Holy Shea!

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Cordaid en Vogelbescherming Nederland / Foto’s: Aline Bouma 

Het verhaal dat je nu gaat lezen is het vervolg op deze (klik!) blogpost uit maart 2020. Ik vertel je over mijn samenwerking met Cordaid en Vogelbescherming Nederland en over het nieuwste project dat deze week is gelanceerd!

We vliegen even terug naar mei 2019

Misschien zijn er héél toevallig mensen in de zaal die nog weten dat ik in mei 2019, bijna twee jaar geleden dus, op een ochtend heel vroeg in de trein naar Amersfoort zat. Ik ging  op excursie; de natuur in met een vogelwachter. Het werd een leerzame ochtend met een leuk clubje mensen en ik denk er nog graag aan terug. Sinds dit ‘schoolreisje’ ben ik veel beter op de vogels in mijn omgeving (nu: het mooie Utrecht) gaan letten en ik heb me zelfs opgegeven voor een vogelaarscursus die hopelijk ergens dit voorjaar kan gaan starten. Ik ben heel benieuwd!

Dit uitje naar Amersfoort was de aftrap van het ‘Birds, Bees & Business’ project van ontwikkelingsorganisatie Cordaid en Vogelbescherming Nederland. Het project draait volledig om sheaboter, insecten, vogels en vrouwen. Een paar afgevaardigden vlogen een tijdje later met Cordaid en de Vogelbescherming naar West Afrika – de trekvogels achterna. Ik bleef het nieuws over het project vanaf de grond, in Nederland, volgen.

Holy Shea

Laat ik beginnen door in het kort uit te leggen waar ‘Birds, Bees & Business’ om draait. Dit project combineert natuurherstel met een duurzaam inkomen voor West-Afrikaanse vrouwen. In West-Afrika, in Burkina Faso om precies te zijn, wordt een landschap gecreëerd waarin de biodversiteit wordt hersteld. Er worden nieuwe bomen geplant en er wordt ruimte gemaakt voor duurzame landbouwtechnieken en voor het kweken van brandhout. Dat laatste zorgt ervoor dat er geen bomen meer gekapt hoeven te worden en dát vergroot de biodversiteit in het gebied weer, waardoor er tientallen soorten vogels en insecten worden aangetrokken.Insecten zijn belangrijk voor de bestuiving van de bomen. En op die manier vinden vogels uiteindelijk weer een plek om te overwinteren. Dat zijn de ‘Birds‘ en de ‘Bees.

Eén van de bomenrassen die in grote getale groeit in Burkina Faso is de sheaboom. De opbrengst van deze boom is sheaboter (gewonnen uit de noten die van de boom worden geoogst) en dit wordt in de beautywereld ook wel de ‘holy grail’ genoemd. Sheaboter is namelijk erg voedend voor de huid en een goed basisingrediënt voor menig verzorgingsproduct. Maar de duurzaam geteelde sheaboter uit West-Afrika is niet alleen goed voor je huid; het verzamelen en verwerken van sheanoten tot boter levert voor meer dan 22.000 vrouwen in de regio werkgelegenheid op. Dat is waar de ‘Business‘ om de hoek komt kijken. Een mooi rond project als je het mij vraagt.

Jezelf verzorgen én iets bijdragen

Een paar maanden geleden kreeg ik bericht van Cordaid en de Vogelbescherming Nederland. Of ik misschien de allereerste wilde zijn die de speciale Savannezeep wilde ruiken én of ik wilde zien hoe deze gemaakt wordt? Je snapt dat ik daar niet lang over na hoefde te denken.

Ik vroeg Aline mee en samen gingen we naar het Werfzeep atelier&hoofdkantoor in Utrecht. Ik had eigenlijk nog nooit gezien hoe zeep wordt gemaakt, dus ik was hier aan het juiste adres. Bij Werfzeep weten ze namelijk álles van ambachtelijk zeepmaken met natuurlijke ingrediënten zoals kruiden, bloemen en planten. Soms zijn dit zelfs ingrediënten uit eigen stad. Het voelde als een schoolreisje en we leerden van álles over hoe zeep wordt gemaakt. Heel tof om dit eens te zien!

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen; de Savannezeep wordt natuurlijk gemaakt met dé ster van deze show; sheaboter! En natuurlijk niet zomaar met de eerste de beste sheaboter, nee, met de sheaboter uit Burkina Faso. Naast deze boter bevat de zeep ook hibiscus en honing. Dit is sheahoning, afkomstig van bijen die voor de bestuiving van de sheabloesem zorgen. Ik kan je alvast verklappen dat de zeep heerlijk ruikt en super zacht aanvoelt. (maar, goed om te weten: de zeep is dus niet vegan – ik zelf kies ervoor om wel honing te gebruiken, maar dit is uiteraard een persoonlijke afweging die je voor jezelf moet maken)

Savannezeep kost € 7,45 en ligt vanaf april in de winkel. Je vindt de zeep in diverse biowinkels en online in de webshop van Cordaid, Vogelbescherming en Werfzeep. Door deze zeep te kopen verzorg je én jezelf goed én draag je je steentje bij aan natuurherstel en een duurzaam inkomen voor Afrikaanse vrouwen.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Holy Shea!

  1. Ah leuk om het eindproduct te zien! Ik heb jaren geleden een meeting met de Vogelbescherming gehad om samen te werken voor dit project. Ik ga een zeepje halen in mijn lokale biowinkel :)

  2. Ooh wat leuk zo’n kijkje achter de schermen! Werfzeep is letterlijk de enige ‘vaste’ zeep die m’n huid niet direct als de woestijn doet voelen.

  3. Wat een goed verhaal en een mooi eindproduct! Echt iets waarbij het mes aan (minstens!) twee kanten snijdt. Ik vind het altijd heel mooi om te lezen dat er dan ook iets goeds in zit voor lokale bevolking in een ontwikkelingsland. Keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *