Hoe vind je de leukste hotspots?

rotterdam8

Zoals je misschien wel eens hebt gezien, delen wij regelmatig toffe hotspots op de Groene Meisjes. Wanneer we een leuk nieuw restaurantje of een duurzame winkel hebben gevonden, willen we dit soort adressen altijd meteen met jullie delen. Dit doen we in Nederland, of zelfs in onze eigen woonplaats, maar ook in het buitenland wanneer we op reis zijn. Heel regelmatig krijgen we dan de vraag ‘hoe wij toch altijd al die leuke hotspots vinden.’ Deze vraag hebben we zo serieus genomen dat we er zelfs een heel hoofdstuk in ons boek aan hebben gewijd en vandaag zullen we, in verkorte versie, er hier ook meer over vertellen.

Hotspot or not?

ceuvel1

Wanneer is een hotspot Groene Meisjes proof? Dat hangt van een aantal factoren af. Ten eerste moet er een link met duurzaamheid zijn. Een paar voorbeelden: een restaurant waar je een vegan burger kunt eten, een koffietentje waar je koffie met allerlei plantaardige melken kunt drinken en wat er ook nog heel erg tof uitziet, een winkel waar ze prachtige vintage meubels hebben of een kledingwinkel met duurzame, eerlijke merken.

Het is dus niet zo dat wij alleen maar naar 100% veganistische restaurants gaan. Waarom niet? Dat heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste kunnen mensen die vegan willen eten dit soort adressen vaak zelf al wel vinden, doordat ze al op internet staan op bijvoorbeeld Happy Cow (een verzamelsite voor vega(n) restaurants en winkels over de hele wereld.) Het is dan niet zo urgent om over dit adres te schrijven, omdat mensen het restaurant vanzelf wel tegenkomen. Ten tweede zijn wij persoonlijk meer geïnteresseerd in adressen waar je met een gemengd gezelschap terecht kunt. Waar je je vrienden mee naartoe neemt, zonder je opgelaten te moeten voelen over het feit dat jij ze nu min of meer ‘verplicht’ om veganistisch te eten.

Niet dat het zo erg is als mensen eens vegan eten, terwijl ze dat normaal gesproken niet doen. Sterker nog, dat moedigen we alleen maar aan. Maar mensen moeten zelf kunnen kiezen. Dat vinden wij heel erg belangrijk. En daarom gaan wij liever naar een ‘normaal’ restaurant met goede vegan opties, zodat iedereen lekker van de kaart kan kiezen wat hij wil. En die plekken, die zijn wat lastiger te vinden. Vooral in het buitenland, in gebieden of steden waarvan je misschien denkt dat je er niks zult gaan vinden. Gelukkig is onze ervaring dat niks minder waar is. Wij zijn echt al op heel wat plekken geweest, maar het is ons áltijd nog gelukt om een plek te vinden om te eten. Die zoektocht vinden wij heel erg leuk en we doen op reis eigenlijk niks liever dan zoeken naar hotspots. Maar om ze dan vervolgens ook nog met jullie te delen… lievelings!

Oké, maar dan moet je die hotspots eerst wel zien te vinden. Want niks is vervelender dan met een lege maag, op een bloedhete dag, hongerig en dorstig door een vreemde stad te struinen, en maar niks te kunnen vinden. I mean, been there, en ik werd er flink chagrijnig van – om maar gewoon eerlijk te zijn. Gelukkig heb ik altijd een noodplan en dat zal ik hieronder uiteenzetten.

Praise Instagram

IMG_4678-1024x683

Kijk, er kunnen sowieso niet genoeg lovende woorden over Instagram worden gesproken. Het is de allerbeste uitvinding op social media gebied, als je het ons vraagt. Instagram is voor ons als een eindeloos vat van inspiratie. Natuurlijk staat er ook een hoop crap op en vraag je je soms wel eens af waarom die ene collega toch altijd de behoefte voelt om dingen als de inhoud van haar wasmand met de hele wereld te delen – maar verder? It’s great. En ook als het gaat om het vinden van hotspots.

Dit is hoe het werkt: sinds een klein jaartje bestaat er de functie om op locatie te zoeken. Stel, je bent in een vreemde stad en na een uurtje rondwandelen door het centrum vraag je je af: waar moet ik wél zijn, want het centrum is duidelijk niet the place to be voor vegans. Je voert op Instagram bij ‘plaats’ de naam van de stad in en je scrolt. Je scrolt tot je een ons weegt, totdat je foto’s tegenkomt van dingen of mensen die je aanspreken. Je ziet bijvoorbeeld een jongen met een hip flesje bier op een terras zitten. Even aanklikken om te kijken welke tent het is. Je ziet een meisje in een vintagewinkel een jurk passen – even klikken om te kijken of de naam van de winkel erbij staat.

Het grote geluk is dat mensen tegenwoordig overal hun locatie bij zetten. Vroeger was dat eng, want stél dat iemand je komt opzoeken?! Tegenwoordig weten we dondersgoed dat mensen je sowieso wel kunnen vinden, ook als je je locatie niet vermeldt. Ja, ik bedoel, ik heb te veel enge series op Netflix gekeken om daar nog naïef over te kunnen zijn. Anyway, mensen delen hun locaties. En door op die locaties te klikken, ga je naar specifiekere plekken. Dus dan heb je opeens ontdekt dat er een hele wijk in Boekarest is (waar wij vorig jaar op hotspotjacht waren,) waar alle hippe tenten bij elkaar zitten. SCORE! Je snapt, wij waren de rest van de dagen niet in het centrum, maar in die wijk te vinden. En dat allemaal dankzij Instagram.

#hashtag

Eigenlijk is dit nog steeds een beetje het onderwerp ‘onze liefde voor Instagram,’ maar deze losse tip is echt het vermelden waard. Praktisch iedere stad heeft eigen hashtags op Instagram. In Amsterdam is bijvoorbeeld een toffe ‘gramthedam,’ in Antwerpen is het ‘vierkantwerpen’ en in Boekarest was het ‘bucharestnotbudapest.’ Door gewoon lekker flink te scrollen en te zoeken op Instagram, kom je hier vanzelf achter. Het toffe is dat deze hashtags dikwijls door leuke, creatieve mensen worden gebruikt en leuke, creatieve mensen komen op leuke, creatieve plekken. Bingo! Ga je hotspotlijstje maar alvast aanvullen!

Love your local blogger

KopenhagenWedofood2

Of je nou naar Iran, Tel Aviv, Mexico of Gent afreist: bloggers heb je overal. Daar doe je niks aan – ze zijn als onkruid en je krijgt ze niet weg. En wees daar maar blij om, want bloggers hebben tips. Sterker nog, er zijn bloggers die complete hotspotblogs onderhouden, waar dus echt alleen maar leuke adressen op worden gedeeld.

Hoe je die blogs vindt? Door te googelen: naam stad + blog + hotspots. (of: naam stad + blog + cityguide)  Reken maar dat je iets vindt. Misschien  vind je niet per se een lokale blogger die daar zelf woont, maar je gaat sowieso blogs van mensen tegenkomen die jou voor zijn geweest. En zo kan het zomaar gebeuren dat je een paar dagen later zit te fangirlen bij een schattig koffiehuisje, ‘waar blogger X ook is geweest!’ (ik kan om dit soort dingen zelf heel hysterisch worden, ik geef het gewoon maar toe.) Dus: zoek die blogs en neem alle tips schaamteloos over.

Kunnen jullie dan helemaal niet meer zonder internet?

Ehmmm, nee. Eerlijk gezegd niet. Don’t blame us. Maar, natuurlijk, er is ook een offline leven en daar hebben we het ook erg leuk. Maak je geen zorgen. Eén van de allerleukste dingen is toch om op reis te praten met mensen van daar. Of met andere reizigers. Op die manier vind je natuurlijk ook de mooiste plekken. Zo kwamen wij in Boekarest bij een fantastisch Japans restaurant uit, omdat we aan een stel lokale jongeren bij een hippe koffietent hadden gevraagd waar we die avond eens zouden moeten gaan eten. Dat restaurant zat in een achterafstraatje in een buurt waar we anders ook nooit terecht waren gekomen, dus dat was fantastisch. (en het eten was ook nog eens heel erg goed én betaalbaar)

Dus ja, natuurlijk, we praten ook met mensen zonder dat er een beeldscherm tussen zit. Maar laten we eerlijk zijn: het is zó leuk en makkelijk om we tips op internet te verzamelen! En dan gebruiken wij nog niet eens apps als FourSquare (wat bijvoorbeeld in Duitsland heel erg geliefd is,) en HappyCow raadplegen we eigenlijk ook al bijna niet meer, maar ook dat blijft een fantastische bron van informatie. Kortom: er is genoeg te vinden.

Kan jij hier helemaal niks mee? Hou je er niet van om van tevoren al uit te zoeken waar je naartoe wilt? Dan is er natuurlijk ook altijd nog de optie om gewoon lekker te verdwalen. Om gewoon rond te lopen in een stad, zonder plan en zonder te weten waar je ’s avonds gaat eten. Misschien voel jij je daar meer bij op je gemak, of voelt je vakantie daardoor avontuurlijker – ieder zo zijn ding. Voor ons, als vegans, is het gewoon ook een kwestie van noodzakelijke voorbereiding, omdat we anders misschien dagen lang aan de droge sla met  slappe patat zitten. En daarvoor vinden wij lekker eten en hotspots met jullie delen te leuk!

Hoe bereid jij je voor als je op reis gaat? En hoe vind jij de leukste hotspots? We hopen dat je iets aan deze tips hebben! 

Deel deze post op:

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Hoe vind je de leukste hotspots?

 1. Wat een leuk en origineel artikel! Zelf vind ik ook vooral hotspots via blogs of Instagram, maar soms loop ik er bij toeval gewoon tegenaan in een stad. Maar eerlijk is eerlijk, dan Google ik ‘m meestal ook nog even en dan kom ik alsnog bij een blogger uit.

 2. Wat leuk dat jullie echt op deze manier al die leuke hotspots ontdekken. Persoonlijk was ik onder de veronderstelling dat jullie overal werden uitgenodigd of ten minste een persbericht kregen. Maar dat is dus helemaal niet zo! Die Instagram tip vind ik echt heel slim, vooral als je al in een stad bent en je eigenlijk een beetje verloren rondloopt, dan kun je dat alsnog toepassen. Fijn! (:

  1. haha nee, dat mochten we willen! ;) Kijk, als er eens iets nieuws geopend wordt in Amsterdam bijvoorbeeld, dan gebeurt dat nog wel eens. Maar in andere steden, of in steden buiten Nederland niet. Maar het zoeken naar toffe plekken vinden we ook erg leuk om te doen hoor, dus dat is helemaal niet erg!

 3. Ah dank je wel voor de goede tips zeg! Ik dacht ook dat jullie vaak een uitnodiging of perbericht kregen :-). Via Instagram zoeken heb ik nog nooit gedaan en dat lijkt mij echt handig! Ik hou er sowieso van om er inspiratie op te doen. Fijne zondag!

 4. Internet is perfect als het gaat om het zoeken van een hotspot! Meestal Google ik inderdaad naar blog + hotspot + plaatsnaam en tada! Ideaal. Via Instagram zoeken is ook een goed idee zeg! Eigenlijk nog nooit gedaan.

  Ik heb wel een keer een vrouw op straat aangesproken en gevraagd of ze een leuk klein winkeltje wist met allerlei papiere goodies (mijn favoriete winkeltjes). Dat was ook wel tof, want ze reageerde heel enthousiast en noemde er een aantal.

  Er zijn nog zoveel leuke plekjes die ik op wil zoeken!

  1. Leuk he, mensen zijn vaak ook helemaal enthousiast om hun favoriete plekken te delen. Als blogger doe je dat natuurlijk ook, maar dan online!

 5. Goedemorgen,

  Ik moet toch altijd opzoek naar een plek wegens de rolstoeltoegankelijkheid. Dan kan dit er ook nog wel bij ;)

 6. Ik vind die instagram zoek-locatie echt een goede om te onthouden! Dankjewel. Zelf raadpleeg ik ook meestal blogs. Op de verschillende tijdschriften-websites (denk:elle, glamour etc.) zie ik ook regelmatig hotspot lijstjes voorbij komen van bijvoorbeeld utrecht (waar ik zelf woon) maar dan valt me toch altijd op dat het voor 90% de extreem voor de hand liggende tentjes zijn. Waar je zelf met moeite overheen kijkt en wat vaak niet per se de leukste plekjes zijn. Dus dan liever een eerlijk bloggende ervaringsdeskundige hihi

 7. Zelf hou ik meeer van pinterest, vind het zoeken daar wat gemakkelijker en je kunt de pins bewaren door een bord aan te maken

  1. Thanks Tjitske! I ♥ Pinterest (nog meer dan IG, niet verder vertellen) maar het was nog nooit in me opgekomen om daar naar hotspots te zoeken. Top tip.

 8. Wat een leuk artikel weer! Ik ben zelf net begonnen met vegan eten, en ik zie er eerlijk gezegd heel erg tegenop om op reis te gaan. Heb er zelfs aan gedacht om op reis gewoon vegetarisch te eten, maar dat is ook weer niet ideaal. In Nederland vind ik het overigens wel heel makkelijk en leuk! Ik heb – o.a. door heel veel blogs – al een hele lijst met plekken in Amsterdam waar ik een keer heen wil, haha. :)

  1. oh neeee, je zou er niet tegenop moeten zien!! Nergens voor nodig. Overal ter wereld kun je vegan eten – ook op plekken waarvan je denkt dat het heel moeilijk gaat worden. Trust me!

 9. Met een knorrende maag op zoek naar een leuke tent is echt killing. Zo hebben wij eens uren door Parijs gelopen in het pre-instagramtijdperk. Lang leve het internet!

  1. Echt he! Ik herinner me dat ook nog – vreselijk ;)

 10. Heel leuk artikel, nieuwe toffe plekken ontdekken is zo leuk. Google en Instagram zijn dan m’n beste vriendjes. :)

 11. Leuke tips! Ik heb nog een tip voor een hotspot in Nijmegen: Novia Verde, helemaal veganistisch en ontzettend lekker. Ik heb er laatst ook gegeten en moest meteen aan jullie denken(;

 12. Handige tips! Ik vind het altijd lastig om goede hotspots te vinden, inderdaad slim om je goed voor te bereiden door daar vooraf al na te kijken. Soms loop ik er per toeval tegenaan. Hier ga ik zeker gebruik van maken!

 13. Wat leeeuk geschreven dit stukje, maar echt! En daarnaast ook écht goede tips, misschien gek maar ik had er nog nooit over nagedacht om hippe tentjes via instagram te gaan zoeken… Maar denk inderdaad dat dat werkt als een trein! Jippie, snel eens uitproberen! En yay voor het internet… :D

 14. Oh dit is echt zo’n welkom artikel!

  Ik vind het vaak heel moeilijk om vega(n) / gezond op reis te eten.
  Zeker in landen waar heel veel vlees gegeten wordt…
  Killing.
  Zelfs met mijn voorbereiding kwamen we er in Singapore toch niet echt uit, zo balen.

  Hopelijk blijven jullie al jullie hotspots delen, want die zijn meer dan welkom.

  Liefs,

  Manuka

  1. Dat zullen we absoluut doen! Helaas kunnen we niet de hele wereld over, maar goed, iets dichterbij is ook leuk ;)

 15. Ik moet toegeven dat ik vooral jullie blogs als leidraad gebruik, ik heb nog geen smartphone etc,dus ik doe veel opzoekingswerk ?

 16. Wat is internet dan stiekem toch gewoon heel fijn hè? Ik gebruik ook vooral Instagram voor het zoeken van leuke plekjes. Hashtags, locatie, foto’s van mensen die er wonen uitpluizen. Heerlijk vind ik dat. Vooral als je dan ook nog toffe adressen vindt die echt de moeite waard zijn.

  Ook via Facebook vind ik wel eens leuke hotspots. Door bijvoorbeeld bij de vind-ik-leuks te kijken van een restaurant wat ik heel leuk vind of iemand met dezelfde smaak.

 17. Instagram is een goede tip, daar had ik eigenlijk nog nooit aan gedacht. Als ik op vakantie ga of naar een stad, ga ik meestal mijn standaardlijstje favoriete blogs af om te kijken of ze er ooit iets over geblogd hebben. Niet de meest handige manier, maar zo vind je ook wel dingen :P

  1. Precies, als het maar werkt voor jou! Maar Instagram, echt… try it!

 18. Wat een fijn artikel weer zeg! Ik heb net jullie rotterdam lijstje doorgespit voor morgen. Dat wordt lekker lunchen! hmmmmm

 19. Argh, die tijden dat je in een vreemde stad maar op de bonnefooi een restaurant binnen moest lopen. Man, wat pakte dat vaak verkeerd uit, haha. En wat ben ik blij dat we nu mobiel internet hebben! Ik ben wel echt van het FourSquare-front. Zulke handige zoekfuncties en overal wel goede tips te vinden! Heb het in de USA heel veel gebruikt maar ook regelmatig als ik op pad ben in een onbekende wijk in mijn eigen stad. Love it!

  1. Ja zo grappig, ik zie hier in Berlijn veel mensen foursquare gebruiken! Heb het idee dat dat medium in Nederland nooit helemaal is geland ofzo

 20. Briljant dit!! Thank you lord! (& Groene Meisjes natuurlijk ;))
  Ik kreeg het recentelijk nog voor elkaar om in Gent (vegan capital of Europe?) te eindigen met een bak rauwe groenten (zonder sausje of wat dan ook) als lunch. En daar was ik vanwege mijn schreeuwende honger zelfs nog blij mee op dat moment. Ik heb me toen wel heilig voorgenomen om mijn tripjes voortaan beter voor te bereiden. Jullie helpen enorm!

  1. Ohhhh en dat terwijl er in Gent ZOVEEL lekkers te vinden is!! Fijn om te horen dat je iets aan de tips hebt :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *