Inspirerende zelfhulpboeken #2

zelfhulpboeken6

Twee weken geleden schreven we dit artikel met zeven inspirerende zelfhulpboeken die we gelezen hadden. Inmiddels kunnen we alweer wat nieuwe titels aan deze lijst toevoegen! Door de ochtendroutine die we sinds een maand volgen lezen we momenteel erg veel en dat bevalt ons zo goed! We hebben weer een paar titels die we erg de moeite waard vinden en graag met jullie willen delen.

Ook vandaag hebben we weer een lijstje met zelfhulpboeken, omdat dit een genre is dat we op dit moment erg graag lezen. Het is zo fijn om je dag te beginnen met een goede dosis motiverende woorden! Vroeger dachten we nog wel eens dat zelfhulpboeken (altijd) erg zweverig waren – maar het tegendeel blijkt waar te zijn. Vaak zijn het juist erg nuchtere, motiverende boeken die ons echt kunnen inspireren. Zo kregen we na het publiceren van ons vorige artikel met zelfhulpboekentips bijvoorbeeld de tip om de boeken van Brené Brown te gaan lezen. Dankjewel Saar, Brenda en Sanne voor deze tip! Uit onszelf waren we deze boeken misschien niet heel snel gaan lezen, maar wat zijn we blij dat we deze schrijver hebben ontdekt. Nou, laten we gauw beginnen!

De moed van imperfectie

zelfhulpboeken2

Brené Brown dus. Deze Amerikaanse weet me echt te raken met haar nuchtere en grappige schrijfstijl. Op bijna iedere bladzijde staat wel een zin die ik wil onderstrepen, omdat ik de woorden wil onthouden. ‘De moed van imperfectie’ gaat over welke uitwerking schaamte op ons heeft – een verlammende werking, kan ik je vertellen. Schaamte belemmerd ons en zorgt ervoor dat we minder van onszelf gaan houden. Brené leert je om met schaamte te dealen, luchtiger in het leven te staan en positiever tegenover jezelf te staan. Ik kan het niet laten om een paar citaten uit het boek met je te delen:

“Elke keer dat we ervoor kiezen moed te tonen, geven we de mensen om ons heen ook nieuwe moed.”

“Om jezelf te kunnen accepteren en een goed gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, moet je je lijst met voorwaarden loslaten.”

“Schaamte is in wezen de angst geen liefde waard te zijn. Het is precies het tegengestelde van zelfacceptatie en een goed gevoel van eigenwaarde.”

De moed van imperfectie is nog maar één van de drie boeken die ik Brené Brown op mijn iPad heb staan en ik ben ook van plan om hier binnenkort meer over te lezen, omdat het me zó geraakt heeft.

De moed van imperfectie – hardcopy
De moed van imperfectie – ebook

#Girlboss

zelfhulpboeken1

Heb jij een eigen onderneming of denk je erover om er eentje te starten? Dan kan ik je het boek #Girlboss echt aanraden. Dit grappig geschreven boek gaat over (en is geschreven door) Sophia Amoruso, het gezicht achter en CEO van het enorm succesvolle Nastygal. (één van de grootste online mode-webshops ter wereld) Het boekt leert je hoe je door hard te werken, een eigen stijl te creëren en bovenal ‘being kind,’  jezelf naar de top kunt werken – ofwel; een girlboss kunt worden! Het is ontzettend inspirerend om te lezen hoe Sophia is begonnen met een paar dozen kleding uit de kringloopwinkel, die ze opsloeg in haar kamertje en hoe Nastygal is uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. Wees niet bang dat het boek alleen geschikt is voor mensen die streven naar een miljoenenbedrijf (dat doen wij immers ook niet,) het boek zal bijna iedere (met name vrouwelijke) ondernemer aanspreken. Wij vinden het in ieder geval een echte aanrader, ook omdat het zo lekker gemakkelijk wegleest.

Girlboss – hardcopy
Girlboss-ebook

The Happiness Project

zelfhulpboeken3

The Happiness Project is een boek dat al tijden op mijn lijstje stond, omdat ik het steeds weer ergens tegenkwam (niet zo gek, er zijn miljoenen exemplaren verkocht en er hebben duizenden bloggers iets over het boek geschreven,) en toch kwam het er niet van om het te lezen. Toch heb ik het boek een paar weken geleden gedownload en ben ik erin begonnen. Ik heb het boek nog niet uit, omdat ik eigenlijk meerdere boeken tegelijkertijd aan het lezen ben. Toch wil ik The Happiness Project alvast meenemen in dit overzichtje, omdat ik zeker denk dat het een boek is dat veel mensen zal aanspreken.

Gretchen Rubin – de schrijfster van het boek – is het typische voorbeeld van iemand van wie iedereen altijd denkt: “die heeft alles.” Ze is schrijver, woont in een fijn appartement in New York, is getrouwd en heeft twee kinderen. En toch besloot ze op een dag dat het tijd was om gelukkiger te worden. En niet omdat ze depressief was (dat dacht haar omgeving in het begin wel, toen ze over het project begon,) of ontevreden met haar leven, maar omdat ze dacht dat er meer uit te halen was. Zo wilde ze bijvoorbeeld dankbaarder worden en een betere vriendin, moeder en echtgenote. Niet iedereen begreep haar project, maar toch zette ze door. Ze richt zich op verschillende terreinen en pakt iedere maand één onderwerp aan. Je kunt dan denken aan onderwerpen als gezondheid en conditie, huwelijk, familie, vinden, geld, mindfulness, boeken en attitude. Haar vorderingen hield ze bij op haar blog en uiteindelijk heeft dit geresulteerd in het boek ‘The Happiness Project.’ Ik vind het enorm inspirerend om te zien hoe iemand heel bewust een jaar lang met zijn eigen geluk aan de slag gaat. Een jaar is best wel lang – daar moet je echt gemotiveerd voor zijn. Wat ik ook erg waardeer aan het boek is de eerlijkheid. Gretchen schrijft niet alleen over de successen, maar ook over de (soms best wel diepe) dalen waar ze doorheen gaat. Ik bewonder haar en haar project en ik ben erg benieuwd naar het tweede boek dat Gretchen heeft geschreven en dat binnenkort vertaald in het Nederlands uit zal komen. (uiteraard ga ik dit boek ook lezen!)

The Happiness Project – hardcopy
The Happiness Project – ebook

Running like a girl

zelfhulpboeken4

Vorige week schreven we een artikel over het ‘uit de wintersleur komen’ en natuurlijk zijn we er zelf ook meteen mee aan de slag gegaan. Zo eten we weer met fruit en groenten, verzorgen we onze huid, haar en nagels beter en…komen we meer in beweging. Daar is Running like a girl ook voor een deel verantwoordelijk voor. Jamie loopt al sinds een jaar of twee hard. Sommige periodes wat fanatieker dan andere, maar een tijdje geleden heeft ze het weer opgepakt en nu rent ze alweer aardig wat kilometertjes. Ik daarentegen heb in mijn hele leven nog nooit één kilometer hardgelopen. Toch spreekt het idee van hardlopen me altijd heel erg aan; lekker buiten zijn, energie krijgen en een betere conditie opbouwen.  Wanneer we voor de Groene Meisjes in het buitenland zijn en Jamie ’s ochtends haar hardloopschoenen wel eens aantrekt om een rondje te gaan rennen, dan ben ik jaloers. Ik had graag een stukje willen rennen langs de rivier in Lissabon, twee weken geleden. Ook volg ik graag hardlopers op Instagram om te kijken wat ze doen: hoeveel kilometer lopen ze, wat eten ze, wat dragen ze, enzovoorts. En toen las ik Running like a girl. Door en over Alexandra Heminsley. Alexandra heeft tot haar dertigste nooit één kilometer gerend. Maar inmiddels, zes jaar later, heeft ze er vijf marathons opzitten. Wow. Oké, ik hoef geen marathon te lopen, dat soort verwachtingen heb ik niet van mezelf. Maar als ik ooit leer om 5 kilometer hard te lopen zou ik al enorm trots zijn. (en dus downloadde ik de ‘lopen met Evy’ app en begon ik afgelopen zondag met les 1)

Running like a girl beschrijft dat je hardlopen grotendeels met je hoofd doet – en dus zeker niet alleen met je benen. Het boek gaat over drempels overwinnen, over je goed voorbereiden en je verweren tegen tegenslagen. Het is enorm luchtig en grappig beschreven en het geeft me heel veel hoop en motivatie. Ik kan me overigens ook voorstellen dat als je al een gevorderde runner bent, je dit boek erg herkenbaar vindt.

Running like a girl – hardcopy – Nederlands
Running like a girl – hardcopy – Engels
Running like a girl – ebook (Engelstalig)

Sleep Smarter

zelfhulpboeken5

En tot slot een lekker praktisch zelfhulpboek: Sleep Smarter. Eén van de vragen die we het meeste gesteld krijgen over onze ochtendroutine (waarmee we iedere ochtend om 6 uur al beginnen,) is: “Maar hoe krijg je dan in vredesnaam genoeg slaap?!” We kunnen ons deze vraag heel goed voorstellen en we zullen er binnenkort uitgebreid aandacht aan besteden in een ander artikel. Veel informatie hebben we uit het boek Sleep Smarter van Shawn Stevenson. Dit boek heeft ons geleerd dat het niet zo zeer gaat om hoe lang je slaapt, maar om hoé je slaapt. Het boek behandelt meerdere onderzoeken die er naar slaap zijn gedaan en vertelt je hoe je het beste uit je nachtrust kunt halen. Het is een heel ander boek dan de boeken hierboven, maar daarom zeker niet minder interessant. Om te bepalen of het boek iets voor jou zou kunnen zijn, kan je eerst deze podcast aflevering luisteren. Dit is een interview met Shawn Stevenson, waarin hij vertelt over het boek en over zijn theorieën.

Sleep Smarter (via Amazon)

We hopen dat jullie iets aan deze boekentips hebben! En natuurlijk vragen we wederom: als jullie goede zelfhulptitels kennen, willen jullie het ons dan laten weten? We zijn altijd op zoek naar nieuwe boeken, dus we horen het heel graag van je! 

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wanneer jij een online aankoop doet, wij een klein percentage van het aankoopbedrag ontvangen. Wees gerust; jij betaalt absoluut niks meer dan normaal en wij werken alleen met partners waar we achter staan en die we vertrouwen. 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

34 gedachten over “Inspirerende zelfhulpboeken #2

 1. Tof! Mij lijken vooral de boeken De moed van imperfectie en Sleep Smarter interessant. Maar ik denk dat ik ook veel van The Hapiness Project kan leren. Ach, van welk zelfhulpboek niet… Je leert altijd wel iets. :)

 2. Ik heb sinds kort een bieb abonnement en ik ga zeker kijken of ze deze boeken in de OBA hebben. Vooral de moed van imperfectie en the happiness project lijken me heerlijke boeken om te lezen. Thanks for sharing!

 3. Lieve naamgenoot, ookal gaat deze post over boeken, wil ik je toch iets laten weten over hardlopen. Vorig voorjaar ben ik ook gestart met hardlopen mer Evie en die vijf kilometer, het kan! You go girl! Tip: investeer in een paar echt goede hardloopschoenen.
  Liefs Merel

 4. Gretchen Rubin! Ik hou van haar boeken. Tussen The Happiness Project en het boek dat net nieuw uit is (en dus binnenkort vertaald wordt) zit trouwens nog een echte aanrader voor jullie: ‘Happier at Home’.

  En wat super goed dat je het aandurft om te beginnen met rennen. Ik vond het eerst ook best eng (zal iedereen zien dat ik er niets van kan? doe ik wel de goede outfit aan? wat nou als ik na 20 meter al buiten adem ben?), maar begin gewoon heel-heel rustig (het gaat niet om snelheid of heel ver komen) en bouw het extreem langzaam op. Je zult zien dat je na een maand al best ver kunt. En het helpt natuurlijk als je het leuk maakt voor jezelf: ontdek elke keer een nieuwe route (bijvoorbeeld het Diemerpark of langs het water op IJburg, als je het eerste stukje fietst), luister naar je favoriete muziek of podcast en track je runs met een app als Strava of Nike+ zodat je je eigen vooruitgang ziet. #YESYOUCAN! Heel veel succes en plezier

 5. De moed van imperfectie staat in m’n kast, ik heb nog steeds niet voldoende tijd om te lezen haha. Gelukkig ga ik over drie weken op vakantie, dan gaat ‘ie sowieso mee! Running like a girl ben ik heel benieuwd naar, eens kijken of ik die digitaal kan vinden.

 6. Ah fijne boekentips! Ik houd zelf ook van zelfhulpboeken, uit dit lijstje heb ik Girlboss ook gelezen (loved it), maar de andere titels spreken me ook aan. Dankzij jullie ochtendroutine artikel lees ik nu in de tram naar werk altijd een inspirerend boek. Eerst las ik standaard het nieuws/twitter op mijn telefoon, maar dat bracht me niet altijd in een happy mood. Een goed boek daarentegen wel!

  1. Wat leuk om te horen :) Soms, als ik vroeg naar mijn werk ga en geen tijd heb om de hele ochtendroutine rustig thuis te kunnen doen, dan skip ik het gedeelte lezen en haal ik dat in de trein naar mijn werk in. Heerlijk!

 7. Mooie tips, bedankt!!

  Ik kan jullie de boeken (en CDs) van Paul McKenna heel erg aanraden!! (Check review op amazon.co.uk).
  Deze hypnotiseur is geweldig en ik ben zwaar fan van hem. Hij heeft al zoveel mensen geholpen met zijn boeken en hypnose CDs. Ben zelf van mijn chronische insomnia afgekomen dankzij hem (I can make you sleep) en ben net begonnen met Instant Confidence, ook fantastisch! Hij heeft ook mensen geholpen van hun rookverslaving af te komen, of ze geholpen met afvallen of om te gaan met stress. Aanrader!!

 8. Ah ik hou echt van zulke boeken. In de Urban Outfitters kan ik echt uren doorbrengen, boeken doorbladerend (: Ik kende ze allemaal nog niet, leuk!

 9. Wat gaaf dat jullie een boek van Brené Brown hebben gelezen! She is the bomb! Er komt trouwens in augustus een nieuw boek van haar uit, met de mooie titel: “Rising Strong”. Ik kan niet wachten! :)

  Bedankt ook voor het delen van de andere boeken. Ik hou ook erg van dit genre boeken dus ik ga zeker even kijken of het boeken zijn die ik kan gaan lezen. :)

 10. The Happiness project heb ik ook op mijn ereader staan. Moet hem misschien toch maar eens echt gaan lezen, want dat wil ik eigenlijk al een tijdje. Sleep Smarter lijkt me ook super handig. Zodra ik slaap, slaap ik als een blok, maar ik slaap altijd te laat. Zelfs als ik normale tijden aanhoud, blijf ik vaak moe. Ga hem opschrijven! Thanks!

 11. Wat een fijne boekentips weer! De boeken van Brené Brown wil ik ook nog graag lezen en The Happiness Project lijkt mij ook heel inspirerend.

 12. De moed van imperfectie, daar wilde ik deze week aan beginnen. Girlboss lijkt me ook wel interessant, ik loop al tijden met een ei dat ik dringend kwijt moet. Het is er misschien stilaan de tijd voor?

  Leuke artikels dit! Even een lijstje inspiratie :D

 13. Alweer bedankt voor het lijstje, eentje stond al in de lijst en eentje heb ik aan mijn to-read-list toegevoegd.

  Lichter Leven vind ik ook een luchtig en interessant zelfhulpboek, al heb ik het nog niet helemaal uitgelezen :)

 14. Jeuj, running like a girl wordt hier morgen bezorgd :). Staan ook leuke reviews van op goodreads!

 15. Belemmerd –> Belemmert ;-)

  Ik heb meteen jullie andere blogpost ook gelezen, dat boek over what succesfull people do lijkt me heel tof! Deze editie is iets minder voor mij, maar dat geeft niet, voor ieder wat wils :)

 16. Wat een fijne boekentips! Ik zou ‘De moed van imperfectie’ wel graag willen lezen (ik ben er altijd heel goed in om te bedenken wat er niet goed genoeg is aan mij en wat anderen wel niet van mij zullen denken :P) en ‘Girlboss’ is misschien wel een leuk cadeautje voor een vriendin, die graag een eigen bedrijf wil opzetten :-)

  Bedankt Groene Meisjes!

 17. Wat een toffe reeks vind ik dit, leuk artikel weer!
  Ik heb nog wel een tip, maar ik denk dat jullie hem al hebben gelezen, De kracht van het Nu :)

 18. Ahhh ik wil ze allemaal lezen! NU! Wat doen jullie mij aan! :D

 19. Wow! Eergisteren begonnen aan ‘de Moed van imperfectie’ en nog 10 blz te gaan! Zoveel dingen vallen voor mij op z’n plek tijdens het lezen. En zelfs op sommige momenten wist ze me goed te raken..BAM!
  Dankbaar voor jullie tip :))

 20. Running like a girl meteen besteld! Ik loop al jaren, maar volgend jaar mijn eerste marathon dus ik was al op zoek naar een leuk non-fictie boek over hardlopen. Ben benieuwd!!

 21. Oh cool, en dankzij mijn bestelling hebben jullie nu ook nog een deel gekregen? Heb via de link het boek besteld namelijk. Zo ja, gaaafffff!! :-D :-D ik blij, jullie blij :-)

   1. Heb hem al bijna uit en ohhh wat een leuk boek!! Deze ga ik iedereen die al loopt of wil beginnen met lopen aanraden :-D Voor de beginnende hardloper is het een heerlijk toegankelijk boek over wat je allemaal te wachten zou kunnen staan. Voor de ervaren loper is iedere bladzijde een feest der herkenning. Hardlopen neemt vooral een groot emotioneel gedeelte van het leven in beslag, daar word ik me door dit boek steeds bewuster van. Echt heel leuk.

 22. Hee Merel en Jamie, ik heb even een kleine opmerking. Als ik op de tag zelfhulpboeken klik, krijg ik alle lijstjes te zien behalve nummer 2. Als jullie een keertje tijd hebben is het misschien handig om die tag erbij te zetten, zodat lezers alle lijstjes onder elkaar kunnen zien als ze op zelfhulpboeken klikken ? Hoef niet hoor ! Het is écht niet van levensbelang, maar ik dacht, ik meld het gewoon even. Verder is jullie site nog steeds even mooi/lief/inspirerend als altijd, dus keep the good stuf going !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *