om eens te zien hoeveel bepaalde zaken invloed kunnen hebben op het aantal lezers. Ik vind deze rubriek trouwens sowieso top! Ieder artikel heeft wel iets waar ik wat aan heb. :)

  1. Dat is ook te gek om te lezen! Wij worden bijvoorbeeld nog iedere dag zo blij als iemand een recept van ons maakt. Of als mensen vertellen hoe ons blog hun inspireert om groenere keuzes te maken. Dát is zoveel meer waard dan getallen!

 14. Ik vind dit nou echt een verfrissend stukje. Helemaal gelijk met dat het niet uitmaakt hoeveel lezers je hebt maar het om de band gaat. Dat maakt immers het bloggen ook zo leuk. Moet toegeven dat jullie blog voor mij echt een blog is om tegen op te kijken. Maar op een inspirerende manier bedoel ik. Jullie zijn super!

  1. Dat is lief! Maar ook wij hebben zo onze voorbeelden en wensen om naartoe te groeien. En aan de andere kant zijn we heel dankbaar voor wat we nu hebben en als het nooit verder zou groeien dan dit, dan is dat ook prima!

 15. Wat een interessante blog weer! Ik moet echt een wat doen met Facebook, want ik heb welgeteld 10 volgers.

  Ik heb een aantal vaste reageerders en dat vind ik al heel bijzonder. En laatst werd ik op een ander blog getipt, dat doet toch meer dan Google-statistieken :-)

 16. Als mensen horen dat je een blog hebt vragen ze best vaak wat je aantallen zijn. Vervolgens word ik super raar aangekeken als ik zeg dat ik geen flauw idee heb. Ik weet het niet en ook als ik het wel zou weten weet ik het eigenlijk nog niet omdat ik geen flauw benul heb van het hoe en wat. Ik heb dat Google Analytics gedoe maar open het nooit, haha, ik zie al sterretjes als ik er aan denk. Natuurlijk is het leuk als er lezers van je blog zijn, super fijn! En bij elke reactie krijg ik weer een lach maar serieus, ik snap al die aantallen echt niet. En dat is toch ook niet waarom ik blog? Dat hele SEO werkt vast heel goed, maar ik zou niet weten waarom ik dat zou doen. Mijn blog is klein, niet echt interessant en ik zou niet weten waarom er veel mensen zitten te wachten op mijn boek/interieur/tekeningen verhalen. Laat die mensen die mijn blog lezen maar lekker lezen omdat ze het leuk vinden :)
  Ik krijg vaak het idee dat veel bloggers heel erg bezig zijn met de aantallen en het is echt fijn om hier te lezen dat niet iedereen zo denkt! X

  1. Natuurlijk zijn er ook bloggers genoeg die niet vanuit zakelijk oogpunt bloggen, maar puur omdat ze het voor zichzelf schrijven. Echter.. Jouw blog is niet echt interessant?…
   Waarom blog je dan over die onderwerpen? Vind je het zelf ook niet interessant?

   Vergis je niet: er zit ALTIJD iemand te wachten op wat jij te vertellen hebt. Echter door je eigen instelling haal je je blog nogal naar beneden waardoor ik nooit verder zou klikken…. zonde!

   Je zal niet voor niks bloggen over de dingen waarover je schrijft, dus het is vast van waarde voor jou. Het zou daarom ook zeker van waarde kunnen zijn voor anderen.

   1. Natuurlijk wil ik mijn eigen blog niet naar beneden halen, maar ik denk wel gewoon dat het niet voor iedereen interessant is. En dat hoeft ook niet, want ik vind zelf ook niet alle blogs interessant (hiermee bedoel ik een andere blog, mijn eigen blogberichten vind ik natuulijk wel leuk anders zou ik er niet over schrijven). En als het van waarde is voor anderen is dat alleen maar leuk :)

  2. Nou Karlijn, ik heb even naar je blog gekeken en ik vind het helemaal niet oninteressant! ;)

 17. Fijn, jullie blog serie! Ook deze is weer erg handig & prettig leesbaar. Het meeste doe ik al, maar een stukje bevestiging van een ’topblog’ zoals die van jullie is altijd welkom ;)
  Wat ik moeilijk vind is om reacties te krijgen (ik vraag er wel naar en krijg ze ook wel op bijv. Facebook, maar niet op mijn blog zélf) waardoor de interactie eigenlijk laag blijft op de website. Ook verbaas ik me over het feit dat er nog geen handjevol mensen volgen via Bloglovin’ (iets wat ik graag wil dat mensen doen!) terwijl ik wel meer dan 4500 volgers op Facebook heb.
  Hebben jullie enig idee waar dit aan kan liggen en wat ik er aan zou kunnen doen?

  1. Hi Janne, leuk om te horen dat je er iets aan hebt! Wow, wat heb je veel FB-volgers! Kijk, Facebook is lekker snel. Mensen hoeven er niet voor naar een aparte site, kunnen heel gemakkelijk een berichtje achterlaten, hoeven geen lappen tekst te lezen of te schrijven… Zo hebben wij soms ook honderden likes en tientallen reacties op een FB-berichtje en dan hebben we op de site misschien hooguit 10 reacties. De tip die ik je mee kan geven is: houd het heel kort op FB en zorg ervoor dat mensen ‘moeten’ doorklikken naar je site. Dus schrijf een korte regel, plaats er een mooie foto bij en zorg dat mensen moeten doorklikken om de rest van het artikel te kunnen lezen. Je zou het eens uit kunnen proberen. Aan de andere kant: ook een (grote) community op Facebook is heel waardevol en leuk!

   1. Ja, dat is zo! De tip die jullie geven is een goede, dat doe ik nu ook al zo ongeveer, maar de sleutel tot succes is waarschijnlijk ‘volhouden’ ;)
    Er komt ook wel wat traffic van FB naar de site, maar had meer mogen zijn.
    Bloglovin’ valt me nog meer tegen, ik krijg daar echt geen volgers op… Hebben jullie daar iets bijzonders mee gedaan of simpelweg een button onderaan het blog/in de sidebar?
    Thanks alvast voor de feedback!

 18. Goede tips. Zelf snap ik nog steeds niks van de statistieken en ben er dan ook niet echt mee bezig. Mensen in mijn omgeving vragen er wel eens naar: hoeveel bezoekers heb je nu? Ik weet dat eigenlijk niet zo goed, maar in elk geval niet veel. Ik vind het vooral leuk om te doen en ik kan nog heel veel leren. Steeds als ik iets ontdek hoe iets beter kan, vind ik dat heel leuk! Reacties zijn altijd leuk, maar ook gewoon uit mijn omgeving (deels daarom ook gestart omdat ik er best wat vragen over kreeg). Jullie blog volg ik heel graag omdat jullie uitgebreide en originele artikelen schrijven en persoonlijk!

  1. Reacties krijgen ís ook echt het leukste dat er is!

 19. Wat een goed artikel. In het begin dacht ik eigenlijk nergens bij naar en toen later werd ik een beetje soort van ‘jaloers’ op de meiden die ‘groter’ waren als mij. Dit heb ik helemaal losgelaten nu en ik merkte dat mijn blog steeds verder groeide. Het maakt mij niet uit of ik 10 of miljoenen kijkers heb.

  1. Wat goed dat je het loslaat, want inderdaad, het gaat helemaal niet om getallen. Het gaat erom dat jij plezier beleeft aan je blog en de rest komt vanzelf :)

 20. Goede en handige tips. Cijfers zeggen helemaal niets: vaak vind ik kleine blogs fijner omdat ze vaak origineler materiaal hebben dan de ‘grote’ blogs.

  1. Dat kan inderdaad :) Hoef niet altijd zo te zijn natuurlijk. Ik ken ook heel grote, internationale blogs, met heel veel lezers, die toch echt heel erg goed zijn. Ik denk dat het er voornamelijk om gaat dat een blogger realiseert dat het niet uitmaakt of je het schrijft voor 10 of voor 1 miljoen mensen. Het moet gewoon goed zijn – klaar.

  2. Ja, dat heb ik ook! En juist dat gevoel dat er geschreven wordt omdat mensen ‘gewoon’ iets willen delen, vind ik prettig :).

  1. Wat lief dat je dat zegt! Heel veel succes met jouw blog Mariska!

 21. Zo fijn om hierover te lezen vanuit andere bloggers-perspectief. Ik ben een miniblog en ga nu even heel eerlijk zijn: ik vind cijfers leuk. Of ze nu laag of hoog zijn (al is hoog natuurlijk het leukst) – ik vind het interessant. Ik ben ook een ‘beta’ dus zo gek is het niet. Doe ik er dan ook alles aan om die cijfertjes hoger te krijgen? Nee. Als het daarom zou draaien zou ik bloggen nooit volhouden en mijn lezers blijven al helemaal niet plakken. Het is totaal niet meer oprecht op die manier.
  Ik vind beweging zelf heel erg leuk om te zien, op wat voor manier dan ook. Nadat ik met Iris had afgesproken schoten mijn cijfers de lucht in om vervolgens ook weer netjes terug te dalen richting hoe het was. Geeft niets! Maar ik vind ’t wel interessant. Zo ook met mailtjes van lezers of adverteerders, geld verdienen met bloggen, complimentjes krijgen, vaste lezers hebben… het zijn allemaal dingen die voor mijn gevoel ‘beweging’ zijn en dat vind ik heel erg leuk! Met stip op 1 staan lezers en andere bloggers: de reacties, bezoekjes, contact op zowel social media als in het echt. I love it. Het voelt als een vriendenclub waar ik echt iets mee gemeen heb. Daarbij kunnen we elkaar helpen, ook een heel prettig idee.
  Trouwens, over reacties achterlaten op andere blogs. Het is inderdaad een goede manier om wat kijkers te trekken, maar als dát de reden is van al je reacties op tientallen blogs… dat vind ik zó irritant. Ook je blognaam achter je eigen naam zetten bij reacties, nee – I don’t like it. Reageren met “Leuk artikel!” onder elke grote blog, precies als het net online is. Nee nee nee. Het is niet meer oprecht op die manier.
  Mijn hemel ik kan hier beter zelf een blogpost over gaan schrijven, veel te veel te vertellen haha.

  1. hahaha ik voel je. Dat is ook irritant en je ziet het heel veel. Daarom schreef ik er ook bij: verwacht niet dat je hierdoor een grote lezersgroep opbouwt, want mensen klikken misschien 1 keer door – omdat ze nu toch wel eens willen weten wie dat meisje van de foto nou is. Maar nee, duurzaam is het niet.

 22. Hoewel ik een beetje moe word van alle blogtips die tegenwoordig overal gedeeld worden vind ik dit wel een leuke post om te lezen. Ik word soms een beetje nerveus van de cijfers en hoe andere bloggers het doen en daarom heb ik een tijdje geleden besloten om dat los te laten. Nu nog in de praktijk brengen ;-)

  1. Ik herken me in wat jij zegt. Door alle tips over SEO en zo, krijg ik het idee dat ik mezelf tekort doe als ik daarmee niets doe. Onzin natuurlijk, het draait om het plezier van blogposts publiceren, niet om de statistieken!

   1. Heel goed gezegd! Sowieso vind ik SEO tips gewoon niet van heel toegevoegde waarde voor de meeste, persoonlijke bloggers.

 23. Nou, dan moet ik maar snel een reactie achterlaten hier. :P

  Nee, grapje natuurlijk. Het helpt soms wel, maar ik doe het echt alleen als ik ook iets te zeggen heb. En inderdaad, je pikt de ‘leuk artikel’ mensen die het alleen doen voor het verkeer naar hun eigen site er zo uit.

  Ik ben net begonnen met een nieuwe blog nadat ik gestopt ben met een blog met 20.000 unieke bezoekers. Ik heb wel Google Analytics aanstaan, maar let heel bewust niet zo op de cijfertjes. Mijn blog gaat over Utrecht en is dus een nicheblog en het is logisch dat er niet meteen vanaf dag 1 20.000 mensen komen. Ik heb er lang over nagedacht en heb besloten dat ik gewoon ga doen wat ik het liefste doe: foto’s maken en verhalen vertellen over de stad waar ik verliefd op ben. Het is ontzettend tof als anderen dat leuk vinden om te lezen, maar hoeveel dat er zijn is echt niet belangrijk. Fijn om dat ook bij jullie weer te lezen, want dit is toch één van de blogs waar ik zelf ontzettend van geniet. :)

  1. Wat een dapper besluit! Het kan ook gewoon heel erg leuk zijn om van 0 af aan weer met iets nieuws te beginnen. Kan heel inspirerend werken. Ik ga je blog checken!

  2. Ben meteen gaan kijken op je blog en het eerste artikel dat ik tegenkwam ging over Gys – een tentje waar ik binnenkort graag naartoe wil. bingo! Leuk blog zeg! Ziet er heel tof uit.

 24. Goed artikel :) Ik bouw al jaren heel gestaag een grotere groep lezers op, maar ben echt nog láng niet waar ik zijn wil. Komt misschien omdat ik ook lekker eigenwijs mijn niche heb uitgebreid naar wat meer persoonlijks en gevarieerd, dus ach. Ik vind het tot nu toe gewoon nog hartstikke leuk, en dat is voor mij het belangrijkst. Bedankt voor de tips!

  1. Ik heb jouw blog vanmiddag helemaal binnenstebuiten gekeerd (ziek in bed, alle tijd van de wereld) en ik ben echt onder de indruk. Zo’n eigen stijl, toffe verhalen, mooie foto’s, inspirerend.. je hebt er een lezer bij! :)

  1. Dankjewel! Ja, steeds meer mensen krijgen interesse voor het onderwerp. Zo tof om te zien!

 25. Wat een fijn artikel met goede tips! Merk inderaad dat social media gebruiken en een band opbouwen met lezers heel erg goed werkt :)

 26. Ik vind deze blogserie met tips over bloggen echt heel fijn :) Jullie worden straks nog de Nederlandse versie van Pat Flynn!

  1. hahaah nou, dat zal wel meevallen ;) (ik bedoel, heb je zijn inkomen wel eens gezien? ik zou niet eens weten wat ik met al dat geld moest ;))

   1. Haha, nee dat is waar. Maar ik bedoel het meer qua leerzame blogposts en hoe jullie focussen op jullie lezers en integriteit en vertrouwen. Dat zijn denk ik hele belangrijke kwaliteiten van een blogger. Dat vind ik heel mooi om te zien bij Pat Flynn en bij jullie ook. Echt iets waar ik als beginner een groot voorbeeld aan kan nemen.

 27. Ik merk dat aantrekkelijke teksten en goed beeldmateriaal een blog inderdaad zo veel meer kwaliteit geven! Ik kan me soms zelfs ergeren als er niet voldoende aandacht aan is besteed… Jullie zijn wat mij betreft een goed van voorbeeld van hoe het wel kan.

  Met SEO en dat soort dingen hou ik me niet bezig, hoewel ik wel blij wordt als een artikel goed gelezen wordt. Het idee dat mijn blog ‘leeft’ (ook via social media) maakt het extra leuk!

  1. Leuk om te horen! en logisch dat het je blij maakt – je hebt het artikel met plezier gelezen, dus dan is het super leuk om te zien dat mensen het waarderen!

 28. Als ik heel eerlijk ben: ik kijk naar mijn cijfers en geniet er echt van als ik een extra ‘ goeie ‘ dag had. Maar ik schrijf nooit in functie van die cijfers. Ik schrijf namelijk wat ik zelf echt wil schrijven en ik hoop dan wel dat veel mensen het ook willen lezen maar als dat niet zo is is dat ook zo .
  Google is tegenwoordig mijn belangrijkste toeleveraar van nieuwe lezers. Ik heb een aantal artikelen die hoog in de ranking komen als er op dat onderwerp wordt gegoogled, maar dat is allemaal bijzonder onbewust gekomen. Ik heb nog nooit rekening gehouden met dat SEO-gedoe bij het schrijven van blogpostjes en ga dat ook nooit doen.
  Nog een tip : ik heb zelf in mijn zijbalk een lijst van blogs die ik graag lees. Vooral bij creablogs wordt dat wel vaker gedaan en ik zie in mijn statistieken dat ook via die weg wel eens mensen tot bij mij komen….

  1. Zeker een goede tip! Zien we inderdaad vaak voorbij komen op blogs. Zo kun je elkaar een beetje helpen!

 29. Wat een sterk artikel en wat fijn dat jullie jullie tips hebben toegelicht, zeker interessant!

 30. dit zijn zulk fijn blogjes als je net begint en je een beetje aan het uit dokteren bent wat je wil en waar je blog heen gaat. bedankt voor het schrijven hier van.

 31. Ik vind deze serie met tips zo fijn! Ik heb al heel veel dingen gelezen over beginnen met bloggen, maar jullie blogs vind ik veruit de beste! Vooral omdat jullie helemaal niet bezig zijn met SEO, zoveel mogelijk geld verdienen etc. Jullie schrijven vanuit passie, I love it! Jullie blog is by far ook één van mijn favorieten. Niet alleen door jullie levenstijl, maar ook de mooie foto’s en leuke video’s. Super inspirerend allemaal.
  Ik ben zelf bezig met een website opzetten, maar ik ben nog niet officieel ‘live’. Ik ben veel te obsessed bezig met allemaal kleine details:p Wel heb ik al een aantal blogs geschreven:) Toevallig heb ik jullie ook genoemd in een post!
  Ik kan niet wachten tot het volgende artikel van deze serie, ik leer er heel veel van!

  1. Ohja, misschien kunnen jullie me helpen..Ik snap niet helemaal hoe ik een plaatje bij mijn naam kan krijgen! Ik heb een site gebouwd via wordpress, maar ik host op een server van een bekende. Niet van wordpress zelf dus. Ik kan dus ook niet inloggen op wordpress. Wel gewoon via vidalot.nl/wp-admin…Ik wil zo graag een plaatje naast mijn naam!

  2. Ja volgens mij is het gelukt! Dus voor iedereen die een site heeft gemaakt via wordpress.org en niet via wordpress.com, je kan een account aanmaken zonder een blog te hoeven maken. Ergens rechts in het scherm staat een optie daarvoor! Jeeeej!

   1. Sorry dat ik zo laat reageer: maar yaaay! gelukt! :) Nu kunnen we je zien, hihi!

 32. Je mag wel alvast spieken hoor! Ik vind alleen de header nog te groot dus die wil ik nog aanpassen. Maar daarvoor moet ik eerst de wondere wereld van HTML nog wat verder induiken. Dus eerst nog wat youtube tutorials kijken, haha:)

   1. Aah wat cool! Je/jullie hebben mijn site bekeken. En dit is precies waarom jullie zo awesome zijn; de toffe interactie met de lezers!

 33. Leuk stuk Groene Meisjes! Het is soms lastig je doel vast te houden (in mijn geval vooral bezig zijn met iets wat ik écht leuk vind); je gaat stiekem toch letten op groei of “wakker liggen” van dat je ineens 10 Instagram volgers verliest in 2 dagen tijd. Ook ben ik het als beginnend blogger echt nog zoekende welke social media ik waarvoor gebruik; het is een behoorlijke klus om ze allemaal bij te houden. Als ik een blog baaldag heb denk ik vooral aan waarom ik dit ook alweer doe: omdat ik het zélf leuk vind om te koken, eten, fotograferen en schrijven! En als dat in de toekomst “uit de hand loopt” is het leuk maar gebeurt dat niet dan doe ik in ieder geval iets waar ik energie van krijg :-).

  1. Probeer dat soort dingen als instagramvolgers verliezen absoluut je niet te laten leiden in je blogproces. Doe vooral wat jij leuk vindt om te doen. Als mensen dat leuk vinden, volgen ze je met liefde en anders? jammer dan.

 34. Dank je voor deze post!!! Een jaar geleden heb ik in de groene meisjes facebook groep eens een recept voor geroosterde tomatensoep gedeeld. Daar werd toen zo enthousiast op gereageerd dat ik graag andere recepten ook wilde gaan delen. Ik ben namelijk gek op eten! Eten maken, eten delen, lezen over eten, dromen over eten, praten over eten…. Nu, een jaar later, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik mijn eigen foodblog gestart. Als hobby. Als dagboek. Als digitaal receptenboek voor als mijn kinderen uit huis gaan. Als uitlaatklep. Daarin kan ik mijn passie voor eten kwijt. Ik weet echter NIETS van wordpress en Social media. Ik vind het ook jammer om mijn tijd te steken in het uitvogelen hoe het allemaal werkt. Dat leidt af van het schrijven van blog posts. Maar ja, eerlijk is eerlijk, het is natuurlijk ook leuk als dat wat je schrijft ook gelezen wordt…. Dus ik zal me toch moeten verdiepen in onderwerpen als “Hoe trek je meer lezers naar je blog”. Dan is het fijn als het zo aantrekkelijk wordt beschreven als jullie gedaan hebben. Dank!

 35. Wat een leuk bericht! En nuttige tips! Ik ben dik een half jaar geleden begonnen met bloggen vanuit de wens om te delen met anderen. En zodra ik merkte dat ook mensen die ik niet ken het soms leuk vinden om te lezen wat ik schrijf en de reacties op sommige berichten stimuleren mij enorm om te blijven schrijven. Nog steeds ben ik af en toe wel op zoek naar mijn eigen stijl om mijn verhaal in een bericht te zetten. Dan lijk ik weer even een wat andere richting in te gaan, maar ik vind mijn weg ook wel weer terug. Of ik blijf een beetje veranderen, dat zou ook kunnen.

  1. Wat leuk om te lezen zeg. Weet je wat wij allemaal wel niet hebben uitgeprobeerd de afgelopen jaren? Allerlei onderwerpen, stijlen en lay-outs kwamen voorbij. Een blog is altijd in beweging en dat maakt het zo leuk!

 36. Dit gaat helemaal niet over het artikel, meer over de foto, maar wat hebben jullie toch altijd ontzettend leuke spulletjes! :-) Waar hebben jullie die leuke bakjes en bordjes allemaal gescoord?

  1. hihih, die zijn niet van ons :) deze foto is gemaakt bij Beter&Leuk, een heel leuke lunchroom in Amsterdam.

 37. Wat een goed artikel is dit! Ik had tot een paar weken geleden nog nooit van SEO gehoord – ik leef soms onder een steen – en ik weet ook niet zo goed wat ik ermee moet, al zou het vast helpen om wat meer lezers te trekken. Ik geloof meer in het actief lezen van andere blogs, een band opbouwen met je lezers en gewoon geduld hebben!

 38. Volgens mij werkt het inderdaad het beste om te doen waar je zin in hebt. Anders ga je met tegenzin bloggen end dat is ook niet leuk. En daarnaast zijn er zat blogs die over product ”x” bloggen, allemaal op dezelfde manier; lekker origineel dan nog..
  Goed bezig!

 39. Ik heb dan misschien nog maar 100-150 unieke bezoekers per dag, maar ik ben met elke bezoeker stuk voor stuk blij en met elke reactie ben ik blij. Persoonlijk contact met lezers vind ik enorm belangrijk!

  1. Ik vind dat best veel hoor! Ik heb er nog minder, al ben ik ook nog maar net begonnen. Voor nu houd ik mijn blik maar gericht op jouw 100 bezoekers als doel ;) (nee niet letterlijk jouw bezoekers haha)

 40. Bedankt voor het artikel, fijne tips. Sinds kort ook maar aan Instragram begonnen. Ik hou me niet bezig met SEO, bloggen moet vooral leuk zijn en het moet niet te ingewikkeld worden.

  Het leukste vind ik altijd nog als ik iemand tegen komt en die zegt:
  dat recept van je heb ik gemaakt en was zo lekker!

 41. Enorm fijne post, dank jullie wel.
  Verhelderend, eerlijk en oprecht.
  Elkaar helpen en samen sterker worden, daar gaat het immers om.
  (Ik heb weer mooie blogs voorbij zien komen)

  You go green girls!

 42. ik heb dit al vaker gedaan maar heb nog steeds geen bezoekers? ligt dit misschien aan mijn blog? mijn blog heet instauto.nl neem aub een kijkje en ik ontvang graag tips !

  1. Misschien trek je echt een te specifiek soort bezoekers? Of misschien is je doelgroep niet veel op internet te vinden om blogs te lezen?

  2. Leuke blog maar ik kan je helaas niet verder helpen, misschienin je familie of werk reclame maken door te vragen of hun dat ook willen doen bij hun collegas en vrienden?

 43. Hey wat een goed blog! Vooral over de aantallen het lijkt tegenwoordig wel een gevecht. Iedereen vraagt er om, maar is het echt zo belangrijk? Ja en nee natuurlijk, maar het gaat ook om je onderwerp en publiek denk ik. Wat ik zelf lastig vind ik de binding. Ik zie bijvoorbeeld dat er dagelijks vijf tot tien keer (om over de feestdagen nog maar te zwijgen) recepten worden uitgeprint, alleen zou ik het zo leuk vinden als er meer reacties worden achtergelaten :-). Al ben ik natuurlijk super blij met alle reacties die ik krijg.

 44. Ik ben eigenlijk op zoek naar een antwoord op de volgende vraag: na hoeveel tijd ging jullie blog ‘lopen’? (misschien is die vraag al door jullie beantwoord of te veel ‘off topic ;-) sorry daarvoor!!) Ik schrijf nog niet zo heel lang, heb best leuk bezoek en ben daar heel tevreden mee! Ik ben alleen heel benieuwd hoe grote(re) blogs groot werden. Was dat gestaag of ‘direct’. Ik ben benieuwd!

  1. Dat duurde bij ons ongeveer een jaar :) Maar pas na 3 jaar konden we ook echt een beetje leuk geld verdienen met ons blog.

 45. Super fijne tips! Heb net mijn blog weer ‘opgepakt’ en ben van plan om er nu weer intensiever mee bezig te gaan. En daar kon ik deze tips zeker bij gebruiken! :)

 46. Via een zoekactie op Google kwam ik op dit artikel terecht ;-), maar ik volg jullie ook “gewoon” hoor. Ik ben dus wel een duurzame bezoeker, hihi.
  Maar ik ben dus op zoek naar tips hoe je meer lezers op je blog krijgt… Ik pas al alles al toe wat jullie tippen (zelfs een mini beetje SEO), maar ik merk dat ik toch “teleurgesteld” ben als niemand reageert op een artikel waar ik hard aan heb gewerkt. Ik heb voor mezelf nog een aantal verbeterpunten op papier staan waar ik mee aan de slag wil, maar ik merk bij mezelf dat ik ook vooruit wil. Eigenlijk tot grote frustratie van mezelf, want ik ben nog helemaal niet lang bezig. Ik zal wat meer geduld moeten opbrengen dus, en ondertussen gewoon doorgaan. Want eerlijk is eerlijk, eigenlijk ben ik best tevreden met wat ik zelf schrijf :-) Hopelijk vind ik ook nog eens meer mensen die dat ook vinden.

 47. Kijk, dit artikel geeft mij weer wat moed! Ik ben sinds een paar maanden aan het bloggen en dat is ook helemaal mijn ding maar krijg nog steeds weinig lezers. Ik heb een facebookpagina aangemaakt en veel vrouwen hebben die geaccepteerd maar zien mijn nieuwste blog niet op hun tijdlijn verschijnen. Komt dat echt alleen omdat ze de pagina niet geliked hebben? Velen hebben de uitnodiging niet eens gezien en je kunt mensen maar 1 keer uitnodigen op fb. Wat kan ik hier aan doen? De facebookpagina financieel promoten? De doelgroep van mijn site is de 40+ vrouw dus wil ik het niet op mijn persoonlijke tijdlijn zetten. Gisteren mezelf dan maar aangemeld via Bloglovin’. Maar dan blijkt dat de widget niet op mijn gratis wordpress-site geplaatst kan worden. Daar word ik toch wel moe van. Ik durfde niet meteen een betaalde site te nemen omdat ik eerst zeker wilde zijn of ik het bloggen wel leuk bleef vinden. Maar door het technische gedeelte wordt het nu een last. Heb zelf, met een beetje hulp van buitenaf, de site gemaakt maar ben er helemaal klaar mee omdat ik steeds tegen technische rompslomp aanloop waar ik me dan als middelbare vrouw in moet verdiepen. Daar gaat veel tijd en ergernis in zitten. Ik gebruik veel links, tags, goede foto’s enz. Ik reageer ook op medebloggers ( dat werkt dan nog wel iets) Maar het aantal lezers blijft per artikel onder de 10. Daardoor verlies ik inderdaad het spontane en het plezier van het bloggen. Ik hoef geen grote aantallen volgers maar vind het wel leuk als meer vrouwen mijn blog kunnen lezen. Ben ik de enige die hier tegenaan loopt?

  1. Hi Beppie, misschien is het een idee om meer SEO toe te gaan passen op je blog?

 48. Dat zijn goede tips! Ik ben in januari begonnen met een persoonlijk blog en promoot de posts via instagram, linkedin, twitter en facebook. Hierbij moet ik zeggen dat ik hiervoor eigenlijk niet actief was op twitter (dus weinig volgers) en ook maar minimaal op instagram. Om niet iedereen via mijn persoonlijk fb te spammen heb ik deze week een aparte fb pagina aangemaakt voor mijn blog. Ik heb een redelijk constant aantal hits per blog, maar uiteraard zou ik mijn lezergroep graag uitbreiden. Wat zou ik nog kunnen doen? Reageren op medebloggers vind ik lastig, het is echt een nicheblog.

 49. bedankt voor deze tips ! Beetje laat met het te lezen maar ik denk dat ik hier nog wel wat aan heb .

 50. Ook ik ben na een Google actie op dit artikel terecht gekomen (goeie CEO!) maar vind het lastig. Instagram heb ik niet om dezelfde reden die hierboven al ergens is genoemd; ik heb niet het idee dat “mijn” lezers daar persé meer gebruik van maken dan van Facebook. Twitter heb ik, en ook best “wat” volgers, maar ik heb toch het idee dat ik daar werkelijk nooit lezers door krijg, ondanks dat ik geen buitenlandse volgers oid heb. Wellicht dat ik dat toch eens iets actiever in moet gaan zetten!
  Oja, loze reacies; super irritant. Ik heb daarom ook bewust de reacties op mijn blog uitgezet. Je leest het omdat je het leuk vind, niet omdat je er een leer bij wilt hebben.

 51. Dankjewel voor je fijne tips!

  Ik moet zeggen dat ik vaker blogs lees over hoe je lezers kunt trekken naar je website en dat dit toch wel één van de leukste is geweest om te lezen. Je manier van bloggen maakt het vlot en gemakkelijk om te begrijpen en ik heb het gevoel of ik er echt wat aan heb.

  Mijn blog gaat over persoonlijke ontwikkeling voor vrouwen en is geschreven in het Engels. Heb jij eventueel tips over hoe ik dit het beste zou kunnen aanpakken, aangezien de meeste blogs in Nederland toch in het Nederlands zijn.

  Groetjes!

  Cristina

 52. Wat een handig artikel, super bedankt daarvoor! Ben zelf sinds kort gestart met bloggen en nog heel erg zoekend. Dit heeft me zeker geholpen:)

 53. Dank je wel Merel voor bovenstaande informatie. Ik ben twee weken geleden gestart met het opzetten van mijn blog Gezinsperikelen (website helemaal zelf ‘gebouwd’, alleen daar ben ik al trots op :-).
  Ik kan je informatie goed gebruiken.

 54. Bedankt voor dit mooie overzicht met handige tips. Ik ga er een aantal van uitvoeren en hopelijk werkt het inderdaad!

 55. Superhandige tips, ik ga ze zeker gebruiken voor mijn eigen sport, voeding en lifestyle blog!!

 56. Hallo meneer / mevrouw.
  Wij zijn een vereniging van particuliere investeerders en kredietverleners
  mensen; Wij bieden mensen
  mensen die op zoek zijn naar een persoonlijke en urgent, de maximale aflossingstermijn van een lening is meestal van 1 jaar tot 30 jaar. de jaarlijkse rente bedraagt 2%.
  Het krediet wordt verleend aan degenen die een maandelijks inkomen te verdienen.
  Voor meer informatie over de lening bieden.
  Neem rechtstreeks reageren op dit adres
  Mail: financiacioneurope@gmail.com
  of WhatsApp +22 964590181

 57. Wat een fijn artikel! Ik ben nog maar een paar weken begonnen met bloggen, dus vind het nog erg leuk om steeds op google analytics te kijken naar de pageviews. Natuurlijk weet ik ook wel dat dat zeker zo in het begin niet veel zeg.. maar toch.. ik ben nieuwsgierig haha.
  Maar ik merk nu al dat ik zo veel energie krijg van het bloggen en hiermee bezig zijn, dat de stap om online te gaan het nu al meer dan waard is, en daar kunnen geen 1000 lezers tegenop :-D

 58. Bedankt voor de tips! Ik vind het hele SEO verhaal best wel een jungle, dus jullie tips komen goed van pas!

 59. Fijne manier van schrijven, duidelijke tips, top. Vooral de tip over het reageren bij andere bloggers. Ik vind dat wel lastig moet ik zeggen. Het beste is natuurlijk bloggers zoeken in jouw niche, maar dat is nu net het punt. Ik vind het nog lastig om echt een identiteit aan te nemen zoals jullie bijvoorbeeld in de groene gerechten niche zitten, sport, politiek, make up, travelblog. Hoe vind ik goeie blogs als een blogger erg algemeen schrijft ?

 60. Leuk artikel en wat veel reacties eronder (hihi) heel leuk om die community zo te zien! Dat is ook hetgeen wat bij mij begint te groeien en ik het allerleukste vind aan mijn blog. Dat je een groep opricht waarbij uiteindelijk mensen ook iets aan elkaar hebben en ik dat opgericht heb. Samen maar toch alleen <3

 61. Eindelijk een blog die zegt waar het op staat. Hier heb ik wat aan. Ik ben ook net begonnen en vind het nogal spannend om de blogs niet constant te verbeteren. Hebben jullie dat ook gehad in het begin? Mijn blogs gaan over studenten met een burn-out en ik ben nu druk bezig met de website.

 62. Wauw. Wat ontzettend fijn artikel. Ik ben net gestart met het schrijven van een blog en dit artikel gaat me zeker weten helpen. Bedankt voor het schrijven van dit artikel.

 63. IK heb nu een blog maar als ik een stukje tekst kopieer engoogle vind ik mijn eigen blog niet. Hoe kan dat?

 64. Superfijn uitgelegd, ook begrijpelijk uitgeschreven. Ik loop zelf vaak vast op de seo, wanneer ik ga schrijven, schrijf ik vanuit mijzelf en vergeet ik op dat moment geheel de seo regels.
  In mijn optiek is “het net” ondanks dat ik goed met de pc en internet om kan gaan net een spinnenweb waardoor ik ook vast loop.

  Vaak wil ik te veel mensen pleasen waardoor ik mijn hele blog weer ga aanpassen op de meningen van anderen.
  Al meerdere keren om de mening van anderen gevraagd en hier krijg ik nog geregeld de terugkoppeling over de schrijf en taalfouten. Ik probeer waar ik kan de spelling en grammatica netjes te doen en volgens de regels, maar helaas ligt mijn grootste kracht hier niet, wel raak ik erg ontmoedigd als ik deze terugkoppeling weer krijg. Waar dan gelukkig anderen weer juist complimenten geven en aangeven mijn schrijfstyle juist fijn en grappig vinden.
  Ik ben bang dat ik mijzelf erg inhoud in de energie erin te stoppen om bang te zijn niet goed genoeg te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *