Inspirerende zelfhulpboeken #5

boeken1

Het is inmiddels ruim twee maanden geleden dat de laatste ‘inspirerende zelfhulpboeken update‘ online verscheen en dat het wat langer duurde dan normaal, heeft één duidelijke reden: ons eigen boek. Het maken van een boek kost ontzettend veel tijd en er bleven weinig momenten over om zelf eens lekker op de bank en iets te lezen. Ook lag the Miracle Morning routine een beetje stil (inmiddels niet meer hoor, wees gerust) en ook dat zorgde ervoor dat we minder boeken lazen. Inmiddels beginnen we weer een beetje back on track te raken en hebben we weer een leuk lijstje met aanraders voor je!

STEEDS BETER – GRETCHEN RUBIN

boeken2

In dit boek begon ik zeker twee maanden geleden met lezen. Ik mocht het van de uitgeverij alvast lezen, nog voordat de Nederlandse vertaling in de winkels lag. Op de één of andere manier kwam ik eerst niet door het boek heen. Om het  vervolgens een paar weken later weer op te pakken en zo uit te lezen. Ken je dat? Misschien stond mijn hoofd er niet naar of misschien was het eerder niet het goede moment. Ik ben blij dat ik het boek er toch weer heb bijgepakt, want Steeds Beter is echt een aanrader.

Steeds Beter gaat over gewoonten. En over gewoonteveranderingen. Het boek behandelt verschillende ’types.’ Dan hebben we het over mensen die allerlei motieven hebben om makkelijk of juist moeilijk gewoonteveranderingen te kunnen doorvoeren. Het boek laat je zien waarom het voor sommige mensen heel moeilijk is om veranderingen door te  voeren die voor anderen juist a piece of cake lijken. De boodschap is; we steken allemaal anders in elkaar, maar gewoonten veranderen kan iedereen. Dat is een bemoedigende gedachte, toch? Het boek gaat verder over het veranderen van jezelf, of van je omgeving. En over veranderingen op de korte en op de lange termijn. Ik vind het allemaal even interessant en inspirerend en ik hoop dat velen van jullie ook iets aan dit boek zullen hebben! Overigens ben ik erg blij met de Nederlandse vertaling, want dit is een onderwerp waarover ik het liefst in mijn eigen taal lees, om alles goed te kunnen begrijpen.

Steeds Beter, hardcopy
Steeds Beter, eBook

EEN WERKWEEK VAN 4 UUR – TIMOTHY FERRISS

boeken7

Heb je genoeg van je baan of heb je gewoon zin om alles helemaal anders aan te gaan pakken? Dan kon ‘Een werkweek van 4 uur’ wel eens een interessant boek voor jou zijn. De titel riep bij mij eerst wat weerstand en vragen op: HOE dan?! Maar 4 uur werken, dat is toch gewoon onmogelijk? Nou moet ik zeggen dat ik na het lezen van het boek nog steeds denk dat het niet heel erg logisch is dat iemand maar 4 uur werkt en nog steeds een prima salaris verdient, maar ik moet eerlijk toegeven: het kán. In uitzonderlijke gevallen. Die mensen heb je. De schrijver van het boek is bijvoorbeeld zo’n persoon. Het is echt ongelooflijk om te lezen wat hij allemaal heeft gedaan om uiteindelijk zo min mogelijk te werken en zoveel mogelijk te verdienen.

Hoewel ik dit boek niet teveel op mezelf betrek (ik zou niet eens maar 4 uur per week willen werken en ik wil ook niet zoveel met geld verdienen bezig zijn als de schrijver van dit boek,) heeft het me hier en daar wel wat inzichten gegeven. Bijvoorbeeld over werk uitbesteden. Hoe pak je dat aan en waarom is het goed voor je bedrijf en voor je persoonlijke ontwikkeling? Of: hoe vind je een niche en hoe blijf je in die niche? Ik denk dat dit boek heel interessant en verfrissend kan zijn voor mensen die óf een beetje vast zitten in hun werk (of dat nou een kantoorbaan is, of wanneer je een eigen onderneming hebt, dat maakt niet uit) óf voor mensen die zich voornemen: ik ga het allemaal anders aanpakken en ik ga op een nieuwe manier naar werken kijken. Dat is namelijk heel interessant om te doen. Niet iedereen wil een traditionele baan of op een traditionele manier leven. Ik vind het ontzettend boeiend om te zien hoe andere mensen hun leven indelen. Gaan ze op reis of wonen ze een lange tijd in het buitenland? Werken ze voor zichzelf of laten ze mensen voor hen werken? Hoeveel waarde hechten ze aan geld en wat doen ze ermee? Alleen al om die reden vind ik dit boek een aanrader!

Een werkweek van 4 uur – Hardcopy
Een werkweek van 4 uur – eBook

ZERO WASTE HOME – BEA JOHNSON

boeken6

Zero Waste Home valt misschien officieel niet helemaal in de categorie ‘zelfhulpboek,’ maar omdat het non-fictie is wil ik het hier toch noemen. Het boek is namelijk een echte eye-opener geweest en ik kan iedereen aanraden het te lezen. Misschien denk je dat je al al het mogelijke doet door je afval te scheiden, oud papier netjes naar de papierbak te brengen en door om papieren zakjes te vragen op de markt, in plaats van om plastic. Als je het boek van Bea Johnson hebt gelezen denk je daar beslist anders over. Bea is de koningin van de afvalvermindering. Het is echt ongelooflijk inspirerend om te lezen hoe zij en haar gezin (man en twee kinderen) praktisch zónder afval leven. Ik had al wel eens eerder iets over dit gezin gehoord en voorbij zien komen op YouTube, maar nu ik dit boek heb gelezen weet ik het zeker: dit is het perfecte voorbeeld van hoe het zou moeten.

Hoewel het een heel interessant en informatief boek is, leest het lekker makkelijk weg. En hoe wel je misschien zou denken dat het een beetje demotiverend werkt, omdat je constant realiseert hoeveel afval je zelf nog steeds produceert, is het boek zo geschreven dat het je niet slecht laat voelen over jezelf. De toon is nergens verwijtend – echt alleen inspirerend. Bea beschrijft ook hoe zij als gezin hun struggles hebben gehad om uit te vinden wat werkt en wat niet. Sommige idealen hebben ze moeten opgeven (zonder toiletpapier leven, bijvoorbeeld) en andere idealen hebben ze juist moeten aanscherpen. Ik vond het een erg prettig boek om te lezen en ja, het heeft me zeker geïnspireerd om dingen anders te gaan doen. Zo beschrijft Bea bijvoorbeeld precies hoe je verpakkingsloos boodschappen kunt doen, ook als er geen verpakkingsvrije winkel bij jou in de buurt is. Dit boek is echt een mega aanrader!

Zero Waste Home – Hardcopy
Zero Waste Home – eBook

GETTING  THINGS DONE – DAVID ALLEN

boeken1

Misschien denk je: wow, Getting things done, dat is met recht een klassieker te noemen! Klopt. Dit boek verscheen voor het eerst in 2001, dus het boek is alweer 14 jaar oud. In de wereld van zelfhulpboeken is dit te  vergelijken met een dinosaurus, want er verschijnen zóveel titels dat je oudere boeken gemakkelijk kunt vergeten. De auteur van het boek, David Allen, heeft Getting Things Done (“de kunst van stressvrije productiviteit”) volledig herschreven en opnieuw laten uitgeven. De methode bleek namelijk wat verouderd en de theorieën wat achterhaald, dus het werd tijd voor een revival.

GTD is een methode om productiever in het leven te staan. De methode helpt je om snel te kunnen filteren welke informatie belangrijke is en welke niet. Het doel van de methode is om overzicht te scheppen en in minder tijd meer te kunnen doen. David Allen neemt zo’n 300 pagina’s de tijd om je tot in de puntjes uit te leggen hoe dit werkt en wat de methode voor je kan betekenen. Ik weet dat er wereldwijd duizenden mensen zijn die werken volgens de GTD-methode. Er zijn zelfs hele groepen te vinden, op internet, van mensen die op afstand contact met elkaar onderhouden over deze ‘lifestyle.’ Zelf ben ik er nog niet aan toe om de hele GTD methode te adopteren en te gaan gebruiken, maar ik heb zeker elementen uit het boek gehaald die ik waardevol vind voor mijn eigen werk. Getting Things Done is een flinke pil om jezelf doorheen te werken, maar doordat alles eenvoudig wordt uitgelegd (en wederom: in het Nederlands, wat het een stuk makkelijker maakt,) is het goed te doen. Was jij toch al geïnteresseerd in de Getting Things Done methode? Dan raad ik je aan om deze nieuwe uitgave, die toch meer van toepassing is op de moderne tijd, te lezen.

Getting Things Done – hardcopy
Getting Things Done – eBook

YOGA GIRL – RACHEL BRATHEN

boeken3 boeken4 boeken5

Vers van de pers: Yoga Girl. Misschien ken je Rachel van Instagram? Daar runt ze het account @yoga_girl, met 1,6 miljoen volgers. Waarschijnlijk het beroemdste ‘yogameisje’ ter wereld? Het lijkt wel alsof de hele wereld gek is op haar foto’s en bemoedigende quotes. Het grappige vind ik dat het boek bijna een soort offline weergave van haar Instagram account is. Alsof dat meer tot leven komt en verder is uitgebreid.

Needless to say, dit boek gaat over yoga. Waarover anders? De ondertitel van het boek luidt ‘kom in balans en vind geluk door naar je hart te luisteren.’ Dat belooft een hoop, toch? Ik moet zeggen, het is een mooi boek. Met prachtige foto’s, duidelijk uitgelegde yogaposes, persoonlijke verhalen en hier en daar een gezond receptje. Ik denk dat veel yogaliefhebbers dit boek zeker gaan waarderen, en zelfs ik (niet echt een yogagirl,) vind dit een leuk boek om te lezen. Oké, ik zal eerlijk zeggen dat me af en toe een beetje een ‘alles lijkt zo perfect’ gevoel bekruipt. En ook word ik een beetje kriegelig van uitspraken als ‘niet iedereen die rondzwerft  is verdwaald.‘ Ik bedoel, ik kan de quote in het Engels eigenlijk al niet meer horen, laat staan in het Nederlands. Maar dit terzijde. Verder vind ik het een mooi boek en ik zie het echt als het perfecte cadeauboek voor iedereen die van yoga houdt.

Yoga Girl – Hardcopy
Yoga Girl – eBook

STERKER DAN OOIT – BRENÉ BROWN

boeken8

In dit artikel noemde ik Bea Johnson de koningin van de afvalvermindering en nu wil ik Brené Brown graag tot de koningin van de zelfhulpboeken uitroepen. Iedereen die zich wel eens heeft verdiept in het selfhelp-genre, is de naam Brené Brown wel eens tegengekomen, dat kan bijna niet missen. Ik ben dan ook van mening dat een boek van Brené Brown lezen er echt bij hoort. Eerder schreef ik al over het fantastische boek ‘De moed van imperfectie,‘ en misschien ken je ook ‘De kracht van kwetsbaarheid’ wel?

Op dit moment ben ik ‘Sterker dan ooit’ (de Nederlandse vertaling van ‘Rising Strong’) aan het lezen en het is ook weer fantastisch. Ik ga er nu nog niet teveel over zeggen, omdat het boek nog moet worden uitgegeven (ik heb wederom de eer gekregen om het alvast te mogen lezen, echt te gek,) maar bij een volgende update neem ik dit boek zeker mee. Sterker dan ooit  is inmiddels al wel te bestellen via bol.com, maar komt pas uit in september. Mocht dat geen probleem voor je zijn, dan kun je het boek alvast pre-orderen.

Pre-order via deze link: Sterker dan ooit – Hardcopy.

Dat waren de titels die we weer met jullie wilden delen! Welke boeken spreken jou het meeste aan? En welke zelfhulpboeken heb jij de laatste tijd gelezen en kun je aan ons aanraden? We horen het natuurlijk graag van je! 

Benieuwd naar meer titels? Als je, onder dit artikel, op de tag ‘zelfhulpboeken’ klikt, ga je automatisch naar de vorige updates die we hebben geschreven. Dit zijn alle zelfhulpboeken die we het afgelopen halfjaar hebben gelezen. Veel leesplezier!

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen. Dit is één van de manieren om het voor ons mogelijk te maken ons blog te onderhouden.

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

40 gedachten over “Inspirerende zelfhulpboeken #5

 1. Wat een super toffe boeken! Volgens mij hebben jullie dezelfde voorkeur voor boeken, want alles spreekt me aan. Vooral het nieuwe boek van Brene Brown wil ik echt heel graag lezen. Ik vond haar Tedtalks echt enorm inspirerend!

 2. Grappig, the 4-hour workweek kwam ik echt niet doorheen; misschien moet ik het nog een kans geven! Getting things done ligt hier klaar om gelezen te worden (maar volgens mij heb ik wel nog de oude versie, beetje jammer haha) en ook de Kracht van kwetsbaarheid heb ik nog liggen om te lezen; ik moet er toch weer wat meer tijd voor maken!

 3. Wauw echt alles spreekt me aan en kan niet wachten om ze te lezen! Eerst even een e-reader aanschaffen ?

 4. leuk dat jullie deze boeken bespreken, ik lees ze ook graag. Ik begrijp dat jullie inkomen halen uit bol, als mensen hun boeken daar bestellen, maar door bol verdwijnen de echte boekhandels…..en dat is zo ontzettend jammer! Nederlandse boeken zijn overal even duur en kunnen vaak ook via een boekhandel online besteld worden en dan ook zelfs thuis worden afgeleverd, al houdt de boekhandel er meer aan over als je even langs de winkel fietst om het op te halen. Dus mijn motto is: De ECHTE Boekliefhebber koopt haar boeken bij de ECHTE Boekhandel!! Als je ook graag door een boekhandel loopt en boeken bekijkt, bestel dan niet bij Bol.com!

  1. Natuurlijk is iedereen vrij om zijn of haar boeken te kopen waar hij of zij wil :) Maar inderdaad, voor ons zijn affiliatelinks een bron van inkomsten die we niet kunnen missen, willen we dit blog fulltime blijven runnen. Fijn dat je dat begrijpt!

   1. Misschien kunnen jullie je verbinden met een mooie boekhandel, bijvoorbeeld Donner, in Rotterdam, en van hun links plaatsen bij de Posts. Iedereen kan daar ook online bestellen :)

 5. Ik hou zooooooo van zelfhulp boeken, het zijn zo ongeveer de enige boeken die ik lees. Alleen hebben die nu concurrentie gekregen van luisterboeken, haha. Ik ga als een speer (opnieuw) door de Harry Potter boeken, voorgelezen door Stephen Fry, so much fun! Misschien zijn er ook selfhelp-audiobooks… Hmmm.

 6. Ik ben gek op zelfhulpboeken! ‘Getting things done’ heb ik hier in het Engels liggen, maar ik kom er helaas niet doorheen. Wat dat betreft kan ik hem misschien beter in het Nederlands lezen. ‘The 4 hour workweek’ vond ik een geweldig boek. Inderdaad denk ik ook niet dat dat leven iets voor mij zou zijn, maar het is wel ontzettend interessant om over te lezen. Van Gretchen Rubin heb ik ‘The happiness project’ gelezen en vond ik onwijs goed. Ik kan eerlijk waar niet begrijpen waarom ze er (naast veel lovende reviews) zoveel kritiek op heeft gekregen. ‘Steeds beter’ gaat daarom ook op mijn verlanglijstje. Bedankt voor de tips :D

 7. Bedankt voor de inspiratie! Zelf ben ik groot fan van Getting things done. Na mijn vakantie heb ik de tijd genomen om een aantal dingen uit het boek door te voeren in mijn werk, en echt, het werkt! Zoveel meer rust in mijn hoofd omdat ik weet wat ik wel en niet doe. Een aanrader (en neem vooral de vrijheid om die dingen toe te passen die voor jou goed voelen)!
  Ik ben op dit moment aan het lezen in Zelfcompassie van Kristin Neff. Een fijn boek om je zelfvertrouwen te vergroten.

 8. Jeetje, hoe snél lezen jullie, haha! Echt élke keer als er zo’n post komt, wil ik AL die boeken graag lezen. Maar daarvoor vind ik simpelweg geen tijd! Ik heb nu weer al een paar titels op mijn to read lijstje gezet, zoals Getting Things Done en Zero Waste Home. Wat knap trouwens, een huis zonder afval! Lijkt me inderdaad heel inspirerend. Sterker dan ooit klinkt ook heel goed trouwens, leuk dat je het alvast mocht lezen! Die werkweek van 4 uur klinkt voor mij trouwens wel echt verschrikkelijk, zoals je ook aangeeft zou ik niet eens zo wíllen leven! Maar alleen al voor bepaalde inzichten staat óók dat boek op mijn verlanglijstje haha, bedankt hoor ;)! Nee grapje, superleuke update! X

  1. Haha, ja, ik geloof dat wij vrij snel lezen :) Maar we maken er ook graag tijd voor en dat helpt ook!

 9. Leuke tips!! Vooral Zero Waste Home lijkt me erg tof. Mijn lievelingszelfhulpboek is ‘Het Inzicht’ van Johan Noorloos, die heb ik echt al 3x gelezen en soms pak ik ‘m er gewoon bij voor inspiratie. Hebben jullie die al gelezen?

 10. Leuk! Overigens, veel mensen weten dit niet, maar ik vind zelf de boekwinkel veel leuker dan dat stomme bol.com én ze kunnen wel wat hulp (lees: kopers) gebruiken: alle boeken die je bij bol.com kunt bestellen, zijn ook gewoon bij de boekwinkel te bestellen of pre-orderen. Ze gebruiken hetzelfde systeem namelijk en nieuwe boeken zijn in Nederland gewoon overal even duur (dat is een wet).

  1. We snappen je reactie Emile, we kregen hem al eerder en dit was ons antwoord: Natuurlijk is iedereen vrij om zijn of haar boeken te kopen waar hij of zij wil :) Maar inderdaad, voor ons zijn affiliatelinks een bron van inkomsten die we niet kunnen missen, willen we dit blog fulltime blijven runnen. Fijn dat je dat begrijpt!

   1. Tuurlijk! Was ook geen aanklacht naar jullie hoor, ik wist het zelf gewoon nog niet.

 11. Gettin things done wil ik nog steeds eens lezen! Zelfhulpboeken kunnen soms dat beetje inzicht geven dat je nodig hebt :)

 12. Ik ben gek op zelfhulpboeken! Het is altijd fijn om jezelf te ontwikkelen en wanneer het mij uitkomt.

 13. wat heerlijk dat er nog een brené brown boek aankomt! ik heb de eerste twee in eén ruk uitgelezen; kan niet wachten!

 14. Hé, ik ben ook aan Getting Things Done bezig (ook de herwerkte versie, trouwens). Het inspireert enorm om met de grove borstel eens door je leven te gaan! Ben tegelijk trouwens ook “handboek van de spitsuurvrouw” aan het lezen. Nu nog in de praktijk omzetten he!
  Ik heb jullie tips alvast aan m’n leeslijst toegevoegd, bedankt!

 15. Thanks voor de tips! Dat yogaboek lijkt me wel heel tof :D En die 4 urige werkweek heb ik al veel over gehoord ook!

 16. Van de 4 urige werkweek werd ik nogal kwaad: de enige reden dat hij 4 uur kan werken is omdat andere mensen voor een schijntje werken, zowel in de US in de warenhuizen die hij inhuurt als zijn virtual assistant in wat men altijd zo eufemistisch een lagelonenland noemt.

  De schrijver vindt zichzelf maar wat slim en geweldig dat hij met name die hoog opgeleide, altijd voor hem klaarstaande virtual assistant nauwelijks wat hoeft te betalen, waardoor hij extra geld overhoudt om ergens in Zuid Amerika te leren tangodansen. Ik vind dat niet slim en geweldig, ik vind dat een schoolvoorbeeld van typisch imperialistische, kapitalistische uitbuiting en niets om trots op te zijn.

  1. Ja, je hebt gelijk, de schrijver pakt het discutabel aan. Nu moet ik wel zeggen dat hij ook andere manieren aandraagt, die niet nadelig zijn voor andere mensen. En nogmaals, ik heb het gelezen op een niet te letterlijke manier. Ik vind het hele idee van een 4-urige werkweek zo idioot dat ik vooral heb gedacht: gewoon eens kijken hoe je op een andere manier naar werk kunt kijken. Ik zou zelf nooit op die manier willen opereren, want ik zou niet willen dat iemand anders benadeeld wordt voor mijn eigen geluk of comfort.

   1. Wat betreft het anders naar werk, geld en eigenlijk het hele leven kijken, heb ik zelf heel veel aan “The Simple Living Guide” van Janet Luhrs gehad. Geen idee of het nog steeds even “up to date” is als toen ik hem (13 jaar geleden ongeveer) las en sommige dingen (zelf een krot kopen voor 1 dollar en verbouwen bijvoorbeeld) zijn hier niet toe te passen, maar het heeft me echt bewust gemaakt van het feit dat je écht andere opties hebt dan verplicht 2 uur per dag in de file te staan om vervolgens 40 uur per week te werken in een of andere baan waar je geen trek in hebt, om die te grote woning met te veel spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt te betalen. :-)

 17. Hoe kan het dat jullie yogagirl al in het Nederlands hebben?
  Ik begreep van Bruna dat hij pas 8 september in de winkel ligt.
  Krijgen jullie dat vooraf al, wat leuk dan!
  Hij staat al op mijn bestellijstje bij bol maar ik zal hem via jullie link bestellen!

  1. Ja, wij mogen soms boeken van de uitgeverij alvast lezen voordat ze uitkomen, zodat we er op tijd over kunnen schrijven :)

 18. Wow wat een inspirerende boeken! Vooral ‘Zero waste home’ spreekt mij heel hard aan. Want zelf probeer ik ook enorm op mijn afval te letten. Ik ben heel benieuwd hoe ze het doen om verpakkingsloos boodschappen te doen! Bedankt voor de tips! x

 19. Ik ben echt zo jaloers dat je het nieuwste boek van Brené Brown al hebt kunnen lezen. Ik tel de dagen letterlijk af totdat het uitkomt. Ik heb in tijden niet zo uitgekeken naar een boek. Gelukkig lees ik de Engelse versie, die valt over precies een week bij me in de brievenbus. Ik kan niet wachten. :)

 20. Wow! Een hele fijne collectie van boeken die ik allemaal nog niet gelezen heb en dat wil al iets zeggen. Ik ben meestal wel iemand die zo’n boeken op voorhand ook al ergens bekeken heeft. Nu yogagirl lijkt me heel tof om gewoon te hebben om door te bladeren, maar de 4 uren werkweek van Tim staat al zo lang ergens op mijn computer en ik heb hem nog steeds niet gelezen. Ik wil en zal dat dus de komende maand doen! I promise bij deze. De andere boeken kende ik eigenlijk niet, maar dit postje staat nu dus gesaved dus er is geen ontkomen meer aan. Dank je om dit te delen. Liefs, Stéphanie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *