IN DE SPOTLIGHT: LINZEN

Linzen worden al heeeeel lang gegeten. Zo lang dat er in de tijd van de bijbel al linzensoep werd gegeten. Ook nadat de bijbel klaar was, was de linze super populair.

Helaas wordt de linze vaak nog onderschat. Dat is jammer, want deze peulvrucht vult heel érg goed en is veelzijdig!

Je kan ze in een zak kopen, dan moet je ze vaak nog laten weken voordat je ze gebruikt. Uiteraard bestaan er voor de luiwammesen (wij) ook blikken linzen, die zijn direct klaar voor gebruik. Het enige nadeel is dat er na het openen van het blik een beetje vieze lucht tevoorschijn komt. Geen paniek, dit kan kloppen. (Als het ruikt naar een vuilniswagen, dat klopt niet.)

Hierbij twee makkelijke recepten met de linze in de hoofdrol:

TACO’S MET LINZEN

NODIG:
Taco’s, zoveel als je honger hebt
Een blik linzen (is genoeg voor 2/3 personen)
Heel veel paprikapoeder, chilikruiden en knoflookzout
1 paprika in stukjes
1 blikje mais
Plantaardige olie
Tacosaus (optioneel)

Leeg het blikje linzen boven een vergiet uit en was de linzen met koud water.
Verhit was olie in de pan en doe de gewassen linzen in de pan. Doe hier de stukjes paprika en mais bij. Schud kort een beetje door elkaar.
Mix de paprikapoeder, chilikruiden en knoflookzout (of andere kruiden) samen met 100 ml water. Giet dit bij de linzen-paprika mix. Roer in de pan. Proef ondertussen even of het kruidig genoeg is.
Te dikke drap? Doe er wat water bij.
Te vloeibaar? Doe er een handje bloem bij. Dit bindt het een beetje.

Warm de taco’s nog even op en doe het linzen mengsel in de taco.

Makkelijk hè? Om nog aan iets meer vitamines te komen maak je er een lekkere salade bij! (ook lekker met kidneybeans)

 


LINZEN-KOKOSSOEP
Ik zal eerlijk zijn, dit recept hebben we overgenomen van VEGADUTCIE, een leuke weblog. Bedankt voor het recept! We hebben een klein beetje aangepast naar eigen ervaring.

Nodig voor ongeveer 3-4 kommen:
2 uien, in stukjes
150 gram linzen (de harde uit een zak, je hoeft ze niet te weken)
400 gram kokoscrème (je kan dit ook vervangen voor kokosmelk)
150 gram tomatenblokjes
800 ml groenteboullion
2 tl koriander
1 tl kurkuma
2 el hot currypoeder
Scheut olie

Verwarm de kokoscrème in de magnetron tot het bijna helemaal vloeibaar is.
Doe een scheut olie in een hoge grote pan. Doe hier de ui bij en roer door, één minuut lang.
Giet de boullion bij de ui, samen met de tomatenblokjes, linzen de currypoeder. Roer dit door.
Voeg na paar minuten de andere kruiden erdoor. Laat dit alles ongeveer 20 min. Koken. Als de linzen zacht zijn pureer je ze met een staafmixer. Wij aten het met naanbrood.

Nogmaals, bedankt Vegadutchie!

Keep the linze alive!

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

7 gedachten over “IN DE SPOTLIGHT: LINZEN

  1. Ik ben gek op linzen. Een van mijn favorieten van dit moment:

    100gr linzen met 400ml water 3 uur inweken en 20 min koken. (eko cert.) (kan ook met erwten, maar die moeten 8 uur weken)
    linzen met vocht in foodprocessor (magimix)
    1 teentje knoflook
    1 eetlepel komijnpoeder
    1 schep tahini (zoveel als er op je eetlepel past)
    1 theelepel zout (optioneel)

    Bij elke stap goed mixen. Verder kan je hier diverse variaties op maken door komijnpoeder met curry te wisselen of paprikapoeder.

    Als het te vochtig is gewoon nog wat langer laten mixen of er gepeld sesamzaad bij mixen.

    Prima te eten met een een hoop wortelen, of met bloemkool of als vulling voor in paprika of slablaadjes.

  2. Hoi Jelle!
    Leuk receptje, dat gaan we snel een keertje uitproberen!

    Leuke, interessante website heb jij! :)

  3. Linzen salade van oma, altijd lekker, maar vooral in de lente of in de zomer:

    Groene linzen, komkommer, tomaat, groene olijven, sjalotten, rode paprika (als je die rauw lust, dan rauw, anders geroosterd, kappertjes (alles klein gesneden. En dan met een vinagrete (hoe schrijf je dat??) Anyway, “vinagrete”: olijfolie, azijn (citroensap kan ook, maar is toch minder lekker), geperste knoflook(of niet), mosterd (of niet), honing (of niet), peterselie (een absoluut MUST: je krijgt ook veel ijzer van) en dan coriander of munt of basilicum of marjolein (het ligt aan de seizoen, aan jouw smaak en oh! zoveel factoren) en alles hard kloppen.
    Post scriptum: Dit was echt een recept van mijn oma. Daarom mag je de hoeveelheid van de ingredienten NOOOIT vragen (“ben je dom, of wat?, je voelt het wel”??????)

    En over ijzer gesproken: Peulvruchten moet je altijd met een beetje zuur eten (azijn, citroen, limoen, etc.)Anders kan jouw lichaam het met moeite absorberen.

  4. Nog een (heeeel lekker) tip:

    Pompoensoep, maar ook met rode linzen erin voor de eiwit en de ijzer (let op: altijd een beetje zuur vlak voordat je het eet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *