Hotspot: vegan burgers bij Jansje (Haarlem)

IMG_0942

Doordat ik sinds vorig jaar in Haarlem werk, ben ik steeds vaker in deze toffe stad te vinden. En hoewel ik vroeger eigenlijk alleen de Bagels&Beans kon bedenken om te gaan lunchen, komen er nu steeds meer opties bij. Toen ik laatst aan jullie op Twitter vroeg waar ik met een vriend, die ‘alleseter’ is, goed kon gaan lunchen, kwamen jullie met de biologische lunchroom van De Wereld van Jansje. Ze zouden daar een heerlijke vegan burger serveren. Waar zouden we zijn zonder jullie tips, you guys?

De winkel van de Wereld van Jansje kende ik al wel. En waarom? Voornamelijk doordat het personeel zo leuk is. In de winkel werken mensen met een verstandelijke beperking – en natuurlijk hun begeleiders. Het is er altijd gezellig, de cadeaus die er verkocht worden zijn mooi en origineel en je wordt er gewoon altijd goed geholpen. Ik zal je eerst even snel laten zien wat je zoal van de winkel kunt verwachten:

IMG_0950 IMG_0954 IMG_0957

Wat verkopen ze zoal bij Jansje? Allemaal bijzondere, handgemaakte, lokale en fairtrade producten en spullen. Oh, en een heel mooie selectie (kook-)boeken. Wat mij opviel was dat het méga druk in de winkel was. Terwijl het al kerst was geweest. (we waren hier tussen kerst en oud en nieuw) Volgens mij een heel goed teken!

Wanneer je door loopt naar achterin de winkel, tref je de lunchroom aan. Kijk, dat ziet er zo uit:

IMG_0951

En zoals je ziet, is het daar ook druk! Wij hadden het geluk om nog een tafeltje voor twee personen te vinden, maar een volgende keer zou ik misschien reserveren.

IMG_0948

Allereerst willen we onze complimenten aan het personeel geven. Zelden zijn we zo vrolijk en vriendelijk geholpen aan tafel. Toen ik vroeg naar de veganistische burger kon de serveerster precies uitleggen wat veganistisch eten inhoudt. Ook kreeg ik enkele fototips van de ober, omdat hij zelf ook erg gek is op fotografie. (en voor wie het op de foto’s nog niet heeft gezien – ook in de bediening van de lunchroom werken met mensen met een verstandelijke beperking, zoals het Syndroom van Down.)

IMG_0944

Mijn vriend Sam koos voor de salade met gebakken geitenkaas. Hij vertelde dat de kaas gebakken was in een jasje van amandelen en dat het érg lekker was. Er waren trouwens nog meer vegetarische opties, dus dit was geen verplicht gevalletje ‘doe maar weer de geitenkaas.’ Ziet er goed uit, toch?

IMG_0943

Als er ergens een vegan burger op de kaart staat, móet ik daar gewoon voor gaan. Dus dit is hem! Gemaakt van pompoen en wortel. Dat is weer eens iets anders dan een bonen- of seitanburger. De burger wordt geserveerd op een lekker broodje met rauwkost en een sausje op basis van veganaise. Erg lekker vond ik hem!

Doordat alles wat in de lunchroom wordt geserveerd biologisch is, is het niet per se de goedkoopste plek om te gaan lunchen. De burger kostte bijvoorbeeld €8,50. Maar het eten is er heerlijk en de bediening is top, dus dat hebben wij er graag voor over!

De Wereld van Jansje
Grote Houtstraat 45, Haarlem
www.jansje.nl

Openingstijden
Maandag 12.00 – 17.30 uur
Dinsdag 10.00 – 17.30 uur
Woensdag 10.00 – 17.30 uur
Donderdag 10.00 – 21.00 uur
Vrijdag 10.00 – 17.30 uur
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

21 gedachten over “Hotspot: vegan burgers bij Jansje (Haarlem)

 1. Dat ziet er leuk uit,deze caféetjes zien er altijd zo leuk uit! ik wil ook snel nog een keer een vegaburger gaan proberen.

  1. Dan is deze, of de Dutch Weed Burger (onze all-time favoriet) echt een aanrader!

 2. ‘Doe maar weer de geitenkaas’ klinkt pijnlijk bekend. Mede daardoor best wel een beetje klaar met dat kaasje, haha. Helaas kom ik zelden in Haarlem, maar áls ik er een keer naartoe ga, zal ik hier zeker even binnenspringen!

 3. Oh, wat jammer dat we dit niet al wisten toen we vorige zomer in Haarlem waren. Heel leuk stadje trouwens!
  we hebben er wel die andere restos gedaan waar je vegan kan eten. Verslagjes daarvan op onze blog!

 4. Oh. Die salade, die geitenkaas! <3 Ziet er uit als een hele toffe plek en sowieso denk ik dat Haarlem wel eens een bezoekje waard is, met al die mooie hotspots die jullie al hebben laten zien!

  1. Haarlem is zeker de moeite waard! Ook een leuke plek: Jetties. En BOS, voor een sapje. Verder kun je er ook goed winkelen. Dus ja, zeker doen!

 5. Nu wil ik naar Haarlem, ik ben daar dus nog nooit geweest maar ben dol op zulke plekjes, wat een gezelligheid en die burger ziet er ook nog eens heel jummie uit!

 6. Jaaa, die pompoenburger had ik laatst ook, heerlijk!! En inderdaad, super vriendelijk personeel daar :)

 7. Oh een vriendin van mij woont in Haarlem, nu hebben wel al pas afgesproken dat we binnenkort naar het chococafé gaan ;). Maar een andere keer maar eens hier heen gaan dan!

  1. oh maar dat is ook heel leuk! mmm, je kunt daar chocolademelk op basis van amandelmelk krijgen. zo lekker!

 8. Merel en Jamie!

  Lange tijd niet hier gekeken, maar jullie blog is nog steeds leuk! En nog leuker!
  Ikzelf ben niet vegetarisch of veganistisch maar ben zeker vlees aan het minderen, op dit moment nog slechts 2 keer per week. Komen jullie nog veel bij de kringloop? Ik ben nog vaak wekelijks bij noppes te vinden, zulke leuke items!

  Dit tentje ziet er ook super uit, hebben ze die ook in andere steden (utrecht bijvoorbeeld?)

  Liefs,

  Shalane

 9. Als ik naar Haarlem ga, loop ik hier ook altijd even maar binnen en aaaaltijd druk ! Gegeten heb ik er alleen nog nooit. Toch maar eens doen.
  Vooral door het personeel een erg leuke winkel :) werk niet voor niets op een woon voorziening ;)

 10. Jansje is leuk! Het is de doelgroep waar ik mee werk, toevallig ook in Haarlem. Ik vind Haarlem steeds leuker worden en zou er dolgraag willen wonen. Daarvoor zou ik alleen wel twee banen moeten hebben in plaats van één! hahaha.

 11. heerlijk om te gaan shoppen in een “vreemde” stad en even te kijken of de groene meisjes er ooit zijn gaan lunchen. daardoor bij jansje terecht gekomen en heerlijk gegeten. dank!

 12. Ik denk dat er de komende dagen, als ik in Haarlem ben, een kijkje ga nemen. Het servies op de foto’s ziet er heel leuk uit en die burger ziet er ook mega lekker uit! Snel al jullie andere post over Haarlem lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *