Hotspot: Geef Café (Rotterdam) GESLOTEN

Het GEEF cafe is inmiddels gesloten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afgelopen zaterdag zijn wij op een wel heel bijzondere plek in Rotterdam geweest. Het Geef Café is een pop-up eetcafé waar je zelf mag betalen hoeveel je wilt betalen voor de drankjes en het eten. Hoe awesome is dat? Hoe het precies werkt, hoe het eetcafé eruit ziet en wat je er kan eten lees je in dit artikel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het “pay as you can” principe komt uit Amerika. In de VS zijn er zo’n vijftig restaurants verenigd in de ‘One World Everybody Eats’ foundation en hoe tof is het dat het Geef Café – als eerste internationale restaurant – daar nu ook bij hoort? Hoe werkt het? Je betaalt zoveel als je wilt. Zoveel of zo weinig als je wilt. En als je geen geld hebt of heel erg krap bij kas zit, dan mag je ook betalen met tijd. Hoe doe je dat dan? Door vrijwilligerswerk te verrichten, bijvoorbeeld door te helpen in de keuken. Het Geef Café werkt samen met een Rotterdamse organisatie die mensen helpt die na een drugsverslaving een plek in de maatschappij proberen te vinden. Of mensen die heel weinig geld hebben en hun kinderen graag gezond te eten willen geven. Deze mensen zijn welkom bij het Geef Café, om in ruil voor een avondje koken, een maaltijd te mogen eten. Wij vinden dit een geweldig initiatief!

We vonden trouwens ook dat het restaurant er geweldig uit zag. Zo lekker ‘onaf’ en onbewerkt, daar houden we van. Het doet ons een beetje denken aan Berlijn, waar restaurantjes en cafeetjes ook niet zo fancy hoeven te zijn. Als het maar gezellig is en je er lekker kan zitten, dan is het goed. We vonden de vele plantjes en de vintage meubels erg tof, evenals de mintgroene kleur op de muren. We like!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Overigens, iedereen is welkom bij het Geef Café. Ook als je wel een normaal of goed gevulde portemonnee hebt. Het is bovenal een ontzettend gezellig restaurant waar je heerlijk vega(n) kan eten. Omdat veel mensen het lastig vinden om een prijs te bepalen voor de drankjes en de gerechten, staan er wat prijsindicaties op de menukaart. Echter, je bent helemaal vrij om zelf te bepalen hoeveel je wilt geven. Stel dat je meer betaalt dan de indicatie aangeeft, dan worden deze kosten bijgehouden op een scorebord. Niet zo letterlijk, maar in de vorm van koffies en maaltijden die weg te geven zijn. Stel: jij en je vriendin drinken een koffie bij het Geef Café en betalen ieder anderhalve koffie. Ofwel, je betaalt de helft meer dan de indicatie aangeeft. Jullie twee koffies vormen dan samen één koffie die kan worden weggegeven aan iemand die het geld niet heeft om een koffie te betalen. Bij de kassa hangt een scorebord waarop alles netjes bijgehouden wordt. Geweldig toch?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

wortelsoep met crostini’s

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 bagel met humus 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bananenbrood 

Naast dat het hele geef-principe ons aanspreekt, vinden wij het ook geweldig om te horen dat het Geef Café zich inzet voor gezonde voeding voor iedereen. Zo zijn alle gerechten vegetarisch en zijn er ook vegan opties. Op aanvraag is er van alles mogelijk, dus even bellen van tevoren kan ook geen kwaad. Op weekendavonden worden er driegangen-diners geserveerd en reserveren is dan wel handig!
Het Geef Café werkt zoveel mogelijk met lokale producten. Ook wordt er gedacht aan foodwaste. Op de veiling, waar de inkopen worden gedaan, worden kratten met afgekeurde groenten en fruit (die dus niet mooi genoeg zijn voor de supermarkten) apart gezet voor het Geef Café. Zo krijgen deze producten een mooi tweede leven! Ook verspilt het Geef Café zelf geen producten, dat zou natuurlijk ook helemaal tegen het principe ingaan.

In het café worden ook streekproducten verkocht. Zoals jam en mosterd uit de regio en ‘Ketelbinkie,’ echt Rotterdams bier. Voor deze producten geldt wel een vaste prijs en hetzelfde geldt voor de flessen wijn die bij de diners te bestellen zijn. Maar verder is het dus echt een kwestie van goed vertrouwen ; je mag écht zelf weten hoeveel je wilt betalen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het Geef Café is een pop-up restaurant. Dat betekent dat ze tot 1 december gevestigd zijn aan de Sumatraweg in Rotterdam en daarna weer door zullen verhuizen naar een andere plek die een Geef Café goed kan gebruiken. Wij zijn ontzettend benieuwd!

Het Geef Café
Sumatraweg 20, Rotterdam Katendrecht
website Geef Café

Openingstijden

Wo t/m za 11.00 -18.00 uur
Elke vrijdag en zaterdagavond vanaf 18.00 uur
Zo, ma en di gesloten

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

26 gedachten over “Hotspot: Geef Café (Rotterdam) GESLOTEN

 1. Wat een geweldig initiatief! Ik werk met mensen die weinig geld hebben, veelal schulden hebben, niet rond kunnen komen en dus ook vaak minder gezond eten.. Dan is iets zoals dit een uitkomst, weet zeker dat een gedeelte graag een avondje zou willen komen koken ;)

 2. Ik woon zelf in Rotterdam, maar dit soort hotspots ken ik helemaal niet. Echt een heel leuk principe! Ga zeker een keer langs voor ze weer verdwijnen :)

 3. Wat een goed idee! Ik kom helaas niet zo vaak in Rotterdam, maar anders zou ik zeker langsgaan. Nu hopen dat ze gauw eens naar het oosten van het land komen :)

 4. Tof! Ik ga in oktober in Rotterdam wonen en heb nu al een lange, lange lijst hotspots waar ik naartoe wil. Deze komt er ook op te staan.

  En: je hebt in Rotterdam ook Het Aanschuif Lokaal aan de Coolsingel. Daar betaal je ook geen vaste prijs, maar ‘naar waarde’. Het menu wisselt en is in ieder geval altijd vega.

 5. Wat een goed initiatief zeg!
  Toch maar proberen om daar eens langs te gaan voordat ze straks weer weg zijn!

 6. Ik vraag me af of mensen die dit nodig hebben ook echt durven te zeggen dat ze geen geld hebben. Juist omdat er z’n schaamte heerst rondom bijstand/uitkering. Weten jullie hoe dat zit? Of er dus echt mensen die ‘extra’ maaltijd of koffie halen (die al betaald is dus). Ik vind het een tof initiatief en ga er zeker een keertje langs!

  xx

  1. Ik denk het toch wel. Ik denk dat als ‘de nood hoog is’ je wel dit soort dingen doet. Daarbij komt dat de sfeer ontzettend laagdrempelig is. Het personeel is mega vriendelijk en je voelt je er al snel thuis. Met andere woorden: ik denk dat je even over een drempel heen moet, maar dat je dan al snel voelt dat het oké is!

  2. Hi Denise,
   Ik heb er vorige week een avondje meegeholpen. Ik had vooraf aangegeven dat ik in de schuldsanering zit en echt niks kon betalen. Dus ik voelde die schaamte niet… Maar goed, ik blog over de sanering en heb er een boek over gemaakt, dus ik was al wat drempels over. ;-)

   Greetz, Marinet

   1. Bedankt voor jullie antwoord. Dat helpt mij weer om dat z’n extra maaltijd te kopen omdat ik weet dat mensen er echt om vragen. Bedankt
    xx

 7. HIer wordt ik HEUL blij van :) Wat te gek! Ik woonde voorheen in Melbourne waar ze ook zoiets hebben, het heet LENTILS AS ANYTHING en het is geweldig! Ze hebben meerdere locaties en menu’s waar je u tegen zegt en daarom dus elke dag stampesvol, arty-farty publiek, reizigers, mensen met minder, studenten, juppies, hippies, ik etc.
  Zo leuk! Binnekort ben ik weer in Nederland en ik dacht er aan zoiets in Utrecht te beginnen :)
  Hou jou op de hoogte!
  :)

 8. Heel erg leuk dit soort initiatieven! Ik woon zelf niet in Rotterdam, maar m’n moeder wel en we hebben beiden niet zoveel inkomen op het moment, dus misschien wel een leuk idee om voor 1 oktober daar een keer met haar heen te gaan :).

 9. Wat een leuk concept, hopelijk krijg ik de kans nog om langs te gaan voordat ze weer verhuizen

 10. Wat leuk, hier ben ik laatst langs gelopen! Ik vroeg me al wat het was.. Katendrecht is sowieso wel een place to be in Rotterdam, heerlijk zonder hordes toeristen. Ook leuk: lekker uitwaaien op het S.S. :)

 11. Wat een gaaf concept!! Heel fijn ook dat gezond eten zo voor iedereen betaalbaar blijft, met weinig geld is gezond eten soms echt niet makkelijk… Lees duur:( ook super goed dat ze zo echt hun steentje bij dragen in de maatschappij!

 12. Leuk zeg, ga het zeker onthouden voor als ik weer een keer in Rotterdam ben! En dan maar hopen dat ze binnenkort ook richting Arnhem komen ;D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *