Instock Amsterdam

instock2

Al sinds er een pop-up Instock werd geopend op het Westergasterrein wilden wij hier een keertje gaan eten. Maar je weet hoe die dingen gaan; er komen zoveel andere dingen tussendoor en er zijn zoveel plekken om te bezoeken… dat gebeurde dus niet. Nu er, in plaats van een pop-up restaurant, een ‘vast’ restaurant is geopend in Amsterdam Oost, konden we er natuurlijk niet meer omheen! Sowieso kunnen Groene Meisjes eigenlijk niet om het ‘Instock principe’ heen. Instock kookt namelijk alleen met producten die niet meer verkoopbaar zijn in supermarkten. Hoe dat werkt en wat je je dan bij maaltijden gemaakt van dit soort producten moet voorstellen, lees je in dit artikel!

instock12

Dit is de elektrische Instock-mobiel. Wat een bossy ding! Iedere ochtend rijden de medewerkers van Instock met deze mobiel langs verschillende filialen van Albert Heijn, om producten op te halen die niet meer mogen worden verkocht. Denk niet aan rotte of beschimmelde producten, maar aan producten die de uiterste verkoopdatum hebben bereikt en dus niet meer in de schappen mogen blijven liggen. Doodzonde als deze dingen worden weggegooid, vind je ook niet? Instock zorgt ervoor dat we er toch nog van kunnen genieten! Aan wat voor producten kun je dan denken? Brood van de dag daarvoor, trossen tomaten waarvan er eentje rot is, maar de rest nog prima, broccoli’s die niet meer knalgroen zijn… kortom: alles wat er niet meer perfect uitziet, maar nog altijd prima te gebruiken is.

instock13

Hoe is het idee voor Instock ontstaan? Vier jonge mensen werkten, een paar jaar geleden, bij Albert Heijn en ergerden zich aan alle goede producten die dagelijks weggegooid moesten worden. Die ergernis schiep blijkbaar een band, want met z’n vieren bedachten ze het hele Instock idee. Er werden afspraken gemaakt met Albert Heijn en zo ontstond er een pop-up restaurant. Later kwam daar een toko (in de Ferdinand Bolstraat) en een foodtruck (op festivals,) bij. En nu dus ook een ‘echt’ restaurant. Hoe tof is dat? Instock is het eerste restaurant in Nederland dat voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zet.

Terug naar de Instock-mobiel waarmee iedere ochtend de producten worden opgehaald. Wat gebeurt er daarna mee? De chefkok bepaalt aan de hand van de ‘oogst van de dag’ hoe het menu eruit komt te zien. Dat weet je natuurlijk nooit van tevoren en dat maakt eten bij Instock ook heel afwisselend. Het menu zal geen dag hetzelfde zijn. Benieuwd naar wat wij bij Instock aten?

instock9

Gemarineerde, gegrilde groenten uit de oven.

instock10

Gnocchi (onze favoriet!) met gemarineerde wortel, prei en bloemkool. Oh, en geroosterde kikkererwten!

instock11

Sinaasappel granita met sinaasapeljelly, bananenmousse en muffincrumbs.

Is het een probleem om vegetarisch of veganistisch eten bij Instock? Nee hoor, zo lang je het maar even aangeeft van tevoren. De koks zijn creatief genoeg om een lekkere maaltijd voor je op tafel te toveren! Een drie gangen menu kost €22,50. Mocht je dit te prijzig vinden, of geen zin hebben in een 3-gangen diner, dan kun je ook een ‘daghap’ bestellen voor €12,50.

instock7 instock4 instock5 instock6 instock3

Los van het feit dat we de gedachte achter Instock te gek en heel erg belangrijk vinden, is Instock gewoon een fantastische plek geworden. Het interieur is prachtig, voor het restaurant ligt een heerlijk terras (je kunt hier ook ontbijten, lunchen en borrelen, dus daar ga je ons zeker nog eens vinden op een zonnige dag!) en er is een mooie ruimte die af te huren is voor speciale gelegenheden. Het interieur, de muren en de vloer, zijn zoveel mogelijk gemaakt van gerecyclede materialen – dat past natuurlijk helemaal in de Instock-filosofie. We like this place!

instock8

Op de tafels staan, naast de zomerse bloemetjes, kaartjes met ‘Proef jij een verschil?’ en ‘Durf jij het aan?’ Grappig, want er zullen inderdaad veel mensen zijn die het toch een beetje eng vinden; gerechten gemaakt van afgedankte producten. Maar nee, natuurlijk proef je geen verschil en natuurlijk is er helemaal niks mis met dit eten. Wat mis is, is het feit dat er dagelijks honderden kilo’s eten weggegooid wordt. Doodzonde! Er zouden nog veel meer van dit soort initiatieven moeten komen, om mensen ervan bewust te maken dat voedselverspilling anno 2015 echt niet meer kan.

Instock, gefeliciteerd met jullie fantastisch mooie restaurant! We zijn heel blij dat jullie dit doen en we komen graag nog eens bij jullie op het terras zitten!

instock14

Instock
Czaar Peterstraat 21, Amsterdam Oost
Website Instock
Facebookpagina Instock

Wie van jullie kende Instock al? Wat vinden jullie ervan? En wie van jullie zou er wel eens bij Instock willen gaan eten? 

Deel deze post op: [pinit]

Geschreven door: Merel

18 gedachten over “Instock Amsterdam

 1. Wat leuk dat jullie dit restaurant hebben getest! Ik had er nog niet eerder van gehoord. Wel van het probleem van voedselverspilling. Het restaurant doet me denken aan Guerilla Kitchen Amsterdam en hun activiteiten. Ik zelf eet ook af en toe afgedankt eten dat verder nog prima is.

 2. Wat een geweldig idee is dit! Ik vind het best wel jammer dat dit soort plekjes bij mij in de stad gewoon niet bestaan (maar goed, dat komt vast nog!).
  Echt een super concept en leuk dat jullie er nu toch zijn geweest.

  1. Ik denk zeker dat dit binnen nu en een jaar of 2 overal in Nederland (en hopelijk ook Belgie, maar daar ga ik zeker vanuit) te vinden gaat zijn. Zo zie je nu toch ook overal vegan tentjes opduiken? En leuke marktjes en dergelijke? Dus ja, we hebben goede hoop!

 3. Ik vind dit echt een geweldig initiatief! Hier ga ik zeker eens eten! Thanks voor de tip!

 4. Ik had al wel eerder van dit soort initiatieven gehoord, maar nog niet in een restaurantvorm. Echt een heel goed initiatief, wat mij betreft mag elk restaurant wel op deze manier naar eten en de wereld kijken. Mooie foto’s trouwens weer, dames!

 5. Heel erg tof concept. Ik vind het heel stoer dat ze op deze manier bewustwording willen creeeren:) Ik zou er graag een keertje gaan eten! En de prijzen vallen ook hartstikke mee.
  Ik vind het ook al zo goed dat je bij de appie tegenwoordig dozen met groente en fruit kan kopen voor een lage prijs, met daarin ‘afgedankte’ producten. Dus inderdaad, een gekke vorm komkommer, banaan met plekjes ed. Ik de neem de doos regelmatig mee, zo zonde om weg te gooien!

  1. Ja dat vinden wij ook tof! Al zien we het helaas nog niet bij iedere Appie! En ken je Kromkommer al? Ook zo’n tof initiatief!

 6. Ah wat ontzettend goed dat dit gebeurd! Ik ben nog steeds een beetje verbaasd af en toe hoe streng de supermarkt eisen zijn voor groente en fruit en hoe snel daardoor producten afgekeurd worden. Daarom juich ik dit soort initiatieven van harte toe!

 7. Wat een prachtig initiatief en aan het succes van de meer tijdelijke varianten die hier aan vooraf gingen ook iets wat blijkbaar echt aanslaat. En alleen daarom vind ik het geweldig! Er is nog hoop voor deze wereld :D

 8. Echt een heel goed idee is dit! Zo zonde, al dat eten dat altijd wordt weggegooid omdat er bijvoorbeeld één sinaasappel uit het netje niet meer goed is… Heb dat altijd al erg gevonden.

 9. Leuk! Ik woon zelf vlakbij de toko, en haal er regelmatig wat, heel lekker! (De toko zit trouwens wel op de Ferdinand Bol en niet op de Ceintuurbaan)

  1. oh wat dom van me! super suf. Heb het meteen aangepast, thanks!!

 10. […] Omdat 40% van de voedselverspilling gebeurt bij de mensen thuis geeft InStock ook workshops hoe je ook thuis minder voedsel verspilt. Bijvoorbeeld de workshop die ik heb gevolgd; “Conserveren kun je leren”, waarin ik les kreeg over inmaken, fermenteren en invriezen. Gepaard met de nodige heerlijke hapjes natuurlijk ;) InStock zit niet alleen in Den Haag maar je kunt ze ook vinden in Amsterdam en Utrecht. (Merel heeft er ook al wel eens over geschreven, kijk maar!) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *