How To: comfort yourself

cd8f1f1bd33af74052cc947c12ff1ad9

Een jaar geleden dachten wij dat we in een heel drukke periode zaten. Nou, dan zitten we nu in een belachelijk drukke periode. Met belachelijk druk bedoelen we: fulltime werken, studeren én bloggen (met alle afspraken, social media en mailverkeer erbij is dat inmiddels ook een fulltime baan.) Daarnaast hebben we natuurlijk ook een huishouden te onderhouden en beide een sociaal leven te onderhouden. Dat laatste schiet er helaas momenteel te vaak bij in, dus dat moet anders kunnen. Anyhow, ik (Merel) merk aan mezelf dat ik in een constante ‘rush’ zit. Mijn adrenalinelevel ligt continu veel te hoog, waardoor ik maar door ga en door ga, totdat ik achter mijn computer in slaap val. Ik merk het aan mijn lichaam; gespannen schouders, ik slaap te weinig, mijn huid ziet er niet uit en ik praat heel erg snel. Ik struikel over mijn eigen woorden, ik vergeet dingen, ik denk tien keer sneller dan ik kan praten, enzovoorts.

Hoewel ik alle ballen nog wel in de lucht houd en ik alles doe wat er van mij verwacht wordt, is het natuurlijk wel goed om op te letten of ik dit ook vol kan blíjven houden. Immers, ik werk 5 dagen in de week, op 2 verschillende scholen, verdeeld over 4 verschillende opleidingen. Reken maar uit met hoeveel studenten, collega’s en managers ik te maken krijg in 1 week tijd. Daarbij komt dat werken in het onderwijs 1 groot nadeel heeft en dat is dat je thuis ook nog heel veel bezig bent. Zoals met lessen voorbereiden, toetsen nakijken, mailen of bellen met ouders, enzovoorts. Daarnaast runnen Jamie en ik de Groene Meisjes, wat betekent dat we iedere dag bezig zijn met schrijven, fotograferen, mailen, afspraken en social media bijhouden. HALLO VOL HOOFD.

Omdat ik denk dat er vast meer mensen rondlopen die zo’n druk schema hebben, volgen hier wat tips die ik voor mezelf heb bedacht om het mezelf een beetje comfortabel te maken de komende periode. Comforting yourself, dat is volgens mij het geheim. Het idee is dat je alles wat je doet zo comfortabel mogelijk maakt voor jezelf. Hier volgen wat voorbeelden:

– Douchen: ga 5 minuten eerder uit bed, verzamel een paar producten onder de douche die je écht lekker vindt. Zeg tijdens het douchen hardop tegen jezelf: “lekker, zo’n warme douche.” Ik heb echt gemerkt dat ik, sinds ik goede producten gebruik, veel meer geniet van mijn ochtendroutine. Ik was of scrub mijn gezicht met een Lush reiniger, was mijn haar met een Mádara shampoo, gebruik een Lush douchegel, conditioner van Burt’s Bees, enzovoorts. Ik voel me dan verzorgd en doordat de producten allemaal zo lekker ruiken, geniet ik er echt van om ze te gebruiken.

– Luister leuke muziek onderweg naar je werk. En reis je met de trein? Lees misschien een boek. Of: staar gewoon eens naar buiten, terwijl je naar de muziek luistert. Probeer niet de hele tijd met je telefoon bezig te zijn. Muziek die ik op dit moment graag luister: Stromae, Justin Timberlake, Gregory Porter en Daughter. Ik heb een koptelefoon met een goed geluid. Hij is van Urban Ears. Daardoor is muziek luisteren ook echt prettig.

– Neem een praktische, maar toch heel lekkere lunch mee. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Niks ergers dan een vreselijk drukke dag waarbij je als lunch het  vooruitzicht hebt op een klef broodje kaas. Als ik weet dat ik weinig pauzetijd heb, neem ik vaak een avocado en speltcrackers mee. De avocado lepel ik dan ter plekke op de crackers, beetje peper en zout erover, eventueel een plakje tomaat en klaar ben je. Mocht je de avond van tevoren tijd hebben, maak dan een salade en neem deze mee, of beleg een wrap (lekker met hummus en rauwkost,) of beleg een super decadente sandwich met vier lagen. Ga voor praktisch, maar toch smakelijk. Zorg natuurlijk ook dat het genoeg vult om weer een paar uurtjes door te kunnen werken.

– Zorg dat je minimaal 1 avond in de week een avond voor jezelf heb. Volg een yogales (wij zelf doen aan Bodybalance, ook heel fijn,) kijk je favoriete serie, bel een vriend op (lucht je hart, maar luister ook naar hem/haar,) lak je nagels, stoom je gezicht, ga languit op de bank liggen, lees een boek of doe gewoon eens helemaal niks. Staar maar eens naar wat brandende kaarsjes en de kat die vredig ligt te spinnen. Daar kan geen avondje sauna (toch ook een goed idee!) tegenop.  Zorg dat niets of niemand jouw me-time avond invult. Het is JOUW avond.

–  Maak heldere TO DO lijstjes. Ik ben net een klein kind: gekleurde pennen, stickers.. alles komt uit de kast om ook dít weer leuk en aangenaam voor mezelf te maken. Mijn lijstjes zijn misschien niet heel erg overzichtelijk (althans, voor een ander misschien niet, maar voor mij wel) maar ze zien er wel leuk uit. En doordat ik het leuk vind om deze lijstjes te maken, vind ik het ook niet zo erg om ze af te werken. Slaat misschien nergens op, maar voor mij werkt het. Dus ga maar eens aan de slag met een TO DO boekje, gekleurde pennen en stickers. Trouwens, Paperchase (bezoek de afdeling in de Bijenkorf eens) heeft fantastische TO DO boekjes. Dan heb je geen stickers meer nodig, maar is het gewoon al een feestje om naar dit boekje te kijken. Paperchase heeft sowieso geweldige spullen en dat brengt me op het volgende punt:

– Zorg dat je goede spullen hebt. Met goede spullen bedoel ik: een werkende computer (je hoeft geen nieuwe te kopen, met software updates en back-ups maken van je computer kom je ook een heel eind,) een duidelijke, prettig werkende agenda, fijn schrijvende pennen, een leuk TO DO boekje, een goede etui. Zorg dat alles binnen handbereik ligt. Niks vervelender dan je werk te moeten onderbreken om spullen te pakken. Het grote voordeel van het werken in het onderwijs? Je “moet” ieder jaar weer nieuwe schoolspullen kopen. YAY! Serieus, dan komt weer dat kind in mij naar boven. Ik word er gewoon zo blij van!

– Moet je thuis (over)werken? Zorg dat ook dit aangenaam is. Muziekje erbij op de achtergrond, geurkaarsje aan, pot thee ernaast en gaan. Zorg dat niks je kan afleiden. Verbied jezelf even voor een uurtje om op Facebook te kijken, leg je telefoon even weg (zet eventueel je geluid uit als je echt niet gestoord wilt worden,) en focus op je werk. Voordat je het weet ben je dan klaar en kan je de rest van de avond relaxen.

– Ook op je werk kan je het jezelf aangenaam maken. Zo sleep ik overal mijn mooie KeepCup beker mee naartoe (omdat ik veel leuker en milieuvriendelijker vind om hieruit te drinken, dan uit de kartonnen bekertjes die overal rondslingeren op het werk) en heb ik altijd mijn eigen thee mee. Ik heb standaard wat zakjes van verschillende merken thee bij me, omdat, sorry dat ik het zeg, de thee op mijn werk niet te drinken is. Ik heb op dit moment: theetjes van de Clipper, Yogi, Pukka en  Higher Living. Allemaal even lekker! Ik laat de thee altijd goed trekken in de KeepCup en de beker houdt de thee lekker warm.

f3c8e27da315b8fe4399d92dd188595d

– Zorg dat leuke dingen geen ‘moeten’ worden. Ik merkte laatst, toen het EINDELIJK gelukt was om een eetafspraak met een vriend te maken, dat ik na een uurtje gezellig met die vriend gekletst te hebben, alweer begon te denken aan wat ik de volgende dag allemaal moest doen. Daar schrok ik best wel een beetje van. Ik had er namelijk heel erg naar uitgekeken om hem weer te zien en het was echt heel erg gezellig. Toch dwaalden mijn gedachten af. Toen ik thuis kwam betrapte ik mezelf er zelfs op dat ik dacht: “zo, check, die afspraak is eindelijk gelukt.” Dat is natuurlijk niet de gedachte die je moet overhouden aan een afspraak met een vriend. Op dat moment realiseerde ik dat ik teveel dingen op mijn TO DO lijstje heb staan en dat leuke dingen dan op een gegeven moment ook een moeten worden. Daar wil ik een stokje voor steken. Ik denk dat je soms beter een afspraak kan afzeggen, omdat je al weet van jezelf dat je er niet bij bent met je hoofd, dan dat je er maar half bent en er eigenlijk niet van kan genieten.

Ja, dat betekent dat ik wel eens afspraken afzeg. Ook met vrienden. En ja, ik zeg dan heel eerlijk dat ik te moe ben, of eigenlijk niet zoveel zin heb. Tegen echte vrienden kan je dat zeggen, geloof me maar. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat je in drukke tijden geen afspraken met vrienden moet maken. Zeker niet! Het kan ook erg ontspannend zijn, even lekker lachen en kletsen over van alles, lekker lang tafelen, enzovoorts. Maar als je aan jezelf voelt dat je er niet echt van kan genieten, kan je er misschien beter voor kiezen om de afspraak volgende week te plannen en deze week wat extra me-time in te plannen.

– In tijden van extreme drukte, dus wanneer je dagen compleet volgepland zijn en je amper momenten voor jezelf kan vinden; kies ervoor om alleen het hoognodige te doen. Vaak dénken we dat sommige dingen echt moeten, maar valt dat allemaal eigenlijk wel mee. Een voorbeeld: in deze periode kies ik er af en toe voor om een dag geen blogartikel te schrijven. Is dat leuk? Nee. Vind ik het lastig? Ja, zeker! Het liefst zou ik natuurlijk, zoals altijd, iedere dag een artikel schrijven. Maar wat niet gaat, gaat niet. Het is geen verplichting (en dat moet het ook niet worden) en daarbij komt dat ik altijd nog liever een paar leuke artikelen heb in een week, dan veel, maar van mindere kwaliteit. Misschien heb jij geen blog, maar een andere bezigheid die je leuk vindt, maar wel veel tijd kost. Leg je omgeving uit dat het kan voorkomen dat je misschien af en toe even wat gas terug neemt. Je zult verbaasd zijn over de positieve reacties die je krijgt. Je hobby is je hobby. Je gezondheid, werk en sociale leven gaan voor.

Je kan ook best een keer een dagje de afwas laten staan, of een avond niét naar de supermarkt gaan en je gewoon redden met de restjes die je nog in huis hebt. Je huis hoeft echt geen toonzaal te zijn, doe gewoon het hoognodige. Als je straks weer een keer een dag vrij bent (bijvoorbeeld in het weekend) doe je gewoon een grote schoonmaakronde door het huis. In superdrukke periodes moet je je niet druk gaan maken om vieze ramen of stof op lampen, waar nooit iemand naar kijkt.

– Overzicht is het allerbelangrijkste. Ik neem op zondagavond altijd eventjes de week voor mezelf door. Ik kijk naar alle afspraken die ik heb, de lessen die ik moet geven, de artikelen die ik moet schrijven. Maar ook: welke avond houd ik mijn me-time avond? Welke avond ga ik sporten? Welke avond plan ik een avondje uit eten of bioscoop met vrienden? Ik zorg dat ik, voordat de week daadwerkelijk begint, weet wat me te wachten staat. Natuurlijk gebeuren er altijd onverwachte dingen, maar de grote lijnen staan.

– Trouwens, het állerbelangrijskte is: lief zijn voor jezelf. Zorgen dat je niet ziek wordt (vitamines bij slikken, genoeg slapen, zoveel mogelijk in de buitenlucht komen) en houd het een beetje leuk voor jezelf.  Vertroetel jezelf eens wat vaker met iets leuks, zoals een mooie bos bloemen, een boek dat je al een tijdje op je verlanglijstje had staan, laat eens eten bezorgen, koop gewoon eens een belachelijk duur doosje bonbons. Ja hallo, je kan het decadent noemen, maar je werkt er hard genoeg voor! Spoil yourself.

Wat is jouw manier om het jezelf comfortabel te maken? We lezen het graag bij de comments!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “How To: comfort yourself

 1. Veel fijner als iemand aangeeft geen tijd voor een afspraak te hebben dan dat hij/zij zich er met een smoesje vanaf maakt, of toch op komt dagen maar er eigenlijk helemaal geen zin in heeft.

  Dit stukje brengt me trouwens op een heel andere vraag: hoe lang blijven jullie dit volhouden? Zit er geen mogelijkheid in om de Groene Meisjes naar een ‘next level’ te brengen en er wat aan te gaan verdienen, zodat jullie parttime kunnen gaan werken?

  1. Dat zou heel erg fijn zijn en is ook onze droom. Helaas is dat minder makkelijk dan het lijkt. Zo zijn veel “grote” bloggers (met net zoveel, of soms zelfs minder bezoekers dan wij hebben) vaak aangesloten bij een mediabureau en hebben op die manier betaalde advertenties en advertorials op hun site. Vaak zijn dit merken die niet bepaald groen zijn, wat voor ons dus lastig is. Groene merken zijn over het algemeen nog niet zover op commercieel gebied.. Jammer genoeg!

   1. Ik merk dat ook met veel vegetarische/veganistische restaurants. Ze zijn lang niet zo professioneel als gangbare (vlees)restaurants. Jammer, want het eten is vaak heel lekker! Maar bij uit eten gaan hoort voor mij ook goede service, genoeg privacy tijdens het dineren en dergelijke, en dat ontbreekt vaak nog wel eens aan vegarestaurants. Ik kom er graag, daar niet van, maar het kan ook anders. (bijv. Betty’s in Amsterdam!)

    1. Ja inderdaad, klinkt heel bekend ;) Gelukkig wordt het wel steeds beter hoor!

 2. Hele fijne tips! Ik wil zelf de laatste tijd te veel in te weinig tijd en moet mezelf echt aanleren dat iets minder ook prima is. Trouwens, thee meenemen naar werk! Zo herkenbaar, heb zelf een kluisje vol thee!

 3. goeie tips, veel ervan probeer ik zelf ook toe te passen! op het moment studeer ik alleen maar omdat ik me daar 100% op wil concentreren, maar zelfs nu heb ik het gevoel dat mijn wereld soms op instorten staat door alle drukte! lief zijn voor jezelf, avondjes voor jezelf nemen, het aangenaam maken, alleen het hoognodige doen & goeie to-do lijstjes maken zweer ik bij (en dan soms nog, die drukte…). ik moet me er soms ook hoognodig aan herinneren dat het niet het einde van de wereld is als iets niet zo goed/snel/perfect lukt als ik wil. het leven gaat door, en soms is het helemaal niet nodig zo’n zorgen om te maken!

  helaas luister ik op dit gebied nooit naar mezelf, of anderen, en zit ik ondertussen al 5 dagen gestrest aan een belangrijk paper met bijbehorende buikpijn, hoofdpijn, gespannen lichaam en een irritante uitbraak van puistjes. soms is ook het enige wat dan nog kan heel erg uitkijken naar het moment dat de drukte voorbij is, haha :’) en telkens weer oefenen toch de bovenstaande dingen toe te passen!
  xo, cheyenne

 4. Leuke blogpost! Dit probeer ik ook allemaal te doen, in drukke tijden vertragen, werkt goed :)

 5. ooooh heel herkenbaar!
  helemaal nu wij ieder weekendklussen,
  en ik haast niet aan mijn blog of andere dingen toe kom.
  bedankt voor de tips!
  liefs,
  denise

 6. Goed idee om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Soms helpt het alleen al om de tips van anderen door te lezen, om een broodnodige positieve verandering in je eigen leven door te kunnen voeren. Altijd drukte is niet gezond. Lief zijn voor jezelf zo belangrijk. Drukte kan je volgens mij het beste handelen door een combinatie van duidelijk overzicht scheppen, en kleine momenten voor jezelf tussendoor pakken. Als je blijft zorgen voor jezelf, dan kan je zo’n up-tempo leven wel volhouden. Zodra je jezelf gaat wegcijferen is het einde verhaal. Maak het jezelf naar je zin, zoals met lekkere thee op je werk (moet ik ook nog eens gaan aanschaffen). Kleine actie, maar veel impact. Zelf heb ik veel behoefte aan lijstjes en overzicht. Aan avondjes voor mijzelf zonder iemand anders in de buurt. Aan veel sporten, dat maakt mijn hoofd lekker leeg.

  Keep up the good work, maar blijf aan jezelf denken :)

 7. Halleluja, deze post komt als geroepen! :) Ik heb net een nieuwe baan, begin er nu echt in te komen en merk dat het veel meer vraagt van mijn vorige baan. Da’s op zich niet zo erg, maar daardoor vind ik het wel lastiger om goede keuzes voor mijzelf te maken. En ik doe hetzelfde als jij: ik raas maar door! Dat gaat natuurlijk niet voor eeuwig goed. Gelukkig heb ik na vandaag een weekje vakantie en daarna ga ik weer heel lief voor mezelf zijn. Thanks voor de reminder!

 8. Oh wat een fijne post die als geroepen komt. Ik voel me al heel lang zo maar ben helaas niet zo lief voor mezelf. Vind het heel knap dat jij dat wel kan. Ook merk ik dat mijn omgeving het juist niet snapt als ik een afspraak af zeg. Ze zeggen dan: Ja maar het is toch juist ontspannend om dit of dit te doen. En worden soms ook boos als ik iets niet doe. Maar soms is het niet ontspannend als je er helemaal doorheen zit. Ondertussen zit ik bijna in een burn-out maar ik ga proberen bovenstaande tips toe te passen. Nu ben ik nog niet te laat. Dankjewel voor dit inzicht.

  1. Het lukt mij ook niet altijd hoor, daarom moet ik mezelf eraan blijven herinneren.
   Pas je goed op jezelf?!

 9. Zeer herkenbaar! Heb het de laatste jaren zoo druk gehad dat ik een half jaar pauze heb genomen van m’n opleiding. Op een gegeven moment kan je gewoon niet meer… Zo ga ik het nooit meer doen en ik denk dag deze tips daar zeker bij kunnen helpen :). Een ander idee; een extra groen meisje!! Kun je de werkdruk verdelen, ik weet zeker dat er heel veel meiden zijn die net zoo enthousiast zijn over vintage, vegan en alles wat groen is en het leuk vinden hier over te schrijven.. Succes met alles!

 10. Lief zijn voor jezelf is zo belangrijk! Je vergeet zo snel dat jij ook belangrijk bent als je continu maar met alles en iedereen in de weer bent behalve met jezelf.
  Ik zit inmiddels 1,5 thuis vanwege een ellendige burn-out. Het gaat steeds een beetje beter en ik ga mijn afstuderen weer oppakken. Dit vraagt zo ontzettend veel van mij en alle beetjes energie die ik heb gaan daarin zitten. Het is voor mij nu dus ook weer zaak om mezelf niet daarin te verliezen.
  Echt, voor iedereen, let op jezelf, denk aan jezelf. Het is beter om af en toe even gas terug te nemen dan straks gewoon niets meer kunnen omdat je opgebrand bent.. En ik vind het hartstikke knap hoe jullie dat samen allemaal maar doen en gelukkig hebben jullie lezers er respect voor! xo

 11. Goede tips! Bij mij is een mindfulnesscursus echt een enorme uitkomst geweest. De chaos is daardoor vaak om mij heen maar niet meer in mij. Dat klinkt heel zweverig, maar dat is het niet. Ik snap dat niet iedereen tijd heeft om iedere dag te mediteren, maar je kan ook gewoon een paar keer per dag een moment nemen om diep adem te halen. Probeer verder alles met aandacht en ‘in het nu’ te doen. Lekker genieten van je douche dus ipv je zorgen te maken over wat je die dag allemaal moet doen of wat er de vorige dag is misgegaan. :)

  1. Klinkt goed. Ik ben altijd “bang” voor zweverige toestanden, maar als ik dit zo hoor denk ik: misschien toch eens in verdiepen.

   1. Mindfulness is juist heel praktisch. Het beste van alle oosterse meditatie en yogadingen, met al het zweverige eruit gehaald. Echt een aanrader!

 12. Ik ben ook echt fan TO DO lijstjes en verder verwen ik mezelf altijd graag met leuke cadeautjes als ik een drukke tijd heb gehad. Laatst nog heerlijke spulletjes gekocht bij de bodyshop. :D

  ps- Ik heb jullie site al een paar keer doorgegeven aan kennissen en vrienden. Om me heen zijn er steeds meer mensen die vegetariër worden. ;)

 13. Heel fijn om dit even te lezen, omdat ik zelf moeilijk vind om ‘nee’ te zeggen, of te cancelen.
  Goede tips, zal me er de komende tijd aan houden, ivm school en stage, en huiswerk en tentamens, en vriend en vriendinnen. Ik ga zeker beter leren organizen en to do lijstjes maken.
  Dus enorm bedankt, erg fijn artikel en het komt als geroepen :D

 14. Hele fijn tips! Ik merk ook vaak dat tijd voor mezelf en mezelf eens goed te verwennen en/of helemaal afschakelen er vaak bij in schiet. Soms kom ik dat op zo’n breaking point en dan moet ik eens even helemaal niks van mezelf. Maar liever kom ik niet tot dat punt, volg ik jullie tips op en leef ik in vrede verder.

 15. Toen ik nog school, stage en een bijbaan had, ging ik regelmatig in bad. Ik had een grote mand gekocht met daarin lekkere producten, tijdschriften en een grote handdoek. Heerlijk!

  Ik vind het loslaten van mijn telefoon alleen zo moeilijk! Ben er echt mee getrouwd, lijkt wel…

  1. Trouwens, in deze periode heb ik ook een stap teruggedaan.. Eerst van 2 bijbaantjes naar 1 bijbaantje en later heb ik ook gezegd: “1 dag in het weekend wil ik vrij!” Het geld is lekker, maar 7 dagen in de weer met alles, is ook niks.. Dan maar wat minder geld (als je bij je ousers woont, is dat makkelijker)…

 16. Als je je gestresst voelt dan is het belangrijk ook meteen een klein momentje van rust te nemen. Wat voor mij goed werkt is focussen op je ademhaling. Leg een hand op je buik en bij een inademing maak je je buik bol en bij een uitademing breng je je navel naar je ruggegraat…

  Klein maar fijn momentje!

 17. Supergoed, duidelijk en mooi geschreven. Ik volg jullie site altijd met veel plezier, en als er eens een keer geen artikel online komt snap ik dat heel goed. Zelf zit ik nog op de middelbare school, en dit jaar is ook behoorlijk druk. Het is soms moeilijk te combineren met bloggen, maar bloggen is wel echt datgene waar ik van houd, dus daar ga ik zeker mee door!

  1. Dan moet je er zeker mee doorgaan Anniek! Doen wat je blij maakt, tijdens je werk en in je vrije tijd, is heel erg belangrijk :)

 18. Ik zing altijd een liedje als ik stress vol opkomen. Niet dat ik heel mooi kan zingen, maar je concentreren op de tekst en het ritme zorgt er bij mij voor dat ik vrij snel kan ontspannen.
  Momenteel ben ik niet zo druk, ik loop 3 dagen stage (als dramatherapeut) wat niet heel zwaar is, maar wel vermoeiend in mijn hoofd. Verder ga ik niet naar school, dus moet al mijn schoolopdrachten heel goed plannen om alles wel op tijd af te krijgen. Deze tips zijn wel echt heel fijn!
  En ik kan mindfulness ook écht aanraden!
  Loop jezelf niet voorbij, ik zie op mijn stage ook mensen die dat te lang hebben gedaan en daardoor flink in de knoop zijn geraakt. Zoals eerder gezegd: Beter nu even gas terug, dan straks een burn-out (of erger)
  Ik kom niet iedere dag op jullie site, dus áls ik kijk zijn er eigenlijk altijd wel nieuwe artikelen (-;
  Sorry voor m’n lange verhaal, haha!

  1. Wat grappig dat je dat zegt over zingen. Al sinds ik heel jong ben, kan je aan mij aflezen of ik me lekker voel of niet. Als ik me niet lekker voel, zing ik niet. Ben ik hele dagen stil. Zing ik wel, dan weet je dat ik vrolijk en ontspannen ben. Dat gaat automatisch. Maar misschien moet ik maar eens “met opzet” gaan zingen als ik stress heb. Sowieso denk ik er wel eens over na om weer op zangles ofzo te gaan. Zingen is zo fijn!

 19. Dankje voor deze fijne en eerlijke blog merel! Het is heel goed om ook toe te durven geven aan jezelf dat je misschien wel erg veel hooi op de vork neemt soms! Ik had het half jaar voor de zomer hetzelfde; een constant gevoel van haast in mijn lichaam. Pas toen ik de stress erkende (dat doe ik juist liever niet) kon ik een klein stapje terug nemen en ik merkte het verschil meteen! Meer energie, minder hoofdpijn, beter humeur! Wat bij mij ook erg hielp (ik ben geen sporter): een paar keer per week ’s avonds (samen met iemand) een klein rondje door de buurt lopen. Zo krijg je wat beweging, frisse lucht én leer je nog nieuwe stukjes van je wijk kennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *