Hoe werkt verpakkingsvrij winkelen?

verpakkingsvrij

Verpakkingsvrij winkelen is een hot item momenteel – en dat is maar goed ook. Het is één van de manieren om de enorme afvalberg die we jaarlijks met z’n allen creëren, te verkleinen. Daarbij komt: het is leuk en helemaal niet zo lastig als veel mensen denken. Wij brachten een bezoekje aan Bag&Buy in Utrecht en mochten de winkelmanager wat vragen stellen. Dit interview ga je nog terugzien in een video die we daar maakten, maar vandaag willen we je in een artikel uitleggen hoe verpakkingsvrij winkelen werkt.

bag7

Laten we beginnen bij het begin: verpakkingsvrij winkelen kan in principe overal. Voor veel producten heb je geen speciale verpakkingsvrije supermarkt nodig. Je kunt naar de bakker voor brood, naar de groenteboer voor losse groente en fruit en naar de markt voor gedroogde peulvruchten en noten. Je zou het kunnen vergelijken met hoe mensen vroeger boodschappen deden. Je ging van speciaalzaak naar speciaalzaak en daar kwam geen plastic aan te pas. Moet je nagaan hoeveel er is veranderd in een relatief korte tijd. Praktisch álles in de reguliere supermarkt zit in plastic. (geloof me, als je net als wij bezig bent met het verminderen van afval, dan gaat het je pas opvallen hoe ongelooflijk veel plastic er in de wereld is)

Aan sommige producten is wat lastiger te komen in losse vorm. Denk aan pasta, rijst of havermout. Op sommige biologische markten kom je een kraam tegen waar je deze producten los kunt laten scheppen, maar het is goed zoeken. Gelukkig hebben we daarvoor inmiddels op steeds meer plekken een verpakkingsvrije winkel!

Hoe ziet zo’n verpakkingsvrije winkel eruit?

De winkels die wij tot nu toe hebben bezocht (Groningen, Utrecht, Berlijn, Antwerpen en Tilburg,) waren allemaal gevuld met tapbakken en vaten waaruit je de producten rechtstreeks kon tappen, scheppen of gieten. De winkels hebben over het algemeen een erg strakke look, omdat je er geen afleidende verpakkingen of kleuren ziet. Wanneer je naar het muurtje met de noten kijkt, dan zie je eigenlijk alleen maar bruin (in verschillende tinten) en hier en daar wat wit. Maar dat is het wel. Geen felgekleurde verpakkingen met allerlei teksten erop. Dat maakt dat de winkels vaak een rustige uitstraling hebben. Toen we onlangs een bezoekje brachten aan Bag&Buy viel ons ook weer op hoe prettig de atmosfeer in de winkel was. Lekker ruim opgezet en volop keuze. Erg prettig winkelen!

bag3 bag6 bag5

Bij Bag&Buy vind je voornamelijk droge producten (granen, thee en koffie, pasta, rijst, noten, kruiden, gedroogde fruit, snoep, koekjes) en olie, azijn en wijn. Ook verkopen ze er biologische eieren, yoghurt uit de tap (waarmee je dus je eigen fles kunt vullen) en kun je er je eigen pindakaas maken en tappen. Bij andere verpakkingsvrije winkels hebben ze weer minder keuze in droge artikelen, maar verkopen ze ook groente, fruit of cosmetica. Op dit moment is het hele concept ‘verpakkingsvrij winkelen’ nog volop in ontwikkeling in Nederland en België, maar het gaat hard. Het gaat zelfs zo hard dat wij verwachten dat er binnen nu en 2 jaar wel eens in iedere (iets grotere) stad een verpakkingsvrije winkel zou kunnen zetten. Winkels Opgeweckt Noord en Bag&Buy zijn dus echte pioniers!

Hoe werkt het?

Je neemt je eigen verpakkingen mee naar de winkel en je vult ze. Aan wat voor verpakkingen je dan kunt denken? Dat kan van alles zijn. Van een lege jampot die je goed hebt schoongemaakt, tot een gerecycled papieren zakje dat je nog hebt liggen. Je kunt er ook voor kiezen om speciaal voor het verpakkingsvrij winkelen een aantal attributen aan te schaffen, zoals re-sacks, katoenen tasjes en glazen weckpotten en kruidenpotjes. Heb je thuis nou helemaal niks staan of breng je spontaan een bezoekje aan een verpakkingsvrije winkel en heb je niks bij je? No worries. Bij de desbetreffende winkels verkopen ze ook glazen potten, bijenwasdoeken, papieren zakjes en katoenen tasjes. Uiteraard allemaal bedoeld om keer op keer opnieuw te gebruiken.

bag8

En dan? In de verpakkingsvrije winkel staan weegschalen. Ben je van plan om zelf pindakaas te tappen? Of wil je een potje met kruiden vullen? Weeg dan eerst je potje bij de weegschaal, zodat je weet welk gedeelte je straks níet hoeft te betalen. Bij de kassa wordt dit  verrekend, dus je hoeft niet bang te zijn dat je teveel betaalt. Vervolgens vul je je pot en ga je weer naar de weegschaal. Het wijst zich nu vanzelf: je krijgt een sticker die je op je pot kunt plakken en vervolgens ga je met je pot, en de rest van je boodschappen, naar de kassa.

En buiten de verpakkingsvrije winkel?

Is er bij jou in de buurt nog geen verpakkingsvrije winkel? Dat is natuurlijk jammer, maar we zijn ervan overtuigd dat het niet lang meer kan duren. Voor de tussentijd geldt natuurlijk dat je bij je plaatselijke speciaalzaken ook terecht kunt. En dat is nou juist het leuke van verpakkingsvrij winkelen: het is een kans om de kleinere ondernemers te steunen. Breng weer eens een bezoekje aan die ambachtelijke bakker in het dorp, in plaats van dat je voor supermarktbrood kiest. (sowieso tienduizend keer lekkerder, laten we eerlijk zijn) en waarom niet eens wat vaker naar de markt gaan? Bij de Turkse winkel doen ze er vast niet moeilijk over als je graag een glazen pot, in plaats van een plastic bakje, wilt vullen met olijven. Wij zijn er van overtuigd dat verpakkingsvrij winkelen je een stuk creatiever maakt, maar vooral ook bewuster laat kijken naar wat je nou eigenlijk nodig hebt en daadwerkelijk koopt.

Welke opoffering pleeg jij?

Er zijn twee dingen die mensen lastig vinden aan verpakkingsvrij winkelen en dat is dat het 1) iets meer tijd kost en 2) iets duurder kan zijn. We snappen deze argumenten, maar we hebben er ook een tegenargument voor.

Wat betreft de tijd die je het kost zeggen we: dat is met name in het begin, omdat je nog heel erg moet nadenken over wat je waar kunt kopen. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om meer in bulk te kopen, zodat je minder vaak met je weckpot op pad hoeft voor havermout. En als je een vriezer hebt, zou je ook meerdere broden tegelijkertijd kunnen kopen, zodat je niet voor elk halfje bruin naar de bakker hoeft met je katoenen zak.  Dan nog een argument: bedenk je hoeveel minder afval je hoeft te scheiden en dus ook niet naar allerlei afvalbakken hoeft te brengen. Dat scheelt ook een hoop tijd!

Het is waar, verpakkingsvrij winkelen kan iets duurder uitpakken, maar dat is met name het geval als je álles bij de verpakkingsvrije winkel koopt. Dat hoéft dus niet per se. Je kunt ook naar de markt, de toko of de plaatselijke groenteboer. Dat zijn juist vaak de adressen waar je goedkoper uit bent dan in de supermarkt. Het is logisch dat een verpakkingsvrije winkel wat duurder is, omdat het een kleine onderneming is, die een stuk minder commercieel is dan de grote supermarktketens. Ook moet een verpakkkingsvrije winkel veel meer moeite doen voor het inkopen van producten, omdat niet elke leverancier rekening wil houden met de verpakkingsvrije wensen van de winkel. Ook ‘aan de achterkant’ van de winkel moet het concept kloppen.

Los daarvan: je koopt alleen dat wat je echt nodig hebt. Je koopt geen hele bussen kaneel, die je nooit gaat opgebruiken. Je koopt geen plastic zakken pasta of rijst waar vaak een restje van overblijft. En je koopt ook geen supermarktbrood dat je stiekem toch niet héél lekker vindt, óf dat zo onbevredigend is dat je er veel meer van eet dan wanneer je een brood bij de bakker koopt. Het is net als met biologisch eten: het kán heel duur zijn, maar dat hoeft niet. Onze ervaring is dat we veel zuiniger omgaan met onze boodschappen en dus minder verspillen. Eten dat je weggooit is nog altijd het allerduurste eten dat je kunt kopen.

Wat zijn de voordelen?

Even op een rijtje: wat zijn de voordelen van verpakkingsvrij winkelen?

– het is heel erg duurzaam. Groene karmapunten scoren jongens!
– je hebt geen afleiding van commerciële verpakkingen
– het is leuk!
– je weet precies wat je koopt
– je verspilt minder, want je koopt alleen dat wat je écht nodig hebt
– je support je lokale speciaalzaak en de kleine ondernemer
– het maakt je creatief en bewuster van dat wat je eet

Onze tips

Heb je zin gekregen om ook met verpakkingsvrij winkelen aan de slag te gaan, maar vind je het toch nog een beetje ongemakkelijk? Hier volgen onze tips!

– Heb lef. Doe het gewoon. Als iemand je uitlacht wanneer je je glazen pot of je katoenen tas aanbiedt is dat zijn of haar probleem. Lach vrolijk terug en maak een grapje over de plastic soup.
– Doe alsof het de normaalste zaak is. Wanneer jij vol zelfvertrouwen je zelf meegebrachte verpakking overhandigt, dan zul je merken dat helemaal niemand daar heel raar van opkijkt.
– Neem je tasjes overal mee naartoe. Zorg dat je altijd iets in je tas hebt waarin je boosdchappen kunt verpakken. Je weet immers nooit wat je tegenkomt onderweg.
– Steek anderen aan hetzelfde te doen. Vertel je vrienden en familie erover of vraag zelfs om samen naar de markt te gaan dit weekend, om eens te kijken hoe dat verpakkingsvrije winkelen nou eigenlijk werkt.
– Deel je ervaringen met ons!

Adressen

Dan hierbij nog een rijtje van adressen en andere tips die je kunt meenemen in je voorbereidingen voor het verpakkingsvrij winkelen.

1. Oodles and Pinches, Haarlem.
2. Wild Sage Foods, Amsterdam.
3. Mimint, Arnhem.
4. Elemental Eco, Breda.
5. Robuust, Antwerpen.

Denk verder aan: de (biologische) markt, de ambachtelijke bakker, de groenteboer, de Turkse supermarkt, de Aziatische toko, de plaatselijke notenwinkel, de molenwinkel voor je meel en granen, de bioboer voor je pompoenen en andere groente en de pluktuin voor je bloemen.

We hopen je zo een beetje op gang te hebben geholpen! Het is voor ons ook allemaal nog vrij nieuw, maar we proberen zoveel mogelijk in de ‘minder afval’ materie te duiken om zo ook onze zoektocht met jullie te delen. Als je nog andere vragen hebt, die in het artikel niet werden beantwoord, dan horen we dat graag bij de comments. Ben jij al bezig met verpakkingsvrij winkelen? Wil je je ervaringen delen? We horen graag van je! 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

82 gedachten over “Hoe werkt verpakkingsvrij winkelen?

  1. Interessant artikel! Eigenlijk is het heel gek dat in een relatief korte tijd zoveel veranderd is. Vroeger gingen we inderdaad van groentewinkel, bakkerij en noem het maar op en nu ligt (bijna) alles wat je nodig hebt gewoon in de supermarkt. Aan de ene kant fijn, het scheelt behoorlijk wat tijd, maar toch wel jammer, want inderdaad het is gewoon leuk! Mij is het vooral opgevallen dat in een hele korte tijd de flessen olie zijn vervangen. Eerst waren er bijna alleen maar glazen flessen olijfolie o.i.d. en nu kun je bijna geen glazen flessen meer kopen (voor een normale prijs).

    1. Vind ik ook! Trouwens, zelfs olie kun je bij de verpakkingsvrije supermarkt laten bijvullen. Natuurlijk heb je dan niet keuze uit 300 oliën, zoals bij de grotere supermarkten tegenwoordig, maar het is wel veel milieubewuster!

      1. Maar bij winkels zoals Oil & Vinegar, heb je dan wel weer een ruime keuze olie die je kan tappen!

        Interessante artikelen, ik gebruik zelf al zo min mogelijk plastic zakken (tot grote frustratie van de AH kassameisjes die alle losse fruit en groenten moeten verzamelen en afwegen) maar ik ga zeker kijken waar ik nog wat meer stapjes kan zetten.

        1. Heb je de zelfscan bij de AH al eens geprobeerd? Dat scheelt gedoe en wachttijd aan de kassa. Je moet sommige groente en fruit dan ouderwets afwegen, zodat je het label kan scannen. Maar dan heb je geen zakje nodig. Je moet alleen de labels even op je tas plakken mochten ze komen controleren.

          1. Die hebben wij hier helaas niet! Ach, als ik netjes alles bij elkaar op de band leg is het wat mij betreft geen probleem ;)

          2. De zelfscan heeft hier toch niets mee te maken? Dit reduceert toch geen afval? De zelfscan reduceert alleen maar banen voor jongeren en reduceert mensen die je in de winkel kunnen helpen, persoonlijk contact. En dat vind ik dan wel erg spijtig, hier ben ik niet voor.

      2. M’n vader heeft toevallig net een groot blik olie gekocht en onder andere voor mij een wijnfles ermee gevuld. Ook gebruiken we jampotjes vaak voor van alles en nog wat en gaan we naar de groenteboer. Pasta, rijst en noten koop ik nog wel in plastic, eens zien of die hier ergens anders te krijgen zijn.

      3. Trouwens bij de Oil&Vinegar kan je toch ook tappen? Daar heb je dan wel weer keuze uit 20.000 verschillende soorten olie! Of zijn die slechter dan de gemiddelde olie?

  2. Wat een inspirerend artikel! Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat je ook je eigen glazen potje kunt meenemen. Goed artikel, ga hier zeker wat meer aandacht aan besteden.

    1. leuk om te horen! en gewoon doen hoor, al voelt het in het begin heus een beetje ongemakkelijk haha! Je ziet mensen ook echt kijken: wat gaat zij nou doen? Maar dat vind ik eigenlijk wel leuk, want het laat mensen ook weer nadenken over hun eigen handelen, zonder dat je er iets over hoeft te zeggen.

  3. Dat grapje over de plastic soup heb ik al vele malen gemaakt. ? Inderdaad, gewoon doen!

  4. Ben er toevallig zelf ook mee bezig (vooral nog met uitzoeken hoe het werkt en wat er mogelijk is) dus het artikel komt voor mij met een perfecte timing :)

    Vraagje: hoe doe je dat met invriezen van producten? Stel, ik heb een paar broden in re-sacks, kunnen die in de vriezer?
    En hetzelfde geldt voor restjes eten. Welke manier van invriezen is daarvoor het milieuvriendelijkst?
    (En het meenemen van lunch naar studie/werk, maar weer niet of dat hier helemaal bij past)

    1. Voor het meenemen naar je werk: http://www.degroenemeisjes.nl/boho-tiffin-lunchboxen/, http://www.degroenemeisjes.nl/green-jump/

      En wat betreft het invriezen; ik denk dat ik dat in herbruikbare vriezerbestendige zakken zou doen. Nou heb ik zelf helaas geen vriezer, dus dat gaat niet. Maar ik zou de re-sacks niet in de vriezer doen, want die heb je weer nodig om weer boodschappen mee te doen. Misschien kan het wel hoor, daar niet van. Ik denk dat ik eenmalig een bak of een zak die in de vriezer kan zou aanschaffen en die over and over again zou gebruiken.

      1. Oh, ik hoor nu dat de katoenen broodzakken prima in de vriezer kunnen. Dat wist ik niet, want ik heb het nog niet kunnen proberen :)

        1. Wij hebben inderdaad ook van katoenen hydrofiel doeken broodzakken gemaakt (nou ja… m’n moeder.. ;) ) Werkt prima! En als je ze met een leuk patroontje koopt heb je gelijk een stuk leukere broodzak.

  5. Oh wat een goed artikel! Het is inderdaad een stuk meer inplannen en nadenken wat je wilt kopen. Tegelijkertijd is het een kwestie van wennen. Ik probeer zelf in de supermarkt ook erop te letten maar het is nog best lastig als je in een klein dorp woont. Ik hoop dat er steeds meer bewustwording komt, juist ook door dit soort artikelen!
    Liefs,
    Eva

  6. Op de markt hier kun je noten (laten) scheppen. Maar die bakken worden aangevuld met noten uit plastic zakken. Dus dat is dan vooral verpakkingsvrij voor jezelf en niet in de keten? Hoe worden de producten in zo’n verpakkingsvrije winkel aangeleverd?
    Zou zonde zijn als winkeliers bakken gaan vullen met los materiaal dat eerst in een verpakking zat om de nieuwe doelgroep te bedienen die graag verpakkingvrij wil winkelen. Geen kritiek op jullie artikel maar een gedacht die bij me opkwam bij het lezen.
    Hier overigens helaas een marktman die niet meewerkte en het fruit toch in een tasje deed. Als ik geen tasje wilde, moest ik het er maar even uithalen. Toch blijf ik mijn best doen :-)

    1. Dat is precies wat we bedoelen met ‘aan de achterkant van de winkel moet ook alles koppen,’ zoals we in het artikel schrijven. Dat is dus precies wat het voor verpakkingsvrije winkels wat lastiger maakt en waardoor de producten soms ook wat duurder zijn – er zijn maar weinig leveranciers die zo verpakkingsvrij mogelijk willen leveren. Dus ja, dat doen verpakkingsvrije winkels anders dan verkopers op de markt, want ook aan de achterkant willen ze geen plastic gebruiken.

  7. Wat een goed artikel! Ik zou graag mijn boodschappen bij zo’n winkel doen. Toevallig stuurde ik de AH vorige week nog een berichtje vanwege een in plastic verpakte aubergine. Per stuk verpakt ja, belachelijk. Normaliter koop ik groenten bij een Turkse winkel in de buurt: heel goedkoop en alles verpakkingsloos. Bij een verpakkingsloze winkel zou ik dan niet alles kunnen kopen, maar alles wat je doet helpt al mee, right? :)

    1. Absoluut! We hebben trouwens gehoord dat er in Gorkum nu ook een AH is met een grote verpakkingsvrije afdeling (tapbakken enz) Wij hopen natuurlijk heel erg dat deze winkel een trendsetter gaat zijn…

  8. Hoi, hopelijk komen er gauw meer van deze winkels. In Southampton, U.K., kun je onverpakt shoppen in ‘ Rice Up, een mooie health food store in het centrum. Veel vegan food.

  9. In de kleinere dorpen zijn geen verpakkingsvrije winkels, maar wat ook heel goed verpakkingsvrij kan is eten bij de boer halen. Bij veel boerderijen worden verse producten (eieren, appels, etc) aangeboden die je met je eigen doosje of tas kunt ophalen. Verser kun je het niet krijgen! En de appels aan onze boom groeien gelukkig ook zonder plastic verpakking ;)

    1. Klopt! Ook zijn er initiatieven, zoals bijvoorbeeld Hof van Twello en de Olmenhorst waar je ook nog zelf je eigen appels en peren mag plukken :)

  10. Ik ben laatst in mijn eigen stadje naar de nieuwe Graanschuur geweest, Amersfoort. Deze is nu helemaal omgebouwt en ook een verpakkingsvrije winkel geworden! Ik keek mijn ogen uit, wist niet wat ik moest kiezen! Ik ben helemaal voorstander van dit iniatief!

      1. DOEN! Ik bied me bij deze als echte ‘keientrekker’ aan om jullie de tour te geven:) Amersfoort wordt steeds hipper en ik steeds blijer! (plus het lijkt me heel leuk om jullie een x te ontmoeten, hihi)

  11. Ik word er zo blij van als ik lees/hoor dat we steeds bewuster worden met z’n allen, helaas heb ik nog steeds het gevoel dat ik de enige ben in mijn omgeving haha (groene maatjes gezocht, omgeving Rotterdam! haha). Mede dankzij jullie ben ik ook steeds bewuster van alles en probeer ik sinds een week minder afval te produceren, ik ben nu tegen wat dingen aangelopen bij mezelf en betrap na het boodschappen doen toch mezelf erop dat ik weer verpakte spullen heb gekocht, damn it! Ik ga zo dus maar gelijk naar de markt bij mij voor de deur en ook wat herbruikbare verpakkingen bestellen!

    Super artikel en Bag&Buy gaat gelijk op mijn “Places to visit” lijstje! Have a blessed day!

    1. Op de Mariniersweg in Rotterdam schijnt ook een (deels) verpakkingsvrije winkel te zitten!

      1. Klopt! Gimsel in de Groene Passage! Vergeet daarna niet een taartje te eten bij Spirit ;)

    2. ook bij de AH aan de oude dijk in kralingen hebben ze een afdeling verpakkingsvrij. Whoopwhoop

  12. Goedemorgen allebei,
    Wat een inspirerend artikel, geweldig.
    Het brengt ook de jeugdherinnering terug van mijn vader die , als we bij hoge uitzondering, frietjes gingen halen bij de frietkraam, zelf een pan mee nam waar de frietboer dan de friet voor ons in MOEST doen omdat mijn vader al die papieren zakken maar slecht vond.
    Toen als puber 40 jaar geleden schaam schaam…nu denk ik mijn nu 80 jarige vader een trendsetter avant la lettre ☺!

    1. Hoe geweldig van je vader! Hier word ik instant blij van. X

  13. Leuk artikel!
    Ik ben er ook al wel een tijd mee bezig, heb zakjes voor mn groenten en fruit, nadeel is alleen dat ik die wel eens vergeet. Ik vind het al fijn dat we bij onze Plus supermarkt nu zelf mogen scannen, dan is het wegen en gewoon in mn linnen tasje doen, kan je ook veel fruit bij elkaar doen. Andere supermarkten kijken of de turkse supermarkt kijken ze ook neit raar, als je gewoon zelf normaal doet over het stoffen zakje dan wordt het normaal. één keer gehad dat bij de Lidl de cassière alles uit het zakje haalde om het te wegen.. tja.. dat zakje weeg misschien een gram.. maar goed.
    De Bag&Buy is vlakbij mijn werk, alleen niet op mijn route, maar denk dat ik binnenkort toch maar eens met mn zakjes en potjes er langs ga :-)

  14. Ik vind het super dat je precies kunt kopen wat je nodig hebt.
    Wij zijn maar met z’n tweeën en wanneer je iets nodig hebt kan het voorkomen dat het alleen in grote verpakkingen bestaat.
    Dan moet je dus zo’n zak kopen terwijl deze van z’n lang zal ze leven niet op komt.
    Daar erger ik mij dood aan.
    Dus, kom maar op met die verpakkingsvrije winkel.
    Den Bosch en omstreken is er klaar voor :-).

  15. Goh ik wis helemaal niet dat er ook eentje in Arnhem zit, weer wat geleerd en binnenkort daar eens rondsnuffelen voor boodschappen, ontzettend bedankt voor de tip!

  16. Ik vind deze ontwikkeling zo goed! Ik schrik er elke keer weer van dat ik om de week een zak plastic naar de plasticbak kan brengen. Ik wil binnenkort zeker naar de verpakkingsvrije winkel, maar eerst om te kijken wat ze daar allemaal verkopen, dan kan ik eerst een plan maken met wat ik nodig heb en dergelijke. :)

  17. Hoi groene meisjes (en jongens)!

    In leuven (belgie) is er ook een super fijne verpakkingsvrije winkel ‘content’ heet die. Ik weet niet of er veel Belgische / leuvense lezers tussen zitten maar deze winkel is ook gewoon zo ongelofelijk aangenaam en mooi om te winkelen dat je hem zeker moet ontdekken!

    Ik heb onlangs een super mooi zeeppompje gekocht bij ‘stop the water while using me’ (heerlijke producten en zeer mooie vormgeving van de producten) nu ga ik elke keer als m’n pompje leeg is bij contant langs om het te vullen.

    3 vliegen in 1 klap:
    – een super leuke verpakking die veel mooier op je doucherand staat dan al de cosmetica merken uit de supermarkt
    – een heerlijk , natuurlijk geurtje zonder foute toevoegingen die slecht zijn voor je lichaam
    – super goed voor het milieu , je smijt per jaar toch weer een heel aantal shampoo douchegell verpakkingen de vuilbak in!

    Dank je voor de bewustmaking , ik doe het al even maar het is fijn te horen dat ze in Nederland ook zo uit de grond springen die fijne verpakkingsvrije winkels !
    Net zoals in een bio winkel vind ik het gewoon veel rustgevender om er na et werk langs te gaan :-)

    Groetjes uit leuven (belgie)
    Hanne

    1. Ja, ik word daar ook zo blij van als ik in mijn badkamer mooie zeeppompjes zie, in plaats van vroeger al die schreeuwerige plastic verpakkingen.
      En hartjes voor Content!

    2. Hi Hanne,
      Wat een supergoede tip! Ik ben net verhuisd naar een dorpje vlakbij Leuven en een verpakkingsvrije winkel miste ik hier echt! Snel naar Content dus :)

      Thanks!

  18. En stiekem vind ik het ook gewoon heel erg leuk om zo te winkelen! Ik ben er veel meer ‘mindfull’ mee bezig ofzo. Uitzoeken wat ik wil, potje wegen, alles erin doen…ik vind het ontspannend ofzo. Ik koop ook veel minder zooi op die manier.
    Ik wilde graag nog een winkel aan de lijst toevoegen, en dat is http://www.denieuwegraanschuur.nl/ in Amersfoort. Het is niet volledig verpakkingsvrij (denk aan vleesvervangers en enkele diepvriesproducten) maar ze noemen zichzelf ‘verpakkingsarm’. Ook werken ze zoveel mogelijk met streekproducten en kan je er verse maaltijden halen. (waar je gestimuleerd wordt om zelf een bakje mee te nemen)

  19. Wat een mooi artikel! En inderdaad; het is misschien even wennen, maar uiteindelijk levert het heel wat op (behalve afval dan ;-)). Ik zou niet anders meer willen en kunnen!

  20. Hoi,
    Jullie zijn nog een winkel vergeten De nieuwe graanschuur in Amersfoort.
    Verpakkingsvrij en de groente komt uit een straal van 25km….#happyme

    1. We weten dat er nog meer winkels zijn (we zijn ze dus niet vergeten,) we noemen de winkels die we zelf hebben bezocht :)

  21. Wat een super artikel! Zeker als je nog nooit met je eigen zakjes, bakjes of potjes boodschappen hebt gedaan, is het zo fijn als je eerst eens rustig vanuit je luie stoel kunt lezen hoe je dat dan doet. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst boodschappen ging doen met m’n eigen zakjes bij Ekoplaza, had ik het gevoel dat iedereen naar me keek. Dikke onzin natuurlijk en al snel voelde het doodnormaal. Ik heb ook nog nooit een negatieve opmerking over mijn meegebrachte potjes en zakjes gehad. Integendeel. Het is (voor de verkoopmedewerker) vaak een opening voor een kort gesprekje over milieu en verpakkingen. Ik leef ook niet helemaal verpakkingsvrij, maar dingen als groente en fruit koop ik nooit als ze verpakt zijn, dat scheelt zoveel afval!

  22. Ik ben al eens gaan piepen in de verpakkingsvrije winkel hier in Leuven. Het enige nadeel voor mij is dat je er enkel met de fiets geraakt (dus moeilijk met de bus) en neem nu dat ik geen draagzakken of mand aan mijn fiets heb hangen. Ik ben dus momenteel eerst aan het zoeken naar een gepaste manier om al dat extra gewicht mee te kunnen sleuren vooraleer ik mij er eens aan waag! :) Maar ik vind het wel een geweldig concept. Je moet het in het begin gewoon echt goed plannen.

    1. Ik verplaats me te voet van Content naar het station, met een trolley. Dat is 10 minuutjes of zo! :)

  23. Interessant artikel. Goed om te horen dat er steeds meer plekken zijn waar je inderdaad terecht kan voor producten zonder (plastic) verpakking. Nu nog hier in de buurt en dan ben ik helemaal happy.

  24. Ik vind dit artikel zoooo leuk! Ik erger me altijd dood als ik zie wat ik voor een verpakkingsmateriaal nu weer in huis heb gehaald. Misschien dat ik dit als voornemen voor 2016 neem, om er nòg meer op te letten en meer moeite voor te doen.

  25. De eerste keer dat ik bij Opgeweckt Noord kwam voelde ik me echt een beetje overdonderd. Ik heb er nog nooit iets anders gekocht dan groente en fruit maar ik wil een keertje goed voorbereid en met potjes en zakjes heen. Ik werd er eerst heel erg verlegen van maar ik denk dat de key dus absoluut voorbereiding is en extra verpakking meenemen voor het geval je iets ziet wat je ook wil kopen. :)

  26. Voor zover ik weet is er nergens in de buurt van mijn stad zo’n verpakkingsvrije winkel, maarrrrrr binnenkort ga ik voor enkele daagjes naar Groningen, dus dan ga ik zeker eens langs in die winkel :-)

  27. Ik zag bij de lidl ook tabakken met noten. Had nogal haast dus heb niet gekeken hoe dit precies in zn werk gaat. Maar een positieve verandering!!

  28. In Gent heb je ook Ohne. Ze noemen zichzelf wel een verpakkingsarme winkel ….

    @Jessi, in Content ben ik ook al geweest en als je zo’n boodschappentrolly hebt, dus je gerust met de bus, ik ging van daar te voet naar het station en vond dat wel te doen.

  29. Heel mooi, ik word ook gewoon helemaal parra als ik kijk naar de stapels karton en plastic die wij dagelijks weer weg moeten gooien, door alle pakketjes die we thuis ontvangen. En wat betreft boodschappen, ja ik woon thuis dus ik heb er helaas nog niet veel vrijheid, dus kom nog niet veel verder dan mijn eigen tas meenemen en los fruit kopen dat soort dingen. Maar ik vind het super interessant en vooral heel erg goed, dat er een beweging in komt! Weg met al die zooi! En fijn om te lezen dat het ook allemaal in Utrecht kan!

    1. Same here, wij brengen wel 10 dozen karton weg per week.. allemaal van perspakketten. Ik probeer alles te recyclen, maar ook niet voor alles kan ik een functie bedenken. Om van het plastic in de pakketten nog maar te zwijgen. Helaas hoort dat er als blogger een beetje bij. Jammer!

  30. Bij ons in het dorp hebben ze het nog niet, maar zoals jullie al zeggen zijn er genoeg alternatieven. Ik vind het zo jammer dat we niet meer naar de bakker gaan voor brood en voor groente naar de groenteboer. Het heeft juist wel wat, hopelijk wordt dat binnenkort ook weer een trend1 :)

  31. Ik vind het zo fijn dat jullie hier steeds meer aandacht aan besteden! Sinds ik mee heb gedaan met plastic free july, ben ik me veel bewuster van al het plastic wat ik gebruik. Groente en fruit kan ik vrij makkelijk verpakkingsloos vinden (ik heb altijd mijn eigen zakje bij me), maar vleesvervangers en pasta/rijst etc vind ik nog lastig om te vinden. Dat koop ik dus nog wel in plastic. Maar het liefste zou ik dat ook zonder verpakking kopen, dus binnenkort moet ik daar meer moeite gaan doen.

  32. Wat een handig artikel! Als ik groenten koop op de markt, neem ik inderdaad vaak mijn katoenen tasje van Bont voor Dieren mee en vraag of ze de groenten daar in willen doen. Soms is de verkoper dan een beetje verbaasd, maar hij/zij doet het dan wel =)

  33. Vroegâh gingen we thuis met een grote pan naar de Chinees om de Bami Goreng te kopen, heel normaal.

  34. Waarom woon ik in zo’n boeren dorp waar zoiets niet in de buurt is.. Winkels als deze moeten er echt veel meer zijn! I would love that!

  35. En in Zutphen opent GOODsONLY in december haar deuren. Ook een verpakkingsvrije winkel met zoveel mogelijk regionale producten om ook naast afval te verminderen de CO2 te beperken. Het wordt een fantastische winkel 92 m2. En belevingsgericht. Kom straks gerust eens langs :-)

  36. Supergoed artikel meiden! Trots op jullie! In Hlem bij De groene juffers (noord) kun je ook de meeneemtasjes scoren van katoen. Goed punt ook van dat zelfvertrouwen. Klopt als een bus! Xxx Jaim

  37. Wat een inspirerend artikel. Goed om even stil te staan bij alle (plastic) verpakkingen die je ongemerkt steeds weer meeneemt. Ik heb zelf een paar katoenen herbruikbare zakken die ik meeneem naar de supermarkt voor bijvoorbeeld groenten en fruit. Grappig is dat de caissières elke keer even vreemd opkijken en dan in het zakje kijken, ook al zeg ik ze wat er in zit. Eén caissière kent mij en mijn zakjes nu wel en gelooft nu op mijn woord wat er in zit.
    Hopelijk komen er nog veel verpakkingsvrije supermarkten bij. Het winkelt ook zo leuk. Op de een of andere manier vet voelt alsof je meer ‘zelf kiest’ wat je koopt.

  38. Ik doe wel al mijn inkopen in de verpakkingsvrije winkel, en mij valt net op dat ik toch mínder betaal dan toen ik al mijn inkopen bij een supermarkt deed.
    – Je bent minder geneigd tot impulsaankopen
    – Je koopt minder “verwerkte” producten (vb. een blik gepelde tomaten uit de supermarkt is veel duurder dan een berg tomaten uit de verpakkingsvrije winkel)
    – Kleine hoeveelheden kopen is verhoudingsgewijs NIET duurder (in tegenstelling tot bij de supermarkt)
    – Je wordt niet verleid tot het kopen van merken waarvoor reclame gemaakt wordt
    – …

  39. Bea Johnson die het boek “zero waste” heeft geschreven (en slechts 1 glazen pot onrecyclebaar en oncomposteerbaar afval per jaar heeft met een gezin van 4) heeft een gratis app BULK waarin je kunt aangeven waar je winkels kunt vinden waar je in bulk kunt kopen en wat je daar zoal kunt kopen. Handig om een winkel te vinden als je er een zoekt. Als je je inschrijft kun je ook winkels aangeven waar je verpakkingsvrij kunt winkelen.

  40. Goed idee om dit te gaan doen en er bewuster van te zijn. Waar ik wel een beetje mee zit is dat de verpakkingsvrije producten bij de Turkse supermarkt dan weer niet biologisch zijn, toch? Dus dan moet je eigenlijk kiezen; ga ik voor groenten zonder verpakking die niet biologisch zijn of ga ik voor biologische groenten die een afbreekbare verpakking hebben en waar soms bij de ah wel een plasticje omheen zit?

    1. Klopt. Dat is precies de lastigheid. Je moet dan voor jezelf nagaan: waar liggen mijn prioriteiten? Dat kun jij alleen voor jezelf bepalen natuurlijk.

  41. Sowieso neem ik altijd mijn rugzak mee als ik boodschappen ga doen, daar past altijd al veel in. Brood bakken we zelf, dus die hoeven we niet in plastic te kopen en luiers wassen we, dat scheeld heel wat pakken pampers.
    Nou neem ik bij de groenteboer wel vaak plastic zakjes. Maar die gebruiken we dan erna als vuilniszak, ik kan me niet herinneren ooit vuilniszakken gekocht te hebben. Maar vandaag keek ik eens goed, het was vrij druk dus ook alle tijd om naar mensen te kijken. En ik was, op een stel na, geloof ik de enige die plastic zakjes gebruikte! Alle anderen, veelal ouderen (doordeweeks overdag) hadden katoenen tasjes of zon grote rijdende shopper mee! Het was me nooit eerder opgevallen, maar nu vraag k me toch af of k wel vuilniszakken nodig heb, of minder misschien gewoon.

  42. Misschien een aanvulling op jullie lijstje met winkels. Er is namelijk een paar dagen geleden een nieuwe winkel geopend. BioLokaal in Coevorden. Ook deze winkel is helemaal verpakkingsvrij! En zo zijn er al weer 5 winkels in NL!

  43. Nog een voordeel die ik weet als opruimcoach: je bewaart minder verpakkingen, je krijgt meer ruimte in je huis. Vaak zijn verpakkingen handig gemaakt om weer her te gebruiken, er zijn veel mensen die dat schoonmaken en allemaal willen bewaren. Bijvoorbeeld ijsbakjes, broodzakken, kruidenpotjes, boterkuipjes etc…En dat stapelt op.

    Ik ben denk ik 1,5 jaar aan het verpakkingsvrij boodschappen doen.

  44. Ik zou graag bij de visboer ook verpakkingsvrij vis willen halen. Ik heb alleen geen idee wat ik nou moet gebruiken om de vis in te doen voor het invriezen. Iemand tips?
    Het gaat om bijvoorbeeld pangafilet (vriezer), gerookte zalm (koelkast) of warm gebakken kibbeling.

  45. Ik ben erg benieuwd of we deze verpakkingsvrije manier van winkelen in de toekomst overal gaan zien! Gelukkig wordt er steeds meer gefocust op duurzame verpakkingsmaterialen in verschillende branches. Deze ontwikkeling vind ik zelf erg belangrijk.

  46. Het is niet zo moeilijk om verpakkingsvrij te winkelen, op sommige producten na dan. Op de markt bij, bijvoorbeeld de groenteboer, krijg je vaak alles in papieren zakjes, is niet helemaal verpakkingsvrij, maar deze neem ik altijd meerdere malen mee Deze kunnen met gemak heel lang mee Er wordt vaak wat vreemd opgekeken maar ja als we daar al mee beginnen met z’n alleen moet je eens kijken hoeveel verpakkingen we daarmee besparen
    Zelf koop ik veel bij Pieter Pot, dat is helemaal verpakkingsvrij winkelen Moeten zij wel de voorraad aanvullen dan is het, net als voorheen, weer prettig bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *