Hotspot: Charlie+Mary

IMG_1961

In onze zoektocht naar awesome ecofashion zouden wij moeilijk om deze dames heen kunnen: Charlie+Mary in Amsterdam Oud-Zuid. Als er één winkel is waar allerlei te gekke ecofriendly merken bij elkaar komen, dan is het deze toffe lifestyleshop in de Gerard Doustraat wel! We namen een kijkje in de winkel en stelden Marieke en Charlotte (de dames achter de winkel) wat vragen.

Het idee voor Charlie+Mary ontstond in Australië. Charlotte en Marieke, beide studenten aan de AMFI (dé modeschool van Nederland, ze volgden de opleiding Fashion Management,) liepen stage in Sydney en werden op slag verliefd op de geweldige lifestylewinkels die daar als paddestoelen uit de grond sprongen. Bij een lifestylewinkel moet je denken aan een shop met allemaal artikelen (kleding, cosmetica, boeken, accessoires) die het leven leuk maken. Vaak zat er in dit soort winkels ook nog een cafeetje waar een latte gedronken kon worden. Kortom; in een lifestylewinkel kan je inspiratie opdoen, op je gemak neuzen tussen fijne spulletjes, maar ook uren bijkletsen met vriendinnen. Het is een winkel en ontmoetingsplek ineen. De dames dachten: als dit hier zo’n succes is, dan moeten we dit snel in Nederland gaan proberen. En zo geschiedde. Inmiddels ruim drie jaar geleden openden Charlie+Mary haar deuren in de Amsterdamse Pijp. Een buurt waar steeds meer diversiteit komt, zowel in de mensen die er wonen als in de winkels en zaakjes die er geopend worden. Het is een hippe, frisse buurt waar Charlie+Mary goed tot haar recht komt.

We vroegen Charlotte en Marieke waarom ze zo bewust hebben gekozen voor ecofashion. Immers, het is een uitgesproken richting en een paar jaar geleden was hier toch nog minder vraag naar dan nu. De dames vertellen: “Zelf ligt onze interesse al langer bij eerlijke kleding. Onze stage in Sydney heeft dit alleen maar laten groeien, want daar is de groene lifestyle al heel lang heel gewoon. We kwamen in contact met te gekke merken en zagen in dat als je ecofashion hip wilt maken, je daar zelf intensief naar opzoek moet. We weten dat veel mensen daar geen zin in hebben of niet weten waar ze moeten beginnen, dus wat wij wilden is een winkel openen waar alles bij elkaar kwam. Het leek ons zelf een leuke uitdaging en door er meer mee bezig te zijn, groeide onze liefde voor fair fashion meer en meer. Trouwens, we hadden ook al wel het vermoeden dat de mensen in het algemeen steeds meer interesse zouden krijgen voor duurzame dingen (niet alleen mode,) dus wat dat betreft zagen we het ook positief in toen we startten.”

IMG_1945

 

IMG_1957 IMG_1982

We kijken om ons heen in de winkel en zien een aantal toffe merken hangen en liggen, onder andere: Monkee Genes, PeopleTree, L’Herbe Rouge, Studio Jux en TOMS.

IMG_1965

 

IMG_1951

Ook vind je bij Charlie+Mary het werk van jonge designers (zoals het tasje met de vogels van Maartje van den Noort,) en enkele mooie vintage items. 

We vragen Marieke en Charlotte hoe zij hun collectie samenstellen. Immers, niet zomaar alle merken komen bij Charlie+Mary te hangen. “Allereerst moet een merk aansluiten bij onze stijl. Dat wil zeggen dat het moet passen in het plaatje van de winkel. Daarbij komt dat we het zelf mooi moeten vinden, want dan vindt onze doelgroep het ook mooi. Dat is het eerste uitgangspunt. Daarnaast gaat het ons natuurlijk om het duurzame aspect van de kleding, dus we kiezen alleen kleding die voldoet aan de eisen rondom eerlijke en duurzame productie. Ook de materialen vinden wij belangrijk. We kiezen alleen voor mooie, dat wil zeggen van een hoge kwaliteit, en duurzame materialen. Kleding (en schoenen, tassen, sieraden, enzovoorts) moet er goed uitzien, goed voelen en een goed verhaal hebben. Het is absoluut een achterhaalde gedachte dat als je duurzame kleding wilt dragen, je moet inleveren op stijl. Dat is tegenwoordig gelukkig nergens meer voor nodig!”

IMG_1960

 

IMG_1948 IMG_1936

 

Charlie+Mary is zo’n fantastische plek om te zijn. Het is een prachtig vormgegeven en gedecoreerde winkel, waar je met plezier een tijdje rondkijkt. 

Hoe tof is het als je als ondernemers kan zeggen dat je echt een steentje bijdraagt aan het ‘vergroenen’ van Nederland? Dat kunnen Charlotte en Marieke zeker. Zo waren zij de eersten die Monkee Genes en Tom’s verkochten in Nederland en de belangstelling voor deze merken is mede door hen enorm gegroeid. Met Studio Jux (een te gek merk van Nederlandse bodem, waar wij binnenkort meer over willen delen met jullie,) werken de dames al vanaf het begin af aan samen. “Het is geweldig om te zien hoe deze merken groeien, maar bovenal: hoe de belangstelling naar deze merken groeit. Wij zijn enorm blij om hieraan bij te mogen dragen!”

IMG_1999

Zoals het een echte lifestylewinkel, ook wel een ‘inspiratieshop’ genoemd, betaamt heeft Charlie+Mary ook een hip café. En wel The Proud Otter Cafe. Dit is een ‘day-time café’ dat wordt gerund door Kayla Newman en Leslie Dronkers. Bij The Proud Otter Cafe kan je genieten van heerlijke verse koffie (van de Stadsbranderij) en thee, en natuurlijk: taartjes, broodjes en zelfs ijs! Alle producten zijn zoveel mogelijk organic en lokaal. Hoe geweldig is dit? En terwijl je koffie drinkt en een tijdschrift leest, werp je af en toe eens een blik op de geweldige collectie van Charlie+Mary. Dit, of op zaterdag in de Kalverstraat naar één van de modegiganten. Wij weten wel wat we liever doen!

Voor ons sluit Charlie+Mary perfect aan bij onze groeiende behoefte aan eerlijke, duurzame mode én kwaliteit. We geven ons geld liever uit aan fijne, kleinere ondernemingen dan aan massaproductie. Het voelt gewoon beter om hier te shoppen en daarbij komt, het is ook leuker. Als je in Amsterdam woont en je bent hier nog niet geweest: plan je volgende koffieafspraak dan eens bij het Proud Otter Cafe en sla op deze manier twee spreekwoordelijke vliegen in één klap. Woon je niet in de buurt, maar ben je toch heel benieuwd? Check onze Hotspot kaart dan eens en plan een dagje Amsterdam. Sla Charlie+Mary dan natuurlijk niet over! En kom je eigenlijk nooit in Amsterdam, maar ben je wel gek op de merken die hier verkocht worden? Treur niet, er is een webshop!
Je vindt Charlie+Mary in de Gerard Doustraat, achter de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. De winkel en het café zijn open van maandag tot en met zaterdag, van 09:00 tot 18:00 uur.

Charlotte en Marieke, dank voor jullie tijd. Maar bovenal: dankjulliewel voor al jullie inzet en inspiratie. Jullie maken Amsterdam een stukje eerlijker, groener én mooier!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “Hotspot: Charlie+Mary

  1. Een goede reden om weer eens naar Amsterdam te gaan. Voor nu ga ik alvast rondneuzen in de webshop.

  2. Wat een ontzettend leuk en goed concept. Als ik dit soort dingen lees wou ik dat ik in Adam woonde! Of in Australië, dat lijkt me ook geweldig met die groene lifestyle daar

    1. Ja, volgens mij is het echt te gek daar! Eerst maar eens op vakantie ;)

  3. Wat fijn dat ik jullie blog heb ontdekt! Ik woon in Amsterdam en zal zeker eens een bezoekje brengen aan hun winkel.

  4. […] te hangen. Ben je benieuwd naar eerlijke mode? We raden je aan om eens een bezoekje te brengen aan Charlie+Mary. Dit is DE winkel als je op zoek bent alles wat met eerlijke mode te maken heeft. Daarbij komt dat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *